Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
arzuhal

#6301 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

madner wrote:Pomislim ono sto i uvijek mislim i znam, da sam vrh vrhova.

Sad bi i mjenjali ljudsko ponasanje direktivama.
Ako bude zatrebalo, nije frka, ja ću biti jedan od svjedoka za tvoju tvrdnju :thumbup:

Ti samo nađi još dvije žene.
Hakiz

#6302 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

AleksoMKD wrote:
Da ponovim.

Mislim da je problem u mladjim generacijama, mi sa preko 40 godina smo vec u braku, ali mladje generacije su sjebane. Imas tonu 18 - 30 godisnjaka koji nikada nisu poljubili devojku a kamo li nesto drugo.

Posebno ako su osim loseg fizickog izgleda siromasni

20 / 80 pravilo

80 % zena oseca privlacnost prema 20ak posto muskaraca. Mladje tinder gemneracije su najebale, mi smo imali srecu.
Bold: govori u svoje ime :)

20/80 pravilo (tačnije 10/10/80) sam naučio na nečemu drugom, ali mislim da si u pravu.

A valja pobijediti toliku konkurenciju.
konoplja

#6303 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Hakiz wrote:
AleksoMKD wrote:
Da ponovim.

Mislim da je problem u mladjim generacijama, mi sa preko 40 godina smo vec u braku, ali mladje generacije su sjebane. Imas tonu 18 - 30 godisnjaka koji nikada nisu poljubili devojku a kamo li nesto drugo.

20 / 80 pravilo

80 % zena oseca privlacnost prema 20ak posto muskaraca. Mladje tinder gemneracije su najebale, mi smo imali srecu.

20/80 pravilo (tačnije 10/10/80) sam naučio na nečemu drugom, ali mislim da si u pravu.

Dobro, ali nidje veze - ne slazem se sa tim.
Eventualno se sve to izjednaci i nadje se balans. Zivimo u svijetu koji je vecinski monogaman. Ako uzmemo da je ta 80/20 hipoteza tacna, to ne znaci da ce 20% muskaraca biti sa 80% zena. Uostalom svi smo individue i imamo razlicite kriterije privlacnosti. Sazrijevamo i kriteriji se vremenom mijenjaju.
Hakiz

#6304 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

konoplja wrote:
Hakiz wrote:
AleksoMKD wrote:
Da ponovim.

20 / 80 pravilo

Eventualno se sve to izjednaci i nadje se balans. Zivimo u svijetu koji je vecinski monogaman. Ako uzmemo da je ta 80/20 hipoteza tacna, to ne znaci da ce 20% muskaraca biti sa 80% zena. Uostalom svi smo individue i imamo razlicite kriterije privlacnosti. Sazrijevamo i kriteriji se vremenom mijenjaju.
Ako smo monogamni (a to je upitno), to samo znači da će 20% žena biti sa 20 % muškaracak koje žele, a 60% žena će ili biti same ili pristati na nešto šta u stvari ne žele. A tu sreće nema.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6305 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

monogamni LOL :mrgreen:
konoplja

#6306 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Hakiz wrote:
Ako smo monogamni (a to je upitno), to samo znači da će 20% žena biti sa 20 % muškaracak koje žele, a 60% žena će ili biti same ili pristati na nešto šta u stvari ne žele. A tu sreće nema.
Pred zakonom smo monogamni, manje vise i kulturoloski smo, u vecini svijeta. Ako mislis da ce zena naci srecu u tome da dijeli muskarca mislim da se varas.
Isto tako mislim da se varas ako mislis da jedino fizicki izgled i veza sa osobom koju smatras fizicki atraktivnom donosi srecu.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#6307 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

brt e'o ja trenutno imam tri djevojke, a svaka od njih ima još dva momka :thumbup: :bih:
Xavier1

#6308 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Xavier1 »

AleksoMKD wrote:
:thumbup:

Da ponovim.

