Bášča
Moderator: anex
-
fapmasina
#6276 Re: Bášča
Interesuje me da li je neko sadio sadnice lješnjaka. Ja juče kupio istarski dugi, kažu za njega da može najbolje na ovim prostorima.
Ako bilo ko ima savjet, rado ću ga primijeniti.
-
kerima1
#6277 Re: Bášča
Moze kako da ne,rode 'ko ludi moji starci ih imaju godinama.fapmasina wrote:Interesuje me da li je neko sadio sadnice lješnjaka. Ja juče kupio istarski dugi, kažu za njega da može najbolje na ovim prostorima.
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#6278 Re: Bášča
Ka<ko ide stvar sa plasmanom robe iz plastenika. -Gdje i kako se prodaje i kome? Također, ako nije nekome teško odgovoriti, ako uzgoj ispunjava ujete organske proizvodnje (pričtah uvjete oko neblizine puta, zagađena i slično) kakav i koliki je proces za dobivanje certifikata ogranske proizvodnje? hvala.
- fortaleza
#6279 Re: Bášča
Mislim da u BiH nema zakona koji regulira organsku proizvodnju, poticaje za eko proizvodnju te ne postoji nikakav certifikat, sve ostaje na kupcu.KatarinaKosaca wrote:Ka<ko ide stvar sa plasmanom robe iz plastenika. -Gdje i kako se prodaje i kome? Također, ako nije nekome teško odgovoriti, ako uzgoj ispunjava ujete organske proizvodnje (pričtah uvjete oko neblizine puta, zagađena i slično) kakav i koliki je proces za dobivanje certifikata ogranske proizvodnje? hvala.
Gdje si pročitala te uvjete?
- shmizlica
#6280 Re: Bášča
nema zakona koji regulira ovu oblast ali ove dvije certifikacijske kuće vrše organsku certifikaciju...možda da se kod njih raspitaš za uvjete ako te zanimafortaleza wrote:Mislim da u BiH nema zakona koji regulira organsku proizvodnju, poticaje za eko proizvodnju te ne postoji nikakav certifikat, sve ostaje na kupcu.KatarinaKosaca wrote:Ka<ko ide stvar sa plasmanom robe iz plastenika. -Gdje i kako se prodaje i kome? Također, ako nije nekome teško odgovoriti, ako uzgoj ispunjava ujete organske proizvodnje (pričtah uvjete oko neblizine puta, zagađena i slično) kakav i koliki je proces za dobivanje certifikata ogranske proizvodnje? hvala.
Gdje si pročitala te uvjete?
http://www.organskakontrola.ba/site/index.php
http://www.behabiocert.ba/
možda ima još neka ali meni su ove poznate
- fortaleza
#6281 Re: Bášča
Hvala na savjetu, ali mislio sam na državnu ili makar entitetsku certifikaciju koja donosi određene benefite. Tako da je eko i u Hrvatskoj regulirana, pa tu su i poticaji, europski fondovi i slično.
Ovako, neprovjerene privatne certifikacije koje nemaju podloge, a slabo se kontroliraju, na kraju ni kupac nije uvjeren.
Da ne govorim o biodinamici koja se nažalost u BiH neće nikad razmatrati.
Ovako, neprovjerene privatne certifikacije koje nemaju podloge, a slabo se kontroliraju, na kraju ni kupac nije uvjeren.
- shmizlica
#6282 Re: Bášča
upravo tako, mačak u vreći, mada znam ljude koji to fino napakuju i plasiraju tako. sve dok se zakonski ne reguliše po meni je to prodavanje magle i ne vjerujem previše u tu priču o ekofortaleza wrote:Hvala na savjetu, ali mislio sam na državnu ili makar entitetsku certifikaciju koja donosi određene benefite. Tako da je eko i u Hrvatskoj regulirana, pa tu su i poticaji, europski fondovi i slično.
- Banksy
#6283 Re: Bášča
Nedavno je u Hrvatskoj izbio skandal oko lažnih proizvođača eko proizvoda, i to u vezi njihovog najvećeg na tržištu,
http://www.telegram.hr/politika-krimina ... eko-sever/
Problem s Bosnom je što, koliko znam, ne postoji zvaničan insitut za certificiranje, dalje, ne postoje stalni, vjerodostojan i pouzdan nadzor i kontrola, a što je najgore, kako kod nas svakog možeš kupiti za 100 KM, tako bi vjerovatno mogao kupiti i inspektorat, bez problema ... Zasad je to magla, tačno.
http://www.telegram.hr/politika-krimina ... eko-sever/
Problem s Bosnom je što, koliko znam, ne postoji zvaničan insitut za certificiranje, dalje, ne postoje stalni, vjerodostojan i pouzdan nadzor i kontrola, a što je najgore, kako kod nas svakog možeš kupiti za 100 KM, tako bi vjerovatno mogao kupiti i inspektorat, bez problema ... Zasad je to magla, tačno.
