Sirija vol. 2

Locked
sumirprimus

#6301 Re: Sirija vol. 2

Post by sumirprimus »

arman1 wrote:Congrats to Suheil Al-Hassan (Al-Nimr) on his promotion to "Major General" - he becomes the youngest Syrian to ever receive this promotion in the Syrian Arab Army.

Over the weekend, the prominent Tiger Forces commander Colonel Suheil Al-Hassan was promoted to the rank of “Major General” after refusing the promotion to become a Brigadier General last year.

Considered one of Syria’s most decorated military officers, Major General Suheil Al-Hassan became the youngest member of the Syrian Arab Army (SAA) to be promoted to the rank of Major General.

Major General Al-Hassan gained notoriety during his campaign to liberate the soldiers trapped at the Aleppo Central Prison – he and his soldiers lifted the 16 month siege before being deployed to the northern Hama countryside to recapture Halfaya, Souran, and Taybat Al-Imam near the Syrian Government stronghold of Mhardeh.

With his recent promotion, Major General Al-Hassan joins Major General Issam Zahreddine of the Syrian Arab Army’s 104th Airborne Brigade (Republican Guard) as having the wartime distinction of being honored with this title.

Born in the Syrian coastal city of Jableh (Latakia), Major General Al-Hassan became a career soldier in 1988 when he joined the Syrian Arab Army’s elite paratrooper division – he would later serve in Lebanon.

Currently, Major General Al-Hassan is commanding the Tiger Forces in the Aleppo Governorate’s eastern countryside, where they are attempting to seize the ISIS stronghold of Deir Hafer.

Image
zipić kožnjaka... :D
Opetja033

#6302 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

ioannes wrote:
Opetja033 wrote:
RepublikanskaGarda wrote:Bio sam ja par puta u Siriji i Libanonu, ali nebitno je za temu jer nemam sta napisat a da je relevantno za sadasnju situaciju. A basharovih i hafezovih plakata di god se okrenes :-)
Ja sam bio pocetkom 2001. godine. Ne sjecam se da sam vidio ijedan Basharov plakat, Hafez je umro manje od jedne godine prije toga. Garant ih je bilo, ali tada mi nije bio ni najmanje interesantan pa nisam ni obracao paznju. Ali svakako ih je bilo mnogo, mnogo manje nego Hafezovih. Naravno garant se to kasnije godinama promijenilo.

Ono, za kontekst ovog rata moj boravak u Siriji me cini manje relevantnim i od te tvoje svedske turistkinje ma Bracu u kontekstu ex yu ratova. Ali hocu malo da se kurcim. :mrgreen:
zaboravio si napomenuti da si napravio namaz u siitiskoj dzamiji u damasku :lol:
Kada odlucis da se pravis pametan, humoristican, pun doskocica i posalica ili pak kada zelis iskoristiti priliku da spustis nekome - gledaj da barem baratas terminologijom. U protivnom pokazujes svu svoju intelektualnu raskos. Tj ispadnes glup. :)
sunceKOtepsija

#6303 Re: Sirija vol. 2

Post by sunceKOtepsija »

opetja snagom argumenata treci put od jutros proglasava negok glupim :lol:
Em2r

#6304 Re: Sirija vol. 2

Post by Em2r »

Opetja vodja nove sekte - glupfirdzije
pjerino

#6305 Re: Sirija vol. 2

Post by pjerino »

Kad ste već poćeli sa time tko je bio u siriji. Ja se toplo nadam da ću ponovo popit kavicu (kakova god da je) u bagdad cafeu na relaciji (na pola puta) damask – palmira. U siriji imam oko dvije godine radnog staža od 2005. do 2010. i te 2010. 10 mjeseci u komadu. Većinu tog vremena proveo sam na obuci kadrova tako da sam upoznao veliki broj sirijaca i sve ove današnje priće nemaju nikakove veze sa predratnom sirijom. Gotovo svi ti moji poznanici su na asadovoj strani a ja kod koga gotovo uvijek presudi neki iracionalni faktor koji me tjera da navijam za slabije počeo sam u početku navijat za fsa. Ali kad sam vidio i tu i takovu fsa i šta radi a posebno kad su se u siriju počeli slijevati strani borci, pogotovo čečeni (i za koje sam navijao protiv rusa), znao sam da to više nema veze sa sirijom i digao sam ruke od svega.
Za sada, jedina istinsko neukaljana zločinima je kurdska grupacija i oni imaju svu moju podršku i respekt.

