Sirija

Locked
Challenger__

#6251 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Počelo se sa neistinitim interpretacijama, mašala.

Istina je sasvim drugačija: nikada nisam pravdao ničije ubijanje. Samo sam pokušavao da objasnim i sagledam političke procese, uzroke i posljedice dešavanja, a ne da pravdam postupke ove ili one vlasti.
Challenger__

#6252 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Jasko78 wrote: Ne,nego to je dokaz da ima i Rusa kao što sam rekao.
Srba također ima kao i brojnih drugih.Također možeš da pročitaš i o navodnom famoznom ruskom (ili ukrajinskom,sad sam zaboravio tačno) oficiru koji želi da uđe u Siriju sa 50.000 obučenih vojnika.

Što o tome ne daš svoj sud u ovoj temi,evo volio bih da mi kažeš -šta o tome misliš?
Ne, ne može to tako... Ustvrdio si - ne prisiljavaj me da kopiram - da u Siriji ima "Srba, plaćenika". To ničim nisi dokazao. Dovedi stvar do kraja i reci, "ne, nema Srba, to sam iz utilitarnih, polemićkih razloga želio da podvalim".

Srbi i Sirija, pa onda ostalo.
Challenger__

#6253 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Dva komentara iznad za Kulera.
Last edited by Challenger__ on 06/10/2013 01:53, edited 1 time in total.
Challenger__

#6254 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

husein_kapetan wrote: Sve je pertinentno Challengeru.. sve.. i protemporalni avdićev nauk....i uništenje bijelih foka na grenlandu.. i globalno zagrijavanje..

Da,da moj Gazijo, tako je. Samo da padne Assad pa makar i foke pocrkale.
Avetinho

#6255 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Lazi, lazi.
Homs, Allepo, pijace, pekare, masakri.

Gdje si se ikad osvrnuo na to.
Nikad. Putinov lutak i podanici zive udobno u Damasku.
Co0l

#6256 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Počelo se sa neistinitim interpretacijama, mašala.

Istina je sasvim drugačija: nikada nisam pravdao ničije ubijanje. Samo sam pokušavao da objasnim i sagledam političke procese, uzroke i posljedice dešavanja, a ne da pravdam postupke ove ili one vlasti.
Mozda,ali samo mozda,ti zaista i vjerujes da to radis.Medjutim,u stvarnosti,kada neko velica lik i djelo ratnog zlocinca,a Asad je takav,logican je zakljucak da i velica,ili u najboljem slucaju pravda,njegove postupke.A njegovi postupci se u velikoj mjeri sastoje od ubijanja zena,djece i staraca neselektivnim granatiranjem,raketiranjem i bombardovanjem civilnih ciljeva.Moglo bi se to mozda nekako i opravdat i nazvat slucajnoscu da se desilo jednom-dvaput,ali kad se takve stvari desavaju dvije i po godine onda je namjera ocita.A ti nisi jednom velicao tog i takvog Asada i zlocinacku armiju kojoj je on vrhovni komandant.Pa ti onda skontaj jesu li takve interpretacije neistinite.
Avetinho

#6257 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Jasko78 wrote:
Challenger__ wrote:
Paralela ti je potpuni promašaj, jer hranu nemaju lojalisti. Oni su, tako reći do juče, bili u potpunom okruženju i odsječeni su od bilo koje logističke trase. Već mjesecima je trajao pokušaj terorista i/ili opozicije da preko hrane prisile lojaliste na predaju. Otud tolike žrtve u proboju blokade.
Ja sam se osvrnuo na tvoju izjavu u kojoj očekuješ kao neke 'dobre vjesti' uopšteno za čitav Alepo i narod unutar njega a ne samo na djelove koje drži režim.

To što se da razumijeti iz tvojih upisa itekako ima smisla sa mojom paralelom koju sam iznio,jer po tebi ispada da bi spas za narod Alepa u opozicionim rukama bio upravo predaja ili neka aka Abdićeva politika iliti izdaja(reintegracija FSA u režimski korpus).

Apsurdno.

