CARINA U BiH
Moderator: anex
-
Mehemed
- Vozim: automobil
#6301 Re: CARINA U BiH
Ako piše da je toaletna voda trebali bi da puste, ali pošto je ovo
zakon kao da i ne postoji, tako da ti možda i ne prihvate žalbu za ponovnim carinjenjem.
-
Enen
#6302 Re: CARINA U BiH
Risfaa wrote:Sta je onda ovohttp://www.new.uino.gov.ba/bs/Kupovina% ... 0interneta procitaj ona 3 bulletaMehemed wrote:Ja kako znam parfemi, alkohol i cigarete podliježu carini bez obzira na vrijednost
(4) U skladu sa članom 176. stav 6. Zakona i članom 14. Priloga Zakona, oslobođeni su od
plaćanja carine, državljani BiH i strani državljani za predmete neznatne vrijednosti (roba
nekomercijalnog karaktera) koje prime iz inostranstva u pismima i poštanskim paketima u vrijednosti
do 50,00 KM (pošiljke iz stava (1) tačka d) ovog člana), isključujući alkoholne proizvode, parfeme i
toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine.
Ovo 50KM još nisu ispravili, ali nije to sada ni bitno u ovom slučaju, bitno je ovo što piše "isključujući alkoholne proizvode, parfeme i
toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine"
Da, jasno pise toaletne vode do 250ml. Obavezno ulozi zalbu.
-
Xillenn
#6303 Re: CARINA U BiH
2019-02-23 16:30
Turkey, TRISTA - ISTANBUL AHL CARGO EXPORT, Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
2019-02-23 14:54
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ
2019-02-23 13:41
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
2019-02-22 15:34
Turkey, TRISTA - ISTANBUL AHL CARGO EXPORT, Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
2019-02-22 15:23
Turkey, TRISTB - ISTANBUL ULUSLARARASI KIM, Prijem pošiljke od korisnika
Ljudi mi vratili hladno stativ za kameru u Tursku bez ikakvog obavještenja?? Nisam još zvao poštu, sutra ću
Turkey, TRISTA - ISTANBUL AHL CARGO EXPORT, Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ
BOSNIA AND HERZEGOVINA, BASJJA - SARAJEVO 71003, Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
Ljudi mi vratili hladno stativ za kameru u Tursku bez ikakvog obavještenja?? Nisam još zvao poštu, sutra ću
-
bluesjunior
#6304 Re: CARINA U BiH
ova posta je postala baš odron. na trakingu posiljalac me obavjestava da im je posiljka vracena 20.02.2019. nisam dobio ni obavjest...
- ExNihilo
#6305 Re: CARINA U BiH
Ima li kakvih novih informacija za naplatu PDV na sve pošiljke?
I po kojem kursu obračunavaju da li pošiljka prelazi 300 KM?
I po kojem kursu obračunavaju da li pošiljka prelazi 300 KM?
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6306 Re: CARINA U BiH
Ne moze bez razloga. jesi li ih kontaktirao?Xillenn wrote:2019-02-23 16:30
- zemomak
#6307 Re: CARINA U BiH
Naručim tečnost za električne cigare u vrijednosti 50 dollara, poslato fedexom, bla bla...zovu me iz Intime, kazu mi mi ćemo ovo vratiti, pitam što, kaze često naručujute (3-4 puta do sada u zadnja 3 mjeseca), da li ovo imaju pravo da urade?!
- _Reds_
#6308 Re: CARINA U BiH
Nemaju.zemomak wrote:Naručim tečnost za električne cigare u vrijednosti 50 dollara, poslato fedexom, bla bla...zovu me iz Intime, kazu mi mi ćemo ovo vratiti, pitam što, kaze često naručujute (3-4 puta do sada u zadnja 3 mjeseca), da li ovo imaju pravo da urade?!
Ja sam znao preko DHL u mjesecu dobijati 5-6 posiljki, nikad rijeci nisu rekli, svaka je bila oko 60tak dolara.
Ni otvranje nisam platio.
-
dorkcic
#6309 Re: CARINA U BiH
Wtf, koji kreteni jbtzemomak wrote:Naručim tečnost za električne cigare u vrijednosti 50 dollara, poslato fedexom, bla bla...zovu me iz Intime, kazu mi mi ćemo ovo vratiti, pitam što, kaze često naručujute (3-4 puta do sada u zadnja 3 mjeseca), da li ovo imaju pravo da urade?!
