Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Locked

Da li ste za Ustavnu promjenu i ukidanje BHS ekskluzivne konstitutivnosti?

DA
158
73%
NE
57
27%

Total votes: 215

Dozer

#626 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

Canton wrote:
Dozer wrote: 1. Koju naciju predstavlja nacionalni fudbalski sastav BiH, tj. fudbalska reprezentacija BiH?
2. Da li su clanice UN-a drzave ili etnicke grupe? (hint: UN=United Nations=Ujedinjene NACIJE)
3. Da li je vecina drzava sastavljena od etnija/naroda ili od nacija (mnozina/plural)?
1. Drzavu Bosnu i Hercegovinu
2. Clanice UNa su drzave, Bosna i Hercegovina je clanica UN-a
3. Vecina drzava su gradjanske
Jel' se namjerno pravis blesav ili ne znas citati? Budi ljubazan pa opet procitaj pitanja, a onda i svoje odgovore, pa mi pokusaj pojasniti opet... U medjuvremenu, evo jos malo plastifikacije.
1. Drzavna reprezentacija bilo cega i u bilo cemu u cijelom svijetu se naziva i NACIONALNI SASTAV, pa cu ti opet ponoviti pitanje: Koju NACIJU predstavlja fudbalska reprezentacija BiH? Dakle, ne koju drzavu, nego koju naciju.
2. Kako je UN=Ujedinjene Nacije, koju naciju u UN-u predstavljaju BH predstavnici?
3. Cuuj?! A ti gradjani pripadaju razlicitim etnijama i nacijama, pri cemu su te nacije svrstane u nacionalne manjine, dok se sve domicilne etnije svrstavaju pod jednu naciju. Tacno?
BL1987
Jedno je igra rijeci a drugo ono sto Ustav ove drzave i entiteti propisuju.
Mnogbrojni zakoni u RS su stopirani zbog toga sto bosnjacke stranke iz FBiH smatraju da je Bosnjacima u RS ugrozen vitalni NACIONALNI interes. To nije izmislio palermo i sl. to pise u Ustavu i to je nas svakodnevni zivot. Isto tako dogodine cemo se (opet) nacionalno popisivati.
Ovo iznad je samo tvoje licno tumacenje koje nas bezpotrebno odvlaci od teme jer svi znamo na sta se misli kad se kaze nacija, narod, etnicka skupina itd... svejedno.
BL1987, vec sam ti rekao da si mlad, a samim tim si ocito i prilicno zelen (bez namjere provociranja ili vrijedjanja).
Ovdje nema nikakve "igre rijeci", nego se prica o vrlo jasno definisanim kategorijama. Bar su definisane svugdje u svijetu, samo su kod nas ovdje konfuzne. A to nije nimalo slucajno, vjeruj mi. Mozemo mi o ovome i na kafi kada dodjem u BL, mozda ti uspijem pojasniti oci u oci o cemu se ovdje radi.
Ovo gore nije moje tumacenje, nego cinjenicno stanje koje domaci etnicari pokusavaju maksimalno iskriviti i izobliciti upravo kako bi se narod sto vise odmakao od Bosanstva i poistovjecivanja nacije sa drzavom, kako je, opet, u cijelom normalnom svijetu. I ne kazem da to rade samo Srbi, nego to rade svi zajedno, i to vrlo dogovorno - i jedni i drugi i treci.
Pa i za vrijeme Tite se znalo ko je ko. I tad su se vrsili popisi stanovnistva.
E, vidis, u ovom zecu lezi grm ;). Upravo tako - i za vrijeme TIta se znalo ko je ko, kao sto se zna i danas. Ali, za vrijeme TIta, a to je ono cega se ti licno ne sjecas i o cemu znas samo ono sto ti je neko rekao, pretpostavljam vecinom negativno, mi smo svi imali jaku drzavu (ko god sta mislio o tome), koja je bila zaduzena bukvalno 10 puta manje nego su to danas sve ove samostalne drzavice. Imali smo jaku vojsku, imali smo jaku ekonomiju sa tendencijom brzog rasta, mogli smo putovati bilo gdje bez vize, svi su nas postovali gdje god da dodjemo (npr., otidji u Egipat danas i spomeni im Bosnu, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, itd. - samo ce te blijedo gledati. Ali, spomeni im Jugoslaviju, iste sekunde im se usta razvuku i dace ti i goozice ako zatrazis), svi su imali stan ili kucu, tj. gdje da zive, nezaposlenost je bila neuporedivo manja nego danas, itd.itd. A istovremeno nas je cijeli svijet prepoznavao i prihvatao kao Jugoslovene, odnosno to nam je bila nacionalnost svima. Narodnosti su i dalje svima bile onakve kakve jestu - Srbi, Hrvati, Muslimani (danas Bosnjaci), Makedonci, Slovenci, itd., i nikome to nije smetalo.
Ups...pardon...smetalo je onima koji su sanjali Velike Srbije i Hrvatske ili imali mladomuslimanske snove, a kod Tita su takvi lezali po zatvorima radi protiustavnog djelovanja i pokusaja rasturanja drzave. Jebi ga...Tito ode, a njegovi zatvorenici povedose kolo. I vidimo gdje su nas doveli...

