Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
direstraits0078

#6301 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by direstraits0078 »

tempuser wrote:
jefferson wrote: 140 km/h? Da je 140km/h. Kada vozis 200 lako je spustiti brzinu na 140. problem je kada pocnu preticati sa 80km/h, bez zmigavca, a o gledanju u retrovizor je suvisno i govoriti.
Mene to u Bih ne tangira previse jer sam se navikao ovdje gdje je 99% vozaca haman vozacku naslo na cesti. O lijevoj traci kao preticajnoj traci je suvisno i govoriti.
Vise puta bio prisutan kao suvozac u slabasnom autu kad se vozac uvaljuje ispred lika koju puno vecom brzinom dolazi s ledja uz komentar, ko ga *ebe nek koci, ja vozim 130, ni on ne bi smio voziti brze! Mene sramota bilo...
To je to o cemu govorim. Ugrozavas direktno sebe, a i ostale. Izigravati policajca zbog jeftine zabave s mogucnoscu smrtnog ishoda. :-)
tempuser

#6302 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote:
Apsolutno. Na vozacu je da ocijeni situaciju i ne zapocinje radnju ako nije siguran da je moze bezbjedno zavrsiti. Uzmi samo za primjer zenski spol, gdje je utvrdjeno naucno da su losije u procjeni udaljenosti i brzine kretanja od muskog spola. Ako gospodja ili gospodjica ocijeni da je bezbjedno, ima da kocis iza nje. I to je to. A ne da blicas, sviras i pokusavas da je preteknes desnom trakom.
Pazi, ako ti se uvali, bez obzira da li je zensko i da li je (ne)opravdano, tebi je kociti kako god, ali je za procjenu dovoljna samo logika. Ako u trenutku kad odlucis preticati u retrovozru vidis auto kako ti se priblizava, nemas sta da procjenjujes, dovoljno je brzi od tebe da ces mu zasmetati ako krenes u preticanje.
direstraits0078

#6303 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote:
direstraits0078 wrote:
Apsolutno. Na vozacu je da ocijeni situaciju i ne zapocinje radnju ako nije siguran da je moze bezbjedno zavrsiti. Uzmi samo za primjer zenski spol, gdje je utvrdjeno naucno da su losije u procjeni udaljenosti i brzine kretanja od muskog spola. Ako gospodja ili gospodjica ocijeni da je bezbjedno, ima da kocis iza nje. I to je to. A ne da blicas, sviras i pokusavas da je preteknes desnom trakom.
Pazi, ako ti se uvali, bez obzira da li je zensko i da li je (ne)opravdano, tebi je kociti kako god, ali je za procjenu dovoljna samo logika. Ako u trenutku kad odlucis preticati u retrovozru vidis auto kako ti se priblizava, nemas sta da procjenjujes, dovoljno je brzi od tebe da ces mu zasmetati ako krenes u preticanje.
To je jasno meni i tebi, imamo obojica sasvim dovoljno predjenih kilometara da znamo sta znaci bez potrebe ugrozavati sebe ili drugog. Objasni to nedjeljnim vozacicama, ili vozacicama iz nuzde, koje imaju dizajnerske naocale koje im zaklanjaju pola vidnog polja, sjede nabijene nosom u sofersajbu s laktovima na volanu i ogledala im sluze jedino za provjeravanje sminke i frizure. Ali sa zakonskog stajalista imaju polozen vozacki i ravnopravni su ucesnici u saobracaju. Iako ne mogu procijeniti ni udaljenost ni brzinu ni blizu kao ja, ti ili drugi vozaci koji uzimaju u obzir masu faktora o kojima ove spomenute nisu nikad razmisljale ili za koje nisu nikad cule.
condy

#6304 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by condy »

Ma 100% je dokazano " naucno " to za zene :-)

Samo u cijeloj prici, zaboravlja se da krivica u slucaju saobracajne nezgode moze biti obostrana. Ne mora uvijek biti kriv iskljucivo jedan vozac. Ta prica on je vozio letio lijevom trakom pa ja nisam kriv sto sam uletio u lijevu traku ne pije vode, jer je u tom slucaju obostrana odgovornost samo za razlicito krsenje saobracajnih propisa.
direstraits0078

