Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Smrcak15

#6301 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Isto tako su casa i sah poznati tereni pa ih ti koristis kao svoje neke dokaze protiv evolucije. Boris se na puno frontova i sam sebi skaces u stomak, trebao bi makar imati pored tastature papir i olovku, pa zapisivati tok misli i svojih stavova i tvrdnji, da ti se ne dogadja da sam sebe pobijas.
da zato sto slucajni dogadjaj su poznati termini i u slucaju case i u sahu i u evoluciji, nije nesto strano

dok vjecnost Bozija je nesto strano, nesto nezamisllivo za ljudski um, jer mi ma koliko god razmisljali vjecnost nemoze je obuhvatiti

i nemoze se padanje eura sa nebesa empiriski dokazano nikad ne pada umjesto kise, sporediti sa vjecnosti Bozijom, to je uzasno katastrofalna logika.
Smrcak15

#6302 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote: Jbg smrle sta ti sve valjas ovde pa ti mi ne govorimo da je to glupo nego fino muhabetimo s tobom. :)

Sta podrazumijevas pod vjecnom regresijom?
izvini ako se se nasao uvrijedjen

vjecna regresija je vjecni dogadjaji ali unazad, ne naprijed.

znaci univerzum stvori entitet 1, entitet 1 biva stvoren od entiteta 2, entitet 2 biva stvoren od entieta 3......entitet 1000 biva stvoren od entiteta 1001 itd itd vjecno u nazad nigdje pocetka, vracamo se vjecno unazad , nigdje kraja pocetku

jesi li sad razumio?
Smrcak15

#6303 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:
beni-bu-man wrote: meni nije jasno citajuci komentare o njemu kako sam ne skonta neke stvari, nekad posmislim da je njemu allah naredio da siri objavu ili da nas nevjernike testira preko foruma :sax:
Ti bi bio vec 5-6 osoba, ukljucujuci i mene, koja je napisala nesto slicno... poceli smo prepoznavati doticnog kao bozijeg poslanika :lol:

His wet dreams are coming true :D
boze sacuvaj, vasim trabunjanjima nigdje kraja :lol:

nekad posmislim da je njemu allah naredio da siri objavu
poslanik je naredio prenosenja znanja drugima, jer islam nije nicija cacevina pa da samo odredjena grupa ima mogucnost spasa, nego je za cijelo covjecanstvo.

Kaže Muhammed: "Prenesite od mene makar jedan ajet." (Buharija).
Dope_Man

#6304 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Image
beni-bu-man

#6305 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Smrcak15 wrote:
Dope_Man wrote:
beni-bu-man wrote: meni nije jasno citajuci komentare o njemu kako sam ne skonta neke stvari, nekad posmislim da je njemu allah naredio da siri objavu ili da nas nevjernike testira preko foruma :sax:
Ti bi bio vec 5-6 osoba, ukljucujuci i mene, koja je napisala nesto slicno... poceli smo prepoznavati doticnog kao bozijeg poslanika :lol:

His wet dreams are coming true :D
boze sacuvaj, vasim trabunjanjima nigdje kraja :lol:

nekad posmislim da je njemu allah naredio da siri objavu
poslanik je naredio prenosenja znanja drugima, jer islam nije nicija cacevina pa da samo odredjena grupa ima mogucnost spasa, nego je za cijelo covjecanstvo.

Kaže Muhammed: "Prenesite od mene makar jedan ajet." (Buharija).
kao i tvojim
L u c i f e r

#6306 Re: Ateizam

Post by L u c i f e r »

Smrcak15 wrote:
L u c i f e r wrote: Jbg smrle sta ti sve valjas ovde pa ti mi ne govorimo da je to glupo nego fino muhabetimo s tobom. :)

znaci univerzum stvori entitet 1, entitet 1 biva stvoren od entiteta 2, entitet 2 biva stvoren od entieta 3......entitet 1000 biva stvoren od entiteta 1001 itd itd vjecno u nazad nigdje pocetka, vracamo se vjecno unazad , nigdje kraja pocetku

jesi li sad razumio?
Pa reko sam ti odgovor.
Ne znam.

Samo mi nije logicno da univerzum ili metauniverzum ne moze postojati oduvijek, a bog moze zato "jer ako ne moze onda ne bi bio bog"... :-)

Fascinantna su svojstva materije i mi nemamo pojma zasto se ona tako ponasa, tek smo zagrebali po povrsini znanja.
Ali pravih dokaza niti argumenata za postojanje abrahamskog boga jednostavno nema.
Wishfull thinking.
Smrcak15

#6307 Re: Ateizam

Post by Smrcak15 »

L u c i f e r wrote:
Smrcak15 wrote:

jesi li sad razumio?
Pa reko sam ti odgovor.
Ne znam.

