Citati koje bi podijelili s drugima
Moderator: Chloe
-
Mutivoda
#6251 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Let your boat of life be light, packed with only what you need - a homely home and simple pleasures, one or two friends, worth the name, someone to love and someone to love you, a cat, a dog, and a pipe or two, enough to eat and enough to wear, and a little more than enough to drink; for thirst is a dangerous thing. "
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#6252 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Tako mi Allaha Milostivog, Samilosnog.
Covjeku je bolje dati koru hljeba i kap vode danas, uz nadu da ce mu bolje biti sutra, nego sva bogatstva ovog svijeta danas, ako mu ne ponudis nikakvu nadu za sutra.
amin
Covjeku je bolje dati koru hljeba i kap vode danas, uz nadu da ce mu bolje biti sutra, nego sva bogatstva ovog svijeta danas, ako mu ne ponudis nikakvu nadu za sutra.
amin
- Anestezija
#6254 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Nisam doš'o ovjde da sjedim do zore, ima boljih mjesta" Dodik 
- LieToMe
#6255 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"I pocela je, dakle, jesen. U sred avgusta. A pocinjala je pomalo jos od maja, pa juna, pa nekoliko dana u julu, presetala nas usred vrucine, selila nas za jednu noc iz africke jare na obale sjevernih mora. Ali ovo sad, od prije dva dana, to je kontinentalna jesen, to su prvi pozutjeli listovi, miris hladnoce u kosi i na obrazima... sad opet mozemo da pocnemo san o moru.
Ustvari, niko nije toliko dugo na moru kao mi, kontinentalci. Gledam one Dalmatince jos do prije neki dan, muvaju se po toj Dalmaciji, a nista i ne vide: ni zvjezde, ni palme, ni pjenu u balama, ni galebove. Ko zna gdje su ti ljudi sa svojim snovima. Kazu ti: dobro jutro, a misao im u Australiji. Kazu ti: dobar dan, a misao im na Atlantiku. Kazu ti: laku noc, a misao im u Japanu.
A meni, opet, obrnuto. Meni misao stalno na Jadranu. Citave godine sanjam more, idem ulicama, radim, razgovaram sa prijateljima, a — nisam tu. Na moru sam. Zovu me na sastanke, tjeraju me da nesto organizujem, uradim, donesem, predam, saopstim, ocutim, priznam... a ja im kažem: Badava vi to meni. Nisam ja tu!
...
Kad pocne ovako jesen, vidim prvi list kako se otkacio sa grane i pada u vrtlogu niz bulevar, ja odem. Iznervira me neko. Drugi bi planuo, svadjao se, dokazivao, prijetio, psovao. Ja — nista. Prodjem kroz ljude i kroz zidove kao kroz vazduh. Jer kako mozes nanervirati nekog ko nije tu, ko je odsutan?
...
Sam sam opet kod kuce, a nisam tu. Mljackam ukus morskog vjetra, kao nekad, u djetinjstvu. Ukus kikindskog sladoleda. I vec mislim kako cu iduce godine, tamo negdje pocetkom juna, pocetkom jula, pocetkom avgusta... A Radio Jadran mi salje Djordja Peruzovica i Olivera Dragojevica, a palme mi sume oko usiju, a more se talasa u tjemenu.
Neko na vratima zvoni. Traze me. Sta vrijedi i da otvaram, kad nisam tu. Ko zna gdje sam ja."
M.Antic
Ustvari, niko nije toliko dugo na moru kao mi, kontinentalci. Gledam one Dalmatince jos do prije neki dan, muvaju se po toj Dalmaciji, a nista i ne vide: ni zvjezde, ni palme, ni pjenu u balama, ni galebove. Ko zna gdje su ti ljudi sa svojim snovima. Kazu ti: dobro jutro, a misao im u Australiji. Kazu ti: dobar dan, a misao im na Atlantiku. Kazu ti: laku noc, a misao im u Japanu.
