Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#6301 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

kaze da ne pije kafu...samo caj ...
direstraits0078

#6302 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

Ma dobar je i gugl, samo treba znati s njim. :wink:
basicm

#6303 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Koliko kosta preparacija dizni?

Sent from my iPhone using Tapatalk
direstraits0078

#6304 Re: Pitamo Mehanicare ?

basicm wrote:Koliko kosta preparacija dizni?

Zavisi kako želiš da ih prepariraš. Vrsta punjenja, staklene ili plastične oči, sve utječe na cijenu prepariranja. :-D
basicm

#6305 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Pa ono da budu kao original :)

O'zone
Globalni moderator

#6306 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Image

Ovakvi su sad čekići za ove ultra moderne automobile sa direktnim ubrizgavanjem. Profinjeni dizajn, mekoća a opet izdržljivost

Poslato sa radnog mjesta...
direstraits0078

#6307 Re: Pitamo Mehanicare ?

basicm wrote:Pa ono da budu kao original :)

:lol:

Nema original bez originala.
amar1994

#6308 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by amar1994 »

direstraits0078 wrote:
basicm wrote:Koliko kosta preparacija dizni?

Zavisi kako želiš da ih prepariraš. Vrsta punjenja, staklene ili plastične oči, sve utječe na cijenu prepariranja. :-D
:lol: :lol: :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6309 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Nije mi radilo daljinsko otkljucavanje o cemu sam vec pisao.

Probam sa rezervnim kljucem, radi sve super, pa sinoc prestade i nece i nece.

Odnesem u Hudini, zamjene mi bateriju na prvom kljucu, a rezervni kaze baca dobro.

Onda pokusam otkljucati kljucem sa promjenjenom baterijom-nece.

Probam opet rezervnim, sad hoce :-)

Ne znam sta da mislim :-)
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#6310 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Bata na ovoj temi, dobro mjenja mene i kolegu dgL_-a.[emoji1]

poslano sa Sonija Ze
quarterback

#6311 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

_BataZiv_0809 wrote:Nije mi radilo daljinsko otkljucavanje o cemu sam vec pisao.

Probam sa rezervnim kljucem, radi sve super, pa sinoc prestade i nece i nece.

Odnesem u Hudini, zamjene mi bateriju na prvom kljucu, a rezervni kaze baca dobro.

Onda pokusam otkljucati kljucem sa promjenjenom baterijom-nece.

Probam opet rezervnim, sad hoce :-)

Ne znam sta da mislim :-)
jel ono fiesta bi?

je li uradjeno povezivanje kljuca kojem je promjenjena baterija sa autom ?
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6312 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

quarterback wrote:
jel ono fiesta bi?

Lanča.

Nije.
quarterback

#6313 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

_BataZiv_0809 wrote:
quarterback wrote:
jel ono fiesta bi?

Lanča.

Nije.
nemam iskusva sa lanciom ali kod mene na fordu se nakon promjene baterije treba uraditi ponovno povezivanje sa autom, procedura za forda ti nece puno pomoci ali mozda da proguglas za svoje auto, kod mene se stavi kljuc u bravu pa da kontakt 3 puta i pritisne dugme na daljinskom da se uradi ponovno povezivanje tek nakon toga auto ponovo reaguje na daljinsko zakljucavanje i otkljucavanje

vidim da si ljut radi onoga sto sam ti napisao na ebay grupi, ne shvataj to licno (ako mozes)

lp
kB27

#6314 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

quarterback wrote: nemam iskusva sa lanciom ali kod mene na fordu se nakon promjene baterije treba uraditi ponovno povezivanje sa autom, procedura za forda ti nece puno pomoci ali mozda da proguglas za svoje auto, kod mene se stavi kljuc u bravu pa da kontakt 3 puta i pritisne dugme na daljinskom da se uradi ponovno povezivanje tek nakon toga auto ponovo reaguje na daljinsko zakljucavanje i otkljucavanje

vidim da si ljut radi onoga sto sam ti napisao na ebay grupi, ne shvataj to licno (ako mozes)

lp
Kod mene na Fordu mislim da ne moraš ništa 'kodirati'. Kodirati treba novi ključ (kojim se ručno otključavaju vrata i/ili startuje motor). Ja kad otvorim ključ koji ima ugrađeno daljinsko bukvalno dobijem fizički potpuno odvojen dio koji je ključ (mogu ga koristiti 'standalone') i dio sa elektronikom za daljinsko otključavanje. Ti dijelovi uopće ne komuniciraju ni na koji način. :mrgreen:
insomnia78

#6315 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by insomnia78 »

Sinhronizovati taj elektronski dio sa elektronskim modulom koji otvara/zatvara bravu
quarterback

