Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post Reply
Cassius Longinus

#6251 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Cassius Longinus »

Hafis wrote:
Cassius Longinus wrote:Nego gledam BiH-Finska, solidna utakmica. Iz HNL-a 3 igrača, Hajro, Kvržić i Gojak. Robi na klupi(još?), Dinamo došao za 100 godina od osnivanja tuzlanske Slobode u prijateljsku utakmicu a ovde drž-nedaj dušmanski.

Nije mi jasno to s Bosnom i Hrvatskom, jesu li to prijateljske države i narodi ili nisu?
Prvo, ispravka netočnog navoda. Ne postoji nikakva država Bosna, raspala se još u 15. stoljeću pred najezdom Turaka, to se barem možemo složiti. Doduše neki često koriste tu kraticu - Bosna, neki opet Hercegovina, a neki čak i RS, ali eto, razumijemo se - Bosna i Hercegovina.

Drugo - Zvanično ne postoji nikakav ''bosanski narod''. Izraz je u kolokvijalnoj uporabi u samo određenim sredinama, dok se u drugim sredinama uopće ne koristi. Uglavnom, nema niitko ništa protiv tog izraza sve dok se ne bi pokušao ugurati u neki zvanični akt.

Treće - činjenica je da sva tri konstitutivna BiH naroda ne gaje iste osjećaje prema R Hrvatskoj, dapače čak i dijametralno suprotne, tako da bi nam trebale tri zasebne teme da to analiziramo.
Nećemo valjda inzistirati na potpuno ispravnom izražavanju ako je svima jasno što sam htio reći i na što sam mislio? Nema smisla, osim nekakvog sofističkog nadmudrivanja, zar ne? Meni svejedno uostalom, ako si osjetio potrebu da ispravljaš samo izvoli. Htio sam ukazati na čudnu bipolarnost u odnošajima Hrvata i Bošnjaka.
Haman2

#6252 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Bio bi primjerniji naslov Hrvatska politika prema Bosnjacima. Hrvati BiH sanjaju da se odvoje i pripoje Hrvatskoj. Isti san sanjaju i Srbi, samo Bosnjaci sanjaju BiH.
Point.

#6253 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Point. »

Cassius Longinus wrote:Nego gledam BiH-Finska, solidna utakmica. Iz HNL-a 3 igrača, Hajro, Kvržić i Gojak. Robi na klupi(još?), Dinamo došao za 100 godina od osnivanja tuzlanske Slobode u prijateljsku utakmicu a ovde drž-nedaj dušmanski.

Nije mi jasno to s Bosnom i Hrvatskom, jesu li to prijateljske države i narodi ili nisu? Čudan je ovdje uzorak forumaša, uzpovci, bojkot proizvoda itd..reklo bi se nereprezentativan.
Većina ovdje zapravo nema ništa protiv Hrvatske niti Hrvata općinito, nego protiv zvanične HDZ politike i njezinih pristalica, prvenstveno u dijelu Hercegovine kojima tepamo da su zapravo južni Srbi. Ne može krava Kolinda, Gojko Šušak ili Čović natjerati Bošnjake da mrze Jadran, Gibonnija, Gobca, Prosinečkog, Mesića, pokojnog Olivera itd. Mada se HDZovce svojski trude.
Cassius Longinus

#6254 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Cassius Longinus »

Point. wrote:

Nije mi jasno to s Bosnom i Hrvatskom, jesu li to prijateljske države i narodi ili nisu? Čudan je ovdje uzorak forumaša, uzpovci, bojkot proizvoda itd..reklo bi se nereprezentativan.
Većina ovdje zapravo nema ništa protiv Hrvatske niti Hrvata općinito, nego protiv zvanične HDZ politike i njezinih pristalica, prvenstveno u dijelu Hercegovine kojima tepamo da su zapravo južni Srbi. Ne može krava Kolinda, Gojko Šušak ili Čović natjerati Bošnjake da mrze Jadran, Gibonnija, Gobca, Prosinečkog, Mesića, pokojnog Olivera itd. Mada se HDZovce svojski trude.
Pošteno, međutim to bi bila jedna strana medalje zar ne?
Kako Bošnjaci imaju frustraciju HDZ-ovom politikom tako i Hrvati imaju frustraciju SDA/DF politikom. Mada mi se u konačnici čini da tu nema leba ni od jednog ni od drugog, tj neće se ništa postići.

