Sirija

Locked
apsidejzi

#6301 Re: Sirija

Post by apsidejzi »

x wrote: advance.hr
Image
Jasko78

#6302 Re: Sirija

Post by Jasko78 »

Almaz wrote:
Molim te, kako izgleda selektivno granatiranje ? Kada kontrolu nad jednim gradom preuzme par hiljada do zuba naoruzanih terorista, kako po tebi, covjek moze da povrati kontrolu nad tim gradom a da se to obavi bez "selektivnog granatiranja"?
Almaz drug,postoje postulati ženevske konvencije koja u tim slučajevima jasno obznanjuje šta je konvencionalno vođenje rata a šta nekonvencionalno.

Recimo,dužnost je strane koja napada da dogovori sa neprijateljem da se jasno istaknu 'sigurnosne zone' koje obično podrazumijevaju : bolnice,civilne smještaje itd., po kojima se ne smije djelovati.Ako druga strana to odbija onda se trebaju obavjestiti međunarodne snage o tome i upoznati ih sa problemom.

Također,dužnost je da kada se osvaja jedan grad ,neminovno ostavi bezbjedan izlaz civilima ali i vojsci koja se povlači.Za ranjenike neću niti da spominjem.

E onda,ako pogledamo slike Homsa,gdje nema niti jedne zgrade čitave - razuman čovjek se pita ; ''Da li je moguće da niti u jednoj od tih zgrada ti ljudi nisu imali 'sigurnosne zone'?

Isto tako se možemo pitati : '' Ko je naredio iz vojnog kadra da se iz aviona bacaju burad eksploziva među gusto naseljene kvartove ? ''

Možemo se pitati : ''Ako je Qusayr pao ,i ako su čak za njegov pad najzaslužnije bile strane elitne postrojbe iz druge zemlje,tj. Hezbollaha iz Libana-zašto se avionskim napadima nastavilo ubijati kolone vojske i civila koje su se nakon pada izvlačile iz njega'''

Itd,itd,itd, pogledaj malo Ženevske konvencije po tom pitanju.

Almaz wrote:Zasto ne ? Jesu li izraelci i USAovci, saveznici FSA i terorista u Siriji, oslobodjeni za npr. bombardovanje Jenina i iracke Faludze ?
Zločin ne opravdava činjenje drugog zločina.

Svatko treba da odgovora za svoje zločine a ne da na zločine odgovora istim zločinom.

A Assad je sa tako jakom vojskom mogao da to izbjegne.
Almaz wrote:Takav nacin ratovanja koriste i najmodernije armije "najdemokratskijih" zemalja svijeta. Sta je problem ?
Koliko je Obama civila ubio u svojim napadima bespilotnim letjelicama sirom svijeta ?
Ponavljam,postoje pravila i nisam ih ja izmislio.

Ako je američka vojska ili bilo koja druga napravila neko sranje (što dosta puta jeste) treba po pravilu da za njih i odgovara.

Hoće li za sve ili neće ,to je već druga stvar,ali ratna prava i humanost jasno nalažu pravdu.

Tako da to nisu nikakvi izgovori da se opravda jedna nesumnjiva agresivna i krvava tiranija Assada i njegovih vojnih dužnosnika za hiljade i hiljade zatrpane sirijske djece pod zgradama nakon neselektivnih brojnih avionskih bombardiranja.

Za hemijski napad ja lično čekam jasne dokaze a do tada neću da govorim ništa sa sigurnošću.
Co0l

#6303 Re: Sirija

Post by Co0l »

apsidejzi wrote:
x wrote: advance.hr
Image
:lol:
covjekvjeverica

#6304 Re: Sirija

Post by covjekvjeverica »

Jasko78 wrote:
Almaz wrote:
Molim te, kako izgleda selektivno granatiranje ? Kada kontrolu nad jednim gradom preuzme par hiljada do zuba naoruzanih terorista, kako po tebi, covjek moze da povrati kontrolu nad tim gradom a da se to obavi bez "selektivnog granatiranja"?
Almaz drug,postoje postulati ženevske konvencije koja u tim slučajevima jasno obznanjuje šta je konvencionalno vođenje rata a šta nekonvencionalno.