Samo mi nije logicno da univerzum ili metauniverzum ne moze postojati oduvijek, a bog moze zato "jer ako ne moze onda ne bi bio bog"... :-)

Fascinantna su svojstva materije i mi nemamo pojma zasto se ona tako ponasa, tek smo zagrebali po povrsini znanja.
Ali pravih dokaza niti argumenata za postojanje abrahamskog boga jednostavno nema.
Wishfull thinking.
pa evo da idemo logikom, let me turn the table, a sta ako bog isto nastao kao univerzum, onda ulazimo u regresiju prijasnjih dogadjaja gdje nema kraja ako nemamo neprouzrokovanog Uzrocnika svega.

Bog kaze da nije rodjen niti niti je nastao, niti ce ikad umrijeti i nestati.
znaci to je bozanska osobina, to sto nas um i oci vide samo stvorenja, pa automatski hocemo i BOga da ubacimo u istu korpu sa ostalim stvorenjima jer ne zelimo da prihvatimo da je oduvijek ali isto tako ako bi Bog imao svoj pocetak kojeg je neko prouzrokovao onda ulazis u regresiju prijasnjih dogadjaja, a ako bi neko tvrdio Bog sam sebe stvorio, to je paradox, kao sto je paradox da tvoja majka samu sebe rodi, sto je cisto silovanje logike.

Ili cemo prihvatti da je Bog oduvijek i da je on programirao univerzum i stvaranje bica, i podesio sve kako bi zivot na zmelji bio moguc, ili cemo vjeorvati da slucajni dogadjaji stvaraju sve ovo, slucajno sve od nagiba zemlje koji cini godisnja doba do nanorobota koji obavljaju zadatke u celijama, sta ti srce kaze to i vjeruj.
Dozer

#6308 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: ima jedna zajednicka stvar a to su stvaralacki process, jer vi vjerujete da samo po sebi u prirodi tezi kad stvaranju, jer evolucija to zagovara da se ide ka stvaranju i razvitku

pa kad bi hipoteticki mogli da bacamo casu vjecno dali bi doslo do organizacije, da se stvore 3 mini case, nebi nikad, pa kakko onda da slucajno iz nezive stvari zivot nastane i to organizovano da se razvija i da bude u interkaciji izmedju vrsta.
I opet isto - poredjenje zive prirode i bica s necim nezivim i vjestackim... Fakat si nenadjebiv.
Ne moze se to porediti ni hipoteticki, crni Smrle...
neide mi u glavu kako mozes da se oslonis da mutaciju kao da mutacija ima moc inteligentnog stvaranja, mutacija je covjece za DNK sto zemljotres za zgradu, urusavanje, a ti se hvatas kao izraslina pa bilo kakva , abnormalna, nema veze, izraslina, ipak je to evolucija :-)
Hajde da, za pocetak, utvrdimo odakle uopste potice taj termin "inteligentni dizajn". Ko je to prvi spomenuo, u kojem kontekstu i, najbitnije - da li je bio religiozan?
kao eto kada zemljtres pogodi naselje pa napravi dar mar, ipak je to evolucija ne naprijed ali unazad, rusenje, i nered, isto tako mutacija je zemljotres za DNK jer dovodi do urusavanja i smrti.
Lupetas. Opet. Zemljotres je prirodni geoloski proces (davno sam te pitao za vulkane i sta Kur'an kaze o njima, ali si to hladno preskocio jer nisi imao nikakav odgovor). To sto zemljotres napravi dar-mar u ljudskim tvorevinama, poput naselja, samo je nase ljudsko vidjenje toga.
Shvati jednu stvar - bez tektonskih pomjeranja i vulkana, a koji oblikuju nasu planetu vec milijardama godina, planeta danas uopste ne bi izgledala kako izgleda (i, za tvoju info, jos uvijek se i konstantno mijenja kao i tokom proteklih 5 milijardi godina), a na njoj vjerovanto ne bismo postojali ni mi, a moguce ni bilo kakav zivot.
Pogledaj Mjesec, na kojem nema ni vulkana ni tektonskih pomjeranja. Komad mrtve okrugle stijene.
jednostavno nemogu da te shvatim kako mozes da vjerujes da mutacija koja je slucajan dogadjaj koji nema inteligenciju niti sazaljenje pa ta ista mutacija kroz mutiranje stvara nove organe , forme, boje , texture u bicima da bi ih razvila i odbranila od predatora.
Prvo - sazaljenje je nas, ljudski "izum". Priroda ne poznaje taj termin, jos manje njegovo znacenje, a ponajmanje ima sazaljenja prema bilo cemu, pa tako i prema nama.
A mutacija - pa zar nisi sam jucer rekao da su muhe izlagali radijaciji i gledali mutacije na njima. Da li su im noge izrasle na glavi? Da li je to mutacija? Da li su to novi organi stvoreni tom mutacijom? Upali malo mozak, Smrle dragi...
recimo vi mutacijju predstavljate kao nekakav kreatorski sazaljivi entitet koji ima suosjecanje sa zivotinjama pa vidi okruzenje i pocne imitirati okruzenje na zivotinji kako bi je maskiralo od predatora
Mutacija = promjena. Nema tu nikakvog sazaljenja i slicnih sranja koja ti pokusavas podmetnuti kao nekakve faktore u prirodnoj mutaciji. Kako ti upravo rekoh - priroda ne poznaje sazaljenje.
Niz raznih mutacija kroz duzi vremenski period = evolucija.
Mutacija/promjena koja nekom zivom bicu ili biljci omogucava dugitrajniji zivot = uspjesna promjena. I ta forma zivota ce tu mutaciju zadrzati sve dok se ne desi neka nova.
Insekat kao lisce
Image
Naporan si s ovim, a objasnjeno ti je 1.455.876 puta.
Jesi li ikada cuo za mimikriju....?

