Svjestan sam toga, i baš što kažeš ostaje gorak okus u ustima. Pa sad dobro gledajte na koliko ćete produžiti ugovor. Pa da nam opet za pola godine ovako uvale.CooK wrote:Ne moze ti pomoci ni udruzenje za zastitu potrosaca a niti advokat jer su se oni ogradili u ugovoru da imaju pravo na poskupljenje. Pravno gledano ne mozes im nista i ostaju ti samo te tri opcije koje si naveo a bas zato sto nijedna od ponudjenih opcija nije alternativa njihovom povecanju cijena ostaje gorak okus u ustima i cinjenica da su nam ga uvalili onako supacki, sa ledja(izvinjavam se na vulgarnosti).bit101 wrote:Ja ne želim da potpisem novi ugovor, zašto bih, imam postojeći i kad mi on istekne onda ću da vidim šta cu. To je moja stvar, i ne volim se obavezivati više nego što je potrebno.
Ali ovo ste vi zakomplikovali, sa povećanjima cijena, i realno vi biste trebali ovo da riješite. Poenta mogućnosti da se predje na manji paket do kraja mjeseca i jeste da se pruzi neka alternativa onima koji neće da plaćaju veću cijenu koju ste im nametnuli. Ali ovako niste ponudili nikakvu alternativu, znači imam sad tri opcije:
1. Ostati na istom paketu i plaćati veću cijenu
2. Preci na manji paket i potpisati novi ugovor
3. Potpuno raskinuti ugovor i preci na drugog provajdera.
Ni jedna od ponuđenih stavki nije alternativa vašem povećanju cijena. I mislim da bi ovdje neko udruženje za zaštitu potrošača imalo sta reci. Ili advokat.
Telemach - ALL ABOUT 4
Moderator: Benq
-
bit101
#62776 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
-
kakaljin
#62777 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Cekaj, ako se potpisuje ugovor dobijaju se benefiti, ali ako neko ne zeli da potpise ugovor onda nece dobiti benefite, ali ce imati manji paket.Benq wrote:Naravno da imaju pravo, tako pise u uslovima poslovanja.bit101 wrote:Neka me neko ispravi ako griješim, ali...
Koliko se sjećam, neko je ovdje stavljao zakon koji kaže da je telemach dužan da omogući prelazak na niži paket ukoliko ne odgovara nova cijena. Dakle prelazak na niži paket. A ne prelazak na novi ugovor. To je velika razlika. I to je ono što me ovdje kopka.
Imaju li pravo ovo raditi?
Samim prelaskom na manji paket, trenutni ugovor se raskida i mora se potpisati novi ugovor za paket na koji zelis preci.
Jednostavno
- diablobih
#62778 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Moras potpisati novi ugovor i kada prelazis na manji paket, samim tim mozes dobiti opet benefite.
-
kakaljin
#62779 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ali ako ne potpisem onda ne dobijam benefite, ne znam u cemu je onda problemdiablobih wrote:Moras potpisati novi ugovor i kada prelazis na manji paket, samim tim mozes dobiti opet benefite.
- diablobih
#62780 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Pa neces dobiti ni manji paket, problem je sto ako zelis manji paket, moras potpisati na 12 ili 24 mjeseca, uz koji dobijes i benefite.kakaljin wrote:Ali ako ne potpisem onda ne dobijam benefite, ne znam u cemu je onda problemdiablobih wrote:Moras potpisati novi ugovor i kada prelazis na manji paket, samim tim mozes dobiti opet benefite.
- Benq
#62781 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Logicno, benefite dobijaju novi korisnici i postojeci korisnici koji obnavljaju ugovore za lojalnost. Prelaskom na nizi paket se to ne ostvaruje, ali isto tako oni mogu kontaktirati korisnika i dati mu odredjeni benefit za postojeci paket kako bi se to povecanje cijene sto manje osjetilo.kakaljin wrote:
Cekaj, ako se potpisuje ugovor dobijaju se benefiti, ali ako neko ne zeli da potpise ugovor onda nece dobiti benefite, ali ce imati manji paket.
