Uglavnom trebao je biti izgleda nisu dali Bosnjaci i Srbi.Lincoln-Burrows wrote:Bošnjaci su i korisnici tih škola, možda i većinski ali mislim da je toBHCluster wrote: Kako si samo zakljucio da ja mislim da "ovo puno KŠC" ako sam ti dao tacan odgovor i kako moze biti samo volja Hrvata i katoličke crkve u BiH kad te centre najvise finansiraju Bosnjaci kroz proracun ta nece Hrvatska ili Vatikan.
više zbog kvalitete profesorskog kadra. Nema u Livnu KŠC.
Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
- BHCluster
#6276 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
-
Škobo Habu
#6277 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Eh, sad ti Vlajki, da ne bi ostao nedorečen na primjeru Banja Luke objasni je li taj KŠC na budžetu grada ili entiteta, kao što je sarajevski KŠC na budžetu kantona i njegovih porezni obaveznika?Lincoln-Burrows wrote:Samo postojanje KŠCa je volja Hrvata i katoličke crkve i to je razlog opstanka hrvatskog jezika,
uostalom KŠC ima i u Banja Luci. Evo u Prozoru ima škola na bošnjačkom programu a u Kaknju nema na hrvatskom,
a ako hoćeš po hrvatskom imaš u Zenici pa putuj, eto za ovu šaku Hrvata što je preostalo.
-
Škobo Habu
#6278 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Rahat patnja filozofija.Lincoln-Burrows wrote:
Daj neki link na taj Ustav pa nisam ja enciklopedija.
Znam da je u RH naziv bošnjački jezik a za BiH ne znam a ako
stvarno i je pa ispravit će se nije to neki problem,
imamo mi puno većih problema.
Imamo puno većih problema poput Izbornog zakona, ali osovno ljudsko pravo poput prava na vlastiti jezik je u kategoriji komunalne infrastrukture.
Europejci sa Antemurale Christianitatis. Predziđe kršćanstva.
- Alfons Kauders
#6279 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Hvala, znam da se nesto pricalo o tome, ali ne sjecam se detalja.Lincoln-Burrows wrote:Evo sam to upravo proguglao:Alfons Kauders wrote:Lincoln, a otkud ovo za RH? Jesi li siguran?
popis 2001. g naziva jezik Bošnjački.
http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/Census20 ... 02_03.html
popis 2011. g ispravlja naziv Bošnjački u Bosanski.
http://www.dzs.hr/Hrv/censuses/census20 ... 08_RH.html
Ti si jedan od sve rijedjih ljudi koji u forumske diskusije unosi cinjenice umjesto floskula. Cijela diskusija se svela na prepucavanje, s jednom cinjenicom na 10 stranica suplje. Sve go lafinas i zajebant, uz poneku istinsku budaletinu.
Srecom, kolega mi je otkrio super fol zvan "add foe" pa se vise ne zamaram takvim...
- Alfons Kauders
#6280 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ona zajebancija s fejsa, rigips krscanstvaŠkobo Habu wrote:Rahat patnja filozofija.Lincoln-Burrows wrote:
Imamo puno većih problema poput Izbornog zakona, ali osovno ljudsko pravo poput prava na vlastiti jezik je u kategoriji komunalne infrastrukture.
- Lincoln-Burrows
#6281 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Za ovaj banjalučki KŠC ne znam, znam da je otvoren 2005.gŠkobo Habu wrote:Eh, sad ti Vlajki, da ne bi ostao nedorečen na primjeru Banja Luke objasni je li taj KŠC na budžetu grada ili entiteta, kao što je sarajevski KŠC na budžetu kantona i njegovih porezni obaveznika?Lincoln-Burrows wrote:Samo postojanje KŠCa je volja Hrvata i katoličke crkve i to je razlog opstanka hrvatskog jezika,
uostalom KŠC ima i u Banja Luci. Evo u Prozoru ima škola na bošnjačkom programu a u Kaknju nema na hrvatskom,
a ako hoćeš po hrvatskom imaš u Zenici pa putuj, eto za ovu šaku Hrvata što je preostalo.
a vjerojatno se financira iz proračuna entiteta.
