Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
piplica
Grijem se na: Ćumur

#6276 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Dedi Grila u Halila wrote:
piplica wrote:
Tipicno lupetanje u prazno, konstruktivne kritike ni na vidiku.
Evo nešto iz konstrukcije, koliko si platio onaj polovan Zubadan?
Konstrukcije ili konstruktivno, dva razlicita pojma?

1200e, koristena jednu sezonu.
rovac13

#6277 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Piplica koliko tvoja fh35ve najvise moze potegnut struje.
Ako se dobro sjecam njoj je bio maximum 2000w
A ako se dobro sjecam onog testa fh35vehz on glatko radi i na 2200-2300w tako nesto.

Isti je hardver ali meni je u sjecanju ostalo cini mi se da vehz radi malo agresivnije u grijanju,i da moze nesto vise potegnut,tako programirana.

Kad naleti ketronsd on ce najbolje razjasnit jer ih je licno testirao.

JA sam uvijek za fh35ve.
Ali ako je toliko mala razlika u cijeni 100-150 KM onda bih razmislio o vehz.
piplica

#6278 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

rovac13 wrote:Piplica koliko tvoja fh35ve najvise moze potegnut struje.
A ako se dobro sjecam onog testa fh35vehz on glatko radi i na 2200-2300w tako nesto.

Isti je hardver ali meni je u sjecanju ostalo cini mi se da vehz radi malo agresivnije u grijanju,i da moze nesto vise potegnut,tako programirana.

JA sam uvijek za fh35ve.
2200w je max koji sam ja izmjerio, mozda malo i vise.
Stalker

#6279 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

JA sam uvijek za fh35ve.
Hvala na brzom odgovoru,Rovac13.
Razmisljam da li ima razlike u radu do -15 vanj temp. u te dvije klime.Mogu li ocekivati iste rezultate u grijanju i potrosnji do -15?
Stalker

#6280 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

piplica wrote:
Stalker wrote:Pozdra svima ovdje...
Pratim vas neko vrijeme i procitao sam skoro sve od pocetka.
Super je sto iznosite svoja licna iskustva.U pocetku sam htio kupiti konvektore i sada sam odlucio da kupim Mitsubishi FH35.
Dobio sam ponudu u kojoj je FH35VEHZ skuplja od FH35VE 200 KM,pa bih htio pitati vas koji je imate da li vrijedi ici na skuplju odmah ili ici na jeftiniju pa ugraditi grijac?
Ne treba ti grijac ako ces je montirti na mjesto gdje ces lulicu za odvod odmah skinuti.
Problem se javlja samo ako je lulica montirana, radi toga sto voda ne uspije da brzo ode, pa se smrzne, ali ovaj problem se javlja na temp. -15 i nize.
Ja sam svoj podesio da se ukljucuje na -10, ali i to je previse.
Razlike osim grijaca nema, cak ni izmedju FH25, osim sto je softverski limitirana, na 2,5kw.
Hvala za info iz prve ruke.
Znaci da tebi radi s grijacem bez problema.
A u kojoj situaciji se moze skinuti lulica,kakva pozicija mora biti?
piplica

#6281 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Stalker wrote:

JA sam uvijek za fh35ve.
Hvala na brzom odgovoru,Rovac13.
Razmisljam da li ima razlike u radu do -15 vanj temp. u te dvije klime.Mogu li ocekivati iste rezultate u grijanju i potrosnji do -15?
Temp od -15 je nista za ovaj uredjaj, ja sam svoju startovao na -25 i pcne grijati za 2-3min.
Ove god sam saznao da je na jahorini bilo -31 i da je radila bez problema.
piplica

#6282 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Stalker wrote:
piplica wrote:
Stalker wrote:Pozdra svima ovdje...
Pratim vas neko vrijeme i procitao sam skoro sve od pocetka.
Super je sto iznosite svoja licna iskustva.U pocetku sam htio kupiti konvektore i sada sam odlucio da kupim Mitsubishi FH35.
Dobio sam ponudu u kojoj je FH35VEHZ skuplja od FH35VE 200 KM,pa bih htio pitati vas koji je imate da li vrijedi ici na skuplju odmah ili ici na jeftiniju pa ugraditi grijac?
Ne treba ti grijac ako ces je montirti na mjesto gdje ces lulicu za odvod odmah skinuti.
Problem se javlja samo ako je lulica montirana, radi toga sto voda ne uspije da brzo ode, pa se smrzne, ali ovaj problem se javlja na temp. -15 i nize.
Ja sam svoj podesio da se ukljucuje na -10, ali i to je previse.
Razlike osim grijaca nema, cak ni izmedju FH25, osim sto je softverski limitirana, na 2,5kw.
Hvala za info iz prve ruke.
Znaci da tebi radi s grijacem bez problema.
A u kojoj situaciji se moze skinuti lulica,kakva pozicija mora biti?
Grijac ti je ti da se voda ne bi smrnula u lulici, tj da kasnije ne bi cijela tacna bila puna leda.
Pa ako je tako postavis da ti ova voda nece smetati sto izlazi iz nje, tj da ispod vanjske jedinice imas neku plocu, ili jos bolje travu.
drug_profi

