Sirija

Locked
vivaldi

#62826 Re: Sirija

Post by vivaldi »

Kitrona wrote:
vivaldi wrote: sirija je tu samo kolateralna steta..jebe se za sirijom i rusima i amerima. Ne postoji nikakav racionalni razlog da bas sirija bude drzava zbog koje ce rusi poslije skoro ko zna koliko decenija poslat vojsku daleko izvan svojih granica.

Sa svime se slazem osim sa ovi dijelom. Ima li Rusija jos negdje svoje vojne baze na Mediteranu?

Odgovor na ovo pitanje je ujedno i odgovor da li se Rusima bas tako "jebe" za Siriju?
nedavno sam s nekim raspravljao o tartusu. pravo da ti kazem nikada nisam razmisljao o tome vec sam prihvatio zdravo za gotovo kada sam prvi put cuo "jedina ruska baza". i ja sam vjerovao u to dok negdje na pocetku sirisjkog rata nisam negdje vidio prilog o toj "bazi".

ma to je (bila, sad je ocgledno sredjuju) jedna obicna limarska radnja i benzinska pumpa. Vrijedjanje bi bilo to nazvat bazom. To je smjesno. Ako je nisu mogli odrzavat 90-ih, mogli su je sasvim sigurno uredit od 2000 do 2011. ali im ocigledno nikada nije bila vazna, cak ni u doba sovjeta kada su svi vojni objekti bili grandiozni. zasto? nemam pojma.

druga stvar, cini mi se da sam prije par mjeseci negdje procitao da su i sa kiprom poptisali negi dogovor o uplovaljavnju brodovoa po potrebi

edit:

evo to za kipar

http://www.naval-technology.com/news/ne ... ts-4520705
Last edited by vivaldi on 10/10/2015 17:43, edited 1 time in total.
Challenger__

#62827 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Maystor wrote:Prvih nekoliko dana su pokušali da iskuliraju, kao stiže oružje, stižu novi borci, lome SAA na terenu ...
Ali ne mogu više da se pretvaraju, sve više pokazuju svoje pravo lice. A svjesni su poraza koji im neminovno slijedi. Biće mučno čitati ovu temu ...
Da,da... Biće da ih SAA već lomi čim su počeli da tako laju.
jao_situacije

#62828 Re: Sirija

Post by jao_situacije »

valtere evo neka nova treba na temi
čekam reakciju :mrgreen:
fosna2014

#62829 Re: Sirija

Post by fosna2014 »

#SAA #NDF take control of large parts of Tell Khazan which overlooks Salma in #Latakia countryside
AleksoMKD

#62830 Re: Sirija

Post by AleksoMKD »

https://www.youtube.com/watch?t=58&v=ixkZp-olnRU

Jedinica FSA prikovana mitraljezima napadnuta preciznom minobacackom vatrom. Jebena situacija svakako, svaka cast snimatelju.
republikauzicka

#62831 Re: Sirija

Post by republikauzicka »

@fosna2014
svaka cast!
Kralju :thumbup:
Kitrona

#62832 Re: Sirija

Post by Kitrona »

vivaldi wrote:
Kitrona wrote:
vivaldi wrote: sirija je tu samo kolateralna steta..jebe se za sirijom i rusima i amerima. Ne postoji nikakav racionalni razlog da bas sirija bude drzava zbog koje ce rusi poslije skoro ko zna koliko decenija poslat vojsku daleko izvan svojih granica.

Sa svime se slazem osim sa ovi dijelom. Ima li Rusija jos negdje svoje vojne baze na Mediteranu?

Odgovor na ovo pitanje je ujedno i odgovor da li se Rusima bas tako "jebe" za Siriju?
nedavno sam s nekim raspravljao o tartusu. pravo da ti kazem nikada nisam razmisljao o tome vec sam prihvatio zdravo za gotovo kada sam prvi put cuo "jedina ruska baza". i ja sam vjerovao u to dok negdje na pocetku sirisjkog rata nisam negdje vidio prilog o toj "bazi".

ma to je (bila, sad je ocgledno sredjuju) jedna obicna limarska radnja i benzinska pumpa. Vrijedjanje bi bilo to nazvat bazom. To je smjesno. Ako je nisu mogli odrzavat 90-ih, mogli su je sasvim sigurno uredit od 2000 do 2011. ali im ocigledno nikada nije bila vazna, cak ni u doba sovjeta kada su svi vojni objekti bili grandiozni. zasto? nemam pojma.

druga stvar, cini mi se da sam prije par mjeseci negdje procitao da su i sa kiprom poptisali negi dogovor o uplovaljavnju brodovoa po potrebi
Status komunalija i nepostojanje filmova u javnosti ne mogu biti ozbiljni argumenti za određivanje strateške vrijednosti te "benzinske pumpe".