Kolinda ima ozbiljnu intoleranciju na alkohol, to se vidi iz nekoliko njenih izjava, po mnogo čemu ne slažem se sa njenim kič-patriotizmom i nizom nepromišljenih i debilnih izjava. Ono u što sam gotovo siguran je to da u Hrvatskoj ne postoji nikakav ozbiljan sentiment za komadanjem BiH, niti bi Bošnjaci trebali smatrati da od tu prijeti nekakva realna opasnost. Hrvati u Hercegovini nisu faktor koji sve da i hoće(a mislim i duboko sam uvjeren da većinski neće)može predstavljati neku ugrozu.

Mislim da bi trebalo relaksirati odnose, jer kao da se pumpa balon gov.ana na umjetan način, gleda se svakom svaka izjava, važe, emotivne reakcije. Mislim da tu bošnjačko rukovodstvo podosta pretjeruje.
zrakomlat

#6255 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by zrakomlat »

Point. wrote:

Tačno. Mene i porodicu su izvođači HDZ zločinačke politike protjerali, starog odveli u logor, držali u okruženju bez hrane i pod granatama par mjeseci. Kasnije smo saznali da su nam s druge strane, neki drugi Hrvati, normalni ljudi, koje smo upoznali početkom rata, pokušavali preko crvenog križa ili kako već, poslati paket s nekom hranom, odjećom i sl, jer su pretpostavljali kako nam je.
Poslije rata, starog je kontaktirao bivši komšija, Hrvat, koji je iz kuće spasio nekih stvari. Nisu one bile nešto vrijedne, neko posuđe, odijela od starog, neki stol i tako, sve ono što prethodnoj " specijalnoj postrojbi za bijelu tehniku i ostale vrijedne stvari" nije bilo interesantno, al bitna je namjera :thumbup:
Ja se i danas družim aktivno sa značajnim brojem Hrvata, privatno a i poslovno i nemam ništa protiv njih onako uopšteno, većina su extra ljudi. Al isto tako znam ih par, koji redovno čestitaju Bajram i sl, a koji bi, da sutra zapuca, ako bi imali priliku, došli po mene pa u Dretelj ili Heliodrom.
Doduše, uglavnom su takvi već spičili za Njemačku pa samo seru po društvenim mrežama, naletim ponekad na komentar kad je neka zapaljiva tema.
Haman2

#6256 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Slazem se da odnose Bosnjaka i Hrvata treba relaksirati ali se pitam kako? Politika koju forsira HDZ ne ude u pravcu relaksiranja odnosa, tako da se dobija dojam da svi Hrvati zele cim prije da komadaju BiH. Sa danasnjim HDZ-om tesko je postici neku relaksaciju politickih odnosa.
I ja sam kolega prije rata imao puno prijatelja medju pripadnicima jednog drugog naroda. Mislio sam da su mi to najveci prijatelji. Mislio tako, vjerovao u njih, ali me ni jedan tokom rata a ni poslije rata nije nazvao teleonom. Sta je puklo u tim ljudim ja ne znam. Pomogli su me obicni poznanici od kojih nista nisam trazio, sami su nudili svoju pomoci. Ovih hocu reci da je tacna ona narodna izreka " na muci se poznaju junaci". U nevolji saznas ko ti je pravi prijatelj.
Novak20

#6257 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Hafis wrote:Tko te je citirao?
:lol: :lol: :lol:
Novak20

#6258 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Haman2 wrote:Slazem se da odnose Bosnjaka i Hrvata treba relaksirati ali se pitam kako? Politika koju forsira HDZ ne ude u pravcu relaksiranja odnosa, tako da se dobija dojam da svi Hrvati zele cim prije da komadaju BiH. Sa danasnjim HDZ-om tesko je postici neku relaksaciju politickih odnosa.
I ja sam kolega prije rata imao puno prijatelja medju pripadnicima jednog drugog naroda. Mislio sam da su mi to najveci prijatelji. Mislio tako, vjerovao u njih, ali me ni jedan tokom rata a ni poslije rata nije nazvao teleonom. Sta je puklo u tim ljudim ja ne znam. Pomogli su me obicni poznanici od kojih nista nisam trazio, sami su nudili svoju pomoci. Ovih hocu reci da je tacna ona narodna izreka " na muci se poznaju junaci". U nevolji saznas ko ti je pravi prijatelj.
Što bi ti volio da uradi HDZ na relaksaciji političkih odnosa ?
megaman4

#6259 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by megaman4 »

Novak20 wrote:
Haman2 wrote:Slazem se da odnose Bosnjaka i Hrvata treba relaksirati ali se pitam kako? Politika koju forsira HDZ ne ude u pravcu relaksiranja odnosa, tako da se dobija dojam da svi Hrvati zele cim prije da komadaju BiH. Sa danasnjim HDZ-om tesko je postici neku relaksaciju politickih odnosa.
Sta ce uraditi kada ionako nista i ne rade.
Novak20

#6260 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

megaman4 wrote:
Novak20 wrote:
Pitanje je ozbiljno.

