PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

Drvosjeca iz Dejcica

#6251 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

L u c i f e r wrote:tresla se gora
rodio se miš :roll:

Oooo evo nam glavnog režimca, welcome back. :mrgreen:
House

#6252 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by House »

Milanovicu i Vucicu odyebite od Bosne !

Image

:D
staradis

#6253 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by staradis »

O'zone wrote:
Alfons Kauders wrote:
O'zone wrote: TAKO JEEEEEEEE! PUSTITE NAS A BUDEMO SAMO OVCEEEEE!!!!
:D :D :D

sad sam prolazio dole, mirno izgleda, samo sto pizdi svijet radi blokade saobracaja, kraj radnog vremena
Ma bio sam i ja ali samo nekih pola sata nema mi ko čuvati dijete pa sam morao kući.

Većina raje su stvarno radnici ozbiljni ljudi, nema maskiranih niti razularenih omaldinaca ima studenata, ima nešto i ovih iz NVO-a dosta penzionera i starih mislim pravo dobar skup ljudi.

Ali zahtjeva osim ovog sa Nikšićem nigdje ako nećemo u zahtjeve podrazumjevati onaj list papira sa tri tačke koji su veze s vezom.

i da se citiram:

-Smanjenje plaća izabranim dužnosnicima na maksimalno 2 prosječne plate u BiH
-Ukidanje voznih parkova i mogućnosti korištenja vozila za što padne na pamet
-Ukidanje službenih telefona
-Smanjenje paušala neprofesionalnim poslanicima za 50%
-Ukidanje regresa
-Smanjenjene troškova reprezenatcije i ostalih troškova vladinih službi po savjetu revizorskih agencija
-Sva sredstva prebaciti na jedinstveni račun iz koga će se servisirati podizanje proizvodnje u poduzećima u kojima je to još uvjek moguće kao i riješavanje statusa radnika koji su ostavljeni na ulici bez zdravstvenog i penzionog zbrinjavanja
-Hitna provjera poslijeratne privatizacije preduzeća od strane neovisne komisije (pod uslovom da čak bude instrana a ne lokalana)
-Procesuiranje svih koji su učestvovali u tim radnjama
-Zapljena imovine svim licima koja su nelegalno stekla istu
-Konstantno zasjedanje vlade do izbora u Oktobru koja u tom periodu mora kontinuirano raditi na razvoju privrede na području FBiH.

Kakvo ukidanje kantona, ostavke i ostale karafeke? Ako su izabrani imaju i moraju da rade čak kad bi htjeli dati ostavku ne treba im je dopustiti jer su već i preplaćeni

Tu na sve ovo bi trebalo dodati

-Pojačan rad svih inspekcija na terenu (danas na ulici svako auto skoro ima taksi firmu na krovu :roll: )
-Spriječavanje rada na crno
-Žestoka kontrola uposlenika carinske uprave i granične službe
-Kažnajvanje primanja i davanja mita odnosno korupcije
.... i hejbet još nekih stvari ali to su bitni zahtjevi.
Da i ja ovo citiram
Alfons Kauders

#6254 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

Eniac wrote:Evo prijedlog. Osim onoga sto sam vec pisao o platama budzetlija:

Tuzioci i sudije placeni po ucinku. Dakle, ne mozes odredjivati kako ce sudija suditi (ne smijes krsiti nezavisnost sudstva), ali mozes mu samnjiti platu ako ima puno nerijesenih predmeta koji cekaju vise od tacno definisanog perioda.

Krsenje odredaba zakona o radu je krivicno djelo, ne prekrsaj. Najmanja kazna 3 godine. I uz zatvor placanje novcane kazne ili oduzimanje privatne imovine po procjeni suda.

A to se odnosi na: Isplatate plata i uplacivanje doprinosa na plate. Plata ne smije kasniti ni kao sada 30 dana nego mora biti isplacivana mjesec za mjesec. Prekovremeni rad mora biti posebno odobren (ne kao sada samo prijavljen ako je duzi od odredjenog perioda) od nadleznog tijela i to samo u tacno definisanim i restriktivnim uslovima. Krsenje radnog vremena i odmora. otkazi (u trudnoci, itd). Itd.

Smanjiti doprinose na plate ako treba i na samo 10% ali napraviti propise kojima ce poslodavac (zbog odredaba zakona o radnom vremenu, odmorima i slicno) htio - ne htio biti prisiljen da zaposli mnogo veci broj ljudi nego sto sada mora. Jer ako se samo smanje doprinosi, a ne natjera poslodavac da vise zaposljava, onda to znaci manje novca u zdravstvu, skolstvu itd.

Javne ustanove (administracija...) moraju izvrsiti placanje u roku 30 dana, privreda 45 dana.

