BiH - Crna hronika

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dr_Evil

#6276 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:41
banjaluka078 wrote: 25/11/2025 22:30
MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:18
Ali onda može svaki dan nešto prigovarati, samo povuče iz sjećanja? Zar ne bi trebalo takve stvari arhivirati a ne potezati ih kad god zatreba nešto dokazati?
Kako god se vas dvoje dogovorite da se ophodite i ponašate. Odrasli ljudi koji su toliko zreli da počnu zajednički život, su zreli i za takve razgovore.
Sad se uopšte ne šalim.
Umijeće razgovora u vezi, a da u njemu nema, narodski rečeno, prcanja, se gradi otvorenim i iskrenim artikulisanjem onoga šta smeta jednoj, a šta drugoj strani i korigovanje svakog puta kad jedno krene starim obrascem. Da se "navježbati", ako se hoće, ali sve u životu traži ruda. Naše veze su vrijedne toga. Ako nisu, onda je druga priča.
Mah, nakon 25 godina skupa i 20 godina braka naucis neke stvari i ignorirati, istrpiti loše momente itd, naprosto mi se najčešće neda ni raspravljati. Pišem više generalno
Vakat ti da kupis sebi malo kakve njive jedno 15-20km od kuce, moras svaku vecer obici da ne pokradu, dok zalijes voce, okopas kavade, pokvadis krtolu, lijepo vise nemas kad ni raspravljat :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6277 Re: BiH - Crna hronika

Post by Truba »

treba posebna tema za nasilje nad zenama da se izdvoji iz ukupne crne kronike
ovo je postalo posast i zene trebaju malo da idu na kakve tečajeve samoobrane + peper spreja ako treba i mali zenski pistolj
ovo prevazilazi sve skupa granice ukusa
nema tjedna da neka ne zaplati
a sve je moglo biti spriječeno napretkom osobne samoobrane
i metoda borbe
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#6278 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

moimoi wrote: 26/11/2025 09:32 Kako ste goruci problem, koji je kod nas zaista uzeo nevidjene razmjere, a to je FEMICID, uspjeli okrenuti u pricu o muskarcima koji trpe verbalno nasilje?

Svaka cast.
ništa hajmo na forumu rješavati femicid.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#6279 Re: BiH - Crna hronika

Post by Velkoski »

možda je i bilo
Italy now recognizes the crime of femicide and punishes it with life in prison
https://apnews.com/article/italy-femici ... ed6c7cb4d0
moimoi

#6280 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Chmoljo wrote: 26/11/2025 09:53
moimoi wrote: 26/11/2025 09:32 Kako ste goruci problem, koji je kod nas zaista uzeo nevidjene razmjere, a to je FEMICID, uspjeli okrenuti u pricu o muskarcima koji trpe verbalno nasilje?

Svaka cast.
Nece se rijesiti, ali ne treba ni okretati pricu i time pokusavati izjednacavati.
dr_Evil

#6281 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 26/11/2025 10:23

Svaka cast.
Nece se rijesiti, ali ne treba ni okretati pricu i time pokusavati izjednacavati.
Helem ne znam koliko se ovih ubistava moze svrstati pod femicid. To ti je ono ko jel terorizam ili je neko samo budala. Vjerujem da bi vecina ovih ubila i da je bila u vezi sa muskarcem.

I ne znam kako ovo napisati, a da ne umanjim problem, samo ne znam koliko ih je ubijeno jer je zena. Sama definicija je malo ono nategnuta, ono ko "majorizacija". Ali to sto se ne slazem s definicijom i imenom problema ne znaci da isti ne postoji.
tokio25

#6282 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

i mene nervira tako ta generalizacija i ta neka ugrozenost sta god da se desi
naravno da je problem kad kreten ubije nizamu kad ovaj ubije aminu kad x ubije lejlu marinu jovanu ...

al kad bi neko ubio zenskog arkana npr opet bi bilo feminizam a znamo da je ubijena zbog kriminala ili neka kriminalna osveta i sl

e to trebamo fino razgranciti
darius_maximus

#6283 Re: BiH - Crna hronika

Post by darius_maximus »

banjaluka078 wrote: 26/11/2025 06:43
darius_maximus wrote: 25/11/2025 23:37
Nemoj, nije ovo lijep komentar.
Fizičko i psihičko nasilje mogu vrlo uspješno vršiti oba spola i nema potrebe za komentarom da se muškarci ne moraju bojati da će dobiti batine.
Što se te dinamike tiče, obično žene prijete muškarcima da će ih prijaviti za zlostavljanje i/ili silovanje, dok ih one fizički zlostavljaju i zato muškarci i ne uzvraćaju.

