Dolazi zima - zimske gume

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Me_again

#6276 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Nego raja, blizi se 15 Novembar, zakonska obaveza koristenja zimske opreme.
Zna li ko ima li gdje povoljno kakvih guma M+S, ali da imaju i onu pahulju ? Da ne kazem zimskih guma ...
NediM17

#6277 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

Koja dimenzija, koji auto, koliko si para spreman dati? Guma ima gdje hoces. Makbel, Maja, Unitrade...
Me_again

#6278 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

NediM17 wrote:Koja dimenzija, koji auto, koliko si para spreman dati? Guma ima gdje hoces. Makbel, Maja, Unitrade...
E jesi naletio ....
Pa zar i ti sine Brute :lol: :lol: :lol: :lol:
NediM17

#6279 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by NediM17 »

To svaku stranicu mora biti neka zajebancija za zimske M+S? :lol:
Me_again

#6280 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

mora biti zajebancije, pa kako god :lol:
Dzontra_Volta

#6281 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Eborg wrote:Da li univerzalna guma zadovoljava zakonsku normu za zimske gume? Ne pravi murija problem?

Konkretno radi se o Good Year Vector 4 Seasons SUV 4X4 (M + S) i koliko vidim po online ocjenama solidna je u zimskim uslovima.
Ako nema natpis M+S ili nacrtanu pahuljicu ili planine, onda ne može proći kao zimska.
Me_again

#6282 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

Dzontra_Volta wrote:
Eborg wrote:Da li univerzalna guma zadovoljava zakonsku normu za zimske gume? Ne pravi murija problem?

Konkretno radi se o Good Year Vector 4 Seasons SUV 4X4 (M + S) i koliko vidim po online ocjenama solidna je u zimskim uslovima.
Ako nema natpis M+S ili nacrtanu pahuljicu ili planine, onda ne može proći kao zimska.
Jos jedan ozbiljan odgovor !
Hajde mi reci prezimenjace kada si na nasem trzistu vidio gumu sa oznakom pahulje a da nema M+S oznaku?
Znaci, ima M+S i (a ne ili) pahulju na planini :) i takva prolazi po zakonu.
Eborg

#6283 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Eborg »

Ima natpis M+S ali nema pahuljicu.
kabal1337

#6284 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by kabal1337 »

Me_again wrote:Nego raja, blizi se 15 Novembar, zakonska obaveza koristenja zimske opreme.
Zna li ko ima li gdje povoljno kakvih guma M+S, ali da imaju i onu pahulju ? Da ne kazem zimskih guma ...
Mozes potrebno je da nosis lance sa sobom u gepeku.

Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Me_again

#6285 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Me_again »

kabal1337 wrote:
Me_again wrote:Nego raja, blizi se 15 Novembar, zakonska obaveza koristenja zimske opreme.
Mozes potrebno je da nosis lance sa sobom u gepeku.

Za motorna vozila do 8 sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Zahvaljujem na iscrpnom odgovoru !
Dzontra_Volta

#6286 Re: RE: Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Dzontra_Volta »

Eborg wrote:Ima natpis M+S ali nema pahuljicu.
Sasvim dovoljno.
P. S. Pusti ovog trolera.
drug_profi

#6287 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Eborg wrote:Ima natpis M+S ali nema pahuljicu.
Vidi cjelogodišnje gume su namjenjene za npr. Englesku klimu gdje je snijeg uglavnom rjetka pojava, a ni ljeta nisu paklena. Cjelogodisnja guma nije toliko dobra kao zimska, a nije dobra ni kao ljetna. Uvijek se može sa njima proći zima i snijeg pažljivom vožnjom, ali ako ti se desi da pogriješiš imaš štetu vrijednu bar jednog kompleta guma. E sad hoćeš li biti siguran da ćeš uvijek imati sve pod kontrolom kad se zna da postoje i drugi učesnici u saobraćaju, to ti znaš.
IMHO: ne mislim da je all seasons guma dobar izbor za naše podneblje, ali ako ih već imaš vozi dok valjaju. Lance u gepek i polako.
maxell_sarajevo

#6288 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by maxell_sarajevo »

Počastio se sa Goodyear UG9, jedva cekam zimu :D
BTW auto je Fabia mk1
sabanss

#6289 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by sabanss »

drugi profil wrote: IMHO: ne mislim da je all seasons guma dobar izbor za naše podneblje, ali ako ih već imaš vozi dok valjaju. Lance u gepek i polako.
Sve ok, ali ni kod nas se snijeg vise ne moze naci. Nema ga cak ni na planinama. Zimska guma zadnjih pet godina (do februara 2012.) - nula bodova.
holowey

#6290 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by holowey »

sabanss wrote:
drugi profil wrote: IMHO: ne mislim da je all seasons guma dobar izbor za naše podneblje, ali ako ih već imaš vozi dok valjaju. Lance u gepek i polako.
Sve ok, ali ni kod nas se snijeg vise ne moze naci. Nema ga cak ni na planinama. Zimska guma zadnjih pet godina (do februara 2012.) - nula bodova.
nije zimska guma samo za snijeg... ima zime i bez snijega, svaka zima ima niskih temperatura, mokre ceste, nocu poledice, itd...
Warashii

#6291 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Warashii »

KvaziExpert wrote:ima li ko iskustva s ovime, jel onako zgodno ko na reklami :mrgreen:

http://www.ebay.com/itm/CHAINES-A-NEIGE ... 1698550482?
200KM-ova :S, uzmes obicne lance za 30-35KM i Bog te veselio, nije vala ni njih neko mudro slovo postaviti.
drug_profi