-
Mehemed
#6310 Re: CARINA U BiH
Treba im zaprijetiti tužbom, reći da krše zakon.
- zemomak
#6311 Re: CARINA U BiH
Pozvala se na član 207, ne navodeći čega, te ja kao ja kao fizičko lice ne mogu toliku količinu iste robe da uvozim....
- un1ted
- Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676
#6312 Re: CARINA U BiH
Izvini, ali hocete li se ti i ostali ikada nauciti pameti? Trazi im to PISANIM PUTEM i NIAKDA ALI NIKADA neces dobiti ovo sto si napisao.zemomak wrote:Naručim tečnost za električne cigare u vrijednosti 50 dollara, poslato fedexom, bla bla...zovu me iz Intime, kazu mi mi ćemo ovo vratiti, pitam što, kaze često naručujute (3-4 puta do sada u zadnja 3 mjeseca), da li ovo imaju pravo da urade?!
Ako ti nije tesko, radi nas ostalih, a naravno i sebe, da li im mozes poslati PISANI UPIT i zahtjevati da ti odgovore zašto je vraćeno.
Dajem ruku da neće napisati ovo što si ti naveo. Ne kažem da lažeš, ali sam siguran da je neka muljaža intimea u pitanju. Nemoj odustajati, problem je što svi odustajemo i onda nas karaju kako stignu.
Ovo vec ima malo smisla. Moguce da sumnjaju na komercijalnu upotrebu, ali to treba dokazati. Koliko si naručio komada? Da li je to za tebe, max dvoje? Koja je količina bočica i militraža?zemomak wrote:Pozvala se na član 207, ne navodeći čega, te ja kao ja kao fizičko lice ne mogu toliku količinu iste robe da uvozim....
U clanu 207. nalazim samo ovo:
http://www.new.uino.gov.ba/bs/Osloba%C4%91anja12) roba nekomercijalnog karaktera sadržana u
pošiljci koju besplatno šalje fizičko lice iz druge
države fizičkom licu u Bosni i Hercegovini
- zemomak
#6313 Re: CARINA U BiH
ma otprilike oko pola litra tečnosti, razlicite bocice od 10,30 i 60 ml, bio sale na jednom sajtu i ja nakupovo toga plus besplatan shipping fedexom kad je kosara 50 $...mislim u redu je da je to meni prvi put pa vracaju, ali ovo je 4 put i ove tri su prosle bez ikakavih problema...i da, pisao sam mail i zahtjevao da mi ismeno obrazloze zasto je odluceno da se vrati....
- zemomak
#6314 Re: CARINA U BiH
zemomak wrote:ma otprilike oko pola litra tečnosti, razlicite bocice od 10,30 i 60 ml, bio sale na jednom sajtu i ja nakupovo toga plus besplatan shipping fedexom kad je kosara 50 $...mislim u redu je da je to meni prvi put pa vracaju, ali ovo je 4 put i ove tri su prosle bez ikakavih problema...i da, pisao sam mail i zahtjevao da mi ismeno obrazloze zasto je odluceno da se vrati....
evo odgovor:
Tu sam da Vam obrazložim sve što je potrebno, kao što sam učinila putem telefona Vama, te Vašoj supruzi, putem Vibera i evo sada putem mail-a.
Fizičko lice nema pravo uvoza ovolike količine robe/radi se o 0,50kg tečnosti za el. cigarete. Upravo zbog toga što jako često uvozite, Carinik je primjetio i prijavio za carinjenje, to sluti na komercijalnu svrhu, obzirom da često uvozite velike količine tečnosti. 18.02.2019. su Vam isporučene dvije pošiljke samo putem FedEx-a, jedna na Vaše ime, jedna na ime Vaše supruge. U prilogu šaljem Odluku, na osnovu koje se možete informisati. Sve ostale informacije koje bi Vam mogle biti potrebne a tiču se Carinskog Zakona, možete da pogledate na internetu, svima je dostupan sadržaj. Navodim primjer, ukoliko naručujete tri para cipela, sva tri para cipela trebaju biti isti broj, te različitog modela. Ukoliko biste naručili jedne cipele u svim brojevima, namjena robe bi bila očigledno komercijalnog i nikakvog drugog karaktera.
