juga 1950.-1990.
- Banksy
#6276 Re: juga 1950.-1990.
A takvi polako, biologijom, preuzimaju društvo i pozicije. Kako kažu, pravićemo one od blata.
-
kakavdanakneiskustvu
#6277 Re: juga 1950.-1990.
piupiu wrote:E, fakat.uglavnomja wrote:a hljeba nikad nije falilo, cuj nestasica hljeba 83.![]()
Imam ja ove mladje raje u porodici, devedeseto naovamo, sve znaju bolje od mene. Obično kažu: "PriĆo mi čo'ek."
moja žena ista,rođena u vrijeme olimpijade,ja desetak godina stariji,sve ona zna bolje kako je tad bilo
- spreca
#6278 Re: juga 1950.-1990.
uglavnomja wrote:spreca wrote: ovo nema veze sa nestasicom hljeba i 83 godinom....bas sam bio tih godina u Splitu.....ovo moze biti mozda negdje psle rata...ovo neko ko hoce da pljune po jugi a nema pojma kako je bilo pa se provaljuje![]()
u svakom slucaju sto je bilo nestasica to su bili uvozni proizvodi, kafa, benzin i sl. u jednom kratkom periodu
a hljeba nikad nije falilo, cuj nestasica hljeba 83.
Last edited by spreca on 08/01/2018 12:28, edited 1 time in total.
- dragma
- Vozim: Pješe
#6279 Re: juga 1950.-1990.
uglavnomja wrote:spreca wrote: ovo nema veze sa nestasicom hljeba i 83 godinom....bas sam bio tih godina u Splitu.....ovo moze biti mozda negdje psle rata...ovo neko ko hoce da pljune po jugi a nema pojma kako je bilo pa se provaljuje![]()
u svakom slucaju sto je bilo nestasica to su bili uvozni proizvodi, kafa, benzin i sl. u jednom kratkom periodu

Last edited by dragma on 08/01/2018 12:28, edited 1 time in total.
- stakasa
#6280 Re: juga 1950.-1990.
kakavdanakneiskustvu wrote:piupiu wrote:E, fakat.uglavnomja wrote:a hljeba nikad nije falilo, cuj nestasica hljeba 83.![]()
Imam ja ove mladje raje u porodici, devedeseto naovamo, sve znaju bolje od mene. Obično kažu: "PriĆo mi čo'ek."
moja žena ista,rođena u vrijeme olimpijade,ja desetak godina stariji,sve ona zna bolje kako je tad bilo
- piupiu
#6281 Re: juga 1950.-1990.
Bila je i nestašica vate, ne'š vjerovat'. Znam da je mojoj nani iz Splita stizala vata od prijateljice, jer je kod nas u jednom trenutku nije bilo. A hljeb je jedno vrijeme pravo brzo nestajao ujutro. To je tačno. Somuna je uvijek bilo.spreca wrote:uglavnomja wrote:spreca wrote: ovo nema veze sa nestasicom hljeba i 83 godinom....bas sam bio tih godina u Splitu.....ovo moze biti mozda negdje psle rata...ovo neko ko hoce da pljune po jugi a nema pojma kako je bilo pa se provaljuje![]()
a hljeba nikad nije falilo, cuj nestasica hljeba 83.e bas tako.....ako je ista bilo bilo je hljeba.....i to pravog hljeba a novo danas sto nazivaju hljebom najcesce nema veze sa hljebom jer su valjda svi standardi odbaceni.....ja se sjecam da je samo bila nestasica kafe, benzina i praska za vesh drugoga se ne sjecam .....ali Somuna je bilo za Izvoz
...lazu i lazu.....nekad smo imali Varteks Alija Hodzic Beko Kluz Mura itd itd a danas imamo made in cina i sve za marku
![]()
![]()
![]()
Last edited by piupiu on 08/01/2018 12:32, edited 2 times in total.
- dragma
#6282 Re: juga 1950.-1990.
Ista prodavnica poslije rata:spreca wrote:ovo nema veze sa nestasicom hljeba i 83 godinom....bas sam bio tih godina u Splitu.....ovo moze biti mozda negdje psle rata...ovo neko ko hoce da pljune po jugi a nema pojma kako je bilo pa se provaljujedragma wrote:

Trgovačko preduzeće "Prehrana" je tokom rata preuzeo Agrokor.
Last edited by dragma on 08/01/2018 12:34, edited 1 time in total.
- uglavnomja
#6283 Re: juga 1950.-1990.
dragma se dokop'o nekog anti-yu kolaza
pun ih internet, narocito ovih sto jedu kruh, a ne hljeb ...
a nidje datuma
poslije drugog rata je bilo drugacije, ali 1983.
a nidje datuma
- stakasa
#6284 Re: juga 1950.-1990.
Sigurno je bilo redova u tom periodu. Ne znam koliko je to variralo od grada do grada. Kafa, benzin, ne mogu se sad sjetit sta sve jos. Pa slabo je ko u Trst isao a da ne kupi barem dva kila rize starojuglavnomja wrote:dragma se dokop'o nekog anti-yu kolaza![]()
a nidje datuma
- piupiu
#6285 Re: juga 1950.-1990.
