Referendum(i) u RS-u

Locked
moa

#6251 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by moa »

155_mm wrote:
BHCluster wrote:
hocemol mu halalit?! hocemo! 'alal ti bre milorade svaka pokradena marka u majem bh entitetu!

hocemo hocemol mu se zahvaliti?! hocemo! hvala milorade!
Nisam gledao prilog ali ko ce dati lovu u ovakvoj situaciji? Stvarno moras bit budala pa dati lovu. Sredinom septembra dolazi prva transa od mmfa isto caa 50 milioncica, pa ako bude para znaci ne e bit sranja ako mmf zavrne pipu, onda ce bit svega ja tako na situaciju gledam.
pinkman

#6252 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by pinkman »

Predsjednik Ustavnog suda BiH izjavio da postoje dvije mogucnosti:

1) Da Ustavni sud BiH prihvati zahtjev RS-a i ponovo odlucuje
2) Da odbije zahtjev o ponovnom odlucivanju, te da razmotri donosenje privremene mjere o zabrani referenduma

Ko smije da se kladi da ce se vratiti na ponovno odlucivanje i da ce nakon izbora biti donesena ista odluka?
dobojlija81

#6253 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by dobojlija81 »

155_mm wrote:
dobojlija81 wrote:"Zbog nebrige Vlade RS semberski ratari sav rod prodaju Turskoj

Nakon što su domaći otkupljivači i Vlada RS-a više puta izigrali povjerenje domaćih poljoprivrednika, ponudivši im mizernu otkupnu cijenu žitarica, ratari iz Semberije odlučili su sav rod prodati u Tursku. Predstavnici turskih firmi, zainteresovanih za saradnju sa semberskim ratarima došli su u Bijeljinu, kako bi se uvjerili u kvalitet žitarica i način skladištenja, te mogućnostima otkupa ovogodišnjeg roda, prenosi FTV."

ovaj istočni dio rs stvarno naginje prema istoku
a to sto je doboj u turskom svijetu to nam precutujes. ha!
:D
to nije istina :D
daddy-kool

#6254 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by daddy-kool »

pinkman wrote:Predsjednik Ustavnog suda BiH izjavio da postoje dvije mogucnosti:

2) Da odbije zahtjev o ponovnom odlucivanju, te da razmotri donosenje privremene mjere o zabrani referenduma

Ko smije da se kladi da ce se vratiti na ponovno odlucivanje i da ce nakon izbora biti donesena ista odluka?
Ovo je pitanje ko će prvi da trepne.

Bilo bi antiklimatično i pičkasto da se Ustavni sud sada povuče, ali nije isključeno.
BHCluster

#6255 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

pinkman wrote:Predsjednik Ustavnog suda BiH izjavio da postoje dvije mogucnosti:

I ja nesto kontam tako...
Grean

#6256 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Grean »

Potrebno je da bošnjački zastupnici u Parlamentu BiH donesu Deklaraciju o povlačenju bošnjačkog faktora iz Dejtonskog ugovora, čime bi Republici Srpskoj oduzeli legalistički status.
Tek tada, i tek tako, bili bismo u strateškoj prednosti.

04.09.2016.
O tome koliki je kapacitet bosnjackog naroda za nekakvu oruzanu odbranu BiH sa obzirom na geostrateski polozaj dalo bi se raspravljati i vjerovatno je Fatmir dijelom u pravu.

Ono sto je Fatmir zaboravio navesti vezano za povlacenje potpisa iz Dejtonskog ugovora je hrvatski faktor, primarno iz Hercegovine koji svako malo zivne kada se u manjem entitetu pomene federalizacija BIH. Zaboravio je Fatmir na to kukavicije jaje kao i na to da je izmedju 1. marta 92 i Dejtona potpisan i nekakav Vasingtonski sporazum. Pitanje je sta bi bilo na relaciji Bosnjaci - Hrvati kad bi se potpis povukao i kako bi se oformile institucije RBiH sa obzirom na to.

I ja bih volio da mi imamo kapaciteta dovesti odnos BIH i manjeg entiteta u slucaju pokusaja secesije na neke relacije koje ima Kipar sa Sjevernim Kiprom. Sjeverni je vec pedeset godina nepriznat, niko iz Evrope ne smije investirati u taj dio, tamo ne smije sletiti ni jedan avion niti uploviti ni jedan brod iz EU. Danas Sjeverni Kipar trazi nacina da se ujedini sa ostatkom a ovi ih ucjenjuju i iznose maksimalisticke zahtjeve. A niko ne ratuje i niko za to nije izgubio glavu.