Što bi HDZ, prema mišljenju Bošnjaka, trebao uraditi da relaksira političke odnose u BiH ?
Haman2

#6261 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

1. Da prestane jedno pricati a drugo raditi,
2. Da prestane pricati o otcjepljenju i pripajanje etnicki ociscene teritirije BiH Hrvatskoj
3. Da hrvatski politicari prestanu pricati lazne price o BiH i Bosnjacima
4. Da ne angaziraju Hrvate u BiH koji obavljaju vazne funkcije da rade protiv BiH, kao sto su oni u policiji, pravosudju i obavjestajnim sluzbama.
Ricken

#6262 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Ricken »

Novak20 wrote:
megaman4 wrote:
Novak20 wrote:
Pitanje je ozbiljno.

Što bi HDZ, prema mišljenju Bošnjaka, trebao uraditi da relaksira političke odnose u BiH ?

Prestati gledati na BiH kao na ratni plijen, i raditi na prosperitetu svih građana, a ne samo jedne grupe građana skoncentrisane u Hercegovini.

Kvalitete života svih tzv. konstitutivnih naroda u BiH, funkcioniše po principu spojenih posuda.

Početi se odnositi prema BiH kao prema suverenoj državi (vijdeti govor Čovića u Beogradu, kada je predao suverenitet BiH, Srbiji).

Pitanje je također i obrnutom smijeru.
Ricken

#6263 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Ricken »

Hafis wrote:Ono bi onako nepismeno iz ustava izbacivalo konstitutivnost.
Mjerodavniji si za izmjenu stolarije u skupštinskoj sali...a i tu bi hargatovao i išao po pive.

Ništa, foe. Pozdravi raju u filteru :)
Pametan si dečko, to se vidi iz svake napisane rečenice. Možda bahat, ali pametan.

Nemožeš izbaciti nešto što nije ni zapisano.

Naime, u ustavu BiH, makar u njegovoj orginalnoj engleskoj verziji, konstitutivnost nikad nije ni zapisana. To su slobodni prevodi vladajuće elite iz kućne radinosti, za potrebe stvaranja pravne nesigurnosti i pravljenja društva jednakog samo za odabrane. Ali da se vratimo analizi dubine površnosti i bahatosti pojedinih konstituenata BiH, kao i njihovih bahatih sljedbenika.

Kako je engleska verzija jedina dostupna orginalna verzija Ustava, i kako je OHR jedina strana koja posjeduje orginalni tekst, onda čitajući alineju 10 preambule Ustava BiH, dodatka 4, možemo pročitati slijedeće:

Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows: .........................

Znači ne piše constitutive (što u pravnoj terminologiji ima određene aspekte suvereniteta i državotvornosti) već constituentni, koji nema takve pravne konotacije.

Pa tako kao sastavni dio Ustavnog uređenja BiH, osim izvikanih konstituentnih Bošnjaka, Srba i Hrvata, imamo i neke ostale a bogami i građane i svi oni moraju bit jednakopravni, jer su ustavotvorni.

Eh kad se dalje analizira jedina orginalna verzija Ustava BiH, ona na engleskom jeziku, može se primjetiti slijedeće:

Bosnia and Herzegovina shall be a democratic state, which shall operate under the rule of law and with free and democratic elections (prev. Bosna i Hercegovina biće demokratska zemlja koja će funkcionirati u skladu sa vladavinom prava i sa slobodnim i demokratskim izborima). Ovaj dio je posebno bitan zbog HDZ-ova insistiranja na izbornom zakonu na neustavnim elementima/osnovama.

