SDS je bio legitimni predstavnik srpskog naroda u BiH, izabran na izborima, čak koliko znam u vrijeme izbora njihov politički program na papiru je bio korektan. Surađivat će sa njim "probosanske" snage i u budućnosti, i sa HDZ takođe, bez obzira na njihovu fašističku ratnu ulogu. Nismo mi krivi što Srbi i Hrvati glasaju za njih. A oružje od TOBiH je oduzimala JNA, izmislili su neki smješni izgovor kako bi to oružje stavili pod svoju kontrolu da ne bi završilo u rukama Bošnjaka u predstojećem ratu, a znamo svi da je namjera bila da se nipošto ne ulazi u sukob sa JNA pa i pod cijenu popuštanja svega i svačega dok BiH ne postane nezavisna država a JNA nelegitimna vojna sila na njenom tlu. Neko bi uradio drugačije, napadao kasarne JNA, no tad bi JNA mogla sasvim legalno dovoditi vojsku iz Srbije da oslobađa Bosnu od Bošnjaka.madner wrote:SDA je usla u koaliciju sa SDSom i istom prepustila TO BiH, te dozvolila da se oruzje istog izvuce prije pocetka rata.
Koji mnogi drugi su imali mogucnosti kao SDA za pripremu odbrane?
ARBiH
- SkyLimit
#626 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
-
detroit-mercy
#627 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Iskreno, ne znam koji je dio preuzet a koji je ostao. Znam da sa ja licno ucestovao jos 90te a mozda je bila i kasna 89a u preuzimanju TO magacina u Sjeverozapadnoj Hrvatskojmadner wrote:Dio oruzje je stavljeno pod kontrolu JNA prije izbora, no kontrola nad samom TO je bila pod republickim vodstvom. TO SRBiH je imao brigade kao najvece formacije i kroz isti se mogla izvrsiti priprema za rat. Na kraju krajeva, upravo je tako nastala HV.
Glede formiranja HVa, Hrvati su imali puno laksi posao, pod jedan otvorene granice, pod dva homogenije stanovnistvo, pod tri stanovnistvo koje nije imalo puno nedoumica oko borbe za Hrvatsku drzavu.
- madner
#628 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
SDS je stranka. SDA je bez SDS mogla formirati vladu. Isto tako je mogla i preuzeti kontrolu nad TOBiH jer je to bila republicka ustanova. Ovako je TOBiH vrsio mobilizaciju i izvodio vjezbe u skladu sa planom i programom JNA, te je kroz isti SDS naoruzao srpsko stanovnistvo.SkyLimit wrote:SDS je bio legitimni predstavnik srpskog naroda u BiH, izabran na izborima, čak koliko znam u vrijeme izbora njihov politički program na papiru je bio korektan. Surađivat će sa njim "probosanske" snage i u budućnosti, i sa HDZ takođe, bez obzira na njihovu fašističku ratnu ulogu. Nismo mi krivi što Srbi i Hrvati glasaju za njih. A oružje od TOBiH je oduzimala JNA, izmislili su neki smješni izgovor kako bi to oružje stavili pod svoju kontrolu da ne bi završilo u rukama Bošnjaka u predstojećem ratu, a znamo svi da je zvanična politika bila da se nipošto ne ulazi u sukob sa JNA pa i pod cijenu popuštanja svega i svačega dok BiH ne postane nezavisna država a JNA nelegitimna vojna sila na njenom tlu. Neko bi uradio drugačije, napadao kasarne JNA, no tad bi JNA mogla sasvim legalno dovoditi vojsku iz Srbije da oslobađanja Bosnu od Bošnjaka.madner wrote:SDA je usla u koaliciju sa SDSom i istom prepustila TO BiH, te dozvolila da se oruzje istog izvuce prije pocetka rata.
Koji mnogi drugi su imali mogucnosti kao SDA za pripremu odbrane?
Poenta je da je to bio svjestan izbor SDA. Moglo se bez SDS-a, moglo se pripremiti drugacije ali se islo na to da se sve rjesi bez sukoba. Shodno tome, za pogresnu procjenu, neko bi trebao snositi posljedice.