#6305 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

condy wrote:Ma 100% je dokazano " naucno " to za zene :-)

Samo u cijeloj prici, zaboravlja se da krivica u slucaju saobracajne nezgode moze biti obostrana. Ne mora uvijek biti kriv iskljucivo jedan vozac. Ta prica on je vozio letio lijevom trakom pa ja nisam kriv sto sam uletio u lijevu traku ne pije vode, jer je u tom slucaju obostrana odgovornost samo za razlicito krsenje saobracajnih propisa.
Da, to je dokazano. Muski i zenski mozak nisu isti, sjeti se toga slijedeci put kad budes vidio neku reklamu za zene. Ako ti ne bude isla na zivce, vjerovatno da imas manjak muskih hormona.
tempuser

#6306 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote: To je jasno meni i tebi, imamo obojica sasvim dovoljno predjenih kilometara da znamo sta znaci bez potrebe ugrozavati sebe ili drugog. Objasni to nedjeljnim vozacicama, ili vozacicama iz nuzde, koje imaju dizajnerske naocale koje im zaklanjaju pola vidnog polja, sjede nabijene nosom u sofersajbu s laktovima na volanu i ogledala im sluze jedino za provjeravanje sminke i frizure. Ali sa zakonskog stajalista imaju polozen vozacki i ravnopravni su ucesnici u saobracaju. Iako ne mogu procijeniti ni udaljenost ni brzinu ni blizu kao ja, ti ili drugi vozaci koji uzimaju u obzir masu faktora o kojima ove spomenute nisu nikad razmisljale ili za koje nisu nikad cule.
Ti koje opisujes mila majka jer nista drugo ne mozes ocekivati od njih, ali je porazno kad se pod izgovorom "ko ga *ebe, sto ne vozi 130" pocnu ljudima uvaljivati Fabio SDI oni koji kao znaju kako treba i sta je pravilno. Zapravo znaju oni dobro sta treba i sta je pravilno, ali pasjaluk je jaci od toga.
condy

#6307 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by condy »

direstraits0078 wrote:
condy wrote:Ma 100% je dokazano " naucno " to za zene :-)

Da, to je dokazano. Muski i zenski mozak nisu isti, sjeti se toga slijedeci put kad budes vidio neku reklamu za zene. Ako ti ne bude isla na zivce, vjerovatno da imas manjak muskih hormona.
Kakve veze imaju zensko muske reklame sa voznjom?

:)
condy

#6308 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by condy »

tempuser wrote:
direstraits0078 wrote: To je jasno meni i tebi, imamo obojica sasvim dovoljno predjenih kilometara da znamo sta znaci bez potrebe ugrozavati sebe ili drugog. Objasni to nedjeljnim vozacicama, ili vozacicama iz nuzde, koje imaju dizajnerske naocale koje im zaklanjaju pola vidnog polja, sjede nabijene nosom u sofersajbu s laktovima na volanu i ogledala im sluze jedino za provjeravanje sminke i frizure. Ali sa zakonskog stajalista imaju polozen vozacki i ravnopravni su ucesnici u saobracaju. Iako ne mogu procijeniti ni udaljenost ni brzinu ni blizu kao ja, ti ili drugi vozaci koji uzimaju u obzir masu faktora o kojima ove spomenute nisu nikad razmisljale ili za koje nisu nikad cule.
Ti koje opisujes mila majka jer nista drugo ne mozes ocekivati od njih, ali je porazno kad se pod izgovorom "ko ga *ebe, sto ne vozi 130" pocnu ljudima uvaljivati Fabio SDI oni koji kao znaju kako treba i sta je pravilno. Zapravo znaju oni dobro sta treba i sta je pravilno, ali pasjaluk je jaci od toga.
To ti je situacija kad kaze ko ga *ebe sto ne vozi u skladu sa ogranicenjem a i sam krsi saobracajne propise :)
Last edited by condy on 25/03/2016 00:03, edited 1 time in total.
direstraits0078

#6309 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote:
Psihosocijalne poremecaje ne komentarisem. Tu neka se izjasni struka. S druge strane, i taj koji vozi SDI treba preteci kamion ponekad, ako procijeni da nikoga ne ugrozava, neka pretice. Jer i ovaj koji vozi 160 tamo gdje je ogranicenje 130 je "procijenio" da nikoga ne ugrozava, iako zakon izricito kaze 130.
direstraits0078

#6310 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

condy wrote: Kakve veze imaju zensko muske reklame sa voznjom?

