Ateizam vs. Religija
-
Hakiz
#6251 Re: Ateizam vs. Religija
Nema svrhe.
Stvar je što bi hronološki slijed bio:
1. Bog postoji
2. Poslao je Kur'an
3. U Kur'anu piše da bog postoji i da je poslao Kur'an
4. Dakle bog postoji
Irsarov slijed je ovaj:
1. U Kur'anu piše da bog postoji i da je poslao Kur'an.
2. Dakle bog postoji.
Dakle, njemu, u stvari, i ne treba da bog stvarno postoji, dovoljno mu je da u Kur'anu piše da postoji.
Da bi se moglo prihvatiti da je napisano u Kur'anu tačno, prvo se mora potvrditi postojanje boga. Bez boga, Kur'an nema značaj. Naprosto, hronologija, redoslijed.
Toliko puta je to rečeno da nema svrhe ponavljati.
A nekome ko je ubijeđen da je ono u šta vjeruje tačno, ne samo da mu objektivna potvrda ne treba, štaviše, potvrda mu smeta, jer ako krene u traženje potvrde, može se desiti da je ne nađe i onda njegova uvjerena mogu, u stvari moraju, da se sruše. A to ne smije dozvoliti. Zato potvrdu da je njegovo uvjerenje tačno nalazi u samom tom uvjerenju, ne u nezavisnoj i nepristrasnoj potvrdi tačnosti uvjerenja. Tačnost Kur'ana dokazuje ne osnovnim uslovom, to jeste dokazanim postojanjem boga, nego samim tim Kur'anom.
A tada bog, u stvari, nije ni bitan. Kur'an je bitan, može se i bez boga.
Takva uvjerenja ne možeš iz čovjeka otkloniti djelovanjem izvana. To u čovjeku nestaje samo onda kada ga čovjek u kojem je sam izbaci. Niko drugi to ne može uraditi, doli taj čovjek sam.
Zato nema smisla nastaviti.
Stvar je što bi hronološki slijed bio:
1. Bog postoji
2. Poslao je Kur'an
3. U Kur'anu piše da bog postoji i da je poslao Kur'an
4. Dakle bog postoji
Irsarov slijed je ovaj:
1. U Kur'anu piše da bog postoji i da je poslao Kur'an.
2. Dakle bog postoji.
Dakle, njemu, u stvari, i ne treba da bog stvarno postoji, dovoljno mu je da u Kur'anu piše da postoji.
Da bi se moglo prihvatiti da je napisano u Kur'anu tačno, prvo se mora potvrditi postojanje boga. Bez boga, Kur'an nema značaj. Naprosto, hronologija, redoslijed.
Toliko puta je to rečeno da nema svrhe ponavljati.
A nekome ko je ubijeđen da je ono u šta vjeruje tačno, ne samo da mu objektivna potvrda ne treba, štaviše, potvrda mu smeta, jer ako krene u traženje potvrde, može se desiti da je ne nađe i onda njegova uvjerena mogu, u stvari moraju, da se sruše. A to ne smije dozvoliti. Zato potvrdu da je njegovo uvjerenje tačno nalazi u samom tom uvjerenju, ne u nezavisnoj i nepristrasnoj potvrdi tačnosti uvjerenja. Tačnost Kur'ana dokazuje ne osnovnim uslovom, to jeste dokazanim postojanjem boga, nego samim tim Kur'anom.
A tada bog, u stvari, nije ni bitan. Kur'an je bitan, može se i bez boga.
Takva uvjerenja ne možeš iz čovjeka otkloniti djelovanjem izvana. To u čovjeku nestaje samo onda kada ga čovjek u kojem je sam izbaci. Niko drugi to ne može uraditi, doli taj čovjek sam.
Zato nema smisla nastaviti.
