RUSIJA

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#6276 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

General War wrote:
Mislim na SRJ-kasnije na SiCG.
Sad ti ode lijepo u SBB-KBB, kazes da ne baratam cinjenicama a sad mrtav ladan pricas o dogovorima koje niko ne zna...da postoje Gorbacov je jos ziv, rekao bi nesto valjda...nisu te drzave primljene preko noci, zato sam ti i ostavio to stivo o NATO za laku noc.
...i tu dolazimo do onoga sto ja tvrdim da ce se desiti ponovo, kad stomak zakrci, opet ce se ruje dobrovoljno spakovat curik bez intervencije.

Kako su njemci placali troskove povlacenja iz DDR tako su se rusi i povlacili, niko ih nije puskom gonio...i mosti hitlera su ponijeli sa sobom.

Trece, Pa i sada je federacija tamo nekih pokraina i republika...
1) Nebitno na sta mislis, nije tacno. Drzava se raspala, SRJ je sukcesor kao i sve ostale.

(Ovo me podsjeti na interesantnu podudarnost da su zapadne zemlje osporavale pravo SRJ da se smatra iskljucivom nasljednicom SFRJ, sto je zamalo potpuno oborilo tuzbu za genocid).

2) Jesi li ikad cuo za "Sinatrinu doktrinu"? (upozoravam te da dobro znam sta o tome pise na wikipediji :P )

3) Sta mislis bi li Amerika nijemo posmatrala ruske baze u svom dvoristu ili neku antiamericku vladu (ako iole znas istoriju, onda znas i odgovor). To ti je i jefferson napisao sta bi se desilo, a znamo svi od Zaljeva svinja do neuspjesnog pokusaja rusenja Uga Caveza.

4) Rusija je federacija bila u CCCP i ostala je i dalje, paralela koju si iznio ne stoji.
General War

#6277 Re: RUSIJA

Post by General War »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote:
Sad ti ode lijepo u SBB-KBB, kazes da ne baratam cinjenicama a sad mrtav ladan pricas o dogovorima koje niko ne zna...da postoje Gorbacov je jos ziv, rekao bi nesto valjda...nisu te drzave primljene preko noci, zato sam ti i ostavio to stivo o NATO za laku noc.
...i tu dolazimo do onoga sto ja tvrdim da ce se desiti ponovo, kad stomak zakrci, opet ce se ruje dobrovoljno spakovat curik bez intervencije.

Kako su njemci placali troskove povlacenja iz DDR tako su se rusi i povlacili, niko ih nije puskom gonio...i mosti hitlera su ponijeli sa sobom.

1) Nebitno na sta mislis, nije tacno. Drzava se raspala, SRJ je sukcesor kao i sve ostale.

(Ovo me podsjeti na interesantnu podudarnost da su zapadne zemlje osporavale pravo SRJ da se smatra iskljucivom nasljednicom SFRJ, sto je zamalo potpuno oborilo tuzbu za genocid).

2) Jesi li ikad cuo za "Sinatrinu doktrinu"? (upozoravam te da dobro znam sta o tome pise na wikipediji :P )

3) Sta mislis bi li Amerika nijemo posmatrala ruske baze u svom dvoristu ili neku antiamericku vladu (ako iole znas istoriju, onda znas i odgovor). To ti je i jefferson napisao sta bi se desilo, a znamo svi od Zaljeva svinja do neuspjesnog pokusaja rusenja Uga Caveza.

4) Rusija je federacija bila u CCCP i ostala je i dalje, paralela koju si iznio ne stoji.
1. OK
2. Ne
3.Posmatrala ih je cetrdeset godina...posmatrala je i revoluciju na kubi i revoluciju u iranu...nije ni CCCP nijemo posmatrala oponente kad joj se moglo...od koreje preko vijetnama do juzne amerike.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6278 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

General War wrote:[

Posmatrala ih je cetrdeset godina...posmatrala je i revoluciju na kubi i revoluciju u iranu...nije ni CCCP nijemo posmatrala oponente kad joj se moglo...od koreje preko vijetnama do juzne amerike.
Poenta price je otprilike u ovome. Ne trebas traziti u potezima ovih dvaju supersila (nekad) i supersile i regionalne sile (sada) pravo i pravdu. Gaze preko drugih jer im se moze, a i moraju da bi odrzale taj status. Da je amerika nijemo posmatrala, vala i nije-upucujem te na novi pojam "Operacija Kondor"

Tako da nema tu velike razlike u principu, ima samo u obimu. A obim pljacke je prema mogucnostima.

Znas kao u drzavnoj firmi-direktor krade milione, radnici kradu i prepordaju naftu i sitni inventar.

Zato ti kazem-neobjektivno je zamjerit radniku sto krade naftu iz firminog kombija, a direktora koji je zavrnuo 10 milja na tenderu, tapsati po ramenu.
jefferson

#6279 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote: Istrazi, bilo bi dobro...Hoces, ispunis uslove...bujrum.
-Rusija i CCCP nisu isto...CCCP se raspao.
-Da li je rusija izrazila zelju pristupu u NATO?
Istrazit cu kad budem imao vremena. Ovako napamet znam da ih je NATO prvobitno odbio i da je u Klintonovoj administraciji bilo velikih neslaganja po ovom pitanju, upravo zbog straha da se ne isprovocira Rusija.