Činjenica je da je to jedino mjesto gdje Rusi mogu bez problema dovesti brodove i preuzeti zalihe u cijelom Mediteranu. Otpala im Libija, otpala im Crna Gora - šta će oni sa Mediteranom ako izgube i to?
Last edited by Kitrona on 10/10/2015 17:48, edited 1 time in total.
republikauzicka

#62833 Re: Sirija

republikauzicka wrote:
republikauzicka wrote:

"ode" Atshan village is under SAA control after capturing it moments ago in Hama.
"ode" SAA also captures Umm Haratayn south east of Atshan
"ode" SAA captures Fawru in Al-Ghab Plain , next target is Al-Sirmaniyah.
"ode" SAA/NDF Captured Jub al Ahmar Kafr Dulbah. Next target is Salma.
"ode" SAA liberated alBahsa in Lattakia

to be continued.....
"ode" SAA liberated Tel Sekik village in Hama

to be continued.....
tanko brate,tanko

"ode" SAA claim full control of Mansoura in Al-Ghab Plain

to be continued.
jao_situacije

#62834 Re: Sirija

Post by jao_situacije »

AleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?t=58&v=ixkZp-olnRU

Jedinica FSA prikovana mitraljezima napadnuta preciznom minobacackom vatrom. Jebena situacija svakako, svaka cast snimatelju.
da li se na 0:02 čuje na engleskom "get down get down" ili se meni čini
sarajevoxxxx

#62835 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

fosna2014 wrote:Ja se samo pitam sto onda taj isti zapad naoruzava pobunjenike vec 4 godine? Ako, kao sto ti kazes, podrzavaju Assada? Odakle TOW, M16, razno oruzje, satelitske snimke, vozila, oruzje itd,?

Savoxxx saberi se. Nema smisla sto pricas.
TOW i to ostalo što si nabrojao je skoro pa nebitno u poređenju sa velikom vojnom nadmoći koja se ogleda u avijaciji a koju je medjunarodna zajednica tako hladno omogućila Asadu.Sirijci sve što su postigli na vojnom polju protiv Asada prvo i osnovno plaćeno je hiljadama ljudskih života i jakom voljom i ogromnom žrtvom prije svega u ljudskim životima njihovih najmilijih. Onaj koje bio u ratu zna koliku razliku na vojnom polju stvara avijacija. Asad dnevno izvede od 100 do 150 zračnih udara, da je pomoć pobunjenicima i deset puta veća od dosadašnje opet bi Asad po svim mjerilima bio u prednosti. Kakav crni TOW.
republikauzicka

#62836 Re: Sirija

Image
cbrt

#62837 Re: Sirija

Post by cbrt »

vivaldi wrote:
dobro si neke stvari rezonovao, ali si na kraju izvukao totalno pogresan zakljucak. postoji bitna razlika izmedju kine i rusije. kina i dalje ima visoku stopu rasta od oko 6%, a rusija pad od 3-4%. dok je rusima dobro islo trpili su iako im nije bilo drago i razvaljivanja iraka i razvaljivanje libije.

tacka preloma je bila ukrajina, jer ameri cak i ako nisu bili umjesani u revoluciju, taman i da je spontano krenula nisu je trebali ohrabrivati.

rusija nije burkina faso. to je najveca zemlja svijeta, zemlja sa najvecim prirodnim bogastvima na svijetu, vojna, energetska i svemirska supersila.

ne smije se to ignorisati jer to moze biti pogubno (upravo se to i pocinje desavati). ne mozes ignorisat interese drzave koja ima vise nuklearnih glava nego 95% drazava sto ima zajedno tenkova i gusjenicara ukljucujuci i gradjevnsku operativu.

sankcije, oabranje cijena nafte, doci im na prag (ukrajina) i otet im vjecnu interesnu zonu je bila budalastina, a pritom to jos zalivat ponizavajucim izjavama tipa (osudjujemo pomjeranje vojske prema granici sa ukrajinom) pa ispada da putin mora od obame trazit dozvolu za pomjeranje vojske po vlastitoj zemlji...ruski mentalitet je slican nasem. te stvari izazivaju inat, pa makar i na vlastitu stetu, mada inat ovdje nije glavni motiv.

ne mozes izgladnjivat medvjeda, a drzat ga zatvorenim trulim daskama. to jednostavno ne moze na dobro izaci.

sirija je tu samo kolateralna steta..jebe se za sirijom i rusima i amerima. Ne postoji nikakav racionalni razlog da bas sirija bude drzava zbog koje ce rusi poslije skoro ko zna koliko decenija poslat vojsku daleko izvan svojih granica.

to sam jos davno nagovjestio. rusija ne moze nikako parirat zapadu u ekonomskom segmentu, ali ima ogorman potencijal da postane generator globalne nestabilnosti sto svakako nikome nije u interesu. Ako budu pritjerani uza zid, odgovorice paljenjem pozara na mogim meridijanima.