Eeee, blago tebi.kakavdanakneiskustvu wrote:piupiu wrote:E, fakat.uglavnomja wrote:a hljeba nikad nije falilo, cuj nestasica hljeba 83.![]()
- Banksy
#6286 Re: juga 1950.-1990.
'83. je godina olimpijske izgradnje Sarajeva kad smo dobili planinske hotele, Holiday, Zetru, Dobrinju, trolu, gasifikaciju, nove asfalte, itd. Sugerirati da smo te godine (bilo ko u Yu) bili gladni hljeba je baš žešća nebuloza.
- insomnia78
#6287 Re: juga 1950.-1990.
dragma wrote:uglavnomja wrote:spreca wrote: ovo nema veze sa nestasicom hljeba i 83 godinom....bas sam bio tih godina u Splitu.....ovo moze biti mozda negdje psle rata...ovo neko ko hoce da pljune po jugi a nema pojma kako je bilo pa se provaljuje![]()
- spreca
#6288 Re: juga 1950.-1990.
Bio je neki radnicki hljeb kako su ga neki zvali i za njim je bila guzva jer je osjetno bio jeftinij a nije ga bilo dovoljno jer su pekare morale ga peci neki procenat od obsce proizvodnje hljeba.....evo na onim isjeccima iz novina pise da je bilo u jutarnjim satima guzve jer su neki privatni pekari otisli na godisnje odmore i d se osjeti manjak hljeba i da druge pekare ne uspijevaju to nadoknaditi,,,ali sito nigdje ni jednog datuma a ni okojim casopisima je rijec...jer u inostranstvu si imao masu antijugoslovenskih casopisa ...tad sam bio na zapadu i cesto itao te anti jugo novine i svaki put se ubjedio da pisu gluposti.piupiu wrote:
Bila je i nestašica vate, ne'š vjerovat'. Znam da je mojoj nani iz Splita stizala vata od prijateljice, jer je kod nas u jednom trenutku nije bilo. A hljeb je jedno vrijeme pravo brzo nestajao ujutro. To je tačno. Somuna je uvijek bilo.
-
radostan dan
#6289 Re: juga 1950.-1990.
od svih nestašica, najteže mi je padala nestašica demokratije i nemogućnost biranja mog kandidata.
džabe sve, i mediteranske i olimpijske, i mate parlov i svetlana kitić, i stan od države, i očeva i majčina plata...kad ja ne mogu da ostvarim svoje ljudsko osnovno pravo, da biram moga predstavnika, onda jebo ti i gradac i makarsku i olimpikturist i besplatno liječenje...
kad se meni moj predstavnik, sa osnovnim školom i diplomom srednje iz širokog, i višom iz kiseljaka, nasekira i bori za moja prava za koja sam ga i delegirO...on nema kad da zubalo namjesti, od brige za mnom.
svoju đecu ne vidi po pola godine, nema kad da ode do beča...sve zbog nas.
džabe sve, i mediteranske i olimpijske, i mate parlov i svetlana kitić, i stan od države, i očeva i majčina plata...kad ja ne mogu da ostvarim svoje ljudsko osnovno pravo, da biram moga predstavnika, onda jebo ti i gradac i makarsku i olimpikturist i besplatno liječenje...
kad se meni moj predstavnik, sa osnovnim školom i diplomom srednje iz širokog, i višom iz kiseljaka, nasekira i bori za moja prava za koja sam ga i delegirO...on nema kad da zubalo namjesti, od brige za mnom.
- spreca
#6290 Re: juga 1950.-1990.
naravno....jer nije bio ni rodjen za vrijeme juge.....ali svi koji su zivili u jugi znaju da je to laz osim onih nedobronamjernihuglavnomja wrote:dragma se dokop'o nekog anti-yu kolaza![]()
a nidje datuma
-
kakavdanakneiskustvu
#6291 Re: juga 1950.-1990.
Eeee, blago tebi.piupiu wrote:kakavdanakneiskustvu wrote:E, fakat.piupiu wrote:a hljeba nikad nije falilo, cuj nestasica hljeba 83.![]()
ma shvatam,i meni to ide na zivce ali vremenom skontas da ne vrijedi,jos kad podje pricati kako su neki drugi,stranci ko li,odlucili da ne želimo više živiti u SFRJ,kao to je bila najbolja država,kad je upitam pa što su ljudi glasali za one koji su htjeli raspad te države onda kaže nisu to nasi ljud,kad je pitam ko,ona meni šta ti znaš,i ja shvatim da nema koristi,nimalo
- spreca
#6292 Re: juga 1950.-1990.
radostan dan wrote:od svih nestašica, najteže mi je padala nestašica demokratije i nemogućnost biranja mog kandidata.
Nismo bili amerika ali za sav isocni blok smo bili bog i amerika
- dragma
#6293 Re: juga 1950.-1990.