#6283 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

Pa valjda moras prvo klimu spojiti na svoju wifi mrezu?
Mozes biti i na drugom spratu, ako nije povezana, dzaba ti. A ako jeste mozes je i iz Kine paliti.
drug_profi

#6284 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

drugi profil wrote:Pa valjda moras prvo klimu spojiti na svoju wifi mrezu?
spojena je već i instalirana aplikacija na mobitel radi sve kako treba palim je i gasim iz kuće ali hoću da probam radi li sa većih udaljenosti.
Ma radi i iz Australije, ako radi ikako.
drug_profi

#6285 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by drug_profi »

drugi profil wrote: ako nije povezana, dzaba ti. A ako jeste mozes je i iz Kine paliti.
Ne mora da znači, ova ima ugrađen WIFI, gledao sam daikin koji ne može dobacit dalje od 150 metara, nije ugrađen WIFI već se dodatno ugrađuje neki uređaj.
Eto odgovorio si na pitanje. Valjda razumijes da tvoja klima komunicira samo sa tvojom wifi kucnom mrezom. Ti preko aplikacije radis isto sa drugog mjesta na planeti. Problem moze nastati samo u tvojoj konekciji, a ne na kliminoj konekciji.
Maraschino

#6286 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

spojena je već i instalirana aplikacija na mobitel radi sve kako treba palim je i gasim iz kuće ali hoću da probam radi li sa većih udaljenosti.
:lol:
Maraschino

#6287 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

nista ili trebam nesto objasnjavati kada ti je covjek vec objasnio :D

:run:
saga

#6288 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by saga »

drugi profil wrote:
Ma radi i iz Australije, ako radi ikako.
Ne mora znaciti :mrgreen: Fkt, meni nije radilo iz Au. Tj. jeste povremeno, povezivanje je trajalo dugo, uglavnom neuspjesno rijetko uspjesno. Tek kad se vratih nazad u Europu palila sam bez problema. Iz Azije nisam probavala.
Last edited by saga on 18/11/2017 21:49, edited 1 time in total.
piplica

#6289 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Trenutno sam oduševljen ovim uređajem koji ima i još neke funkcije a jedna od njih je i WIFI pa ću o tome drugom prilikom, naime pokušat ću klimu upalit preko mobilne aplikacije sa veće udaljenosti sutra idem za konjic pa ćemo vidjeti hvata li WIFI sa većih udaljenosti.

Da i to malo pojasnimo, znaci imas dvije opcije, ili ima mogucnost da je samo na kucnoj mrezi spojena i da sa njom upravljas, sto je po meni beskorisno.
Jer kada si kod kuce imas ionako daljisnki, ali posto su kinezi, njima svasta moze pasti na pamet.

Druga opcija je da svoj uredjaj spojis putem kucne mreze na udaljeni server (cloud), onda se putem aplikacije spojis takodje na server i upravljas njime.
Znaci nema regionalnih ogranicenja, sve dok je uradjaj spojen na server i dok ti imas pristup tom serveru putem aplikacije.
piplica

#6290 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Maraschino wrote:
Maraschino wrote:nista ili trebam nesto objasnjavati kada ti je covjek vec objasnio :D

:run:
Ne razumijem se u WIFI a gledo sam drugu klimu koja ne hvata WIFI sa udaljenosti većoj od 150 metara uostalom to nije ni važno, važna su iskustva sa klima uređajima a ne glupi smajliji.
Sada razumijem.
Treba ti dobar i stabilan internet da bi to funkcionisalo...i mora funkcionisati. :D
Bitnije je koliko je dobar server i kako je programer osmislio komunikaciju.
Ali posto su serveri u kini podlozni raznim restrikcijama, filtriranjima. i vjerovatno firma ne ulozi dovoljno dosta u kvalitetan internet servis, imati ces problema sa istim.
piplica

#6291 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

piplica wrote:
Trenutno sam oduševljen ovim uređajem koji ima i još neke funkcije a jedna od njih je i WIFI pa ću o tome drugom prilikom, naime pokušat ću klimu upalit preko mobilne aplikacije sa veće udaljenosti sutra idem za konjic pa ćemo vidjeti hvata li WIFI sa većih udaljenosti.