A meni, opet, obrnuto. Meni misao stalno na Jadranu. Citave godine sanjam more, idem ulicama, radim, razgovaram sa prijateljima, a — nisam tu. Na moru sam. Zovu me na sastanke, tjeraju me da nesto organizujem, uradim, donesem, predam, saopstim, ocutim, priznam... a ja im kažem: Badava vi to meni. Nisam ja tu!
...
Kad pocne ovako jesen, vidim prvi list kako se otkacio sa grane i pada u vrtlogu niz bulevar, ja odem. Iznervira me neko. Drugi bi planuo, svadjao se, dokazivao, prijetio, psovao. Ja — nista. Prodjem kroz ljude i kroz zidove kao kroz vazduh. Jer kako mozes nanervirati nekog ko nije tu, ko je odsutan?
...
Sam sam opet kod kuce, a nisam tu. Mljackam ukus morskog vjetra, kao nekad, u djetinjstvu. Ukus kikindskog sladoleda. I vec mislim kako cu iduce godine, tamo negdje pocetkom juna, pocetkom jula, pocetkom avgusta... A Radio Jadran mi salje Djordja Peruzovica i Olivera Dragojevica, a palme mi sume oko usiju, a more se talasa u tjemenu.
Neko na vratima zvoni. Traze me. Sta vrijedi i da otvaram, kad nisam tu. Ko zna gdje sam ja."
M.Antic
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#6256 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
I wanna see you choke on your lies
Swallow up your greed
Suffer all alone in your misery
Chester Bennington
Swallow up your greed
Suffer all alone in your misery
Chester Bennington
- Big Ang
#6257 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
lajk, big lajkVelkoski wrote:Tako mi Allaha Milostivog, Samilosnog.
amin
-
Arii
#6258 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
tako istinito!Mutivoda wrote:''... ljudi ne cijene jutro. Bude se na silu uz pomoć budilice koja im razbija san kao oštricom sjekire i od tog trenutka znaju samo za žurbu. Recite mi kakav može biti dan koji počinje takvim činom nasilja? U što se pretvaraju ljudi koji uz pomoć budilice svakog jutra dobiju jedan mali elektrošok? Oni se na taj način iz dana u dan privikavaju na nasilje, a odvikavaju od zadovoljstva. Vjerujte mi, karakter ljudi uvjetovan je njihovim jutrima.''
Kundera
MRZIM JUTRA!
- Zatamnjena stakla
#6259 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"mokra do kože pita da uđe"
- Ljuska_u_BaklaFi
#6260 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Riješila sam da prestanem da ga volim.
I prestala sam.
Ne baš istog minuta.
Nije to droga. Ni kocka. Nisu to cigarete, niti alkohol.
Najteže je skinuti se sa…čovjeka."
"I pomislio sam tada: 'Ma biće još takvih kao što je ona u mom životu. Mlad sam, čemu vezivanje sada?'
I evo, poslije 50 godina, još uvijek ne mogu da joj nađem sličnu, bar da ima djelić nje."

I prestala sam.
Ne baš istog minuta.
Nije to droga. Ni kocka. Nisu to cigarete, niti alkohol.
Najteže je skinuti se sa…čovjeka."
"I pomislio sam tada: 'Ma biće još takvih kao što je ona u mom životu. Mlad sam, čemu vezivanje sada?'
I evo, poslije 50 godina, još uvijek ne mogu da joj nađem sličnu, bar da ima djelić nje."
-
1 x 2
#6261 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Život je kazna za prognane iz raja.
aj du not nou hu sed
aj du not nou hu sed
- ptičica
#6262 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Čoveku koga potpuno ispunjava prava, velika i nesebična ljubav, pa ma bila i jednostrana, otvaraju se vidici, ukazuju mogućnosti i putevi, koji su tolikim veštim, ambicioznim i sebičnim ljudima nepoznati i zauvek zatvoreni........