:)
Imaju, itekakve. Sve ono sto zenska osoba vidi na reklami je onaj ko je napravio reklamu predvidio. Muzika, boje, osobe, odjeca, itd. Muskarac na te stvari nece obratiti paznju, stavise, neke od tih stvari ce ga iritirati. S druge strane, reklame namijenjene muskoj publici ce zenama biti nezanimljive i dosadne. Ali i to je pitanje za struku, ne bavim se time, ali znam dovoljno o tome da ti mogu objasniti u kratkim crtama.

Isto tako u voznji, zenska osoba ce neke stvari u saobracaju doziviti na drugi nacin od muskarca. Primjer je procjena brzine kretanja i procjena udaljenosti. O tome mogu nesto vise reci, ali mozes i sam potraziti po internetu, ima sasvim dovoljno materijala i na bhs, ako vec nisi na ti s engleskim jezikom.
condy

#6311 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by condy »

Moje iskustvo u voznji sa zenama je drugacije. Prva i osnovna razlika izmedju muskaraca i zena je sto su zene pazljivije. Druga je da zene ne srljaju cestom i voze lakse od muskaraca. Ja mislim da su ovo bitne stvari za sigurnu voznju. Trece vidis po saobracajnim nezgodama da su vecinom akteri teskih nezgoda muskarci a ne zene i da su zene rijetko krive za nezgodu. Obicno su zrtve. Sasvim drugo je vjestina voznje kod zene, o cemu ti pises, ali ona je bitna u ekstremnim situacijama ili na splrtskim stazama, jer nedostatak te vjestine nece dovesti do nezgode vec srljanje, i brza voznja koja nije prilagodjena uvjetima na cest. Pogresno imas predrasude o zenama jer da svi voze pazljivo kao oni prvenstveno mi muskarci puno bo bilo manje nezgoda na cesti.
tempuser

#6312 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by tempuser »

direstraits0078 wrote:
Psihosocijalne poremecaje ne komentarisem. Tu neka se izjasni struka. S druge strane, i taj koji vozi SDI treba preteci kamion ponekad, ako procijeni da nikoga ne ugrozava, neka pretice. Jer i ovaj koji vozi 160 tamo gdje je ogranicenje 130 je "procijenio" da nikoga ne ugrozava, iako zakon izricito kaze 130.
Treba da pretekne, ali bas kao sto si napisao, ako niko iza njega nije zapoceo preticanje, ako svojom radnjom nece dovesti druge u opasnost i ako se bezbjedno moze vratiti u traku. Zakon tu ne pominje brzinu, to se ima primjeniti bez obzira na brzinu. Ako vidis iza sebe auto koji na autoputu ide lijevom trakom vecom brzinom od tebe taj auto je prakticno zapoceo manevar preticanja. Pored toga imas i faktor biti fer vozac bez obzira na zakon.

Vjerujem da ti se 100 x dogodilo bas kao i meni da poslije krivine dolazis na dionicu gdje je isprekidana linija i "hvatas" auto iz suprotnog smjera u makaze. Po zakonu on je u prekrsaju jer nije mogao sigurno zavrsiti manevar, ali s druge strane ti si svjestan da je on zapoceo preticanje na isprekidanoj liniji i da nije mogao znati da ces naici s druge strane pa ces mu smanjenjem brzine/kocenjem i pomjeranjem u stranu "pomoci" da se vrati u traku. E to je ta logika i fer voznja na koju mislim bez obzira na zakon.
Last edited by tempuser on 25/03/2016 00:36, edited 1 time in total.
condy

#6313 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by condy »

U toj situaciji u slucaju saobracajne nezgode krivica je obostrana
quarterback

#6314 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

condy wrote:

kad porastes i budes imao dijete probaj sa djetetom izaci na pjesacki pred zenu koja vozi pa vidi kako ce zavrsiti,
a mozes probati i proci iza nje dok se isparkirava u rikverc takodje

condy jarane, odavno niko nije toliko smarao
haj u foe listu, ne mogu vise gluposti
direstraits0078

