Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
db

#626 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by db »

Magbel Guma ni u ludilu nećete dobiti fiskalni račun,
a isto vrijedi i za SaPlast doo, samo vam isprintaju A4 papir i to im je kao račun...
strong69

#627 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by strong69 »

Vec sam ranije pisao... One koji vam ne donesu fiskalni racun najvise zaboli kada im trazite da taj iznos umanje za 17%. Vec nekoliko puta sam imao takvu situaciju i na kraju su mi morali dati fiskalni racun.

Dakle, zapamtite, ako vam ne donesu fiskalni racun uzece vam 17% vise i opljackace vas jer tih 17% umjesto u drzavnoj kasi zavrsava u dzepu nekog "biznismena". Zbog toga odbijte da platite PDV jer zavrsava u privatnim dzepovima.
uzgajivac

#628 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

db wrote:Magbel Guma ni u ludilu nećete dobiti fiskalni račun,
a isto vrijedi i za SaPlast doo, samo vam isprintaju A4 papir i to im je kao račun...
u cemu je poenta da ti da fiskalni? ako si krajnji potrosac ti placas PDV i ovako i onako. e sad ako si preprodavac to je drugo.
Država

#629 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

strong69 wrote:Vec sam ranije pisao... One koji vam ne donesu fiskalni racun najvise zaboli kada im trazite da taj iznos umanje za 17%. Vec nekoliko puta sam imao takvu situaciju i na kraju su mi morali dati fiskalni racun.

Dakle, zapamtite, ako vam ne donesu fiskalni racun uzece vam 17% vise i opljackace vas jer tih 17% umjesto u drzavnoj kasi zavrsava u dzepu nekog "biznismena". Zbog toga odbijte da platite PDV jer zavrsava u privatnim dzepovima.

:thumbup:
Saka

#630 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Saka »

uzgajivac wrote:
u cemu je poenta da ti da fiskalni? ako si krajnji potrosac ti placas PDV i ovako i onako. e sad ako si preprodavac to je drugo.
Čuj ovog bisera. Poenta je u tome da taj PDV ide u njihov džep umjesto u budžet ako ti ne izda fiskalni.
Osim toga nije stvar samo u PDV-u i ne izdaje se fiskalni račun samo i isključivo zbog PDV-a, već i zbog evidencije prometa koje sa sobom nosi i druge obaveze poput poreza na dobit.
kakaljin

#631 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

Saka wrote:
uzgajivac wrote:
Čuj ovog bisera. Poenta je u tome da taj PDV ide u njihov džep umjesto u budžet ako ti ne izda fiskalni.
Osim toga nije stvar samo u PDV-u i ne izdaje se fiskalni račun samo i isključivo zbog PDV-a, već i zbog evidencije prometa koje sa sobom nosi i druge obaveze poput poreza na dobit.
naravno pare idu u budjet za plate silne administracije koja samo sebi povecava plate i ne izdvaja novac iz tog budjeta za skolstvo, zdravstvo, a skoro sve drzavne firme ne uplacuju zdravstvo i penziono, a vlade i parlamet to ne uplacuju vec odavno, tako da tesko da ce se poboljsati zivot obicnih gradjana sa izdavanjem fiskalnih racuna dok se ne uradi nesto konkretno po pitanju zivota obicnih ljudi koji ne mogu da zive normalno radi silne birokratije u drzavi koja ne dozvoljava da se razvijamo kako treba.

Da li se iko zapitao zasto su dvije firme koje su bile distributeri fiskalnih kasa koje su prodali u velikim kolicinama sada ugasene kada su rasprodale kase za 100 puta vecu cijenu nego sto one u stvarnosti kostaju. A jedna od tih firmi je bila od Ministra Bevande.
quarterback

#632 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by quarterback »

ovo iz budzeta ce bar u mrvicama doci do ljudi, ono iz privatnih dzepova nece nikad nego ce gazda kupiti novi dzip, kakvu jahticu ili vikendicu
kakaljin

#633 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

quarterback wrote:ovo iz budzeta ce bar u mrvicama doci do ljudi, ono iz privatnih dzepova nece nikad nego ce gazda kupiti novi dzip, kakvu jahticu ili vikendicu
A zasto si zadovoljan sa mrvicama kada do ljudi treba da dodje puno vise.