I ja isto tako cekam da me kontaktiraju, da vidim sta cu dalje..
Bar potpisivanje ugovora na 12mj nije problem, to prodje brzo.
Last edited by Benq on 26/02/2018 21:41, edited 1 time in total.
- vicious
#62782 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ma kao da je bitno na koliko potpisujes ugovor, kad ionako nemas nekog drugog rjesenja. U slucaju poskupljenja opet imas pravo raskinuti ugovor, ali opet nema alternative. Tu smo gdje smo, telemach koristi svoj monopolisticki polozaj, i to je normalno, gledajuci s njihovog aspekta. Zato su se i borili da dodju do tog polozaja. A nama ostaje da cekamo hoce li se pojaviti kakva konkurencija, jer sda-uhljebcom tu ne racunam.
-
CooK
#62783 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Ama citas li ti sta ljudi pisu? Ne mozes ni preci na nizi paket a da ne potpises novi ugovor bez obzira sto ti mozda ne bi ni prelazio ali te finansijska situacija usljed njihovog poskupljenja natjerala.kakaljin wrote:Ali ako ne potpisem onda ne dobijam benefite, ne znam u cemu je onda problemdiablobih wrote:Moras potpisati novi ugovor i kada prelazis na manji paket, samim tim mozes dobiti opet benefite.
Last edited by CooK on 26/02/2018 21:42, edited 1 time in total.
-
kakaljin
#62784 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
A sta ako je neko prihvatio da sa NE potpisivanjem ugovora nece dobiti benefite.diablobih wrote:Pa neces dobiti ni manji paket, problem je sto ako zelis manji paket, moras potpisati na 12 ili 24 mjeseca, uz koji dobijes i benefite.kakaljin wrote:Ali ako ne potpisem onda ne dobijam benefite, ne znam u cemu je onda problemdiablobih wrote:Moras potpisati novi ugovor i kada prelazis na manji paket, samim tim mozes dobiti opet benefite.
Jer samo potpisivanjem ugovora dobijas benefite, a ako ne potpises ugovor zaboravi benefite, kratko i jasno.
- Benq
#62785 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
vicious wrote:Ma kao da je bitno na koliko potpisujes ugovor, kad ionako nemas nekog drugog rjesenja. U slucaju poskupljenja opet imas pravo raskinuti ugovor, ali opet nema alternative. Tu smo gdje smo, telemach koristi svoj monopolisticki polozaj, i to je normalno, gledajuci s njihovog aspekta. Zato su se i borili da dodju do tog polozaja. A nama ostaje da cekamo hoce li se pojaviti kakva konkurencija, jer sda-uhljebcom tu ne racunam.
Racunao ti ili ne, oni su tu i konkurencija su kakva-takva.
-
bit101
#62786 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Upravo, sta ako me ne zanimaju benefiti. Želim samo nizu cijenu, i to ne privremeno. Da ih na neki način "kaznim" zbog povećanja cijene, ali ne, očito više ni to ne možeš, čim se moraš obavezati na bar godinu još da im plaćaš.diablobih wrote:Pa neces dobiti ni manji paket, problem je sto ako zelis manji paket, moras potpisati na 12 ili 24 mjeseca, uz koji dobijes i benefite.kakaljin wrote:Ali ako ne potpisem onda ne dobijam benefite, ne znam u cemu je onda problemdiablobih wrote:Moras potpisati novi ugovor i kada prelazis na manji paket, samim tim mozes dobiti opet benefite.