Challenger__ wrote:U Siriji nema nikakvih "Srba". Rusi su, kao i Iranci prvenstveno savjetnici. Hezbollah, iranska garda i irački dobrovoljci će svakako napustiti Siriju po okončanju rata a vjerujem i ranije.
Itekako ima stranih plaćenika koliko hoćeš,ima i Srba i Rusa i koga sve ne.Ukucaj u google ''Fočak u Siriji'' pa pročitaj o ruskom dobrovljcu koji je veliki obožavatelj Foče i RS-a.

Drugo,ako će Hezbollah i ostali napustiti Siriju nakon okončanja rata-zašto onda ne dozvoliš da i pomagači opoziciji isto učine i ostanu do kraja rata na tlu Sirije?

Isto tako,nikakve veze nema da li će i kada otići kada oni jasno pomažu Asadu svo ovo vrijeme,onda na osnovu toga ne treba kriviti ni opoziciju što na svojoj strani ima dobrovoljce iz brojnih zemalja.

To je Challenger objektivnost,a sve drugo dupli standardi i nepoštenje prema ovoj nesretnoj situaciji u toj napaćenoj zemlju Siriji.

Challenger__ wrote:Ima. To je ekskluzivna vijest, a ne privatna poenta.

_______

Ne poznaješ ti dovoljno stvari u Siriji inače se ne bi koristio netačnim informacijama i banalnim aluzijama.
Ma sada sam vidio na kakve se sve izvore pozivaš i kako ih olako uzimaš za činjenice.To su forumaš Cool i Ja sam Odavle lijepo dokazali.

Ja ne vjerujem nikome odmah na prvu,neka vrijeme pokaže da li ima konkretnih dokaza o hemijskom napadu,a ne da ja sada optužujem sa sigurnošću bilo koju stranu.

Mislio sam da ozbiljnije pristupaš ovoj temi,ali si me 'paljenjem' na neprovjerene izvore i prikazivanjem istih kao činjenica demantovao i razočarao.

Što se tiče ostale spike oko prelazka FSA u redove režima ,drugi forumaši su lijepo pojasnili kako stvari stoje,a ja bih samo nadodao da zanemaruješ činjenicu da je velika večina FSA od početka sukoba do danas prešla u brojne druge jedinice tipa Nusre i ostalih.Ovi što su ostali i što bi sklapali neki savez sa kasapinom Asadom su nešto poput Abdićevaca u Bosanskom ratu.
Odlican post.
Challenger__

#6258 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Medjutim,u stvarnosti,kada neko velica lik i djelo ratnog zlocinca,a Asad je takav,logican je zakljucak da i velica,ili u najboljem slucaju pravda,njegove postupke.

Hiljadu puta ponovljena laž.

Istina: Sirija ima dva realna izbora: 1. manjkava vlast za sve, koju presonificira SAA i aktuelna vlada i sistem, ili 2. talibansko-libijska perspektiva. Izbor je manje zlo, to je stvar načelne, sistemske, a ne personalne prirode.
Klavikula

#6259 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Jasko78 wrote: Ja sam se osvrnuo na tvoju izjavu u kojoj očekuješ kao neke 'dobre vjesti' uopšteno za čitav Alepo i narod unutar njega a ne samo na djelove koje drži režim.

To što se da razumijeti iz tvojih upisa itekako ima smisla sa mojom paralelom koju sam iznio,jer po tebi ispada da bi spas za narod Alepa u opozicionim rukama bio upravo predaja ili neka aka Abdićeva politika iliti izdaja(reintegracija FSA u režimski korpus).

Apsurdno.
kolega ARBiH je bila zvanicna oruzana sila RBiH, ili kako ti volis reci rezimska vojska, nikakvi pobunjenici. losa ti je analogija.

sad te nisu skontali, ali pazi za ubuduce, mogo bi biti razapet ko Isus.
Avetinho

#6260 Re: Sirija

Post by Avetinho »

Ass-sadista okrenuo snajpere i tenkove na civile u proljece 2011.
Co0l

#6261 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:
Medjutim,u stvarnosti,kada neko velica lik i djelo ratnog zlocinca,a Asad je takav,logican je zakljucak da i velica,ili u najboljem slucaju pravda,njegove postupke.