Rusija je pravni sukcesor CCCR.

Je li NATO pozvao Rusiju na vojni savez? (To je, primjetices, razlicito od pristupa Rusije NATO-u)
Nije bas tako. Bilo je govora o ruskom pristupanju u NATO kada su Rusiji bile potrebne pare kroz NUnn-Lugar program da obezbjedi nuklearni materijal i na kraju isplati plate generalima i ostalim oficirima da ne bi prodali bojevu glavu ili slicno nekome ko ima jeben kratak spoj u glavi. SAD su iskesirale oko 80 milijardi dolara 90-tih samo da se nuklearno oruzje obezbjedi, vrlo mala cifra s obzirom na posljedice.
Ruski oficiri su cak dolazili 1994-1998 u americke vojne skole tipa general-stabna skola ili komandno-stabna skola. medjutim, kada je Rusija ponovo uhvatila malo ekonomskog zamaha, tu je pukla tikva.
Hajde sto je pukla tikva izmedju Rusa i Amerikanaca, nego su Rusi sve oficire koji su bili u SAD naprasno penzionisali.
Sto se tice pravnog nasljednika: na papiru da, u stavrnosti je malo komplikovanije.
Da ti kazem jednu anegdotu: na jednom skupu (na kojem se dobro pilo) pocela prica o hladnom ratu, i ruski general kaze: mi nismo izgubili hladni rat. Svi ono ga pogledase kao: a jest dobro popio, kad on: nije Rusija, nego SSSR izgubio hladni rat. Samo da ukazem o kakvom se mentalnom sklopu radi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#6280 Re: RUSIJA

Post by _BataZiv_0809 »

jefferson wrote: Nije bas tako. Bilo je govora o ruskom pristupanju u NATO kada su Rusiji bile potrebne pare kroz NUnn-Lugar program da obezbjedi nuklearni materijal i na kraju isplati plate generalima i ostalim oficirima da ne bi prodali bojevu glavu ili slicno nekome ko ima jeben kratak spoj u glavi. SAD su iskesirale oko 80 milijardi dolara 90-tih samo da se nuklearno oruzje obezbjedi, vrlo mala cifra s obzirom na posljedice.
Ruski oficiri su cak dolazili 1994-1998 u americke vojne skole tipa general-stabna skola ili komandno-stabna skola. medjutim, kada je Rusija ponovo uhvatila malo ekonomskog zamaha, tu je pukla tikva.
Hajde sto je pukla tikva izmedju Rusa i Amerikanaca, nego su Rusi sve oficire koji su bili u SAD naprasno penzionisali.
Sto se tice pravnog nasljednika: na papiru da, u stavrnosti je malo komplikovanije.
Da ti kazem jednu anegdotu: na jednom skupu (na kojem se dobro pilo) pocela prica o hladnom ratu, i ruski general kaze: mi nismo izgubili hladni rat. Svi ono ga pogledase kao: a jest dobro popio, kad on: nije Rusija, nego SSSR izgubio hladni rat. Samo da ukazem o kakvom se mentalnom sklopu radi.
Mislio sam na cinjenicu da je NATO ispocetka odbio drzave Visegradske grupe.

Za ovo ostalo nisam znao. Anegdota je :thumbup:

P.S. Ti si jednom pisao dobru analizu zbog cega americkoj vojsci i nije bas pretjerano drago zbog pada CCCP.
jefferson

#6281 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote:

Opet se vracamo ko sta moze i koliko hoce.
SAD da su imale toliko interesa u Venecueli one bi smjenile Chaveza davno. Medjutim, koliko god se greske ponavljale, nekada se i uci na greskama. Hugu Chaveza je dovoljo bilo ostaviti na vlasti i sam je sjebao drzavu. Pitanje je da li je americka marionetska vlada u Venecueli vriejdna moguce nestabilnosti u toj drzavi? Mislim da su tu amerikanci donjeli odluku nakon nekih pkusaja da socijalistima u venecueli puste sve, a oni su dovoljno sami destruktivni.
Medjutim, entreba ni sekunde sumnjati da bi amerikanci napravili dar mar u Meksiku ili nekoj blizoj drzavi ako bi se Rusi otvoreno poceli mjesati. Cak i u Venecueli, medjutim Rusija nije ekonomski dovoljno jaka da se mejsa u Juznoj Americi na ancin kao sto SSSR radio tokom hladnog rata.
Opet se vracamo na ono da nemozes biti sila bez jake ekonomije, a Rusi su u rangu sa Italijom. Problem kod Rusa je sto bi oni preko reda sve. Daj odmah da su sila, i cim je ekonomija malo ojacala, odmah se razmahali. Malo nafta pala i odmah problemi.
Medjutim, dobro bi bilo kada bi Rusija ojacala, da ekonomija bar bude velika kao njemacka. Balans u svijetu je potreban, a sa Rusima se moze razgovarati, sjesti, popiti, pa se naci neki kompromis.
Medjutim, jbg, ne bi volio da mi u BiH budemo kolateralna steta ove igre, a Rusi su vec pokazali da su voljni nasu situaciju koristiti da malo zajebaju amerikance. Mislim da bar mi trebamo biti na cisto s kim se trebamo druziti.
jefferson

#6282 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

_BataZiv_0809 wrote:
jefferson wrote: Nije bas tako. Bilo je govora o ruskom pristupanju u NATO kada su Rusiji bile potrebne pare kroz NUnn-Lugar program da obezbjedi nuklearni materijal i na kraju isplati plate generalima i ostalim oficirima da ne bi prodali bojevu glavu ili slicno nekome ko ima jeben kratak spoj u glavi. SAD su iskesirale oko 80 milijardi dolara 90-tih samo da se nuklearno oruzje obezbjedi, vrlo mala cifra s obzirom na posljedice.
Mislio sam na cinjenicu da je NATO ispocetka odbio drzave Visegradske grupe.

