Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Thorgerson

#6301 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

corvus_edin wrote:
E pa gospodo to je prvobitno trebao biti izlaz i ulaz za HB ali se prilikom izlaska nije smijelo ići lijevo u kružni nego ka Vracama. I to je problem, zamisli koliko bi prekršaja bilo a da ne govorim o nezgodama prilikom tog uključenja . Sad ga nisu trebali ostaviti nije mi jasno zašto je ostao. I na kraju zašto smo seljadija pa mi smo se izborili za sebe i da nam je lakše i bolje. Načekali se jesmo a vi imate mahanje...
Ha ja!

Eto napravili vam i bolju saobracajnicu, savremenu i potom maksuz izmjenuli projekat da imate ulaz sa kruznog (sto inace vodi kruzni na apsurd) i jopet ne valja?
To je isto kao da ti opcina napravi i asfalt i trotoar i prilaz i kapiju plus lijepu ogradu a ti neces na kapiju nego preskaces ogradu ili probusis je da nebi kruzio 5 metara....
Ma moze pricati ko sta hoce, ja sam siguran da su onu iskru potpalili Motorex i Pekara AS. Kakvi ba građani HB eto jest bas svako od njih je kuci imao isprintan projekat da vidi kuda ce ici put. :-)

To je tu milionski biznis. I sad imaju direktan pristup na juznu transferzalu. Bez tog direktno pristupa, oni poslovni prostori bi izgubili na vrijednosti i sigurno bi imali manje posla.
Logovan

#6302 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

Thorgerson wrote: Mislim svi otprilike znamo koji je ovo dio, ali evo neko ko nije iz Sarajeva da ukuca u google maps Dzemala Bijedica izbacit ce mu tu ulicu, koja je btw najduza ulica u Sarajevu i proteze se od Cengic Vile do Ilidze.

Gdje? Koji dio? Kojih 2300m? Pa jel toliko tesko pitati, istraziti...napisu clanak ko da su osnovci.

Ono sto mene najvise zanima hoce li ovim projektom zakaciti i napokon rijesiti raskrsnicu kod IX trasnferzale. :roll:
Amaterizam i lijenost.

Tužno je ovo.
dadoka84

#6303 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by dadoka84 »

Čovjek lijepo napisao ovo:

AmirBaa wrote: isto kao sto je i onaj na stupu (koji je puno manji) ostao fino osvijetljen, cist i sigurno je ugodno navecer prolaziti njime ?

I onda je krenula prica kako to nije tacno te da je cist ovo ono a cijelo vrijeme se mislilo na drugi.

So What! wrote:
Ti govoriš o drugom pothodniku na Stupu, onom koji vezuje Latičku ulicu i ulicu Silve Rizvabegović.

Izgrađen jeste u sklopu projekta Stupske petlje, ali je bio predviđen za lokalce, u principu stanovnike ove dvije ulice.

Debili iz Latičke ulice, čuvena kriminalna grupa jedna je i zapalila ovaj pothodnik, što znači oni kojima je to bilo namijenjeno su ga i uništili.

Mi smo pričali o glavnom pothodniku na Stupu koji prolazi ispod GGM-a, svi ga često miješaju sa tim ranije pomenutim, neznanje valjda, a on ustvari nikada i nije imao lift za invalide .
So What!

#6304 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

dadoka84 wrote:Čovjek lijepo napisao ovo:

AmirBaa wrote: isto kao sto je i onaj na stupu (koji je puno manji) ostao fino osvijetljen, cist i sigurno je ugodno navecer prolaziti njime ?

I onda je krenula prica kako to nije tacno te da je cist ovo ono a cijelo vrijeme se mislilo na drugi.
Onda je moja greška, taj je pothodnik katastrofa, s tim da njegova uporedba sa pothodnikom u Hrasnom Brdu nije na mjestu.

Naime, kao što rekoh, radi se o povezivanju dvije slijepe ulice koje presijeca XII transverzala, uništene od huligana iz te dvije ulice.

