"Koncept konstituentnog naroda u Bosni i Hercegovini ne podrazumijeva isključivost, već je stvar upravljanja državom čiji su građani oduvijek gravitirali jednoj od tri zajednice, a glasaju gotovo isključivo u skladu s načelom "pripadnosti" jednoj od tih zajednica.Ricken wrote:Hafis wrote:Ricken wrote: Pametan si dečk
Vidiš ja ne znam šta znači na hrvatskom constituent, iako ga imam u svjedodžbi, ali znam šta sve uključuje na engleskom, a između ostalog uključuje i birača, i onoga koji je biran kao i onoga koji je sastavni dio ili nešto što pripada sastavnom dijelu. Ne bitno je šta znači na hrvatskom, jer hrvatski, srpski ili bosanski nisu jezici Daytona.
Konstitutivan je nešto drugo, makar sa pravne strane, i uključuje državnosti, pravo na samoopredjeljenje i sl.
Ja poštujem što ti to smatraš semantičkim pitanjem, a dva izraza u lokalnoj uporabi čak i sinonimima, ali to su politički pravno, potpuno dvije odvojene i različite stvari. Osim tri konstituenta, postoje još druga dva, koja su potpuno obespravljena, a to su građani i ostali, po ustavu jednakopravni sa prva tri nabrojana, a koja se upravilu izostavljaju prilikom pozivanja na ustav.
Zato je bitno još jednom ponoviti šta znači konstituentnost kroz objašnjenje europskog komesara:
"Koncept konstituentnog naroda u Bosni i Hercegovini ne podrazumijeva isključivost, već je stvar upravljanja državom čiji su građani oduvijek gravitirali jednoj od tri zajednice, a glasaju gotovo isključivo u skladu s načelom "pripadnosti" jednoj od tih zajednica.
Građansku državu moguće je ostvariti kroz tri višenacionalne zajednice. U suprotnom, državom će upravljati najbrojnija zajednica".
S druge strane kada se koristi, kako kažeš, semantički slična riječ konstitutivnost, i njeno pravno značenje onda dođeš do zaključka kakvog je i sam izveo, prof. Dejan Vanjek, a on glasi:
"Sudeći po sadržaju Ustava, ali i važećim konsocijacijskim rješenjima i demokratskim praksama, konstitutivni narodi su zapravo suvereni politički narodi koji dijele, zajednički uređuju i upravljaju administrativno-političkim prostorom BiH. Ako bi se išlo u krajnost moglo bi se reći da su navedene ustavne skupine/kategorije “nosioci” suvereniteta BiH, s obzirom da se eksplicitno navode kao subjekti koji “konstituiraju” BiH i utvrđuju njen Ustav, kao najviši društveno-politički akt s kojim se usklađuje sva ostala pravno-politička regulativa"...................
"Konstitutivnost, politološko je značenje, koje proizlazi iz općeg, da onaj koji je konstitutivan suosniva, utvrđuje, etablira institucije, donosi i usvaja propise kojim regulira svoj status i položaj unutar zajedničke političke cjeline. Konstitutivnost u politološkom smislu i unutar konkretnog državno-pravnog okvira implicira određeni stupanj autonomnosti iz koje proizlazi sposobnost konstitutivnog subjekta na samoodlučivanje i samostalno djelovanje u oblastima relevantnim s aspekta očuvanja njegove konstitutivnosti, ali i suodlučivanje na ravnopravnim osnovama s drugim konstitutivnim subjektima o pitanjima od zajedničkog interesa. Takvo što moguće je osigurati samo priznavanjem i uvažavanjem statusa suverenog društveno-političkog čimbenika, a otud proizlazi i nužnost poštivanja načela legitimnog predstavljanja".
Ja skidam kapu profesoru, u političko pravnom smislu objasnio je konstitutivnost u detalj.
Ono gdje je pogriješio, je ipak što nije koristio, jedinu pravu i izvornu englesku verziju Ustava, ili aneksa IV.
Ipak, nadam se da je klepio dobru dnevnicu.
To što si citirao je deklaracija o pravima građana u BiH, a ne ustav, i kad se citira treba se citirati upotpunosti:
"U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u povijesti oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto odlučni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju."
"Oličena u narodnooslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:
Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina; Slobodu vjeroispovjesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovjesti; Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i tiska; Osobnu i imovinsku sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu; Ravnopravnost žena s muškarcima, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti; Izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini birači će vršiti tajnim glasovanjem na osnovu općteg, jednakog i neposrednog prava glasa; Aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona; Borci narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti; Svakom građaninu zajamčeno je pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti; Nitko ne može biti osuđen bez predhodnog sudskog postupka".
I potpuno si upravu, ovo je potpuno na fonu ustavne ravnopravnosti konstituenata: Srba, Hrvata, Bošnjaka, ostalih i građana.
I još jedna stvar, što se tiče predsjedništva ustav kaže:
"The Presidency of Bosnia and Herzegovina shall consist of three Members: one Bosniac and one Croat, each directly elected from the territory of the Federation, and one Serb directly elected from the territory of the Republika Srpska".
Sad ti meni objasni gdje ovdje piše da oni predstavljaju narode?
Građansku državu moguće je ostvariti kroz tri višenacionalne zajednice. U suprotnom, državom će upravljati najbrojnija zajednica".
Svejedno, ni europski komesar u ovom svom obrazloženju nije definirao pojam konstituentnosti, a još manje zašto je takav nedovoljno definiran p0ojam upotrebljen u slučaju Ustava BiH.
Da ponovimo: OVO JEDNOSTAVNO NIJE DEFINCIJA POJMA KONSTITUENT: Koncept konstituentnog naroda u Bosni i Hercegovini ne podrazumijeva isključivost, već je stvar upravljanja državom čiji su građani oduvijek gravitirali jednoj od tri zajednice, a glasaju gotovo isključivo u skladu s načelom "pripadnosti" jednoj od tih zajednica. Ovo jednostavno ne znači ništa....ne podrazumijeva isključivost, već je stvar upravljanja državom ...Ne, ovakvo objašnjenje ne bi prošlo ni u maturskom radu.
Ne piše izrijekom ali podrazumijeva. Hoćeš reći da predstavljaju tri religije, tri spola....ili možda je stavljen biblijski broj 3 (trojedni bog - otac, sin, duh sveti, tri Kralja, Isus odlazi na molitvu u Getsemanski vrt tri puta, Bog je tri puta zazvao proroka Samuela, Isus je ponovio rečenicu „Pasi ovce moje“ Petru tri puta ..i ima toga još.Sad ti meni objasni gdje ovdje piše da oni predstavljaju narode?
Ja mislim ipak da tri člana predsjedništva (Bošnjak, Srbin i Komšić) ipak simboliziraju tri BiH konstitutivna naroda (a može i konstituentna, svejedno, narodi su).