Recimo,dužnost je strane koja napada da dogovori sa neprijateljem da se jasno istaknu 'sigurnosne zone' koje obično podrazumijevaju : bolnice,civilne smještaje itd., po kojima se ne smije djelovati.Ako druga strana to odbija onda se trebaju obavjestiti međunarodne snage o tome i upoznati ih sa problemom.

Također,dužnost je da kada se osvaja jedan grad ,neminovno ostavi bezbjedan izlaz civilima ali i vojsci koja se povlači.Za ranjenike neću niti da spominjem.

E onda,ako pogledamo slike Homsa,gdje nema niti jedne zgrade čitave - razuman čovjek se pita ; ''Da li je moguće da niti u jednoj od tih zgrada ti ljudi nisu imali 'sigurnosne zone'?

Isto tako se možemo pitati : '' Ko je naredio iz vojnog kadra da se iz aviona bacaju burad eksploziva među gusto naseljene kvartove ? ''

Možemo se pitati : ''Ako je Qusayr pao ,i ako su čak za njegov pad najzaslužnije bile strane elitne postrojbe iz druge zemlje,tj. Hezbollaha iz Libana-zašto se avionskim napadima nastavilo ubijati kolone vojske i civila koje su se nakon pada izvlačile iz njega'''

Itd,itd,itd, pogledaj malo Ženevske konvencije po tom pitanju.

Almaz wrote:Zasto ne ? Jesu li izraelci i USAovci, saveznici FSA i terorista u Siriji, oslobodjeni za npr. bombardovanje Jenina i iracke Faludze ?
Zločin ne opravdava činjenje drugog zločina.

Svatko treba da odgovora za svoje zločine a ne da na zločine odgovora istim zločinom.

A Assad je sa tako jakom vojskom mogao da to izbjegne.
Almaz wrote:Takav nacin ratovanja koriste i najmodernije armije "najdemokratskijih" zemalja svijeta. Sta je problem ?
Koliko je Obama civila ubio u svojim napadima bespilotnim letjelicama sirom svijeta ?
Ponavljam,postoje pravila i nisam ih ja izmislio.

Ako je američka vojska ili bilo koja druga napravila neko sranje (što dosta puta jeste) treba po pravilu da za njih i odgovara.

Hoće li za sve ili neće ,to je već druga stvar,ali ratna prava i humanost jasno nalažu pravdu.

Tako da to nisu nikakvi izgovori da se opravda jedna nesumnjiva agresivna i krvava tiranija Assada i njegovih vojnih dužnosnika za hiljade i hiljade zatrpane sirijske djece pod zgradama nakon neselektivnih brojnih avionskih bombardiranja.

Za hemijski napad ja lično čekam jasne dokaze a do tada neću da govorim ništa sa sigurnošću.

jesi li ti pijan ili ti je nizak IQ? teroristi ŽELE da bolnice, škole i stambena naselja budu pogođena. To je dio njihove taktike da civili stradaju jer tako se jača osječaj mržnje prema neprijatelju i stvara slika žrtve u svijetu kako bi se lakše našla pomoć.

Ja tvrdim da je Alija Izetbegovic imao sličan cilj u Sarajevu u ratu. Bilo mu je stalo da što više civila izgine (neka zlonamjerni ne interpretiraju ovo kao izjednačavanje sa agresorom, ne agresor je gori ali i SDA je imala cilj da civili ginu). Slično je u Homsu.
Jasko78

#6305 Re: Sirija

Post by Jasko78 »

Almaz wrote:
Jasko78 wrote:Kao prvo ,opšte poznata stvar je da su Srpski plaćenici uveliko bili prisutni u Libiji braneći Gadafija,također ih je bilo u Iraku,u Africi i po čemu ih to onda danas ne bi trebalo biti i u Siriji?
Ako je ovo stvarno istina onda im hvala i sa moje strane. Danasnja Libija i stanje u njoj su odlican primjer kakvu drzavu su stvorili oni koji su se borili protiv Gadafija.
Istina je ,bilo ih je dosta.Čak i hrvatskih plaćenika.Dosta ih je i izginulo i bivalo zarobljenim.Proguglaj ima dosta informacija.
Co0l

#6306 Re: Sirija

Post by Co0l »

covjekvjeverica wrote: jesi li ti pijan ili ti je nizak IQ? teroristi ŽELE da bolnice, škole i stambena naselja budu pogođena. To je dio njihove taktike da civili stradaju jer tako se jača osječaj mržnje prema neprijatelju i stvara slika žrtve u svijetu kako bi se lakše našla pomoć.

