GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Savjetnik Premijera

#6276 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Savjetnik Premijera »

zateznistub wrote:
matematicar_teski wrote:
slucajni prolaznik wrote:Meni je neshvatljivo da 300.000 gradjana Sarajeva trpi ucjenu, drskost, bezobrazluk i kriminal vecine GRAS-ovih zaposlenika i politicka prepucavanja ministara u Vladi KS i ne izadju spontano ili organizirano na ulice i "razvali" Vladu :?

GRASovi zaposlenici samo fursate, koriste situaciju koju im dopusta Vlada KS, i ne samo danas, vec godinama.

Jedini i iskljucivi krivac za javasluk i patnje koje trpe gradjani je nesposobna Vlada KS, koja ima nacin i metod kako da uredi sistem upravljanja u GRAS-u i ovo javno preduzece potpuno depolitizira.

Meni se cini da i GRAS, kao i druge javne firme, mnogim ministrima i njihovim strankama sluze kao sredstva za potkusurivanje, za medjusobne politicke obracune i razracunavanja. Jebe se svima njima ga to sto gradjani pjesace ili se voze u tramvajima i trolejbusima na najponizacajuci nacin, jer svi oni - ministri i birokrate Vlade svoje guzice voze u skupim budzetskim automobilima :x

Ne sjecam se vise je li to bilo proslu seljacku bunu, ili onu prije toga, ali mi je tako zasmetalo kada uvazeni ministar Kozadra, onako mislilacki izjavi da su formirali ekspertnu grupu "koja ce utvrditi stanje u GRASU". Mislim da je stvarno vrijeme da nam uvazeni ministar da činjenice koje je utvrdila ta expertna grupa. :x
strong69

#6277 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by strong69 »

Superhik_ wrote:slažem se, bimo je sahranio gras. koliko ja znam on je bio haretov kadrovnik a ne sda?
GRAS su sahranjivali direktori, radnici i Vlada KS. Od rata naovamo. Ali bez Vlade KS to ne bi bilo moguce. Ali evo, ovi sada u Vladi i nadleznom ministarstvu imaju priliku da rijese problem GRAS-a i njegove likvidnosti, smanje broj zaposlenih i osiguraju kvalitetan gradski prevoz.

Kao sto je forumas @dresdener rekao vec, ovakve se firme su i velikim evropskim i svjetskim gradovima finansiraju od strane drzave/grada. Ako je vec takva djelatnost onda uciniti ono sto se moze uciniti;
- sistematizacija radnih mjesta
- analiza potrebnih kadrova
- otpustanje viska zaposlenih i smanjenje troskova na razumnu mjeru

GRAS i njegovi radnici su zahvaljuci politici potpuno izgubili kompas i poceli da se bave politikom, zahtijevanjem smjena direktora i ministara. Bolje im je da rade i da gledaju da sacuvaju posao. Jer da je Vlada ozbiljna do sada bi dali otkaze vecini zaposlenih.
palamuda

#6278 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by palamuda »

sarajevo63 wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/vij ... ecu-zemlju

Komedija se nastavlja. Treće zemlje ih jedva čekaju.

@ palamuda

Mislim da je krajnje vrijeme da policija interveniše, nek ih prebaci u drugi dio kruga preduzeća, napravi kordon i oslobodi vozila, angažuje ljude koji hoće da rade i zdravo. :dance:
Kažu Norveška im nudi azil i kompletnu infrastrukturu samo da dođu i da radU i vozU. :lol: :lol:

Ne treba im zamjerit kad prođete pored štrajkača vidite gomilu pripitih likova (jer se alkohol loče u hektolitrima) koji su izgubili vezu sa stvarnosti i lupetaju koješta, pa sve govori kad kažu da im Vlada diže kredit da plaća njihove šarafe od 100 KM samo murija, molim vas, molim vas ministri.l
VjecitiStudent

#6279 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by VjecitiStudent »

sarajevo63 wrote:http://www.avaz.ba/vijesti/sarajevo/vij ... ecu-zemlju

Komedija se nastavlja. Treće zemlje ih jedva čekaju.
A da se vrate u prvu zemlju?
Ili kod rektora Bime na "univerzitet", svakako mu treba asistenata i profesora.
_aja_

#6280 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _aja_ »

strong69 wrote:
Superhik_ wrote:slažem se, bimo je sahranio gras. koliko ja znam on je bio haretov kadrovnik a ne sda?
GRAS su sahranjivali direktori, radnici i Vlada KS. Od rata naovamo. Ali bez Vlade KS to ne bi bilo moguce. Ali evo, ovi sada u Vladi i nadleznom ministarstvu imaju priliku da rijese problem GRAS-a i njegove likvidnosti, smanje broj zaposlenih i osiguraju kvalitetan gradski prevoz.