- Irsar
#6252 Re: Ateizam vs. Religija
I dugotrajne zatvorske kazne su također dugotrajno mučenje. Svako ko ih podržava, mogli bismo reći, je također psihopata. Naravno, postavlja se pitanje zašto uopšte spominješ kvalifikaciju "psihopatije" ovdje, obzirom da kazne kamenovanjem i slično i nisu tu da bi neko uživao, već upravo suprotno, te da takve kazne svojom žestinom posluže za odbijanje drugih da čine nedjela.Hakiz wrote:Kamenovanje je dugotrajno mučenje. Svako ko lako podnese ili uživa u dugotrajnom mučenju je psihopata.Irsar wrote:Još čekam da neko od vas da smisleno objašnjenje zašto je kazna kamenovanjem loša, ili smrtna kazna općenito. Zašto je to loše uvijek, i koji je dokaz toga?
Pa eto, odmah u startu si u krivu. Neki, ipak, imaju pravo da ubiju. Recimo slučajevi samoodbrane. A država je sebi redovno to pravo priskrbljivala.Ovo šta slijedi je citat mog posta na temi o smrtnoj kazni:
"Ako niko nema pravo da ubije, onda to pravo nema ni država.
Prvo, ova tvoja tvrdnja bi se mogla primijeniti na bilo koju kaznu vezanu za bilo kakav zločin; jer zašto bismo onda propisivali bilo kakvu kaznu protiv bilo čega, ako je samo dovoljno da kažemo da "nema efekta kao poruka". A drugo, ko kaže da smrtna kazna nema efekta? Na osnovu čega si to zaključio?Da smrtna kazna ima efekta kao poruka drugima, davno bi nestali zločini za koje se ta kazna propisuje
Jedino što je ovdje nelogično jeste da se smatraš pravnikom koji misli da razumije koncepte prava modernih država. Nisi i ne razumiješ. Izvršitelj kazne nije zločinac, jer onda - na primjer - ljudi kojima je u zadatku da zaplijene ukradenu robu bi, po tebi, bili kradljivci također.Uostalom, ako niko nema pravo da ubije, onda je izvršilac smrtne kazne ubica. I gledajući dokumentarce o tome, kako se čini, u svakoj uređenoj, modernoj državi izvršilac smrtne kazne, ako bi se zakoni striktno provodili, u stvari bi bio ubica koji bi morao biti uhapšen i osuđen za ubistvo. Samo što države u slučaju izvršilaca smrtne kazne zanemare svoje zakone, to jeste ne provode ih. A ako ne možeš vjerovati državi da će provoditi svoje zakone, ili ako država odluči da zakone provodi samo nad onima koji joj se ne sviđaju, a nad onima koji joj se sviđaju a učine ista djela zakone ne provodi, onda je to samovolja a ne pravna država. A moderna država ne može donijeti zakon po kojem je izvršilac smrtne kazne oslobođen od odgovornosti, jer onda krši "starije" pravilo jednakosti svih pred zakonom.
Tako da je smrtna kazna u svakoj modernoj državi, u stvari, protivzakonita. I nelogična.
Smrtna kazna je vrlo efikasna: ukloni se zločinac, spriječi se njegovo daljnje potencijalno negativno djelovanje u društvu, ne troši se novac i drugi resursi na njegovo dugotrajno mučenje u zatvorima.
- Irsar
#6253 Re: Ateizam vs. Religija
Pogrešno. Dokaz je definisan u logici, odnosno filozofiji. Tvoja tvrdnja da je "dokaz definisan u nauci" je zapravo filozofska tvrdnja, a ne naučna. Dokaz u nauci nije isto što i dokaz u matematici, ili logici, ili pravu, ili moralu, ili umjetnosti ili - možeš pogoditi - vjeri.славянин wrote:Dokaz je definisan u nauci, doduse imamo sada i ove "dokaze za vjerovanje"
Također, ako bismo i uzeli da je "dokaz definisan u nauci" postavlja se pitanje ko je definisao da je dokaz definisan u nauci? Jer do prije kojeg stoljeća moderne nauke nije ni bilo, pa opet su bili nekakvi dokazi nečega, ako ničega drugog onda dokazi da je nauka validan metod ispitivanja nečega.