Za ovo ostalo nisam znao. Anegdota je :thumbup:

P.S. Ti si jednom pisao dobru analizu zbog cega americkoj vojsci i nije bas pretjerano drago zbog pada CCCP.
Pa u pocetku jeste, ali zatos to ni sami amerikanci nisu mogli vjerovati da je SSSR toliko slab strukturalno. Mislim znalo se 80-tih da stvari nisu OK u SSSR-u, ali niko nije mogao vjerovati da je toliko lose, i amerikanci nisu htjeli cackati mecku. Drugo, iako mnogi misle da je raspad SSSR-a u americi docekan sa slavljem, najbolje je James Baker rekao: kada smo se dobro napili, ujutro smo se probudili u nevjerici i panici jer nismo imali pojma ko kontrolsie 53,000 nuklearnih bojevih glava.
Sto se tice vojske, apsolutno. Aericka (i ne samo americka) vojska preferira rat trece generacije sa velikim divizijama, postivanjem Zenevske konvencije itd. Amerikanci su od 1991 u sustini u ratu cetvrte generacije. Osim pustinjske oluje, raznih bombardovanja po BiH, Srbiji i slicno, sve se svodi na ganjanje kozojeba po pecinama. Nema vojske koja se voli time baviti.
Cak i danas vojska gura svoju filozofiju koja se bazira na balansiranju Rusa i u zadnje vrijeme Kineza. Penzionisanje A-10 aviona ti je najbolji pokazatelj gdje vojska hoce da ide. Medjutim, stvarnost je nesto drugo. Time vojska pokusava prisiliti politicare da finansiraju projekte koji su namjenjeni hladnom ratu sa potenicjalom da postane vruci rat. U SAD je ogroman raskol izmedju struje koju forsiraju ljudi kao Max Boot koji preferiraju potrosnju na vojsku koja ce voditi gerilske ratove, i bivsih i sadasnjih generala koji hoce najjebenije igracke, koje protiv kozojeba nisu plaho upotrebljive. U neku ruku raspojasani Putin i ono bure u Sjevernoj Koreji su dosli ko kec na desetku ovim generalima.
General War

#6283 Re: RUSIJA

Post by General War »

jefferson wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
General War wrote:

Opet se vracamo ko sta moze i koliko hoce.
SAD da su imale toliko interesa u Venecueli one bi smjenile Chaveza davno. Medjutim, koliko god se greske ponavljale, nekada se i uci na greskama. Hugu Chaveza je dovoljo bilo ostaviti na vlasti i sam je sjebao drzavu. Pitanje je da li je americka marionetska vlada u Venecueli vriejdna moguce nestabilnosti u toj drzavi? Mislim da su tu amerikanci donjeli odluku nakon nekih pkusaja da socijalistima u venecueli puste sve, a oni su dovoljno sami destruktivni.
Medjutim, entreba ni sekunde sumnjati da bi amerikanci napravili dar mar u Meksiku ili nekoj blizoj drzavi ako bi se Rusi otvoreno poceli mjesati. Cak i u Venecueli, medjutim Rusija nije ekonomski dovoljno jaka da se mejsa u Juznoj Americi na ancin kao sto SSSR radio tokom hladnog rata.
Opet se vracamo na ono da nemozes biti sila bez jake ekonomije, a Rusi su u rangu sa Italijom. Problem kod Rusa je sto bi oni preko reda sve. Daj odmah da su sila, i cim je ekonomija malo ojacala, odmah se razmahali. Malo nafta pala i odmah problemi.
Medjutim, dobro bi bilo kada bi Rusija ojacala, da ekonomija bar bude velika kao njemacka. Balans u svijetu je potreban, a sa Rusima se moze razgovarati, sjesti, popiti, pa se naci neki kompromis.
Medjutim, jbg, ne bi volio da mi u BiH budemo kolateralna steta ove igre, a Rusi su vec pokazali da su voljni nasu situaciju koristiti da malo zajebaju amerikance. Mislim da bar mi trebamo biti na cisto s kim se trebamo druziti.
U cemu se sagleda taj "balans"?...koliko se sjceam ratova je bilo i za vrijeme CCCP-a, ekonomskih kriza, prevrata, revolucija...bas kao i danas.
jefferson