Što ih ne ostave, to je već psihološki problem žrtve u koji ne bih ulazio.
Samo sam se htio osvrnuti na to da nije lijepo ijedno zlostavljanje omalovažavati.
Šta nije lijepo u "neka prijave"? Mehanizmi zaštite su tu za oba pola i sve članove zajednice jednako. Baš zato što su svi sposobni za nanijeti štetu drugome.

A "što ih ne ostave" je upravo sarkazam na račun svih komentara koji se pojave sa novim člankom o prebijenoj ili ubijenoj. Što je bila s njim, što nije prijavila, što nije otišla...? I to se onda može primijeniti na oba pola.

Mogu žene prijetti lažnom prijavom do zore, ako nema fizičkih dokaza i svjedoka, teško da će bilo ko biti nevin optužen. Znam sistem i to ne ide baš tako lako i jednostavno.

A to što se bračna zvocanja smatraju zlostavljanjen u nivou crne hronike, to je omalovažavanje.
Moj je komentar bio na "ne moraju se bojati da će dobiti batine, jači su".
Ne funkcioniše tako zlostavljanje i zato sam rekao da to nije lijep komentar.
Ne tlači vazda jači.
To je kao onaj komentar "kako je Raziju Mujanović uspio zlostavljati kad ga može u zubima nosati".

Na stranu taj aspekt, ne bih rekao da je čitav sistem baš dobro utegnut (u najmanju ruku).
Kombinuj to s našim zatucanim razmišljanjima "mora da je ona/on zaslužio", "sramotom da se o tome priča", plus odgoj koji je kritičan i dobiješ što dobiješ.
moimoi

#6284 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 26/11/2025 10:30

Helem ne znam koliko se ovih ubistava moze svrstati pod femicid. To ti je ono ko jel terorizam ili je neko samo budala. Vjerujem da bi vecina ovih ubila i da je bila u vezi sa muskarcem.

I ne znam kako ovo napisati, a da ne umanjim problem, samo ne znam koliko ih je ubijeno jer je zena. Sama definicija je malo ono nategnuta, ono ko "majorizacija". Ali to sto se ne slazem s definicijom i imenom problema ne znaci da isti ne postoji.
Radi se o muskarcima koji zele kontrolu nad zenama. Zena je za njih nize bice. Koji ne mogu da se pomire sa cinjenicom da joj ON nije potreban. ON je taj koji ostavlja, a ne obrnuto. Ego mu je povrjedjen i nista vise… ispao je “levat”…Kurva, sponzorisa.. nastavi niz.
Chmoljo

#6285 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

Svaka cast.
pa ko to pokušava? ili si ti jedna od onih koji tvrdi da se problemi trebaju rješavati redom, sada femicid, ostali neka čekaju?
tokio25

#6286 Re: BiH - Crna hronika

Post by tokio25 »

moimoi wrote: 26/11/2025 10:49
dr_Evil wrote: 26/11/2025 10:30

Radi se o muskarcima koji zele kontrolu nad zenama. Zena je za njih nize bice. Koji ne mogu da se pomire sa cinjenicom da joj ON nije potreban. ON je taj koji ostavlja, a ne obrnuto. Ego mu je povrjedjen i nista vise… ispao je “levat”…Kurva, sponzorisa.. nastavi niz.
ali to ne mijenja cinejnicu da ima i zena koje zele kontrolu nad muskarcima
ako je 90% muskaraca iz tvog opisa da li trebamo da zazmirimo na ovih 10% koji su meta zena koje zele da kontrolisu zlostavljaju ili sta vec ?

ps. ako se prvo zove femicid drugo kako se zove? muskocid?
zar to nije isto samo uloge drugacije?
moimoi

#6287 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Chmoljo wrote: 26/11/2025 10:51

pa ko to pokušava? ili si ti jedna od onih koji tvrdi da se problemi trebaju rješavati redom, sada femicid, ostali neka čekaju?
Samom pricom verbalnog zlostavljanja muskaraca razvodnjavas problem koji je uzeo uzasne razmjere… sljedece bi bilo sta? Mobing na poslu? Vrsnjacko nasilje?

