Sirija

Locked
Maystor

#62901 Re: Sirija

Post by Maystor »

Hasan Husein, jedan od čelnih ljudi Hezbolaha, poginuo danas u ofanzivi u regiji Idlib :sad:

Trebam li uopšte komentarisati priglupe navode o obaranju ruskog aviona od strane turaka?
Maystor

#62902 Re: Sirija

Post by Maystor »

Naš kolega Patak Lažira divlja po tviteru. Teroriše sve koji su mu na listi. Tamo se zove BošnjoBoy :)
RepublikanskaGarda

#62903 Re: Sirija

Post by RepublikanskaGarda »

Sprovod vojnika poginulog u nedavnim borbama u Hami

Image
Image
Image
madner

#62904 Re: Sirija

Post by madner »

Veliki uspjesi na pocetku su znak slabosti odbrane, kao sto je bio pad Idliba.

Za 2 dana ce se znati sta je SAA napravila ili nije napravila.
republikauzicka

#62905 Re: Sirija

Post by republikauzicka »

Maystor wrote:Naš kolega Patak Lažira divlja po tviteru. Teroriše sve koji su mu na listi. Tamo se zove BošnjoBoy :)

:lol:
salik79

#62906 Re: Sirija

Post by salik79 »

Maystor wrote:Hasan Husein, jedan od čelnih ljudi Hezbolaha, poginuo danas u ofanzivi u regiji Idlib :sad:
:( Inna Lillahi ve inna ilejhi radziun. Da mu dragi Allah lijepi Dzennet da i prozivi ga u drustvu hz Hasana i Husejna. Amiin!

Rahmetullahi alejhi rahmeten vasiah!
salik79

#62907 Re: Sirija

Post by salik79 »

The Syrian army stuck a heavy blow at the Takfiri militants in the countryside of Quneitra on Saturday.
The army conducted military operations against the militants in Nabaa al-Sakher village in the Southeastern countryside of Quneitra, inflicting heavy losses on them.
Meanwhile, the terrorist groups also acknowledged, on their social media pages, the death of scores of terrorists.
Ibrahim Mohammad al-Ghazali, Mohammad Abdullah al-Dnaifat, Omar Joudeh al-Ghothani, Abdel Hamid al-Naser, Ahmad Muwafaq al-Nasser, Mohammad Yaser al-Naser, Diyaa Mohammad Saleh Eqbal and Ra’fat Abdel-Aziz al-Saleh from the so-called “Jund al-Malahem” were among the dead terrorists.
On Tuesday, military sources in Quneitra said that the Syrian army and the Lebanese Hezbollah have taken a heavy toll from the terrorist groups and recaptured Tal-Ahmar hill in a major joint offensive in the Southwestern province.
The sources said that the Syrian soldiers stormed the positions of the militant groups in the nearby areas of Tal-Ahmar and retook full control over this strategic hilltop.
The sources further added that scores of the militant groups’ members were killed or wounded in the Tal-Ahmar liberation operation. Tal-Ahmar went under militants’ control only two days ago.
Meantime, the Syrian army and the Hezbollah Movement carried out another operations against the strongholds of the militant groups in Ayn al-Nuriyeh area in Quneitra province.
Elsewhere, Hezbollah fighters targeted a long convoy of the so-called Free Syrian Army’s (FSA) vehicles loaded with weapons and ammunitions near al-Hamidiyeh in Quneitra, killing and wounding tens of the FSA forces.
Kaligula I

#62908 Re: Sirija

Post by Kaligula I »

http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=27192

...i ovo misljenje treba uvazit, bez obzira na emociju, vjeroispovjest, ateizam i slicno...
Kitrona

#62909 Re: Sirija

Post by Kitrona »

Kaligula I wrote:http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=27192

...i ovo misljenje treba uvazit, bez obzira na emociju, vjeroispovjest, ateizam i slicno...

Mislim da krscani bas i nemaju nekog izbora.
asurbanipal

#62910 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

Kitrona wrote:
Kaligula I wrote:http://www.glas-koncila.hr/index.php?op ... s_ID=27192

Mislim da krscani bas i nemaju nekog izbora.
Imaju harač ili džiziju... :mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#62911 Re: Sirija

Post by _BataZiv_0809 »

asurbanipal wrote:
Kad cemo u kafanu :thumbup:
Co0l

#62912 Re: Sirija

Post by Co0l »

Kitrona wrote:
Co0l wrote: Zato ova ofanziva,uz svu pomoc jedne od najjacih vojski svijeta,lici na jos jednu blamazu.
E sad,ako dovoljno dugo bude trajala ovom silinom,moguce je da bude i nekih uspjeha ali to bi bila Pirova pobjeda ako budu svaki metar placali ovako krvavo.