Danas imamo matricu u koju vas mladje ubjedjuju i po kojoj su "etnicka i nacionalna pripadnost stvar licnog izbora". A nije niti moze biti tako. Etnicki si ono sto si po roditeljima (Srbin, Hrvat, Bosnjak, Rom, Jevrej, itd.), dok si nacionalno u skladu sa drzavom u kojoj si rodjen. Naravno, ovdje sada postoje razne varijacije koje zavise od drzave do drzave i specificnih zakona, ali nacionalnost NIJE stvar LICNOG izbora, kako vas danas ubjedjuju nasi politicari. I ovo sam rekao na desetine puta do sada, ali hajde, jos jednom nije na odmet:
Probajte dobiti npr. americku vizu i u formular napisite da ste po nacionalnosti Holandzanin ili Madjar, a uz to predajte svoj BH pasos. Dobicete vizu, al' u qrcu. Razlog - LAZNO prestavljanje. A vi onda objasnite njima tamo da se vi niste lazno predstavili jer vi jeste Holandzanin, a mozete biti i bilo koje druge nacionalnosti, jer su vam Tihic, Covic i Dodik rekli da je nacionalnost stvar licnog i slobodnog izbora. :roll: :roll: :roll:

Poenta je da vam niko ne moze nista nametnuti, ali ni oduzeti po pitanju ETNICKE pripadnosti, dok je nacionalna pripadnost stvar politike i drzave, odnosno to je politicka kategorija usko vezana za postojanje drzave. Nema drzave - ne postoji ni nacija, nego samo narod/etnija (Kurdi, Romi i sl.).
Canton

#627 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

[quote="Dozer"]

Jel' se namjerno pravis blesav ili ne znas citati? Budi ljubazan pa opet procitaj pitanja, a onda i svoje odgovore, pa mi pokusaj pojasniti opet... U medjuvremenu, evo jos malo plastifikacije.
1. Drzavna reprezentacija bilo cega i u bilo cemu u cijelom svijetu se naziva i NACIONALNI SASTAV, pa cu ti opet ponoviti pitanje: Koju NACIJU predstavlja fudbalska reprezentacija BiH? Dakle, ne koju drzavu, nego koju naciju.
2. Kako je UN=Ujedinjene Nacije, koju naciju u UN-u predstavljaju BH predstavnici?
3. Cuuj?! A ti gradjani pripadaju razlicitim etnijama i nacijama, pri cemu su te nacije svrstane u nacionalne manjine, dok se sve domicilne etnije svrstavaju pod jednu naciju. Tacno?
[quote]

1. Pa moze se nazivati nacionalna vrsta ali i ne mora jer sve drzave, nisu drzave/nacije.
2. Ujedinjene nacije se cesto prevodi kao i ujedinjeni narodi, da li je narod uvijek = drzava?
3. gradjani mogu i ne moraju pripadati razlicitim etnijama i nacijama. Hrvati, Srbi i Bosnjaci su domicilne i etnije i nacionalne grupe u BiH.

Uglavnom od ukidanja konstitutivnosti naroda nema nista.
BL 1987

#628 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer ko su onda kod nas nacionalisti ?
Ne shvatam sta pokusavas da uradis ? Ti bi da mjenjas SHB jezik. Kako mislis to da uradis ? Tesko bi to postigao kad bi svaki dan na TV-u objasnjavao ljudima svoju zamisao a ne forumu. Isto kao kad bi objasnjavao da Njemacka Doga nije Doga vec Great Dane tj. Veliki Danac. :lol: Bas me briga kako stranci zovu i tumace pojmove. Kod nas je tako kako je.
Last edited by BL 1987 on 08/04/2012 19:40, edited 1 time in total.
Canton

#629 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

Dozer wrote: E, vidis, u ovom zecu lezi grm ;). Upravo tako - i za vrijeme TIta se znalo ko je ko, kao sto se zna i danas. Ali, za vrijeme TIta, a to je ono cega se ti licno ne sjecas i o cemu znas samo ono sto ti je neko rekao, pretpostavljam vecinom negativno, mi smo svi imali jaku drzavu (ko god sta mislio o tome), koja je bila zaduzena bukvalno 10 puta manje nego su to danas sve ove samostalne drzavice. Imali smo jaku vojsku, imali smo jaku ekonomiju sa tendencijom brzog rasta, mogli smo putovati bilo gdje bez vize, svi su nas postovali gdje god da dodjemo (npr., otidji u Egipat danas i spomeni im Bosnu, Srbiju, Hrvatsku, Makedoniju, itd. - samo ce te blijedo gledati. Ali, spomeni im Jugoslaviju, iste sekunde im se usta razvuku i dace ti i goozice ako zatrazis), svi su imali stan ili kucu, tj. gdje da zive, nezaposlenost je bila neuporedivo manja nego danas, itd.itd. A istovremeno nas je cijeli svijet prepoznavao i prihvatao kao Jugoslovene, odnosno to nam je bila nacionalnost svima. Narodnosti su i dalje svima bile onakve kakve jestu - Srbi, Hrvati, Muslimani (danas Bosnjaci), Makedonci, Slovenci, itd., i nikome to nije smetalo.
Ups...pardon...smetalo je onima koji su sanjali Velike Srbije i Hrvatske ili imali mladomuslimanske snove, a kod Tita su takvi lezali po zatvorima radi protiustavnog djelovanja i pokusaja rasturanja drzave. Jebi ga...Tito ode, a njegovi zatvorenici povedose kolo. I vidimo gdje su nas doveli...