#6315 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

condy wrote:Moje iskustvo u voznji sa zenama je drugacije. Prva i osnovna razlika izmedju muskaraca i zena je sto su zene pazljivije. Druga je da zene ne srljaju cestom i voze lakse od muskaraca. Ja mislim da su ovo bitne stvari za sigurnu voznju. Trece vidis po saobracajnim nezgodama da su vecinom akteri teskih nezgoda muskarci a ne zene i da su zene rijetko krive za nezgodu. Obicno su zrtve. Sasvim drugo je vjestina voznje kod zene, o cemu ti pises, ali ona je bitna u ekstremnim situacijama ili na splrtskim stazama, jer nedostatak te vjestine nece dovesti do nezgode vec srljanje, i brza voznja koja nije prilagodjena uvjetima na cest. Pogresno imas predrasude o zenama jer da svi voze pazljivo kao oni prvenstveno mi muskarci puno bo bilo manje nezgoda na cesti.
Ne radi se o predrasudama, radi se o cinjenicama koje su naucno dokazane. Zene vozaci su pazljivije od muskaraca upravo i iz razloga sto nisu u stanju ocijeniti i procijeniti uslove u saobracaju na isti nacin. Radi se o kompenzaciji. Statistike u ozbiljnim drzavama to pokazuju, u prvom redu kad se radi o zenama profesionalnim vozacima. Imaju puno vise slucajeva pocijepanih tockova na dijelu van gaznog sloja (trotoari, pracenje straznje osovine), puno vise slomljenih retrovizora (vangabaritni tereti) i puno vise stete na straznjem kraju vozila. Pazljiva voznja po ogranicenju i voznja koja je prespora (npr. vozac/vozacica gradskog busa ima svoj red voznje koji treba da ispostuje) nisu isto. Veoma mali broj zena su profesionalci na poslovima koji zahtijevaju veoma visok nivo procjene situacije u kratkom vremenskom roku: piloti, vozaci sportskih automobila, kranisti, itd. Zene na tim poslovima su izuzeci, nikako pravilo, a razloge sam vec naveo. S druge strane, zene mogu neke druge poslove obavljati bolje od muskaraca, objektivno gledajuci.
direstraits0078

#6316 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

tempuser wrote:
direstraits0078 wrote:
Treba da pretekne, ali bas kao sto si napisao, ako niko iza njega nije zapoceo preticanje, ako svojom radnjom nece dovesti druge u opasnost i ako se bezbjedno moze vratiti u traku. Zakon tu ne pominje brzinu, to se ima primjeniti bez obzira na brzinu. Ako vidis iza sebe auto koji na autoputu ide lijevom trakom vecom brzinom od tebe taj auto je prakticno zapoceo manevar preticanja. Pored toga imas i faktor biti fer vozac bez obzira na zakon.

Vjerujem da ti se 100 x dogodilo bas kao i meni da poslije krivine dolazis na dionicu gdje je isprekidana linija i "hvatas" auto iz suprotnog smjera u makaze. Po zakonu on je u prekrsaju jer nije mogao sigurno zavrsiti manevar, ali s druge strane ti si svjestan da je on zapoceo preticanje na isprekidanoj liniji i da nije mogao znati da ces naici s druge strane pa ces mu smanjenjem brzine/kocenjem i pomjeranjem u stranu "pomoci" da se vrati u traku. E to je ta logika i fer voznja na koju mislim bez obzira na zakon.
Naravno, u drugim sistemima postoje propisana i prihvacena pravila uzajamnog postovanja i propustanja u saobracaju u odredjenim situacijama, popracena odgovarajucim znakovima. U BiH stanje nije zrelo za takvih pravila.