#6316 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

kB27 wrote:
quarterback wrote: nemam iskusva sa lanciom ali kod mene na fordu se nakon promjene baterije treba uraditi ponovno povezivanje sa autom, procedura za forda ti nece puno pomoci ali mozda da proguglas za svoje auto, kod mene se stavi kljuc u bravu pa da kontakt 3 puta i pritisne dugme na daljinskom da se uradi ponovno povezivanje tek nakon toga auto ponovo reaguje na daljinsko zakljucavanje i otkljucavanje

lp
Kod mene na Fordu mislim da ne moraš ništa 'kodirati'. Kodirati treba novi ključ (kojim se ručno otključavaju vrata i/ili startuje motor). Ja kad otvorim ključ koji ima ugrađeno daljinsko bukvalno dobijem fizički potpuno odvojen dio koji je ključ (mogu ga koristiti 'standalone') i dio sa elektronikom za daljinsko otključavanje. Ti dijelovi uopće ne komuniciraju ni na koji način. :mrgreen:
kod mene ovako izgleda kljuc

Image

i nekad kod zamjene baterije treba uraditi povezivanje a nekada ne, mozda zavisi od toga koliko je dugo bila istrosena, nuisam siguran, ono što znam je da je FAC zamjenu baterije koja je marka naplacivao 30 maraka ... Drago mi je da su propali, jedna kap u nizu njihovih sranja
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6317 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

quarterback wrote:
nemam iskusva sa lanciom ali kod mene na fordu se nakon promjene baterije treba uraditi ponovno povezivanje sa autom, procedura za forda ti nece puno pomoci ali mozda da proguglas za svoje auto, kod mene se stavi kljuc u bravu pa da kontakt 3 puta i pritisne dugme na daljinskom da se uradi ponovno povezivanje tek nakon toga auto ponovo reaguje na daljinsko zakljucavanje i otkljucavanje

lp
Pogledacu na Lancia forumu.

Nakon neuspjelog otkljucavanja kljucem sa promjenjenom baterijom, tim istim kljucem sam upalio auto i odvezao se kuci. To bi trebalo da znaci da nema problema sa povezivanjem, jelte :-?

Nisam ba ljut, kakvi, razmjenili smo misljenja, sve okej :thumbup:
quarterback

#6318 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by quarterback »

_BataZiv_0809 wrote: Pogledacu na Lancia forumu.

Nakon neuspjelog otkljucavanja kljucem sa promjenjenom baterijom, tim istim kljucem sam upalio auto i odvezao se kuci. To bi trebalo da znaci da nema problema sa povezivanjem, jelte :-?
pa mozda i ne, mozda je "kod" unesen u sam kljuc i ne zavisi od baterije, radi toga kljuc moze upaliti auto ali ne mora znaciti da ce otkljucati vrata daljinski (tako je bar kod mene), ako ne uradim "povezivanje", auto ce paliti ali otkljucavanja preko daljinskog - nema, ako stavim u bravu i otkljucam, onda je ok, otkljuca se

mislim da su ti forumi najbolje rjesenje, i ja sam ovo svoje nasao na netu
_BataZiv_0809 wrote: Nisam ba ljut, kakvi, razmjenili smo misljenja, sve okej :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
kB27

#6319 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

@quarterback
Jeste, kod mene je jako sličan ključ - na iste elemente se rastavi. Sad kad malo bolje razmislim - to što daješ tri puta kontakt po x sekundi (ili kako već, ovisno o autu) je vjerovatno zapravo samo signal da 'kompjuter' zadužen za komunikaciju sa daljinskim potraži uređaje u blizini i upari se s njima. :mrgreen:

A Ford AC.. ne vrijedi trošiti riječi koja je to gamad.. kad samo skontaš kako mali procenat auto-kuća se zatvori - a njima je to uspjelo kakvi su bili.. :run:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6320 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

Haha izgleda da je solidna komplikacija na pomolu.

Image
Astrix

#6321 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Astrix »

quarterback wrote:
_BataZiv_0809 wrote: Pogledacu na Lancia forumu.

pa mozda i ne, mozda je "kod" unesen u sam kljuc i ne zavisi od baterije, radi toga kljuc moze upaliti auto ali ne mora znaciti da ce otkljucati vrata daljinski (tako je bar kod mene), ako ne uradim "povezivanje", auto ce paliti ali otkljucavanja preko daljinskog - nema, ako stavim u bravu i otkljucam, onda je ok, otkljuca se

mislim da su ti forumi najbolje rjesenje, i ja sam ovo svoje nasao na netu
_BataZiv_0809 wrote: Nisam ba ljut, kakvi, razmjenili smo misljenja, sve okej :thumbup:
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
I ja na opelu imam sličan problem, baterija nova sve ok ali samo odjednom neće da otključa. I ja onda kad god neće kodiram ga ponovo kao kad ubacim novu bateriju i onda opet radi neko vrijeme...
O'zone
Globalni moderator