Ja tvrdim da je Alija Izetbegovic imao sličan cilj u Sarajevu u ratu. Bilo mu je stalo da što više civila izgine (neka zlonamjerni ne interpretiraju ovo kao izjednačavanje sa agresorom, ne agresor je gori ali i SDA je imala cilj da civili ginu). Slično je u Homsu.
Dobro,izbacio si iz sebe bljuvotinu koju nazivas postom,iskoristio si pravo,tacnije zloupotrijebio si ga,sto nismo ni u Staljinovom SSSR-u ni u Asadovoj Siriji da napises kakvu god hoces glupost bez da zbog toga strahujes da ces biti ubijen ili utamnicen.A sad se vrati na MCM,Advance.hr ili vec u koju rupu iz koje si izmigoljio da nam prosipas pricu kakvih smo se naslusali od '92.-ge naovamo dovoljno da ih znamo prepoznati a koje se u takvim brlozima jos uvijek guslaju.
Jasko78

#6307 Re: Sirija

Post by Jasko78 »

covjekvjeverica wrote:
jesi li ti pijan ili ti je nizak IQ? teroristi ŽELE da bolnice, škole i stambena naselja budu pogođena. To je dio njihove taktike da civili stradaju jer tako se jača osječaj mržnje prema neprijatelju i stvara slika žrtve u svijetu kako bi se lakše našla pomoć.

Momak prvo promjeni ton i ne vrijeđaj,a ako te interesuje koliki je moj IQ poslat ću ti rezultat testa koji kaže da je on 191. Laže li ili ne -to ne znam. :mrgreen:

A sad ozbiljno...

Prvo treba valjano definisati terorizam i teroriste u nekom sukobu.

Ako je slučaj da protivnik spada u tu grupu,opet se prema njemu treba ophoditi na osnovu ženevskih konvencija i humanosti u toku ratnih sukoba.

Najbitnije od svega toga jeste činjenica -da za čitavo to vrijeme sukoba civili ne smiju da ispaštaju i ginu u tom broju kao što je slučaj u sirijskom sukobu.

SAA kao i svaka druga moderna vojska je trenirana i obučena za takav tip ratovanja,i odgovorna je prema tome za svako kršenje ratnih prava u ovom sukobu.

Nema tu nikakvih olakšavajučih okolnosti po Assada i njegovu tiraniju nad civilma.

O Aliji i ratu u BiH ovdje ne bih jer nije tema.
Last edited by Jasko78 on 06/10/2013 13:02, edited 1 time in total.
covjekvjeverica

#6308 Re: Sirija

Post by covjekvjeverica »

Co0l wrote:
covjekvjeverica wrote: jesi li ti pijan ili ti je nizak IQ? teroristi ŽELE da bolnice, škole i stambena naselja budu pogođena. To je dio njihove taktike da civili stradaju jer tako se jača osječaj mržnje prema neprijatelju i stvara slika žrtve u svijetu kako bi se lakše našla pomoć.

Dobro,izbacio si iz sebe bljuvotinu koju nazivas postom,iskoristio si pravo,tacnije zloupotrijebio si ga,sto nismo ni u Staljinovom SSSR-u ni u Asadovoj Siriji da napises kakvu god hoces glupost bez da zbog toga strahujes da ces biti ubijen ili utamnicen.A sad se vrati na MCM,Advance.hr ili vec u koju rupu iz koje si izmigoljio da nam prosipas pricu kakvih smo se naslusali od '92.-ge naovamo dovoljno da ih znamo prepoznati a koje se u takvim brlozima jos uvijek guslaju.
neki argument s tvoje strane ili samo demagogija?
Co0l

#6309 Re: Sirija

Post by Co0l »

covjekvjeverica wrote:
Co0l wrote:

neki argument s tvoje strane ili samo demagogija?
Misli sta hoces ali nisi vrijedan rasprave.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6310 Re: Sirija