- Lincoln-Burrows
#6282 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ne bih ti odgovorio da nisi napisao jednu laž,Škobo Habu wrote:Rahat patnja filozofija.Lincoln-Burrows wrote:
svi Bošnjaci iamju pravo na svoj nastavni program u hrvatskim kantonima
a to što se naziva tiče ne mijenja to njihovo pravo to je samo slovo na papiru.
Izborni zakon je ozbiljan problem ali isto riješiv, ne kao ispravak
bošnjački u bosanski ali riješiv.
-
statixx
#6283 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ali valja onda Baji na oci...Lincoln-Burrows wrote: nisam ni siguran zašto se šuti o tome, to je po meni mizeran problem
i lako za ispraviti. Odluke ustavnog suda su obavezujuće.
- General War
- cenecimoveocino
#6285 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Da li ovdje ima uposlenih bošnjaka?
http://mupzzh.ba/
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6286 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Upravo u banja luci sjedim s ravnateljem banjoluckog ksc
Koji ima 240 gumnazijalaca i najveca je gimnazija od svih sedam ksc-ova
70% djaka su srbi
I ne...
Nisu na budzetu kao ostalih sest
Okacim jednom popis imena iz jednog sarajevskog ksc
50%bosnjaka
70% djaka su srbi
I ne...
50%bosnjaka
- BHCluster
#6287 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Sta bi sa izgradnjom onog u Livnu?Black swan wrote:Upravo u banja luci sjedim s ravnateljem banjoluckog ksc
70% djaka su srbi
I ne...
50%bosnjaka
-
Hafis
#6288 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Nema, a tražili su. Možda ovo ljudima smeta?cenecimoveocino wrote:Da li ovdje ima uposlenih bošnjaka?

- BHCluster
#6289 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Kako ovaj simbol moze Bosnjake predstavljati?
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#6290 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Hafis wrote:Nema, a tražili su. Možda ovo ljudima smeta?cenecimoveocino wrote:Da li ovdje ima uposlenih bošnjaka?
smo metnite na grb koji Cvijet pa se meremo dogovorit...
- BHCluster
- bingov buraz
#6292 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Treba preslikati rjesenje iz tog svjetionika slobode pod nazivom RS i u tamni vilajet tj. podrucja sa bosnjackom vecinom.Black swan wrote:Upravo u banja luci sjedim s ravnateljem banjoluckog ksc
70% djaka su srbi
I ne...
50%bosnjaka
Mile je ljudina i pravi drug.
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
- sinuhe
#6294 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Dobro su oni to izveli sa KSC. Djeca su pod nadzorom a i inkluzivni su prema vecinskom stanovnistvu pa je i prestiz ici u KSC. Kulturno i pametno rjesenje a da ovi nisu ni skontali o cemu je rijec.
- duh_sa_sjekirom
#6295 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Želim reći da lažeš i lupetaš o stavrima o kojima očito pojma nemaš, a to lupetanje je evidentno rezultat propagandnog djelovanja (šagoljovštine), neupućenosti u situaciju na terenu kao i nepoznavanja zakonske regulative.Hafis wrote:
Ne kužim što mi hoćeš reći? Valjda hoćeš da prikažeš nekakav lokalni merhamertluk prema nestajućoj populaciji od 2-3 %. Populaciji koje je još ostalo samo u tragovima i čije obrazovne potrebe danas mogu zadovoljiti dvije KŠC osnovne škole. Rekao bi čovjek javljaš se iz Brisela a ne iz Sarajeva koje će za dvadesetak godina biti potpuno etnički homogeno, a u sociološkom smislu, kojim smjerom je krenulo zadnjih dvadesetak godina ne smijem ni napisati jer bih dobio ban...ali otprilike znaš na što mislim.
Da skratim: lakše je biti Bošnjak u Sarajevu, Zenici, Tuzli već Bošnjak u zapadnom Mostaru, ali me samo nemoj uvjeravati da nije lakše biti Hrvat u zapadnom Mostaru već Hrvat u Sarajevu. Jer lakše je bošnjakovati po Sarajevu ali i hrvatovati po zapadnom Mostaru.