Ovo je ipak mnogo veće i mnogo prometnije i imaće ozbiljniji nadzor.
saravara

#6305 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by saravara »

johntra wrote:
saravara wrote: E pa gospodo to je prvobitno trebao biti izlaz i ulaz za HB ali se prilikom izlaska nije smijelo ići lijevo u kružni nego ka Vracama. I to je problem, zamisli koliko bi prekršaja bilo a da ne govorim o nezgodama prilikom tog uključenja . Sad ga nisu trebali ostaviti nije mi jasno zašto je ostao. I na kraju zašto smo seljadija pa mi smo se izborili za sebe i da nam je lakše i bolje. Načekali se jesmo a vi imate mahanje...
nekako mogu i svariti poseban izlaz za vas sa kružnog, iako je zbog njega sada usporen saobraćaj u istom, ali nikako ne mogu svariti što su ostavili ovaj dodatni dio...i da, sad će opet biti prekršaja, jer će biti masu raje koja neće ići drito na kružni, nego će ga odatle motati lijevo prema kružnom preko pune linije...
ista stvar će i biti sa potputnjakom, jer će i dalje raja pretrčavati preko ceste i ŠETATI kroz kružni tok, što sad masovno rade...
Usporen saobraćaj?? Sad jeste tako zato što nije završeno dolaziš sa asfalta na makadam logično kočenje ,šahtovi su puno istaknuti kad se završi neće biti zastoja. Izlaz kod Džafka je dobar ako se ide ka Vracama, i mislim da će prekršaj praviti samo ljudi koji dolaze iz Olovske ulice i to možda, svi ostali nemaju potrebu da idu tamo i vraćaju se u kružni tok. A pješaci ??? Posebna priča na svim saobraćajnicama nikoga i ništa ne poštuju pa očekujem i ovdje da će biti ludnica...Policija i kazne mogu dovesti u red i to ali otom potom...
AmirBaa

#6306 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by AmirBaa »

So What! wrote:
dadoka84 wrote:Čovjek lijepo napisao ovo:

Onda je moja greška, taj je pothodnik katastrofa, s tim da njegova uporedba sa pothodnikom u Hrasnom Brdu nije na mjestu.

Naime, kao što rekoh, radi se o povezivanju dvije slijepe ulice koje presijeca XII transverzala, uništene od huligana iz te dvije ulice.

Ovo je ipak mnogo veće i mnogo prometnije i imaće ozbiljniji nadzor.
kakva se sve rulja naselila po brdima u hrasnom, moje misljenje je da ce biti katastrofa dole. Skoro svaku noc se pljackaju kuce, trafike, prodavnice, zamislite sta ce se tek desavati ispod zemlje. Uvijek klosara i ispred as-a na otvorenom ima...
Forumerrer

#6307 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Forumerrer »

Thorgerson wrote:
Forumerrer wrote:Zar zaista mislite da ce ovo dalje od Bosmala otici u narednih 8 godina hahahahaha. Zivi bili pa vidjeli.
I onaj spoj Vrace-Grbavica daj Boze u naredne 4 godine.
Zasto ne bi pocela dalja gradnja? Trasa je 90% cista od Bosmala do Mojmila. A juzna je nevjerovatno bitna jer povezuje dva najmnogoljudnija naselja sa centrom grada (Dobrinja, Alipasino).

Jedino gdje ce biti problema je u jednom dijelu Svrakinog. Tu mislim da nisu otkupili ima dosta onih malih bastica i objekata.

Ovo stalo je sve cisto (npr. ona kuca sto strsi preko puta Hife - otkupljena), Aneks, onaj dio oko Bosmala, dole prema Sudu, od Svrakinog prema Mojmilu sve je otkupljeno.
Ma da imaju praznu livadu ne bi bili u stanju da naprave kako treba.

Upamtite sta kazem, gledamo reprizu sjeverne longitudinale. Juznu ce vjerovatno produzit samo do Bosmala i stati za narednih 5-10 godina. Izmjestanje zgrade takodjer daj Boze da zavrse za 5 godina.

Banda lopova i nesposobnjakovica.
selma 83

#6308 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

So What! wrote:Ide se u proširivanje ulice Džemala Bijedića, izgleda da je ipak neko bio pametan pa shvatio da će Nova Otoka, eksplodirati sa onako malim saobraćajnicama.

Euro-Asfalt vrši rekonstrukciju ul. Džemala Bijedića, projekt od 6,5 mil. KM
Image

Općina Novi Grad Sarajevo odabrala je kompaniju Euro-Asfalt kao glavnog izvođača radova za rekonstrukciju, sanaciju i proširenje ulice Džemala Bijedića u dužini od 2.300 metara, sa ponuđenom cijenom za okvirni sporazum u iznosu od 6.500.465,27 KM sa uračunatim PDV-om, saznaje Akta.ba.

