Jel' se namjerno pravis blesav ili ne znas citati? Budi ljubazan pa opet procitaj pitanja, a onda i svoje odgovore, pa mi pokusaj pojasniti opet... U medjuvremenu, evo jos malo plastifikacije.Canton wrote:1. Drzavu Bosnu i HercegovinuDozer wrote: 1. Koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav BiH, tj. fudbalska reprezentacija BiH?
2. Da li su clanice UN-a drzave ili etnicke grupe? (hint: UN=United Nations=Ujedinjene NACIJE)
3. Da li je vecina drzava sastavljena od etnija/naroda ili od nacija (mnozina/plural)?
2. Clanice UNa su drzave, Bosna i Hercegovina je clanica UN-a
3. Vecina drzava su gradjanske
1. Drzavna reprezentacija bilo cega i u bilo cemu u cijelom svijetu se naziva i NACIONALNI SASTAV, pa cu ti opet ponoviti pitanje: Koju NACIJU predstavlja fudbalska reprezentacija BiH? Dakle, ne koju drzavu, nego koju naciju.
2. Kako je UN=Ujedinjene Nacije, koju naciju u UN-u predstavljaju BH predstavnici?
3. Cuuj?! A ti gradjani pripadaju razlicitim etnijama i nacijama, pri cemu su te nacije svrstane u nacionalne manjine, dok se sve domicilne etnije svrstavaju pod jednu naciju. Tacno?
BL1987, vec sam ti rekao da si mlad, a samim tim si ocito i prilicno zelen (bez namjere provociranja ili vrijedjanja).BL1987
Jedno je igra rijeci a drugo ono sto Ustav ove drzave i entiteti propisuju.
Mnogbrojni zakoni u RS su stopirani zbog toga sto bosnjacke stranke iz FBiH smatraju da je Bosnjacima u RS ugrozen vitalni NACIONALNI interes. To nije izmislio palermo i sl. to pise u Ustavu i to je nas svakodnevni zivot. Isto tako dogodine cemo se (opet) nacionalno popisivati.
Ovo iznad je samo tvoje licno tumacenje koje nas bezpotrebno odvlaci od teme jer svi znamo na sta se misli kad se kaze nacija, narod, etnicka skupina itd... svejedno.
Ovdje nema nikakve "igre rijeci", nego se prica o vrlo jasno definisanim kategorijama. Bar su definisane svugdje u svijetu, samo su kod nas ovdje konfuzne. A to nije nimalo slucajno, vjeruj mi. Mozemo mi o ovome i na kafi kada dodjem u BL, mozda ti uspijem pojasniti oci u oci o cemu se ovdje radi.
Ovo gore nije moje tumacenje, nego cinjenicno stanje koje domaci etnicari pokusavaju maksimalno iskriviti i izobliciti upravo kako bi se narod sto vise odmakao od Bosanstva i poistovjecivanja nacije sa drzavom, kako je, opet, u cijelom normalnom svijetu. I ne kazem da to rade samo Srbi, nego to rade svi zajedno, i to vrlo dogovorno - i jedni i drugi i treci.
E, vidis, u ovom zecu lezi grmPa i za vrijeme Tite se znalo ko je ko. I tad su se vrsili popisi stanovnistva.
Ups...pardon...smetalo je onima koji su sanjali Velike Srbije i Hrvatske ili imali mladomuslimanske snove, a kod Tita su takvi lezali po zatvorima radi protiustavnog djelovanja i pokusaja rasturanja drzave. Jebi ga...Tito ode, a njegovi zatvorenici povedose kolo. I vidimo gdje su nas doveli...
Danas imamo matricu u koju vas mladje ubjedjuju i po kojoj su "etnicka i nacionalna pripadnost stvar licnog izbora". A nije niti moze biti tako. Etnicki si ono sto si po roditeljima (Srbin, Hrvat, Bosnjak, Rom, Jevrej, itd.), dok si nacionalno u skladu sa drzavom u kojoj si rodjen. Naravno, ovdje sada postoje razne varijacije koje zavise od drzave do drzave i specificnih zakona, ali nacionalnost NIJE stvar LICNOG izbora, kako vas danas ubjedjuju nasi politicari. I ovo sam rekao na desetine puta do sada, ali hajde, jos jednom nije na odmet:
Probajte dobiti npr. americku vizu i u formular napisite da ste po nacionalnosti Holandzanin ili Madjar, a uz to predajte svoj BH pasos. Dobicete vizu, al' u qrcu. Razlog - LAZNO prestavljanje. A vi onda objasnite njima tamo da se vi niste lazno predstavili jer vi jeste Holandzanin, a mozete biti i bilo koje druge nacionalnosti, jer su vam Tihic, Covic i Dodik rekli da je nacionalnost stvar licnog i slobodnog izbora.
Poenta je da vam niko ne moze nista nametnuti, ali ni oduzeti po pitanju ETNICKE pripadnosti, dok je nacionalna pripadnost stvar politike i drzave, odnosno to je politicka kategorija usko vezana za postojanje drzave. Nema drzave - ne postoji ni nacija, nego samo narod/etnija (Kurdi, Romi i sl.).