Sirija vol. 2

Locked
DuckZz

#6276 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Ima li još neko da nije slučajno odrasto dvorištima Aleppa, hodo po Damasku, prao noge u rijeci Eufrat ?
Mora da je tačno, čim piše na internetu
Opetja033

#6277 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote:Oba grada su sirijski a ne kurdski gradovi.
Srpska Banja Luka, srpski Prijedor, srpska Foca, srpsko Trebinje.
Provociram Gardu! :D

On je izrod medju sirijskim krscanima jer nesto ne voli Kurde za razliku od njegovih u Siriji koji se najradije bore uz YPG (MFS, Khabour guards)... Doduse, tu je izdajnicki Sutoro... Malo su prevrtljivi, sjede na dvije stolice. Sad sa SAA - sad sa YPG. Al bice im oprosteno ako se pokaju.

I naravno da nisu kurdski gradovi. Hasaka, Kamisli - Sirija, Rojava.
Boga mi ja znam da "vas" Ermeni u Libanu i Siriji ne mogu ocima smisliti, pa ti vidi. :mrgreen:
RepublikanskaGarda

#6278 Re: Sirija vol. 2

Post by RepublikanskaGarda »

Opetja033 wrote:
RepublikanskaGarda wrote:
Opetja033 wrote:Oba grada su sirijski a ne kurdski gradovi.
Srpska Banja Luka, srpski Prijedor, srpska Foca, srpsko Trebinje.
Reci mu, Hasaka nikad neće biti Hesice :D
U Kamisliu je poprilicno krscana zar ne? Upoznao sam par momaka poodavno. Dvojica Ermena iz Libana i dvojica iz Kamislija. Smio bih se zakleti da su i oni bili Ermeni a ne Asirci/Sirijci (?) Syriacs.
Btw, kako se uopce ispravno kaze na nekom od nasih jezika termin "Syriacs"?
Ima ih dosta i u Hasaci i u Qamishliu, vecina su asirci iako ima nesto malo armenaca koji se tu nalaze od otomanskog genocida tako da je moguce da su ta dvojca armenci, nemam pojma , znakovito je da u svedskoj drugoj ligi imas dva kluba iz istog grada: fc syrianska i fc assyriska( tako nekako), u grubo radi se o jednoj podjeli unutar asirske crkve
RepublikanskaGarda

#6279 Re: Sirija vol. 2

DuckZz wrote:Ima li još neko da nije slučajno odrasto dvorištima Aleppa, hodo po Damasku, prao noge u rijeci Eufrat ?
A kaj si ti nervozan, po cem si ti zakljucio da je netko prao noge u Eufratu? Od prisutnih forumasa jedino je mozda cbrt bio u Siriji, i to na podrucju idleba i al-ghab doline
Opetja033

#6280 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

DuckZz wrote:Ima li još neko da nije slučajno odrasto dvorištima Aleppa, hodo po Damasku, prao noge u rijeci Eufrat ?
A kaj si ti nervozan, po cem si ti zakljucio da je netko prao noge u Eufratu? Od prisutnih forumasa jedino je mozda cbrt bio u Siriji, i to na podrucju idleba i al-ghab doline
Bio sam ja u Siriji (drage sigurnosno-obavjestajne strukture: daaaaavno prije pocetka rata :mrgreen: ).
U Damasku, ali samo par dana. U prolazu. Sto je "najgore", mislim da nam je hotel bio u Sayyidul Zayneb cetvrti jer znam da nam je ta dzamija 5-10 min setnje udaljena bila. U osinjem gnijezdu sam izgleda spavao :mrgreen:

Stani, zar ti nikad nisi bio u Siriji? Je li moguce da sam ja jedini koji je zaista i bio tamo?
Mozda ima raje koja je bila u Iraku? Ja nisam.
Kikibombona

#6281 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Nisi nikad bio u Siriji?