Andrić
Andrić
-
Yapi Yapo
#6263 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
“Motivacija nas tjera da počnemo, a navika nas tjera da idemo dalje.”
- Jim Rohn
''Wanting to be someone else is a waste of the person you are.''
- Kurt Cobain
- Jim Rohn
''Wanting to be someone else is a waste of the person you are.''
- Kurt Cobain
- Acta non verba
#6264 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Doplivao sam do nje, probio se kroz mrežu i načinio telom kavez od zagrljaja.
Mreže su se zamrsile i pomešale niti. Umesto da nas ulove, mi smo ulovili njih.
I motali smo u vodi moji dušu na njenu i njenu na moju.
I prvi put sam shvatio da je ovo što činimo mnogo veće od ljubavi. Da plivamo kroz večnost." Mirloslav M. Antić
Mreže su se zamrsile i pomešale niti. Umesto da nas ulove, mi smo ulovili njih.
I motali smo u vodi moji dušu na njenu i njenu na moju.
I prvi put sam shvatio da je ovo što činimo mnogo veće od ljubavi. Da plivamo kroz večnost." Mirloslav M. Antić
-
Zoya
#6265 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
C'est la vie ( takav je zivot)
Sjecam se svega.I onog sto mnogi misle da sam zaboravila.I onog cemu se nadam da cu zabroraviti.
Po nekada se samo pravim da sam zaboravila,jer zaborav ne postoji.
Postoji samo iluzija da se moze zaboravit,a pamtim dugo, jer pamtim po sebi.
Ne pamtim osobe kakve su bile stvarno vec pamtim sebe kakva sam bila sa njima
Tako i njega.Pamticu ga po sebi.
Sjecam se svega.I onog sto mnogi misle da sam zaboravila.I onog cemu se nadam da cu zabroraviti.
Po nekada se samo pravim da sam zaboravila,jer zaborav ne postoji.
Postoji samo iluzija da se moze zaboravit,a pamtim dugo, jer pamtim po sebi.
Ne pamtim osobe kakve su bile stvarno vec pamtim sebe kakva sam bila sa njima
Tako i njega.Pamticu ga po sebi.
-
Mutivoda
#6266 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
@Zoya :thumbup:
"Have you ever been in love? Horrible isn't it? It makes you so vulnerable. It opens your chest and it opens up your heart and it means that someone can get inside you and mess you up. You build up all these defenses, you build up a whole suit of armor, so that nothing can hurt you, then one stupid person, no different from any other stupid person, wanders into your stupid life...You give them a piece of you. They didn't ask for it. They did something dumb one day, like kiss you or smile at you, and then your life isn't your own anymore. Love takes hostages. It gets inside you. It eats you out and leaves you crying in the darkness, so simple a phrase like 'maybe we should be just friends' turns into a glass splinter working its way into your heart. It hurts. Not just in the imagination. Not just in the mind. It's a soul-hurt, a real gets-inside-you-and-rips-you-apart pain. I hate love."
Neil Gaiman
"Have you ever been in love? Horrible isn't it? It makes you so vulnerable. It opens your chest and it opens up your heart and it means that someone can get inside you and mess you up. You build up all these defenses, you build up a whole suit of armor, so that nothing can hurt you, then one stupid person, no different from any other stupid person, wanders into your stupid life...You give them a piece of you. They didn't ask for it. They did something dumb one day, like kiss you or smile at you, and then your life isn't your own anymore. Love takes hostages. It gets inside you. It eats you out and leaves you crying in the darkness, so simple a phrase like 'maybe we should be just friends' turns into a glass splinter working its way into your heart. It hurts. Not just in the imagination. Not just in the mind. It's a soul-hurt, a real gets-inside-you-and-rips-you-apart pain. I hate love."
Neil Gaiman
- LieToMe
#6267 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Vremenom ces se navici na rastajanje. Naucices da se sjecas. A sjecanje je isto kao i susret. I pomalo ces navici da volis mnoga bica u uspomeni. Kao sto dio sebe dajes prijateljima, tako ce i oni tebi davati najbolje od sebe. Na kraju ces vidjeti da si ti pomalo svi koje si nekad voljela.
