Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
edo_79 wrote:
Ja JESAM BIO TITIN PIONIR, i danas imam crvenu maramu i kapu s petokrakom, a ispran mozak nisam .....
Edo, nije to bitno uopšte, pričam za sebe, nikad se nisam vodio masom nego sobom i svojim mišljenjem.
Da je bezveze argument, jeste. Ako je i neko u onom sistemu bio ispran mozak, danas su to metuzalemi. Ko misli da je osamdesetih bilo toga, taj nema pojma.
Velkoski wrote:Pa i jesu krivi, em su ratovali, em su odgajali ove "nargilaše i obrvaše". Bit će i da je to famozna vojska kriva ili ipak nije ništa naučila ove što danas imaju 40 i 50
Da ne pričam kako su nam ti "stariji" predobro uredili državu pa imamo priliku biti samostalni od 18. godine
Ponavljam, ko se rodio odmah poslije rata, danas ima 23.
Da ne pričam o onima koji su se rodili krajem osamdesetih i početkom rata.
Ta priča je izgovor, nikako alibi.
Motiku i udri te starije koji su ti tako uredili državu.
Hoćeš klinac, ne samo ti, nego bilo ko drugi.
Bezveze priča.
Pa de mi reci kako bi neko sa 23 godine mogo sredit politicko stanje u bosni? Ne bi mogo nikako, da se ne mucis
triconja wrote:
Da slucajno odgoj u svemu tome nije kriv? Koliko imas curica koje ce postat gotovanke u odnosu na muskinje? Razlog? Da ja probam, zensko dobro izjebu od malena da radi i sprema i cisti tako da joj to predje u naviku a ako ima musko u toj porodici bude mali beg i sve ga gotovo ceka, i takav nije sposoban za samostalan zivot (pogotovo na selu). Znaci ti bi citave generacije slao na indoktrinaciju radi par debila koje su roditelji pogresno odgojili?
I kazes nije indoktrinacija imala puno uticaja na tebe? Ma hajte molim vas .
Svakako da je kriv i odgoj.
Bold možda u nekoj zabačenoj selendri iza Treskavice, mada sumnjam da tamo iko više živi.
Na našim selima živi veoma mali broj mladih ljudi, tako da to što pričaš je više bajka nego realna činjenica.
Ne odgaja danas niko curice da sutra budu sluškinje niti dječake da budu begovi.
Možda poneka mater pretjeruje sa svojom princezom ili pak maminim sinom, ali ne može se reći da je to ustaljena praksa.
Indoktrinacija fakat misliš da je to bilo služenje vojnog roka?! Previše, u pitanju su bili mladi ljudi koji to i nisu baš teško primali. I ni u kom slučaju tako negativno.
edo_79 wrote:
Ja JESAM BIO TITIN PIONIR, i danas imam crvenu maramu i kapu s petokrakom, a ispran mozak nisam .....
Edo, nije to bitno uopšte, pričam za sebe, nikad se nisam vodio masom nego sobom i svojim mišljenjem.
Da je bezveze argument, jeste. Ako je i neko u onom sistemu bio ispran mozak, danas su to metuzalemi. Ko misli da je osamdesetih bilo toga, taj nema pojma.
Fol je u tome prijatelju, kada govorimo o vojnom roku, da ga definišu čisto kao ispiranje mozga, slušanje naređenja bla bla bla ..... Zato i imamo danas generaciju za generacijom nesposobne omladine, koja živi za petaka od staraca da se ima za kafe i dopunit kredit, da se ustane u 12 i mama napravi da se jede, čim se spomene da trebaju nešto radit odmah niko nevalja, što oni moraju radit, male plate, nema perspektive kme kme kme ...
Tomahawk11 wrote:
Bold možda u nekoj zabačenoj selendri iza Treskavice, mada sumnjam da tamo iko više živi.
Na našim selima živi veoma mali broj mladih ljudi, tako da to što pričaš je više bajka nego realna činjenica. Ne odgaja danas niko curice da sutra budu sluškinje niti dječake da budu begovi. Možda poneka mater pretjeruje sa svojom princezom ili pak maminim sinom, ali ne može se reći da je to ustaljena praksa.
Indoktrinacija fakat misliš da je to bilo služenje vojnog roka?! Previše, u pitanju su bili mladi ljudi koji to i nisu baš teško primali. I ni u kom slučaju tako negativno.