Kad se pogleda ono što je stvarno potpisano (ne znamo šta je dogovoreno jer su glavni akteri preselili na nek bolji svijet) u odnosu na ono kako se tumači, dobije se rezultat da su nažalost i političke elite, prije svega SDA i HDZ, mjerodavne jedino da izmjenjuju stolariju u skupštinskoj sali, bilo uz pivu, vino ili šerbe manje je bitno. Pa je tako 2017. godine na histerične ispade gospođe Željane Zovko, Johanes Hahn pojasnio:

27 February 2017:

"The concept of ‘constituent people’ in Bosnia and Herzegovina does not imply exclusiveness, but rather, it is a matter of governing a country whose citizens have always gravitated towards one of three communities, and who vote almost exclusively in line with the principle of ‘belongingness’ to one of those communities. It is possible to achieve a civil state through three multinational communities. If not, the most numerous community will govern the state".

Helem, kad bi se dosljedno slijedilo ono što je potpisano i kako piše u jedinom orginalnom primjerku Daytonskog sporazuma bilo bi zasigurno mnogo manje neutemeljenih frustracija. Konstitutivnost je jedno, konstituentnost je nešto sasvim drugo.

Kako smo već konstatovali, vrlo si pametan dečko, pa nema ni posebne potrebe da ti dalje pojašnjavam.

Zhivio.
BHCluster

#6264 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Ricken wrote:
Hafis wrote:Ono bi onako nepismeno iz ustava izbacivalo konstitutivnost.
Mjerodavniji si za izmjenu stolarije u skupštinskoj sali...a i tu bi hargatovao i išao po pive.

Ništa, foe. Pozdravi raju u filteru :)
Pametan si dečko, to se vidi iz svake napisane rečenice. Možda bahat, ali pametan.

Naime, u ustavu BiH, makar u njegovoj orginalnoj engleskoj verziji, konstitutivnost nikad nije ni zapisana. To su slobodni prevodi vladajuće elite iz kućne radinosti, za potrebe stvaranja pravne nesigurnosti i pravljenja društva jednakog samo za odabrane. Ali da se vratimo analizi dubine površnosti i bahatosti pojedinih konstituenata BiH, kao i njihovih bahatih sljedbenika.

Kako je engleska verzija jedina dostupna orginalna verzija Ustava, i kako je OHR jedina strana koja posjeduje orginalni tekst, onda čitajući alineju 10 preambule Ustava BiH, dodatka 4, možemo pročitati slijedeće:

Bosniacs, Croats, and Serbs, as constituent peoples (along with Others), and citizens of Bosnia and Herzegovina hereby determine that the Constitution of Bosnia and Herzegovina is as follows: .........................

Znači ne piše constitutive (što u pravnoj terminologiji ima određene aspekte suvereniteta i državotvornosti) već constituentni, koji nema takve pravne konotacije.

Pa tako kao sastavni dio Ustavnog uređenja BiH, osim izvikanih konstituentnih Bošnjaka, Srba i Hrvata, imamo i neke ostale a bogami i građane i svi oni moraju bit jednakopravni, jer su ustavotvorni.

Eh kad se dalje analizira jedina orginalna verzija Ustava BiH, ona na engleskom jeziku, može se primjetiti slijedeće:

Bosnia and Herzegovina shall be a democratic state, which shall operate under the rule of law and with free and democratic elections (prev. Bosna i Hercegovina biće demokratska zemlja koja će funkcionirati u skladu sa vladavinom prava i sa slobodnim i demokratskim izborima). Ovaj dio je posebno bitan zbog HDZ-ova insistiranja na izbornom zakonu na neustavnim elementima/osnovama.

Kad se pogleda ono što je stvarno potpisano (ne znamo šta je dogovoreno jer su glavni akteri preselili na nek bolji svijet) u odnosu na ono kako se tumači, dobije se rezultat da su nažalost i političke elite, prije svega SDA i HDZ, mjerodavne jedino da izmjenjuju stolariju u skupštinskoj sali, bilo uz pivu, vino ili šerbe manje je bitno. Pa je tako 2017. godine na histerične ispade gospođe Željane Zovko, Johanes Hahn pojasnio:

27 February 2017:

"The concept of ‘constituent people’ in Bosnia and Herzegovina does not imply exclusiveness, but rather, it is a matter of governing a country whose citizens have always gravitated towards one of three communities, and who vote almost exclusively in line with the principle of ‘belongingness’ to one of those communities. It is possible to achieve a civil state through three multinational communities. If not, the most numerous community will govern the state".