Kao sto je forumas @dresdener rekao vec, ovakve se firme su i velikim evropskim i svjetskim gradovima finansiraju od strane drzave/grada. Ako je vec takva djelatnost onda uciniti ono sto se moze uciniti;
- sistematizacija radnih mjesta
- analiza potrebnih kadrova
- otpustanje viska zaposlenih i smanjenje troskova na razumnu mjeru

GRAS i njegovi radnici su zahvaljuci politici potpuno izgubili kompas i poceli da se bave politikom, zahtijevanjem smjena direktora i ministara. Bolje im je da rade i da gledaju da sacuvaju posao. Jer da je Vlada ozbiljna do sada bi dali otkaze vecini zaposlenih.

:thumbup:

Oko sedamstotina viška kadra, čak petstotina više zaposlenih nego što ima zaposlenih u beogradskom GSP-u što je stavrno smiješno kada se uporedi broj stanovnika... Vlada ima priliku da nešto uradi, ali ako budu radili kao i do sada :x
zvrk

#6281 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

jel se ko vozio ovim neoznacenim kombijima od ilidze do carsije za 2 KM ? :)
zvrk

#6282 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

_aja_ wrote:

Oko sedamstotina viška kadra, čak petstotina više zaposlenih nego što ima zaposlenih u beogradskom GSP-u što je stavrno smiješno kada se uporedi broj stanovnika... Vlada ima priliku da nešto uradi, ali ako budu radili kao i do sada :x
prema rijecima eksperta bubice, taman je toliko ljudi za penziju

nek im plate doprinose i otpremnine i posalju ih u penziju

eto, rijesen problem
trimi68
Grijem se na: Plin
Horoskop: Stirjelac

#6283 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by trimi68 »

zvrk wrote:jel se ko vozio ovim neoznacenim kombijima od ilidze do carsije za 2 KM ? :)
sinoć se vozio ali za 1 km (Muzeji - Ilidža)
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#6284 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Woody »

Tako je to kad se "polupaju lončići". GRAS (a bogami ni Vlada KS), u stvari i ne zna kakva je firma :-) Đah komercijalna, đah budžetska. Odnosno: u slučaju linije "komercijale" - onda je GRAS komercijalna, a u slučaju minibusa i linija koje kreću sa Ilidže i Sutjeska - e, onda je budžetska. E, ne može tako :x

Jebi ga, kad praviš pitu od govana - opet dobiješ govno.

GRAS je itekako svjestan da su situacija i vrijeme na njihovoj strani, i to i koriste. Nemojte se zavaravati da CENTRO može pokriti sve linije koje drži GRAS. Možda liniju "komercijale" i to je to. Za ostalo nema ni kapaciteta ni vozila, a bogami ni interesa. Nasmija me jedan forumaš koji tvrdi da CENTRO može kupiti tramvaje, ali onako baš od srca.

Znači: prvo je počelo od uslova rada, pa zatim regresa i toplog obroka, pa onda plata, evo sad traže smjenu (opet) direktora i ministra... Šta je sljedeće? Smjena predsjedništva BiH ili priznanje Palestine?

Biće sve to veoma interesantno. Vrijedi pratiti :dance:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6285 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Truba »

toliko godina centro želi uletiti u ovaj poso a sad nemaju dovoljno buseva...

šta treba da nas jebu 2 godine dok ne sakupe para da kupe buseve i jel kanton treba da buseve donira a oni da ubiru lovu na komercijalnim linijama
sarajevo63

#6286 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by sarajevo63 »

Black swan wrote:toliko godina centro želi uletiti u ovaj poso a sad nemaju dovoljno buseva...

šta treba da nas jebu 2 godine dok ne sakupe para da kupe buseve i jel kanton treba da buseve donira a oni da ubiru lovu na komercijalnim linijama
Nagomilani problemi. Nema magičnog štapa koji će riješiti ovo u trenu. Taoci su jedino građani. A građani su sluđeni.
Woody wrote: Šta je sljedeće? Smjena predsjedništva BiH ili priznanje Palestine?

Biće sve to veoma interesantno. Vrijedi pratiti :dance:
:dance:
Last edited by sarajevo63 on 05/04/2013 09:36, edited 1 time in total.
Dr. Kuca

#6287 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Ljudi neki pricaju gluposti. Bimo je u 20 godina napravio 20 miliona duga, imaju papiri. Za 7 godina ovi su napravili 110 miliona duga. Boskailo skoro 50 - 60 za 2.5 godine, Kobilic 30. Jedino je Boskailo uhvacen da je radio kako ne treba i odgovarace, cini mi se da je osudjen, to je bio Himzanijin direktor. Kobilic Allahrahmetile, o mrtvim sve najbolje, za 6-7 mjeseci napravio dug boli glava. Nisu gen.direktori krivi koliko sefovi, izvrsni, radnici. Ljudi dole ima svega, rafio sam nesto sa njima to je haos. Od droge, prostitucije, kriminala itd. Zato se ovi bore, jer znaju ako dodje vlast, svi ce zatvora zaglavit.
dresdener78

#6288 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dresdener78 »

_aja_ wrote:

Tako jeste! Odnosno recimo ne broj stanovnika nego količinu usluga.

