Bášča
Moderator: anex
-
kerima1
#6302 Re: Bášča
Samo mogu proci i manje kante, recimmo one od vode 5 l.Ako se sade tako krastavci moze i obicna plasticna flasa sto da ne?!safran wrote:Dobra ideja ovo sa kantom
- Nabucco
#6303 Re: Bášča
https://www.facebook.com/Jagoda-Penja%C ... 112248308/
Jel ima neko iskustva sa ovim, kako ide isplati li se uzmati? Mislio sam na proljece uzeti 10ak komada, za probu.
Da li se razmnožavaju kao i ove obicne jagode ?
Kad smo vec kod jagoda.. Kako vi sadite?
Ja sam prije 2-3 godine posadio na onaj standardni nacin, crni najlon, okolo zatrpan zemljom.. Međutim istpostavilo se da najlon nije baš najbolje odradio posao, dosta je trave bilo (doduse nisam plijevio nikad, mrsko mi bilo
) i sada se sve izmešalo i vec su popale ... Sad bi pokusao na nacin da kupim vrece zemlje, ove za cvijece i da direktno bušim vrecu i sadim u nju sadnice.. Da li ce biti nekih problema ako budu u cisto onoj zemlji za cvijece
?
Jel ima neko iskustva sa ovim, kako ide isplati li se uzmati? Mislio sam na proljece uzeti 10ak komada, za probu.
Da li se razmnožavaju kao i ove obicne jagode ?
Kad smo vec kod jagoda.. Kako vi sadite?
Ja sam prije 2-3 godine posadio na onaj standardni nacin, crni najlon, okolo zatrpan zemljom.. Međutim istpostavilo se da najlon nije baš najbolje odradio posao, dosta je trave bilo (doduse nisam plijevio nikad, mrsko mi bilo
-
kerima1
#6304 Re: Bášča
Safranko vidi ovo:
http://imamgliste.com/vrt-bez-motike-tk ... a-ga-nema/
Gospodin sto pita za jagode ja nikad nisam vidila te visece sorte, cisto sumnjam da postoje!
U jesen sam posadila tromjesecarke i jednogodisnje, imam isto zelju u vrece u kupovnu zemlju samo ko ce to nonstop zalijevati:)
http://imamgliste.com/vrt-bez-motike-tk ... a-ga-nema/
Gospodin sto pita za jagode ja nikad nisam vidila te visece sorte, cisto sumnjam da postoje!
U jesen sam posadila tromjesecarke i jednogodisnje, imam isto zelju u vrece u kupovnu zemlju samo ko ce to nonstop zalijevati:)
-
__Phoenix__
#6305 Re: Bášča
Je li neko pravio manji staklenik, kupovao negdje malo bolji najlon? Gdje?
- pink floydd
#6306 Re: Bášča
Koji je najbolji hibrid paradajza za plasteničku proizvodnju, imate li iskustva ?
Dostupni su mi Rally F1, Barberana F1, Matias F1, Belle F1, Big Beef F1 i Volovsko srce.
Dostupni su mi Rally F1, Barberana F1, Matias F1, Belle F1, Big Beef F1 i Volovsko srce.
-
Ratarka
#6307 Re: Bášča
sadila sam u plastenik sve sto mi je bilo dostupno, ubjedljivo najbolje je bilo volovsko srce. mislim da to zavisi i od zemlje, klime, navodnjavanja/provjetravanja...s jednu godinu probaj sve pa po tome ocjeni za iducupink floydd wrote:Koji je najbolji hibrid paradajza za plasteničku proizvodnju, imate li iskustva ?
-
Ratarka
#6308 Re: Bášča
prosle godine sam samo malcirala, nakon sijanja, ne pretjerano fino obradjena zemlje. pokrila sam sve obicnom pokosenom travom, malo prosusenom (ne ovako sistematski kako si opisala) i bilo je odlicno, ni buraniju ni grasak nisam okopavala, nisam zaljevala... grasak sam imala upravo dva roda u sezoni, ponovicu i ove godinesafran wrote:Svrbe prsti, a? Rano je još za bilo kakve radnje ali uskoro će februarsko orezivanje, pa lagano pripreme za rasad. Za ovu godinu planiram jednu parcelicu samo malčirati da vidim kako funkcioniše. Pokušaću sa graškom.
