Hankook pravi vise no dobre gume. Osobito ako gledas ulozeno/dobijeno. To ti je onako nekakav generalni odgovor.amar1994 wrote:Moze li misljenje o hankook gumamajefferson wrote:![]()
Dolazi zima - zimske gume
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- Rugafet
#6301 Re: Dolazi zima - zimske gume
- BarbaDue
#6302 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pumpa na kojoj ja sipam gorivo prodaje i gume.

-
jefferson
#6303 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dobro jbg, ti pricas o prilazu kuci koji moze imati metar snijega, a kada spominjes bager, jbg tu ni lanci ne pomazu.KvaziExpert wrote:continental ts850 i škoda octavia mk1. kupio sam ih prošle godine jer su ih najviše preporučivali ovdje na temi. i u 99% situacija to što si napisao stoji. ali, od kuće do ceste imam lagani uspon koji (zimi) samo ja koristim, a koji zadnjih dvadesetak metara prelazi u prilično oštar uspon, koji eto, ja, auto i gume ne možemo savladati, posebno kad je toliki snijeg da ga maska gura naprijed. a uz to, put je uzak, ograđen s obje strane, tako da proklizavanje na stranu i vraćanje unazad lako može završiti kod limara. zbog konstantnog uspona ne mogu napraviti zalet, i onda stane zadnjih 5 metara. pa krene nazad. i tako dva tri puta godišnje. kad se utaba više nije problem.jefferson wrote: Na kakvim ti gumama vozis ako mogu da pitam?
Ja sam sa prednjom vucom i zimskim gumama se penjao na Bjelasnicu i Vlasic po mecavi gdje nisi mogao vidjeti 3 metra ispred haube.
Osim ako ne pada 20cm snijega po jednom satu, nema tog uspona u BiH koji nemozes proci sa ispravnim autom, dobrim zimskim gumama i prednjom vucom.
Ako ti sa prednjom vucom nemozes proci kroz 10-20cm snijega na cesti, mokar ili suh, onda ili su gume lose ili auto nije ispravno.
sličnu situaciju imam i kod prijatelja na vlašiću, gdje idem zimi. vikendica je između mudrika i šišave, udaljena par stotina metara od glavnog puta, tako da je sreća kad ne moraš angažovati bager.
Ja govorim o cestama koji svi koriste.
Jaro, to o cemu ti pricas samo lanci. Nista ove zamjene za lance. Te zamjene su samo zbog toga sto ih je lako postaviti. Da je to tako efektivno proizvodjaci lanaca bi ostali bez trzista.
- amar1994
- amar1994
#6305 Re: Dolazi zima - zimske gume
jefferson wrote:Jednom ih imao. Ubjedljivo najlosija zimska guma na kojoj sam ikada vozio. Suho? DObre. Duboki snijeg? Dobre. Led i utabani snijeg? katastrofa. Mokro? katastrofa.amar1994 wrote:Moze li misljenje o hankook gumamajefferson wrote:![]()
Od tada je proslo 8 bajrama, pa mozda se nesto promjenilo, ali ih ja izbjegavam u sirokom luku.
- shalla
#6306 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
10 minuta pokušavam sebi da predstavim kako to izgleda, taj uspon, i ne uspijevam [emoji16]KvaziExpert wrote:ali, od kuće do ceste imam lagani uspon koji (zimi) samo ja koristim, a koji zadnjih dvadesetak metara prelazi u prilično oštar uspon, koji eto, ja, auto i gume ne možemo savladati, posebno kad je toliki snijeg da ga maska gura naprijed. a uz to, put je uzak, ograđen s obje strane, tako da proklizavanje na stranu i vraćanje unazad lako može završiti kod limara. zbog konstantnog uspona ne mogu napraviti zalet, i onda stane zadnjih 5 metara. pa krene nazad. i tako dva tri puta godišnje. kad se utaba više nije problem.jefferson wrote: Na kakvim ti gumama vozis ako mogu da pitam?
Ja sam sa prednjom vucom i zimskim gumama se penjao na Bjelasnicu i Vlasic po mecavi gdje nisi mogao vidjeti 3 metra ispred haube.
Osim ako ne pada 20cm snijega po jednom satu, nema tog uspona u BiH koji nemozes proci sa ispravnim autom, dobrim zimskim gumama i prednjom vucom.
Ako ti sa prednjom vucom nemozes proci kroz 10-20cm snijega na cesti, mokar ili suh, onda ili su gume lose ili auto nije ispravno.
Hajde slikaj to...