Koliko Hrvata danas živi u Sarajevu, ko je za to krivac, kakvo će Sarajevo biti za dvadesteak godina, hoće li to biti evropski Teheran ili pak Istambul itd su sasvim druge teme i nemaju nikakve veze sa stvarima o kojima sam ja pisao.
Općepoznato je genijalno rješenje zvano "dvije škole pod jednim krovom", kao vrhunac demokracije i jedan od izuma onih koji se danas predstavljaju kao nekakvi nositelji europskih vrijednosti. Takvo rješenje očito ne generiše probleme, i svi sretni i zadovoljni. Volja ti to iskazati na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili kako god hoćeš. Bitno je da svako ide u "svoju" školu. Doduše, ovako i jesu izgledale evropske vrijednosti u prvoj polovini XX stoljeća u nekim zemljama negdje gore sjevozapadno, ali nećemo sad o sitnicama.Hafis wrote:
Što se tiče školstva i prava djece na obrazovanje na meternjem,ovdje u Mostaru...nema šta nema i to u ogromnim količinama. Volja ti na bosanskom, volja ti na hrvatskom...hoćeš osnovnu na bosanskom - izvolite, na hrvatskom - izvolite. Srednja škola, studije...samo proberi..bosanski, hrvatski.
I za divno čudo nema potrebe za KŠC i folovima. I za divno čudo ovdje nema šuplje sintagme ''nema dovoljno zainteresiranih''. Ima tih osnovnih škola koliko ti duša hoće, i bit će ih uvjek.
Samo nas jebe to što se to stanje naziva segregacijom, fašizmom i ostalim proizvodima graDŽanske mas kulture.
Uglanvom, ja nemam problem da takvu praksu nazovem pravim imenom: klasićni aparthejd, i takva praksa je u potpunosti u suprotnosti sa mojim sistemom vrijednosti i mojom vizijom obrazovanja. Jer, razdvojiti djecu po nekom osnovu za koji uopšte nisu ni pitani ni ti su ga birali (nacija, rasa, spol, vjeroispovjest...) jeste najgrublja segregacija i jeste izvorni oblik aparthejda.
- LBVIEW
#6296 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Ako je samo mrtvo slovo na papiru, sta mislis da hrvatski nazovemo, sta ja znam, hrvacanskim ili jezikom kojim govore Hrvati, poput onih u manjem entitetu? A izborni zakon je politicko pitanje i ni blizu u ravni s krsenjem osnovnih ljudskih i, u ovakvoj drzavi konstitutivaca, nacionalnih prava, koliko god ti muljao, odnosno pokusavao zamagliti sustinu problematike. Mislio sam kako vecih licemjera od Srba nema, izgleda sam se prevario.Lincoln-Burrows wrote:Ne bih ti odgovorio da nisi napisao jednu laž,Škobo Habu wrote:Rahat patnja filozofija.Lincoln-Burrows wrote:
svi Bošnjaci iamju pravo na svoj nastavni program u hrvatskim kantonima
a to što se naziva tiče ne mijenja to njihovo pravo to je samo slovo na papiru.
Izborni zakon je ozbiljan problem ali isto riješiv, ne kao ispravak
bošnjački u bosanski ali riješiv.
-
zenit dozic
#6297 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
General War wrote:
Ta ce reci presjednica rvatske, sta ce reci fra sratko peric, sta ce reci dragance
Pokopa ih zapovjednik i predsjednik vlade
Sta ti je rec nadaleko poznato rvatsko cojstvo i junastvo
Sta li ima na ovo reci trgovac bilom tehnikom, prva carapa mostara
-
Hafis
#6298 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
To pitanje postavi OHR-u.duh_sa_sjekirom wrote:
Općepoznato je genijalno rješenje zvano "dvije škole pod jednim krovom", kao vrhunac demokracije i jedan od izuma onih koji se danas predstavljaju kao nekakvi nositelji europskih vrijednosti. Takvo rješenje očito ne generiše probleme, i svi sretni i zadovoljni. Volja ti to iskazati na bosanskom, hrvatskom, srpskom ili kako god hoćeš. Bitno je da svako ide u "svoju" školu. Doduše, ovako i jesu izgledale evropske vrijednosti u prvoj polovini XX stoljeća u nekim zemljama negdje gore sjevozapadno, ali nećemo sad o sitnicama.