#6284 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Bilo je svega, ali nikada nije bilo ovoliko "propalih" drzava niti je bilo koja teroristicka organizacija mogla tliko uhvatiti zamaha da to nije znala CIA ili KGB.
Koliko si imao velikih teroristickih napada tokom hladnog rata?
1. Minhen
2. Bjerut i marinske barake
3. Diskoteka u Berlinu
4. Pan Am u Lokerbiju
i nekoliko avona koje su palestinci ili neko drugi oteo, ali se manje vise to rjesavalo.
Danas? Na kraju, jel ti mislis da bi amerikanci usli u Irak da je SSSR postojao 2003 godine? Nisam siguran ni da bi se 9/11 desio, a da se desio i Rusi bi ih zgazili kao i amerikanci u Afganistanu.
Dobar clanak je John Mearsheimer napisao 1991 u The Atlanticu "Why we will soon miss the cold war."
Kada se SSSR raspao Amerika je isto tako izgubila interes da se uplice u neke situacije koje njima nisu bile vaze sa geostrateske tacke. pa pogledaj samo nas i nastup amerike. Sve do 1989 SAD nikad, ali niakd nisu potezale pitanje Kosova u YU, jer su trebale YU onakvu kakva je bila. Kada je berlinski zid pao, tada su i SAD pocele da uslovljavaju YU sa kojekakvim glupostima jer se stratesko teziste preselilo iz YU u Poljsku, Baltik i slicno. YU je bila prva kolateralna steta raspada SSSR.
Da je SSSR bio jak, a kod nas se desilo ono sto se desilo, prve bi SAD uskocile jos 1988 da rjesavaju situaciju ne bil jos vise osnazile vezu sa YU.
I jos takvih primjera. Svijet je i pored ratova bio stabilniji.
Danas svijet vise podsjeca na Hobsovu teoriju nego sto je to bio slucaj 1945-1991.
General War

#6285 Re: RUSIJA

Post by General War »

jefferson wrote:Bilo je svega, ali nikada nije bilo ovoliko "propalih" drzava niti je bilo koja teroristicka organizacija mogla tliko uhvatiti zamaha da to nije znala CIA ili KGB.
1. Minhen
3. Diskoteka u Berlinu
4. Pan Am u Lokerbiju
i nekoliko avona koje su palestinci ili neko drugi oteo, ali se manje vise to rjesavalo.
Danas? Na kraju, jel ti mislis da bi amerikanci usli u Irak da je SSSR postojao 2003 godine? Nisam siguran ni da bi se 9/11 desio, a da se desio i Rusi bi ih zgazili kao i amerikanci u Afganistanu.
Dobar clanak je John Mearsheimer napisao 1991 u The Atlanticu "Why we will soon miss the cold war."
Kada se SSSR raspao Amerika je isto tako izgubila interes da se uplice u neke situacije koje njima nisu bile vaze sa geostrateske tacke. pa pogledaj samo nas i nastup amerike. Sve do 1989 SAD nikad, ali niakd nisu potezale pitanje Kosova u YU, jer su trebale YU onakvu kakva je bila. Kada je berlinski zid pao, tada su i SAD pocele da uslovljavaju YU sa kojekakvim glupostima jer se stratesko teziste preselilo iz YU u Poljsku, Baltik i slicno. YU je bila prva kolateralna steta raspada SSSR.
Da je SSSR bio jak, a kod nas se desilo ono sto se desilo, prve bi SAD uskocile jos 1988 da rjesavaju situaciju ne bil jos vise osnazile vezu sa YU.
Danas svijet vise podsjeca na Hobsovu teoriju nego sto je to bio slucaj 1945-1991.
Malo nategnuta teorija...rusi uskocili u vijetnam i koreju da otjeraju amere, ameri otisli - ostali rezimi boze sacuvaj, ameri otjerali ruse iz avganistana i ostavili obecanu zemlju za obuku i zivot raznih vjerskih idiota.
Sama pojava globalnog terorizma se veze za vece globalno povezivanje svijeta i tehnologije i medija tj informacija koje ce animirati razne idiote da urade sto su naumili.
Ne slazem se da je Yu bila icija kolatelarna steta, sami birali sami usrali.
Gojeni H

#6286 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

muzicar_iz_parka wrote:Krim je koliko mi se čini završena priča i na zapadu, rijetko kad se spominje konkretno, pomirili se sa tim kao i problematičnim pokrajinama u Gruziji.
Istočna Ukrajina nije posve prepuštena, to zavisi od slijedećeg predsjednika USA, te kakav dogovor naprave sa Rusijom.
Poredeći dešavanja na Krimu i I. Ukrajini, kod prvog je očigledno postojao plan u ladici ako zatreba, u drugom slučaju je lokalna pobuna nadajući se u rusku pomoć i ponavljanje krimskog scenarija, ozbiljno učešće Rusije se tek kasnije desilo pred sami slom nazovimo ih "pobunjenika".
Ukrajina ima dovoljno oružja da pregazi sve do Atlanskog Okeana, naravno imati i ispravno koristiti je dva različita pojma.
Ukrajinska vlast jeste nasankana od strane "zapadnih partnera", a narod još više, jadni mislili biće primljeni u EU kroz par godina i imati plate ko zna koliko hiljada eura mjesečno, dok im čak ni bezvizni režim ne dadoše i neizvjesno kada će ga dobiti.
Krim je zavrsena prica. Daj Boze da ne bude tako i sa istocnom Ukrajinom. Evropljani su svjesni da ce, ako budu previse pretiskali, otici i Balticke zemlje. A postoje i interesi individualnih clanica EU koji nisu ni slicni a kamoli isti. Njemackoj, prilicno je evidentno, ruski potezi i ne smetaju previse.
U pitanju je gas naravno.

