Deblokada Sarajeva???
- Nekako s proljeća
#6301 Re: Deblokada Sarajeva???
Isto iz ove monografije o 1 Korpusu, nisam tekstualni dio htio prilagati, pisali smo na temi već o ovom događaju. Protivoklopna sredstva iz Pretis-Konesa su često povezivana za presudne odbranbene bitke nakon, a ova od drugog maja 1992 je jedna od njih.
- Dozer
#6302 Re: Deblokada Sarajeva???
Pa to svi znamo. Problem je sto i svi akteri kazu ko je najzasluzniji za to sto smo imali cime da se branimo i tada, a i kasnije, ali...zvanicno ide druga prica, a s njom i zvanicne zasluge.
Last edited by Dozer on 10/11/2019 22:47, edited 1 time in total.
-
trocadero
#6303 Re: Deblokada Sarajeva???
"Crveni i plavi"Nekako s proljeća wrote:
Drugi maj 1992.
Od prije rata!
- Dozer
#6304 Re: Deblokada Sarajeva???
A ova gornja mapa mi nije najjasnija...sta se tu tacno prikazuje...? Sta su plavi krugovi? A pogotovo najsjevernija oznaka sa strelicom, sto je Kranjceviceva...?
Kontam Marsalku, pravce kretanja iz nje, s Grbavice, s Bistrika, Predsjednistvo... Ali sta je plavi krug nize izmedju Skenderije i Vrbanje, kao i onaj kod Mome i Uzeira?
Kontam Marsalku, pravce kretanja iz nje, s Grbavice, s Bistrika, Predsjednistvo... Ali sta je plavi krug nize izmedju Skenderije i Vrbanje, kao i onaj kod Mome i Uzeira?
-
Seawolf
#6305 Re: Deblokada Sarajeva???
Nije tačno da je taj dio Dobrinje 1 pao bez ispaljenog metka. Ti teritorijalci koje ste zatekli su u bitkama od 17. do 21. juna na Dobrinji 1, imali dva poginula čovjeka, a uništili su, između ostalog, jedan OT M60, koristeći RB M57.Dozer wrote:.... To je prica slicna onoj, od onih nekih, koji su pisali i pricali kako su se na D1 vodile herojske i teske bitke krajem juna '92, a koje su oni predvodili. A mi dosli na D1 21.06. (druga grupa na D4 dosla dan ili dva ranije, svi sisli preko Mojmila), preko puta M. Krleze cini mi se, i zatekli 6 teritorijalaca koji su imali par AP i PAP-ovki, i ukupno 22 metka. I ljudi nam tada svjedocili da je taj dio D1 pao bez metka, da su ljudi, civili, skakali i s drugog ili treceg sprata bjezeci od cetnika koji su dolazili iz pravca Ikica kuca (Kotorca), a razlozi za to su bili vise nego jasni - nisu ni imali cime da se brane.
....
- Dozer
#6306 Re: Deblokada Sarajeva???
Ja samo prenosim sta su mi pricali lokalci.
Ne sporim da je unisten oklop, kao ni da tu jeste bilo nekog otpora, ali to je sigurno bilo vise nego kratkog daha i zavrsilo se na tom kratkotrajnom pucanju i unistavanju tog jednog oklopa, sto se vjerovatno desilo u prvom napadu, nakon cega se naprosto vise nije imalo cime braniti i morali su se povuci.
U prilog ovome ide i situacija koju smo mi zatekli kada smo dosli, sto na nasoj, sto na njihovoj strani. Dok su kod nas imali bukvalno kako i napisah, na onoj strani su se desetine ljudi kretale kao na korzu, noseci tehniku i namjestaj iz stanova. Da li bi se kretali tako slobodno da su prethodno s nase strane dobili kvalitetan otpor? Garantujem da ne bi, kao sto su se expresno prestali kretati vec od 22. i 23.06., kada su osjetili pravi otpor.
Ne sporim da je unisten oklop, kao ni da tu jeste bilo nekog otpora, ali to je sigurno bilo vise nego kratkog daha i zavrsilo se na tom kratkotrajnom pucanju i unistavanju tog jednog oklopa, sto se vjerovatno desilo u prvom napadu, nakon cega se naprosto vise nije imalo cime braniti i morali su se povuci.