Hiljadu puta ponovljena laž.

Istina: Sirija ima dva realna izbora: 1. manjkava vlast za sve, koju presonificira SAA i aktuelna vlada i sistem, ili 2. talibansko-libijska perspektiva. Izbor je manje zlo, to je stvar načelne, sistemske, a ne personalne prirode.
Upravo si opet demonstrirao ono sto ti prigovaram-zlocin je zlocin i zlocinacki rezim je zlocinacki rezim,nikakvi pokusaji racionalizacija ga ne mogu prikazati boljim nego sto jeste,pogotovo ne floskule tipa 'manje zlo'.Upravo takve racionalizacije i nisu nista drugo nego relativiziranje zlocina tog rezima.
Challenger__

#6262 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Stavi se u poziciju Sirijaca, više puta dokazano - većine Sirijaca. Neće libijsku ni talibansku perspektivu. Kako da se odbrane od hordi koje žele da im nametnu ono što ne žele? Da se predaju zlim mamlazima, da bi hu-iz-ju likovi iz BiH bili zadovoljni?

PRESMJEŠNO!
Challenger__

#6263 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Što se tiče loših režima... Imaš ih koliko hoćeš Kuleru. Evo, Katar na primjer, koji de facto ima robove. Saudijska Arabija, Emirati. Ali ne.... Niti riječi o njima.

Jer je u koliziji sa interesima velikih sila.

A to nije principijelnost, nego poltronstvo i to najgore vrste.
Challenger__

#6264 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Dok god se - oko kvalifikacije vladavina ("režima") - budu pravili ovi dvostruki standardi, znaš kada će ljudi sa kičmom pričati isto što i debela banda iz Katara ili Izraela?

NIKADA,

pa ni tada.
sarajevoxxxx

#6265 Re: Sirija

Post by sarajevoxxxx »

Haleb: Potpisano primirje između ISIL-a i kurdskog YPG-a i PKK-a u gradu Afrinu i okolici

- Nakon 15 dana sukoba u Afrinu između Daiša i Kurda danas je uz pomoć i posredovanje FSA potpisano primirje između sirijskih Kurda, njihove teritorijalne odbrane (YPG) i snaga ISIL-a koje predvodi Daiš. Afrin se nalazi u pokrajini Haleb, zauzima 2 % ukupne površine Sirije i sa 80 000 stanovnika jedan je od većih gradova u Halebu i po velićini i po broju stanovnika.

http://www.rihabnews.com/%D8%A5%D8%AA%D ... %B9%D9%81/
Klavikula

#6266 Re: Sirija

Post by Klavikula »

ej saxxx, imas li informacija o predaji pobunjenika iz FSA Kurdima da ne bi pali u ruke Al Qaidi?
Co0l

#6267 Re: Sirija

Post by Co0l »

Zamjena teza ti nece pomoci ovdje Cheli.Svi vrlo dobro znamo kako je pocelo i ko je odgovoran za to.A pocelo je tako sto je sirijski rezim okrenuo cijevi prema dijelu naroda koji je bio nezadovoljan visedecenijskom diktaturom klana Asad i poceo je tamanit taj narod gdje god je stigao i to radi i dan-danas.Organizovanje i odbrana naroda od takvog rezima je dosla kasnije isto kao i Nusre i ala Nusre koje su dosle znatno poslije pocetka ubijanja demonstranata po Siriji.A i da su tu od pocetka,iako nisu,to ne moze opravdati masovno ubijanje sirijskog naroda koje sprovodi zlocinacka banda poznata kao vlada u Damasku.Koliko god se ti trudio da to opravdas.