Pitanje je kolike su sanse da mi dodjemo u tu situaciju i koliko su te sanse potopljene potpisivanjem Dejtona tj. priznavanjem manjeg entiteta. Ovo je pitanje za sve relevantne forumase sa iskustvom sa geopolitickih tema.
Last edited by Grean on 04/09/2016 23:37, edited 1 time in total.
bole1st

#6257 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bole1st »

Grean wrote: Pitanje je kolike su sanse da mi dodjemo u tu situaciju i koliko su te sanse potopljenje potpisivanjem Dejtona tj. priznavanjem manjeg entiteta. Ovo je pitanje za sve relevantne forumase sa iskustvom sa geopolitickih tema.
Sanse su nikakve, izuzev ako se RS sama ne dovede u takvu situaciju, ali vjerojatno nisu toliko glupi. RS ima puno bolju poziciju od turskog dijela Cipra.
Grean

#6258 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Grean »

bole1st wrote:
Grean wrote: Pitanje je kolike su sanse da mi dodjemo u tu situaciju i koliko su te sanse potopljenje potpisivanjem Dejtona tj. priznavanjem manjeg entiteta. Ovo je pitanje za sve relevantne forumase sa iskustvom sa geopolitickih tema.
Sanse su nikakve, izuzev ako se RS sama ne dovede u takvu situaciju, ali vjerojatno nisu toliko glupi. RS ima puno bolju poziciju od turskog dijela Cipra.
Na koji nacin ima bolju situaciju?

Pravno gledajuci trebalo bi da su u istoj ravni ako manji entitet ponisti Dejton pokusajem izlaska iz BiH. Geostrateski gledano Turskoj se daje prilika da kaze Evropi kad mozete njima morate priznati to pravo i nama. Turska mozda nije svjetska sila ali nije ni maciji kasalj.
bole1st

#6259 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bole1st »

Grean wrote:
bole1st wrote:
Na koji nacin ima bolju situaciju? Pravno gledajuci trebalo bi da su u istoj ravni ako manji entitet ponisti Dejton pokusajem izlaska iz BiH.
To sam i rekao, da su sada u boljoj situaciji i da jedino oni mogu da pokvare poziciju. Bosnjaci ne mogu da "izguraju" RS u poziciju turskog dijela Cipra.

Na Cipru je situacija asimetricna, grcki dio je "legalan", a turski "nelegalan", dok u BiH dva entiteta imaju simetricnu poziciju.
Grean

#6260 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Grean »

Pa onda je pitanje na koji nacin oni mogu rasturiti BiH a da se ne dovedu u situaciju Sjevernog Kipra.
MikroBelaj

#6261 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by MikroBelaj »

bole1st wrote:
Grean wrote:
bole1st wrote: Pitanje je kolike su sanse da mi dodjemo u tu situaciju i koliko su te sanse potopljenje potpisivanjem Dejtona tj. priznavanjem manjeg entiteta. Ovo je pitanje za sve relevantne forumase sa iskustvom sa geopolitickih tema.
Na koji nacin ima bolju situaciju? Pravno gledajuci trebalo bi da su u istoj ravni ako manji entitet ponisti Dejton pokusajem izlaska iz BiH.
To sam i rekao, da su sada u boljoj situaciji i da jedino oni mogu da pokvare poziciju. Bosnjaci ne mogu da "izguraju" RS u poziciju turskog dijela Cipra.

Na Cipru je situacija asimetricna, grcki dio je "legalan", a turski "nelegalan", dok u BiH dva entiteta imaju simetricnu poziciju.[/quote]

Imaju dok ne naruse ustavni poredak !!
bole1st

#6262 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by bole1st »

Grean wrote:Pa onda je pitanje na koji nacin oni mogu rasturiti BiH a da se ne dovedu u situaciju Sjevernog Kipra.
Ne mogu nikako, da mogu vjerojatno bi to vec napravili.
MikroBelaj

#6263 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by MikroBelaj »

Grean wrote:Pa onda je pitanje na koji nacin oni mogu rasturiti BiH a da se ne dovedu u situaciju Sjevernog Kipra.
Jedini nacin je narusavanje ustavnog poretka,a onda je izlaz traktorijada 2016!
Grean

#6264 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Grean »

MikroBelaj wrote:
Jedini nacin je narusavanje ustavnog poretka,a onda je izlaz traktorijada 2016!
Ja licno u traktorijadu ne vjerujem. Prije se nadam ovom rjesenju ala Sjeverni Kipar, pa makar 50 godina cekao na rjesenje pitanja (i u tom slucaju ga najvjerovatnije ne bih ni docekao :D ali nema veze, bi neke druge generacije a sve je bolje, ili skoro sve, od rata kojeg sam kao i mnogi od vas dozivio i prozivio u njegovom punom intenzitetu i roku trajanja, od do)

...ali, ima tu jedno ali, ono sto znam u podsvijesti i cega se bojim je da bi EU po pitanju BiH imala sasvim drugu pricu nego za Sjeverni Kipar. Niti su njima Bosnjaci ono sto su im Grci pa da prime jedan dio zemlje u EU iako granice nisu rijesene niti oni na Srbe gledaju kao na Turke tako da ne sumnjam da bi imali diskriminatorski stav.
BHCluster

#6265 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by BHCluster »

Yug

#6266 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

Vuk Bacanovic,sta reci osim GENIJALNO direktno.

https://m.youtube.com/watch?v=XuKL4UASs_8
duminjo

#6267 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by duminjo »

Yug wrote:Vuk Bacanovic,sta reci osim GENIJALNO direktno.