Putin ustvari veoma dobro igra ovu igru.
Gojeni H

#6287 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:Bilo je svega, ali nikada nije bilo ovoliko "propalih" drzava niti je bilo koja teroristicka organizacija mogla tliko uhvatiti zamaha da to nije znala CIA ili KGB.
1. Minhen
3. Diskoteka u Berlinu
4. Pan Am u Lokerbiju
Dodao bih samo da SAD nisu ni izbliza jake kao sto su bile 70-ih i 80-ih godina proslog vijeka.
Iako se pokusavaju vratiti na scenu u Aziji (a moraju) tamo su se u medjuvremenu stvari malo promijenile.

Rusija ce se pokusati jos vise priblizavati KIni, sto im naravno nece poci za rukom.
Fudo387

#6288 Re: RUSIJA

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
1. Minhen
3. Diskoteka u Berlinu
4. Pan Am u Lokerbiju
Dodao bih samo da SAD nisu ni izbliza jake kao sto su bile 70-ih i 80-ih godina proslog vijeka.
Iako se pokusavaju vratiti na scenu u Aziji (a moraju) tamo su se u medjuvremenu stvari malo promijenile.

Rusija ce se pokusati jos vise priblizavati KIni, sto im naravno nece poci za rukom.
Sta to nemaju sad a imali su 70-ih i 80-ih godina proslog vijeka pa da moze o reci kako nisu ni izbliza jaki kao tada?
Gojeni H

#6289 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Sta to nemaju sad a imali su 70-ih i 80-ih godina proslog vijeka pa da moze o reci kako nisu ni izbliza jaki kao tada?
Ne znam sta nemaju, ali znam da npr. Kina ima vise nego sto je imala tada ... i Amerika nije jedina koja se kurci na Pacifiku. :D
Fudo387

#6290 Re: RUSIJA

Post by Fudo387 »

Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote:
Ne znam sta nemaju, ali znam da npr. Kina ima vise nego sto je imala tada ... i Amerika nije jedina koja se kurci na Pacifiku. :D
Aha, mislis da su u medjuvremenu neki ojacali pa se promijenio odnos snaga u svijetu?
Ako je to, onda ti je tvrdnja malo nategnuta jer su tada u SSSR-u imali veceg i jaceg protivnika nego sto im je to Kina danas.
Gojeni H

#6291 Re: RUSIJA

Post by Gojeni H »

Fudo387 wrote:
Gojeni H wrote:
Fudo387 wrote:
Aha, mislis da su u medjuvremenu neki ojacali pa se promijenio odnos snaga u svijetu?
Ako je to, onda ti je tvrdnja malo nategnuta jer su tada u SSSR-u imali veceg i jaceg protivnika nego sto im je to Kina danas.
Ameri su imali samo SSSR. Zatvorili su Kinu pocetkom 70-ih. Danas imaju i Rusiju i Kinu i nekoliko kocopernih manjih regionalnih sila.
Evropa ni ne nalikuje onoj oazi hipika iz 70-ih. Nadam se da nisam u pravu, barem u vezi Evrope.
Fudo387

#6292 Re: RUSIJA

Post by Fudo387 »

Rusi su tada imali vojnu bazu u Berlinu, danas se brane na Krimu. Kinezi, ne znam da ti likovi ista konkretno rade sem sto sastavljaju
telefone i kisobrane, i prave neko ostrvo u pripizdini koje svako malo potone, pa onda oni ponovo zatrpavaju. :D
Mah, bezveze siljimo...
General War

#6293 Re: RUSIJA

Post by General War »

Gojeni H wrote:
Ameri su imali samo SSSR. Zatvorili su Kinu pocetkom 70-ih. Danas imaju i Rusiju i Kinu i nekoliko kocopernih manjih regionalnih sila.
Evropa ni ne nalikuje onoj oazi hipika iz 70-ih. Nadam se da nisam u pravu, barem u vezi Evrope.
"Samo" CCCP :?
jefferson

#6294 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
1. Minhen
3. Diskoteka u Berlinu
4. Pan Am u Lokerbiju

Mozes li malo elaborisati sto SAD nisu jake kao 70-tih i 80-tih? Jel nisu jake jer nemogu biti tako jako ili nisu jake jer su izabrale da nemgu biti jake?
Nezaboravi tokom hladnog rata SAD su trosile 6-7% svog GDP-a na vosjku, a danas je to 3.4%.
jefferson

