Financial Times donosi zanimljivu priču o usponu i padu saradnika CIA u Siriji, komplikovanim odnosima i različitim interesima SAD, Turske i Saudijske Arabije kao i sveopštem lopovluku u pobunjeničkim redovima.
Izvesni Abu Ahmad, čovek koji je u Siriju iz Turske prebacivao torbe pune novca i posredovao u dostavi antitenkovskih projektila pobunjenicima, danas je, kako sam kaže - "na smetlištu istorije".
Abu Ahmad je 2013. godine postao deo programa CIA uspostavljenog radi dostave novca i oružja pobunjenicima u Siriji. Prema svedočenju drugih pobunjenika, važio je za najpouzdanijeg američkog saradnika na terenu pa se u šali govorilo: "Ako želiš nešto od Obame, zovi Abu Ahmada". Verovao je da će američka podrška biti takva da će se ponoviti scenario iz Libije, ali je gadno pogrešio.
-Bili smo tako glupi, ja sam bio tako glup. Mislio sam da će režim pasti...- kaže Abu Ahmad.
Kako kaže, 2013. godine sarađivao je sa saudijskim obaveštajcima, a potom je u Adani stupio u kontakt sa operativcima CIA. U obaveštajnom centru smeštenom u vili na jugu Turske, pobunjenički komandanti sastajali su se sa obaveštajcima, predlagali borbena dejstva i ugovarali dostavu oružja. Takozvani umereni pobunjenici primali su mesečnu platu od 150 dolara, a komandanti 300 dolara. Upravo će taj zajednički obaveštajni centar postati centar korupcije, a pojedini opozicionari i diplomate tvrde da "pobunjenici nisu dobijali malu pomoć već naprotiv - dobijali su previše".
-Komandanti su redovno prijavljivali veći broj boraca kako bi za sebe zadržali višak novca, a neki su tražili daleko više oružja kako bi ga skladištili ili prodavali na crnom tržištu. Na kraju je dobar deo tog oružja završio u rukama Isila. CIA je znala za ovo, bila je to cena poslovanja - navodi se u tekstu.
Abu Ahmad je otvoreno optuživao komandante zbog ovih laži jer je, kako kaže, smatrao da oni "kradu od revolucije". Otud je od strane pobunjenika nazivan i izdajnikom. I zaista, tvrdi Financial Times, "mnogi pobunjenički komandanti iz Sirije danas poseduju velike stanove u Turskoj i voze najnovije automobile". S druge strane, Abu Ahmad sa ženom i dvoje dece živi u malom stanu, zajedno sa roditeljima i bratovom porodicom.
-Da sam kao i drugi uzimao deo za sebe, ne bih bio izdajnik. Ljudi bi nosili moje slike, a ja bih imao najbolje automobile. Mogao sam to da uradim, ali nisam - jada se Abu Ahmad.
Posebna priča je, kaže Abu Ahmad, program Pentagona za obuku "umerenih pobunjenika" u koji je uloženo 500 miliona dolara. Bio je šokiran kada je shvatio da je Pentagon u Gaziantepu za taj program probrao ljude koje je CIA prethodno odbacila kao potpuno neupotrebljive.
Abu Ahmad je prošle godine zamolio kontakte iz CIA da mu pomognu da se preseli u SAD. Dobio je odgovor: "Žao nam je..."
http://www.joshualandis.com/blog/24586-2/