- madner
#629 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
1990ta, Reif Dizdarovic potpisao naredbu ispred Predsjednistva Jugoslavije.detroit-mercy wrote:Iskreno, ne znam koji je dio preuzet a koji je ostao. Znam da sa ja licno ucestovao jos 90te a mozda je bila i kasna 89a u preuzimanju TO magacina u Sjeverozapadnoj Hrvatskojmadner wrote:Dio oruzje je stavljeno pod kontrolu JNA prije izbora, no kontrola nad samom TO je bila pod republickim vodstvom. TO SRBiH je imao brigade kao najvece formacije i kroz isti se mogla izvrsiti priprema za rat. Na kraju krajeva, upravo je tako nastala HV..
Glede formiranja HVa, Hrvati su imali puno laksi posao, pod jedan otvorene granice, pod dva homogenije stanovnistvo, pod tri stanovnistvo koje nije imalo puno nedoumica oko borbe za Hrvatsku drzavu.
Sve je to tacno, no vecinu oruzja nisu dobili preko otvorenih granica. No jesu iskoristili sve mehanizme republike da se spreme.
-
detroit-mercy
#630 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Ipak mislim da je u svemu tome znacajna i demografska slika kao i opca svijest stanovnistva. Proveo sam izvjesno vrijeme u Hrvatskoj tih godina i znam da nisu imali puno nedoumica oko nezavisnosti ili borbe za nezavisnost. Isto tako dobro se sjecam rijeci jednog Albanca uoci samog rata (jos covjek i nije nesto skolovan), " Vi hocete drzavu a niste jos ni narod kako treba.", uze covjek pasos i zapali malo poslije togamadner wrote:1990ta, Reif Dizdarovic potpisao naredbu ispred Predsjednistva Jugoslavije.detroit-mercy wrote:Iskreno, ne znam koji je dio preuzet a koji je ostao. Znam da sa ja licno ucestovao jos 90te a mozda je bila i kasna 89a u preuzimanju TO magacina u Sjeverozapadnoj Hrvatskojmadner wrote:Dio oruzje je stavljeno pod kontrolu JNA prije izbora, no kontrola nad samom TO je bila pod republickim vodstvom. TO SRBiH je imao brigade kao najvece formacije i kroz isti se mogla izvrsiti priprema za rat. Na kraju krajeva, upravo je tako nastala HV..
Sve je to tacno, no vecinu oruzja nisu dobili preko otvorenih granica. No jesu iskoristili sve mehanizme republike da se spreme.
- madner
#632 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Mislim i ja da je tu problem vise mentalne prirode, jer kod nas niko nikad nije preuzeo odgovnornost za greske. Cak i kada mjesec prije rata odlucis da ne das zeleno svjetlo za zauzimanje oruzja za cijeli korpus, pravis se da nije moglo bolje.detroit-mercy wrote:Ipak mislim da je u svemu tome znacajna i demografska slika kao i opca svijest stanovnistva. Proveo sam izvjesno vrijeme u Hrvatskoj tih godina i znam da nisu imali puno nedoumica oko nezavisnosti ili borbe za nezavisnost. Isto tako dobro se sjecam rijeci jednog Albanca uoci samog rata (jos covjek i nije nesto skolovan), " Vi hocete drzavu a niste jos ni narod kako treba.", uze covjek pasos i zapali malo poslije togamadner wrote:1990ta, Reif Dizdarovic potpisao naredbu ispred Predsjednistva Jugoslavije.detroit-mercy wrote: Iskreno, ne znam koji je dio preuzet a koji je ostao. Znam da sa ja licno ucestovao jos 90te a mozda je bila i kasna 89a u preuzimanju TO magacina u Sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Sve je to tacno, no vecinu oruzja nisu dobili preko otvorenih granica. No jesu iskoristili sve mehanizme republike da se spreme..
- Rampage
#633 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Obzirom da je agresorima na BiH primarni cilj bio biološko istrebljenje naroda koji je branila Armija BiH, onda nema govora o porazu.
Druga je priča to što su agresori, u međuvremenu, redefinisali svoje ciljeve a od kojih su neke uspjeli ostvariti.
Druga je priča to što su agresori, u međuvremenu, redefinisali svoje ciljeve a od kojih su neke uspjeli ostvariti.