#6295 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

General War wrote:
1. Minhen
3. Diskoteka u Berlinu
4. Pan Am u Lokerbiju
Malo nategnuta teorija...rusi uskocili u vijetnam i koreju da otjeraju amere, ameri otisli - ostali rezimi boze sacuvaj, ameri otjerali ruse iz avganistana i ostavili obecanu zemlju za obuku i zivot raznih vjerskih idiota.
Sama pojava globalnog terorizma se veze za vece globalno povezivanje svijeta i tehnologije i medija tj informacija koje ce animirati razne idiote da urade sto su naumili.
Ne slazem se da je Yu bila icija kolatelarna steta, sami birali sami usrali.
1.Ja sam rekao da je bilo ratova, to uopste se nemoze sporiti. U svijetu je uvijek bilo ratova, pa ko god bio glavni "baja."
Medjutim, svijet je bio kudikamo stabilnije mjesto. Sto se tice medija tj. protoka informacija, tu se slazem, svijet izgledao kao dosta okrutnije mjesto, ali eprcepcija i podaci su dvije razlicite stvari. Danas imas daleko vise propalih drzava jer nisu geostrateski vise vazne. Tokom hladnog rata mnoge od tih vlada su imale vjestacku podrsku jer se nije moglo dopustiti da druga strana uspostavi kontrolu nad nekom drzavom.
2. Jugoslavija je apsolutno kolateralna steta. Mnoge drzave su same izabrale svoj put. I Irak je izabraos voj put ali su ga amerikanci drzali u zivotu jer im je trebao u borbi protiv Irana. Jugoslavija je bila ogromni benefaktor SAD tokom hladnog rata. Do sada najbolja knjiga koja je na to ukazala je biografija o George Kennanu koju je na Kennanov zahtjev napisao John Gaddis. Kenna koji je stvaralac Trumanove doktrine, covjek koji je znao Rusiju uzduz i poprijeko, za kojeg je Staljin rekao da ne bi nikad skontao da je amerikanac s obzirom kako je govorio Ruski, kako se ponasao, i na kraju covjek koji je napisao cuveni "Dugi telegram" i clanak "X", je imao zadnji posao kao americki diplomata u Beogradu kao americki ambasador. Razlog zbog kojeg je napustio State Department i otisao vratio se na Princeton je zbog JFK politike prema Titu. Koliko je Jugoslavija bila vazna SAD je Kennan vrlo detaljno objasnio.
Onog trenutka kada je Berlinski zid pao, i vaznost Jugoslavije je prestala postojati.
Ali upravu si, sami pali sami se ubili. Samo u prknu koje je u intresu SAD, takve stavri se nedozvole, a u prknu za kojeg nikog nije briga, dodje Lord Owen da donese mir.
General War

#6296 Re: RUSIJA

Post by General War »

jefferson wrote: 1.Ja sam rekao da je bilo ratova, to uopste se nemoze sporiti. U svijetu je uvijek bilo ratova, pa ko god bio glavni "baja."
Medjutim, svijet je bio kudikamo stabilnije mjesto. Sto se tice medija tj. protoka informacija, tu se slazem, svijet izgledao kao dosta okrutnije mjesto, ali eprcepcija i podaci su dvije razlicite stvari. Danas imas daleko vise propalih drzava jer nisu geostrateski vise vazne. Tokom hladnog rata mnoge od tih vlada su imale vjestacku podrsku jer se nije moglo dopustiti da druga strana uspostavi kontrolu nad nekom drzavom.
2. Jugoslavija je apsolutno kolateralna steta. Mnoge drzave su same izabrale svoj put. I Irak je izabraos voj put ali su ga amerikanci drzali u zivotu jer im je trebao u borbi protiv Irana. Jugoslavija je bila ogromni benefaktor SAD tokom hladnog rata. Do sada najbolja knjiga koja je na to ukazala je biografija o George Kennanu koju je na Kennanov zahtjev napisao John Gaddis. Kenna koji je stvaralac Trumanove doktrine, covjek koji je znao Rusiju uzduz i poprijeko, za kojeg je Staljin rekao da ne bi nikad skontao da je amerikanac s obzirom kako je govorio Ruski, kako se ponasao, i na kraju covjek koji je napisao cuveni "Dugi telegram" i clanak "X", je imao zadnji posao kao americki diplomata u Beogradu kao americki ambasador. Razlog zbog kojeg je napustio State Department i otisao vratio se na Princeton je zbog JFK politike prema Titu. Koliko je Jugoslavija bila vazna SAD je Kennan vrlo detaljno objasnio.
Onog trenutka kada je Berlinski zid pao, i vaznost Jugoslavije je prestala postojati.
Ali upravu si, sami pali sami se ubili. Samo u prknu koje je u intresu SAD, takve stavri se nedozvole, a u prknu za kojeg nikog nije briga, dodje Lord Owen da donese mir.
Slazem se..."Globalno selo" ima i svoje prokletstvo a to je da ne mozes da kontrolises informacije, protok ljudi i ideja.
Sto se tice politike tj. knjiga vezanih za taj period jako sam tanak jer nije to predmet mog interesovanja pa nemogu ni diskutovati nesto na tu temu.
Sto se tice Ex Yu, jedno je vaznost, a drugo je prijetnja...SFRJ nije bila nikava prijetnja nikome i prisan odnos zapada (kao i zapravo svih ostalih u svijetu) prema jugoslaviji je postojao do samog izbijanja rata, cak mislim dok se nisu poceli prikazivati prilozi o logorima i masovnim protjerivanjima u Bosni...nedostatak vizije sta hoce ex yu politicari i sta poslije rata je doveo Lorda Ovena da silji racku na nama. SAD su nam samo uslisile zelje skoro pa do u rijec sto se tice Bosne.
jefferson