Zato nam je sve tako sto se zadovoljavamo mrvicama ne necim sto nas sljeduje i sto bi mogli postici da se borimo za to sto nas sljeduje, a sve nam je ovako zato sto svi sutimo i idemo ono parolom neka komsiji crkne krava iako i ja koristim mlijeko od te krave.
It_is_a_Leclerc

#634 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by It_is_a_Leclerc »

Nikad nisam tražio fiskalni račun i ne pada mi na pamet to činiti. Izračunam koliko para trebam dati i platim, sa ili bez računa. Svjesno zakidam ovu aždahu od države koja je kao rupa bez dna u koju niko živ ne bi mogao natrpati pare. Ovaj sistem se zasniva na otimanju, uzimanju, nametima i porezima, i ja ga iz principa ne podržavam gdje god mogu.
Bolje da, za te pare od pdv-a, poslodavac radnika nagradi na kraju mjeseca sa 50 km više na platu, nego da kupujem novi audi Boži Ljubiću. Davno sam prestao vjerovati da će mi ova država išta dati i da će mi se i fening koji joj dam vratiti.
Casual's

#635 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Casual's »

MARS97 Zenica,STIL Vitez,pisu racun :lol: :D :D
mekaba

#636 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by mekaba »

It_is_a_Leclerc wrote:Nikad nisam tražio fiskalni račun i ne pada mi na pamet to činiti. Izračunam koliko para trebam dati i platim, sa ili bez računa. Svjesno zakidam ovu aždahu od države koja je kao rupa bez dna u koju niko živ ne bi mogao natrpati pare. Ovaj sistem se zasniva na otimanju, uzimanju, nametima i porezima, i ja ga iz principa ne podržavam gdje god mogu.
Bolje da, za te pare od pdv-a, poslodavac radnika nagradi na kraju mjeseca sa 50 km više na platu, nego da kupujem novi audi Boži Ljubiću. Davno sam prestao vjerovati da će mi ova država išta dati i da će mi se i fening koji joj dam vratiti.
Zbog ovakvog razmisljanja je upravo ovako kako jeste. :-)
quarterback

#637 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by quarterback »

kakaljin wrote:
quarterback wrote:ovo iz budzeta ce bar u mrvicama doci do ljudi, ono iz privatnih dzepova nece nikad nego ce gazda kupiti novi dzip, kakvu jahticu ili vikendicu

Zato nam je sve tako sto se zadovoljavamo mrvicama ne necim sto nas sljeduje i sto bi mogli postici da se borimo za to sto nas sljeduje, a sve nam je ovako zato sto svi sutimo i idemo ono parolom neka komsiji crkne krava iako i ja koristim mlijeko od te krave.
prvu recenicu cu ignorisati jer se radi o tvojoj pretpostavci kojoj nisam dao povoda

sto se druge tice, slazem se, cim okupis prvi milion bosanaca i hercegovaca budi siguran da cu i ja doci

dok se to ne desi blejite i dalje u mjesec i mastajte kako ce jednom biti bolje
uzgajivac

#638 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

It_is_a_Leclerc wrote:Nikad nisam tražio fiskalni račun i ne pada mi na pamet to činiti. Izračunam koliko para trebam dati i platim, sa ili bez računa. Svjesno zakidam ovu aždahu od države koja je kao rupa bez dna u koju niko živ ne bi mogao natrpati pare. Ovaj sistem se zasniva na otimanju, uzimanju, nametima i porezima, i ja ga iz principa ne podržavam gdje god mogu.
to majstore :D
uzgajivac

#639 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by uzgajivac »

Država wrote:
strong69 wrote:Vec sam ranije pisao... One koji vam ne donesu fiskalni racun najvise zaboli kada im trazite da taj iznos umanje za 17%. Vec nekoliko puta sam imao takvu situaciju i na kraju su mi morali dati fiskalni racun.