Imam ja jos ideja :)
sorry, ali podvuceno je manje vise nemoguce... ne mozes ucijenjivati sudstvo platom, jer je i to pritisak - samo bi stancali bezvene presude da ispune kvotu, to nije nikakav garant kvalitetnog rada

kasnjenje plata... sad ako je firma u kurcu i ne moze isplacivati ljudima plate redovno... znaci da ovlasteno lice cini krivicno djelo i ide u zatvor? pa ljudi bi u toj situaciji masovno dijelili otkaze cim zakasni kakva uplata... i kako natjerati poslodavce da zaposle "vise ljudi nego sto moraju"? ne mozes ti natjerati nekog ko ima radnju i 5 radnika u maloprodaji da zaposli jos nekoga ako mu ne treba, naustrb plata ostalih radnika

edit:

da bi natjerao javne ustanove da placaju sve u roku od 30 dana i da se prethodno isplate "repovi" po proslim fakturama, bilo bi ti potrebno nekoliko stotina miliona, mozda i jace od milijarde... odakle pare?
Last edited by Alfons Kauders on 11/02/2014 17:11, edited 1 time in total.
Styling

#6255 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

Maloprije sam dosla iz grada. Od Higijenskog do Predsjednistva se k'o nesto protestvuje, od BBI do carsije kao da je drugi grad. Raja seta, sjedi u basticama i pije kafu, atmosfera k'o u najbolja vremena. Pun grad ljudi. Iako sam bila sumnjicava i ranije sad sam se definitivno uvjerila da od pompezno najavljivane revolucije nema nista.
ratamahatta

#6256 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by ratamahatta »

House wrote:Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu doputovat će kasno večeras u glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, gdje će se sutra sastati sa najvišim državnim zvaničnicima

Jos da i Incku dodje delegacija iz Austrije i zatvorili smo krug :izet: :D :D
O'zone
Globalni moderator

#6257 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by O'zone »

Dozer wrote:
-Smanjenje plaća izabranim dužnosnicima na maksimalno 2 prosječne plate u BiH
-Ukidanje voznih parkova i mogućnosti korištenja vozila za što padne na pamet
-Ukidanje službenih telefona
-Smanjenje paušala neprofesionalnim poslanicima za 50%
-Ukidanje regresa
-Smanjenjene troškova reprezenatcije i ostalih troškova vladinih službi po savjetu revizorskih agencija
-Sva sredstva prebaciti na jedinstveni račun iz koga će se servisirati podizanje proizvodnje u poduzećima u kojima je to još uvjek moguće kao i riješavanje statusa radnika koji su ostavljeni na ulici bez zdravstvenog i penzionog zbrinjavanja
-Hitna provjera poslijeratne privatizacije preduzeća od strane neovisne komisije (pod uslovom da čak bude instrana a ne lokalana)
-Procesuiranje svih koji su učestvovali u tim radnjama
-Zapljena imovine svim licima koja su nelegalno stekla istu
-Konstantno zasjedanje vlade do izbora u Oktobru koja u tom periodu mora kontinuirano raditi na razvoju privrede na području FBiH.
Ovo su sve sasvim legitimni zahtjevi, naravno, i uospte ih ne kudim i sam protiv njih, ali pokusajte REALNO odgovoriti na sljedecea pitanja:
- Ko ce sprovesti ove zahtjeve? Ako mislite da ce to uraditi ove vlasti, onda ste fakat naivni... Sve ovo je, manje-vise, od njih vec i ranije trazeno, a nista od toga nikada nije ispunjeno.
- Cak i da kazu "OK, ispostovacemo ove zahtjeve" (a garantujem da nece to reci), a onda ih ne ispostuju (sto ne bi bilo prvi put) - STA ONDA? Na koji nacin ih natjerati?

Kako ne razumijete da oni jednostavno NECE uraditi nista sto skodi njima i njihovim prozicijamaa i privilegijama koje imaju?
17 godina nema nikakve sankcije za bilo sta sto rade, pa me zanima na koji nacin ih bilo ko misli natjerati da ispostuju bilo sta sto od njih trazimo?
Dozer sa ovim zahtjevima ćeš imati ljude u cijeloj BiH a smijem garanotvati i onih minimalno 10 000 u Sarajevu jer ovo svakome od velike važnosti.