U prilog ovome ide i situacija koju smo mi zatekli kada smo dosli, sto na nasoj, sto na njihovoj strani. Dok su kod nas imali bukvalno kako i napisah, na onoj strani su se desetine ljudi kretale kao na korzu, noseci tehniku i namjestaj iz stanova. Da li bi se kretali tako slobodno da su prethodno s nase strane dobili kvalitetan otpor? Garantujem da ne bi, kao sto su se expresno prestali kretati vec od 22. i 23.06., kada su osjetili pravi otpor.
-
tempuser
#6307 Re: Deblokada Sarajeva???
Kako to ovaj istoricar napisan, sve je to put to slobode!Dozer wrote: Ali, kao i u slucaju Pretisa, i ti neki su sigurno nagradjeni za te herojske podvige na D1...
- Nekako s proljeća
#6308 Re: Deblokada Sarajeva???
Naravno, ne samo slobode kao najveceg imperativa, vec i trajnog mira. Pregovori, razgovori , primirja , propali ili uspjesni dogovori i sporazumi...sve su to samo faze iz tih teskih godina .
Godina koje su nam , kroz borbe , odnijele puno lavova.
Nikako da bi paščad danas lajala na cijenu koju su platili u borbi za slobodu.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6309 Re: Deblokada Sarajeva???
najpoznatija krilatica u opkoljenom sarajevu... Kopajmo do slobode... il je bilo Kopajmo do pobjede... nisam siguran
- Nekako s proljeća
#6310 Re: Deblokada Sarajeva???
Kopajmo o pobjede @pici, blago se onom što se ukopavao na borbenim linijama. A neupuceni tu parolu dozivljavaju kao kopanje u okviru Civilne zastite , ili od prinudnog angazmana od strane dijela jedinica iz Starog Grada.
- Bancho
#6311 Re: Deblokada Sarajeva???
Evo ih parpici wrote:najpoznatija krilatica u opkoljenom sarajevu... Kopajmo do slobode... il je bilo Kopajmo do pobjede... nisam siguran

- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6312 Re: Deblokada Sarajeva???
eeee to toBancho wrote:Evo ih parpici wrote:najpoznatija krilatica u opkoljenom sarajevu... Kopajmo do slobode... il je bilo Kopajmo do pobjede... nisam siguran
-
tempuser
#6313 Re: Deblokada Sarajeva???
Kud tebe neko ne povede na taj put do slobode na neke Poljine, Hrasno Brdo ili Vidikivac pa da nas postedis svog ispranog mozga!!!!Nekako s proljeća wrote:Naravno, ne samo slobode kao najveceg imperativa, vec i trajnog mira. Pregovori, razgovori , primirja , propali ili uspjesni dogovori i sporazumi...sve su to samo faze iz tih teskih godina .
- pirpa
#6314 Re: Deblokada Sarajeva???
Nekako s proljeća wrote:Naravno, ne samo slobode kao najveceg imperativa, vec i trajnog mira. Pregovori, razgovori , primirja , propali ili uspjesni dogovori i sporazumi...sve su to samo faze iz tih teskih godina .
-
zenit dozic
#6315 Re: Deblokada Sarajeva???
Druze koji je tebi kuractempuser wrote:Kud tebe neko ne povede na taj put do slobode na neke Poljine, Hrasno Brdo ili Vidikivac pa da nas postedis svog ispranog mozga!!!!Nekako s proljeća wrote:Naravno, ne samo slobode kao najveceg imperativa, vec i trajnog mira. Pregovori, razgovori , primirja , propali ili uspjesni dogovori i sporazumi...sve su to samo faze iz tih teskih godina .
Sta god lik napise ti mu pametujes
Ako se tebi ne cita ili mislis da je glupo i bezveze ima nas koji to ne mislimo
-
tempuser
#6316 Re: Deblokada Sarajeva???
Sta ocekujes, kad svaku zavalu ljudi demagoski prodaje pod put prema slobodi, da mu aplaudiram????
Ako se slazes s njim da je to bio ispravan put, aplaudiraj mu, niko ti ne brani!
Ako se slazes s njim da je to bio ispravan put, aplaudiraj mu, niko ti ne brani!
