dragma wrote:![]()
Slike starog Sarajeva
- exliberal-ex
#6301 Re: Slike starog Sarajeva
Moj cukundjed je bio jedan od ovih vozaca
- Banksy
#6303 Re: Slike starog Sarajeva
Uffff, cijela stranica 
- JanuaryJones
#6304 Re: Slike starog Sarajeva
Šta je ovo sa desne strane?
- Banksy
#6305 Re: Slike starog Sarajeva
Na drugoj strani Koševskog potoka, nasuprot Ali-pašinoj džamiji, u austrougarsko vrijeme podignuta je građevina u pseudomaurskom stilu poznata kao Paviljon. Bila je to poznata sarajevska kafana koja je porušena sredinom XX stoljeća, prilikom regulacije ulice i postavljanja tramvajskih šina.
grunf 1 wrote:
Prilikom ulaska sultana Mehmeda Fatiha u Sarajevo 1463. godine, kod današnje Ali-pašine džamije odigrana je velika bitka, u kojoj su živote izgubila dvojica velikih sufija Ajnided i Šemsided. Njima je tadašnja vlast izgradila turbe, na mjestu gdje je danas okretaljka za tramvaj "šesticu" na Skenderiji.
Ubrzo nakon toga, Osmanlije su činile neku nepravdu prema tadašnjem stanovništvu, a u odbranu naroda svih vjera stali su Damijan i Kuzmanov, koji su zbog te pobune prema vlasti zatvoreni, a nakon nekoliko dana mučenja su i umrli.
Nisu bili muslimani, ali su, prema nekim predajama, zbog svog zalaganja za muslimane, primili islam te su ih ovi ukopali u blizini već postojećeg turbeta Ajnideda i Šemsideda. Poslije toga, narod je počeo primjećivati da se iz njihovih mezara pojavljuje neka svjetlost, što je označavalo nešto sveto, zbog čega su Osmanlije i njima podigle turbe.
To je tako stajalo sve do dolaska Austro-Ugarske. Znajući šta to turbe predstavlja za muslimane, oni su na tom mjestu počeli praviti Paviljon, koji je završen 1910. godine. Interesantno je da time nije uništeno turbe nego je ukomponirano sa Paviljonom, čineći jedinstvenu cjelinu. Imao je dva manja tornja, koja su označavala Damijana i Kuzmanova, a u Paviljonu je bila gradska kafana, te tabaci, danas poznatije kao trafika. Sagrađen je bio u pseudomaurskom stilu, poput današnjeg Fakulteta islamskih nauka.
Gradska kafana koja je tu napravljena, postala je poznata među narodom. Imala je svoje divanhane i šiltete, a u njoj se okupljala uglavnom napredna gradska omladina. To je tako trajalo sve do 1914. godine, tačnije do atentata na Franca Ferdinanda, kada je jedna velika grupa ljudi, na čelu s Gavrilom Principom, inače protivnici tadašnje vlasti, uhvaćena i odvedena u Arad u Rumuniji na izvršenje kazne. Kasnije se ispostavilo da je to grupa koja se svakodnevno okupljala u Paviljonu.
Među tim ljudima bila su i dvojica poznatih Sarajlija Behret Mutevelić i Avdo Sumbul, koji su ubijeni 1917. godine. Njihova tijela dovezena su u Sarajevo nakon Prvog svjetskog rata, 1925. godine, i zbog svog zalaganja za Bosnu, ukopani su u haremu Ali-pašine džamije. Dolaskom Kraljevine Jugoslavije na vlast, Paviljon je i dalje stajao na istom mjestu. No, u njemu su se počele okupljati nove mlade radničke snage pa je Jugoslavija 1932., zbog bojazni da će se desiti neki ustanak, srušila Paviljon zajedno s turbetima Damijana i Kuzmanova pod izgovorom da je to planirano regulacionim , a na njegovom mjestu sagradila je novo turbe Muteveliću i Sumbulu.
To turbe bilo je izgrađeno u istom stilu kao i Ali-pašina džamija te i danas u haremu svjedoči o burnoj historiji koja se odigrala na tom lokalitetu.
Za vrijeme SFRJ počela je gradnja danas poznatog Higijenskog zavoda, a tom prilikom srušeno je i turbe Ajnideda i Šemsideda. Srušena je i obližnja tekija, koja je bila sagrađena nakon turbeta.
- JanuaryJones
#6306 Re: Slike starog Sarajeva
Hvala Banksy! Fakat nisam imala pojma. Šteta.