P.s. sutra odoh aBd po GY UG 9, ako me budu upola slušale ko dosadašnje UG 8, biće extra...
Sent from Tapatalk, moj dobar drug Tapatalk
-
jefferson
#6307 Re: Dolazi zima - zimske gume
Dubok snijeg i Michelin ne idu. To zaboravi.KvaziExpert wrote:nije problem metar snijega, tad je svakako sve paralizovanoproblem je kad i može i ne može, takve situacije su najčešće, onih par tura snijega godišnje.
evo situacije od prije par godina, dok sam bio na michelinu, slikao kad sam izašao na cestu. na felgi se vidi koliki je otprilike snijeg bio.
al sve više sumnjam u ovo michelinovo kino, pregusto je pletivo da zagrebe, kako mi se čini
S obzirom na tvoje probleme, ja bi zimi koristio najuzu mogucu dimenziju gume. Koja je standardna dimenzija na toj Skodi? 195/65 R15? Jel moze ista uze? 185/70 R15?
Drugo, iak su TS850 vrlo dobre po dubljem snijegu, to ustvari trebas gumu za "siromasne." Gume kao sto su Sava S3 itd. su pravljene za trzista slabije platezne moci i obicno imaju vrlo dobre karakteristike po dubokom snijegu jer je to najlakse napraviti. Gumu nije tesko napraviti da je dobra po dubokom snijegu. Tesko je napraviti gumu koja je dobra u svim uslovima, a gume koje su dobre u dubokom snijegu obicno se vrlo lose po suhom i mokrom.
Ja bi licno tu sao sa Savom S3, Nokian Hakka. R2, Bridgestone WS80 (ako mozes naci) te ove gume tipa Debica, Kleber i sl. Gledaj koja je vrlo mekana i ima dosta prostora izmedju sara da bi se cistila dobro.
Na kraju, kada budes mjenjao auto, kupi nesto sa AWD pogonom, Skodu karavan sa 4Motion i slicno.
-
sabanss
#6308 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prema mom skromnom iskustvu zimska guma ima prednust upravo na snijegu ili bljuzgi. Na kisi mi je losija od ljetne, dok je na poledici potpuno svejedno. Osim vjerovatno ekserica koje nisam probao led/poledica nemaju nikakvog trenja niti guma ima gripa pa bila ljetna ili zimska.
Dakle zime kakve su bile proslih par godina i kakvoj svjedocimo sada, sa jugovinom i kisom, usudio bih se reci da je bolje voziti na ljetnim gumama. Vise uticaja sam primjetio da ima sirina gume nego tip. Bolje mi drzi Kumho/Semperit 165-ca nego Michelin / Continental 205-ca, sto je mozda i odgovor zasto je Golf 2 bez problema presao Octaviju sa pogonom na sva cetiri
Dakle zime kakve su bile proslih par godina i kakvoj svjedocimo sada, sa jugovinom i kisom, usudio bih se reci da je bolje voziti na ljetnim gumama. Vise uticaja sam primjetio da ima sirina gume nego tip. Bolje mi drzi Kumho/Semperit 165-ca nego Michelin / Continental 205-ca, sto je mozda i odgovor zasto je Golf 2 bez problema presao Octaviju sa pogonom na sva cetiri
-
jefferson
#6309 Re: Dolazi zima - zimske gume
Pazi, fazon je sto BiH dobija gume koje su predvidjene za EU. Mi kupujemo gume koje Michelin pravi za njemacku, austriju itd. Kada Michelin konstruise gumu, oni uzmu u obzir stanje cesta, ciscenje itd.sabanss wrote:Prema mom skromnom iskustvu zimska guma ima prednust upravo na snijegu ili bljuzgi. Na kisi mi je losija od ljetne, dok je na poledici potpuno svejedno. Osim vjerovatno ekserica koje nisam probao led/poledica nemaju nikakvog trenja niti guma ima gripa pa bila ljetna ili zimska.
Michelin ima na drugim trzistima daleko agresivniju zimsku gumu, Michelin X-Ice Xi3 za auta i X-Ice Xi2 za SUV. Prema prodajnim rezultatima to je npr. u SAD najpopularnija zimska guma, a osim SAD prodaje se u japanu, Rusiji, Kanadi i Skandinavskim zemljama. Opet, imao sam ih priliku voziti, naspram nekih drugih zimskih guma po dubokom snijegu su OK, nista vise, ali su po ledu tata mata kao i po suhom i mokrom.