Kud spomenu Asirisku, oborili su me jednom za dobre pare...! :evil:
Kikibombona

#6282 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Opetja033 wrote: Bio sam ja u Siriji (drage sigurnosno-obavjestajne strukture: daaaaavno prije pocetka rata :mrgreen: ).
U Damasku, ali samo par dana. U prolazu. Sto je "najgore", mislim da nam je hotel bio u Sayyidul Zayneb cetvrti jer znam da nam je ta dzamija 5-10 min setnje udaljena bila. U osinjem gnijezdu sam izgleda spavao :mrgreen:

Stani, zar ti nikad nisi bio u Siriji? Je li moguce da sam ja jedini koji je zaista i bio tamo?
Cini mi se da je Arzuhal pisao kako je bio u Siriji.

Jos jedan forumas je imao lijep komentar o svom boravku u Siriji. Rijetko se javlja tako da sam zaboravio nadimak.

Moj komso je Sirijac. Dosao u BiH krajem sedamdesetih. Dva puta smo pricali na temu Sirije kada je tek poceo rat. Nakon toga ne zeli nista reci. Jos se naljutio jedne prilike kada ga je komsija pitao, ko ce znati iz kojeg razloga.
Opetja033

#6283 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Opetja033 wrote:
Reci mu, Hasaka nikad neće biti Hesice :D
U Kamisliu je poprilicno krscana zar ne? Upoznao sam par momaka poodavno. Dvojica Ermena iz Libana i dvojica iz Kamislija. Smio bih se zakleti da su i oni bili Ermeni a ne Asirci/Sirijci (?) Syriacs.
Btw, kako se uopce ispravno kaze na nekom od nasih jezika termin "Syriacs"?
Ima ih dosta i u Hasaci i u Qamishliu, vecina su asirci iako ima nesto malo armenaca koji se tu nalaze od otomanskog genocida tako da je moguce da su ta dvojca armenci, nemam pojma , znakovito je da u svedskoj drugoj ligi imas dva kluba iz istog grada: fc syrianska i fc assyriska( tako nekako), u grubo radi se o jednoj podjeli unutar asirske crkve
Znam ja za razloge podjela, samo ne znam kako je ispravan termin za "Syriac" na nasim jezicima.

A za ove Ermene, ma ima tome vise od 15 god. Evo sto sam zapamtio:
Svi su isprva govorili da su Ermeni iz Libana, tek nakon par dana jedan od dvojice Libanaca poce prcati ove druge i govori mi da oni nisu iz Libana nego iz Kamislija ali ih stid da priznaju da su seljaci. A valjda su i azil dobili na toj prici da su Libanci. I onda ih je citavu noc prcao "Qaaaamishli". Ja se pisao od smijeha. Tad prvi i posljednji put cuo za Kamislu do pocetka ovog sranja.
jao_situacije

#6284 Re: Sirija vol. 2

Post by jao_situacije »

ima li kakvih izjava od dževlanija :mrgreen:
Opetja033

#6285 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Kikibombona wrote:
Opetja033 wrote: Bio sam ja u Siriji (drage sigurnosno-obavjestajne strukture: daaaaavno prije pocetka rata :mrgreen: ).

Cini mi se da je Arzuhal pisao kako je bio u Siriji.

Jos jedan forumas je imao lijep komentar o svom boravku u Siriji. Rijetko se javlja tako da sam zaboravio nadimak.

Moj komso je Sirijac. Dosao u BiH krajem sedamdesetih. Dva puta smo pricali na temu Sirije kada je tek poceo rat. Nakon toga ne zeli nista reci. Jos se naljutio jedne prilike kada ga je komsija pitao, ko ce znati iz kojeg razloga.
Ja i dan danas imam sliku gdje stojim ispod ogromnog Hafezovog portreta :mrgreen: . Cini mi se da je sa aerodroma, moram se zaroviti.
Inace slikao se takodje i ispred neke ogromne Hafezove statue, slikao Sayyidul Zaynab dzamiju. Izradio fotke u jednoj i danas Assadu "prijateljskoj" zemlji i nigdje tih slika.
Sa druge strani domacini u toj zemlji nam na rastanku ns aerodromu uvalili nekakve literature i brosurica na arapskom jeziku (veze nemam sta je, ali mogu pretpostaviti) kad na ulazu u avion velika kanta za smece (opet idemo preko Damaska) i stjuardese nas natjerale da sve osim Musafa pobacamo. :mrgreen: Vecina jedva docekala, bilo je i nemuslimana u grupi.
A onda detaljan pretres i na samom aerodromu u Damasku. Mnogo rigorizniji nego kad smo slijetali u dolasku (tad smo za Damask letili iz jedne zapadne zemlje).
Uglavnom vazda su se plaho voljeli. :mrgreen:
RepublikanskaGarda