- dragma
- Vozim: Pješe
#6307 Re: Slike starog Sarajeva
@Banksy, evo jedna stara fotografija ciglane (na Ciglanama) i Koševskog potoka ali ne mogu nikako da skontam šta je šta u odnosu na danas, pretpostavljam da je džamija koja se vidi sa desne strane iza dimnjaka Alipašina džamija, zar ne?Banksy wrote:
Na drugoj strani Koševskog potoka, nasuprot Ali-pašinoj džamiji, u austrougarsko vrijeme podignuta je građevina u pseudomaurskom stilu poznata kao Paviljon. Bila je to poznata sarajevska kafana koja je porušena sredinom XX stoljeća, prilikom regulacije ulice i postavljanja tramvajskih šina.

- Banksy
#6308 Re: Slike starog Sarajeva
Ne bih rekla, ček da skontam...
- zateznistub
#6309 Re: Slike starog Sarajeva
Moglo bi bitidragma wrote:@Banksy, evo jedna stara fotografija ciglane (na Ciglanama) i Koševskog potoka ali ne mogu nikako da skontam šta je šta u odnosu na danas, pretpostavljam da je džamija koja se vidi sa desne strane iza dimnjaka Alipašina džamija, zar ne?Banksy wrote:
http://m.avaz.ba/clanak/224763/12?url=clanak/224763/12
- dragma
#6310 Re: Slike starog Sarajeva
.
Last edited by dragma on 13/02/2018 19:17, edited 2 times in total.
- dragma
#6311 Re: Slike starog Sarajeva
.
Last edited by dragma on 13/02/2018 19:16, edited 1 time in total.
- dragma
#6312 Re: Slike starog Sarajeva
@zateznizub, banksy
hvala

hvala
-
neki
#6313 Re: Slike starog Sarajeva
Ne bih rekao...ovo je slika skenderije, ulica Terezije..džamija na desnoj strani je srušena džamija na mjestu današnjeg doma mladih, potok nije koševski nego Rijeka Miljackadragma wrote:@Banksy, evo jedna stara fotografija ciglane (na Ciglanama) i Koševskog potoka ali ne mogu nikako da skontam šta je šta u odnosu na danas, pretpostavljam da je džamija koja se vidi sa desne strane iza dimnjaka Alipašina džamija, zar ne?Banksy wrote:
Vrijedna slika, i čini mi se da do sad nije bila na temi...svaka čast.
- dragma
#6314 Re: Slike starog Sarajeva
U pravu si, da su Ciglane onda bi sa lijeve strane trebalo da se vidi Sv. Josip groblje
- zateznistub
#6315 Re: Slike starog Sarajeva
Ja ipak mislim da nije Skenderija, dispozicija nikako ne odgovara...
I evo centrale

I evo centrale

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#6316 Re: Slike starog Sarajeva
ni meni se ne slaze nesto,kad je centrala napravljena postojala je i zgrada doma zdravlja vrazova i berze rada prekoputa,nesto mi brdovito oko ove zgrade predsjednistva ...i ovi dimnjaci veliki tu u tereziji ...zateznistub wrote:Ja ipak mislim da nije Skenderija, dispozicija nikako ne odgovara...
Last edited by bitanga_sa_otesa on 29/12/2016 00:35, edited 1 time in total.
- exliberal-ex
#6317 Re: Slike starog Sarajeva
Meni se cini da je slikano nize od skenderije, otprilike na pola puta do M.Dvoraneki wrote:Ne bih rekao...ovo je slika skenderije, ulica Terezije..džamija na desnoj strani je srušena džamija na mjestu današnjeg doma mladih, potok nije koševski nego Rijeka Miljackadragma wrote:
@Banksy, evo jedna stara fotografija ciglane (na Ciglanama) i Koševskog potoka ali ne mogu nikako da skontam šta je šta u odnosu na danas, pretpostavljam da je džamija koja se vidi sa desne strane iza dimnjaka Alipašina džamija, zar ne?
, dimnjak preko puta je nekadašnja električna centrala...u daljini se vidi i krov predsjedništva i pojedine zgrade na Marijin dvoru prije nego je kvart kompletiran..
Ako pratis miljacku vidis gdje se zavrsava podzid sto je tacno kod stare elektrane, malo me bude one dvije zgrade od skroz lijevo dimnjaka, one bi trebale da su nedgdje oko vrazove.
jos mi se cini da predsjednistvo nije napravljeno kad je ovo slikano nego onaj krov sto se vidi od ovod dimnjaka pripada upravi zeljeznica....ili je ipak od predsjednistva mada onda bi se mozda vidjela I alipasina djamija ?...sad sam zbunjen
- bitanga_sa_otesa
#6318 Re: Slike starog Sarajeva
i ja sam zbunjen elektricna centrala je napravljena 1895.tad bi vec trebalo biti dosta velikih zgradurina tu okolo nje...
p.s zgrade na marindvoru vec postojale 1885...
p.s zgrade na marindvoru vec postojale 1885...