Hajmo ovako, "eksperiment" za tebe, a sastoji se samo u posmatranju. Obrati paznju na ljude koji godinama imaju psa. Ako se malo bolje zagledas, primijetices da vecina tih ljudi lice na svog psa.
P.S. Ne ocekujem da ti ovo uopste mozes i primijetiti, s obzirom na tvoje sposobnosti primjecivanja bilo cega sto ne pise u tvojoj knjiGi.
u svasto ce te prije vjerovati ma koliko nelogicno bilo ali samo ne Boga, niposto inteligentnog tvorca :-)
NIje "u svasto", nego "u svasta". Nije "ce te", nego "cete".
A bog je, kao, logican? Jeste takvima kao ti, koji niste sposobni shvatiti nista dalje od onoga napisanog u jednoj knjizi, a koja je generalno plagijat mase ranijih knjiga i znanja.
Last edited by Dozer on 18/07/2017 12:11, edited 1 time in total.
Laertes

#6309 Re: Ateizam

Post by Laertes »

Očito je ovdje smrčak u samonametnutoj misiji preobraćenja zabludjelih ateista i uvjeravanja kako bog postoji (i to ne bilo kakav, nego baš onaj što ga smisli lafo nepismeni beduin prije milju i po godina). Nije baš da mu ide, ali lik ne odustaje.
Postavlja se logično pitanje: šta da sad bilo koji od ovih forumskih ateista počne sličnu misiju na temama o kuranu, ljepotama islama (ne znam tačno kako se zovu)? Nešto tipa: jeste li vi normalni, vjerujete u bajke, gdje vam je dokaz za tog vašeg boga, evolucija, nauka i sl. Koliko bi takvih postova bilo moguće postaviti prije leta (na krilatom konju :D ) za banoviće?
Ali on ovdje može pisati koliko hoće i šta hoće, na nivou mektebskog ponavljača. Sloboda vjere, jel'...
E, od takvih je meni muka u RL. Jasan je i nivo inteligencije i nivo kulture i sve, ali, zaboga, on je vjernik i treba ga poštovati. I u stvarnom životu i na forumu... Znam takvih koliko hoćeš, neki su i do ministarskog položaja dogurali.
Jebiga, čitam vas odavno, meščini jednom samo napisao nešto, ali više mi je pun qrac ovih nebuloza by smrčak. Jebiga više...
Dozer

#6310 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ma Smrle, i sva njegova uvjerenja i vjerovanja, nama ovdje dodje kao jutarnja razbibriga. Ja se ponekad, zajedno s kolegama, toliko ismijem njegovim biserima. Lijepo nas suze zaliju. :D
A medju kolegama je cak i jedan koji se skolovao u mektebu, pa eto... To sasvim dovoljno govori o Smrletovim "argumentima" za bilo sta.
Evo, covjek se upravo zakocenuo od smijeha na ovog insekta. Kaze, citiram - "De, ziv bio, napisi toj b...li da on vise ne brani i ne promovise islam.".
:lol:
HardcoreMX