#6297 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

General War wrote:
jefferson wrote: 1.Ja sam rekao da je bilo ratova, to uopste se nemoze sporiti. U svijetu je uvijek bilo ratova, pa ko god bio glavni "baja."
Slazem se..."Globalno selo" ima i svoje prokletstvo a to je da ne mozes da kontrolises informacije, protok ljudi i ideja.
Sto se tice politike tj. knjiga vezanih za taj period jako sam tanak jer nije to predmet mog interesovanja pa nemogu ni diskutovati nesto na tu temu.
Sto se tice Ex Yu, jedno je vaznost, a drugo je prijetnja...SFRJ nije bila nikava prijetnja nikome i prisan odnos zapada (kao i zapravo svih ostalih u svijetu) prema jugoslaviji je postojao do samog izbijanja rata, cak mislim dok se nisu poceli prikazivati prilozi o logorima i masovnim protjerivanjima u Bosni...nedostatak vizije sta hoce ex yu politicari i sta poslije rata je doveo Lorda Ovena da silji racku na nama. SAD su nam samo uslisile zelje skoro pa do u rijec sto se tice Bosne.
Pa SFRJ nikad nikom nije bila prijetnja (osim sama sebi). Ali je bilo vrlo vazno kome bi se SFRJ priklonila u slucaju rata. JNA je uvijek svoje planove radila kao da ce invazija doci sa Istoka a ne zapada. Ko je sta prikazivao na TV nema veze. SAD su zahladnile odnose sa SFRJ onog trenutka kada je berlinski zid pao. To sam Eagleburger je tvrdio. Sama cinjenica da je James Bakera trebalo nagovarati da dodje u SFRJ 1991 dovoljno govori. Tek kada je General Dynamics intervensiao ne bil se sacuvao G4 projekat, Baker je dosao, vise da kaze: ili cete ratovat ili prihvatite nasu ponudu oko kupovine G4. Mi smo naravno uvijek bili najpametniji, pa samo zaratili. Medjutim, da je SSSR jos bio prijetnja, nema teorije da bi se YU raspala. Pa cijela "teorija" 70-tih i 80-tih se razvila oko toga sta ce biti nakon smrti Tita, a onda kada je umro sta dalje. Nije slucajno se desilo da se YU ubrzano rasula nakon pada Berlinskog Zida.
Da je amerikancima bilo stani pani, stvri bi se drugacije odvijale.
Jedna cinjenica: Kada je JNA ispitivala RF-5 u SAD, kao potencijalnu dopunu doks e ne proizvede Novi Avion, nakon povratka iz Arizone i Kalifornije, pilot JNA kaze: mi o tom avionu vise znamo nego o MIG-u 21 na kojem letimo od 60-tih godina. Eto takvi su odnosi bili SAD i YU na jednoj i RUsije na drugoj strani (MIG-21 je kupljen jer su Rusi uzeli cipele u kompenzaciju).
Medjutim, kada je berlinski zid pao, odnosi izmedju YU i SAD su se sveli na kosovsko pitanje i slobodu stampe. Kada odnosi dodju na taj nivo znas onda da se tobom u State Departmentu bavi neki klinjo koji je tek zavrsio fakultet.
General War

#6298 Re: RUSIJA

Post by General War »

jefferson wrote:
General War wrote:
Pa SFRJ nikad nikom nije bila prijetnja (osim sama sebi). Ali je bilo vrlo vazno kome bi se SFRJ priklonila u slucaju rata. JNA je uvijek svoje planove radila kao da ce invazija doci sa Istoka a ne zapada. Ko je sta prikazivao na TV nema veze. SAD su zahladnile odnose sa SFRJ onog trenutka kada je berlinski zid pao. To sam Eagleburger je tvrdio. Sama cinjenica da je James Bakera trebalo nagovarati da dodje u SFRJ 1991 dovoljno govori. Tek kada je General Dynamics intervensiao ne bil se sacuvao G4 projekat, Baker je dosao, vise da kaze: ili cete ratovat ili prihvatite nasu ponudu oko kupovine G4. Mi smo naravno uvijek bili najpametniji, pa samo zaratili. Medjutim, da je SSSR jos bio prijetnja, nema teorije da bi se YU raspala. Pa cijela "teorija" 70-tih i 80-tih se razvila oko toga sta ce biti nakon smrti Tita, a onda kada je umro sta dalje. Nije slucajno se desilo da se YU ubrzano rasula nakon pada Berlinskog Zida.
Da je amerikancima bilo stani pani, stvri bi se drugacije odvijale.
Jedna cinjenica: Kada je JNA ispitivala RF-5 u SAD, kao potencijalnu dopunu doks e ne proizvede Novi Avion, nakon povratka iz Arizone i Kalifornije, pilot JNA kaze: mi o tom avionu vise znamo nego o MIG-u 21 na kojem letimo od 60-tih godina. Eto takvi su odnosi bili SAD i YU na jednoj i RUsije na drugoj strani (MIG-21 je kupljen jer su Rusi uzeli cipele u kompenzaciju).
Medjutim, kada je berlinski zid pao, odnosi izmedju YU i SAD su se sveli na kosovsko pitanje i slobodu stampe. Kada odnosi dodju na taj nivo znas onda da se tobom u State Departmentu bavi neki klinjo koji je tek zavrsio fakultet.
Stvarno slabo znam koliko je pouzdano sta je ko govorio oko jugoslavije...ali samo znam da sto se tice G4, amrika je izrazila interes da supergaleb udje u konkurenciju za novog trenaznog aviona SAD, bili americki piloti ovdje, letili, zadovoljni...ali na tome je ostalo. Uzeli licencu od Hawka i modernizovali Talon, i lete i dan danas. Nemam pojma sta je General Dynamics trazio niti sam cuo za to, ali Boeing i MC Douglas su imali prilican biznis sa jugoslovenskom avioindustrijom (Jugoslavija je prvi Kupac u evropi tada noovog Boinga 737)...mozda je GD gledao na saradnju oko modernizacije super galeba u verziji M sto je bilo aktuelno sredinom osamdesetih?
Jedna ispravka ako mogu, RF 5 je izvidjacka verzija F5 Tiger, za jugoslaviju je bila ponuda naprednije verzije F20 Tigershark ali pocetkom osamdesetih dok Yu nije objelodanila svoj projekat NA ( u kooperaciji sa francuzima), a ona eskadrila Mig 29 je bila popuna dok NA ne poleti (94-96 se ocekivalo da udje u operativnu upotrebu)...ne znam sto spominjes Mig 21 ako nije greska.
Drvenija87