#6322 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Ma nije komplikacija. Ključ ima tri bitna dijela. Oštricu koja je narezana i ide u kontakt bravu, transponder čip koji je kodiran prema imobilizeru i daje signal elektronici da prekine elektronsku blokadu motora (nije mu potrebna baterija)
Treći dio koji tebi pravi problem je elektronika daljinskog otključavanja. Za većinu automobila ima postupak uparivanja elektronike ključa sa ECU-om jer se frekvencija izgubi nakon zamjene baterije ili akumulatora. Potraži malo po forumima vezanim za italijane. Ja bih ti potražio sad al tek sam ustao daj mi fore [emoji28]

_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6323 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote:Ma nije komplikacija. Ključ ima tri bitna dijela. Oštricu koja je narezana i ide u kontakt bravu, transponder čip koji je kodiran prema imobilizeru i daje signal elektronici da prekine elektronsku blokadu motora (nije mu potrebna baterija)
Treći dio koji tebi pravi problem je elektronika daljinskog otključavanja. Za većinu automobila ima postupak uparivanja elektronike ključa sa ECU-om jer se frekvencija izgubi nakon zamjene baterije ili akumulatora. Potraži malo po forumima vezanim za italijane. Ja bih ti potražio sad al tek sam ustao daj mi fore [emoji28]

Vele nista bez dijagnostike :hm:

Ne nadjoh da je neko rijesio problem drzanjem dugmeta 30 sekundi dok je kljuc u bravi i slicno :-?

Ali evo dajem ti fore :thumbup:
O'zone
Globalni moderator

#6324 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

_BataZiv_0809 wrote:
O'zone wrote:Ma nije komplikacija. Ključ ima tri bitna dijela. Oštricu koja je narezana i ide u kontakt bravu, transponder čip koji je kodiran prema imobilizeru i daje signal elektronici da prekine elektronsku blokadu motora (nije mu potrebna baterija)

Vele nista bez dijagnostike :hm:

Ne nadjoh da je neko rijesio problem drzanjem dugmeta 30 sekundi dok je kljuc u bravi i slicno :-?

Ali evo dajem ti fore :thumbup:
Evo čitam user manual od Lybre ali nema ništa o sinhronizaciji ključa nakon zamjene baterije

https://www.fiat-lancia.org.rs/Manuals/Lybra.pdf

od 18 do 27 strane obrađen ključ i njegove funkcije
REPLACING THE BATTERIES
Replace the batteries with equivalent
batteries which can be purchased at
common stores, if the key led
F flashes briefly once and led L
(Fig.12) in front of the steering wheel stays
on with fixed light for approximately
two minutes (after switching the
alarm off), when button (C,D or E fig. 5) is pressed.
Replace the batteries as follows:
– press button B(fig. 11) and bring
the metal insert A to the open position;
– by means of a fine tip screwdriver,
turn the opening device G to:
and remove the battery holder H;
– replace the battery I observing the
proper bias;
– refit the battery holder into the key
and secure it, by turning the device G
to;.
Malo po nekim forumima pročačkah neki govore da je to standardan problem za Lanciu (isto to govore i za Citroen :mrgreen: )

Ako ti ključ nije radio od kako si uzeo auto postoji mogućnost da elektronika na njemu ne radi :sad: a za to će trebati dijagnostika da se provjeri.

Jbga

Edit: haj pogledaj jel baterija okrenuta kako treba (provjeriti najbanalnije prvo) pa čak i voltažu iste
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6325 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _BataZiv_0809 »

O'zone wrote:
Evo čitam user manual od Lybre ali nema ništa o sinhronizaciji ključa nakon zamjene baterije

https://www.fiat-lancia.org.rs/Manuals/Lybra.pdf

od 18 do 27 strane obrađen ključ i njegove funkcije
REPLACING THE BATTERIES
Replace the batteries with equivalent
batteries which can be purchased at
common stores, if the key led
F flashes briefly once and led L
(Fig.12) in front of the steering wheel stays
on with fixed light for approximately
two minutes (after switching the
alarm off), when button (C,D or E fig. 5) is pressed.
Replace the batteries as follows:
– press button B(fig. 11) and bring
the metal insert A to the open position;
– by means of a fine tip screwdriver,
turn the opening device G to:
and remove the battery holder H;
– replace the battery I observing the
proper bias;
– refit the battery holder into the key
and secure it, by turning the device G
to;.
Malo po nekim forumima pročačkah neki govore da je to standardan problem za Lanciu (isto to govore i za Citroen :mrgreen: )

Ako ti ključ nije radio od kako si uzeo auto postoji mogućnost da elektronika na njemu ne radi :sad: a za to će trebati dijagnostika da se provjeri.

Jbga

Edit: haj pogledaj jel baterija okrenuta kako treba (provjeriti najbanalnije prvo) pa čak i voltažu iste
Sve smo isto pročitali brudiša.

Bateriju mi je mijenjao frajko u Hudiniju i testirao kljuc na onom uredjaju sto mjeri signal :-?

To je kljuc kojeg sam koristio sve ove godine koliko je auto kod mene, a sad reaguje samo na rezervni kojeg skoro nikako nisam koristio :-?
Post Reply