- Chloe
- Photo mod
#6284 Re: Bášča
Veliki pozdrav svima aktivnima na ovoj temi. 
Gdje ste vrtlari i vrtlarice, kako ste?
Nisam ovdje navratila jako dugo.
Gdje ste vrtlari i vrtlarice, kako ste?
Nisam ovdje navratila jako dugo.
- Nabucco
#6285 Re: Bášča
Imam jedno pitanje...
Je li kasno sada za sadnju voća ?? Mislio sam uzeti par prisada, šljive, jabuke, kruške, maline. Na nekih 500m nadmorske visine, lokacija Goražde ? Ako nije ima li neko neku lokaciju koju preporucuje za kupnju u Sarajevu ili Goraždu ?
Je li kasno sada za sadnju voća ?? Mislio sam uzeti par prisada, šljive, jabuke, kruške, maline. Na nekih 500m nadmorske visine, lokacija Goražde ? Ako nije ima li neko neku lokaciju koju preporucuje za kupnju u Sarajevu ili Goraždu ?
- fortaleza
#6286 Re: Bášča
Mislim da je bolje saditi voćke pred proljeće nego sad, kad već možeš birati, ali nisam neki stručnjak. Igrom slučaja neki dan sam dobio sadnice jabuke i kruške koje bih također trebao posaditi, a voćke ne mogu čekati pa ću morati to napraviti. Pitanje je isto, mogu li se sada voćke saditi, 100 m nadmorska, Mostar?
-
zippoo87
#6287 Re: Bášča
bolje je saditi u jesen sadnice,nego u proljece...zato sto sadnica svakako vegetira ali se zemlja slegne,primii oko zila,djubrivo se rastopi i onda u proljece cim krene vegetacija,krece i sadnica
dok sadnjom u prolece,treba joj 1-2 mjeseca da se primi i ojaca
ja sam posadio 9 sadnica prije 15ak dana,bilo ono lijepo vrijeme a biti ce ga jos...tako da se moze saditi ja mislim do kraja novembra
dok sadnjom u prolece,treba joj 1-2 mjeseca da se primi i ojaca
ja sam posadio 9 sadnica prije 15ak dana,bilo ono lijepo vrijeme a biti ce ga jos...tako da se moze saditi ja mislim do kraja novembra
-
elk
#6288 Re: Bášča
može se saditi dok se ne smrzne zemlja. zmači još malo.i bolje je najesen
- kandelabar
#6289 Re: Bášča
najesen je 99% primanje smao je bino lijepo zatvorit zemlju oko kroijena da ne udje zrak i ne osusi zile ili da voda se ne talozi u te zracne dzepove lijepo so pritisnut zemlju oko sadnice i uspjeh zagarantovan dok na proljece vrlo tesko krece vegetacija u biljci korijen mora odma da se primi tada je najbolje sadnicu sa zemljom sadit zajedno naprimjer okalemi se neka divlja u proljece i onda sve se prenese i kalem i zemlja na zeljeno mjesto..
- Kiki_Musampa
#6290 Re: Bášča
Ima li kakva prehrana plastenika,ali da ne utiče na podzemne vode?
-
platen91
#6291 Re: Bášča
Da pitam na vrijeme 
Ima li ko sjeme Bosanskog žutog paradajza ili Somborke paprike ali da nije hibridno jer sam vidio da i to neki prodaju?
Jedino interesantno što ja mogu ponuditi je špageti tikva/bundeva i brown bhutlah chili ili platiti
Ima li ko sjeme Bosanskog žutog paradajza ili Somborke paprike ali da nije hibridno jer sam vidio da i to neki prodaju?
Jedino interesantno što ja mogu ponuditi je špageti tikva/bundeva i brown bhutlah chili ili platiti
- fortaleza
#6292 Re: Bášča
Ljudi, jeste li počeli planirati vrt, gdje šta kako, dobri i loši biljke susjedi?
Kakav plodored planirate?
Ovu sezonu sam odlučio izdvojiti mali dio vrta za točno ovakvu sadnju..
http://www.urbanavrtlarka.com/wp-conten ... arden1.pdf
Kakav plodored planirate?
Ovu sezonu sam odlučio izdvojiti mali dio vrta za točno ovakvu sadnju..
http://www.urbanavrtlarka.com/wp-conten ... arden1.pdf
-
safran
#6293 Re: Bášča
Svrbe prsti, a? Rano je još za bilo kakve radnje ali uskoro će februarsko orezivanje, pa lagano pripreme za rasad. Za ovu godinu planiram jednu parcelicu samo malčirati da vidim kako funkcioniše. Pokušaću sa graškom.
-
kerima1
#6294 Re: Bášča
pozdrav Safranko.kako malciras zemlju, jel neustihano zemljiste pospes debelim slojem sijena da tak trune i rahli zemlju ili.. ?