Da,naravno da ima i drugih losih rezima u svijetu,to niko ne negira.I na ovoj temi sam u tom kontekstu spominjao i S.Arabiju i Bahrein i Iran.Emirati vec ne spadaju u tu kategoriju ali helem neise.Imas i trenutni rezim u Egiptu koji je na vlast dosao vojnim udarom i koji je tu vlast odrzao masakrirajuci prosvjednike kojima se nije to svidjelo.Ne treba ni napominjati da i taj rezim simpatises i pravdas te masakre kao biranje manjeg zla isto kao sto pravdas i ovaj sirijski.Ali,osim cinjenice da ni jedan od tih losih rezima ne ubija svoje gradjane tako brutalno i tako masovno kao ovaj u Damasku,postojanje jednog zla ne opravdava drugo iako vec sada ozbiljno sumnjam da shvatas to.
Challenger__

#6268 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Kuleru. Ti meni otpisuješ kao da kreiram a ne tumačim procese. Ne, ja nikada i nigdje nisam nešto "pravdao", nego sam probao da shvatim političke procese.
Zamjena teza ti nece pomoci ovdje Cheli.Svi vrlo dobro znamo kako je pocelo i ko je odgovoran za to.
Stari, zaboravi. Iz glave mi ne viri antena niti sam izvršio lobotomiju na Al-Jazeeri.

NE, NIJE BILO TAKO.
Co0l

#6269 Re: Sirija

Post by Co0l »

Challenger__ wrote:Kuleru. Ti meni otpisuješ kao da kreiram a ne tumačim procese. Ne, ja nikada i nigdje nisam nešto "pravdao", nego sam probao da shvatim političke procese.
Zamjena teza ti nece pomoci ovdje Cheli.Svi vrlo dobro znamo kako je pocelo i ko je odgovoran za to.
Stari, zaboravi. Iz glave mi ne viri antena niti sam izvršio lobotomiju na Al-Jazeeri.

NE, NIJE BILO TAKO.
Problem i jeste sto pogresno tumacis.
Ma ja,nije bilo tako,CIA,Masoni,cionisti i sta ti ja znam ko sve ne,se bio urotio protiv miroljubivog rezima u Siriji.Istog tog rezima koji pobi '82.-ge u Hami desetine hiljada politickih neistomisljenika kad su se prije sadasnjeg rata zadnji put ozbiljnije usprotivili vlasti.I tad je velika vecina ubijenih bila civili.Ovo sto je izbilo 2011.-te i sto jos uvijek traje je samo nastavak iste politike istog rezima i pokusaj da se na isti,provjereni,nacin ugusi nezadovoljstvo dijela gradjana.A mozda je i to samo obicna laz Al Dzazire,zavjera...
Challenger__

#6270 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Svijet iz '82 i svijet danas, nebo i zemlja.

Stvar je daleko složenija od mainstream bajki o "strašnom režimu koji jede ljude". Jednostavno, Sirija je preveliki zalogaj za globalne političke elite koje imaju ambiciju da vladaju čitavom planetom. Posrću na zidinama besmrtnog Damaska. Tu su se zaglavili, evo već dvije i po godine; niti žele da odustanu, niti znaju šta dalje da rade. Jednostavno su debelo FRUSTRIRANI, a to elaboriraju pričom za malu djecu formata "zločinačkog režima" u Damasku.

Damask poraziti ne mogu.
Co0l

#6271 Re: Sirija

Post by Co0l »

Svijet jeste drugaciji ali rezim je isti.I isto je reagovao kao i '82.-ge.I zajebo se.Upravo zato sto svijet vise nije isti kao te '82.-ge da se tek tako moze divljati po svojim gradjanima bez posljedica.
Klavikula

#6272 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:
Challenger__ wrote:Kuleru. Ti meni otpisuješ kao da kreiram a ne tumačim procese. Ne, ja nikada i nigdje nisam nešto "pravdao", nego sam probao da shvatim političke procese.