To što ih neko proziva terorističkim barbarima samo je odraz njegovih predrasuda i sa time povezanih nagomilanih frustracija.
Opetja033

#6306 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Istocna Ghouta/Damask: Prema pobunjenickim izvorima povratili su kontrolu nad Marj al Sultan aerodromom! Borbe se vode za ostatak kompleksa. Treba sacekati jos par sati, barem do veceras. Ali ako je istina, fakat ogromna stvar.

Halep: Na sjeveru ruralnog dijela Halepa FSA (Sultan Murad, Liwa Mutasim & Faylaq al-Sham) osvojili Qarah Kubri kojeg su do sada kontrolisali Daeshovci.
Challenger__

#6307 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Image
(+18) Jaish al-Fath (main judge in FT) includes most "Syrian moderates" #FSA #ahrar_al_sham Jund al-Aqsa, JMWA, #AQ.
:arrow: LINK

Evo koga "zapad" drži za "umjerenu sirijsku opoziciju".
Mlohavi

#6308 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

De ba ovi su male mace za oni bolesnu reporterku rezimske TV. :-)
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#6309 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

madner wrote:Sta bio u Iraku, vodio operacije. :D
sa kasimom se sliko
walter kurtz

#6310 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

Joulani "japin mutapi je najjaci "
sarajevoxxxx

#6311 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Najmanje 50 poginulih u novom masakru kojeg su Rusi počinili u mjestu Meskeneh u istočnoj okolini Haleba!!!

Image
sarajevoxxxx

#6312 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Mjesto gdje su Rusi danas počinili masakr u gradu Meskeneh koji je pod kontrolom Isila a u kojem je danas poginulo najmanje 50 osoba:

Image

Image

Image
Maystor

#6313 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Samo da napomenem da mjesto Meskeneh iz savinog posta drži isil i da odatle ponovo pokreću silovite napada na Kuveiris. Zaustavili su napredovanje Tigrovih jedinica i odbacili ih od Deir Hafira, ali nisu došli do aerodroma.

Respekt za svaku civilnu žrtvu, a spinovanje forumskog advokata kanibala ocijenite sami.
Maystor

#6314 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Džon K.F. Keri u Moskvi pregovara sa Lavrovom o Siriji. Ne znam ima li neku novu ponudu, ako nema onda ne znam što je išao.
sarajevoxxxx

#6315 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ovo je drugi masakr u Meskeneh, prije dva dana lokalna pijaca je bombardovana isto tako na desetine poginulih građana.Ovo danas je drugi put u 48 sati da na desetine ljudi ginu u gradu.Preko 50 ljudi je poginulo od toga više od pola još uvijek nisu identifikovani a oko 100 ljudi je ranjeno.

Video snimak sa mjesta masakra od 13.12.2015.
https://www.facebook.com/81480594863372 ... eo&theater
Maystor

#6316 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

Pošto nema tema o Nigeriji, napisaću ovdje: nigerijska armija vrši genocid nad šiija muslimanima u toj zemlji. U posljednjem masakru ubijeno 1000 ljudi.
Maystor

#6317 Re: Sirija vol. 2

Post by Maystor »

sarajevoxxxx wrote:Ovo je drugi masakr u Meskeneh, prije dva dana lokalna pijaca je bombardovana isto tako na desetine poginulih građana.Ovo danas je drugi put u 48 sati da na desetine ljudi ginu u gradu.Preko 50 ljudi je poginulo od toga više od pola još uvijek nisu identifikovani a oko 100 ljudi je ranjeno.