Svakom od tih problema treba pristupati zasebno. A ne sve u jedan lonac.

Jer kada potrpas sve u jedan lonac… mozes samo doci do zakljucka da smo bolesno drustvo i staviti tacku.
MMM1977

#6288 Re: BiH - Crna hronika

Post by MMM1977 »

dr_Evil wrote: 26/11/2025 09:45
MMM1977 wrote: 25/11/2025 22:41
banjaluka078 wrote: 25/11/2025 22:30

Kako god se vas dvoje dogovorite da se ophodite i ponašate. Odrasli ljudi koji su toliko zreli da počnu zajednički život, su zreli i za takve razgovore.
Sad se uopšte ne šalim.
Umijeće razgovora u vezi, a da u njemu nema, narodski rečeno, prcanja, se gradi otvorenim i iskrenim artikulisanjem onoga šta smeta jednoj, a šta drugoj strani i korigovanje svakog puta kad jedno krene starim obrascem. Da se "navježbati", ako se hoće, ali sve u životu traži ruda. Naše veze su vrijedne toga. Ako nisu, onda je druga priča.
Mah, nakon 25 godina skupa i 20 godina braka naucis neke stvari i ignorirati, istrpiti loše momente itd, naprosto mi se najčešće neda ni raspravljati. Pišem više generalno
Vakat ti da kupis sebi malo kakve njive jedno 15-20km od kuce, moras svaku vecer obici da ne pokradu, dok zalijes voce, okopas kavade, pokvadis krtolu, lijepo vise nemas kad ni raspravljat :D
Kupljena davno :D
Chmoljo

#6289 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

moimoi wrote: 26/11/2025 11:06
Chmoljo wrote: 26/11/2025 10:51
Samom pricom verbalnog zlostavljanja muskaraca razvodnjavas problem koji je uzeo uzasne razmjere… sljedece bi bilo sta? Mobing na poslu? Vrsnjacko nasilje?

Svakom od tih problema treba pristupati zasebno. A ne sve u jedan lonac.

Jer kada potrpas sve u jedan lonac… mozes samo doci do zakljucka da smo bolesno drustvo i staviti tacku.
je li sa parking kaznama razvodnajvamo priču o prebrzoj vožnji?

tema je crna hronika, nije tema femicid. zaista nema potrebe docirati ljudima koji vide problem, koji su spremni dati svoj doprinos u rješavanju, a na kraju krajeva i ja sam pogođen nasiljem nad ženama, jer sam suprug i otac kćerke. ili mogu samo pisati što mi odobri visoko vijeće za kontrolu mišljenja o femicidu?

ja sam kao muškarac svjestan problema, pa sam za početak supruzi kupio pepper sprej koji će iskoristiti prvom prilikom kada nadobudni kreten izleti iz auta krene za šteku da joj objasni nešto oko saobraćaja. interesantno je kako do tih situacija ne dolazi kada je sa mnom u vozilu.

no, kada kažeš bolesno društvo, šta je to? jesmo li nekada bili zdravi? je li nagrađivani Kuduz, napisan od strane akademika koji sažaljeva muškarca rogonju nastao u vrijeme zdravog društva? je li nas nešto pokvarilo pa smo postali ovakvi, bolesni? truli zapad? vjera? rat(ovi)?

odgovori su suštinski vrlo jednostavni samo treba biti hrabar i izreći ih naglas. mi smo uvijek bili ovakvi kakvi smo. nema uzročnika naše bolesti, mi smo evoluirali u ovo što jesmo sada. a rješenje je vrlo jednostavno, evolucija se treba nastaviti u pozitivnom pravcu. svi bi neka instant rješenja, kao da će zakon riješiti ovaj problem. naravno da neće, no ako ga i malo suzbije, sasvim sigurno da je potreban.