To je sve kompromis. Dobre po dubkom snijegu, lose po suhom i slicno. Alis e mora tu Michelinu priznati, od svih guma najvise su ujednacene u performansama po razlicitim uslovima i zadnjih 4-5 godina nenadmasivi su u performansama po ledu.
- shalla
#6310 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume
KvaziExpert wrote:evo fotka, ja sam ovaj desno, lijevo su komšijeshalla wrote: 10 minuta pokušavam sebi da predstavim kako to izgleda, taj uspon, i ne uspijevam [emoji16]
Hajde slikaj to...
P.s. sutra odoh aBd po GY UG 9, ako me budu upola slušale ko dosadašnje UG 8, biće extra...
Sent from Tapatalk, moj dobar drug Tapatalk![]()
-
sabanss
#6311 Re: Dolazi zima - zimske gume
Malo off topic ali i ja bih rado Scout verziju, samo da ne kosta 20 milja vise od regularneKvaziExpert wrote:[
za octaviom scout (allroad for dummies) se okrećem godinama, vidjet ćemo hoće li biti nafake (ili barem za običnu 4x4)
Inace, koliko znam 4x4 je postojala prije Scout-a kod A5 generacije prije face lifta kada je rebrandirana i vise je nemas kupiti mimo Scout verzije. Mozda i grijesim, krhko je znanje....
-
Proposition Joe
#6312 Re: Dolazi zima - zimske gume
Kakva je Semperit master grip guma?
Vidim u majagume nesta skroz jeftine, po netu samo mogu naci misljenja o master grip 2 gumama za koje su ocjene i iskustva veoma dobra...
Vidim u majagume nesta skroz jeftine, po netu samo mogu naci misljenja o master grip 2 gumama za koje su ocjene i iskustva veoma dobra...
- amar1994
#6313 Re: Dolazi zima - zimske gume
radije subarusabanss wrote:Malo off topic ali i ja bih rado Scout verziju, samo da ne kosta 20 milja vise od regularneKvaziExpert wrote:[
za octaviom scout (allroad for dummies) se okrećem godinama, vidjet ćemo hoće li biti nafake (ili barem za običnu 4x4)
Inace, koliko znam 4x4 je postojala prije Scout-a kod A5 generacije prije face lifta kada je rebrandirana i vise je nemas kupiti mimo Scout verzije. Mozda i grijesim, krhko je znanje....
- amar1994
#6314 Re: Dolazi zima - zimske gume
OT.
ja se mogu zaklet, da je sava bolje kopala od continentala
, al zato je na suhom a pogotovo mokrom bila haos

ja se mogu zaklet, da je sava bolje kopala od continentala
-
Teufik
#6315 Re: Dolazi zima - zimske gume
Auto bild test za 205/55/16. http://www.autobild.de/artikel/winterre ... 11081.html
LG G5 - Tapatalk
LG G5 - Tapatalk
-
mirzet87sa
#6316 Re: Dolazi zima - zimske gume
Preksinoc kad bi onaj pljusak, uspeh se uz urijan dedinu prema trebevicu.. u po brda stade auto, proklizava.. zadnji pogon, gas ispod 1800 obrtaja i izadje ko iz sale.. iza mene osta audi, fiat, reno.. cesta nenormalno masna, klizes se i pjeske kad silazis
gume ts850 + zadnji pogon, ovi s prednjim ni metra vise.. 
- inspiron
#6317 Re: Dolazi zima - zimske gume
.
Last edited by inspiron on 08/11/2016 16:29, edited 1 time in total.
- inspiron
#6318 Re: Dolazi zima - zimske gume
Na zapadu nista novo. Tri vrhunske u pet deka, samo se rotiraju na vrhu od testa do testa. Ljeto-zima-uza-sira.Teufik wrote:Auto bild test za 205/55/16. http://www.autobild.de/artikel/winterre ... 11081.html
LG G5 - Tapatalk
-
jefferson
#6319 Re: Dolazi zima - zimske gume
Sava je uvijek bila guma za iskopavanje. Ali zakociti naglo na 10 stepeni u februaru kada malo otopli znaci dimnu bombu iza.amar1994 wrote:OT.
