To što su rađeni neki projekti i što se nešto planiralo ne znači i da je to realizivano. U stvari ne znam da je i postajala ijedna TE na naftu tj. mazut. Čak ni na plin, koji je ušao u širu upotrebu 80-tih u nekim gradovima.vatrogasac wrote: Kažu ljudi iz tog vremena i sistema. TE Plomin je 1971. trebala preći sa uglja na naftu. Rađen je projekat, a ne znam da li je i realizovan. Ovaj citat se odnosi na osamdesete...
Šuvar: To je bilo veliko post-titovsko vrijeme, doba velikih previranja u Jugoslaviji i ekonomske krize. Naftna kriza je strašno pogodila Jugoslaviju. Već se tada trošilo 12 do 13 milijuna tona godišnje nafte, a Jugoslavija je htjela sve zasnivati, svu svoju industriju na do tada jeftinoj nafti. Cijena nafta je onda strašno skočila na svjetskom tržištu, slijedila je oskudica deviza i nafte, a to je prouzročilo i sekundarnu krizu nekih elementarnih proizvoda, a ne samo da se neko vrijeme vozilo automobile po pravilu par - nepar. Bila je oskudica deterdženata, toalet-papira i nekih trivijalnih artikala.
"htjela sve zasnivati" nije isto što i zasnivala je.
Čitav svijet se osvijestio nakon naftne krize i odustao od nafte kao jedinog energenta.
Da, postojale su nestašice svega i svačega par godina (mislim za vrijeme vlade Milke Planinc), ali opet to nije bilo tako drastično kako sada neki prikazuju. Par-nepar sistem je važio mislim 1 ili 2 godine.