-
detroit-mercy
#634 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Mislim i ja da je tu problem vise mentalne prirode, jer kod nas niko nikad nije preuzeo odgovnornost za greske. Cak i kada mjesec prije rata odlucis da ne das zeleno svjetlo za zauzimanje oruzja za cijeli korpus, pravis se da nije moglo bolje.madner wrote:Ipak mislim da je u svemu tome znacajna i demografska slika kao i opca svijest stanovnistva. Proveo sam izvjesno vrijeme u Hrvatskoj tih godina i znam da nisu imali puno nedoumica oko nezavisnosti ili borbe za nezavisnost. Isto tako dobro se sjecam rijeci jednog Albanca uoci samog rata (jos covjek i nije nesto skolovan), " Vi hocete drzavu a niste jos ni narod kako treba.", uze covjek pasos i zapali malo poslije togadetroit-mercy wrote:1990ta, Reif Dizdarovic potpisao naredbu ispred Predsjednistva Jugoslavije.madner wrote: o nedoumica oko borbe za Hrvatsku drzavu.
Sve je to tacno, no vecinu oruzja nisu dobili preko otvorenih granica. No jesu iskoristili sve mehanizme republike da se spreme..
Tu si 100% u pravu, jer niko ne voli da prizna da je pogrijesio.
Problem bilo kakve naknadne analize kod nas je sto je previse ispolitizirana. Nadam se da ce se nekada naci neko ko ce sve to posmatrati sa jedne neutralne distance i obzirom na sve okolnosti tada podastrijeti analizu, sta je dobro uradjeno, sta je moglo bolje i sta je sjebano.
-
Darkstorm
#635 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
madner
O kakvom izbjegavanju rata ti pricas ? Ljudi ukopali artiljeriju i uvukli municiju i prije toga sto ti navodis.Nikakvu oni diplomatiju nisu htjeli, a i ne cudi s obzirom koliku su vojnu nadmoc imali.Radovan je pod svaku cijenu htio rat, sa svime sto je imao na raspolaganju, pravi je poraz sto je stao na entitetu.
Jos nek bude zadovoljan, da Ameri ne rekose stop, danas bi Dodo samo s Pala mogao voditi RS.
O kakvom izbjegavanju rata ti pricas ? Ljudi ukopali artiljeriju i uvukli municiju i prije toga sto ti navodis.Nikakvu oni diplomatiju nisu htjeli, a i ne cudi s obzirom koliku su vojnu nadmoc imali.Radovan je pod svaku cijenu htio rat, sa svime sto je imao na raspolaganju, pravi je poraz sto je stao na entitetu.
Jos nek bude zadovoljan, da Ameri ne rekose stop, danas bi Dodo samo s Pala mogao voditi RS.
- madner
#636 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Plan SDA i vodstva je bio izbjeci rat po svaku cijenu. Shodno tome, sve sto bi se moglo protumaciti kao provokacija je zabranjeno, odnosno nije odobreno.
-
Darkstorm
#637 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Ne vjerujem da je bas to.Znale su i ptice na grani da je rat neizbjezan.madner wrote:Plan SDA i vodstva je bio izbjeci rat po svaku cijenu. Shodno tome, sve sto bi se moglo protumaciti kao provokacija je zabranjeno, odnosno nije odobreno.
- madner
#638 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Nema potrebe da vjerujes, trebas samo citat.
Konkretno, odbio je da da odobrenje u Aprilu 1992 da se zauzmu Faletici upravo iz tog razloga, kako bi se izbjegla provokacija JNA
Tu je bila oprema TO Grada Sarajeva, vise teske tehnike nego sto je prvi korpus imao do kraja rata.
Konkretno, odbio je da da odobrenje u Aprilu 1992 da se zauzmu Faletici upravo iz tog razloga, kako bi se izbjegla provokacija JNA
Tu je bila oprema TO Grada Sarajeva, vise teske tehnike nego sto je prvi korpus imao do kraja rata.
-
Romanija
#639 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Pitanje treba da stoji 'Da je kojim cudom Armija BiH dobila rat, da li bi danas bilo ista bolje?' Ja mislim da ne bi, jer se rat nije vodio da nekom bude bolje, nego da se izbrisu rezultati socijalzima, i tocak istorije vrati u 1941 kad je zivot pojedinca potpuno ovisio o konfesiji i plemenu iz koga dolazi. Nesto kao danasnji Liban ili Kandahar.
- JThomas
#640 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
to je odlično pitanje i nisam siguran da je odgovor pozitivan. makedonija, srbija, albanija su sve unitarne države a nije im bolje nego nama šta god neko tvrdio.
-
Darkstorm
#641 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Nije za ove teme, ali kad si vec spomenuo... Makedonija je u k... otisla, njima je i status drzave pod pitanjem.