Ranije sam napravio upoređenje broja uposlenika u saobraćajnim preduzećima gradova koji imaju otprilike isti broj stanovnika:
Primjer:
Njemački grad Dresden:
500 000 stanovnika, gradski prijevoz ima 12 tramvajskih linija na kojima voze 169 tramvaja i 29 autobuskih linija sa 147 autobusa - i u saobraćajnom preduzeću radi oko 1700 ljudi.
Češki grad Brno:
450 000 stanovnika, gradski prijevoz ima 13 tramvajskih linija sa 314 tramvaja, 13 trolejbuskih linija sa 147 trolejbusa, 50 autobuskih linija sa 303 autobusa - i u preduzeću ima 2950 radnika.
DOK u Sarajevu trenutno radi dnevno nekih 30-40 tramvaja na 5-6 linija, 20-25 trolejbusa na 6 linija i vrlo malo autobusa (tačan podatak sada nemam). I GRAs zapošljava negdje između 1700-1800 radnika, to je baš nemoguće.

Šta se BIMA tiče, možete pogledati početak stranice 253 na ovom forumu, u jednom svom prethodnom postu sam iskopao neke zanimljive tekstove iz mog privatnog arhiva... 25 godina TO ISTO. Bimo je počeo krasti, političari su zatvarali oči i svaki put ga zagrlili. Radnici GRAS-a su neko vrijeme protestovali, pa su upali u apatiju i počeli su također krasti sve što nije bilo ubetonirano 2 metara pod zemljom - gazda je nima služio kao uzor.
emigrazione

#6289 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by emigrazione »

Ma ne znam ni koji kurac centri ovo treba
frameni

#6290 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by frameni »

emigrazione wrote:Ma ne znam ni koji kurac centri ovo treba

Treba im zato jer do prije dan-dva karta je bila 1,20 km,a od juce je cijena 1,60 km :-)
moa

#6291 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by moa »

Odo i ja zapocet strajk i protestovat. Bem ti drzavu kad svako protestuje kako hoce i zbog cega hoce.
Hajmo mi protestovat zbog protesta i strajka u GRASU.
_aja_

#6292 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _aja_ »

zvrk wrote:
_aja_ wrote:

prema rijecima eksperta bubice, taman je toliko ljudi za penziju

nek im plate doprinose i otpremnine i posalju ih u penziju

eto, rijesen problem
i oko 300tinjak radnika redovno na bolovanju...
FKSarajevo

#6293 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by FKSarajevo »

Da Bog da im hitna i bolnica strajkovala kad im najpotrebnija bude!
dječak sa šibicama

#6294 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by dječak sa šibicama »

kazablanka wrote:Treba ga prodati Selimovicu ili nekom slicnom...
Koji crni Selimovici, oni su propali, nema vise kaljinskog klana :D

U svakom slucaju, zbog ovoga bi trebala pasti "vlada eksperata" ali posto znamo kakvi mufljuzi sjede u KS skupstini, nista od toga... tabanajte i dalje, meni u principu drago sto se ovo desava, da hoce i gore, da cijeli grad prestane funkcionisati, a tako smo blizu toga da vecina pojma koliko blizu.

Drago jer ovaj narod bolje nije zasluzio.
Dr. Kuca

#6295 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Dr. Kuca »

Ja se samo pitam do kad ce Himzanija terorizirati grad, evo 8-9 strajk zadnjih 7 godina. Ludilo.
Pitarrr82

#6296 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

Dr. Kuca wrote:Ja se samo pitam do kad ce Himzanija terorizirati grad, evo 8-9 strajk zadnjih 7 godina. Ludilo.

Ali je neobicno za njega trijezan prilikom davanja intervjua ovih dana ili sam ja nesto promasio :mrgreen:
zvrk

#6297 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by zvrk »

_aja_ wrote:
ima i za to i procjena komisije
i inspekcija

pa da ono sto ostane i cestito radi i hoce radi - i zaradi
Pitarrr82

#6298 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by Pitarrr82 »

Kastanienallee wrote:
Pitarrr82 wrote: Ali je neobicno za njega trijezan prilikom davanja intervjua ovih dana ili sam ja nesto promasio :mrgreen:
Promasio si :D
U srijedu kad sam gledala prilog u dnevniku tvsa imao je alkoholom-podstaknut blazeni smijesak :roll:

Dobro, barem nije pretjerivao znaci :lol: :lol:
emirolini

#6299 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by emirolini »

S obzirom da ne razumijem bas situaciju ali po vecini vidim da u tom GRASu sjede nesposobnjakovici i ljencuge moje pitanje je ima li i je li ikad vlast imala bilo kakvu kontrolu nad tim preduzecem ? Nevjerovatno je da oni malo malo pa nesto strajkuju.
_aja_

#6300 Re: GRAS se raspada a Vlada ni mukajet

Post by _aja_ »

zvrk wrote:
_aja_ wrote:
ima i za to i procjena komisije
i inspekcija

pa da ono sto ostane i cestito radi i hoce radi - i zaradi

:thumbup: slažem se, samo što ovdje niko ne radi svoj posao ...
Post Reply