- Nekako s proljeća
#6317 Re: Deblokada Sarajeva???

''Period mart - maj 1992. godine za BiH je bio potpuno neizvjestan i najteži u njenoj bližoj historiji. I pored takve složenosti i svih ratnih i drugih izazova, osigurana je pretpostavka da se zvanično Teritorijalna odbrana proglasi kao jedina legitimna oružana sila RBiH u odbrani od agresije. Kasnije će se ispostaviti da je ta odluka bila od strateške važnosti, jer je izbjegnuta moguća zamka da sukob poprimi karakter građanskog rata, a to su neprijatelji Bosne (vanjski i unutrašnji) priželjkivali, jer bi u tom slučaju mogli lahko pred institucijama međunarodne zajednice opravdati svoje postupke ubijanja nedužnih građana i razaranja privatnih i državnih objekata i infrastrukture u BiH.''
Ne smijemo se predati i stati u borbi za „Jedinstvenu, cjelovitu BiH, državu njenih naroda i građana - Srba, Hrvata, Bošnjaka i ostalih“.
- Nekako s proljeća
-
dedomraz
#6320 Re: Deblokada Sarajeva???
GENERAL SAFET, DIREKTNO JE PLANIRAO I UČESTVOVAO U AKCIJI "PRETIS 92"
Autor: B.net
Objavljeno: 18. April 2008. 12:04:49
Postavljanje komentara na priloge je trenutno suspendovano.
http://bosnjaci.net/komentari_citalaca.php?pid=24881
— irfancic (2014-03-24 22:38:18)
Pa hoceli iko za ove 22 god,da kaze ko je najzasluzniji za akciju Pretis,ko je isplanirao,na koju kapiju da se udje,kako da se razoruzaju strazari na kapijama namjenske,ko je odabrao sta od municije da se iznese,a to je ARTF MINA 120 MM oko 300 kom i kumulativne ose oko 780 kom,samo zato sto je za nama doslo dva kamiona,jedan je dovezao rahm.moj zet ESREF BUCALOVIC,a drugi rahm.SALIH ZEKIROVIC,te nekoliko kombija i golfova.Ja sam bio u prvom djipu,sa K.Ademovicem iza mene je sjedio rahm.DJEVAD BEGIC DJILDA,koji je iskazao najvecu hrabrost u toj akciji,svu akciju je vodio AZEM DERVISEVIC ZENGA I K.ADEMOVIC,koliko se sjecam tu je jos bio pokojni IVICA SAMARLIC,FRASTO rahm.i jos je elhamdulillahi ziv SENAD HALILAGIC,NAS JE GORE DOSLO 15-20 LJUDI,a poslije ispade na stotine,pa i hiljade.Nazalost pravi patrioti nikada nisu ni spomenuti,od onog jutra 18.04.92 IRFAN MRAVOVIC,cak sam i otkaz dobio iz tog istog PRETISA,gdje sam radio prije rata.Istorija ce dokazati da je ona akcija bila kljucna u odbrani SARAJEVA,a samim tim i BiH.Kapa dole rahm.SAFETU HADJICU,I MNOGIM HEROJIMA KOJI SU IZGINULI JOS 92 GOD. ALLAH DJ.S.najbolje zna......
https://www.klix.ba/profil/irfo456
Pa hoceli iko za ove 22 god,da kaze ko je najzasluzniji za akciju Pretis,ko je isplanirao,na koju kapiju da se udje,kako da se razoruzaju strazari na kapijama namjenske,ko je odabrao sta od municije da se iznese,a to je ARTF MINA 120 MM oko 300 kom i kumulativne ose oko 780 kom,samo zato sto je za nama doslo dva kamiona,jedan je dovezao rahm.moj zet ESREF BUCALOVIC,a drugi rahm.SALIH ZEKIROVIC,te nekoliko kombija i golfova.Ja sam bio u prvom djipu,sa K.Ademovicem iza mene je sjedio rahm.DJEVAD BEGIC DJILDA,koji je iskazao najvecu hrabrost u toj akciji,svu akciju je vodio AZEM DERVISEVIC ZENGA I K.ADEMOVIC,koliko se sjecam tu je jos bio pokojni IVICA SAMARLIC,FRASTO rahm.i jos je elhamdulillahi ziv SENAD HALILAGIC,NAS JE GORE DOSLO 15-20 LJUDI,a poslije ispade na stotine,pa i hiljade.Nazalost pravi patrioti nikada nisu ni spomenuti,od onog jutra 18.04.92 IRFAN MRAVOVIC,cak sam i otkaz dobio iz tog istog PRETISA,gdje sam radio prije rata.Istorija ce dokazati da je ona akcija bila kljucna u odbrani SARAJEVA,a samim tim i BiH.Kapa dole rahm.SAFETU HADJICU,I MNOGIM HEROJIMA KOJI SU IZGINULI JOS 92 GOD. ALLAH DJ.S.najbolje zna......