Sirija je, po meni, samo nagovjestaj toga. Nakon one Junkerove eksplicitne izjave od juce, mislim da je evropa svjesna da je vrag odniso salu, pa bi to mogao biti podsterk da ameri i rusi nadju zajednicki jezik i zaustave potencijalno ludlilo.

a sto se tice sirije..ona je svakako najebala.

jos i na kinu da se osvrnem malo. Oni ce svakako uskoro pocet pravit sranja negdje kako god da im bude islo u ekonomiji. Oni jednostavno nemaju dovoljno vlastitith resursa ni da odrzavaju rast, a ni da trpe eventualni ekonomski pad. Oni ce jednostavno morat pocet otimat iz tudjih tanjira prije ili kasnije
Putin je već jednom izgubio Ukrajinu, u prvoj "narandžastoj revoluciji" pa nije ovako reagovao...ako je većinska volja (a jeste) da pristupe EU, ko je Putin da im ruši zemlju i pravi građanski rat u okviru iste i svoju ličnu intervenciju. To je jedan vrhunski bezobrazluk. Mogao je i drugčije reagovati. Uglavnom, Rusija je jedno jako korumpirano društvo a slično je i sa Ukrajinom. Vide ljudi kako su prošli Poljaci a kako danas žive Ukrajinci (a Ukrajina je bogata). Janukovič kao Putinov instrument je bio jaaako korumpiran. Ljudi hoće pre svega zapadne i EU standarde i uređeno društvo, neće diktaturu jednoga čoveka i gomile oligarha kojima trebaju robovi. Ukrajina je tradicionalno okrenuta k Rusiji i ekonomski su kompatibilne. Bilo je tu mnogo prostora za upliv uticaja. Ovo je čista paranoja jednog diktatora kojega već dugo ljube u guzicu i očito mu se niko ne usuđuje da kaže istinu u oči ili da mu protivreči. Gledam pre neki dan igra hokej na svoj rođendan i ostali mu se sklanjaju da starac od 63 godine da 7 golova na jednoj utakmici...kakav je lud, možda je stvarno utripovao kako je dobar igrač. Uglavnom, prolio je bratsku krv, Ukrajina je većinski ipak pro-ruska ali sada više nije...dobio je Krim i neki prcvoljak na istoku a izgubio ostatak Ukrajine. Svaka čast. To radi i sada. Umesto da Rusija bude stvarna alternativa zapadu ona se ponaša kao zapad iz najgorih dana. Ovi priznaju Kosovo, ovi otimaju Krim i Osetiju. Ovi podržavaju svoje diktatore (Saudijska Arabija) a Rusija svog zlog Asada. Nije Rusija toliko dobar svetski igrač nego su mnogi razočarani u zapad prebegli na rusku stranu i šta su dobili, isto to samo malo drugčije. Ljubio rusko ili američko dupe, isto ti je to, dupe je dupe, iz vizure ljubioca nema neke razlike...Da ne govorim kako je zapad na raskrsnici, nikad veći levičar nije bio na čelu Laburista u Engleskoj (da ne govorim o mogućem referendumu za izlazak iz EU), u Americi na strani republikanaca sve anti-establišment kandidati vode (Tramp čak podržava Putinovu intervenciju), na strani demorata Berni Sanders može da namući Hilari (isto tako za američke prilike čak ekstremni levičar)...mogao je Putin da pusti da se sve ovo dešava i bez njegove intervencije...
Kaligula I

#62838 Re: Sirija

Post by Kaligula I »

...ja mislim da je situacija u EU toliko alarmantna sa migrantima da Sirija jednostavno ne smije pasti u ruke ISIL-a, posto bi to izazvalo pravi pokolj, ali i inavaziju na EU neviđenih razmjera...ruski udari su preventiva takvom scenariju...jedina nepoznanica u toj slagalici struktura buduce vlasti jeste da li sa Asadom ili bez njega...
...no kad bi se ipak desilo cudo nevidjeno pa ISIL u nekoj čarobnoj ofanzivi pokorio SAA, nisam siguran da ne bi doslo do ogranicene upotrebe i nuklearnog oruzja...oni jednostavno nemaju pravo na pobjedu, moć mozda i imaju ili je nekako zbave, ali pravo na pobjedu i definitivno nemaju...mislim da uludo ginu za racun neke sive eminencije, otudjenih centara moci i sl, a ponajmnaje za sebe i svoj interes...
Kikibombona

#62839 Re: Sirija

Post by Kikibombona »

AleksoMKD wrote:https://www.youtube.com/watch?t=58&v=ixkZp-olnRU

Poznat mi ovaj video, kao da sam ga vidio nekada davnoooo...