Realizacija ovog izuzetno značajnog saobraćajnog infrastrukturnog projekta bit će jedno od važnijih rješenja saobraćajnih gužvi koje su zadnjih godina u Sarajevu sve izraženije.

Uz njenu rekonstrukciju, bit će izvedeno i njeno proširenje, gdje god to bude moguće, kako bi se njen kapacitet značajno povećao.

Projektom je planirano da, umjesto sadašnje dvije, nakon rekonstrukcije ova ulica ima četiri saobraćajne trake.
Akta
bolje da ništa ne diraju, ulica je lijepo uređena, ima već dobro izraslo drveće ,kao jedna manja aleja, malo nešto austrougarske gradnje ima još, lijepa industrijska ulica, ako već industrije nema ,sve je manje, nek nešto podsjeća na nju....šteta za drvored. prođite i vidite(ko Nije).
DrugaGimnazija

#6309 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by DrugaGimnazija »

saravara wrote: E pa gospodo to je prvobitno trebao biti izlaz i ulaz za HB ali se prilikom izlaska nije smijelo ići lijevo u kružni nego ka Vracama. I to je problem, zamisli koliko bi prekršaja bilo a da ne govorim o nezgodama prilikom tog uključenja . Sad ga nisu trebali ostaviti nije mi jasno zašto je ostao. I na kraju zašto smo seljadija pa mi smo se izborili za sebe i da nam je lakše i bolje. Načekali se jesmo a vi imate mahanje...
Ovo je samo jedna polovina originalnog rjesenja. Prema Bosmalu takodje ima ukljucenje sa semaforom na kojem se moze i lijevo i desno. Plan je bio da se uradi pristupna ulica koja povezuje ova dva izlaza, tako da bi bila dva ulaza u HB, sa svake strane kruznog toka po jedan. Cak se mogao napraviti i jednosmjeran saobracaj izmedju ova dva ulaza, tako da bi se ubrzao saobracaj na ovom dijelu. Ovako jos uvijek postoji problem slijevanja saobracaja kod AS-a iz tri pravca u jednu tacku na prikljucku na kruzni tok.
Logovan

#6310 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Logovan »

selma 83 wrote:bolje da ništa ne diraju, ulica je lijepo uređena, ima već dobro izraslo drveće ,kao jedna manja aleja, malo nešto austrougarske gradnje ima još, lijepa industrijska ulica, ako već industrije nema ,sve je manje, nek nešto podsjeća na nju....šteta za drvored. prođite i vidite(ko Nije).
Ne znam da li je bolje, ali želja ti se neće ispuniti. :D
Haris.ba

#6311 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Haris.ba »

Drvece mora pasti. Nadam se da se nece izgubiti traka zelene povrsine i nakon prosirenja. Ali mislim da hoce.
BHF_Manijak

#6312 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by BHF_Manijak »

Seru ovi debili iz Hrasnog. Sinoc prolazio podvoznjakom, kakav ba razlog za strah, kakvi qrci palci... Odlicno osvijetljeno, sredjeno, sve fino objasnjeno koji izlaz gdje vodi itd... Helem jedu govna evo vec mjesecima i usporavaju radove, jer se tako nekom nakrivo qrac nadig'o.
van Basten

#6313 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by van Basten »

BHF_Manijak wrote:Seru ovi debili iz Hrasnog. Sinoc prolazio podvoznjakom, kakav ba razlog za strah, kakvi qrci palci... Odlicno osvijetljeno, sredjeno, sve fino objasnjeno koji izlaz gdje vodi itd... Helem jedu govna evo vec mjesecima i usporavaju radove, jer se tako nekom nakrivo qrac nadig'o.
nakon što im je prošlo ono sranej sa uključenjem u kružni ljudi su se osilili... sad sjede po cijeli dan na minderu i smišljaju šta bi mogli iskati. da im nisu pravili potputnjak oni bi ga tražili, ovako pošto je napravljen bolje da nije...
saravara