Uglavnom, tvrdnja da "nema dokaza van nauke" je ne samo logički neistinita, već je puka filozofska tvrdnja k tome još i nedokazana i očito neistinita.
- Bloo
- Globalna šefica
#6254 Re: Ateizam vs. Religija
KPZ
Kazneno
Popravni
Correctional facility
Osim kazne, zatvori su i institucije koje nude (barem na papiru, a negdje i u praksi) popravni, korekcijski element.
Rad sa psiholozima.
Kod smrtne kazne za bilo kakav prekrsaj, correctional se gubi.
Kod odsijecanja ruke za minorne prekrsaje, taj element je doveden do ekstrema. Jedno je dati covjeku kaznu da odlezi i izade u vanjski svijet nakon utaje poreza, hipoteticki izmijenjen. Nakon sto mu odsijeces ruku, sigurno vise nece moci raditi, sve i da hoce nesto normalno, te se samo moze poceti da prosi.
Kazneno
Popravni
Correctional facility
Osim kazne, zatvori su i institucije koje nude (barem na papiru, a negdje i u praksi) popravni, korekcijski element.
Rad sa psiholozima.
Kod smrtne kazne za bilo kakav prekrsaj, correctional se gubi.
Kod odsijecanja ruke za minorne prekrsaje, taj element je doveden do ekstrema. Jedno je dati covjeku kaznu da odlezi i izade u vanjski svijet nakon utaje poreza, hipoteticki izmijenjen. Nakon sto mu odsijeces ruku, sigurno vise nece moci raditi, sve i da hoce nesto normalno, te se samo moze poceti da prosi.
- Ramzess Veliki
#6255 Re: Ateizam vs. Religija
Evo dokaza da je religija izmisljena i da nas varaju sa dokazima:
Nek mi objasne kako se dva lava mogu pariti ???
[/quote]
[/quote]- Smrcak15
#6256 Re: Ateizam vs. Religija
[/quote]Ramzess Veliki wrote:Evo dokaza da je religija izmisljena i da nas varaju sa dokazima:
to pitaj krscane koji furaju takve price i prave jos gore slike
mi muslimani nevjerujemo u takav opis kako je na slici, nego su unesene domicilne zivotinje na brod, poput konja, krava, ovaca,koze, kamile, kokosi itd
a nikakvi lavovi i ostale divlje zivotinje.
- Idemedosumom
#6257 Re: Ateizam vs. Religija
Ramo, druže, drž' se piramida 
- Ramzess Veliki
#6258 Re: Ateizam vs. Religija
... a platipusi, kenguri, koale ... sve ostale zivotinje su izrasle iz trave?Smrcak15 wrote: to pitaj krscane koji furaju takve price i prave jos gore slike
mi muslimani nevjerujemo u takav opis kako je na slici, nego su unesene domicilne zivotinje na brod, poput konja, krava, ovaca,koze, kamile, kokosi itd
Ocito sam nikakav musliman kad ne mogu da vjerujem u takve gluposti. A da ... niti glasam za SDA.
-
r_faruk
#6259 Re: Ateizam vs. Religija
nego sta bi sa pingvinima? ne mogu diHat pod vodom!!!Ramzess Veliki wrote:... a platipusi, kenguri, koale ... sve ostale zivotinje su izrasle iz trave?Smrcak15 wrote: to pitaj krscane koji furaju takve price i prave jos gore slike
Ocito sam nikakav musliman kad ne mogu da vjerujem u takve gluposti. A da ... niti glasam za SDA.