Ovo ti je za tako precizno ko fazlijin nisan
Obalazio sam famaliju po selendrama i ovo i dan danas drzi vodu, bog ti dao zensko sa 12 godina sprema i cisti uveliko po kuci, zna razvuc famoznu pitu, i to bez izuzetka. Musko se vecinom "uzgaja" da bude beg (pogotovo ako ima sestru koja ce povuc i za sebe i za njega sto se tice obaveza).
Paz sad, po gradovima je situacija drugacija, recemo da je obratna ovom opisanom (barem za zenskinje, za muskinje nisam siguran), ali ne zaboravimo statistiku da oko 50% ljudi zivi van grada (tj. po selima) pa se moze zakljuciti da je ovo uveliko i dan danas tacno i drzi vodu. To sto ti znas par propalih sredina ne mora znaciti da je takva sredina u svakom mjestu, ne znam mozes li vjerovat da i dan danas ima sela koja imaju skole (seoske) koje su pune djece
Tomahawk11 wrote:
Na našim selima živi veoma mali broj mladih ljudi, tako da to što pričaš je više bajka nego realna činjenica. Ne odgaja danas niko curice da sutra budu sluškinje niti dječake da budu begovi. Možda poneka mater pretjeruje sa svojom princezom ili pak maminim sinom, ali ne može se reći da je to ustaljena praksa.
Obalazio sam famaliju po selendrama i ovo i dan danas drzi vodu, bog ti dao zensko sa 12 godina sprema i cisti uveliko po kuci, zna razvuc famoznu pitu, i to bez izuzetka. Musko se vecinom "uzgaja" da bude beg (pogotovo ako ima sestru koja ce povuc i za sebe i za njega sto se tice obaveza).
Paz sad, po gradovima je situacija drugacija, recemo da je obratna ovom opisanom (barem za zenskinje, za muskinje nisam siguran), ali ne zaboravimo statistiku da oko 50% ljudi zivi van grada (tj. po selima) pa se moze zakljuciti da je ovo uveliko i dan danas tacno i drzi vodu. To sto ti znas par propalih sredina ne mora znaciti da je takva sredina u svakom mjestu, ne znam mozes li vjerovat da i dan danas ima sela koja imaju skole (seoske) koje su pune djece
Vidiš jarane kako ti nemaš pojma o životu na selu, imaš takve predrasude da je to strahota čitati .... famalija po selendrama .... čudim me da sa takvim stavom uopšte imaš ''famalije'' .....
triconja wrote:
Pa de mi reci kako bi neko sa 23 godine mogo sredit politicko stanje u bosni? Ne bi mogo nikako, da se ne mucis
Sa 23, 24, 25, 26, 27....da ne nastavljam.
Nikako. Šuti, sjedi, dobro je, nek ne puca.
Jesam u pravu? Jesam, da ne odgovaraš.
Hajde bogati, svi znamo da to i nije tako jednostavno kao sto ti hoces ovdje prestaviti, pa da je tako onda bi tvoja generacija mijenjala stanje odmah nakon rata, a ne bi cekali da vam gotovani mijenjaju vase stanje 20 godina kasnije, i pogotovo da podmecu ledja (ne mislim da rade i pune fondove, nego da se aktivno bore za to) za vase penzije koje su veoma upitne.
triconja wrote:
Kojim selendrama? Ne moraš precizno mjesto, može regija BiH.
Ako ima tako nešto, onda je to mjesto zaostalo u 1878. godini.
50 % živi van grada? U BiH? Jesi ti siguran da je to tačno?
Ima, recimo reon Kiseljaka, hajmo reći okolne seoske sredine, vidi se da ljudi imaju i da nisu bijeda.
I siguran sam da se ne odgajaju sluškinje i begovi.
edo_79 wrote:
Vidiš jarane kako ti nemaš pojma o životu na selu, imaš takve predrasude da je to strahota čitati .... famalija po selendrama .... čudim me da sa takvim stavom uopšte imaš ''famalije'' .....