Danas imamo matricu u koju vas mladje ubjedjuju i po kojoj su "etnicka i nacionalna pripadnost stvar licnog izbora". A nije niti moze biti tako. Etnicki si ono sto si po roditeljima (Srbin, Hrvat, Bosnjak, Rom, Jevrej, itd.), dok si nacionalno u skladu sa drzavom u kojoj si rodjen. Naravno, ovdje sada postoje razne varijacije koje zavise od drzave do drzave i specificnih zakona, ali nacionalnost NIJE stvar LICNOG izbora, kako vas danas ubjedjuju nasi politicari. I ovo sam rekao na desetine puta do sada, ali hajde, jos jednom nije na odmet:
Probajte dobiti npr. americku vizu i u formular napisite da ste po nacionalnosti Holandzanin ili Madjar, a uz to predajte svoj BH pasos. Dobicete vizu, al' u qrcu. Razlog - LAZNO prestavljanje. A vi onda objasnite njima tamo da se vi niste lazno predstavili jer vi jeste Holandzanin, a mozete biti i bilo koje druge nacionalnosti, jer su vam Tihic, Covic i Dodik rekli da je nacionalnost stvar licnog i slobodnog izbora. :roll: :roll: :roll:

Poenta je da vam niko ne moze nista nametnuti, ali ni oduzeti po pitanju ETNICKE pripadnosti, dok je nacionalna pripadnost stvar politike i drzave, odnosno to je politicka kategorija usko vezana za postojanje drzave. Nema drzave - ne postoji ni nacija, nego samo narod/etnija (Kurdi, Romi i sl.).

Znaci kad se svi odreknemo konstitutivnosti odmah ce da potece med i mlijeko... I po Egiptu i drugim drzavama ce nas smatrati bracom, nece biti korupcije, nepotizma itd...
jel Milosevicu?
Canton

#630 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BL 1987 wrote:Dozer ko su onda kod nas nacionalisti ?
Ne shvatam sta pokusavas da uradis ? Ti bi da mjenjas SHB jezik.
Provaljuje se. Mokri snovi dijasporaca o stvaranju bosnjacke drzave, kroz pricu o gradjanskoj.
Canton

#631 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BHF_Manijak wrote:
Slazem se.
Medjutim ono sto vi mene ocigledno ne razumijete sta hocu da kazem jeste da kos ti daje pravo zakon da se izjasnis i "pridruzis" jednom od tri naroda, dakle nije to vise u fazonu sto ti kazes "niko ti ne moze zabraniti da se ti osjecas kako zelis" tj da ti uskrati identitet, vec kod nas ustavom imas regulisano postojanje tri konstitutivna naroda, i ja sam se samo na to osvrno da je to totalno nelogicno. I ovo nije samo moje misljenje vec i misljenje pojedinih eminentnih profesora koji se bave tom tematikom tipa profesora Ibrahimagica, koji jasno kaze da je ovo sto imamo nelogicnost. I to je ono sto drzavu koci.

Ali hajmo ovako stvari postaviti, evo recimo zamisli da imas tu moc da nesto promjenis u ovoj zemlji, bi li i dalje ostavio tri konstitutivna naroda? Na trenutak zanemari osjecaje ljudi, to kako se osjecaju, bi lo to pravedno bilo ili ne i slicne stvari.

Ja opet ne kontam kako nasjedate i opravdavate tu stvar o etnickim pripadnostima, jer se ta ideja provlaci do unazad sto godina na ovim prostorima, vec sam navodio da su se nekad svi izjasnjavali kao Bosnjani, sto je jedino i logicno jel, i to govorim o periodu prije dolaska Osmanlija da ne bude kao sto je vec neko pominjo da su se svi izjasnjavali kao Bosnjani radi licne sigurnosti. :zzzz: Ideja o izjasnjavanju kao Srbin ili Hrvat pravoslavaca i katolika u Bosni je kako rekoh stara stotinu i nesto godina, i tacno je da ja nikome ne mogu zabraniti da se izjasni ovako ili onako, no ja samo govorim kako bi logicno bilo kao sto je u vecini normalnih zemalja. Neko ce sad reci, pa ne mozes nikog natjerati da se izjasni kao Bosnjak ili Bosnjanin kad se to vezuje za populaciju islamske vjeroispovjesto(generalno gledajuci bar) ali fazon je sto se taj termin poceo koristit za muslimane od rata tj uveden ja u ustav drzave sto je po meni velika greska bila, da se naziv koji se u historiji koristio za sve stanovnike Bosne sveze samo za jednu etnicku grupapaciju.

Mozda ja jesam povrsan, imam neke romanticarske ideje kada je Bosna u pitanju, ali fakat vec godinama ne mogu da dokucim kakve se greske kod nas desavaju. Znam da je to kod nas sve neizvodivo, vec je kasno za takve promjene jer je to uslo duboko u korjene ljudi i tako ce nam biti do kijameta, ali ne kontam kako se ljudi mogu pomiriti s tim i braniti tu nelogicnu ideju koja nam se godinama namece.