Post by Chmoljo »

covjekvjeverica wrote:

preko ovakvih stvari ne mogu, i ne želim prelaziti. ako neko želi dovoditi u pitanje integritet SDA, hiljadu i jedan način za to postoji. međutim, ovo je priča koji plasiraju zlonamjerni sa ciljem da opravdaju zločine poput Markala i tuzlanske Kapije.

svaka priča o ovome bez jasnih dokaza i argumenata je po meni zlonamjerna, i neću je trpiti na ovom forumu. da ne govorim da apsolutno nema potrebe da se na temi o Siriji poteže rat u BiH, koji bi na koncu vodio u katastrofalan off topic.

uglavnom, vjeverice, na tebi se kola lome.

ban.
Avetinho

#6311 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Co0l wrote:Zamjena teza ti nece pomoci ovdje Cheli.Svi vrlo dobro znamo kako je pocelo i ko je odgovoran za to.A pocelo je tako sto je sirijski rezim okrenuo cijevi prema dijelu naroda koji je bio nezadovoljan visedecenijskom diktaturom klana Asad i poceo je tamanit taj narod gdje god je stigao i to radi i dan-danas.Organizovanje i odbrana naroda od takvog rezima je dosla kasnije isto kao i Nusre i ala Nusre koje su dosle znatno poslije pocetka ubijanja demonstranata po Siriji.A i da su tu od pocetka,iako nisu,to ne moze opravdati masovno ubijanje sirijskog naroda koje sprovodi zlocinacka banda poznata kao vlada u Damasku.Koliko god se ti trudio da to opravdas.

Da,naravno da ima i drugih losih rezima u svijetu,to niko ne negira.I na ovoj temi sam u tom kontekstu spominjao i S.Arabiju i Bahrein i Iran.Emirati vec ne spadaju u tu kategoriju ali helem neise.Imas i trenutni rezim u Egiptu koji je na vlast dosao vojnim udarom i koji je tu vlast odrzao masakrirajuci prosvjednike kojima se nije to svidjelo.Ne treba ni napominjati da i taj rezim simpatises i pravdas te masakre kao biranje manjeg zla isto kao sto pravdas i ovaj sirijski.Ali,osim cinjenice da ni jedan od tih losih rezima ne ubija svoje gradjane tako brutalno i tako masovno kao ovaj u Damasku,postojanje jednog zla ne opravdava drugo iako vec sada ozbiljno sumnjam da shvatas to.
Odlican post.
underwater

#6312 Re: Sirija

Post by underwater »

Jasko78 wrote:Prvo treba valjano definisati terorizam i teroriste u nekom sukobu.

Nema tu nikakvih olakšavajučih okolnosti po Assada i njegovu tiraniju nad civilma.
Naravno, i pored svog visokog IQ nisi definirao terorizam.
Pa da ti pojasnim.
Teror ... strah ...u prevodu ... politicka je strategija .... nelegalnih organizacija kroz nezakonitu upotrebu sile ili nasilja protiv osoba ili imovine kako bi se izvrsio pritisak na vladu, civilnu populaciju ili neki njihov segment ... u cilju postizanja politickih ciljeva.
Eklatantan primjer - rebelsi u Siriji i uopce wahabiti svugdje u svijetu.
Postoji i drzavni terorizam .... kada neka drzava koristeci teroriste (naoruzavajuci ih, placajuci i podrzavajuci na bilo koji nacin) sije teror u drugoj drzavi (kao sto cine vlade Israela, USA, Engleske, Turske .... npr. u Siriji).
Legalno izabrani predsjednik koji koristi legalnu vojsku na prostoru koji se zakleo braniti ne moze biti terorist.
Kad bi on sada isao buniti alevite u turskoj (kojih je tamo 5 miliona) i placati ih i naoruzavati da postavljaju bombe po istanbulu i sta ti ja znam, moglo bi se govoriti o drzavnom terorizmu Sirije.
Ali toga NEMA i jasno je ko dan cija majka crnu vunu prede.
Avetinho

