FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

oldplague

#6251 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

Komrad wrote:
oldplague wrote:
Joooj zamjene teza. Pročitaj post čovječe. SBiH je Bošnjacima obećala ukidanje RS, sada, odmah, i popušila. Sasvim opravdano. To žive veze nema sa ovim što sam ja napisala.
Stani malo ... Nije li Silajdzic godinama pravio drame i frke sa Dodikom?
Ti fakat ništa ne kontaš. Ti bi obračuni služili samo kao dimna zavjesa dok se polako čiste sve institucije i organizacije od SDA kadra. To je uradio Dodik sa SDS-om u prvim godinama mandata i onda je mogao sam donositi odluke, birati s kim će u vlast i postavljati uvjete političkim partnerima i međunarodnoj zajednici. To nema nikakve veze sa onim što je radio Silajdžić, s tom somnabulnom politikom bez početka i kraja.
Komrad

#6252 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Komrad »

oldplague wrote: Kakve crne regije i entiteti, kako god iscrtaš ovu zemlju, ljudi će se preseliti tamo gdje mogu formirati neku većinu. Glupost. Najprije politička bitka, gušenje jedne po jedne nacionalističke opcije, jer one jedna drugu guraju. Ako vam to sada nije jasno, kad Tihić gura HDZ, a HSP oplakuje Prlića, onda nikada neće ni biti. Iskoristiti historijski trenutak da se smrvi SDA, pa izbrisati HDZ (jer bez SDA oni ne postoje), a onda vila na Halila.
Pa eto zasto ne podrzis da se prvo izbrise HDZ ?
1gorstak

#6253 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1gorstak »

Banksy wrote:Zato sad ja pokušavam zamisliti prosječnog SDP glasača Srbina i njegov stav u odnosu na koaliranje s crnokošuljašima, i prosječnog SDP glasača Hrvata nakon pokušaja izbacivanja oba HDZ-a.
Prvi ce se osjecati kao i devedeset pete kada su HV, HVO i ARBiH napredovali na stetu VRS (tj. prihvatice to kao nuzno zlo).

Drugi ce reci "Konacno, prekinulo se sa forsiranjem teze da je HDZ jedini legitimni predstavnik Hrvata a da sam ja Alijin Hrvat."
oldplague

#6254 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

Komrad wrote:
oldplague wrote: Kakve crne regije i entiteti, kako god iscrtaš ovu zemlju, ljudi će se preseliti tamo gdje mogu formirati neku većinu. Glupost. Najprije politička bitka, gušenje jedne po jedne nacionalističke opcije, jer one jedna drugu guraju. Ako vam to sada nije jasno, kad Tihić gura HDZ, a HSP oplakuje Prlića, onda nikada neće ni biti. Iskoristiti historijski trenutak da se smrvi SDA, pa izbrisati HDZ (jer bez SDA oni ne postoje), a onda vila na Halila.
Pa eto zasto ne podrzis da se prvo izbrise HDZ ?
NE MOŽE ČOVJEČE, bemtiživot što ja ovo sebi radim... :x Nikada to SDA neće dozvoliti. Privremeno, malo, možda, ali dugoročno nema šanse. Ukoliko ne budu imali drugog izlaza, samo će HSP transformirati u novi HDZ i fafat će ga SDP ko nikad do tada. Jer to neće biti neki tuđi HDZ, već njihov vlastoručni. Vlast praviti sa HDZ, SDA i SNSD u različitim omjerima. I svoja posla gledat.
oldplague

#6255 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

1gorstak wrote:
Banksy wrote:Zato sad ja pokušavam zamisliti prosječnog SDP glasača Srbina i njegov stav u odnosu na koaliranje s crnokošuljašima, i prosječnog SDP glasača Hrvata nakon pokušaja izbacivanja oba HDZ-a.
Prvi ce se osjecati kao i devedeset pete kada su HV, HVO i ARBiH napredovali na stetu VRS (tj. prihvatice to kao nuzno zlo).

Drugi ce reci "Konacno, prekinulo se sa forsiranjem teze da je HDZ jedini legitimni predstavnik Hrvata a da sam ja Alijin Hrvat."
De ba ne lupaj. HSP baštini ustašku politiku i slavi Antu Pavelića. Nikakav Srbin, a pogotovo ljevičar, građanin kako vi to zovete, tu travestiju ne može pozdraviti. Vaša je, kitite se njome.
1gorstak

#6256 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1gorstak »

oldplague wrote:svoja posla gledat.
Male su sanse da SDP samostalno organizuje vlast u FBiH, a da nadje ideoloskog saveznika u manjem entitetu jos manje. To "cekanje" mozda tebi zvuci kao nekakva strategija, meni to lici na kapitulaciju.
oldplague