Dakle jos jednom, palermo je li tebi ok da ovako imamo tri konstitutivna naroda ili je bolje, logicnije i normalnije da kao prije 500 godina smo svi Bosnjani, te da su etnicke pripadnosti ustvari nebuloza nametnuta sa istoka i zapada? Kazem ti, pokusaj zanemariti na trenutak tudje osjecaje i emocije i "da li je to pravedno ili ne".
Zar je pojam nacije postojao prie 100, 200 godina itd..
Moras shvatiti cinjenicu da je drzava, vlasnistvo onih koji su je stvorili. Modernu BHa drzavu su stvorili Bosnjaci, Hrvati i Srbi u Mrkonjic Gradu 25 novembra 1943. To je politicki i historijski fakt. Da nije tog dogovora bilo Bosna i Hercegovina bi vjerovatno bila podjeljena izmedju Hrvatske i Srbije, ili bi ostala u NDHa kao prije tog sporazuma.

Konstitutivnost ne treba ukidati niti dirati, nego se osnovna ljudska prava onih koji nisu konstitutivni moraju obezbijediti. Presuda Sejdic-Finci govori o tome.
Ustav Bosne i Hercegovine govori o konstitutivnim narodima ali govori i o drugim i o gradjanima sto se cesto zanemaruje. Cinjenica je da mnogi zakonski akti u BiH nisu u saglasnosti sa Ustavom.
HM 2011

#632 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

Canton wrote:
Dozer wrote:

1. Pa moze se nazivati nacionalna vrsta ali i ne mora jer sve drzave, nisu drzave/nacije.
2. Ujedinjene nacije se cesto prevodi kao i ujedinjeni narodi, da li je narod uvijek = drzava?
3. gradjani mogu i ne moraju pripadati razlicitim etnijama i nacijama. Hrvati, Srbi i Bosnjaci su domicilne i etnije i nacionalne grupe u BiH.

1. Član 10 stav 1 statuta FIFA-e :
http://www.fifa.com/aboutfifa/organisat ... tutes.html
2. Članice UN-a : http://www.un.org/en/members/
3. Većina - manjina, koga citirati nego UN - prijašnju ligu nacija ?
http://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations
samo pojam internacionalno - među nacijama ? nije inter etnički, ali ako je gledati prema pojedincima tako bi trebalo biti.....svako selo šalje predstavnika svoga....

definicija nacije je utvari ono iz čega svako vadi ono što mu odgovara, sve dok to ne dovede do nekog novog rezultata:

na·tion
   [ney-shuhn] Show IPA

noun
1.
a large body of people, associated with a particular territory, that is sufficiently conscious of its unity to seek or to possess a government peculiarly its own: The president spoke to the nation about the new tax.

2.
the territory or country itself: the nations of Central America.

3.
a member tribe of an American Indian confederation.

4.
an aggregation of persons of the same ethnic family, often speaking the same language or cognate languages.

Jedna enciklopedija navodi da je "najbliža definicija nacije ona koja kaže da je nacija grupa ljudi povezanih zajedničkom historijom, običajima, tradicijom, i obično ali ne uvjek zajedničkim nasljeđem (Belgija i Švicarska kao primjeri). Država je društvo ljudi pod jednom vladom. Ovo dvoje ne mora uvjek biti povezano, jedna nacija može biti razdjeljena kroz više država (ne piše da mora biti), i obrnuto jedna država može sadržavati više nacija ili dijelova nacija (1947 godine, John Salmond, Jurisprudencija).

takođe se navodi da je definicija nacije i : skupina ljudskih bića koje naseljavaju definiranu teritoriju i koji su organizirani pod nezavisnom vladom, suverena politička država,

nacionalna himna itd.....

svi smo mi toga svjesni, ali valjda su i pojedinci svjesni da negiranjem BH nacije negiraju pravo na razvoj svoje lokalne zajednice koja između ostaloga, htjeli to oni ili ne, čini tu naciju....
Last edited by HM 2011 on 08/04/2012 20:14, edited 1 time in total.
mariner

#633 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by mariner »

Treba raditi na tome da se postigne potpuna autonmija BiH

1. Bosana i Hercegovina ime drzave.

2. Narod se zove : Bosnjaci ili Bosanci i Hercegovci

3. Bosnjak ( Bosanac i Hercegovac) Pravoslavne vjeroispovjesti, a ne Srbin
4. Bosnjak Rimokatolicke vjeroispovjesti, a ne Hrvat
5. Bosnjak Islamske vjeroispovjesti , A ne ''Bosnjak'' u sadasnjem znacenju)
6. Bosnjak Jevrejske vjeroispovjesti
7. Bosnjak Budisticke vjeroispovjesti
8. Bosnjak Ateistickog opredjeljenja
9. Bosnjak Paganskog opredjeljenja
10. Bosnjak ..