Što se tiče tekućine za el. cigarete, Carinik je robu zaustavio i rekao da se ne može cariniti jer je jako teško dokazati da dvoje ljudi iskoristi cca. 4,- kg (tri pošiljke) tečnosti za el. cigarete u periodu od 7 dana jer nadležna Carinska ispostava određeni vremenski period prati uvoze na ime Vas i Vaše supruge. Obzirom da pošiljku ne možemo cariniti, naknadno osloboditi od carinjenja, niti “skloniti” pošiljku uz dogovor kao što je sugerisano što bi bilo protuzakonito, možemo samo da je vratimo nazad pošiljaocu.
Ukoliko Vam bude potrebna ikakva pomoć, rado ću Vam asistirati.
- seoBIH
#6315 Re: CARINA U BiH
Napisem ti odgovor u toku dana, ili sutra, pa im posalji. Debili, odokativnom metodom ustanovili da li je komercijalno ili ne.
Ako hoces detaljan odgovor, pls posalji na pp sta si tacno narucio.
Ako hoces detaljan odgovor, pls posalji na pp sta si tacno narucio.
- victom
#6316 Re: CARINA U BiH
nisam dugo pratio temu ali vidim da jezemomak wrote:zemomak wrote:ma otprilike oko pola litra tečnosti, razlicite bocice od 10,30 i 60 ml, bio sale na jednom sajtu i ja nakupovo toga plus besplatan shipping fedexom kad je kosara 50 $...mislim u redu je da je to meni prvi put pa vracaju, ali ovo je 4 put i ove tri su prosle bez ikakavih problema...i da, pisao sam mail i zahtjevao da mi ismeno obrazloze zasto je odluceno da se vrati....
evo odgovor:
Tu sam da Vam obrazložim sve što je potrebno, kao što sam učinila putem telefona Vama, te Vašoj supruzi, putem Vibera i evo sada putem mail-a.
Fizičko lice nema pravo uvoza ovolike količine robe/radi se o 0,50kg tečnosti za el. cigarete. Upravo zbog toga što jako često uvozite, Carinik je primjetio i prijavio za carinjenje, to sluti na komercijalnu svrhu, obzirom da često uvozite velike količine tečnosti. 18.02.2019. su Vam isporučene dvije pošiljke samo putem FedEx-a, jedna na Vaše ime, jedna na ime Vaše supruge. U prilogu šaljem Odluku, na osnovu koje se možete informisati. Sve ostale informacije koje bi Vam mogle biti potrebne a tiču se Carinskog Zakona, možete da pogledate na internetu, svima je dostupan sadržaj. Navodim primjer, ukoliko naručujete tri para cipela, sva tri para cipela trebaju biti isti broj, te različitog modela. Ukoliko biste naručili jedne cipele u svim brojevima, namjena robe bi bila očigledno komercijalnog i nikakvog drugog karaktera.
Što se tiče tekućine za el. cigarete, Carinik je robu zaustavio i rekao da se ne može cariniti jer je jako teško dokazati da dvoje ljudi iskoristi cca. 4,- kg (tri pošiljke) tečnosti za el. cigarete u periodu od 7 dana jer nadležna Carinska ispostava određeni vremenski period prati uvoze na ime Vas i Vaše supruge. Obzirom da pošiljku ne možemo cariniti, naknadno osloboditi od carinjenja, niti “skloniti” pošiljku uz dogovor kao što je sugerisano što bi bilo protuzakonito, možemo samo da je vratimo nazad pošiljaocu.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:06, edited 2 times in total.
- victom
#6317 Re: CARINA U BiH
ako su vec zapeli, plati carinu i pdv. to nije puno na 50 KM.zemomak wrote:zemomak wrote:ma otprilike oko pola litra tečnosti, razlicite bocice od 10,30 i 60 ml, bio sale na jednom sajtu i ja nakupovo toga plus besplatan shipping fedexom kad je kosara 50 $...mislim u redu je da je to meni prvi put pa vracaju, ali ovo je 4 put i ove tri su prosle bez ikakavih problema...i da, pisao sam mail i zahtjevao da mi ismeno obrazloze zasto je odluceno da se vrati....
evo odgovor:
ne ulazim u to ko je u pravu. sve sam i sam to prosao.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:05, edited 2 times in total.