#6286 Re: Sirija vol. 2

Bio sam ja par puta u Siriji i Libanonu, ali nebitno je za temu jer nemam sta napisat a da je relevantno za sadasnju situaciju. A basharovih i hafezovih plakata di god se okrenes :-)
RepublikanskaGarda

#6287 Re: Sirija vol. 2

Kikibombona wrote:
Nisi nikad bio u Siriji?

Kud spomenu Asirisku, oborili su me jednom za dobre pare...! :evil:
Ako se ne varam iz sodertaljea su ta dva kluba, tami zivi vise asiraca nego sveda, bio sam kiki ali nebitno je.....relevantan sam ko svedska turistica na bracu pred ex yu ratove
Kikibombona

#6288 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Ako se ne varam iz sodertaljea su ta dva kluba, tami zivi vise asiraca nego sveda, bio sam kiki ali nebitno je.....relevantan sam ko svedska turistica na bracu pred ex yu ratove
Cudni su ti Arapi. Upoznao sam ih nekoliko i nikako ih nisam uspjeo provaliti. Evo i ovaj komsija Sirijac. Pucaju ga opasne promjene raspolozenja. Da me pitas sta mislim o njemu, ne bih ti znao reci, a poznajem ga dvije decenije. :D

Ne znam hoce li kod njih demokratija ikada upaliti. Bilo bi dobro kada bi im za pocetak istu prestali nametati.
Opetja033

#6289 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

RepublikanskaGarda wrote:Bio sam ja par puta u Siriji i Libanonu, ali nebitno je za temu jer nemam sta napisat a da je relevantno za sadasnju situaciju. A basharovih i hafezovih plakata di god se okrenes :-)
Ja sam bio pocetkom 2001. godine. Ne sjecam se da sam vidio ijedan Basharov plakat, Hafez je umro manje od jedne godine prije toga. Garant ih je bilo, ali tada mi nije bio ni najmanje interesantan pa nisam ni obracao paznju. Ali svakako ih je bilo mnogo, mnogo manje nego Hafezovih. Naravno garant se to kasnije godinama promijenilo.

Ono, za kontekst ovog rata moj boravak u Siriji me cini manje relevantnim i od te tvoje svedske turistkinje ma Bracu u kontekstu ex yu ratova. Ali hocu malo da se kurcim. :mrgreen:
Kikibombona

#6290 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Aj da hoce Al Lazirin mali vise postati komentar da vidimo sta se desavalo na frontu... pa da idem spavati...

:D
ioannes

#6291 Re: Sirija vol. 2

Post by ioannes »

Opetja033 wrote:
RepublikanskaGarda wrote:Bio sam ja par puta u Siriji i Libanonu, ali nebitno je za temu jer nemam sta napisat a da je relevantno za sadasnju situaciju. A basharovih i hafezovih plakata di god se okrenes :-)
Ja sam bio pocetkom 2001. godine. Ne sjecam se da sam vidio ijedan Basharov plakat, Hafez je umro manje od jedne godine prije toga. Garant ih je bilo, ali tada mi nije bio ni najmanje interesantan pa nisam ni obracao paznju. Ali svakako ih je bilo mnogo, mnogo manje nego Hafezovih. Naravno garant se to kasnije godinama promijenilo.

Ono, za kontekst ovog rata moj boravak u Siriji me cini manje relevantnim i od te tvoje svedske turistkinje ma Bracu u kontekstu ex yu ratova. Ali hocu malo da se kurcim. :mrgreen:
zaboravio si napomenuti da si napravio namaz u siitiskoj dzamiji u damasku :lol:
madner

#6292 Re: Sirija vol. 2

Post by madner »

Sta bio u Iraku, vodio operacije. :D
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#6293 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

Congrats to Suheil Al-Hassan (Al-Nimr) on his promotion to "Major General" - he becomes the youngest Syrian to ever receive this promotion in the Syrian Arab Army.