#6299 Re: RUSIJA

Post by Drvenija87 »

jefferson wrote: Koliko je Jugoslavija bila vazna SAD je Kennan vrlo detaljno objasnio.
Koliko je doista Amerima Srboslavija bila vazna pokazalo se jos tijekom 1962,kada USA Kongres uskracuje financijsku pomoc Beogradu,povlaci prodaju rezervnih dijelova za borbene zrakopolove i opoziv statusa za najpovlasteniju naciju.

Vec na slijedecoj strani dolaze fotografije dva centralna aktera – Tita i Slobodana Milosevica, a na trecoj strani dominira ilustracija, na kojoj ogromni Srbin sjedi na zapreznim kolima na predstavnicima svih ostalih malih naroda, dok onemocala i mrsava krava vuce takvu zapregu.
jefferson

#6300 Re: RUSIJA

Post by jefferson »

Stvarno slabo znam koliko je pouzdano sta je ko govorio oko jugoslavije...ali samo znam da sto se tice G4, amrika je izrazila interes da supergaleb udje u konkurenciju za novog trenaznog aviona SAD, bili americki piloti ovdje, letili, zadovoljni...ali na tome je ostalo. Uzeli licencu od Hawka i modernizovali Talon, i lete i dan danas. Nemam pojma sta je General Dynamics trazio niti sam cuo za to, ali Boeing i MC Douglas su imali prilican biznis sa jugoslovenskom avioindustrijom (Jugoslavija je prvi Kupac u evropi tada noovog Boinga 737)...mozda je GD gledao na saradnju oko modernizacije super galeba u verziji M sto je bilo aktuelno sredinom osamdesetih?
Jedna ispravka ako mogu, RF 5 je izvidjacka verzija F5 Tiger, za jugoslaviju je bila ponuda naprednije verzije F20 Tigershark ali pocetkom osamdesetih dok Yu nije objelodanila svoj projekat NA ( u kooperaciji sa francuzima), a ona eskadrila Mig 29 je bila popuna dok NA ne poleti (94-96 se ocekivalo da udje u operativnu upotrebu)...ne znam sto spominjes Mig 21 ako nije greska.
F20 je neka druga prica koja nije makla od ideje u Jugoslaviji.
RF-5 je nesto sto je bilo "opipljivo" i sto se razmatralo polovinom 70-tih, da bi kulminiralo testiranjem 1980 godine. RF-5 je trebao da zamjeni MIG-21R koji je koristio podvjesne kontejnere za snimanje iz 1950-tih. Na zalost, na kraju po nasem obicaju, SFRJ nije kupila RF-5, ali je kupila kontejnere koji su modifikovani za koristenju na MIG-21R. Tako je SFRJ bila jedina drzava koja je letila na ruskom lovcu, sa americkom opremom za snimanje. Sto bi rekli ameri: go figure!
GD je u G4 vidio svoju sanse. SOKO nikad nije mogao da pobjedi na tom takmicenju sam. Znaci moralo se ici u kooperaciju sa nekom americkom firmom. Amerikanci kada su testirali G4 su rekli da je definitivno bolji od Hawka i ostalih trenaznih aviona (G4 je konstruisao isti tip koji je konstruisao i J21, koji je doktorirao na Michigan State University gdje je dobio stipendiju poslije II sv. rata kao pomoc Jugoslaviji). J21 je i dan danas avion koji je vruca roba medju entuzijastima jer oprasta mnostvo gresaka.
Elem, SOKO je trebao GD a GD je trebao SOKO. Amerikanci su htjeli da ubace svoj motor umjesto RR, i svoju avioniku, dok bi SOKO radio sve ostalo.
GD je vidio G4 kao americki trenazni avion, medjutim, jbg, znamo svi kako je zavrsilo.
Ove slike se iance mogu naci na internetu, da ne pomisli neko da sam ih maznuo:)
Image
Image
Trenaza na F-5 prijel prelaska na RF-5E:
Image
STos e tice mog spominjanja MIG-21, hocu reci odnosi su bili takvu da je SFRJ letila na MIG-21 18 godina prije ispitivanja RF-5E. Kada je ispitivanje na RF-5E zavrseno, zbog dokumentacije koju je SAD podjelila sa SFRJ, tada se znalo vise o RF-5E nego o MIG-21 kojeg smo imali u sastavu, jer Rusi nikad nisu htjeli djeliti najbitnije podatke sa SFRJ o tom avionu.
Samod a ukazem kakvi su odnosi bili.
Edit: Tip koji je bio jedan od pilota ispred USAF-a kada je JNA testirala RF-5E je kasnije poginuo u testiranju F20 kada je cijeli projekat ugasen.
Last edited by jefferson on 26/04/2016 06:42, edited 1 time in total.
Post Reply