-
zippoo87
#6309 Re: Bášča
je li krenula proljetna sjetva i pripreme narode...zamrla tema,da je malo aktiviramo
ja sam imao poprilicno posla do sada,sredio sam vocke,istricao ih,zasadio nove sadnice,zasadio jos aronije,ocistio zemljiste
evo zvao sam i covjeka da mi ovih dana dodje uzorati zemlju...planiram na jednom dunumu kornison uzgajati,vec sam potpisao ugovor i jos malo standardnog povrca zasaditi...krompir,luk,tikvice,kasnije paradajz,paprike
mozda i srediti navodnjavanje kap po kap za aroniju a za kornisone ce biti sigurno
zadnje 2 godine sam posadio 26 novih sadnica voca...eto da se malo pohvalim
...doduse nisam sam,brat i ja to sve radimo
aronija je vec izistala i vec se naziru cvjetovi i gdje ce biti plogovi...tako da bi ove godine mogao ocekivati i neku malo vecu kolicinu,ulaze u trecu godinu sadnice
sretno svima u buducim radovima
ja sam imao poprilicno posla do sada,sredio sam vocke,istricao ih,zasadio nove sadnice,zasadio jos aronije,ocistio zemljiste
evo zvao sam i covjeka da mi ovih dana dodje uzorati zemlju...planiram na jednom dunumu kornison uzgajati,vec sam potpisao ugovor i jos malo standardnog povrca zasaditi...krompir,luk,tikvice,kasnije paradajz,paprike
mozda i srediti navodnjavanje kap po kap za aroniju a za kornisone ce biti sigurno
zadnje 2 godine sam posadio 26 novih sadnica voca...eto da se malo pohvalim
aronija je vec izistala i vec se naziru cvjetovi i gdje ce biti plogovi...tako da bi ove godine mogao ocekivati i neku malo vecu kolicinu,ulaze u trecu godinu sadnice
sretno svima u buducim radovima
- Banksy
#6310 Re: Bášča
Bravo, baš si vrijedan.
Negdje si na jugu? Čini mi se da je sve to prerano za sarajevski kraj ... Ja nisam skoro ništa radila, glavni posao mi tek predstoji, iza ovog vikenda, kad prođu najavljeni minusi.
Moje aronije su posađene prije 4 godine, ali nekako slabo rađaju, nije to baš onaj urod koji sam očekivala.
Pametno što si krenuo s kornišonima, imaju dobru težinu, puno vode, dobru cijenu, isplatiće ti se, posebno ako si na jugu, sretno.
Moje aronije su posađene prije 4 godine, ali nekako slabo rađaju, nije to baš onaj urod koji sam očekivala.
Pametno što si krenuo s kornišonima, imaju dobru težinu, puno vode, dobru cijenu, isplatiće ti se, posebno ako si na jugu, sretno.
-
zippoo87
#6311 Re: Bášča
nisa na jugu,sjevernije sam od SarajevaBanksy wrote:Bravo, baš si vrijedan.Negdje si na jugu? Čini mi se da je sve to prerano za sarajevski kraj ... Ja nisam skoro ništa radila, glavni posao mi tek predstoji, iza ovog vikenda, kad prođu najavljeni minusi.
sjevero istok,Gracanica...ali sam uspio uraditi sve,mada jos nista nije izbeharalo
evo danas snijeg,temperatura 4 stepena cijeli dan,kisa ne prestaje ...ima da natopi zemlju
sto se tice aronije,nisam ni ja imao uroda jos,ove godine ocekujem prvi
- Banksy
#6312 Re: Bášča
Gračanica, Doboj, oko 150 - 200 nadmorske + otvoreno prema ravnici na sjeveru, bez velikih, teških planina okolo, koliko znam, u tom dijelu Bosne vegetacija i plodovi idu ispred Sarajeva 2 do 3 sedmice ranije, tako da si ti to izgleda na vrijeme...
Sarajevo uvijek iznenadi veliki snijeg krajem marta, početkom aprila, prije par godina je aprilski sve polomio, nije bezze ''snijeg pade na behar, na voće ...'' ...
Sarajevo uvijek iznenadi veliki snijeg krajem marta, početkom aprila, prije par godina je aprilski sve polomio, nije bezze ''snijeg pade na behar, na voće ...'' ...
-
zippoo87
#6313 Re: Bášča
to si upravu,ovdje vegetacija krene malo ranije,Sarajevo ima ostru klimuBanksy wrote:Gračanica, Doboj, oko 150 - 200 nadmorske + otvoreno prema ravnici na sjeveru, bez velikih, teških planina okolo, koliko znam, u tom dijelu Bosne vegetacija i plodovi idu ispred Sarajeva 2 do 3 sedmice ranije, tako da si ti to izgleda na vrijeme...
sada cekam da se smiri ova kisa i da se zemlja osusi 2-3 dana i da uzorem...kod mene pjeskovito zemljiste,moze se raditi 12 sati nakon kise bez problema
- fortaleza
#6314 Re: Bášča
Kod mene voćke orezane ima približno mjesec dana, pognojene, a zemlja prekopana.
Danas posadio krumpir (nekim susjedima već nikao
), luk, te posijao mrkvu. Za krumpir koristio stajnjak, a za ostalo kompost od kalifornijskih glista te drveni pepeo, vidjet ćemo kako će uspjeti.
Dio bašte smo ostavili za tzv "sadnju bez motike", samo sa slamom, kompostom i malčom koji ćemo slagati kao slojeve... Potpuno bez oranja.