#6292 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drug_profi »

Ako je stvarno Michelin, ne vjerujem da bi se oni potpisali na nešto bezvezno.
Gray

#6293 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by Gray »

sabanss wrote:

Ja u petak krenuo na Jahorinu, ide kolona auta, ispred mene golf 2 i nova octavia vrs, iza mene 4-5 auta, kako se približavamo vrhu sve više snijega na cesti, na onim zadnjim serpentinama pred Jahorinu Octavia jedva prođe prvu krivinu, stade na drugoj, šlajdra na sve strane, i stade na sred uzbrdice. Golf 2 otišao bez problema, ja i cijela kolona iza stali na uzbrdici. Ja polako na gas (kod mene Michelin Alpin A5, druga im godina), malo šlajdra ali bez problema ga zaobiđem, i ja i cijela kolona, Octavia ostala da stoji, ne znam šta bi sa njom. Dakle nekada je važnije kakve su gume nego kakav je auto, džaba sva elektronska pomagala kada se ne može protiv fizike.

Na Jahorini bilo sigurno 15-20 cm snijega (ako nije više) u petak, čak sam se uspio ukopati dok sam se parkirao, ali je otopilo dok sam krenuo u nedjelju.
van Basten

#6294 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by van Basten »

Danas legle Yokohama W 905... Nadam se da ce se pokazati dostojne renomeu koji ih prati
jefferson

#6295 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

KvaziExpert wrote:ima li ko iskustva s ovime, jel onako zgodno ko na reklami :mrgreen:

4-5 psotavljanja i caos. Lanci i to sto si psotavio nije zamjena za zimske gume.
Ja fakat ne kontam sto ljudi misle da je najbitnije popeti se uz Ivan ili Bjelasnicu? Ja koliko znam zimska guma je najvaznija kada naletis na poledicu u krivini ili gradu a dijete pretrcava ulico. Ispravi me ako grijesim, ali jos nisam cuo da neko pri naglom kocenju ima vremena postaviti lance i slicno.
jefferson

#6296 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

Gray wrote:
sabanss wrote:

Ja u petak krenuo na Jahorinu, ide kolona auta, ispred mene golf 2 i nova octavia vrs, iza mene 4-5 auta, kako se približavamo vrhu sve više snijega na cesti, na onim zadnjim serpentinama pred Jahorinu Octavia jedva prođe prvu krivinu, stade na drugoj, šlajdra na sve strane, i stade na sred uzbrdice. Golf 2 otišao bez problema, ja i cijela kolona iza stali na uzbrdici. Ja polako na gas (kod mene Michelin Alpin A5, druga im godina), malo šlajdra ali bez problema ga zaobiđem, i ja i cijela kolona, Octavia ostala da stoji, ne znam šta bi sa njom. Dakle nekada je važnije kakve su gume nego kakav je auto, džaba sva elektronska pomagala kada se ne može protiv fizike.

Na Jahorini bilo sigurno 15-20 cm snijega (ako nije više) u petak, čak sam se uspio ukopati dok sam se parkirao, ali je otopilo dok sam krenuo u nedjelju.
TC, ESP itd kao i AWD su samo pomagala cije performanse zavise prvenstveno od toga kakav kontakt sa podlogom gume imaju.
amar1994

#6297 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by amar1994 »

jefferson wrote:
Moze li misljenje o hankook gumama :) :thumbup:
jefferson

#6298 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

amar1994 wrote:
jefferson wrote:
Moze li misljenje o hankook gumama :) :thumbup:
Jednom ih imao. Ubjedljivo najlosija zimska guma na kojoj sam ikada vozio. Suho? DObre. Duboki snijeg? Dobre. Led i utabani snijeg? katastrofa. Mokro? katastrofa.
Od tada je proslo 8 bajrama, pa mozda se nesto promjenilo, ali ih ja izbjegavam u sirokom luku.
jefferson

#6299 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by jefferson »

KvaziExpert wrote:
jefferson wrote:

4-5 psotavljanja i caos. Lanci i to sto si psotavio nije zamjena za zimske gume.
Ja fakat ne kontam sto ljudi misle da je najbitnije popeti se uz Ivan ili Bjelasnicu? Ja koliko znam zimska guma je najvaznija kada naletis na poledicu u krivini ili gradu a dijete pretrcava ulico. Ispravi me ako grijesim, ali jos nisam cuo da neko pri naglom kocenju ima vremena postaviti lance i slicno.
nije ovo, kao ni klasični lanci, zamjena za zimske gume, one su već na autu, i odlične su za utabani snijeg. međutim, kad tek padne snijeg, moraš staviti lance, na iole ozbiljnijem loše očišćenom usponu.
Na kakvim ti gumama vozis ako mogu da pitam?
Ja sam sa prednjom vucom i zimskim gumama se penjao na Bjelasnicu i Vlasic po mecavi gdje nisi mogao vidjeti 3 metra ispred haube.
Osim ako ne pada 20cm snijega po jednom satu, nema tog uspona u BiH koji nemozes proci sa ispravnim autom, dobrim zimskim gumama i prednjom vucom.
Ako ti sa prednjom vucom nemozes proci kroz 10-20cm snijega na cesti, mokar ili suh, onda ili su gume lose ili auto nije ispravno.
drndalo

#6300 Re: Dolazi zima - zimske gume

Post by drndalo »

jefferson wrote: Ako ti sa prednjom vucom nemozes proci kroz 10-20cm snijega na cesti, mokar ili suh, onda ili su gume lose ili auto nije ispravno.
Mozda ima chunersku grtalicu...?
Post Reply