20 / 80 pravilo

To 20/80 pravilo ti vazi na zapadu gdje su normalni ons i slicne stvari. Kod nas su djevojke tako odgajane da traze vezu. Barem vecina njih. Jos kad dodas da smo vecinski muslimanska zemljama dobijes drugacije stvari.
konoplja

#6309 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Velkoski wrote:brt e'o ja trenutno imam tri djevojke, a svaka od njih ima još dva momka :thumbup: :bih:
Sa koliko zena ces istovremeno biti u braku i osnovati obitelj i sta mislis sa koliko ce one?
arzuhal

#6310 Re: Danasnji "feminizam"

Post by arzuhal »

Znao sam da ćemo doći opet do religije...
Hakiz

#6311 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Da se samo religije ne sile ući u sve aspekte života...
Xavier1

#6312 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Xavier1 »

Velkoski wrote:brt e'o ja trenutno imam tri djevojke, a svaka od njih ima još dva momka :thumbup: :bih:
Sve ce one u tridesetim naci nekog finog. Sada ih ti koristis. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#6313 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

mora li se u brak? i nitam dnao da papir spriječava šveranje :mrgreen:
AleksoMKD

#6314 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

konoplja wrote:
Hakiz wrote:

Eventualno da, ali ja sam mislio na frustracije mladih muskaraca koji su emotivno i fizicki izolirani.

Imam ih u komsiluku, neprivlacni momci i jos siromasni.

Sa druge strane ima par privlacnih mladih momaka koji su iz imucnijih porodica, imaju automobil i maltene svaki vikend su sa drugom devojkom.
Xavier1 wrote:
To 20/80 pravilo ti vazi na zapadu gdje su normalni ons i slicne stvari. Kod nas su djevojke tako odgajane da traze vezu. Barem vecina njih. Jos kad dodas da smo vecinski muslimanska zemljama dobijes drugacije stvari.
Odgajane su u manjim mestima (mada i to ne vazi vise, prilicno njih otkaci kad dodju u veci grad na studije, ko sa lanca da su pustene), u velikim gradovima je ko na zapadu ako ne jos gore. Jedna moja prijateljica je ginekolog, venericne bolesti medju mladim devojkama su u strasnom porastu.

Mozda je u manjim sredinama i religioznim porodicama kod vas slika drugacija ali u vecim i sekularnijim sredinama.........

Devojke iz muslimanskih porodica u Skopju (koje nisu religiozne/pokrivene) se ne razlikuju u ponasanju od drugih.
Xavier1

#6315 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Xavier1 »

Velkoski wrote:mora li se u brak? i nitam dnao da papir spriječava šveranje :mrgreen:
Ne mora. Ali vecina ljudi ipak zavrsi u istom. :D
Xavier1

#6316 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Xavier1 »

AleksoMKD wrote:
konoplja wrote:
Hakiz wrote:

Eventualno da, ali ja sam mislio na frustracije mladih muskaraca koji su emotivno i fizicki izolirani.

Imam ih u komsiluku, neprivlacni momci i jos siromasni.

Sa druge strane ima par privlacnih mladih momaka koji su iz imucnijih porodica, imaju automobil i maltene svaki vikend su sa drugom devojkom.
Xavier1 wrote:
Odgajane su u manjim mestima (mada i to ne vazi vise, prilicno njih otkaci kad dodju u veci grad na studije, ko sa lanca da su pustene), u velikim gradovima je ko na zapadu ako ne jos gore. Jedna moja prijateljica je ginekolog, venericne bolesti medju mladim devojkama su u strasnom porastu.

Mozda je u manjim sredinama i religioznim porodicama kod vas slika drugacija ali u vecim i sekularnijim sredinama.........

Devojke iz muslimanskih porodica u Skopju (koje nisu religiozne/pokrivene) se ne razlikuju u ponasanju od drugih.
A normalno je da ce djevojke da biraju. Zasto bi neka bila sa ruznim koji pored toga nema ni novca? Prije su se ranije udavale i nisu imale jednake mogucnosti kao muskarci pa nisu mogle toliko birati. Sada im se moze. Iako se mnoge zajebu pa biraju predugo. I onda shvate da je tesko naci nekoga dobrog kad imas 35.

Meni se cini da ima svega u vecim gradovima. Zavisi najvise od odgoja. Trebas obratiti paznju iz kakve porodice dolazi.
AleksoMKD

#6317 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

Xavier1 wrote: A normalno je da ce djevojke da biraju. Zasto bi neka bila sa ruznim koji pored toga nema ni novca? Prije su se ranije udavale i nisu imale jednake mogucnosti kao muskarci pa nisu mogle toliko birati. Sada im se moze. Iako se mnoge zajebu pa biraju predugo. I onda shvate da je tesko naci nekoga dobrog kad imas 35.
Slazem se za boldirano.