#6314 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by saravara »

van Basten wrote:
BHF_Manijak wrote:Seru ovi debili iz Hrasnog. Sinoc prolazio podvoznjakom, kakav ba razlog za strah, kakvi qrci palci... Odlicno osvijetljeno, sredjeno, sve fino objasnjeno koji izlaz gdje vodi itd... Helem jedu govna evo vec mjesecima i usporavaju radove, jer se tako nekom nakrivo qrac nadig'o.
nakon što im je prošlo ono sranej sa uključenjem u kružni ljudi su se osilili... sad sjede po cijeli dan na minderu i smišljaju šta bi mogli iskati. da im nisu pravili potputnjak oni bi ga tražili, ovako pošto je napravljen bolje da nije...
Gdje i šta i ko sere fakat nisam u toku? Još da završe prilaz i sve je extra, sinoć prošao dole ispod sve je super još da se ljudi naviknu a hoće i riješeno...
selma 83

#6315 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

Logovan wrote:
selma 83 wrote:bolje da ništa ne diraju, ulica je lijepo uređena, ima već dobro izraslo drveće ,kao jedna manja aleja, malo nešto austrougarske gradnje ima još, lijepa industrijska ulica, ako već industrije nema ,sve je manje, nek nešto podsjeća na nju....šteta za drvored. prođite i vidite(ko Nije).
ima ta ulica što ni jedna nema u sarajevu, jedan štih industrije, plus lijepo drveće, daje jedan pogled na život kojeg nema, ned oko 1988. 89, 91.
kad bi izašle kolone ljud iz fabrika ,3 smjene su znale biti bilo je oko 2 - 3 000 ljudi odjednom oko žice, grasa. ja evo sutra kad je lijep dan , kad se krene od kvadranta do eto dalekovoda, dobije se neki posve razmišljaući efekt, neka sjeta, ne znam ja sam blizu odrastao i meni je posve neobično bez dimova, buke iz žice, varnica iz hala, pa tutnji voz svaki dan po 5-6 kompozicija, pa olimpik ,pa voz za kardeljevo, za beograd pa zagreb.u halilovićima nisi mogao proći a da dobro ne vidiš da ne naleti teretno vozilo na tebe, ovo off topic. prošetaj još ima te ćari , dok ne dođe nova otoka do Nedžarića, nažalost.90- te sam imao 12. god
So What!

#6316 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

selma 83 wrote:
Logovan wrote:
ima ta ulica što ni jedna nema u sarajevu, jedan štih industrije, plus lijepo drveće, daje jedan pogled na život kojeg nema, ned oko 1988. 89, 91.
kad bi izašle kolone ljud iz fabrika ,3 smjene su znale biti bilo je oko 2 - 3 000 ljudi odjednom oko žice, grasa. ja evo sutra kad je lijep dan , kad se krene od kvadranta do eto dalekovoda, dobije se neki posve razmišljaući efekt, neka sjeta, ne znam ja sam blizu odrastao i meni je posve neobično bez dimova, buke iz žice, varnica iz hala, pa tutnji voz svaki dan po 5-6 kompozicija, pa olimpik ,pa voz za kardeljevo, za beograd pa zagreb.u halilovićima nisi mogao proći a da dobro ne vidiš da ne naleti teretno vozilo na tebe, ovo off topic. prošetaj još ima te ćari , dok ne dođe nova otoka do Nedžarića, nažalost.90- te sam imao 12. god
Fabrika sapuna je koliko znam zaštićena kao nacionalni spomenik, tako da će ona vjerovatno odbraniti taj industrijski štih o kojem govorimo ...

Na drugoj strani, možemo birati između saobraćajne katastrofe u tom dijelu grada i drvoreda, a ja mislim da je bolje da biramo manje zlo.

johntra

#6317 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by johntra »

saravara wrote: Usporen saobraćaj?? Sad jeste tako zato što nije završeno dolaziš sa asfalta na makadam logično kočenje ,šahtovi su puno istaknuti kad se završi neće biti zastoja. Izlaz kod Džafka je dobar ako se ide ka Vracama, i mislim da će prekršaj praviti samo ljudi koji dolaze iz Olovske ulice i to možda, svi ostali nemaju potrebu da idu tamo i vraćaju se u kružni tok. A pješaci ??? Posebna priča na svim saobraćajnicama nikoga i ništa ne poštuju pa očekujem i ovdje da će biti ludnica...Policija i kazne mogu dovesti u red i to ali otom potom...
usporen je saobraćaj, jer će biti tri ulaza/izlaza jedan do drugog sa malim razmakom između...to je i bio najveći problem kad vam je naknadno dodat izlaz...ali gotovo je sada...isto tako, povodom te vode, bilo bi dobro da na taj vaš ulaz postave rešetke na početku, jer kad krene voda odozgo od velikog pljuska, sve poplavi...
Thorgerson

#6318 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Drvece ja mislim ode. Jer nema sanse da ga uklope. Jbg posadit ce se novo.