Ovo gore boldovano, tu se slazemo u potpunosti. Ja citavo vrijeme pisem o situaciji gdje nije nikoga bilo iza kad se zapocelo s radnjom preticanja. Tu vozac koji dolazi iza treba da pokaze razumijevanje za druge ucesnike u saobracaju.
seoBIH

#6317 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by seoBIH »

Objektivno, sereš previše. Kako ima žena loših vozača, tako isto ima i muškaraca. Ne bih da te učim zbog čega žene nisu ništa lošij vozači od mušaraca, nema fajde što bi naš narod rekao :)
condy

#6318 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by condy »

Ne tvrdim da su zene bolji vozaci od muskaraca, daleko od toga. Vec mislim da nisu predisponirane za losu voznju a time i nesigurnu zbog toga sto su zene. Zene generalno jesu nesigurnije u voznji, ali njihova nesigurnost nema za posljedicu u toj mjeri toliki broj saobracajnih nezgoda pogotovo sa fatalnim posljedicama kao muska uvjerenost u vozacko umijece. Ovdje su daleko brojnije nezgode za koje su odgovorni muskarci nego zene a mislim da je tako i vani. To bi statistika sigurno pokazala. U pogledu kompenzacije o kojoj pises slazem se ali to ne mijenja cinjenicu da su pazljive.
jefferson

#6319 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by jefferson »

E sad nakon ove diskusije ko mi postavi pitanje sta ce ti takve gume nisi na trkalistu ili sta ce ti takve kocnice, treba dobro da se preispita.
madner

#6320 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by madner »

Zene se cesce krive za udese od muskaraca. No oni spektakularni, zakucavanje sa 140 pod rucnom u kamion, to je muski.
direstraits0078

#6321 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

seoBIH wrote:Objektivno, sereš previše. Kako ima žena loših vozača, tako isto ima i muškaraca. Ne bih da te učim zbog čega žene nisu ništa lošij vozači od mušaraca, nema fajde što bi naš narod rekao :)
Vidi, sjeobi, to što ti ne možeš da razumiješ napisano, tu ti ja ne mogu pomoći. Kao što ti ne mogu pomoći ni s kućnim odgojem. Tako da, sjedi slobodno, ako bi već sjeo.
KB9

#6322 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by KB9 »

uh kad smo kod tih brzina sjetio sam se jednog dobrog primjera, vozim ti ja normala, bas ko sto kazete il ogranisenje il tih 10 preko, sve po propisima i ide neki iza mene isto tako blica, nista ja polako, blica lik opet sturi se, vidim ja nema nikog ispred mene i dam mu zmigavcom znak da me prodje jer kontam zuri lik, hitno je nesto cim blica ko mamen, prodje on mene i hop nastavi vozit normala, bitno je valjda bilo samo mene obic, e kad se vec tako igramo vozimo tako neki period i obidjem ja njega, vozimo dalje kad on opet blica a ja polako, ogranicenje il ispod sto vise mogu i kad on pocne da ludi onda gas, koci, gas, koci, vozim i vidim u daljini stoji policija, racunam on je toliko zauzet blicanju meni i razmisljanju kako i sta da mi opsuje pa je nece vidit, ogranicenje 60, ja vozim 65 i zadnja krivina prije policije ja opet njemu znak da me prodje i sirovina po gascini opali, znaci brat bratu jedno 90-100 je izletio ravno pred murijaka, normalno zaustavljen i sta je dalje bilo to samo oni znaju :lol: samo subjektivno druze moj :thumbup:
Tomahawk11
Globalni moderator

#6323 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

Miris guma, benzina...mozga.....hormona :mrgreen: :mrgreen:
Opasno mirise na proljev :-)
Vin Dieseli, pomalo :-D
KB9

#6324 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by KB9 »

al to su mozgovi tih ljudi, cim vidi da na papiru ima bolje i novije auto od tebe pa makar bilo za godinu mladje i jace za kilovat bolje ti je da mu se sklanjas kako znas i umijes :lol:
Tomahawk11
Globalni moderator

#6325 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Tomahawk11 »

KB9 wrote:al to su mozgovi tih ljudi, cim vidi da na papiru ima bolje i novije auto od tebe pa makar bilo za godinu mladje i jace za kilovat bolje ti je da mu se sklanjas kako znas i umijes :lol:
Vise sam mislio na ovu pricu o zenskim i muskim vozacima....
A sto se tice drkadzija.....uvijek bilo i bice....nisam jednom negdje isao, pa naidju trkaci, prestizu sve i svakog, nista krivine i to.....i onda naidjem, patrola s njim....i opet stignem prije njega :-D
Post Reply