#6311 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

'ateisti' glavni na pdf religija, a sve čapri bajke... :lol:
Dozer

#6312 Re: Ateizam

Post by Dozer »

UbjedjIVamo vas da skrenete s "pravog" puta :D
zforumas

#6313 Re: Ateizam

Post by zforumas »

Dozer wrote:UbjedjIVamo vas da skrenete s "pravog" puta :D
Al' ne razmisljamo dovoljno aBstraktno i ne iznosimo "empiricke" dokaze.
Dozer

#6314 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Ali zato "ce mo svasto" naucit o mimikriji :D
irac300

#6315 Re: Ateizam

Post by irac300 »

Laertes wrote:Očito je ovdje smrčak u samonametnutoj misiji preobraćenja zabludjelih ateista i uvjeravanja kako bog postoji (i to ne bilo kakav, nego baš onaj što ga smisli lafo nepismeni beduin prije milju i po godina). Nije baš da mu ide, ali lik ne odustaje.
Postavlja se logično pitanje: šta da sad bilo koji od ovih forumskih ateista počne sličnu misiju na temama o kuranu, ljepotama islama (ne znam tačno kako se zovu)? Nešto tipa: jeste li vi normalni, vjerujete u bajke, gdje vam je dokaz za tog vašeg boga, evolucija, nauka i sl. Koliko bi takvih postova bilo moguće postaviti prije leta (na krilatom konju :D ) za banoviće?
Ali on ovdje može pisati koliko hoće i šta hoće, na nivou mektebskog ponavljača. Sloboda vjere, jel'...
E, od takvih je meni muka u RL. Jasan je i nivo inteligencije i nivo kulture i sve, ali, zaboga, on je vjernik i treba ga poštovati. I u stvarnom životu i na forumu... Znam takvih koliko hoćeš, neki su i do ministarskog položaja dogurali.
Jebiga, čitam vas odavno, meščini jednom samo napisao nešto, ali više mi je pun qrac ovih nebuloza by smrčak. Jebiga više...
Ne može mene niko ubijediti da on to radi za džaba. Pa lik ima svu unaprijed spremljenu propagandu. 'ebo me svak', ako nije milion puta lijepio jedne te iste linkove, evo godinama, sa različitih nickova. Ovaj zadnji nick mu je najdugotrajniji i to samo zbog toga što mu se ovdje sve toleriše.
Jedina osoba koja je promijenila više nickova od njega je onaj smor @dileja sa pdf-a o kineskim telefonima. :D Za takvo nešto moraš biti ili lud ili dobro plaćen.
HardcoreMX

#6316 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Nikad ne može čovjek razumjeti nekoga koji pokušava sebe ubjediti da nešto 'ne postoji', još hoće i drugima da to 'prezentuje'.... :D
Dozer

#6317 Re: Ateizam

Post by Dozer »

Pa, ako onaj koji tvrdi da to nesto postoji ( i sebe ubjedjuje u to) nema dokaza za to, a i ono sto smatra dokazima i sto pokusava svima dokazati je na nivou djeteta iz vrtica, onda je onaj koji tvrdi da to ne postoji - u pravu :D
HardcoreMX

#6318 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Pa biće prije da je on onaj koji je na nivou djeteta iz vrtića, a možda i ispod ili ako već negira, onda mora argumentovano dokazati da je u pravu...
r_faruk

#6319 Re: Ateizam

Post by r_faruk »

[quote]Ili cemo prihvatti da je Bog oduvijek i da je on programirao univerzum i stvaranje bica, i podesio sve kako bi zivot na zmelji bio moguc, ili cemo vjeorvati da slucajni dogadjaji stvaraju sve ovo, slucajno sve od nagiba zemlje koji cini godisnja doba do nanorobota koji obavljaju zadatke u celijama, sta ti srce kaze to i vjeruj.
[quote]

Jesi li ti svjestan da je u tom slucaju programiranja taj tvoj bog odradio pravo los posao?