Helem, kad bi se dosljedno slijedilo ono što je potpisano i kako piše u jedinom orginalnom primjerku Daytonskog sporazuma bilo bi zasigurno mnogo manje neutemeljenih frustracija. Konstitutivnost je jedno, konstituentnost je nešto sasvim drugo.

Kako smo već konstatovali, vrlo si pametan dečko, pa nema ni posebne potrebe da ti dalje pojašnjavam.

Zhivio.
Vise mu je to puta napisano cak i crtano medjutim kako kaze ona stara narodna lakše metar u ******* nego centimetar u glavu.
BHCluster

#6265 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:

Ispuni ono sto je obecao hrvatskom narodu u Bosni i Hercegovini.
Novak20

#6266 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Novak20 »

Pitanje je ozbiljno.

Haman2 wrote:1. Da prestane jedno pricati a drugo raditi,
2. Da prestane pricati o otcjepljenju i pripajanje etnicki ociscene teritirije BiH Hrvatskoj
3. Da hrvatski politicari prestanu pricati lazne price o BiH i Bosnjacima
4. Da ne angaziraju Hrvate u BiH koji obavljaju vazne funkcije da rade protiv BiH, kao sto su oni u policiji, pravosudju i obavjestajnim sluzbama.
Ricken

Prestati gledati na BiH kao na ratni plijen, i raditi na prosperitetu svih građana, a ne samo jedne grupe građana skoncentrisane u Hercegovini.

Kvalitete života svih tzv. konstitutivnih naroda u BiH, funkcioniše po principu spojenih posuda.

Početi se odnositi prema BiH kao prema suverenoj državi (vijdeti govor Čovića u Beogradu, kada je predao suverenitet BiH, Srbiji).

Pitanje je također i obrnutom smijeru.
U redu.

Hipotetski gledano, da HDZ ispuni sve ove i mnoge druge uvjete prema željama Bošnjaka i bošnjačke politike ili da bh Hrvati više ne glasaju za HDZ BiH radi releksiranja političkih odnosa, postavlja se drugo pitanje.

Što bi bh Hrvati time dobili ?
The 51st State

#6267 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by The 51st State »

prestanak psihoze i instrumente koji bi im olaksali svakodnevni zivot.
Hafis

#6268 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Novak20 wrote:
Hipotetski gledano, da HDZ ispuni sve ove i mnoge druge uvjete prema željama Bošnjaka i bošnjačke politike ili da bh Hrvati više ne glasaju za HDZ BiH radi releksiranja političkih odnosa, postavlja se drugo pitanje.

Dobili bi Bošnjake kao najiskrenije prijatelje. A to nije malo na ovoj skupoći.
Hafis

#6269 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

A još kada bi se nekako preusmjerili da glasaju za SDA (a za ljutu muku može i DF), ne bi čak trebali ni ustav mijenjati i bili bi u EU za par godina.
džakailibu

#6270 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by džakailibu »

ne trebaju prestati glasati za hdz. nego trebaju prihvaiti bih kao svoju drzavu i da se po pitanju konstitutivnosti pozabave ne samo sa pravima nego i sa obavezama. e toga nema ni u milimetrima.
Lako je glumiti konstitutivnost kada trebaju prava a kada su obaveze u pitanju se postavljati kao manjina.
da je srece bacili biste putovnice i pozabavili se svojim dvoristem.tada bi vam covjek i povjerovao ! a do tada borjana kristo i ustavni patriotizam (ali bez odluka suda u strazburgu) :)
BAK-eV

#6271 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by BAK-eV »

Novak20 wrote:
U redu.

Pa iste mjere, koje se mogu povuci, ako se HDZ vrati na pocetne polozaje.

Vrijeme kada se nesto privremeno davalo a zazvrat dobijalo nesto trajno (ono ja tebi verbalno a ti meni zakon poput ugovor vjerskih zajednica sa drzavom) je definitivno proslo.
Haman2

#6272 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Haman2 »

Znaju Hrvati sta reeba radi da bi u BiH svi zivjeli bolje, ali to se kosi sa zacrtanim ciljevima HDZ BiH.
Hafis

#6273 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Hafis »

Ricken wrote: Pametan si dečko, to se vidi iz svake napisane rečenice. Možda bahat, ali pametan.