Da vidim kome će izaći u tom broju i reći ja ovo neću da uradim?
Styling

#6258 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Styling »

ratamahatta wrote:
House wrote:Ministar vanjskih poslova Republike Turske Ahmet Davutoglu doputovat će kasno večeras u glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo, gdje će se sutra sastati sa najvišim državnim zvaničnicima

Jos da i Incku dodje delegacija iz Austrije i zatvorili smo krug :izet: :D :D
Nista dok ne dodje Kerry ili Biden da ovo sve posamara.
L u c i f e r

#6259 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by L u c i f e r »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:

nisam bogme
i meni milina što im se tresu gaće
to je i najveći domet ovih protesta

samo što ja malo stvari gledam realnije
jbg, šta ću kad sam taki
Reglan

#6260 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Reglan »

STa je ovo u Kalesiji brat na brata udario. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Alfons Kauders

#6261 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

L u c i f e r wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:

nisam bogme
i meni milina što im se tresu gaće
to je i najveći domet ovih protesta

samo što ja malo stvari gledam realnije
jbg, šta ću kad sam taki
star cojk :D
hellue

#6262 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

arshavin wrote:STa je ovo u Kalesiji brat na brata udario. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Zbog medze :D :D :D
Alfons Kauders

#6263 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Alfons Kauders »

hellue wrote:
arshavin wrote:STa je ovo u Kalesiji brat na brata udario. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
međa

vodeci uzrok smrti u bih od 1542
hellue

#6264 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Alfons Kauders wrote:
hellue wrote:
međa

vodeci uzrok smrti u bih od 1542
To je pretaca stanja danas poznatijeg kao stres :D
Dozer

#6265 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dozer »

@O'Zone
U potpunosti se ja slazem sa zahtjevima, samo sam "malo" skeptik po pitanju njihove implementacije, tj. prihvatanja i implementacije od strane vlastodrzaca.
Reglan

#6267 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Reglan »

hellue wrote:
Al ne mogu da vjerujem da su ih stranke posvadjale. :lol:
Znaci nacelnik je iz SDA a buraz mu vodja demonstracija i on je iz SBB :lol:
daxon

#6268 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by daxon »

L u c i f e r wrote:ja bih otišao na plenum
al sam član df-a :cry:
Odmah se i vidjelo da si njihov člana, isti kao i vođa vam, nit smrdiš nit mirišeš, puno sereš, a ništa ne kažeš.
hellue

#6269 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

Ima li kraja ovom licemjerstvu....
Image
Janjicar

#6270 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Janjicar »

Image :thumbup:
Dado dijasporitus
Grijem se na: Trčanje oko zgrade

#6271 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Dado dijasporitus »

Evo sad ce protesti i u RS-u. Tradicionalno srpsko obaranje vlade s desna.

http://www.klix.ba/vijesti/bih/udruzenj ... /140211013

Nikako nemogu da shvatim ove izvjestace, narocito strane, sto pricaju kako su protesti se prosirili na citavu BiH ukljucujuci i RS a da time ni najmanje ne zagrebu po povrsini i ne vide da ovo sto se desava u RS je susta suprotnost desavanjima u Federaciji i cak visestruko opasnije
hellue

#6272 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by hellue »

arshavin wrote:
hellue wrote:
Al ne mogu da vjerujem da su ih stranke posvadjale. :lol:
Znaci nacelnik je iz SDA a buraz mu vodja demonstracija i on je iz SBB :lol:
Kao sto je bilo tokom rata u Krajini
Tomos

#6273 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Tomos »

DOBRE VIJESTI: Šteta u Arhivu velika, zlatni escajg ipak sačuvan!

U svim gradovima Bosne i Hercegovine u ovom trenutku vlada mirno stanje, dok ulice svjedoče o današnjim protestima obespravljenih. Nažalost, zgrada Općine Centar po posljednjim zvaničnim podacima opet gori; kako prenosi Radio Sarajevo, razlog nisu ponovni napadi, već vjetar koji širi požare.

Vijest o šteti dana, barem što se tiče Sarajeva stiže iz Arhiva Bosne i Hercegovine. Naime, jedan od depoa Arhiva Bosne i Hercegovine je zapaljen i uništena je veoma vrijedna građa koja je bila pohranjena u tom depou. Međutim, po riječima direktora Šabana Zahirovića, šteta je, na svu sreću, ipak manja nego što se na prvu pomislilo.

“Iako je uništena veoma vrijedna građa, historijski dokumenti i dokazi, moram reći da smo nakon zračenja prostorije, razilaska dima i ulaska u sam ** No links ** uvidjeli da je zlatni escajg sačuvan. Mislim da je to najbolja vijest danas.”

Zlatni escajg koji se čuva u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine sastoji se od četiri miliona zlatnih kašika koje su zbog tehničkih zavrzlama i administrativno-birokratske problematika ostale nepodijeljene svim građanima Bosne i Hercegovine. Kako nezvanično saznajemo, zlatni escajg će biti izmješten u sigurnu podzemnu lokaciju na Poljinama gdje će se za njega brinuti specijalna divizija leprekona izabrana sistemom nacionalnog ključa.

http://glasniq.com/?p=325
mO k3

#6274 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by mO k3 »

House wrote:Turska kontrira hrvatskoj i srbiji ;-)
U ovome slučaju pozdravljam da turkiye se miješa , jer oni papci se takodje mjesaju u unutrašnje poslove bih
Paranoid

#6275 Re: PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post by Paranoid »

Prijedlog Tuzle: Svetlana Cenić za premijerku ..
Post Reply