Jaro ja sam seljak sto bi se reklo, prije 5 godina sljego u grad, a idem redovno na selo na arbajt . I mislis da ne znam situaciju na selu?
triconja wrote:
Hajde bogati, svi znamo da to i nije tako jednostavno kao sto ti hoces ovdje prestaviti, pa da je tako onda bi tvoja generacija mijenjala stanje odmah nakon rata, a ne bi cekali da vam gotovani mijenjaju vase stanje 20 godina kasnije, i pogotovo da podmecu ledja (ne mislim da rade i pune fondove, nego da se aktivno bore za to) za vase penzije koje su veoma upitne.
Ja nisam ni rekao da je jednostavno. Neće nikad biti jednostavno, a sutra će ovi tvoji vršnjaci preuzeti od tih bivših Jugoslovena i biće još gori...razni Zahiragić i kompanija.
Meni ni ne treba. Ja ni ne kukam. Ja sam zadovoljan sobom i ostvarenim. I neću ništa da mijenjam.
Može raditi za pet glava ili imati završen fakultet i brisati guzicu s tim papirom, ili eventualno ići prati guzice po Njemačkoj, to je nekako i najbolja opcija
edo_79 wrote:
Jaro ja sam seljak sto bi se reklo, prije 5 godina sljego u grad, a idem redovno na selo na arbajt . I mislis da ne znam situaciju na selu?
Ja sam seljak 39 godina, i stvarno mi nije jasno čemu tolika ogavnost prema selu. Ja SAM NA SELU i nemoj matere ti te šuplje neznaš ti situaciju, kad mrzite toliko te selendre, što vi fng (uključujući i vas koji ste sljegli u grad) trčite kad je pijačni dan uzeti mladog sira, luka, paradajza, meda i svega ostalog od ljudi iz selendri. A to za famoznu pitu .... de vidi koliko gradskih dama zna podgrijat pitu a kamoli je razvuć preko stola pa onda pričaj nešto svega ti .... Jel tebi pojam žene za život osoba sa nalakiranim noktima koja ti servira paštetu i viršle ili sposobna žena koja zna napravit i pitu, i kuhanje i kolače, da budeš ko beg kad sofru stavi. Samo da jedno razjasnimo, takvoj ženi treba kapu do poda spustit i poštovat je u svakom trenutku
Velkoski wrote:Pa šta može neko s 23 godine tako ti Allaha?
Može raditi za pet glava ili imati završen fakultet i brisati guzicu s tim papirom, ili eventualno ići prati guzice po Njemačkoj, to je nekako i najbolja opcija
Isto možeš reći i za onog ko se rodio 1990., šta može sa 28
Slažem se, jedan čovjek ne može ništa, kolektiv je kriv.
lmo wrote:
wtf.
zaista ne mogu vjerovati da muškarac, ko od brda odvaljen, uči tek sa 18+ godina da ustaje rano, da raskloni za sobom i da preživi bez mamine suknje.
ljudi dragi to nije odgoj. to je preodgajanje. i očigledno bezuspješno, jer kada su se te vojničine vratile kući, tražili su da ožene šta da mu kuha, pere, postavlja, sklanja, rasklanja.[
vjerovala ili ne takvih je danas preko 70%...za boldano Herka uopste nisi u parvu
sprečoniiiiiii
vidi kako sam upravu. treba ba prives' nešto da razvlači, navlači i sklanja i rasklanja. ne znaju to muškarčine, o, ne.
Jel tebi pojam žene za život osoba sa nalakiranim noktima koja ti servira paštetu i viršle ili sposobna žena koja zna napravit i pitu, i kuhanje i kolače, da budeš ko beg kad sofru stavi. Samo da jedno razjasnimo, takvoj ženi treba kapu do poda spustit i poštovat je u svakom trenutku
Last edited by lmo on 27/06/2018 13:58, edited 1 time in total.
Tomahawk11 wrote:
Kojim selendrama? Ne moraš precizno mjesto, može regija BiH.
Ako ima tako nešto, onda je to mjesto zaostalo u 1878. godini.
50 % živi van grada? U BiH? Jesi ti siguran da je to tačno?
Ima, recimo reon Kiseljaka, hajmo reći okolne seoske sredine, vidi se da ljudi imaju i da nisu bijeda.
I siguran sam da se ne odgajaju sluškinje i begovi.
Pa sva sela oko zenice funkcionisu po takvom principu u pet deka.