no prestanite koristiti termin "gorući" problem. ovo je uvijek bio problem, samo se nije pričalo o ovome toliko. da ima više ubistava, ali do ovoga se došlo dugim putem. od tretiranja kao imovine, pa nepismene ispomoći za kućanske poslove, preko kuduza, preko viline vlasi, pa sve do serije ubistava. stare prdonje su i prije ganjale curice od 15 godina. temelji su svemu tome davno udareni, samo je pitanje hrabrosti i odvažnosti počinitelja. ili njihovog nihilizma da krenu u konačno djelovanje.

bez rušenja tih temelja, ništa se neće značajnije promijeniti. ti temelji su i u toj krađi djece na štetu očeva.

moja supruga je tretirana ko krava pri prvom porođaju. nijednog muškarca nije bilo u blizini. sve su bile žene, većina majke. pri porođaju i nakon porođaja. neko bi to podveo pod neporfesionalnost i nezainteresovanost za rad. no kada svakako nešto radiš i biraš hoćeš li biti drzak ili saosjećajan, jer jebiga žena si, i odabereš da budeš drzak, grub, bezobrazan jer eto može ti se, ja ipak mislim da je u pitanju čisto nasilje.

ti temelji također vrlo jednostavni - nasilje se isplati, nasilnici se slave, nasilnici dobiju što žele.

femicid nije izdvojen u ovome svemu. on je samo najčešće artikulisan kroz (ne)djela prosto jer su žene fizički slabije i lakše ga je počiniti. jednostavno više prilike. zato priča o drugim nasiljima nije razvodnjavanje teme, nego priča o uzroku i ako se ikad "riješi" femicid, riješiće se i druge stvari, i biće zato što je riješen zajednički uzrok. ako se i druge vrste nasilja budu vezale uz femicid, sama evolucija će imati veće gorivo kroz više usta koja će zagovarati da se brže desi.

forsiranjem femicida mislim da se zaobilazi suština, i da će svi poduzeti koraci bez adresiranja stvarnog problema biti samo kozmetičke prirode za potrebe glasačke baze i nvo grantova.

ali hej, evo ja neću više razvodnjavati. imam sreću pa me može zaboliti kurac.

:thumbup:
moimoi

#6290 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Pa dobro, je li rjesavanje problema naoruzavati zene ili vrsiti pritisak na one koji su direktno odgovorni?
Policija koja ocigledno zanemaruje prijave… sudstvo sa blagim ili nikakvim kaznama.. pa konacno do skolstva koje niko ni ne proziva, jer je ocigledno skola ostla bez “odgoja” i postala samo obrazovna institucija.

Ta evolucija, kako si lijepo nazvao, zapocinje prije svega sa mijenjanjem svijesti. Kao sto i sam znas. Ona mora biti podrzana zakonom, sankcijama i obrazovanjem koje oblikuje vrijednosti. Drugim rijecima, bez strozijih kazni kako za pocinitelje tako i za one koji ne rade posao nema ninpromjena.

Problem je sto smo eto uspjeli i profisorima oduzeti prava da odgajaju djecu. Barem je to nekada funkcionisalo kako treba.
drug_profi

#6291 Re: BiH - Crna hronika

Post by drug_profi »

za početak, žene nek se naoružaju...
Chmoljo

#6292 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

moimoi wrote: 26/11/2025 13:30 Pa dobro, je li rjesavanje problema naoruzavati zene ili vrsiti pritisak na one koji su direktno odgovorni?
Policija koja ocigledno zanemaruje prijave… sudstvo sa blagim ili nikakvim kaznama.. pa konacno do skolstva koje niko ni ne proziva, jer je ocigledno skola ostla bez “odgoja” i postala samo obrazovna institucija.

Ta evolucija, kako si lijepo nazvao, zapocinje prije svega sa mijenjanjem svijesti. Kao sto i sam znas. Ona mora biti podrzana zakonom, sankcijama i obrazovanjem koje oblikuje vrijednosti. Drugim rijecima, bez strozijih kazni kako za pocinitelje tako i za one koji ne rade posao nema ninpromjena.