Danas posadio krumpir (nekim susjedima već nikao
Dio bašte smo ostavili za tzv "sadnju bez motike", samo sa slamom, kompostom i malčom koji ćemo slagati kao slojeve... Potpuno bez oranja.
-
hizo ramidovic
#6315 Re: Bášča
garant mostar ili nize prema jugu?fortaleza wrote:Kod mene voćke orezane ima približno mjesec dana, pognojene, a zemlja prekopana.
Danas posadio krumpir (nekim susjedima već nikao), luk, te posijao mrkvu. Za krumpir koristio stajnjak, a za ostalo kompost od kalifornijskih glista te drveni pepeo, vidjet ćemo kako će uspjeti.
- Banksy
#6316 Re: Bášča
U Sarajevu, svake godine gledamo u nebo, planiramo ranije, ali opet, svake godine krenem(o) tek od 1. aprila ...zippoo87 wrote:to si upravu,ovdje vegetacija krene malo ranije,Sarajevo ima ostru klimuBanksy wrote:Gračanica, Doboj, oko 150 - 200 nadmorske + otvoreno prema ravnici na sjeveru, bez velikih, teških planina okolo, koliko znam, u tom dijelu Bosne vegetacija i plodovi idu ispred Sarajeva 2 do 3 sedmice ranije, tako da si ti to izgleda na vrijeme...
sada cekam da se smiri ova kisa i da se zemlja osusi 2-3 dana i da uzorem...kod mene pjeskovito zemljiste,moze se raditi 12 sati nakon kise bez problema
- fortaleza
#6317 Re: Bášča
ahahizo ramidovic wrote:garant mostar ili nize prema jugu?
-
hizo ramidovic
#6318 Re: Bášča
jebiga, vi dole ste kalifornija...izvan konkurencijefortaleza wrote:ahahizo ramidovic wrote:garant mostar ili nize prema jugu?
-
zippoo87
#6319 Re: Bášča
kod mene posadjen krompir i luk 
uhvatio sam ova 2-3 suncana dana i odradio to ...u zemlji je,sto je najbitnije
jeste li se i vi aktivirali?
ova tema zamrla ,2 osobe komentarisu...jeste li to svi presli na ovu uvoznu hranu,"plasticni" paradajz i paprie bez okusa i mirisa ?
uhvatio sam ova 2-3 suncana dana i odradio to ...u zemlji je,sto je najbitnije
jeste li se i vi aktivirali?
ova tema zamrla ,2 osobe komentarisu...jeste li to svi presli na ovu uvoznu hranu,"plasticni" paradajz i paprie bez okusa i mirisa ?
- fortaleza
#6320 Re: Bášča
Ima nas još sa heirloom domaćim paradajzom.
Pojedine biljke paradajza već su dovoljno narasle da su zrele za zemlju, odnosno za sadnju koju ću napraviti za par dana.
Ali problem je što su se listovi počeli uvijati te s donje strane počeli dobivati ljubičastu boju, pa čak i donji dio stabljike dobio ljubičastu. Je li u pitanju manjak nekog nutrijenta, fosfora možda, tako sam čitao? U zadnje vrijeme rasad držim vani pa je li moguće da je do hladnoće?
Trebam li ga folijarno prihraniti i kako, sučim?
Pojedine biljke paradajza već su dovoljno narasle da su zrele za zemlju, odnosno za sadnju koju ću napraviti za par dana.
Ali problem je što su se listovi počeli uvijati te s donje strane počeli dobivati ljubičastu boju, pa čak i donji dio stabljike dobio ljubičastu. Je li u pitanju manjak nekog nutrijenta, fosfora možda, tako sam čitao? U zadnje vrijeme rasad držim vani pa je li moguće da je do hladnoće?
Trebam li ga folijarno prihraniti i kako, sučim?
-
zippoo87
#6321 Re: Bášča
evo par slika sa mog "imanja" 
aronija

aronija

- žena
#6322 Re: Bášča
masala,mi jos nismo ni izfrezali,zeznula nas ona kisa 
- shmizlica
#6323 Re: Bášča
sutražena wrote:masala,mi jos nismo ni izfrezali,zeznula nas ona kisa
-
zippoo87
#6324 Re: Bášča
ja sam to odradio..krompir i luk posijani i tikvice i zelena salata kod kuce
ovi kolci su za krastavica kornisona,300 komada sam iz sume dovukao...tu sam se pravo izgajao i izmorio,valjalo je naci i posjeci preko 100 draca i grabova da se sakupi preko 300 kolceva
kornison ce ici na dunum zemlje,za prodaju
ovi kolci su za krastavica kornisona,300 komada sam iz sume dovukao...tu sam se pravo izgajao i izmorio,valjalo je naci i posjeci preko 100 draca i grabova da se sakupi preko 300 kolceva
kornison ce ici na dunum zemlje,za prodaju
- shmizlica
#6325 Re: Bášča
ipak ništa od frezanja, mokro još