A evo dokaza
Iz rezultata popisa onomad
ASBH izvještaj o stanovništvu i UNDP Izvještaj o nacionalnom humanom razvoju za 2013. (fokusirajući se na ruralni razvoj) procjenjuju učešće ruralnog stanovništva na oko 62%, što postavlja BiH na treće mjesto u Evropi sa najvećim učešćem ruralnog stanovništva, poslije Islanda i Crne Gore.
A evo naka studija iz 2004
Najveći broj stanovnika živi u ruralnim područjima (oko 60%): u Republici
Srpskoj skoro dvije trećine stanovnika živi u ruralnim područjima, dok je
procenat u Federaciji BiH i Distriktu Brčko nešto veći od 50%
trico, ne znam, ne poznajem reon oko Zenice, ako ti poznaješ i znaš kako stoje stvari, vjerujem ti.
Realno, to je zaostalo i iznenađen sam da to nisu izuzeci.
edo_79 wrote:
Ja sam seljak 39 godina, i stvarno mi nije jasno čemu tolika ogavnost prema selu. Ja SAM NA SELU i nemoj matere ti te šuplje neznaš ti situaciju, kad mrzite toliko te selendre, što vi fng (uključujući i vas koji ste sljegli u grad) trčite kad je pijačni dan uzeti mladog sira, luka, paradajza, meda i svega ostalog od ljudi iz selendri. A to za famoznu pitu .... de vidi koliko gradskih dama zna podgrijat pitu a kamoli je razvuć preko stola pa onda pričaj nešto svega ti .... Jel tebi pojam žene za život osoba sa nalakiranim noktima koja ti servira paštetu i viršle ili sposobna žena koja zna napravit i pitu, i kuhanje i kolače, da budeš ko beg kad sofru stavi. Samo da jedno razjasnimo, takvoj ženi treba kapu do poda spustit i poštovat je u svakom trenutku
Ja mrzim selo jel? Pa vise volim selo nego grad ba, jedino sto ne volim preko zime jer valja lopatat, a preko van zime je milina kosit, nema bolje aktivnost za zivce i fizicki razvoj od kosidbe, a bogami posije se svasta pa se i zaima. Vidim da ni ti neces priznati da postoje razlike medju odgojem, cini mi se svi se prave coravi kod nekih stvari
triconja wrote:Ja mrzim selo jel? Pa vise volim selo nego grad ba, jedino sto ne volim preko zime jer valja lopatat, a preko van zime je milina kosit, nema bolje aktivnost za zivce i fizicki razvoj od kosidbe, a bogami posije se svasta pa se i zaima. Vidim da ni ti neces priznati da postoje razlike medju odgojem, cini mi se svi se prave coravi kod nekih stvari
Pazi postoje razlike to niko ne spori, pa jarane moj bio bih lud kad bih to sporio .... ali nije to baš toliko strašno kako ti to predstavljaš ....
A to za lopatanje to si u pravu, još pogotovo ako krhne po metra snijega ... koja teretana koje peechke materine .... dok odlopataš oko kuće, na kant ulaziš na vrata i napraviš MASAKAR u kuhinji
triconja wrote:Ja mrzim selo jel? Pa vise volim selo nego grad ba, jedino sto ne volim preko zime jer valja lopatat, a preko van zime je milina kosit, nema bolje aktivnost za zivce i fizicki razvoj od kosidbe, a bogami posije se svasta pa se i zaima. Vidim da ni ti neces priznati da postoje razlike medju odgojem, cini mi se svi se prave coravi kod nekih stvari
Pazi postoje razlike to niko ne spori, pa jarane moj bio bih lud kad bih to sporio .... ali nije to baš toliko strašno kako ti to predstavljaš ....
A to za lopatanje to si u pravu, još pogotovo ako krhne po metra snijega ... koja teretana koje peechke materine .... dok odlopataš oko kuće, na kant ulaziš na vrata i napraviš MASAKAR u kuhinji
Joj pa kolko godina sam mokrih nogu bio dok ne ocistim snjegurinu, napada kolko hoš, a bilo kakva obuca ima slabu fajdu (uglavnom cistim u rudarkama). Eee, pa valja ocistit 100 metara ceste da more auto doc pred kucu, pa se svi djuture skupe pa ciste .
Jel ti zivis nedje drugo pa mi ne vjerujes za odgoj muskozenskih celjadi?