Video snimak sa mjesta masakra od 13.12.2015.
https://www.facebook.com/81480594863372 ... eo&theater
Ne moraš radi mene, ali radi drugih ljudi koji ovo čitaju i koji možda i nisu toliko upućeni, odgovori na ova dva pitanja:

1. ko kontroliše Meskeneh?
2. ima li kakva ofanziva isila iz tog pravca u posljednjih nekoliko dana?
sarajevoxxxx

#6318 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Najmanje 30 poginulih u drugom velikom masakru kojeg su Rusi danas počinili u mjestu Ma'arat Eal-Na'asan u Idlibu.Projektil je pogodio tržnicu gdje se prodaju goriva (Mesekenh je grad u istočnoj okolini Haleba i pod kontrolom je Isila)

IIdlib, Ma'arat Eal-Na'asan 15.12.2015. mjesto gdje se desio masakr

Akibh

#6319 Re: Sirija vol. 2

Post by Akibh »

Maystor wrote:Samo da napomenem da mjesto Meskeneh iz savinog posta drži isil i da odatle ponovo pokreću silovite napada na Kuveiris. Zaustavili su napredovanje Tigrovih jedinica i odbacili ih od Deir Hafira, ali nisu došli do aerodroma.

Respekt za svaku civilnu žrtvu, a spinovanje forumskog advokata kanibala ocijenite sami.
Nema veceg kanibala od tebe, ti nisi nikako normalan.
Sta ima veze sto to drzi ISIL, neki dan je bila informacija da na njihovom teritoriju ima 12 miliona civila.
Vidi ovi zlocinci pobili sirotinju na nekoj lokalnoj pijaci, ti kanibala i advokata spominjes. J... to
walter kurtz

#6320 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

Ibrahim Joudeh ‏@Ibra_Joudeh 39m39 minutes ago
Footage of First #Helicopters Taking off From #Kuweires Airbase in East #Aleppo after #SAA Secured The Perimeter.
walter kurtz

#6321 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

#Saudi DM says their (anti) terror coalition to coordinate actions with 'authorities' in #Syria + #Iraq
Opetja033

#6322 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Dzenaza pripadniku FSA jedinice "Liwa al Thuwwar Raqqa", ubijenom od strane pripadnika YPG-a jucer. Inace su do jucer bili saveznici. Momak je ubijen u nicim izazvanom napadu komunisticke YPG.

Image

Image

Image

Pripadnici arapskih plemena traze pravdu za ubijenog vojnika, te da YPG privede vinovnike napada na polozaje FSA sjeverno od grada Raqqa. Takodje su rekli da ce istrajati u svojoj borbi za slobodu, te da nece dozvoliti po bilo koju cijenu da Kurdi koji dolaze iz Turske i Irana upravljaju arapskim podrucjima. Video:

https://www.youtube.com/watch?v=JFrEK3c ... e=youtu.be
Arteta

#6323 Re: Sirija vol. 2

Post by Arteta »

Akibh wrote:
Maystor wrote:Samo da napomenem da mjesto Meskeneh iz savinog posta drži isil i da odatle ponovo pokreću silovite napada na Kuveiris. Zaustavili su napredovanje Tigrovih jedinica i odbacili ih od Deir Hafira, ali nisu došli do aerodroma.

Sta ima veze sto to drzi ISIL, neki dan je bila informacija da na njihovom teritoriju ima 12 miliona civila.
Vidi ovi zlocinci pobili sirotinju na nekoj lokalnoj pijaci, ti kanibala i advokata spominjes. J... to
Zivot pod ISIL-om je gori od smrti.
Mlohavi

#6324 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Arteta wrote: Zivot pod ISIL-om je gori od smrti.
Pa bravo onda za one koji ih spasavaju zivota.
Opetja033

#6325 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Arteta wrote:
Akibh wrote:

Zivot pod ISIL-om je gori od smrti.
Cijenio sam fakat tvoje komentare i tebe opcenito kao forumasa, iako se u vecini stvari nismo slagali. Medjutim u zadnje vrijeme isto kao da se takmicis sa trolovima po pitanju bljuvotina i prijezira prema zivotima civila (posebno ako se radi o muslimanskim zivotima). Komentari su ti sve degutantniji.
Locked