Stvarno slabo znam koliko je pouzdano sta je ko govorio oko jugoslavije...ali samo znam da sto se tice G4, amrika je izrazila interes da supergaleb udje u konkurenciju za novog trenaznog aviona SAD, bili americki piloti ovdje, letili, zadovoljni...ali na tome je ostalo. Uzeli licencu od Hawka i modernizovali Talon, i lete i dan danas. Nemam pojma sta je General Dynamics trazio niti sam cuo za to, ali Boeing i MC Douglas su imali prilican biznis sa jugoslovenskom avioindustrijom (Jugoslavija je prvi Kupac u evropi tada noovog Boinga 737)...mozda je GD gledao na saradnju oko modernizacije super galeba u verziji M sto je bilo aktuelno sredinom osamdesetih?
Jedna ispravka ako mogu, RF 5 je izvidjacka verzija F5 Tiger, za jugoslaviju je bila ponuda naprednije verzije F20 Tigershark ali pocetkom osamdesetih dok Yu nije objelodanila svoj projekat NA ( u kooperaciji sa francuzima), a ona eskadrila Mig 29 je bila popuna dok NA ne poleti (94-96 se ocekivalo da udje u operativnu upotrebu)...ne znam sto spominjes Mig 21 ako nije greska.
F20 je neka druga prica koja nije makla od ideje u Jugoslaviji.
RF-5 je nesto sto je bilo "opipljivo" i sto se razmatralo polovinom 70-tih, da bi kulminiralo testiranjem 1980 godine. RF-5 je trebao da zamjeni MIG-21R koji je koristio podvjesne kontejnere za snimanje iz 1950-tih. Na zalost, na kraju po nasem obicaju, SFRJ nije kupila RF-5, ali je kupila kontejnere koji su modifikovani za koristenju na MIG-21R. Tako je SFRJ bila jedina drzava koja je letila na ruskom lovcu, sa americkom opremom za snimanje. Sto bi rekli ameri: go figure!
GD je u G4 vidio svoju sanse. SOKO nikad nije mogao da pobjedi na tom takmicenju sam. Znaci moralo se ici u kooperaciju sa nekom americkom firmom. Amerikanci kada su testirali G4 su rekli da je definitivno bolji od Hawka i ostalih trenaznih aviona (G4 je konstruisao isti tip koji je konstruisao i J21, koji je doktorirao na Michigan State University gdje je dobio stipendiju poslije II sv. rata kao pomoc Jugoslaviji). J21 je i dan danas avion koji je vruca roba medju entuzijastima jer oprasta mnostvo gresaka.
Elem, SOKO je trebao GD a GD je trebao SOKO. Amerikanci su htjeli da ubace svoj motor umjesto RR, i svoju avioniku, dok bi SOKO radio sve ostalo.
GD je vidio G4 kao americki trenazni avion, medjutim, jbg, znamo svi kako je zavrsilo.
Ove slike se iance mogu naci na internetu, da ne pomisli neko da sam ih maznuo:)

Trenaza na F-5 prijel prelaska na RF-5E:

STos e tice mog spominjanja MIG-21, hocu reci odnosi su bili takvu da je SFRJ letila na MIG-21 18 godina prije ispitivanja RF-5E. Kada je ispitivanje na RF-5E zavrseno, zbog dokumentacije koju je SAD podjelila sa SFRJ, tada se znalo vise o RF-5E nego o MIG-21 kojeg smo imali u sastavu, jer Rusi nikad nisu htjeli djeliti najbitnije podatke sa SFRJ o tom avionu.
Samod a ukazem kakvi su odnosi bili.
Edit: Tip koji je bio jedan od pilota ispred USAF-a kada je JNA testirala RF-5E je kasnije poginuo u testiranju F20 kada je cijeli projekat ugasen.