ja se mogu zaklet, da je sava bolje kopala od continentala, al zato je na suhom a pogotovo mokrom bila haos
![]()
-
jefferson
#6320 Re: Dolazi zima - zimske gume
Ma taj Scout ili obicna 4x4 je extra. Imam ja Tiguana sa takvim pogonom, i nabacio mu najuze gume koje idu zimi, 215/65 R16. Jbt, koza mu nije ravna. Iako to nije neki aman zaman sofisticiran pogon, s obzirom da 95% snage ide naprijed a kad proklize 50:50% izmedju dvije osovine, ide ko metak kroz bilo kakav snijeg u kombinaciji sa takvim gumama. I nije uopste nestabilan na njima iako je brzinski index na gumama T, i imaju pravu saru za iskopavanja.KvaziExpert wrote:fazon je što je ovo cca 100m puta (malko manje), od 50km, koliko putujem na posao, ili okruglo 0,2%. ostalo su, 5km regionalnog puta i 45km M18 i M4, koji su očišćeni ili barem utabani u onih par dana snijega godišnje, tako da problema nema, i tu su ove gume "kod kuće", ne bih uzimao ove samo za snijeg. za octaviom scout (allroad for dummiesjefferson wrote: Dubok snijeg i Michelin ne idu. To zaboravi.
S obzirom na tvoje probleme, ja bi zimi koristio najuzu mogucu dimenziju gume. Koja je standardna dimenzija na toj Skodi? 195/65 R15? Jel moze ista uze? 185/70 R15?
Drugo, iak su TS850 vrlo dobre po dubljem snijegu, to ustvari trebas gumu za "siromasne." Gume kao sto su Sava S3 itd. su pravljene za trzista slabije platezne moci i obicno imaju vrlo dobre karakteristike po dubokom snijegu jer je to najlakse napraviti. Gumu nije tesko napraviti da je dobra po dubokom snijegu. Tesko je napraviti gumu koja je dobra u svim uslovima, a gume koje su dobre u dubokom snijegu obicno se vrlo lose po suhom i mokrom.
Ja bi licno tu sao sa Savom S3, Nokian Hakka. R2, Bridgestone WS80 (ako mozes naci) te ove gume tipa Debica, Kleber i sl. Gledaj koja je vrlo mekana i ima dosta prostora izmedju sara da bi se cistila dobro.
Na kraju, kada budes mjenjao auto, kupi nesto sa AWD pogonom, Skodu karavan sa 4Motion i slicno.) se okrećem godinama, vidjet ćemo hoće li biti nafake (ili barem za običnu 4x4)
Ja bi opet isao tu sa Nokianom R2. Nece biti na suhom i mokrom kao Continental, ali na snijegu i ledu su tata mata.
- amar1994
#6321 Re: Dolazi zima - zimske gume
jefferson wrote:Sava je uvijek bila guma za iskopavanje. Ali zakociti naglo na 10 stepeni u februaru kada malo otopli znaci dimnu bombu iza.amar1994 wrote:OT.
ja se mogu zaklet, da je sava bolje kopala od continentala, al zato je na suhom a pogotovo mokrom bila haos
![]()
-
530i
#6322 Re: Dolazi zima - zimske gume
Tih 100 metara se može i pješke, ako je već snijeg toliki da je do maske---to je oko 30 cm. Za bezbrižnu vožnju tu treba ozbiljan terenac, ne samo 4x4 pogon, posebno ako je pod nagibom i ne možeš da se zaletiš. Nisu ni gume toliko svemoguće.
- ElRe
#6323 Re: Dolazi zima - zimske gume
Prosle godine je A5 poprilicno zaostajao za TS850 na testovima, vidim cudo se desilo ove godine, uvijek je u TOP3.inspiron wrote:Na zapadu nista novo. Tri vrhunske u pet deka, samo se rotiraju na vrhu od testa do testa. Ljeto-zima-uza-sira.Teufik wrote:Auto bild test za 205/55/16. http://www.autobild.de/artikel/winterre ... 11081.html
LG G5 - Tapatalk
Na nekom testu je cak i A4 bio bolji od A5.
-
jefferson
#6324 Re: Dolazi zima - zimske gume
Michelin vjerovatno promjenio hemijski sastav gume.ElRe wrote:Prosle godine je A5 poprilicno zaostajao za TS850 na testovima, vidim cudo se desilo ove godine, uvijek je u TOP3.inspiron wrote:Na zapadu nista novo. Tri vrhunske u pet deka, samo se rotiraju na vrhu od testa do testa. Ljeto-zima-uza-sira.Teufik wrote:Auto bild test za 205/55/16. http://www.autobild.de/artikel/winterre ... 11081.html
LG G5 - Tapatalk
Na nekom testu je cak i A4 bio bolji od A5.
-
Teufik
#6325 Re: Dolazi zima - zimske gume
Da, to se redovno usavrsava.
LG G5 - Tapatalk
LG G5 - Tapatalk