Zavisi. Sumnjam da pobunjenici i glavosjeci imaju rezervne polozaje nego su najtvrdji na pocetnim linijama. Osim toga djelomicno se ovdje radi i o polupustinjskom kraju pa ako padne jedno mjesto linija se automatski pomice desecima kilometara dalje do slijedece "oaze" jer je glupo drzat polozaje u sred pustinje i pijeska.

Vidje cemo, ako im skinu te pocetne polozaje moze sve pocet padat ko domina.
Ne radi se o pustinjskom dijelu Sirije.
Kitrona

#62913 Re: Sirija

Post by Kitrona »

Co0l wrote:
Kitrona wrote:
Co0l wrote: Zato ova ofanziva,uz svu pomoc jedne od najjacih vojski svijeta,lici na jos jednu blamazu.
E sad,ako dovoljno dugo bude trajala ovom silinom,moguce je da bude i nekih uspjeha ali to bi bila Pirova pobjeda ako budu svaki metar placali ovako krvavo.

Zavisi. Sumnjam da pobunjenici i glavosjeci imaju rezervne polozaje nego su najtvrdji na pocetnim linijama. Osim toga djelomicno se ovdje radi i o polupustinjskom kraju pa ako padne jedno mjesto linija se automatski pomice desecima kilometara dalje do slijedece "oaze" jer je glupo drzat polozaje u sred pustinje i pijeska.

Vidje cemo, ako im skinu te pocetne polozaje moze sve pocet padat ko domina.
Ne radi se o pustinjskom dijelu Sirije.

Da, sad vidim i da je Sirija dio "plodnog polumjeseca".

https://en.wikipedia.org/wiki/Fertile_Crescent

Iako vidi i da postoji nesto sto se zove "sirijska pustinja".
cbrt

#62914 Re: Sirija

Post by cbrt »

KUZNETSOV

#62915 Re: Sirija

Post by KUZNETSOV »

raje glupe pa Mig-29 se uopste ne nalazi u sastavu ruskih jedinica koje su u Siriji trenutno... Su-34, Su-30 i Su-25 das ist ales :lol:
daddy-kool

#62916 Re: Sirija

Post by daddy-kool »

vivaldi wrote:
sankcije, oabranje cijena nafte, doci im na prag (ukrajina) i otet im vjecnu interesnu zonu je bila budalastina, a pritom to jos zalivat ponizavajucim izjavama tipa (osudjujemo pomjeranje vojske prema granici sa ukrajinom) pa ispada da putin mora od obame trazit dozvolu za pomjeranje vojske po vlastitoj zemlji...ruski mentalitet je slican nasem. te stvari izazivaju inat, pa makar i na vlastitu stetu, mada inat ovdje nije glavni motiv.

ne mozes izgladnjivat medvjeda, a drzat ga zatvorenim trulim daskama. to jednostavno ne moze na dobro izaci.

sirija je tu samo kolateralna steta..jebe se za sirijom i rusima i amerima. Ne postoji nikakav racionalni razlog da bas sirija bude drzava zbog koje ce rusi poslije skoro ko zna koliko decenija poslat vojsku daleko izvan svojih granica.

to sam jos davno nagovjestio. rusija ne moze nikako parirat zapadu u ekonomskom segmentu, ali ima ogorman potencijal da postane generator globalne nestabilnosti sto svakako nikome nije u interesu. Ako budu pritjerani uza zid, odgovorice paljenjem pozara na mogim meridijanima.

Sirija je, po meni, samo nagovjestaj toga. Nakon one Junkerove eksplicitne izjave od juce, mislim da je evropa svjesna da je vrag odniso salu, pa bi to mogao biti podsterk da ameri i rusi nadju zajednicki jezik i zaustave potencijalno ludlilo.
Mnogo puta sam se iznenadio kada sam slušao Amerikance, obične ali i policymakerse, kako doživljavaju Ruse i Rusiju. Taj antagonizam i nepovjerenje prema njima nije samo ostao od komunizma, nego je mnogo dublji strah od njihovog povezivanja sa Nijemcima, i prilično neshvatljiv nama ovdje "imeđu istoka i zapada". Veliki žal je ostao prije svega neocons-ima ali i ovim liberalnijim američkim geostratezima, što Rusija nije rasparčana 90-ih i definitivno riješena kao mogući izvor problema na evroazijskom superkontinentu. Ta igra se svakako nastavlja, za sada uglavnom pritiskom na granice, aktivnim urušavanjem ruske ekonomije i poteciranjem unutrašnjih protivrječnosti ruskog sistema (prije svega odnosa saveznog nivoa i republika, oblasti).