-
Romanija
#642 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Svima je generalno isto, mozda je malo 'SFRJ' koeficijent drugaciji, ali je sve to pet deka gore-dole. Nazalost cijela nova generacija odrasta kojoj se podmecu mitovi da bi bilo sve mnogo bolje samo da smo rat dobili.
- JThomas
#643 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
tamo je mnogo lošije nego ovdje. imaju i oni problem s albancima, al' ja mislim da to nije presudno i da im neće samo od sebe zasijati sunce ni kad se to riješi. džaba je sve kad nema privrede. u srbiji i makedoniji nema te vrste političkih opstrukcija kao kod nas, pa opet nema ni privrede.
- Red Wolf
#644 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
veze ti nemas,ti se prepo milosevica,da si se maknuo sa sarajevske linije znao bi sta pricam,ja sam bio gore,kako i sta nebitno,AL SAM BIO GORE,da je bilo 48 sati duze pali bi i Prijedor i bl garant,al nebitno,brrrrrrr milosevic,PM72 wrote:Kakvih 48 sati? Ko ti to slaga? Ko biva,da su nam dali još tri dana - zauzeli bi BL,deblokirali Sarajevo i došli na Sremsku raču?![]()
Da bi dobili rat,trebalo nam je još 100 tenkova,bruka artiljerije,tri korpusa svježe pješadije,politička i vojna podrška HV,USA i NATO-a i da Slobo zaustavi svoje kopuse...
- JThomas
#645 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
i holbruk je rekao poslije da sa vremenske distance misli da je to bila greška.
-
mg
#646 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Kao što sam već konstatovao rat Armija nije mogla ni izgubiti ni dobiti. Jer je rat vođen za osiguranje političkih ciljeva i pozicija.
Možda treba i sam rat podjeliti u faze. Jer nije isto 92 i 95.
92 je bila borba za goli opstanak, sa još uvijek dobrim djelom multietničnosti koja se mogla sačuvati.
93 je već počela kristalizacija stavova zaraćenih strana.
A neko mi je naprijed napisao da sam pogrješio i da nije armija bila multietnička početkom rata. Ja u to čisto sumnjam. Barem 30 % srba je stalo na stranu nezavisne BiH ovdje u Sarajevu ili je ostalo politički neopredjeljeno. Kao i dobar dio Bošnjačkog korpusa danas, koji se deklariše kao čovjek prije svega.
92 je bila borba za goli opstanak, sa još uvijek dobrim djelom multietničnosti koja se mogla sačuvati.
A neko mi je naprijed napisao da sam pogrješio i da nije armija bila multietnička početkom rata. Ja u to čisto sumnjam. Barem 30 % srba je stalo na stranu nezavisne BiH ovdje u Sarajevu ili je ostalo politički neopredjeljeno. Kao i dobar dio Bošnjačkog korpusa danas, koji se deklariše kao čovjek prije svega.
- SkyLimit
#647 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Barem 30% sarajevskih Srba stalo na stranu nezavisne BiH? Pa koliko to onda ima sarajevskih Srba, znamo da ih je dobar dio(kao i Bošnjaka) razbježao se po bijelom svijetu čim je prvi metak opalio, ako ih je još najmanje 30% stalo na stranu BiH, ko je to onda držao Sarajevo u opsadi, njih petnaest u dvije smjene?mg wrote:Kao što sam već konstatovao rat Armija nije mogla ni izgubiti ni dobiti. Jer je rat vođen za osiguranje političkih ciljeva i pozicija.
-
Martinez_
#648 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Netačno, Srbi su još definisanjem prvih SAO oblasti usresredili se na Republiku Srpsku, tu teritoriju su vojno zaposeli, etnički očistili i održali se do kraja rata. ARBiH tako jeste poražena strana, jer ni na koji način nije osujetila taj plan VRS, a to joj je, kao što joj i ime govori, bio zadatak.Rampage wrote:Obzirom da je agresorima na BiH primarni cilj bio biološko istrebljenje naroda koji je branila Armija BiH, onda nema govora o porazu.
-
burger_pasa
#649 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Ma taj Suljagic ako je to reko, onda je puko ko lubenica...
-
Romanija
#650 Re: Da li je Armija BiH izgubila rat?
Multi-etnicnost Armije BiH - cak i u Sarajevu i Tuzli - je jos jedan od mitova koji nam se servira 1992,, a sa paradom u Zenci 1995 je ona prestala biti i etnicka.