To je semantika, i opet se ništa ne mijenja. Tu je baju s pričom o konstituentnosti prvi provukao onaj žuti Kovačević, što se hvala ti dragi Bože konačno uhljebio u Komše kao savjetnik.
Da nije bitna, riječ se ne bi uopće nalazila u Daytonskom Ustavu i ne bi se u istom tom ustavu izrijekom spominjala tri naroda, njihova tri predstavnika i tri kluba u Domu NARODA.
Konstituent na hrvatskom jeziku se prevodi kao ''činitelj'' što ga opet puno i ne razlikuje od izraza konstitutivan.
Uostalom, najbolju definiciju konstitutvinog (konstituentnog) naroda je dao ZAVNOBIH iz čijeg pravnog temelja ova država nosi današnju državnost:

U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH

E sad je li ova gore nabrojana trojka konstitutivna ili konstituentna i zašto su izrijekom pobrojani, trebat će kontaktirati žutog Kovačevića, inače cro analitičara u slobodno vrijeme.
Ricken

#6274 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Ricken »

Hafis wrote:
Ricken wrote: Pametan si dečko, to se vidi iz svake napisane rečenice. Možda bahat, ali pametan.

To je semantika, i opet se ništa ne mijenja. Tu je baju s pričom o konstituentnosti prvi provukao onaj žuti Kovačević, što se hvala ti dragi Bože konačno uhljebio u Komše kao savjetnik.
Da nije bitna, riječ se ne bi uopće nalazila u Daytonskom Ustavu i ne bi se u istom tom ustavu izrijekom spominjala tri naroda, njihova tri predstavnika i tri kluba u Domu NARODA.
Konstituent na hrvatskom jeziku se prevodi kao ''činitelj'' što ga opet puno i ne razlikuje od izraza konstitutivan.
Uostalom, najbolju definiciju konstitutvinog (konstituentnog) naroda je dao ZAVNOBIH iz čijeg pravnog temelja ova država nosi današnju državnost:

U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH

E sad je li ova gore nabrojana trojka konstitutivna ili konstituentna i zašto su izrijekom pobrojani, trebat će kontaktirati žutog Kovačevića, inače cro analitičara u slobodno vrijeme.
Vidiš ja ne znam šta znači na hrvatskom constituent, iako ga imam u svjedodžbi, ali znam šta sve uključuje na engleskom, a između ostalog uključuje i birača, i onoga koji je biran kao i onoga koji je sastavni dio ili nešto što pripada sastavnom dijelu. Ne bitno je šta znači na hrvatskom, jer hrvatski, srpski ili bosanski nisu jezici Daytona.

Konstitutivan je nešto drugo, makar sa pravne strane, i uključuje državnosti, pravo na samoopredjeljenje i sl.

Ja poštujem što ti to smatraš semantičkim pitanjem, a dva izraza u lokalnoj uporabi čak i sinonimima, ali to su politički pravno, potpuno dvije odvojene i različite stvari. Osim tri konstituenta, postoje još druga dva, koja su potpuno obespravljena, a to su građani i ostali, po ustavu jednakopravni sa prva tri nabrojana, a koja se upravilu izostavljaju prilikom pozivanja na ustav.

Zato je bitno još jednom ponoviti šta znači konstituentnost kroz objašnjenje europskog komesara:

"Koncept konstituentnog naroda u Bosni i Hercegovini ne podrazumijeva isključivost, već je stvar upravljanja državom čiji su građani oduvijek gravitirali jednoj od tri zajednice, a glasaju gotovo isključivo u skladu s načelom "pripadnosti" jednoj od tih zajednica.
Građansku državu moguće je ostvariti kroz tri višenacionalne zajednice. U suprotnom, državom će upravljati najbrojnija zajednica".

S druge strane kada se koristi, kako kažeš, semantički slična riječ konstitutivnost, i njeno pravno značenje onda dođeš do zaključka kakvog je i sam izveo, prof. Dejan Vanjek, a on glasi:

"Sudeći po sadržaju Ustava, ali i važećim konsocijacijskim rješenjima i demokratskim praksama, konstitutivni narodi su zapravo suvereni politički narodi koji dijele, zajednički uređuju i upravljaju administrativno-političkim prostorom BiH. Ako bi se išlo u krajnost moglo bi se reći da su navedene ustavne skupine/kategorije “nosioci” suvereniteta BiH, s obzirom da se eksplicitno navode kao subjekti koji “konstituiraju” BiH i utvrđuju njen Ustav, kao najviši društveno-politički akt s kojim se usklađuje sva ostala pravno-politička regulativa"...................