Eto kazes da si inzinjer, ne znam cega si inzinjer, ali da li poznajes i jednog koji bi stvorio ovakav sistem....
Dozer

#6320 Re: Ateizam

Post by Dozer »

HardcoreMX wrote:Pa biće prije da je on onaj koji je na nivou djeteta iz vrtića, a možda i ispod ili ako već negira, onda mora argumentovano dokazati da je u pravu...
:lol: :lol: :lol: :lol:
Da ti nisi nesto pobrkao...?
Valjda onaj koji tvrdi da nesto jeste/postoji mora to dokazati, a ne obratno :D
Shiba

#6321 Re: Ateizam

Post by Shiba »

irac300 wrote:Ne može mene niko ubijediti da on to radi za džaba. Pa lik ima svu unaprijed spremljenu propagandu. 'ebo me svak', ako nije milion puta lijepio jedne te iste linkove, evo godinama, sa različitih nickova. Ovaj zadnji nick mu je najdugotrajniji i to samo zbog toga što mu se ovdje sve toleriše. Jedina osoba koja je promijenila više nickova od njega je onaj smor @dileja sa pdf-a o kineskim telefonima. :D Za takvo nešto moraš biti ili lud ili dobro plaćen.
Ne mora biti ni jedno ni drugo, ja vjerujem da je to samo višak slobodnog vremena. Čovjek koji nema nikakvih svakodnevnih obaveza prema bilo kome i bilo čemu ima samo i jedino VRIJEME. Što se duže nalazi u tom "bezobaveznom" stanju, to je više slobodnog vremena kojeg nekako valja potrošiti. Imam prijatelja koji je prije nekih desetak godina ostao bez posla. Neko vrijeme je tražio novi pa odustao. Mama i tata plaćaju režije, hranu, internet, kafice i ostalo a on je govorio kako je to samo privremeno i kako će da se snađe. Onda je odlučio da proba programiranje, 3D modeliranje, grafički dizajn i raznorazne slične stvari. Kad je shvatio da sve to traži truda i vremena, odustao je. Onda je došao taj kritični period kad se posvetio budalaštinama tipa teorije zavjere, masoni, iluminati, skrivene poruke u filmovima, pjesmama, vanzemaljcima, nevidljivim dimenzijama i slično. Ja vjerujem da je Smrčak išao istim putem i da je u posljednjem "stadiju razvoja". Final boss, što bi rekli. :lol:

Što se tiče prijatelja, zaposlio se svojevremeno pa je počeo da gubi interes za sve to. Našao djevojku, oženio se kroz godinu-dvije, prošle godine dobio sina. Odavno ne razmišlja više o svemu što sam gore naveo jer je to postalo luskuz za koji u njegovim okolnostima jednostavno nema mjesta. Danas često kaže, "Jarane, ja kad sastavim 4 sata sna u komadu to je za mene podvig."
HardcoreMX

#6322 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote: Da ti nisi nesto pobrkao...?
Valjda onaj koji tvrdi da nesto jeste/postoji mora to dokazati, a ne obratno :D
Pa onaj koji negira dokaze, onda mora dokazati da ovaj prvi nije u pravu...zato se i kaže argumentovano....
Dozer

#6323 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol: :lol:
Jos kad bi onaj koji tvrdi da "jeste", ili ti afirmator, imao neke dokaze, to bi bilo super :lol: :lol: :lol:

Samim tim, onaj koji negira - ne mora nista ni dokazivati, tj. nema nikakvih dokaza koje negira, jer onaj koji tvrdi da to nesto jeste - nije dao nikakve dokaze/argumente.

Ili, da ti pojednostavim (dok se Smrle ne vrati :D) - vi morate dati cvrste dokaze, provjerljive, a ne samo reci "postoji", i onda smatrati da je to dokaz. To nije dokaz bilo cega.
I ja mogu reci da je tvoja glava u obliku jednakostranicnog trougla, ali da bi to bilo prihvaceno kao istina i cinjenica - ja to prvo moram i dokazati.

Kako bih to dokazao - tako sto bih te pokazao ljudima, sto bih odradio mjerenja tvoje glave pred ljudima, i tako svoju tvrdnju pretvorio u istinu i cinjenicu. A do tada, tj. dok ja ne dokazem svoju tvrdnju, to ostaje samo to - moja tvrdnja bez ikakvih dokaza, a samim tim to nije ni istina, a ni cinjenica.

E, vidis - sve dok vi ne uradite nesto slicno s bogom, tj. dok nekako ne dokazete njegovo postojanje, ta vasa nemogucnost dokazivanja je vrhunski dokaz oponentima, tj. nama koji tvrdimo da on ne postoji :)
Dope_Man

#6324 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Nije dovoljan Timmy koji samo jedno zna ponavljati, sad eto ga i Jimmy da ponavlja kako je teret dokazivanja na onom ko nista ne tvrdi.. nije cudo da su obojica iz iste bande: The Crips.
Dozer

#6325 Re: Ateizam

Post by Dozer »

:lol: :lol: :lol:
Post Reply