-
Mehemed
#6319 Re: CARINA U BiH
Očigledno nisi pročitao cijeli post. Pročitaj ponovo.victom wrote: ako su vec zapeli, plati carinu i pdv. to nije puno na 50 KM.
- zemomak
#6320 Re: CARINA U BiH
ne mogu mi naplatiti carinu jer je vrijednost robe 51,87 USD...
- victom
#6321 Re: CARINA U BiH
drug procito sam cijeli post.Mehemed wrote:Očigledno nisi pročitao cijeli post. Pročitaj ponovo.victom wrote: ako su vec zapeli, plati carinu i pdv. to nije puno na 50 KM.
vrijednost robe je ispod 300 KM, ali mu ovi hoće naplatiti carinu i pdv, jer prema njihovom shvatanju, previše je naručivo istu robu.
I meni se to dešavalo, kada kupim 10-er pack. Kazu sto ce ti deset.
I preporučio sam da plati pdv i carinu, jer nije neka cifra, da se ne pegla.
Ako sam šta fulio, ispravi me.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:05, edited 2 times in total.
- zemomak
#6322 Re: CARINA U BiH
drug procito sam cijeli post.victom wrote:Mehemed wrote:Očigledno nisi pročitao cijeli post. Pročitaj ponovo.victom wrote: ako su vec zapeli, plati carinu i pdv. to nije puno na 50 KM.
vrijednost robe je ispod 300 KM, ali mu ovi hoće naplatiti carinu i pdv, jer prema njihovom shvatanju, previše je naručivo istu robu.
Ako sam šta fulio, ispravi me.[/quote
zaboravljas jednu cinjenicu, ovo nije poslato obicnom postom, racunaj i troskove posredovanja...tako da bi me to vjerovatno izaslo sve koliko sam i platio robu, mozdaa i skuplje...uostalom zasto bi placao nesto sto ne moram...neka vrate, a ja cu prodavcu predlozit da mi ne refundira sve, neka vrati 40$, umjesto 51...
-
Mehemed
#6323 Re: CARINA U BiH
Trebao si ponovo pročitati. Neće uopšte da mu naplate carinu, rekli su mu da mu to ne mogu ocariniti, već da mu nedaju uvesti zbog prevelikog broja narudžbi iste stvari.victom wrote: drug procito sam cijeli post.
-
Enen
#6324 Re: CARINA U BiH
Mehemed wrote:Trebao si ponovo pročitati. Neće uopšte da mu naplate carinu, rekli su mu da mu to ne mogu ocariniti, već da mu nedaju uvesti zbog prevelikog broja narudžbi iste stvari.victom wrote: drug procito sam cijeli post.
I sta onda u tom slucaju.. je li samo vrate nazad.. i tu se zavrsava prica. Ili idu neke prijave npr poreznoj da se ispita jer navodno prate vec duze vrijeme posiljke na njega i suprugu.. da li je to onda gotova stvar kad vrate.. je li se na tome zavrsava ili nastavljaju pratiti ili cak istrazivati gdje je se to prodavalo.. mislim kao sprecavanje sive ekonomije i sl. I da li uvijek kada vrate podiljku nazad obavijeste.. ja sam prije nekih 6mj narucio nekoliko posiljki u istom mjesevu..sve su bile po 5 komada iste ili slicne robe.. i nikad mi nije ni stiglo.. a u tom periodu su mi poslali pismo za neku drugu robu isto 5kom da dokazem i potvrdim je li za licnu upotrebu ili komercijalnu.. utvrdjeno je da je za licnu i pustili su.. a sad me interesuje sta li je sa tih par paketa koji nikad nisu ni stigli.. bez trackinga su.. i kako li se vodi ta evidencija primljenib paketa na neko ime.. sad kako zatezu vise skoro nista ne narucujuem.. izgubio sam volju
- victom
#6325 Re: CARINA U BiH
aha, vidim sad. to je već peglanje i pretjerivanje.Mehemed wrote:Trebao si ponovo pročitati. Neće uopšte da mu naplate carinu, rekli su mu da mu to ne mogu ocariniti, već da mu nedaju uvesti zbog prevelikog broja narudžbi iste stvari.victom wrote: drug procito sam cijeli post.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:05, edited 3 times in total.