-
CooK
#62787 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Itekako je bitno. Ne zna se ko moze uletiti na trziste a i ne mozes biti siguran da mozda neces preseliti negdje gdje nema Telemach-a ili u inostranstvo i onda si prisiljen platiti im penale za svaki mjesec koliko ti je ostalo do kraja ugovora.vicious wrote:Ma kao da je bitno na koliko potpisujes ugovor, kad ionako nemas nekog drugog rjesenja. U slucaju poskupljenja opet imas pravo raskinuti ugovor, ali opet nema alternative. Tu smo gdje smo, telemach koristi svoj monopolisticki polozaj, i to je normalno, gledajuci s njihovog aspekta. Zato su se i borili da dodju do tog polozaja. A nama ostaje da cekamo hoce li se pojaviti kakva konkurencija, jer sda-uhljebcom tu ne racunam.
- Benq
#62788 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Sto se tice nekog novog, to se sigurno nece desiti zadugo. U slucaju preseljenja na drugu adresu na kojoj nema tehnickih mogucnosti za prikljucenje Telemach usluga, ugovor se raskida bez penala.CooK wrote: Itekako je bitno. Ne zna se ko moze uletiti na trziste a i ne mozes biti siguran da mozda neces preseliti negdje gdje nema Telemach-a ili u inostranstvo i onda si prisiljen placati im penale za svaki mjesec koliko ti je ostalo do kraja ugovora.
-
CooK
#62789 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Desice se cim se proda BH Telecom. A ako uspijem preseliti u Njemacku ne placam penale? I tamo nema Telemach-a.Benq wrote:Sto se tice nekog novog, to se sigurno nece desiti zadugo. U slucaju preseljenja na drugu adresu na kojoj nema tehnickih mogucnosti za prikljucenje Telemach usluga, ugovor se raskida bez penala.CooK wrote: Itekako je bitno. Ne zna se ko moze uletiti na trziste a i ne mozes biti siguran da mozda neces preseliti negdje gdje nema Telemach-a ili u inostranstvo i onda si prisiljen placati im penale za svaki mjesec koliko ti je ostalo do kraja ugovora.
- soul_eclipse
#62790 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Telemach molim vas ako mozete da mi uradite restart modema tj promjenite ip,dodijelili ste mi ip prosli put koja se nalazi na crnoj listi.Ja sam nocas ostavio citavu noc iskljucen ruter iz zida sve iskljucio hah i nije se promjenilo.
Eto samo to bi vas zamolio jer vrlo mi je vazno a vama je to sekunda posla
Lijep pozdrav.
Eto samo to bi vas zamolio jer vrlo mi je vazno a vama je to sekunda posla
Lijep pozdrav.
- Benq
#62791 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Eh.. o tom potomCooK wrote: Desice se cim se proda BH Telecom. A ako uspijem preseliti u Njemacku ne placam penale? I tamo nema Telemach-a.
Ako se trajno preselis u Njemacku a ugovor glasi na tvoje ime onda mozes raskinuti ugovor.
-
CooK
#62792 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Mogu raskinuti ali cu morati platiti penale. Znaci svaki raskid ugovora gdje Telemach nije krivac za isti povlaci placanje penala za period koji je preostao do isteka ugovora. Jedino ako je Telemach kriv sa svoje strane za prekid ugovora ne placaju se penali(poput lose usluge, povecanja cijena, itd.).Benq wrote:Eh.. o tom potomCooK wrote: Desice se cim se proda BH Telecom. A ako uspijem preseliti u Njemacku ne placam penale? I tamo nema Telemach-a.![]()
Ako se trajno preselis u Njemacku a ugovor glasi na tvoje ime onda mozes raskinuti ugovor.
-
hipija
#62793 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Poenta je izgleda da ako se već neko želi obavezati na ugovorni odnos to treba uraditi na maksimalno jednu godinu, jer u dvije godine Telemach dobro naplati sve te tzv. benefite čestim dizanjem cijena tako da što "dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji", a onda i ovo potpisivanje novog ugovora u toku trajanja već postojećeg ugovornog odnosa koji je nastao zbog dovođenja kupca u nepovoljniju poziciju.