Obavezno ukinuti pojam Hrvat i Srbin u sadasnjem smislu i reformirati iz korijena sistem

Ako kad u buducnosti budem na vlasti kao diktator cu ugurati ovo , ovako ili nikako.
Bosna i Hercegovina je starija nego sto pojedinci misle i ima svoj korjen u povjesti a bice uvjek i zauvjek po svaku cijenu.
Kako je jednom Karadzic reko Stjepanu Kljujiću '' ne zavaravajte se, nece biti Bosne , od toga nema nista '', Kljujic njemu : '' Bice Bosne , e bice je makar bila ko Monako.''
palermo

#634 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

mariner wrote:Treba raditi na tome da se postigne potpuna autonmija BiH

10. Bosnjak ..

Obavezno ukinuti pojam Hrvat i Srbin u sadasnjem smislu i reformirati iz korijena sistem

Ako kad u buducnosti budem na vlasti kao diktator cu ugurati ovo , ovako ili nikako.
Bosna i Hercegovina je starija nego sto pojedinci misle i ima svoj korjen u povjesti a bice uvjek i zauvjek po svaku cijenu.
Kako je jednom Karadzic reko Stjepanu Kljujiću '' nece biti Bosne , od toga nema nista '', Kljujic njemu : '' Bice Bosne , bice je makar bila ko Monako.''
Lijepo si ovo iznio. Nadam se da su te svi i shvatili. Posebno ovo sa Monakom.
Dozer

#635 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Dozer »

@Canton
I dalje se pravis blesav, samo kako ne bi priznao ono sto je i tebi jasno. Ali, dobro...ti se pravis blesav. Ako se samo pravis...
Znaci kad se svi odreknemo konstitutivnosti odmah ce da potece med i mlijeko... I po Egiptu i drugim drzavama ce nas smatrati bracom, nece biti korupcije, nepotizma itd...
jel Milosevicu?
Koja idiotska konstrukcija... A ko je od nas dvojice "Milosevic", neka procijene drugi ;)
Provaljuje se. Mokri snovi dijasporaca o stvaranju bosnjacke drzave, kroz pricu o gradjanskoj.
Jos jedna blesava konstrukcija. Pored toga, vec sam ti rekao da nisam u dijaspori, niti sam ikada bio u smislu da sam tamo zivio. Ali, svako ima pravo na svoje misljenje, pa i izmisljotinu. A i vjerovanje u istu ;)
BL 1987 wrote:
Dozer ko su onda kod nas nacionalisti ?
Ne shvatam sta pokusavas da uradis ? Ti bi da mjenjas SHB jezik.
Kod nas ne postoje klasicni nacionalisti, nego etno-nacionalisti na vjerskim osnovama. Poenta je da kroz etnicizam/etniju pokusavaju kreirati naciju na teritoriji na kojoj to nije moguce bez rata i fizickog otcjepljenja dijelova te teritorije. Teritorija je, kao sto pretpostavljas, BiH.
Sta pokusavam da uradim?
Nista. Pokusavam da objasnim vama etno-zadojenima da vam niko ziv niti moze niti hoce oduzeti vase srpstvo, hrvatsko i bosnjastvo, kao ni odabranu religijsku pripadnost, sto vi uporno pokusavate predstaviti kao "realnost" u slucaju prihvatanja politicke nacionalne kategorizacije koja je vezana za drzavu. Dakle, pokusavam vam objasniti da ste u totalnoj zabludi sa takvim stavovima i da svoju etnicku pripadnost branite od necega, a ni sami ne znate i ne razumijete od cega. A ne mozete ni znati jer tu svoju etnicku pripadnost jednostavno nemate potrebe ni braniti od bilo cega, posto vam je niko i ni na koji nacin ne moze ugroziti ili oduzeti, niti to pokusava. Ne razumijem zasto je toliko tesko shvatiti da prihvatanjem bosanskohercegovacke nacionalne odrednice niko od vas ne gubi svoju etnicku pripadnost i religijsko opredjeljenje....
Jezik? Jezik sa svim ovim nema ama bas nikakve veze.

@Mariner
Dobro si pojasnio, samo sto umjesto "Bosnjak" treba da stoji "Bosanac i Hercegovac". Malo je blesavo ovo "Bosanac i Hercegovac", ali to ime drzave je ionako nakaradno i nekome neupucenom moze znaciti samo da je BiH sastavljena od dvije drzave - Bosne, kao jedne, i Hercegovine, kao druge. A to ne da nije tacno, nego nije ni blizu. Ali, dobro, stanje je takvo kakvo jeste i u tome, u sustini, nema nista sporno osim jezicke komplikacije. Posto smo odavno prevazisli BosnjaNe, to je bilo davno, onda se trebamo prilagoditi modernijoj varijanti, a to je Bosanci. Na kraju krajeva, i drzava se zove BoSna i Hercegovina, a ne BoŠnja i Hercegovina.
BL 1987