"Konstitutivnost, politološko je značenje, koje proizlazi iz općeg, da onaj koji je konstitutivan suosniva, utvrđuje, etablira institucije, donosi i usvaja propise kojim regulira svoj status i položaj unutar zajedničke političke cjeline. Konstitutivnost u politološkom smislu i unutar konkretnog državno-pravnog okvira implicira određeni stupanj autonomnosti iz koje proizlazi sposobnost konstitutivnog subjekta na samoodlučivanje i samostalno djelovanje u oblastima relevantnim s aspekta očuvanja njegove konstitutivnosti, ali i suodlučivanje na ravnopravnim osnovama s drugim konstitutivnim subjektima o pitanjima od zajedničkog interesa. Takvo što moguće je osigurati samo priznavanjem i uvažavanjem statusa suverenog društveno-političkog čimbenika, a otud proizlazi i nužnost poštivanja načela legitimnog predstavljanja".

Ja skidam kapu profesoru, u političko pravnom smislu objasnio je konstitutivnost u detalj.

Ono gdje je pogriješio, je ipak što nije koristio, jedinu pravu i izvornu englesku verziju Ustava, ili aneksa IV.

Ipak, nadam se da je klepio dobru dnevnicu.

To što si citirao je deklaracija o pravima građana u BiH, a ne ustav, i kad se citira treba se citirati upotpunosti:

"U plamenu pravednog oslobodilačkog rata iskiva se bratstvo Srba, Muslimana i Hrvata, i time se udara siguran temelj slobodne i zbratimljene BiH, ravnopravne federalne jedinice u Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Prvi put u povijesti Srbi, Muslimani i Hrvati Bosne i Hercegovine, ujedinjeni u Narodnooslobodilačkom pokretu, stupili su na isti put, počeli izgrađivati svoj zajednički dom, u čije su temelje uzidane kosti njihovih najboljih sinova. Prvi put u povijesti oni su postali kovači svoje sudbine, čvrsto odlučni da jednom zauvijek sahrane vjekovnu mračnu i tešku prošlost i da izgrade državnu zajednicu u kojoj će živjeti u ravnopravnosti, slobodi, miru i blagostanju."

"Oličena u narodnooslobodilačkim odborima i ZAVNOBiH-u zajamčuje:

Ravnopravnost Srba, Muslimana i Hrvata BiH koja je njihova zajednička i nedjeljiva domovina; Slobodu vjeroispovjesti i savjesti kao i ravnopravnost svih vjeroispovjesti; Slobodu zbora i dogovora, udruživanja i tiska; Osobnu i imovinsku sigurnost građana, kao i slobodu privatne inicijative u privrednom životu; Ravnopravnost žena s muškarcima, kako u političkom životu zemlje tako i u svim oblastima društvene djelatnosti; Izborno pravo u demokratskoj Bosni i Hercegovini birači će vršiti tajnim glasovanjem na osnovu općteg, jednakog i neposrednog prava glasa; Aktivno i pasivno izborno pravo ima svaki građanin i građanka koji su navršili 18 godina života, a nisu toga prava lišeni na osnovu zakona; Borci narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije imaju to pravo bez obzira na godine starosti; Svakom građaninu zajamčeno je pravo žalbe na rješenje organa vlasti, kao i pravo molbe i pritužbe svim organima državne vlasti; Nitko ne može biti osuđen bez predhodnog sudskog postupka".

I potpuno si upravu, ovo je potpuno na fonu ustavne ravnopravnosti konstituenata: Srba, Hrvata, Bošnjaka, ostalih i građana.

I još jedna stvar, što se tiče predsjedništva ustav kaže:

"The Presidency of Bosnia and Herzegovina shall consist of three Members: one Bosniac and one Croat, each directly elected from the territory of the Federation, and one Serb directly elected from the territory of the Republika Srpska".

Sad ti meni objasni gdje ovdje piše da oni predstavljaju narode?
Last edited by Ricken on 14/10/2019 20:06, edited 1 time in total.
Ricken

#6275 Re: Bošnjačka politika prema BiH Hrvatima

Post by Ricken »

Novak20 wrote: U redu.

Zašto Hrvati ne bi glasali za HDZ? BiH je slobodna zemlja. Da bih ti odgovorio na pitanje, prvo mi moraš pojasniti šta trenutno imaju od politike HDZ-a?

Pri tome te molim da u odgovor uključiš i one Hrvate koji nisu iz Hercegovine.
Post Reply