Znači ne zalijetati se, jer Telemachu kao uostalom i konkurenciji, osnovna je misija kako da od korisnika iskamče što više maraka. Kod ovakvih igrača nema mjesta za sentiment ili socijalnu stranu ma koliko to pokušavali da proture jer da jeste tako onda ne bi najjeftiniji duo net paket bio 46 KM već bi omogućili nešto i za 40 KM balansiranjem ponude tv kanala i interneta.
Isti je slučaj i sa onim čini mi se senior paketom za penzionere gdje se nisu udostojili omogućili makar 1 Mbit interneta već imaju onu bruku od dial up, gdje obavljanje normalnog viber razgovora već zalazi u područje naučne fantastike.
Znači ne zalijetati se, jer Telemachu kao uostalom i konkurenciji, osnovna je misija kako da od korisnika iskamče što više maraka. Kod ovakvih igrača nema mjesta za sentiment ili socijalnu stranu ma koliko to pokušavali da proture jer da jeste tako onda ne bi najjeftiniji duo net paket bio 46 KM već bi omogućili nešto i za 40 KM balansiranjem ponude tv kanala i interneta.
Isti je slučaj i sa onim čini mi se senior paketom za penzionere gdje se nisu udostojili omogućili makar 1 Mbit interneta već imaju onu bruku od dial up, gdje obavljanje normalnog viber razgovora već zalazi u područje naučne fantastike.
- Benq
#62794 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Neces ako se selis na drugu lokaciju na kojoj nema tehnickih mogucnosti za uvodjenje Telemach usluga. Naravno racuni moraju biti na nuli.CooK wrote: Mogu raskinuti ali cu morati platiti penale. Znaci svaki raskid ugovora gdje Telemach nije krivac za isti povlaci placanje penala za period koji je preostao do isteka ugovora. Jedino ako je Telemach kriv sa svoje strane za prekid ugovora ne placaju se penali(poput lose usluge, povecanja cijena, itd.).
9.5 Osim na zahtjev Pretplatnika, pretplatnički odnos može biti raskinut, odnosno prestati iz sljedećih razloga:
-Ako Pretplatnik više nema adresu gdje Telemach posjeduje svoju infrastrukturu i može pružiti uslugu
- Benq
#62795 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Razumijem sta hoces reci, ali ako si npr kao korisnik obicnog Trio Grande paketa potpisao ugovor na 24mj i kao benefit dobio HD paket i Cinestar Premiere HD kanale, to je 16KM mjesecno. Oni povecaju cijenu za 3KM opet si ti u plusu 13KM tako da bas i ne gubis na cupriji..hipija wrote:Poenta je izgleda da ako se već neko želi obavezati na ugovorni odnos to treba uraditi na maksimalno jednu godinu, jer u dvije godine Telemach dobro naplati sve te tzv. benefite čestim dizanjem cijena tako da što "dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji"
-
CooK
#62796 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
A gdje ovdje pise da se moze raskinuti bez penala? I ako moze bez penala vrijedi li ovo za preseljenje na adrese van BiH? Mislim da i ti znas da se moraju platiti penali u vecini slucajeva ako Telemach nije uzrokovao raskid ugovora ali iz nekog razloga pises drugacije.Benq wrote:Neces ako se selis na drugu lokaciju na kojoj nema tehnickih mogucnosti za uvodjenje Telemach usluga. Naravno racuni moraju biti na nuli.CooK wrote: Mogu raskinuti ali cu morati platiti penale. Znaci svaki raskid ugovora gdje Telemach nije krivac za isti povlaci placanje penala za period koji je preostao do isteka ugovora. Jedino ako je Telemach kriv sa svoje strane za prekid ugovora ne placaju se penali(poput lose usluge, povecanja cijena, itd.).