#6257 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

1gorstak wrote:
Male su sanse da SDP samostalno organizuje vlast u FBiH, a da nadje ideoloskog saveznika u manjem entitetu jos manje. To "cekanje" mozda tebi zvuci kao nekakva strategija, meni to lici na kapitulaciju.
I NE TREBA JE SAMOSTALNO FORMIRATI!! Pa šta je ovo ljudi moji, ko da zidovima govorim... Kad bi je samostalno formirao, kako bi odradio ono što napisah? S kime? Treba im HDZ na federalnom i SNSD na državnom nivou da odvlače pažnju naroda dok se teren čisti.
vivaldi

#6258 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vivaldi »

oldplague wrote:Najprije politička bitka, gušenje jedne po jedne nacionalističke opcije, jer one jedna drugu guraju.
Ne mislim da je to bas tako. Nacionalisticke stranke se nece jos dugo ugasiti, ali moze doci do prelivanja glasova tipa SDS - SNSD, ali je sustina ista. Druga stvar, mogu one savrseno funckionisati jedne bez drugih jer nisu propali ni SDA i HDZ kad je pukao SDS niti je Dodik pukao kad je Hare sad izgubio.
1gorstak wrote:Isto vazi i za HSP, koalicija sa tom strankom je daleko od idealnog, ali bolje opcije jednostavno nema.
Sa HSP-om praviti parnerstvo je katastrofalan potez - stranka sa takvim politickim backgroundom, a pritom mizernom politickom podskom je suluda avantura.
1gorstak

#6259 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1gorstak »

oldplague wrote:
1gorstak wrote:

De ba ne lupaj. HSP baštini ustašku politiku i slavi Antu Pavelića. Nikakav Srbin, a pogotovo ljevičar, građanin kako vi to zovete, tu travestiju ne može pozdraviti. Vaša je, kitite se njome.
:) vec sam ti rekao, koaliciju sa HSP-om poredim sa americkim raketiranjem polozaja VRS projektilima sa osiromasenim uranijumom, normalno da se to nece pozdraviti aplauzom, ali da je nuzno zlo, to jeste.
oldplague

#6260 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

Života ti, ne poredi politiku sa ratovanjem. Da je to dvoje isto, ne bi se u u jedno regrutirali doktori nauka, a u drugo žuljeviti seljaci. Kani se vojničkih prispodobi.
oldplague

#6261 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

vivaldi wrote:
oldplague wrote:Najprije politička bitka, gušenje jedne po jedne nacionalističke opcije, jer one jedna drugu guraju.
Ne mislim da je to bas tako. Nacionalisticke stranke se nece jos dugo ugasiti, ali moze doci do prelivanja glasova tipa SDS - SNSD, ali je sustina ista. Druga stvar, mogu one savrseno funckionisati jedne bez drugih jer nisu propali ni SDA i HDZ kad je pukao SDS niti je Dodik pukao kad je Hare sad izgubio.
1gorstak wrote:Isto vazi i za HSP, koalicija sa tom strankom je daleko od idealnog, ali bolje opcije jednostavno nema.
Sa HSP-om praviti parnerstvo je katastrofalan potez - stranka sa takvim politickim backgroundom, a pritom mizernom politickom podskom je suluda avantura.
Pa na tragu si nečega. Ostale dvije "autentične" narodne stranke nisu riknule kad je riknuo SDS (a riknuo je, brata mi, što bi reko doktro Arsla :lol: :lol: ) zbog podjele političkog prostora na entitete. Ali HDZ ni dana ne može bez SDA, uvjeravam te u to. Ma ne može ni Dodik, zato se satra hvaleći Tihića, iako ga smatra ljevičarskim prebjegom i izdajnikom.
1gorstak

#6262 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1gorstak »

oldplague wrote:
1gorstak wrote:
I NE TREBA JE SAMOSTALNO FORMIRATI!! Pa šta je ovo ljudi moji, ko da zidovima govorim... Kad bi je samostalno formirao, kako bi odradio ono što napisah? S kime? Treba im HDZ na federalnom i SNSD na državnom nivou da odvlače pažnju naroda dok se teren čisti.
Ja se trudim biti jasan pa bih cijenio da i ti, konkretnim primjerima i hronoloski, pojasnis kako ti vidis izlaz iz ovog blata a da se ne ulazi u vlast u kojoj su nacionalisti.
oldplague

#6263 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

Ja sam sve lijepo, hronološki poredala i objasnila, ne pisala ti ponovo. A u vlast sa nacionalistima se mora još dva kruga. A ko može sa HSP na duge staze, može vala i sa ovim uhljupima na kratke.
Nass