-
safran
#6295 Re: Bášča
To je plan. Imam jedan dio gdje štihanje ne pomaže i nakon tri godine patnje odlučim da probam da malčom napravim novi sloj zemljišta. Vidjećemo kako će uspjeti. Zasad sam navukla trave, sijena natopljenog stajnjakom i urinom, drugog biljnog otpada. Ne čini se baš čemu ali pet godina tako pa će nešto biti 
- Banksy
#6296 Re: Bášča
NAJPERSPEKTIVNIJA GRANA VOĆARSTVA U PROBLEMIMA
Podmukla bolest širi se malinjacima u BiH: Bakterija napada i ostale voćne vrste, vinovu lozu, ruže...
Prisustvo ove opasne bakterije otkriveno je i u dvije pošiljke koje su uvezene u BiH, a u kojima je bilo gotovo 400.000 zaraženih sadnica koje su podijeljene širom BiH, što bi moglo da izazove katastrofu ukoliko dođe do širenja ove bakterije.
Naime, proizvođači iz Čelinca su oko 32.000 zaraženih sadnica nabavili od firme "Fruti Funghi" iz Visokog, koja posjeduje voćni rasadnik, a na prisustvo bakterije posumnjali su odmah prilikom sadnje, jer su neobične pojave i zadebljanja na korijenu biljke vidljive golim okom! Pored toga, inspektori su utvrdili i da taj sadni materijal nije bio deklarisan i označen u skladu sa zakonom.
Za sada nije poznato kolika je ukupna površina u BiH koja je zasađena zaraženim sadnicama malina, koje je prodala ova firma, mada se sumnja u velike površine, imajući u vidu da se "Fruti Funhgi" već više godina bavi proizvodnjom, preradom i prometom šumskih plodova, ali ima i voćni rasadnik.
Stručnjaci koje smo kontaktirali pojašnjavaju da se ovo oboljenje manifestuje u obrazovanju zadebljanja na podzemnim i nadzemniim dijelovima maline. Kao posljedica toga izdanci maline prvo zaostaju u porastu, a zatim prekidaju dalji rast i do kraja vegetacije se vrlo često suše. Ističu da se zaraza na zdrave biljke prenosi preko povreda i oštećenja koja se stvaraju prilikom izvođenja obrade zemljišta, rezidbe i ubodom insekata, a u zasade se unosi zaraženim sadnim materijalom.
"U slučaju kada se desi potencijalna zaraza sadnim materijalom stručna preporuka je da se to zemljište ne koristi za proizvodnju maline, a samim tim i za drugu voćarsku proizvodnju sljedećih pet do šest godina da bi se izbjegla dalja zaraza", navode stručnjaci iz ove oblasti. Dodaju da je zemljište potrebno ili ostaviti da se uledini ili sijati strna žita i kukuruz u narednim godinama. Prilikom obrade zemljišta, zbog mogućnosti prenošenja patogena česticama zemlje, treba obavezno čistiti oruđe za obradu zemljišta nakon svake radne operacije.
http://www.nezavisne.com/posao/privreda ... BiH/347523
-
kerima1
#6297 Re: Bášča
I kod mene ima jedan dio jadan traktor koji ondje udje ima da mu sve otkaze!safran wrote:To je plan. Imam jedan dio gdje štihanje ne pomaže i nakon tri godine patnje odlučim da probam da malčom napravim novi sloj zemljišta. Vidjećemo kako će uspjeti. Zasad sam navukla trave, sijena natopljenog stajnjakom i urinom, drugog biljnog otpada. Ne čini se baš čemu ali pet godina tako pa će nešto biti
Kontam maline tu posaditi samo dobro pognojiti i naravno malc debeo neka usput trune ne bil se ta surova zemlja podobrila.
-
safran
#6298 Re: Bášča
E to ti je ono strpljen - spašen - za jedno 5-6 godina će tu biti super bašta.
Ne znam koliko je to sada dobro za maline - ja ću prvo probati grašak - mahunarka, kratka sezona, mogu dva prinosa na istu površinu. Javim kako je prošlo.
Ne znam koliko je to sada dobro za maline - ja ću prvo probati grašak - mahunarka, kratka sezona, mogu dva prinosa na istu površinu. Javim kako je prošlo.
-
kerima1
#6299 Re: Bášča
Hoce tu kukuruz,on izdrzi i u teskoj zemlji.safran wrote:E to ti je ono strpljen - spašen - za jedno 5-6 godina će tu biti super bašta.
U svakoj zemlji se moze sijati sta hoces, samo iskopati vecu rupu sasut sitne zemlje,djubriva i eto fine baste hehehe.Ja to kontala isto primjer sa tikvama one svakako trebaju sirinu pa neka puzu po tom malcu.
Svidja mi se isto ideja da se ugradi u zemlju probusena malo kanta i navece sao naspes u nju vodu,a sve su prilike ispdo te nanesene zemlje glinasto tolo ce dosta dobro zadrzavati vodu i dati obline plodove tikava.
-
kerima1