I meni je zao drveca, ali dajte ljudi evo zasadjeno je 172 stabala na potezu A transferzale, te 31 stablo na XII transferzali. Dakle oko 200 stabala. O tome bila mala vijest. Da je posjeceno 10 stabala svi bi ustali na noge.

Evo sada je posađeno isto veliki broj stabala na južnoj long čitavom dužinom sa obje strane.

Mislim, skotali su da je to bitno. I ovo je dobar potez, cim zavrsis cestu udari odmah drvored. Na sjevernoj nikada nije nista zasadjeno, a da jeste odmah na pocetku, sada bi imali vec oformljeno drvece sa krosnjama.
Thorgerson

#6319 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

Pothodnik :D

Jel otvoren? Zasto stoka sitnog zuba i dalje tetura gore po kruznom?
selma 83

#6320 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by selma 83 »

Thorgerson wrote:
Pothodnik :D

Jel otvoren? Zasto stoka sitnog zuba i dalje tetura gore po kruznom?
samo onaj ko je odobrio da se napravi zgradi i da građevinska dozvola, za zgradu na parku ispred Doma zdravlja Kumrovec treba ga na robiju, na goli otok ili ga sresti na ulici pa ga namlatiti, a onako kakav je ne bi bio problem, pametan je, mudar, a zna biti explozivan. kakvu je on maglu prodavo, "efendić je poštenjačina"za njega. :( kako je bilo lijepo sjesti u onaj park i još komunalci lijepo obnovili biljke, od sitnog cvijeća pa dalje , žao mi što nikad nisam uslikao ili neko drugi, nije niko nikad.
ultima_palabra

#6321 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by ultima_palabra »

Koji se onda dio Džemala Bijedića radi? Od kružnog do FIS-a?
Thorgerson

#6322 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by Thorgerson »

ultima_palabra wrote:Koji se onda dio Džemala Bijedića radi? Od kružnog do FIS-a?
Da, tacno od kruznog dole do Bitumenke ima 2,3km.
shalla

#6323 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by shalla »

Nije baš tema ali da pitam. Imam druga koji je u invalidskim kolicima i govori mi nekidan da je na trolejbuskoj stanici na Skenderiji, prema Dobrinji, stajalište tako postavljeno da on ne može proći i onda fkt skontam da sam jednom tuda trčao i fkt se morao spuštati sa trotoara na cestu...
Pitanje je, može li se tu nešto uraditi, pisati nekome, ko je uopšte nadležan za ta stajališta?

Hvala
Lp
So What!

#6324 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by So What! »

shalla wrote:Nije baš tema ali da pitam. Imam druga koji je u invalidskim kolicima i govori mi nekidan da je na trolejbuskoj stanici na Skenderiji, prema Dobrinji, stajalište tako postavljeno da on ne može proći i onda fkt skontam da sam jednom tuda trčao i fkt se morao spuštati sa trotoara na cestu...
Pitanje je, može li se tu nešto uraditi, pisati nekome, ko je uopšte nadležan za ta stajališta?

Hvala
Lp
Mislim da je prava tema, ali odgovor ili neku soluciju za taj problem teško je dobiti. Sarajevski stand-up komičar (ili sit-down kako sebe u šali naziva) Jasmin Đemiđić je u saradnji sa nekim medijima radio na kampanji u kojem je demonstrirao probleme ljudi sa invaliditetom i javnim prijevozom u Sarajevu.

Kampanje su manje-više bile uspješne u činjenici da su ljude podsjetile na probleme tih ljudi, ali nije bilo nekih značajnih promjena.

amar1994

#6325 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo

Post by amar1994 »

Koliko ih boli q za starim gradom i odrzavanjem kaldrme , samo daj asfalta i betonjare :run:

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ulica-u ... 80807066#1

Image

Image

Image

Image

Image

Ni na Kovacima nije puno bolje i ceka ih ista sudbina :roll:
Last edited by amar1994 on 07/08/2018 19:19, edited 1 time in total.
Post Reply