Jednom ces morati da das sve i da te ne boli. Naucices da sanjas. Da lijecis dodirom. Da zadajes mali, da bi ublazila veliki bol."
M.Pavic
"Stalno zamisljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom zitnom polju. Na hiljade male djece, a nikoga u blizini... nikog odraslog mislim... osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Duznost mi je da uhvatim svakoga ko se zaleti prema provaliji, hocu reci, ako neko trci ne gledajuci kuda, ja trebam iskrsnuti odnekud i uhvatiti ga. To je sve sto bih trebao raditi citavog dana. Da budem takav neki hvatac u zitu. Znam da je to blesavo, ali to je jedino sto bih zaista zelio biti."
J.D.Salinger
Jednom ces morati da das sve i da te ne boli. Naucices da sanjas. Da lijecis dodirom. Da zadajes mali, da bi ublazila veliki bol."
M.Pavic
"Stalno zamisljam mnogo male djece kako se igraju u jednom velikom zitnom polju. Na hiljade male djece, a nikoga u blizini... nikog odraslog mislim... osim mene. A ja stojim na samom rubu jedne grozne provalije. Duznost mi je da uhvatim svakoga ko se zaleti prema provaliji, hocu reci, ako neko trci ne gledajuci kuda, ja trebam iskrsnuti odnekud i uhvatiti ga. To je sve sto bih trebao raditi citavog dana. Da budem takav neki hvatac u zitu. Znam da je to blesavo, ali to je jedino sto bih zaista zelio biti."
J.D.Salinger
- Zatamnjena stakla
#6268 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Ich hab zwar nicht das größte Boot im Hafen, aber keiner rudert so hart wie ich.
Alan Harper
Brat!
Sa mooooog!
Alan Harper
Brat!
Sa mooooog!
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
#6269 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Karma ti je čudo, sve su stvari tako slipave, kako si ih drž'o isto su ti tako ispale. 
- lua
#6270 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Neki ljudi pobjeđuju, osvajaju, ali osjećaj gubitništva ih tjera kako bi se iznova dokazivali, pa tako nastavljaju sa pobjedama, sve do trenutka kada, istrošeni, padnu pod noge neprijatelju. Onda tek shvate da su sve dotadašnje pobjede pretvorili u životni poraz, jer nikad nisu pobjedili srcem, već su, u želji da budu pobjednici u očima drugih, nesvjesno pobjedili sebe.
-
vryzas
#6271 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Pa za što da se onda odlučimo? Za težinu ili lakoću?"
"Čovjek nikad ne može znati što treba željeti, jer živi samo jedan život i nikako ga ne može usporediti sa svojim prethodnim životima, niti ga u sljedećim životima popraviti.
Nema nikakve mogućnosti da se provjeri koja je odluka bolja, jer ne postoji mogućnost usporedbe. Čovjek sve proživljava prvi put i bez pripreme. Kao glumac koji igra predstavu bez ikakve probe."
"Ljubav je čežnja za našom vlastitom izgubljenom polovicom."
Nepodnošljiva lakoća postojanja
Milan Kundera
"Čovjek nikad ne može znati što treba željeti, jer živi samo jedan život i nikako ga ne može usporediti sa svojim prethodnim životima, niti ga u sljedećim životima popraviti.
Nema nikakve mogućnosti da se provjeri koja je odluka bolja, jer ne postoji mogućnost usporedbe. Čovjek sve proživljava prvi put i bez pripreme. Kao glumac koji igra predstavu bez ikakve probe."
"Ljubav je čežnja za našom vlastitom izgubljenom polovicom."