Nisam mislio "da budu sa ruznim siromahom" no pravilo 20 / 80 vazi vise kod zena, muskarci ramnomjernije gledaju na zene.

Znaci da devojka koja je sta znam 5/10 nece nikad pogledati momka koji je 5/10.
Xavier1 wrote: Meni se cini da ima svega u vecim gradovima. Zavisi najvise od odgoja. Trebas obratiti paznju iz kakve porodice dolazi.
Svakako.
No najraspustenije devojke koje dodju studirati su iz prestrogih porodica. Barem kad sam ja bio u mojim 20im godinama.
Xavier1

#6318 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Xavier1 »

AleksoMKD wrote:
Xavier1 wrote: A normalno je da ce djevojke da biraju. Zasto bi neka bila sa ruznim koji pored toga nema ni novca? Prije su se ranije udavale i nisu imale jednake mogucnosti kao muskarci pa nisu mogle toliko birati. Sada im se moze. Iako se mnoge zajebu pa biraju predugo. I onda shvate da je tesko naci nekoga dobrog kad imas 35.
Slazem se za boldirano.

Nisam mislio "da budu sa ruznim siromahom" no pravilo 20 / 80 vazi vise kod zena, muskarci ramnomjernije gledaju na zene.

Znaci da devojka koja je sta znam 5/10 nece nikad pogledati momka koji je 5/10.
Xavier1 wrote: Meni se cini da ima svega u vecim gradovima. Zavisi najvise od odgoja. Trebas obratiti paznju iz kakve porodice dolazi.
Svakako.
No najraspustenije devojke koje dodju studirati su iz prestrogih porodica. Barem kad sam ja bio u mojim 20im godinama.
To je tacno. Zena trazi muskarca koji je u svemu bolji od nje. Pisao sam i sam o tome.
Muskarac ljekar ce bez problema biti sa zenom bez fakulteta ukoliko mu se svidi. Dok ce suprotno jako tesko da se desi.
A u posljednje vrijeme mi se cini da su i oko izgleda postale izbirljivije. Vjerovatno zbog drustvenih mreza i dejt aplikacija.

Kod mene na faksu su se te iz manjh mjesta cinile kao dobre djevojke. Ali ne znam ja tacno sta su sve radile. Vecina ih je u braku vec od 23-24 godine sad. :D
1Dante1

#6319 Re: Danasnji "feminizam"

Post by 1Dante1 »

AleksoMKD wrote:
konoplja wrote:
Da vam se ubacim u diskusiju :D

Smatram da tu ima i jednog i drugog. Nije samo fizicki izgled uzrok toga da se muskarci osjecaju neadekvatno, a nije ni gubitak na vaznosti rodnih uloga razlog. Vjerujem da jedno ukljucuje drugo i da se nadopunjuju.
Pad vaznosti rodno ustaljenjih uloga je poceo zavrsetkom Drugog svjetskog rata kada su zene pocele u vecem broju da se prikljucuju radnoj snazi i nastavio se dalje kroz razne socialne pokrete. Vremenom je sistem napredovao i zenama je omoguceno da se jednostavnije brinu o sebi, odnosno da budu samostalne bez da su ovisne o muskarcu kao zastitniku i hranitelju. To je dovelo do promjena u drustvenom poretku na sto se mnogi muskarci nisu prilagodili jer su navikli na tradiconalni svjetonazor rodnih uloga. Tu je nastala ta rupa u muskoj svijesti koja se nije nadopunilia i proizasao je taj osjecaj neadekvatnosti.
Na to se onda dovezuju mediji, reklame, socijalne mreze i razne industrije koje promoviraju tip visokog, snaznog muskarca sa izrazenom vaskularnosti i isklesanim tijelom. Zene su kroz to mnogo ranije prosle jer su historijski bile gledane kao predmet, ono kako se kaze "nek je na oci lijepa". Zene su se mnogo potrudile za to da se izbaci ta slika ideala ljepote kao vitke manekenke sto vidimo kroz sve vecu zastupljenost plus size modela, razliciti slogana tipa "thick>thin" itd.
Zarobljeni u vakumu vremena i zbunjeni sa novim drustvenim poretkom u kojem zene imaju sve vise prava i nisu ovisne o muskarcu, kod muskaraca se sve vise pojavljuje osjecaj anksioznosti i nezadovoljstva. Drustvena slika se promjenila pa vidimo trenutno zena biraju i postavljaju uvijete muskarcima. To je osobito izrazeno u online datingu i aplikacijama poput tindera. Iz tih razloga vidimo sve veci osjecaj neadekvatnosti i nesigurnosti kod muskaraca i jedan je od razloga zasto se mnogi muskarci pronalaze u lekcijama Jordana Petersona.
:thumbup:

Da ponovim.

20 / 80 pravilo

Ruzno je vrijeme i za jedne i za druge. Puno djevojaka ima problema upravo zbog tih aplikacija. Poredjenje sa drugim djevojkama, stvaranje nesigurnosti itd. Djevojke su bioloski predodredjene da budu izbirljive i da traze sigurnost u partneru, na muskarcima je da se prilagode. :D
SmokingMan

#6320 Re: Danasnji "feminizam"

Post by SmokingMan »

Velkoski wrote:mora li se u brak? i nitam dnao da papir spriječava šveranje :mrgreen:

Sa švalerancijom slađi je život što da ne,supružnici to samo moraju otvoreno priznati jedno drugome,čisto kako ne bi bilo zamjerki,i radi mira u kući... :D

Svakog čovjeka upotpunjuje perverzija prema nečemu. :D
MarlboroGold

#6321 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote:Znao sam da ćemo doći opet do religije...
Izgleda da je to neizbježno... :mrgreen:
madner

#6322 Re: Danasnji "feminizam"

Post by madner »

arzuhal wrote:
madner wrote:Pomislim ono sto i uvijek mislim i znam, da sam vrh vrhova.

Sad bi i mjenjali ljudsko ponasanje direktivama.
Ako bude zatrebalo, nije frka, ja ću biti jedan od svjedoka za tvoju tvrdnju :thumbup:

Ti samo nađi još dvije žene.
Niko je nije ni osporio, ikad. :D
MarlboroGold

#6323 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

AleksoMKD

#6324 Re: Danasnji "feminizam"

Post by AleksoMKD »

MarlboroGold wrote:https://www.mediaversityreviews.com/how-we-grade

E ovo je već next level :mrgreen:
:-)
To je to, samo logican nastavak trendova.
Bloo
Globalna šefica

#6325 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote:https://www.mediaversityreviews.com/how-we-grade

E ovo je već next level :mrgreen:
Our scoring system prioritizes intersectionality. While deep, social impact for narrow groups is crucial in the ongoing fight for onscreen representation, culture blogs are already fantastic sources for those types of discussions. Instead, Mediaversity takes the macro view and measures how well a TV show or film presents different and overlapping identities.

KAtegorije su slijedeće:
The Context
To give context, we list the gender, ethnicity, nationality, and LGBTQ status of show/film creators and reviewers alike.

Female
Non-binary or Agender
Male
Black
Latinx, South Asian, Native, or Mixed
East Asian, Southeast Asian, or Mixed
White
LGBTQ (publicly)

I onda klasifikacije..pa interesantna
Race
We consider the numbers, depth, and positivity of characters of color. Behind-the-lens representation is considered as well. Specifically:
5/5 - This work is centered from a non-white perspective. People of color (POC) are the lead protagonists, their characters are complex, and they do not fall into stereotypes..

U čemu je problem? Na fakultetima (npr. mom) imaš također intersekcionalne analize romana, poezije, filmova itd...

S obzirom da ja i ti ne pripadamo niti jednoj minority - hetero bijelci Evropljani - mislim da baš i ne razumiješ potrebu ljudi da njihova grupacija bude predstavljena i to na nesterotipan način.

Ovakve kvalifikacije su donekle i dobre ako želiš djetetu da daš nešto da čita ili pak da pogleda - npr. ocjena 5/5 za rasu gdje njegova rasa inje prikazana sterotipno.
Post Reply