#636 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote: Nista. Pokusavam da objasnim vama etno-zadojenima da vam niko ziv niti moze niti hoce oduzeti vase srpstvo, hrvatsko i bosnjastvo, kao ni odabranu religijsku pripadnost, sto vi uporno pokusavate predstaviti kao "realnost" u slucaju prihvatanja politicke nacionalne kategorizacije koja je vezana za drzavu. Dakle, pokusavam vam objasniti da ste u totalnoj zabludi sa takvim stavovima i da svoju etnicku pripadnost branite od necega, a ni sami ne znate i ne razumijete od cega. A ne mozete ni znati jer tu svoju etnicku pripadnost jednostavno nemate potrebe ni braniti od bilo cega, posto vam je niko i ni na koji nacin ne moze ugroziti ili oduzeti, niti to pokusava. Ne razumijem zasto je toliko tesko shvatiti da prihvatanjem bosanskohercegovacke nacionalne odrednice niko od vas ne gubi svoju etnicku pripadnost i religijsko opredjeljenje....
Ama nije problem u tome. Ja ti govorim da to sto ti govoris trenutno nije tako, dzaba ti sva tumacenja svijeta kad nije. Mozda ce biti ali sad nije.. Ne mislim ja da bi BH nacija mene ugrozila. Kad Srpstvo nije ponistilo Jugoslovenstvno a da ne spominjem NDH, Austrougare i Turke... nece ni BH nacija. Samo, nije nam potrebna. Sta ce meni kao Srbinu i gradjaninu RS, BH nacija ? Mozete je dobiti ali prvo je bosnjacki politicari moraju traziti a onda RS ponuditi ponudu koju RS nece odbiti. Das nam nesto sto nam treba i dobijes BH naciju. :wink:
jannis

#637 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by jannis »

da
BL 1987

#638 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

Dozer wrote:Dobro si pojasnio, samo sto umjesto "Bosnjak" treba da stoji "Bosanac i Hercegovac". Malo je blesavo ovo "Bosanac i Hercegovac", ali to ime drzave je ionako nakaradno
Malo je blesavo al zamisli tek da zivimo u Obali Slonovace ? Tesko bi ti tad smislio ime za naciju. :lol:
BHF_Manijak

#639 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BHF_Manijak »

palermo wrote:
mariner wrote:Treba raditi na tome da se postigne potpuna autonmija BiH

10. Bosnjak ..

Kako je jednom Karadzic reko Stjepanu Kljujiću '' nece biti Bosne , od toga nema nista '', Kljujic njemu : '' Bice Bosne , bice je makar bila ko Monako.''
Lijepo si ovo iznio. Nadam se da su te svi i shvatili. Posebno ovo sa Monakom.
Pa ja sve vrijeme o tome Palermo trubim a ti me napade! :shock: :-? :roll: Dakle uvesti Bosnjak kao univerzalno, sad aminujes na ovoj post a za iste stvari si mene napado, WTF?! :-)
Canton

#640 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote:
1. Član 10 stav 1 statuta FIFA-e :
http://www.fifa.com/aboutfifa/organisat ... tutes.html
2. Članice UN-a : http://www.un.org/en/members/
3. Većina - manjina, koga citirati nego UN - prijašnju ligu nacija ?
http://en.wikipedia.org/wiki/League_of_Nations
samo pojam internacionalno - među nacijama ? nije inter etnički, ali ako je gledati prema pojedincima tako bi trebalo biti.....svako selo šalje predstavnika svoga....

definicija nacije je utvari ono iz čega svako vadi ono što mu odgovara, sve dok to ne dovede do nekog novog rezultata:

na·tion
   [ney-shuhn] Show IPA

noun
1.
a large body of people, associated with a particular territory, that is sufficiently conscious of its unity to seek or to possess a government peculiarly its own: The president spoke to the nation about the new tax.

2.
the territory or country itself: the nations of Central America.

3.
a member tribe of an American Indian confederation.

4.
an aggregation of persons of the same ethnic family, often speaking the same language or cognate languages.

Jedna enciklopedija navodi da je "najbliža definicija nacije ona koja kaže da je nacija grupa ljudi povezanih zajedničkom historijom, običajima, tradicijom, i obično ali ne uvjek zajedničkim nasljeđem (Belgija i Švicarska kao primjeri). Država je društvo ljudi pod jednom vladom. Ovo dvoje ne mora uvjek biti povezano, jedna nacija može biti razdjeljena kroz više država (ne piše da mora biti), i obrnuto jedna država može sadržavati više nacija ili dijelova nacija (1947 godine, John Salmond, Jurisprudencija).

takođe se navodi da je definicija nacije i : skupina ljudskih bića koje naseljavaju definiranu teritoriju i koji su organizirani pod nezavisnom vladom, suverena politička država,

nacionalna himna itd.....

svi smo mi toga svjesni, ali valjda su i pojedinci svjesni da negiranjem BH nacije negiraju pravo na razvoj svoje lokalne zajednice koja između ostaloga, htjeli to oni ili ne, čini tu naciju....
Pa to je ono sto ti ja govorim.
Svaka cast
MuaDib

#641 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by MuaDib »