9.5 Osim na zahtjev Pretplatnika, pretplatnički odnos može biti raskinut, odnosno prestati iz sljedećih razloga:
-Ako Pretplatnik više nema adresu gdje Telemach posjeduje svoju infrastrukturu i može pružiti uslugu
- Benq
#62797 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Logicno bi bilo, jer nisi ti kriv sto na novoj adresi nema tehnicke mogucnosti. Uostalom mozes to vrlo jednostavno provjerit sa Telemachom, posalji im upit na ovu temu. Znam ja da se u vecini slucajeva placaju penali ako raskidas ugovor bez nekog jakog razloga, ali ovo je specificna situacija.CooK wrote:@Benq
A gdje ovdje pise da se moze raskinuti bez penala? I ako moze bez penala vrijedi li ovo za preseljenje na adrese van BiH? Mislim da i ti znas da se moraju platiti penali u vecini slucajeva ako Telemach nije uzrokovao raskid ugovora ali iz nekog razloga pises drugacije.
-
hipija
#62798 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Samo što računica ne izgleda baš tako u realnostiBenq wrote:Razumijem sta hoces reci, ali ako si npr kao korisnik obicnog Trio Grande paketa potpisao ugovor na 24mj i kao benefit dobio HD paket i Cinestar Premiere HD kanale, to je 16KM mjesecno. Oni povecaju cijenu za 3KM opet si ti u plusu 13KM tako da bas i ne gubis na cupriji..hipija wrote:Poenta je izgleda da ako se već neko želi obavezati na ugovorni odnos to treba uraditi na maksimalno jednu godinu, jer u dvije godine Telemach dobro naplati sve te tzv. benefite čestim dizanjem cijena tako da što "dobiješ na mostu izgubiš na ćupriji"
Telemach ne podiže cijenu za 3 već za 6 KM. Zatim u tom najslabijem trio paketu imaš već uključen osnovni digitalni paket sa više nego solidnim brojem hd kanala, pa onda ni taj hd paket ne vrijedi 8 KM. Mislim da Cinestar Premiere kanali i idu u formi ovih tzv. benefita jer čisto sumnjam da to iko uzima kao solo uslugu koju mora platiti 8 KM. Ovako su oni pukli tu cijenu od 8 KM i na osnovu čega mi imamo privid da smo super dobro prošli. Da stave cijenu tih kanala 10 KM, mi bi se mogli hvaliti kako smo "prešli" Telemach, koliko smo uštedjeli
- Benq
#62799 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Kako za 6KM ?hipija wrote: Samo što računica ne izgleda baš tako u realnosti![]()
Telemach ne podiže cijenu za 3 već za 6 KM. Zatim u tom najslabijem trio paketu imaš već uključen osnovni digitalni paket sa više nego solidnim brojem hd kanala, pa onda ni taj hd paket ne vrijedi 8 KM. Mislim da Cinestar Premiere kanali i idu u formi ovih tzv. benefita jer čisto sumnjam da to iko uzima kao solo uslugu koju mora platiti 8 KM. Ovako su oni pukli tu cijenu od 8 KM i na osnovu čega mi imamo privid da smo super dobro prošli. Da stave cijenu tih kanala 10 KM, mi bi se mogli hvaliti kako smo "prešli" Telemach, koliko smo uštedjeli
U pravu si, u Osnovnom paketu vec postoji solidan broj HD kanala, ali isto tako ima dosta HD kanala koji nisu u tom paketu. Sto se tice Cinestar kanala, vjerujem da je vecinom tako, ali isto tako ako ih ne dobijes kao benefit imas ih u cjenovniku pa se mozes pretplatiti a imaju dobre filmove. Ista stvar je i sa HBO paketom, neko ce ih dobiti kao benefit za obnovu ili novi ugovor a neko ih placa uz osnovnu cijenu paketa. Takvih bar znam koliko hoces.
-
aladinosmic1
#62800 Re: Telemach - ALL ABOUT 4
Pozdrav, koji tv box preporučujete da kupim za EON? Ili da čekam od telemacha, hoće li uskoro to?