Druga opcija je da svoj uredjaj spojis putem kucne mreze na udaljeni server (cloud), onda se putem aplikacije spojis takodje na server i upravljas njime.
Znaci nema regionalnih ogranicenja, sve dok je uradjaj spojen na server i dok ti imas pristup tom serveru putem aplikacije.
Spojeno je preko Gree smart aplikacije što znači da nebi trebalo da ima nekih ograničenja.
Da, teorija je jedno praksa drugo.
trebas u biti znati kako to funkcionira, da bi ti bilo jasnije.
piplica

#6292 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

piplica wrote:
Da, teorija je jedno praksa drugo.
trebas u biti znati kako to funkcionira, da bi ti bilo jasnije.
Šta treba tu znati, radi sve kako treba, samo me interesuje kako radi sa veće udaljenosti i to je sve.
Da bas to, da bi znao kako to radi na "vece" udaljenosti moras znati kako to funkcionira, a ti to ne znas.
piplica

#6293 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by piplica »

Jednostavan test je da iskljucis WIFI na svom telefonu i pokusas putem mobilno interneta kontrolisati uredjaj, ako radi znaci da ces odakle god moci to isto raditi.
Stalker

#6294 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

Sta mislite dali je bolje ugraditi klimu na zid prije ili poslije stavljanja vanjske stiropol izolacije,mislim na same nosace vanjske jedinice?Trenutno je zid bez ikakve izolacije,a nju planiram svakako.
rovac13

#6295 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Ja imam obje varijante.
Ubuduce necu vise nikad stavljat nosac ispod stiropora.
Stalker

#6296 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Stalker »

rovac13 wrote:Ja imam obje varijante.
Ubuduce necu vise nikad stavljat nosac ispod stiropora.
OK Znaci nosaci mogu da idu i preko stiropola i da bude izdrzljivo.Kroz stiropol bi samo isli sarafi,a nosac bi komplet bi na siropolu.
SundanceKid

#6297 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by SundanceKid »

Pozdrav raja, moze li mala pomoc oko toga na kojoj temp i kojim postavkama je najbolje, najefikasnije drzati klimu?

Zivim u stanu od oko 55 kvadrata, inverterom od 3.5 kW (Hitachi) grijem 40tak kvadrata, sve osim spavace u kojoj imam konvektor od 2kW i koji palim navecer pred spavanje.

Obzirom da me u stanu nema od 8 do17h, interesuje me da li je bolje ostavljati klimu da radi cijeli dan (npr. na 15 stepeni) neovisno o tome sto nisam kuci, ili je programirato da rado u intervalima, ili gasiti skroz... na kojoj temperaturi vi ostavljate klimu? Moze li neko ko se grije inverterom opisati postavke klime i nocnog i dnevnog rada, ja sam bas nov u tome i nemam pojma sta je najefikasnije...
rovac13

#6298 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Stalker wrote:OK Znaci nosaci mogu da idu i preko stiropola i da bude izdrzljivo.Kroz stiropol bi samo isli sarafi,a nosac bi komplet bi na siropolu.
Ja vjerujem kad bi se pratila sva pravila da bi bilo bolje na zid,ili eventualno mozda neke odbojnike stavit u stiropor,da bi nosaci imali jaci oslonac,da klima nebi mogla potonut u stiropor.

Ja sam samo prenio svoje iskustvo,sa tim jacim osloncem mi se klima vise cuje unutra,dok kad je preko stiropora nosac te klime ne cujem unutra.
Ali nisu modeli isti ne mozes bit skroz pametan.

Kod mojih vanjska jedinica daikin ogromna i teska 47kg.
Nosaci normalno preko stiropora,nista se ne desava,zvuk ne dopire unutra.

1000 klima sam vidio preko stiropora nosaci,i ni jednu nisam vidio da je propala u stiropor.
Ali opet uradi kako ti mislis da je bolje.

S trece strane te mitsubishi klime su jako tihe i ne vjerujem da ce bit buke neke.
channel10

#6299 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Kad se stavlja fasada, ima li potrebe skidati klimu?
Maraschino

#6300 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

channel10 wrote:Kad se stavlja fasada, ima li potrebe skidati klimu?
Vjerovatno da ima. Nisu svi nosaci isti. Kada se stavlja na fasadu koriste se duzi nosaci.
Mozda je tebi majstor prilikom ugradnje odvojio vanjsku od zida? U tom slucaju ne moras skidati. Dovoljno da majstori mogu oko nje raditi.
Post Reply