Uglanvom, ja nemam problem da takvu praksu nazovem pravim imenom: klasićni aparthejd, i takva praksa je u potpunosti u suprotnosti sa mojim sistemom vrijednosti i mojom vizijom obrazovanja. Jer, razdvojiti djecu po nekom osnovu za koji uopšte nisu ni pitani ni ti su ga birali (nacija, rasa, spol, vjeroispovjest...) jeste najgrublja segregacija i jeste izvorni oblik aparthejda.
I da završimo ovo mučenje: Škole pod jednim krovom postoje samo u onim sredinama gdje su Bošnjaci relativna manjina. Te škole su i nastale da bi se omogućilo školovanje djece na njihovom maternjem jeziku jer smo potpuno arhaična zemlja po pitanju zakonskog ustroja osnovnog obrazovanja.
Tamo gdje su oni u većini tog problema nema, igra se po njihovim pravilima - KŠC ili kako ti kažeš - ''najbliža ustanova''.
Neću da otvaram poglavlje o nastavnom materijalu i udžbenicima gdje imamo potpuni paralelizam.
Evo ti primjer HNŽ:
U HNŽ je ustaljena podjela nadležnosti na način da SDA tradicionalno daje ministra obrazovanja, a pošto je ovo županija s dva nastavna plana i programa, ministar se apsolutno ne miješa u bilo šta što se dešava u dijelu županije gdje se nastava provodi prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku.
SDA ministar u potpunosti priznaje kompetencije ministarstva obrazovanja u vladi FBiH (koje kao što znamo nema zakonske ingerencije nad obrazovanjem u županijama, već samo savjetodavni karakter ( imaš i presudu Ustavnog suda u svezi ministarstva obrazovanja) i ono je u potpunosti podređeno županijama. Tako da imamo danas situaciju da niti jedan udžbenik u HNŽ nema odobrenje županijskog ministarstva obrazovanja i samim tim nije legalan.
Postoje i dva zavoda, Zavod za školstvo i Pedagoški zavod, koji odobravaju udžbenike, ali oni samo konstatuju da li su udžbenici u skladu sa zakonskim propisima, ne i da li su i koliko kvalitetni. Iste ove institucije odobravaju više udžbenika za jedan predmet, što normalno pogoduje ravnateljima škola i njihovu ugradnju u cijeli proces.
I onda mi ti izletiš s tom starom stereotipnom pričom o fašistima, partizanima, bjelogardejcima, ljotićevcima i KŠC.
-
Hafis
#6299 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Još jedan socioantropološki teoretiĆar, ili što bi se u zapadnoj Angoli reklo - rasist.LBVIEW wrote: Ako je samo mrtvo slovo na papiru, sta mislis da hrvatski nazovemo, sta ja znam, hrvacanskim ili jezikom kojim govore Hrvati, poput onih u manjem entitetu? A izborni zakon je politicko pitanje i ni blizu u ravni s krsenjem osnovnih ljudskih i, u ovakvoj drzavi konstitutivaca, nacionalnih prava, koliko god ti muljao, odnosno pokusavao zamagliti sustinu problematike. Mislio sam kako vecih licemjera od Srba nema, izgleda sam se prevario.
Duša moja merhametlijska, ono se prevarilo
- GeeTnT
#6300 Re: Velikosrpska kuhinja sa HDZ-ovim specijalitetima
Sjecam se kad su merhametlije iz Travnika poslali najbolje odijelo iz Borca za Prlica i to poklon je predat javno na televizijskoj debati...Onda su najedanput postali "rasisti" te mu spominju familiju na svakom koraku...sto li? Mora da je zbog "heliodroma"...