Problem je sto smo eto uspjeli i profisorima oduzeti prava da odgajaju djecu. Barem je to nekada funkcionisalo kako treba.
ja ko pojedinac ne mogu regulisati korito divlje rijeke, ali mogu staviti vreće pijeska da odbranim svoju imovinu. to nije rješavanje problema nego saniranje moguće veće štete. isto je i u ovom slučaju.

ako će pojačavanje kazni spasiti život bar jednoj ženi, reći ću da se isplatilo. no to je nedovoljno i to je isto saniranje štete. birokratija je kod nas spora i teško ju je pokrenuti, a kada se to i uspije, sve se izgubi u moru nadležnosti i papiroloogije.

rješenje je da nvo sektor napokon krene i da radi nešto i da artikuliše strategiju borbe protiv nasilja umjesto što čvaknu lovu za seminare i keteringe. fleksibilniji su, brže djeluju, nemaju teret dnevne politike. kada se artikuliše jasna strategija sa jasnim zakonskim rješenjima i reformama (od kojih bi bilo i poooštravanje kazni) onda će se naći i neko od političara koji će gurati, pa ako ništa iz razloga što mu to može biti odlična predizborna kampanja. quid pro quo. ne treba od toga bježati ali to je jedno od rješenja.
moimoi

#6293 Re: BiH - Crna hronika

Post by moimoi »

Chmoljo wrote: 26/11/2025 13:44
moimoi wrote: 26/11/2025 13:30 Pa dobro, je li rjesavanje problema naoruzavati zene ili vrsiti pritisak na one koji su direktno odgovorni?

ja ko pojedinac ne mogu regulisati korito divlje rijeke, ali mogu staviti vreće pijeska da odbranim svoju imovinu. to nije rješavanje problema nego saniranje moguće veće štete. isto je i u ovom slučaju.

ako će pojačavanje kazni spasiti život bar jednoj ženi, reći ću da se isplatilo. no to je nedovoljno i to je isto saniranje štete. birokratija je kod nas spora i teško ju je pokrenuti, a kada se to i uspije, sve se izgubi u moru nadležnosti i papiroloogije.

rješenje je da nvo sektor napokon krene i da radi nešto i da artikuliše strategiju borbe protiv nasilja umjesto što čvaknu lovu za seminare i keteringe. fleksibilniji su, brže djeluju, nemaju teret dnevne politike. kada se artikuliše jasna strategija sa jasnim zakonskim rješenjima i reformama (od kojih bi bilo i poooštravanje kazni) onda će se naći i neko od političara koji će gurati, pa ako ništa iz razloga što mu to može biti odlična predizborna kampanja. quid pro quo. ne treba od toga bježati ali to je jedno od rješenja.

Da prostos nvo kod nas su za k..c, jer ni oni sami nemaju nikako ili imaju jako malo obuke.
Mogu palamuditi kako “treba”… svi znamo da treba… samo sto niko ne zna-kako.

Svaka skola kod nas ima ili je barem imala, psihologa. Sta ti ljudi rade, osim sto pozovu ucenika na razgovor koji ima problema sa vladanjem?

Nama treba novi predmet- kako imenovati, prepoznati i vladati emocijama.
Kako se nositi sa tugom, odbijanjem, ..Kako komunicirati sa drugima
Radionice i to od prvog razreda osnovne pa sve do kraja puberteta.
Od prvog zadirkivanja, ruganja, do raskida, uvreda, mobinga…kroz citavo skolovanje.
Chloe
Photo mod

#6294 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chloe »

@moimoi Zadnji post ... :thumbup: a evo taman i vijest u skladu s tvojim postom

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ital ... /251126059

Slučajevi visoke medijske pažnje, poput ubistva studentice univerziteta Giulie Cecchettin 2023. godine, bili su ključni za široku javnu osudu i debatu o uzrocima nasilja nad ženama u patrijarhalnoj kulturi Italije.

"Dvaput smo povećali sredstva za centre i skloništa protiv nasilja, promovirali hitnu liniju i sproveli inovativne aktivnosti obrazovanja i podizanja svijest. Ovo su konkretni koraci naprijed, ali tu nećemo stati. Moramo nastaviti raditi mnogo više, svaki dan", rekla je Meloni.

Iako je opozicija lijevog centra podržala zakon u parlamentu, istakla je da pristup vlade rješava samo krivični aspekt problema, dok ekonomske i kulturne razlike ostaju neadresirane. Italijanska statistička agencija Istat zabilježila je 106 femicida u 2024. godini, od čega je 62 počinjeno od partnera ili bivših partnera.