Laž je da je konstitutivnost naroda plod komunističke vlasti, tokom 50 godina. Ideja o konstitutivnosti je djelo tronacionalističke koalicije SDA-SDS-HDZ i njihovog površnog tumačenja ravnopravnosti naroda. U prošlom sistemu smo imali ravnopravnost naroda i to stvarnu ravnopravnost ne semo u nacionalnom pogledu, već i u pogledu ljudskih, socijalnih i radničkih prava, osim onih koji su bili protiv tog uređenja. Konstitutivnost je došla kad su "SVI GLASALI ZA SVOJE, DA NAM BUDE BOLJE" 1990. godine i kada je trebalo dijeliti resore po nacijama, a kasnije i državu. Konstitutivnost je izmišljena da bi nacionalni strankama, omogućila politički aperthajd i održala podjelu zemlje. Prema tome konstitutivnost treba ukinuti, a vratiti se stvarnoj ravnopravnosti naroda kakvu smo imali. Dakle, ustavna ravnopravnost da, politička konstitutivnost ne.
A one koji bi da ukinu narode, napominjem kako je glasilo referendumsko pitanje o nezavisnosti BiH: - Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda Bosne i Hercegovine, Muslimana, Srba i Hrvata i pripadnika drugih naroda?. Te da ih podsjetim da takvim svojim stavovima ipak ruše državu.
palermo

#642 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

BHF_Manijak wrote:
Pa ja sve vrijeme o tome Palermo trubim a ti me napade! :shock: :-? :roll: Dakle uvesti Bosnjak kao univerzalno, sad aminujes na ovoj post a za iste stvari si mene napado, WTF?! :-)
O manijače, zebe ti tvoga :D , unesi se malo.

Ovo je ironija, kakvo aminovanje teksta. Ovo što je mariner napisao je crni nacionalistički tekst, koji se nimalo ne razlikuje od tekstova što su izlahzili u srpskim nvoinama s kraja osamdesetih i početka devdesetih godina.
Žao mi je ako to ne raspoznaješ, ali to jeste tako.
Onaj ko želi da u ovoj zemlji ukida Srbe i Hrvate je nacionalista, ma kako on to objašnjavao i u kakve oblande zavijao.
BL 1987

#643 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BL 1987 »

palermo wrote:Ovo što je mariner napisao je crni nacionalistički tekst, koji se nimalo ne razlikuje od tekstova što su izlahzili u srpskim nvoinama s kraja osamdesetih i početka devdesetih godina.
Nista cudno. Isto tako su tada pojedini Srbi bili nesigurni u svoju nacionalnu pripadnost nakon pola vijeka Jugoslovenstva. Proci se marinera to kad ustabili misli.
palermo wrote:Onaj ko želi da u ovoj zemlji ukida Srbe i Hrvate je nacionalista, ma kako on to objašnjavao i u kakve oblande zavijao.
Sanjar a ne nacionalista. :lol:
Ukinuti nas moze samo puskom a mislim da mu to nije namjera.
BHF_Manijak

#644 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by BHF_Manijak »

palermo wrote:
BHF_Manijak wrote:
O manijače, zebe ti tvoga :D , unesi se malo.

Ovo je ironija, kakvo aminovanje teksta. Ovo što je mariner napisao je crni nacionalistički tekst, koji se nimalo ne razlikuje od tekstova što su izlahzili u srpskim nvoinama s kraja osamdesetih i početka devdesetih godina.
Žao mi je ako to ne raspoznaješ, ali to jeste tako.
Onaj ko želi da u ovoj zemlji ukida Srbe i Hrvate je nacionalista, ma kako on to objašnjavao i u kakve oblande zavijao.
Na prosloj stranici sam te pito, ali nisam odgovor dobio, po tebi je dakle ispravno i jedino moguce ovakvo uredjenje BiH? Znaci vjecno troclano predsjednistvo, nacionalni kljuc, tri ovo tri ono itd?
S takvim nacinom ja sam siguran da cemo vjecno kaskati za ostatkom civilizacije i biti u govnima, a vi kako hocete. ;-)

@BL, ma nece vas niko ukidati, vi sami sebe ukidate sa svojim ispadima, zadnji je bio na utakmici u Banja Luci i tekstovi koji su osvanuli dan poslije susreta. Vjecna propaganda vase ugrozenosti, kako vi nikad niste krivi vec nesto neko ima protiv vas. Ni u jednom momentu se ne osudise napadi na sudiju vec eto kao jadna masa na stadionu bila isprovocirana :lol: pa je ubacivala kamenje velicine osredenje pepeljare :shock: .

Ovdje zivot sa svim ovim sranjima nije moguc, vec covjek treba najradije otic u PM odavde, sto dalje, jer nikad ovo nece biti normalno uredjenja zemlja, nikad.
Vidim da se i masa vise s tim pomirla da ovako kako je i treba da bude, drugacije ne moze...
Lug

#645 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Lug »

Ja stvarno neznam :? sto su ljudi izmisljali dvije rijeci, narod i nacija za isti pojam, :?: m mislim eto znace isto... Bas su brezobrazni... :mrgreen:
Canton

#646 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

BHF_Manijak wrote:
Na prosloj stranici sam te pito, ali nisam odgovor dobio, po tebi je dakle ispravno i jedino moguce ovakvo uredjenje BiH? Znaci vjecno troclano predsjednistvo, nacionalni kljuc, tri ovo tri ono itd?
S takvim nacinom ja sam siguran da cemo vjecno kaskati za ostatkom civilizacije i biti u govnima, a vi kako hocete. ;-)

Ovdje zivot sa svim ovim sranjima nije moguc, vec covjek treba najradije otic u PM odavde, sto dalje, jer nikad ovo nece biti normalno uredjenja zemlja, nikad.
Vidim da se i masa vise s tim pomirla da ovako kako je i treba da bude, drugacije ne moze...
Moze i mora drugacije! I to drugacije je ce doci, provodjenje presude Sejdic Finci je samo korak naprijed. Sto se vise budemo priblizavali EU to cemo vise morati doradjivati svoj ustav, na kraju on nece ni liciti na ovak kakav imamo.
Samo to je proces koji dugo traje ali je proces koji ide u korist same drzave i svih nas koji zivimo u njoj
i koji je volimo i dozivljavamo kao I svoju.
Lug

#647 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Lug »

"Ukinuti nas moze samo puskom a mislim da mu to nije namjera."