@Banksy (i ostali), mlim te pročitaj/te u kakvoj ekonomskoj krizi se nalazila Jugoslavija u godini o kojoj govoriš. Hvala.Banksy wrote:'83. je godina olimpijske izgradnje Sarajeva kad smo dobili planinske hotele, Holiday, Zetru, Dobrinju, trolu, gasifikaciju, nove asfalte, itd. Sugerirati da smo te godine (bilo ko u Yu) bili gladni hljeba je baš žešća nebuloza.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Raspad_SFRJ
- uglavnomja
#6294 Re: juga 1950.-1990.
rekla mi jedna poljakinja prije nekoliko godina, zena oko 5 banki:spreca wrote:radostan dan wrote:od svih nestašica, najteže mi je padala nestašica demokratije i nemogućnost biranja mog kandidata.
Nismo bili amerika ali za sav isocni blok smo bili bog i amerika
za nas je jugoslavija bila veca od amerike
- dragma
#6295 Re: juga 1950.-1990.
Ispravka krivog navoda, dragma se rodio za vrijeme Jugespreca wrote:naravno....jer nije bio ni rodjen za vrijeme juge.....ali svi koji su zivili u jugi znaju da je to laz osim onih nedobronamjernihuglavnomja wrote:dragma se dokop'o nekog anti-yu kolaza![]()
a nidje datuma
INOSTRANI PROLETERIJAT SA ZAVIŠĆU GLEDA NA NAS.

BOLJE RUSKO GOV*O NEGO AMERIČKA PITA reče deda Milutin i napi se koka kole
- uglavnomja
#6296 Re: juga 1950.-1990.
dragma wrote:@Banksy (i ostali), mlim te pročitaj/te u kakvoj ekonomskoj krizi se nalazila Jugoslavija u godini o kojoj govoriš. Hvala.Banksy wrote:'83. je godina olimpijske izgradnje Sarajeva kad smo dobili planinske hotele, Holiday, Zetru, Dobrinju, trolu, gasifikaciju, nove asfalte, itd. Sugerirati da smo te godine (bilo ko u Yu) bili gladni hljeba je baš žešća nebuloza.
ostali su ZIVJELI u tom periodu, i ne treba nam da citamo ono sto smo vidjeli i sa cim smo rasli, a wikipedija, narocito nacionalna, je
kosovo je posebna prica, ali kad to 'rvatici udorobe u antikomunjarski tekst, cista avazovstina
- Banksy
#6297 Re: juga 1950.-1990.
Ne bih da mi hrvatska wikipedia tumači povijest koju pamtim. Tvrdiš li to da smo '83. bili gladni hljeba (jer to fotka iznad implicira)?dragma wrote:@Banksy (i ostali), mlim te pročitaj/te u kakvoj ekonomskoj krizi se nalazila Jugoslavija u godini o kojoj govoriš. Hvala.Banksy wrote:'83. je godina olimpijske izgradnje Sarajeva kad smo dobili planinske hotele, Holiday, Zetru, Dobrinju, trolu, gasifikaciju, nove asfalte, itd. Sugerirati da smo te godine (bilo ko u Yu) bili gladni hljeba je baš žešća nebuloza.
- spreca
#6298 Re: juga 1950.-1990.
de ba nemoj se provaljivati...organizuju se Olimpijske igre u drzavi u kojoj na pekari nema hljebadragma wrote:@Banksy (i ostali), mlim te pročitaj/te u kakvoj ekonomskoj krizi se nalazila Jugoslavija u godini o kojoj govoriš. Hvala.Banksy wrote:'83. je godina olimpijske izgradnje Sarajeva kad smo dobili planinske hotele, Holiday, Zetru, Dobrinju, trolu, gasifikaciju, nove asfalte, itd. Sugerirati da smo te godine (bilo ko u Yu) bili gladni hljeba je baš žešća nebuloza.
- spreca
#6299 Re: juga 1950.-1990.
ja ovdje nekad sa ovim starim sovjetskim rusima kad pricam a posjecivali su jug kao turisti i dan danas kazu pa vi ste tada bili bolji od nas sada sto je mozda i negdje istina.....kazu vi nikada i niste bili soijalisticka drzava nego kapitalistickauglavnomja wrote:
rekla mi jedna poljakinja prije nekoliko godina, zena oko 5 banki:
za nas je jugoslavija bila veca od amerike
- dragma
#6300 Re: juga 1950.-1990.
Jah, sve velkohrvatska, da ne kažem ustaška propaganda a mi pavijani odrasli na bananama. Odjednom svi zaboravili naselja s razrovanim, nikad asvaltiranim ulicama i živinom koja trči oko nedovršenih kuća padinskih naselja. Umjesto cvijeća i travnjaka, oko kuća nabacane daske i lim, nacijepana drva i karoserije odbačenih auta. Itd, itd...
Dajte bolan, uozbiljite se
Dajte bolan, uozbiljite se
Last edited by dragma on 08/01/2018 13:18, edited 1 time in total.