#6264 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Nass »

oldplague wrote:SDP je trebao odraditi ŠTO BRŽU I ŠTO JEDNOSTAVNIJU TRANZICIJU vlasti i uraditi u Federaciji ono što je u RS uradio Dodik svojedobno: rasformirati SDA ispotiha, komadić po komadić, od ložača do direktora. Za to vrijeme, da se narod ne dosjeti, praviti drame i frke sa HDZ i SNSD na federalnom i državnom nivou, neka sve oči budu tamo uperene. Kad na sljedećim izborima dobije plebiscitarnu podršku Bošnjaka i ostalih, nabiti HDZ u vrh prkna u historiju i naredni mandat iskoristiti za megdan sa Dodikom. Al jok, daj ovacija iz publike, sad, odmah. Zato im je ovo početak i kraj Valterovog povratka.
Moram priznati da bi trebala mozda malo elaborirati ovaj prijedlog. Na primjer, kada kazes "sto brzu i jednostavniju tranziciju vlasti", mislis li da je SDP trebala hitno uci u matematicku koaliciju sa najvecim etno strankama (SDA, HDZ i SNSD) i tacka? Ja mislim da bi tada SDP bio potpuno marginaliziran i neutraliziran. Podijelile bi se fotelje i opet bi sve islo po starom, s tim sto bi ova dvojica sa svojim prijateljima iz Sarajeva nastavili raditi na daljnjem slabljenju drzave. Ne vidim kako se ovaj scenario koji si opisala moze realno desiti obzirom da je SDP jedan, a da suprotni blok cini veci broj stranaka.... Sto bi rekli, SDP bi bio 'majoriziran'.
1gorstak

#6265 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 1gorstak »

oldplague wrote:Ja sam sve lijepo, hronološki poredala i objasnila, ne pisala ti ponovo.
Da sam povezao sta zelis reci, ne bih trazio detaljno pojasnjenje.
vivaldi

#6266 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vivaldi »

oldplague wrote:Ali HDZ ni dana ne može bez SDA, uvjeravam te u to. Ma ne može ni Dodik, zato se satra hvaleći Tihića, iako ga smatra ljevičarskim prebjegom i izdajnikom.
Istorija HDZ i SDA do sada jeste bila prozimajuca i uzajamna, ali ne zbog visedecenisjke ljubavi vec zbog visedecenijskih izbornih rezultata - uglavnom su obje bile stalni izborni pobjednici od 1992.
oldplague

#6267 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

1gorstak wrote:
oldplague wrote:Ja sam sve lijepo, hronološki poredala i objasnila, ne pisala ti ponovo.
Stvarno preciznija nisam mogla biti. Ovo me fakat zabrinjava.
Još samo jednom, za društvo iz ćoška:
Formirati vlast sa HDZ i SDA na federalnom i plus sa SNSD na državnom nivou. Prve četiri godine na ovom dijelu Federacije utrošiti na eliminaciju SDA kadra u bazi. Znači sve, obdaništa, škole, firme, javne ustanove, hale i kanale, od kafe kuharice do direktora i žene mu. Da se narod, koji je još uvijek sentimentalan spram SDA, ne dosjeti, talasat na federalnom i državnom nivou sa HDZ i SNSD svaki dan, po mogućnosti upriličiti par tuča u parlamentu. Upalilo je drugima, pa bi i nama. Na sljedećim izborima uzeti 90% bošnjačkog kolača i skoro sve pripadnike ostalih. E TADA nogirati HDZ iz vlasti po ovom receptu, kad SDA ne bude u tragovima. Izbaciti HDZ zauvijek. Suočiti se sa Dodikom u narednom mandatu bez hipoteke bošnjačkog i hrvatskog nacionalizma i njihove uzajamne pomoći. Pobjeda osigurana.
Nass

#6268 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Nass »

Smijesno mi je kada se HSP proziva kao neprihvatljiv zbog svoje retorike, a HDZ je tim istima prihvatljiv iako im cijelo bivse rukovodstvo sjedi u Haagu zbog zlocinackog projekta koji je vratio NDH na ove prostore u stvarnom smislu a ne samo retorickom.
Meni smeta HSP retorika i ovaj njihov posljednji proglas, ali mi HDZ smeta jos vise. Zato ne mogu shvatiti ove koji napadaju HSP, a istovremeno im je HDZ OK. Pa nije HSP uradio sve ono zbog cega se danas trazi 220 godina za 6 ljudi.
oldplague

#6269 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

vivaldi wrote:
oldplague wrote:Ali HDZ ni dana ne može bez SDA, uvjeravam te u to. Ma ne može ni Dodik, zato se satra hvaleći Tihića, iako ga smatra ljevičarskim prebjegom i izdajnikom.
Istorija HDZ i SDA do sada jeste bila prozimajuca i uzajamna, ali ne zbog visedecenisjke ljubavi vec zbog visedecenijskih izbornih rezultata - uglavnom su obje bile stalni izborni pobjednici od 1992.
Ispravka krivog navoda, od 1990. A u velikom broju naših sredina, uključujući i moju, zahvaljujući uzajamnom glasanju na prvim izborima. Go figure.
oldplague