Over the weekend, the prominent Tiger Forces commander Colonel Suheil Al-Hassan was promoted to the rank of “Major General” after refusing the promotion to become a Brigadier General last year.

Considered one of Syria’s most decorated military officers, Major General Suheil Al-Hassan became the youngest member of the Syrian Arab Army (SAA) to be promoted to the rank of Major General.

Major General Al-Hassan gained notoriety during his campaign to liberate the soldiers trapped at the Aleppo Central Prison – he and his soldiers lifted the 16 month siege before being deployed to the northern Hama countryside to recapture Halfaya, Souran, and Taybat Al-Imam near the Syrian Government stronghold of Mhardeh.

With his recent promotion, Major General Al-Hassan joins Major General Issam Zahreddine of the Syrian Arab Army’s 104th Airborne Brigade (Republican Guard) as having the wartime distinction of being honored with this title.

Born in the Syrian coastal city of Jableh (Latakia), Major General Al-Hassan became a career soldier in 1988 when he joined the Syrian Arab Army’s elite paratrooper division – he would later serve in Lebanon.

Currently, Major General Al-Hassan is commanding the Tiger Forces in the Aleppo Governorate’s eastern countryside, where they are attempting to seize the ISIS stronghold of Deir Hafer.

Image
walter kurtz

#6294 Re: Sirija vol. 2

Post by walter kurtz »

Eh sad koji je pravi tigar :zoka:
arman1
Grijem se na: ljubav bližnjih svoj
Vozim: šta klepim
Horoskop: BOG

#6295 Re: Sirija vol. 2

Post by arman1 »

walter kurtz wrote:Eh sad koji je pravi tigar :zoka:
Ovaj novopečeni general sa brdom ožiljaka, dvije šipke (u ruci i nozi) jednim metkom i par sitnijih gelera. navodno je izgubio i čulo mirisa.
RepublikanskaGarda

#6296 Re: Sirija vol. 2

Prisjetimo se najveće pljačke u Sirijskom ratu, kada su "pobunjenici" iz okolnih sela, naoružani od strane Turske i financirani iz zaljevskih zemalja sredinom 2012. upali u najmnogoljudniji, najveći i gospodarski najvažniji Sirijski grad Allepo. Iako je Damask glavni grad Allepo je bio gospodarski najsnažniji u zemlji a glavni motor Allepa je bila industrijska zona Shaykh Najjar u kojoj je prije početka rata poslovalo preko 2 000 tvrtki i kompanija a ukupne investicije u tu industrijsku zonu broje se u milijardama USD. Te 2012. pobunjenici su opljačkali komplet cijelu industrijsku zonu a tisuće mašina, strojeva, industrijskih traka, etc.... je završilo u Turskoj. Sirijska vojska je je povratila kontrolom nad industijskom zonom ali zona je totalno devastirana, uništena i popaljena, što krađom i kleptomanstvom sirijskih domoljuba režiranim 2012 a što teškim bombardiranjem snaga odanih vladi u Damasku prilikom povrata kontrole nad tim područjem.

https://www.youtube.com/watch?v=uOSUh87WA20
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6297 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

ja sam se za to "morao" ispričavati "svim muslimanima" na forumu koje sam uvrijedio
kad sam rekao da pljačka turska ko srbija
Herr Flick

#6298 Re: Sirija vol. 2

Post by Herr Flick »

Black swan wrote:ja sam se za to "morao" ispričavati "svim muslimanima" na forumu koje sam uvrijedio
kad sam rekao da pljačka turska ko srbija
Kome si se izvinjavao,selefijama sa foruma :lol:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#6299 Re: Sirija vol. 2

Post by Truba »

tada još uvijek nisam pravio razliku između muslimana jer su me filovali na faxu da islam nema sekti sljedbi i pravaca pa sam to bio zapamtio :D
Arteta

#6300 Re: Sirija vol. 2

Post by Arteta »

Pljackanje je bilo dok je FSA postojala, ali sada su tu Nusra i Islamski front pa nema vise pljacki, sada je sve po serijatu
Locked