horion_bosona wrote:
'ajde drago mi je da tako

nego da iskoristim priliku pa da upitam kakav je dojam ostavio na vas
Red White & Blue (2010)? malo je ljudi pogledalo taj film, ako se ne varam ovdje ga je komentarisao samo Luka1... a mislim da se radi o jako dobrom filmu sa margine, koji je istina prilicno brutalan, ali to nasilje nije (samo) bezocno vec je u funkciji "podebljavanja" odredjenih stvari...
@Irvinovo stado u kojoj mjeri se da povuci paralela izmedju ovog filma i
Srpskog filma (naravno ne samo vezano za naziv)? jer ja sam oba filma dozivio na slican nacin, iako se oni bitno razlikuju po samoj prici, pa i po tome sto R, W & B ima mozda direktnije politicke aluzije...
Red White And Blue me je odusevio i pogledao sam ga bas zato sto si ga ti ovdje spomenuo, posto mi se nije nasao ni na jednoj od lista za gledanje... Cak idem do tacke da mu dam jednu finu devetku...
Americki nezavisni film uvijek uspije da izbaci odlicne naslove koji se nekako provuku ispod radara i ostanu nezabiljezeni... Zato i treba pratiti te manje festivale koji se tamo zbivaju, od Austin F.F. pa do Fantasie...
A sto se tice paralele sa "Srpskim filmom".... Prvo, RWB je bolji film... Nije se islo u neka pretjerivanja koja postoje u "Srpskom filmu" (pritom ne mislim na one dobropoznate scene)... U oba filma postoji taj elemenat porodicne tragedije... U RWB to doduse izgleda nesto bolje i uvjerljivije. Slicni su i po gradjenju price, i u "Srpskom filmu" se prakticno "nista" nedogadja prvih pedesetak minuta, ali zato kad pocne... Meni je za nezavisni film i fotografija odradjena dobro...
U RWB je nesto manje nasilja, iako je i ono mucno... Scena rezanja glave, iako nije eksplicitno prikazana, zaista ima neki gorak ukus. Probadanje one djevojcice takodjer ostavlja snazan utisak...
Slazem se da RWB ima direktniju poruku, ali ne toliko politicku koliko socijalnu. Odlicno prikazivanje izvora nasilja i sjebanosti savremenog americkog drustva. Autori na vrlo vjest nacin uspijevaju da proniknu u neke od razloga devijantnog ponasanja u Americi. Ima tu svega, od rastave u braku, prostitucije, irackog sjeba, mobinga, bolesti, niskih nadnica,... Tesko je ostati mentalno jak u takvom ozracju. Napravis sranje i sebi i drugima.... Tu autori odlicno pokrivaju gomilu onih "breaking news" koje pocinju i zavrsavaju sa "...a bio je tako tipican susjed...."
Naziv inace oznacava troje glavnih protagonista cije ce se sudbine susresti sa druge strane "Americkog sna". Taylor mi je tu odradio apsolutno fantasticnu ulogu... Zavrsnica filma sa tipicnom americkim "country road" pejsazom. Prelijepo, a tako tragicno.