Pregledo do pola I nisam mogo vise, muka mi.

Klasicni cetnik iz Sarajeva.
Mirza007

#6268 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Mirza007 »

Osim privatnih frustracija niti jedan argument u onolikom interview-u.
Sada zamislite da li bi PTPC otpustila nekoga Bosnjaka novinara u slicnoj situaciji. Naravno da nebi. Tamo ni nema novinara Bosnjaka.
Sto se tice pomenutih konc logora, zaboravi nesretnik spomenuti da je tu lekciju PC apsolvirala prilicno davno.
Skijaš

#6269 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Skijaš »

Mirza007 wrote:

Osim privatnih frustracija niti jedan argument u onolikom interview-u.
Sada zamislite da li bi PTPC otpustila nekoga Bosnjaka novinara u slicnoj situaciji. Naravno da nebi. Tamo ni nema novinara Bosnjaka.
Sto se tice pomenutih konc logora, zaboravi nesretnik spomenuti da je tu lekciju PC apsolvirala prilicno davno.
Mjesta za kritiku na račun Sarajeva itekako ima. Mjesta za kritiku na račun Sarajeva iz Beograda ili Banja Luke apsolutno nema. Ako je razočaran Sarajevom, trebao je mir tražiti u Amsterdamu ili Torontu, a ne tamo gdje se uvažava lik i djelo Mihailovića il' Mladića.
Grean wrote:Ono sto je Fatmir zaboravio navesti vezano za povlacenje potpisa iz Dejtonskog ugovora je hrvatski faktor, primarno iz Hercegovine koji svako malo zivne kada se u manjem entitetu pomene federalizacija BIH. Zaboravio je Fatmir na to kukavicije jaje kao i na to da je izmedju 1. marta 92 i Dejtona potpisan i nekakav Vasingtonski sporazum. Pitanje je sta bi bilo na relaciji Bosnjaci - Hrvati kad bi se potpis povukao i kako bi se oformile institucije RBiH sa obzirom na to.
Fatmiru očigledno ne bi smetao jedan totalni rat, čak štaviše.
volta dzontra

#6270 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by volta dzontra »

Altena wrote:
Skijaš wrote:.
Po tvojim preporukama , nalazimo se u selu Zabrdje kod Milica. Hitno potreban karabin sa optickim nisanom zbog kontrole puta Vlasenica - Bratunac . Molmo za instrukcije ako cetnicki zivalj Vlasenice krene ka Kladnju! Hapsiti ili po dogovoru raditi?
Samo setajte i jedite konzerve. Strogo se pridrzavajte uputa lokalnog lovackog drustva i uzmite u obzir da lovna sezona pocinje 30. 9. Ako dodje lovocuvar recite mu da samo izvidjate i prihranjujete divljac!!

LP

Paralovacko udruzenje "Ja ti odoh majko srndace braniti"
Generalni sekretarijat
Danguba

#6271 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Danguba »

Sve Vukove koje znam su fekalije pa sto bi ovaj bio iznimak. :izet:
Bosh_Pumpa

#6272 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Bosh_Pumpa »

Ja sanjao sinoc Inzka on se omišlja da li dozvoliti referendum ili ne, a ja mu govorim nesto kao "dozvoli ga ali onda uguši Dodika i RS sankcijama i blokadom" :mrgreen:
Previše citam ovu temu :run:
radostan dan

#6273 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by radostan dan »

Altena wrote:
Po tvojim preporukama , nalazimo se u selu Zabrdje kod Milica. Hitno potreban karabin sa optickim nisanom zbog kontrole puta Vlasenica - Bratunac . Molmo za instrukcije ako cetnicki zivalj Vlasenice krene ka Kladnju! Hapsiti ili po dogovoru raditi?
ne zaboravi kupiti kajmak, paradajz i krtolu od domaćeg povratničkog stanovništva, čime se jača njihova ekonomska moć...jedna od bitnih uputa, koliko se ja sjećam.
Yug

#6274 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by Yug »

radostan dan wrote:
Altena wrote:
ne zaboravi kupiti kajmak, paradajz i krtolu od domaćeg povratničkog stanovništva, čime se jača njihova ekonomska moć...jedna od bitnih uputa, koliko se ja sjećam.
Nisi razumio,hajd to za kajmak,al paradajz i krompir su sjemena,neces nositi gotov proizvod.Neces nositi ribu vec ga nauci da peca da ima i kasnije . :)
KB9

#6275 Re: Referendum(i) u RS-u

Post by KB9 »

Danguba wrote:

Sve Vukove koje znam su fekalije pa sto bi ovaj bio iznimak. :izet:
+1
Locked