http://www.activistpost.com/2015/10/brz ... rb-it.html
Brzezinski’s “Retaliation” Agenda: Break Up Russia And Absorb It

Nama to sve naravno suludo zvuči, ali npr George Friedman iz Stratfora misli da bi se to moglo desiti do 2020.
KUZNETSOV

#62917 Re: Sirija

Post by KUZNETSOV »

treba imat' muda pa oboriti ruski avion... usijane rounded glavice ispod fesova ne znaju sta da rade... vec treci put da im neko ulazi u zracni prostor :lol:
Kaligula I

#62918 Re: Sirija

Post by Kaligula I »

_BataZiv_0809 wrote:
asurbanipal wrote:
...mozda uz pjesmu 'sve se vraća, sve se plaća' :D ...
asurbanipal

#62919 Re: Sirija

Post by asurbanipal »

_BataZiv_0809 wrote:
asurbanipal wrote:

Inšallah :mrgreen:

Kaligula I wrote:

Ili onu: "Nek' puknu dušmani..."
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62920 Re: Sirija

Post by _BataZiv_0809 »

asurbanipal wrote:
Kaligula I wrote:

Ili onu: "Nek' puknu dušmani..."

Idemo nas 3 :janpi:

Pa da pratimo avione :per:
vivaldi

#62921 Re: Sirija

Post by vivaldi »

daddy-kool wrote:Taj antagonizam i nepovjerenje prema njima nije samo ostao od komunizma, nego je mnogo dublji strah od njihovog povezivanja sa Nijemcima, i prilično neshvatljiv nama ovdje "imeđu istoka i zapada".
ma meni to nije nista cudno. ozbiljne zemlje ne vode ad hoc politiku. to je posao 24/7. ameri su odavno na vrhu sto znaci da imaju interese po cijelom svijetu.

kada si na vrhu konstatno pratis konkuretnete, analiziras, pretpostavljas, pravis planove a,b,c, djelujes preventivno, podmeces noge direktno ili preko proxyia...

bitno je imati i dobro izbalansiran kabinet..ako imas previse jastrebova poput onog mccaina, stalno si pod pritiskom zapocinjanja ratova, al opet ne valja ni previse pacifista jer batinom uvijek moras prijetiti..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#62922 Re: Sirija

Post by _BataZiv_0809 »

vivaldi wrote: ma meni to nije nista cudno. ozbiljne zemlje ne vode ad hoc politiku. to je posao 24/7. ameri su odavno na vrhu sto znaci da imaju interese po cijelom svijetu.

kada si na vrhu konstatno pratis konkuretnete, analiziras, pretpostavljas, pravis planove a,b,c, djelujes preventivno, podmeces noge direktno ili preko proxyia...

bitno je imati i dobro izbalansiran kabinet..ako imas previse jastrebova poput onog mccaina, stalno si pod pritiskom zapocinjanja ratova, al opet ne valja ni previse pacifista jer batinom uvijek moras prijetiti..
Vivaldi, je li ti struka bliska ovim temama?
Kitrona

#62923 Re: Sirija

Post by Kitrona »

vivaldi wrote:
daddy-kool wrote:Taj antagonizam i nepovjerenje prema njima nije samo ostao od komunizma, nego je mnogo dublji strah od njihovog povezivanja sa Nijemcima, i prilično neshvatljiv nama ovdje "imeđu istoka i zapada".
ma meni to nije nista cudno. ozbiljne zemlje ne vode ad hoc politiku. to je posao 24/7. ameri su odavno na vrhu sto znaci da imaju interese po cijelom svijetu.

Američku politiku je teško opisati. Ima tu svega, kombinacija lobista, ekonomskih interesa, diplmatskih pripetavanja a ako bi me neko natjerao da ju opišem u dvije riječi onda bi to bile - cionistička prćija.
Challenger__

#62924 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

daddy-kool wrote:Nama to sve naravno suludo zvuči, ali npr George Friedman iz Stratfora misli da bi se to moglo desiti do 2020.
G. Friedman je komad budale. Ako ga ozbiljno shvatiš, nanijećeš štetu samo sebi i svom intelektu.
vivaldi

#62925 Re: Sirija

Post by vivaldi »

_BataZiv_0809 wrote:Vivaldi, je li ti struka bliska ovim temama?
i ne bas, ali iz ugla male zemlje poput nase to i ne znaci nista. ja sam samo pragmatik, operisan od euforije, odmalena razmisljao svojom glavom, nikad anisam bio povodljiv, a informacija ne percipiram na nacin da cuijem i vidim samo ono sto mi odgovara jer je to onda put koji u pravilu vodi do zajeba.

zapravo, politika mi djeluje poprilicno jednostavna, da me nekada stvarno shokira nacin na koji vecina ljudi razmislja
Locked