Nepodnošljiva lakoća postojanja
Milan Kundera
- lua
#6272 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
E, to se ovdje ne dešava. Izgleda da, fakat, nema potrebe. Većini, možda, nije dobro, ali hoće, želi da joj je tako i nikako drukčije. Demokratsko pravo svakog pojedinca je da bude kreten. Isto pravo imaju i narodi. Konstitutivni. Dakle, uživajte, dragi sunarodnjaci. Vas, lijepo ste to pokazali u nedjelju, ne treba žaliti. Vas treba gaziti. Jer vi to hoćete, zar ne? Ili ste opet, dvadeset i sedmi put zaredom, prevareni? (Emir Imamović)
- Mračajski proto
#6273 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Pero je obična motka
kojom se mjeri vodostaj.
Vodostaj zla u svijetu.
Vodostaj očaja
u duši.
Vešović
kojom se mjeri vodostaj.
Vodostaj zla u svijetu.
Vodostaj očaja
u duši.
Vešović
- LieToMe
#6274 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
"Postoji neka tajna veza izmedju usporavanja i pamcenja, izmedju brzine i zaborava. Navedimo jednu situaciju od koje ne moze biti uobicajenije: covjek ide ulicom. Najednom bi da se sjeti neceg, ali mu sjecanje bjezi. U tom casu, on mahinalno usporava korak. Naprotiv, neko ko pokusava da zaboravi neki mucan slucaj koji je upravo dozivjeo ubrzava korake, i ne zeleci to, kao da hoce da se brzo udalji od onog sto mu je vremenski jos suvise blizu. U zivotnoj matematici ovo iskustvo dobija oblik dvije proste jednacine: stepen usporavanja je direktno proporcionalan intenzitetu sjecanja; stepen brzine je direktno proporcionalan intenzitetu zaborava."
M.Kundera
"Sto sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je zivot pruzao i sve jasnije sam shvatao gdje treba traziti prave izvore radosti i smisla.
Naucio sam da biti voljen ne znaci nista, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjecamo, ono sto daje vrijednost i i ljepotu nasem postojanju. Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono sto se moze nazvati srecom, bilo je satkano od emocija.
Novac nije nista, moc nije nista. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrecni. Ljepota nije nista, vidjeo sam lijepe muskarce i lijepe zene koji su bili nesrecni uprkos svojoj ljepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako osjeca; bilo je bolesnika punih volje za zivotom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli muceni strahom od patnje.
Ali sreca je uvek bila tamo gde je neko umjeo da voli i zivjeo za svoja osjecanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruza radost onome ko je posjeduje, vec onome ko umije da je voli i da joj se divi."
H.Hesse
M.Kundera
"Sto sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je zivot pruzao i sve jasnije sam shvatao gdje treba traziti prave izvore radosti i smisla.
Naucio sam da biti voljen ne znaci nista, a da je voljeti sve, da je sposobnost da osjecamo, ono sto daje vrijednost i i ljepotu nasem postojanju. Gdje god bi se na zemlji pojavilo ono sto se moze nazvati srecom, bilo je satkano od emocija.
Novac nije nista, moc nije nista. Mnogi imaju i jedno i drugo, a ipak su nesrecni. Ljepota nije nista, vidjeo sam lijepe muskarce i lijepe zene koji su bili nesrecni uprkos svojoj ljepoti. Ni zdravlje nije sve; svako je zdrav ko se tako osjeca; bilo je bolesnika punih volje za zivotom koji su je njegovali do samog kraja i bilo je zdravih koji su venuli muceni strahom od patnje.
Ali sreca je uvek bila tamo gde je neko umjeo da voli i zivjeo za svoja osjecanja; ako ih je njegovao, ako ih nije gazio i potiskivao, ona su mu donosila zadovoljstvo. Ljepota ne pruza radost onome ko je posjeduje, vec onome ko umije da je voli i da joj se divi."
H.Hesse
- lua
#6275 Re: Citati koje bi podijelili s drugima
Uglavnom krive ženske, uglavnom mnogo graje, kače se za mene kao klinci za tramvaje.
Miladin Šobić
Miladin Šobić