#6313 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Almaz wrote:
Jasko78 wrote: I ja bih volio da vidim od njega i ovih koji podržavaju Asada kako objašnjavaju Asadovo neselektivno granatiranje
Jasko78 wrote:Ako bi se Asada i oslobodilo za hemijski napad (samo za primjer) ,nemoguće ga je osloboditi ove odgovornosti koja je bila kobna za hiljade srijskih civila
Zasto ne ? Jesu li izraelci i USAovci, saveznici FSA i terorista u Siriji, oslobodjeni za npr. bombardovanje Jenina i iracke Faludze ?
Jasko78 wrote:Jedno je voditi konvencionalni rat a drugo razarati i koristiti sve što ti je na raspolaganju da pobjediš neprijatelja a pri tome sa njim zajedno ubijaš hiljade i hljade civila konstantno.
Takav nacin ratovanja koriste i najmodernije armije "najdemokratskijih" zemalja svijeta. Sta je problem ?
O cemu ti bulaznis? Upravo ovakvim postovima opravdavas ono cemu se, kao, ti protivis. Kad moze Obama bespilotnim po zlocincima, moze i Putinov drveni lutak pilotnim po babama na pijaci. Udri po babama u redu za hljeb, tako se odrzava drzava.

Nemoj onda sutra plakat kad "cionisti" opale po Damasku, upravo si im dao zeleno svjetlo.
sarajevoxxxx

#6314 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

I jutros su kvartovi V'ar, Kusur u Homsu bili meta režimske artiljerije, a danas je na Kusur pala još jedna raketa zemlja-zemlja:

V'ar nakon silovitog razaranja:

Image
sarajevoxxxx

#6315 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

15 kvartova i naselja u južnom Damasku se nalazi u totalnom okruženju režimskih snaga. To su kvartovi:
Al Kidem, Al Asali, Akraba, Bejt Sehm, Muhajjem Al Jermuk, Al Tedamun, Al Hidžr, Al Asved, Al Sebineh, Al Bevidah, Hadžireh, Jelda, Babila, Al Zijabijeh, i Muhajjem Al Husejnijeh.
sarajevoxxxx

#6316 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Izašla prva generacija oficira iz vojne akademije Vojske Islama na sjeveru Sirije:

sarajevoxxxx

#6317 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Grad Duma u Istočnoj Guti je također u okruženju već 11 mjeseci. Režimski punktovi drže u okruženju ovaj mali gradić, a svaki i najmanji pokušaj unošenja hrane ili lijekova u grad režimska vojska strogo kažnjava:

Image
sarajevoxxxx

#6318 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

FSA zauzela vojni punkt ''Mekatib'' u gradu Tajbetul Imam na sjeveru Hame

- Uništeni režimski tenk T-72 na vojnom punktu Mekatib:

Image

- Grad Tajbetul Imam ima oko 35 000 stanovnika i pripada regiji Sorana koji se nalazi u sjevernom dijelu sirijske pokrajine Hama. Udaljen je 3 kilometra od međunarodnog puta Hama-Haleb i nalazi se na zapadnom dijelu grada, a grad Hama je na sjeveru i udaljen je 18 kilometara, i 120 kilometara od Haleba.
sarajevoxxxx

#6319 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Uništavanje režimskog tenka na vojnom punktu Mekatib u Hami:

sarajevoxxxx

#6320 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Današnje demonstracije Sirijaca u Azazu protiv nasilja u gradu. Demonstranti traže da sve zaračene strane napuste grad i da se oslobode svi koji su zatvoreni. Demonstracije je ISIL na silu pokušao spriječiti:

sarajevoxxxx

#6321 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Slika stradalih u nedavnom brodolomu kod italijanske obale od kojih su većina Sirijci koji su pod pritiskom Sisijeve vlade morali napustiti Egipat i umjesto na italijansku obalu otišli u smrt:

Image
Avetinho

#6322 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Sarajevoxxx, svaka cast na izvjstajima iz Sirije.
Herr Flick

#6323 Re: Sirija

Post by Herr Flick »

:lol: :lol: :lol:
Co0l

#6324 Re: Sirija

Post by Co0l »

sarajevoxxxx wrote:Slika stradalih u nedavnom brodolomu kod italijanske obale od kojih su većina Sirijci koji su pod pritiskom Sisijeve vlade morali napustiti Egipat i umjesto na italijansku obalu otišli u smrt:

Image
Jebem ga ja,zar nisu ovi jadnici vecinom Eritrejci?
hape

#6325 Re: AW: Sirija

Post by hape »

Jesu Eritrejci. Ratna propaganda je cudo.
Locked