-
tempuser
#6321 Re: Deblokada Sarajeva???
"...svu akciju je vodio AZEM DERVISEVIC ZENGA I K.ADEMOVIC,koliko se sjecam tu je jos bio pokojni IVICA SAMARLIC..."
Ni poslije 22 god ime Vinka Samarlica nije znao napisati kako treba...
Ni poslije 22 god ime Vinka Samarlica nije znao napisati kako treba...
- Dozer
- Nekako s proljeća
#6323 Re: Deblokada Sarajeva???
Moguće je da je naveo ime od drugog specijalca Šutala.
- pirpa
#6324 Re: Deblokada Sarajeva???
Pošteno napisano i bez krađe zasluga...dedomraz wrote:GENERAL SAFET, DIREKTNO JE PLANIRAO I UČESTVOVAO U AKCIJI "PRETIS 92"
A ovi koji sve zasluge sebi pripisuju neka njima ide na obraz...
- Dozer
#6325 Re: Deblokada Sarajeva???
Izgleda da se svacije sjecanje razlikuje... Kod njega, ako sam dobro shvatio, ispade da je bilo samo 20-ak ljudi... A nije.
Po nekome drugom da je bilo 100+...a nije.
Jbg, ima nas jos zivih, i koji se, izgleda, malo bolje sjecamo nekih detalja, a neko drugi pamti neke druge detalje. Cinjenica je da jedna grupa ljudi nikada nece iste stvari zapamtiti jednako. Neko ce zapamtiti nesto, neko drugi nesto drugo, a nije nuzno da su svi vidjeli isto u isotm momentu, iako su svi bili prisutni u ukupnom desavanju. I ovo je sasvim normalno jer neko je bio 50m dalje od nekog trenutnog desavanja, neko blize, itd..
Ali, oko broja ljudi koji su usli u Pretis mislim da se mozemo bez prroblema sloziti, a to je ono sto je vec pisano - cca. 50, od cega 30-ak iz Specijalne i 20-ak iz raznih stabova TO i PL, pri cemu ogromna vecina svjedoka (i to onih koji nisu bili Specijalna) potvrdjuju da nista od te akcije ne bi bilo da nije bilo upravo Specijalne.
Logicno, nista od akcije ne bi bilo ni da nije bilo vodica koji je znao gdje i sta, i tu nema spora.
Po nekome drugom da je bilo 100+...a nije.
Jbg, ima nas jos zivih, i koji se, izgleda, malo bolje sjecamo nekih detalja, a neko drugi pamti neke druge detalje. Cinjenica je da jedna grupa ljudi nikada nece iste stvari zapamtiti jednako. Neko ce zapamtiti nesto, neko drugi nesto drugo, a nije nuzno da su svi vidjeli isto u isotm momentu, iako su svi bili prisutni u ukupnom desavanju. I ovo je sasvim normalno jer neko je bio 50m dalje od nekog trenutnog desavanja, neko blize, itd..
Ali, oko broja ljudi koji su usli u Pretis mislim da se mozemo bez prroblema sloziti, a to je ono sto je vec pisano - cca. 50, od cega 30-ak iz Specijalne i 20-ak iz raznih stabova TO i PL, pri cemu ogromna vecina svjedoka (i to onih koji nisu bili Specijalna) potvrdjuju da nista od te akcije ne bi bilo da nije bilo upravo Specijalne.
Logicno, nista od akcije ne bi bilo ni da nije bilo vodica koji je znao gdje i sta, i tu nema spora.