BL 1987

:arrow: i svi sretni i zadovoljni... :-)
HM 2011

#648 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by HM 2011 »

ko rogovi u vreći - svako bira ono što mu iz nekog razloga više odgovara -

opšti javni interes zanemaren ?

Šta bi zaista bilo ispunjenje opšteg javnog interesa ? ne partikularno etničkog, nego zaista opšteg za sve Bosance i Hercegovce ?
Canton

#649 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by Canton »

HM 2011 wrote:ko rogovi u vreći - svako bira ono što mu iz nekog razloga više odgovara -

opšti javni interes zanemaren ?

Šta bi zaista bilo ispunjenje opšteg javnog interesa ? ne partikularno etničkog, nego zaista opšteg za sve Bosance i Hercegovce ?
Prvo da se prestane negirati necija nacionalna pripadnost
drugi da se prestane nametati nekome necija nacionalna pripadnost
trece da se odustane od razvaljivanje Bosne i Hercegovine
cetvrto da se prihvati Bosna i Hercegovina kao drzava Bosnjaka, Hrvata, Srba i drugih koji u njoj zive

Ovo je osnovna podloga za stabiliziaciju Bosne i Hercegovine.
Uporedo sa ovim treba raditi na rasturanju kriminalnih mreza, privlacenju investicija, sredjivanje stanja u obrazovanju, sto jeftinije zdravstvo itd..
palermo

#650 Re: Ukidanje "konstitutivnih naroda" - DA/NE?

Post by palermo »

BHF_Manijak wrote:

...
Otkud si izvukao ovo. Da je jedino ispravno uređenje ovo što je sad. Naprotiv, naše uređenje mora da se mijenja, prije svega kada govorimo o nacionalno ekskluzivnim teritorijama, zapišavanju teritorije, vladavine većine nad manjinom na određenom prostoru. Ali način kako ćeš to da mijenjaš nije to što ćeš pokušati da uvedeš nešto za što ne psotoji temelj u realnosti, životu, nešto protiv čega je makar polovina građana ove zemlje( i barem dva naroda). Dakle, umjesto priče o ukidanju konstitutivnosti, a posebno priče o integralnom bosanstvu kao supstitutu nacija iliti etničkih grupa koje žive u ovoj zemlji, mi treba da razmišljamo o tome kako da u okviru onoga što imamo, učinimo svakog građanina ove zemlje ravnopravnim na teritoriji čitave Bosne i Hercegovine, kako oni koji u ovom trenutku ne mogu da konzumiraju svoja prava (a to su svi oni danas spadaju pod termin ostali) da ostvare svoja prava, kako da ovu zemlju učlinom funcionalnijom, a da pri tome zadržimo njen substrat. A substrat ove Bosne i Hercegovine je nejna izmješanost kao njeno bogatstvo, njena različitost kao komparativna prednost. Mi moramo da razmišljamo kako da slomijemo velikosrpske i velikohrvatske planove, al to nikako ne možemo na način da ih hranimo neostavrivim idejama o Bosni kao zemlji jednog naroda sa tri vere.

Vjećno tročnao predjsedništvo ne mora niti treba biti, ali etnički ključ mora postojati, Etnički ključ uopšte ne mora biti do kraja definisan niti mora biti prosti zbir brojeva, naprotiv ja mislim da etnički ključ treba da bude ugrađen kao čip u razmišljanje svakog građanina ove zemlje, a osnova tog čipa će biti ona dervna rečenica, nema sreće za tebe ako su drugi oko tebe nesretni. Ne može me nitko ubijediti da su problemu u ovoj zemlji zbog etničkog ključa. Problemi u ovij zemlji dolaze zbog toga što se biraju poslušni, a ne stručni, što napreduju oportunisti umjesto slobodno msilećih, što se lopov ne zove lopovom nego se zove snalažljivim itd. A obrazovanih, slobodno mislećih, poštenih imašp i među Bošnjacima, Hrvatima, Srbima....kao i ovih drugih.

Bosna i Hercegovina kao neupitna vrijednost za svakog od nas.
Ravnopravnost građana i naroda na čitavom prostoru BiH. Stvarna ravnopravnost.
Tolerancija prema drugom i drugačijem kao tradicijski način život u Bosni i hercegovini.

Vrijednosti koje bi nas trebale voditi.
Nije ih lako doseći, znam da je lakše sanjariti o tome kako ćeš jednim potezom pera i potpisom na zakon,riješiti sve naše probleme. Nećeš.
Locked