NE, NIJE BILO TAKO.
Problem i jeste sto pogresno tumacis.
Ma ja,nije bilo tako,CIA,Masoni,cionisti i sta ti ja znam ko sve ne,se bio urotio protiv miroljubivog rezima u Siriji.Istog tog rezima koji pobi '82.-ge u Hami desetine hiljada politickih neistomisljenika kad su se prije sadasnjeg rata zadnji put ozbiljnije usprotivili vlasti.I tad je velika vecina ubijenih bila civili.Ovo sto je izbilo 2011.-te i sto jos uvijek traje je samo nastavak iste politike istog rezima i pokusaj da se na isti,provjereni,nacin ugusi nezadovoljstvo dijela gradjana.A mozda je i to samo obicna laz Al Dzazire,zavjera...
Kuleru, na silu se odgovara silom. tako i u Hami. nakon godina sijanja terora, ubijanja neduznih gradjana, kao recimo alavita, samo zato sto su alaviti i stavljanje van kontrole zvanicnih sirijskih institucija, jednog citavog grada, SAA ih je trebala cvijecem docekati?! daj ne budi lud. o samom nacinu izvodjenja akcije (vracanja pod kontrolu zvanicnih institucija) se da raspravljati, ali o opravdanosti ne. preporucujem ti da ni ne pokusavas, jer bi to bila kontradiktornost. podrzavas jednu silu koja je isla vlastiti teritoriji staviti pod kontrolu, a drugo osudjujes. ovdje naravno govorim o BiH.
Co0l

#6273 Re: Sirija

Post by Co0l »

Klavikula wrote: Kuleru, na silu se odgovara silom. tako i u Hami. nakon godina sijanja terora, ubijanja neduznih gradjana, kao recimo alavita, samo zato sto su alaviti i stavljanje van kontrole zvanicnih sirijskih institucija, jednog citavog grada, SAA ih je trebala cvijecem docekati?! daj ne budi lud. o samom nacinu izvodjenja akcije (vracanja pod kontrolu zvanicnih institucija) se da raspravljati, ali o opravdanosti ne. preporucujem ti da ni ne pokusavas, jer bi to bila kontradiktornost. podrzavas jednu silu koja je isla vlastiti teritoriji staviti pod kontrolu, a drugo osudjujes. ovdje naravno govorim o BiH.
Nisam ni ocekivao drugacije od jos jednog postovaoca lika i djela ratnog zlocinca Asada nego da jos jedan u nizu od zlocina tog klana pravda drugacije nego vracanje pod kontrolu :-D Izgleda da je Cheli bio upravu za lobotomiju,samo nije pogodio ko je zrtva iste :)
A ovo za BiH necu da komentarisem,cisto da te postedim jos jednog ismijavanja na forumu,imao si toga i previse na ovoj temi ;)
Challenger__

#6274 Re: Sirija

Post by Challenger__ »

Co0l wrote:Svijet jeste drugaciji ali rezim je isti.I isto je reagovao kao i '82.-ge.I zajebo se.Upravo zato sto svijet vise nije isti kao te '82.-ge da se tek tako moze divljati po svojim gradjanima bez posljedica.
kontrastav:
Syria's President Al-Assad to Turkish Yurt newspaper: Erdogan's government responsible for the blood of tens of thousands of Syrians, the destruction of infrastructure in Syria and instability of the region.
Klavikula

#6275 Re: Sirija

Post by Klavikula »

Co0l wrote:
Klavikula wrote: Kuleru, na silu se odgovara silom. tako i u Hami. nakon godina sijanja terora, ubijanja neduznih gradjana, kao recimo alavita, samo zato sto su alaviti i stavljanje van kontrole zvanicnih sirijskih institucija, jednog citavog grada, SAA ih je trebala cvijecem docekati?! daj ne budi lud. o samom nacinu izvodjenja akcije (vracanja pod kontrolu zvanicnih institucija) se da raspravljati, ali o opravdanosti ne. preporucujem ti da ni ne pokusavas, jer bi to bila kontradiktornost. podrzavas jednu silu koja je isla vlastiti teritoriji staviti pod kontrolu, a drugo osudjujes. ovdje naravno govorim o BiH.
Nisam ni ocekivao drugacije od jos jednog postovaoca lika i djela ratnog zlocinca Asada nego da jos jedan u nizu od zlocina tog klana pravda drugacije nego vracanje pod kontrolu :-D Izgleda da je Cheli bio upravu za lobotomiju,samo nije pogodio ko je zrtva iste :)
A ovo za BiH necu da komentarisem,cisto da te postedim jos jednog ismijavanja na forumu,imao si toga i previse na ovoj temi ;)
pokusao prosvijetliti, nisam uspio, odustajem.

laku noc!
Locked