Last edited by bitanga_sa_otesa on 28/12/2016 22:35, edited 1 time in total.
-
neki
#6319 Re: Slike starog Sarajeva
Da, malo niže od same skenderije, otprilike je slikano sa borka. Na mjestu ovih dimnjaka je danas zgrada jp ceste fbih. Iza njih su zgrade u ulici nova, tadašnji bordeli..I zgrada lijevo od džamije skenderija je prepoznatljiva i sa drugih slika, krajem 90tih je na nju nastiklana Grčka ambasada. Vrazova nije u kadru, alipasina džamija je zaklonjena iza jablana koji su tad rasli uz kosevski potok. Predsjedništvo djeluje da je niže jer je treći sprat dograđen naknadno.Miljacka vijuga zato sto na ovom dijelu jos nije bila regulisana..to je to definitivnoexliberal-ex wrote:Meni se cini da je slikano nize od skenderije, otprilike na pola puta do M.Dvoraneki wrote:Ne bih rekao...ovo je slika skenderije, ulica Terezije..džamija na desnoj strani je srušena džamija na mjestu današnjeg doma mladih, potok nije koševski nego Rijeka Miljackadragma wrote:
@Banksy, evo jedna stara fotografija ciglane (na Ciglanama) i Koševskog potoka ali ne mogu nikako da skontam šta je šta u odnosu na danas, pretpostavljam da je džamija koja se vidi sa desne strane iza dimnjaka Alipašina džamija, zar ne?
, dimnjak preko puta je nekadašnja električna centrala...u daljini se vidi i krov predsjedništva i pojedine zgrade na Marijin dvoru prije nego je kvart kompletiran..
Ako pratis miljacku vidis gdje se zavrsava podzid sto je tacno kod stare elektrane, malo me bude one dvije zgrade od skroz lijevo dimnjaka, one bi trebale da su nedgdje oko vrazove.
jos mi se cini da predsjednistvo nije napravljeno kad je ovo slikano nego onaj krov sto se vidi od ovod dimnjaka pripada upravi zeljeznica....ili je ipak od predsjednistva mada onda bi se mozda vidjela I alipasina djamija ?...sad sam zbunjen![]()
-
NeenaSa
#6320 Re: Slike starog Sarajeva
Chekajte muhu
da nam objasni.
Zar nije bio Valter Peric tu negdje , uz Miljacku?
Zar nije bio Valter Peric tu negdje , uz Miljacku?
- bitanga_sa_otesa
#6321 Re: Slike starog Sarajeva
cudan je ugao slike ,ali ima smisla ,samo me bune ovi dimnjaci ovoliki u tereziji...
predsjednistvo je izgradjeno 1886,direkcija zeljeznica 1896,centrala 1895,evandjeoska crkva 1899,posta na obali 1912,rektorat 1912-1918.
predsjednistvo je izgradjeno 1886,direkcija zeljeznica 1896,centrala 1895,evandjeoska crkva 1899,posta na obali 1912,rektorat 1912-1918.
- exliberal-ex
#6322 Re: Slike starog Sarajeva
upravo gledam na google maps...tacno je slikano gdje su ceste federacije...bitanga_sa_otesa wrote:cudan je ugao slike ,ali ima smisla ,samo me bune ovi dimnjaci ovoliki u tereziji...
dobra slika za pohvalu
- agent_zero
#6323 Re: Slike starog Sarajeva
Koliko je samo divnih austrougarskih zgrada srušeno... 
- Banksy
#6324 Re: Slike starog Sarajeva
I meni se čini da je Skenderija, ona kuća pored džamije je sigurno ta, i onaj podzid ispod centrale je taj podzid, ali bune me one dvije visoke zgrade lijevo uz dimnjak centrale, ne znam koje su, Vrazova(?), a i nisam znala da je lijeva obala Miljacke niže Skenderije bila ovako skockana, slikano je s Borka (Boraka?), a šta je onda ovo ispod, kakvi su ovo dimnjaci?
Slika je izvrsna
rijetke su slike iz ovog ugla, s ove lokacije. @dragma 
edit: kakva je ono bijela, velika kuća pravo, u brdu, na sredini slike, povelika, sama, i gdje bi to moglo biti?
Slika je izvrsna
edit: kakva je ono bijela, velika kuća pravo, u brdu, na sredini slike, povelika, sama, i gdje bi to moglo biti?
-
breuer
#6325 Re: Slike starog Sarajeva
prva zgrada lijevo od dimnjaka elektrane je po mom mišljnju ona na čijem balkonu je danas onaj plavi bik, nešto kao centar za učenje španskog jezika