- Idemedosumom
#6260 Re: Ateizam vs. Religija
Pa potop Nuhovog a.s. naroda nije obuhvatio cijelu planetu 
- Bloo
- Globalna šefica
#6261 Re: Ateizam vs. Religija
Well...fuck this place in particular?Idemedosumom wrote:Pa potop Nuhovog a.s. naroda nije obuhvatio cijelu planetu
Prepisano iz Gilgamesa.
- Ramzess Veliki
#6262 Re: Ateizam vs. Religija
Otkad sad to, neki novi hadis? Vazda je bilo da je sve poplavilo. Osim toga Nuh - Noa je jevrej, to je njihov Jahve, ili je to isti Bog? Ako je isti onda postujemo tudzeg boga jer je Jahve licno rekao face to face Musau da je on bog jevrejskog naroda.Idemedosumom wrote:Pa potop Nuhovog a.s. naroda nije obuhvatio cijelu planetu
Ova religija sve nesto ko ga kome zacera ...
- zforumas
#6263 Re: Ateizam vs. Religija
Enkidu=AdemBloo wrote:Well...fuck this place in particular?Idemedosumom wrote:Pa potop Nuhovog a.s. naroda nije obuhvatio cijelu planetu
Prepisano iz Gilgamesa.
Aruru=Well, gues who
- Ramzess Veliki
#6264 Re: Ateizam vs. Religija
I mislim ako cemo o dokazima, Thor jedini ima prave dokaze na svojoj strani.
Prvi dokaz - Isus zakucan, a on ima cekic.
Drugi dokaz - o drugim bogovima pise u knjigama, a on snima filmove.
Prvi dokaz - Isus zakucan, a on ima cekic.
Drugi dokaz - o drugim bogovima pise u knjigama, a on snima filmove.
- Smrcak15
#6265 Re: Ateizam vs. Religija
Ramzess Veliki wrote:... a platipusi, kenguri, koale ... sve ostale zivotinje su izrasle iz trave?Smrcak15 wrote: to pitaj krscane koji furaju takve price i prave jos gore slike
ma prolupao si... a platipusi, kenguri, koale ... sve ostale zivotinje su izrasle iz trave?
prvo nije to globalni potop bio nego lokalni potop i zato su domicilne zivotinje spasavane, a nikakve australijske zivotinje poput kengura i koala.
pucas u prazno , drzi se ti onoga sto znas, piramide deruze, to svoj doprinos mozes dati, a okani se komentarisanja religijeOcito sam nikakav musliman kad ne mogu da vjerujem u takve gluposti. A da ... niti glasam za SDA
pa evo ja sam musliman a protivnik sa SDA zato sto su katastrofa bili ovaj mandat.
- Bloo
- Globalna šefica
#6266 Re: Ateizam vs. Religija
Cuj, drz se piramida.
Drz se i ti trofazne struje onda.
Drz se i ti trofazne struje onda.
- Ramzess Veliki
#6267 Re: Ateizam vs. Religija
Ovaj mandat ??? Oni su katastrofa od 92-ge ...Smrcak15 wrote: pa evo ja sam musliman a protivnik sa SDA zato sto su katastrofa bili ovaj mandat.
Sad ti vise nista ne vjerujem ...
- Smrcak15
#6268 Re: Ateizam vs. Religija
sjasi sa krscanske sise informacija, previse si podojio pogresnih informacijaRamzess Veliki wrote:Otkad sad to, neki novi hadis? Vazda je bilo da je sve poplavilo. Osim toga Nuh - Noa je jevrej, to je njihov Jahve, ili je to isti Bog? Ako je isti onda postujemo tudzeg boga jer je Jahve licno rekao face to face Musau da je on bog jevrejskog naroda.Idemedosumom wrote:Pa potop Nuhovog a.s. naroda nije obuhvatio cijelu planetu
Ova religija sve nesto ko ga kome zacera ...
nije to hadis nego u Kuranu se govori da je lokalni potop.