Prejebeno!
Challenger__

#62840 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Image

:lol:
cbrt

#62841 Re: Sirija

Post by cbrt »

Rebeli bi pocepali ISIS kada bi imali pravu podršku ali nema teorije da se to desi. Prvo sabotira Rusija jer ne želi da joj ode ljubljeni Asad a drugo sabotira Turska jer zna šta sledi, najverovatnije godine i godine nestabilnosti i blagog (u odnosu na ovo što imamo sada) građanskog rata između raznoraznih frakcija i grupa a to bi iskoristili Kurdi da dodatno ojačaju...nekima je ISIS došao kao kec na desetku
Kitrona

#62842 Re: Sirija

Post by Kitrona »

Kaligula I wrote:...ja mislim da je situacija u EU toliko alarmantna sa migrantima da Sirija jednostavno ne smije pasti u ruke ISIL-a, posto bi to izazvalo pravi pokolj, ali i inavaziju na EU neviđenih razmjera...ruski udari su preventiva takvom scenariju...jedina nepoznanica u toj slagalici struktura buduce vlasti jeste da li sa Asadom ili bez njega...

Zakljucujuci iz modus operandija zapada pretpostavljam da ce doci do nekakvog kompromisa a'la Dayton uz jedini uvjet - demokratizacije. Asad bi samim tim ispao iz igre zbog slobodnih izbora ali uz nekakve zastitne mehanizme koji bi zastitio manjine poput Alevita (nekakav pandan bosanskom pojmu konstitutivnosti).

Ili to ili raspad zemlje uz granice prema trenutnim crtama bojisnice.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#62843 Re: Sirija

Post by _BataZiv_0809 »

walter kurtz wrote:
Klavikula wrote:
republikauzicka wrote:Syrian TV Field Reporter Sally Fadel. :-D

Image

Image
Waltere kome ova ide? :D

morel meni? :skoljka: :D

Patak baci fb gospodjice :D
Aj moze ova tebi :mrgreen:
Halo momci :oops: Zaboravljate saborce sa drugih frontova :oops:
sarajevoxxxx

#62844 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Borci opozicije oborili helikopter u Sehl El Gabu
sarajevoxxxx

#62845 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Kitrona wrote:
Kaligula I wrote:...ja mislim da je situacija u EU toliko alarmantna sa migrantima da Sirija jednostavno ne smije pasti u ruke ISIL-a, posto bi to izazvalo pravi pokolj, ali i inavaziju na EU neviđenih razmjera...ruski udari su preventiva takvom scenariju...jedina nepoznanica u toj slagalici struktura buduce vlasti jeste da li sa Asadom ili bez njega...

Zakljucujuci iz modus operandija zapada pretpostavljam da ce doci do nekakvog kompromisa a'la Dayton uz jedini uvjet - demokratizacije. Asad bi samim tim ispao iz igre zbog slobodnih izbora ali uz nekakve zastitne mehanizme koji bi zastitio manjine poput Alevita (nekakav pandan bosanskom pojmu konstitutivnosti).

Nema ovo veze sa manjinama koliko sa arapskim društvima u cjelini. Da su samo manjine u pitanju brzo bi se dogovorili.
republikauzicka

#62846 Re: Sirija

Prvenstvo WAFF - U23
Katar 0-2 Sirija

Image
Image
Image
Image
Kitrona

#62847 Re: Sirija

Post by Kitrona »

sarajevoxxxx wrote:
Kitrona wrote:

Nema ovo veze sa manjinama koliko sa arapskim društvima u cjelini. Da su samo manjine u pitanju brzo bi se dogovorili.

Nisam mislio nuzno samo na etnicke manjine nego i na religijske.
Maystor

#62848 Re: Sirija

Post by Maystor »

SAA/Hezb. stigli pred ključna uporišta terorista: Selmu i Sirmanije. Biće gore nego u Zabadaniju.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#62849 Re: Sirija

Post by JoseMujica »

va Sirija je Tito Allaha mi :lol:

svi nešto napadaju i osvajaju ...ko onda gubi :?
bogoljub

#62850 Re: Sirija

Post by bogoljub »

Novak20 wrote:Ima i ova...

Image
istina :arrow:
Locked