Debata o uvođenju seksualnog i emotivnog obrazovanja u školama kao načina prevencije nasilja zasnovanog na spolu postala je žustra u Italiji. Zakon koji je predložila vlada zabranio bi seksualno i emotivno obrazovanje za osnovce i zahtijevao izričitu roditeljsku saglasnost za bilo kakve časove u srednjim školama, piše AP.

Vladajuća koalicija branila je ovu mjeru kao način zaštite djece od ideološkog aktivizma, dok su opozicione stranke i aktivisti opisali zakon kao "srednjovjekovni".

"Italija je jedna od samo sedam zemalja u Evropi gdje seksualno i obrazovanje o odnosima još uvijek nije obavezno u školama, mi pozivamo da to postane obavezno u svim ciklusima obrazovanja. Represija nije dovoljna bez prevencije, koja može početi samo u školama", navela je liderica Italijanske Demokratske stranke, Elly Schlein.
geralt

#6295 Re: BiH - Crna hronika

Post by geralt »

drug_profi wrote: 26/11/2025 13:33 za početak, žene nek se naoružaju...
Za pocetak, neka se razvod normalizuje u drustvu. I kcerku i sina planiram uciti sljedece kad malo porastu: ako se dva-tri puta ponovi neoprostiv incident (verbalni, psihicki, fizicki, nebitno), prekidaj sve i ne vracaj se. Zivot se uvijek moze poceti iznova sa novom osobom, a ni biti sam nije tako strasno. U roditeljskoj kuci uvijek imaju mjesta dok je zivih roditelja. Sto se tice djece, od njih te niko ne moze odvojiti osim ako ti to sam ne dopustis, zivimo u vrijeme interneta i mobitela i mogucnosti da odrzavas komunikaciju s bilo kim bilo gdje na svijetu 24h dnevno.

Ako mislis da od oruzja ima neke koristi u takvoj situaciji, varas se, samo stete moze biti. Svako vec ima pristup ako nista drugo onda kuhinjskom nozu.
dr_Evil

#6296 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

Ne prozivaj nam Batu :D
Chmoljo

#6297 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

geralt wrote: 26/11/2025 15:52
drug_profi wrote: 26/11/2025 13:33 za početak, žene nek se naoružaju...
Za pocetak, neka se razvod normalizuje u drustvu. I kcerku i sina planiram uciti sljedece kad malo porastu: ako se dva-tri puta ponovi neoprostiv incident (verbalni, psihicki, fizicki, nebitno), prekidaj sve i ne vracaj se. Zivot se uvijek moze poceti iznova sa novom osobom, a ni biti sam nije tako strasno. U roditeljskoj kuci uvijek imaju mjesta dok je zivih roditelja. Sto se tice djece, od njih te niko ne moze odvojiti osim ako ti to sam ne dopustis, zivimo u vrijeme interneta i mobitela i mogucnosti da odrzavas komunikaciju s bilo kim bilo gdje na svijetu 24h dnevno.

Ako mislis da od oruzja ima neke koristi u takvoj situaciji, varas se, samo stete moze biti. Svako vec ima pristup ako nista drugo onda kuhinjskom nozu.
99% tvojih postova potpisujem ali ovdje nisi u pravu. ne znam jesi li ikad imao priliku vidjeti praksu, ali teške su to situacije i teško je uspjeti.
Chmoljo

#6298 Re: BiH - Crna hronika

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 26/11/2025 15:59

đe to? :zoka:
dr_Evil

#6299 Re: BiH - Crna hronika

Post by dr_Evil »

Chmoljo wrote: 26/11/2025 16:01
dr_Evil wrote: 26/11/2025 15:59

đe to? :zoka:
Ne znam, negdje upratih da je on neki NVO :D
Hakiz

#6300 Re: BiH - Crna hronika

Post by Hakiz »

moimoi wrote: 26/11/2025 11:06 mozes samo doci do zakljucka da smo bolesno drustvo i staviti tacku.
Pa...

Ne, nismo bolesno društvo.

Bolesna smo vrsta.
Post Reply