kako moze biti jevrej kad pojam Jevrej /Juda dolazi od imena praunuka Abrahama (Judah) koji je zivio poslije NUha...pa kako onda da se NUh naziva po imenu svog pra pra pra pra boga pitaj unuka.Osim toga Nuh - Noa je jevrej
- Smrcak15
#6269 Re: Ateizam vs. Religija
mozemo se sloziti da su katastrofa od rata pa do sad, u Ratu nemogu ih krivi to su vanredne situacije...ali od rata do sad jeste, katastrofa su.Ramzess Veliki wrote:Ovaj mandat ??? Oni su katastrofa od 92-ge ...Smrcak15 wrote: pa evo ja sam musliman a protivnik sa SDA zato sto su katastrofa bili ovaj mandat.![]()
![]()
- beni-bu-man
#6270 Re: Ateizam vs. Religija
UUuuuuu Politika i vjera, savrsena kombinacija 
- zforumas
#6271 Re: Ateizam vs. Religija
Sto si ljubomoran, nit vjerujes nit ides na mitingebeni-bu-man wrote:UUuuuuu Politika i vjera, savrsena kombinacija
- beni-bu-man
#6272 Re: Ateizam vs. Religija
zforumas wrote:Sto si ljubomoran, nit vjerujes nit ides na mitingebeni-bu-man wrote:UUuuuuu Politika i vjera, savrsena kombinacija
nema smilie s ovcom
- zforumas
#6273 Re: Ateizam vs. Religija
Samo upises dvotackabeeedvotackabeni-bu-man wrote:zforumas wrote:Sto si ljubomoran, nit vjerujes nit ides na mitingebeni-bu-man wrote:UUuuuuu Politika i vjera, savrsena kombinacija![]()
nema smilie s ovcom
- Idemedosumom
#6274 Re: Ateizam vs. Religija
Nisam se mislio doticati navodnih Poslanikovih a.s. ekskurzija po svijetu i prepisivanja, već činjenice da se potop kompletne planete ne spominje u Kur'anu.Bloo wrote:Well...fuck this place in particular?Idemedosumom wrote:Pa potop Nuhovog a.s. naroda nije obuhvatio cijelu planetu
Prepisano iz Gilgamesa.
- Ramzess Veliki
#6275 Re: Ateizam vs. Religija
Za njih nije bilo vanrednih situacija, dok je trajao rat oni su se raspodjeljivali po funkcijama, mijenjali direktore sa svojim kadrom, niko nije imao vremena da misli o tome, zatim su krali humanitarnu pomoc i prodavali na pijaci, otimali stanove, prepisivali sebi, postavljali idiote na komandna mjesta a skidali ili ubijali zasluzne koje je narod volio, a vrsili podjele na podobne muslimane i nepodobne sve ostale. Podoban musliman je trebao biti pokoran i isprepadan, bez svog misljenja i nekreativan, neskolovan jer su njihova djeca studirala od drzavnih para u americi, maleziji, turskoj, da preuzmu vlast i kompanije kad se vrate. Za tvoje dijete ostavljena je pozicija irgeta, a za tebe ili da crknes ili da molis za hediju I senis uz nogu.Smrcak15 wrote:mozemo se sloziti da su katastrofa od rata pa do sad, u Ratu nemogu ih krivi to su vanredne situacije...ali od rata do sad jeste, katastrofa su.Ramzess Veliki wrote:Ovaj mandat ??? Oni su katastrofa od 92-ge ...Smrcak15 wrote: pa evo ja sam musliman a protivnik sa SDA zato sto su katastrofa bili ovaj mandat.![]()
![]()
I jos fenomenalna kradja sveg drzavnog preko Alijinih borackih vaucera i dionica. Pokrao svoj muslimanski narod i svoje borce i obezbijedio familije sedam begovskih izdajica, a sad mu ovce vaze "Nas prvi hazreti presjednik ..."
Jadni, naivni, glupi slijepi I nepismeni submisivni narode ...