#6270 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

Nass wrote:Smijesno mi je kada se HSP proziva kao neprihvatljiv zbog svoje retorike, a HDZ je tim istima prihvatljiv iako im cijelo bivse rukovodstvo sjedi u Haagu zbog zlocinackog projekta koji je vratio NDH na ove prostore u stvarnom smislu a ne samo retorickom.
Meni smeta HSP retorika i ovaj njihov posljednji proglas, ali mi HDZ smeta jos vise. Zato ne mogu shvatiti ove koji napadaju HSP, a istovremeno im je HDZ OK. Pa nije HSP uradio sve ono zbog cega se danas trazi 220 godina za 6 ljudi.
Uradio je neke druge stvari za koje bi mogao, a uskoro i hoće, dobiti barem toliko. No, to nije tema ove emisije. Pročitaj šta se piše na temi, živa i zdrava bila.
Nass

#6271 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Nass »

oldplague wrote:
1gorstak wrote:
Formirati vlast sa HDZ i SDA na federalnom i plus sa SNSD na državnom nivou. Prve četiri godine na ovom dijelu Federacije utrošiti na eliminaciju SDA kadra u bazi. Znači sve, obdaništa, škole, firme, javne ustanove, hale i kanale, od kafe kuharice do direktora i žene mu. Da se narod, koji je još uvijek sentimentalan spram SDA, ne dosjeti, talasat na federalnom i državnom nivou sa HDZ i SNSD svaki dan, po mogućnosti upriličiti par tuča u parlamentu. Upalilo je drugima, pa bi i nama. Na sljedećim izborima uzeti 90% bošnjačkog kolača i skoro sve pripadnike ostalih. E TADA nogirati HDZ iz vlasti po ovom receptu, kad SDA ne bude u tragovima. Izbaciti HDZ zauvijek. Suočiti se sa Dodikom u narednom mandatu bez hipoteke bošnjačkog i hrvatskog nacionalizma i njihove uzajamne pomoći. Pobjeda osigurana.
Zvuci lijepo, ali opet te pitam, ako SDP udje u matematicku koaliciju bez ikakvih obaveza i odgovornosti onih koji obnasaju vlast, kako ce SDP sam unistiti SDA a istovremeno se boriti sa HDZ i SNSD na entitetskom i drzavnom nivou? Zar nije logicno da u takvoj federalnoj vladi npr. SDA i HDZ koordinirano rade protiv SDP-a, na drzavnoj njih dvoje jos zajedno sa Dodikom? Kako bi SDP mogao sam izaci sa svim time na kraj?
Gandalf

#6272 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Gandalf »

oldplague wrote:
1gorstak wrote:
Lijepo si ti to smislila, ali onda SDP postaje exkluzivna bošnjačka stranka, koja opet nema legitimitet ( makar joj članstvo bilo 50% Hrvata ) koja sada samostalno staljinistički majorizira jedan narod, a čim ga dovoljno izmajorizira, izmajoriziraće i onaj drugi
oldplague

#6273 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

Nass, ne mogu raditi zajedno, jer bi SDP posvetio prve četiri godine mandata rasturanju baze na ovom dijelu Federacije, gdje već ima većinu, a gdje HDZ ne može prismrditi. HDZ bi, ukratko, SDP-u na federalnom nivou bio samo dimna zavjesa.
Upravo zato je, znajući za tu mogućnost, Dodik svojom retorikom (nikad sa SDP, samo HDZ premijer, itd.) navukao SDP na ovu idiotsku politiku. Sad je opet rahat barem osam godina.
vivaldi

#6274 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by vivaldi »

Nass wrote:Smijesno mi je kada se HSP proziva kao neprihvatljiv zbog svoje retorike, a HDZ je tim istima prihvatljiv iako im cijelo bivse rukovodstvo sjedi u Haagu zbog zlocinackog projekta koji je vratio NDH na ove prostore u stvarnom smislu a ne samo retorickom.
Nema to veze samo sa retorikom - ta stranka jbt ima ustaski grb, pa mogli su ga bar malo redizajnirati, ali nije ni to problem.

Da li je HDZ gori - jeste. Da li vece zlo - vjerovatno jeste, ali HDZ ima moc i glasove i u tome je razlika. Kad je HSP potpisao platformu, a vlast jos nije formirana!?. Koja je poenta biranja manjeg zla zarad nikakve koristi????
oldplague

#6275 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by oldplague »

Lijepo si ti to smislila, ali onda SDP postaje exkluzivna bošnjačka stranka, koja opet nema legitimitet ( makar joj članstvo bilo 50% Hrvata ) koja sada samostalno staljinistički majorizira jedan narod, a čim ga dovoljno izmajorizira, izmajoriziraće i onaj drugi
Fula totalna.
Locked