:thumbup:
to je pristojno rjesenje. ali budimo malo realni, i plata parlamentarca svrsi u privatnom dzepu :D, cast izuzecima koji daju humanitarno.

mozel' jedno naivno pitanje, ona flasa Kiseljaka sa okruglog stola, gdje zavrsi njen PDV, cini mi se da tu nas PDV napravi citav jedan krug :D
kakaljin

#640 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by kakaljin »

quarterback wrote:
kakaljin wrote:

prvu recenicu cu ignorisati jer se radi o tvojoj pretpostavci kojoj nisam dao povoda

sto se druge tice, slazem se, cim okupis prvi milion bosanaca i hercegovaca budi siguran da cu i ja doci

dok se to ne desi blejite i dalje u mjesec i mastajte kako ce jednom biti bolje
pa zato nam je u drzavi sve tako, hajde ako neko drugi nesto uradi mozda cu i ja pomoci.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#641 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by JOINT_1921 »

Placanjem poreza jacate drzavu i njen budzet, kad nema para u budzetu niste vi tu nikoga zaebali, osim sebe i nas, jer onda ide posudjivanje od mmf-a da bi plate dobili nastavnici, profesori, ljekari, policajci, itd. itd., kad ne bude mmf-a onda ide prodavanje firmi.. Pa lagano, nemojte traziti racun, jeBo PDV... ;)
vaučer

#642 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vaučer »

JOINT_1921 wrote:Placanjem poreza jacate drzavu i njen budzet, kad nema para u budzetu niste vi tu nikoga zaebali, osim sebe i nas, jer onda ide posudjivanje od mmf-a da bi plate dobili nastavnici, profesori, ljekari, policajci, itd. itd., kad ne bude mmf-a onda ide prodavanje firmi.. Pa lagano, nemojte traziti racun, jeBo PDV... ;)
Misliš posuđivanje od MMF-a da bi plaće dobila administrativna hobotnica i vojska stranačkih poltrona koji u životu nisu imali orginalnu misao ni vrijedan produktivan trenutak. Ima više nego dovoljno za te koje si naveo, nisu oni problem već im hobotnica obliže tanjir prije nego ga i vide. Legalist sam, plaćam sve poreze, puno više sam dao ovoj zemlji nego što sam ikad od nje dobio - ali računi za sok i sendvič nisu problem dok se ruše i rasprodaju puno veće stvari bez odgovornosti i ispod stola.
JOINT_1921

#643 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by JOINT_1921 »

I na kraju ce opet hobotnica otpustiti ove koje sam naveo da pokriju razliku u budzetu kad mmf ne bude htio vise pokrivati...
vaučer

#644 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vaučer »

JOINT_1921 wrote:I na kraju ce opet hobotnica otpustiti ove koje sam naveo da pokriju razliku u budzetu kad mmf ne bude htio vise pokrivati...
Pa šta?
Da je hranimo i tepamo joj dok lagano sita tone u san?
Da se međusobno glođemo i grizemo za njenu zabavu?
Kad država bude na putu da bude utegnuti, pravedni i efikasni stroj koji barem nominalno radi za mene - njenog financijera, rado ću stati na njenu stranu. Dok se pak radi o debelom, korumpiranom gutaču tuđe muke - ne zanima me, nek ne očekuje moju pomoć u hranjenju jer joj ionako dajem previše.
Država

#645 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

Ja ne bih nikada ništa platio a da ne dobijem fiskalni račun. O.k, ako će mi smanjiti račun za iznos PDV-a i poreza na dohodak, onda u redu. Ali da ja unutar računa platim ama baš sve poreze (+marža gazde), i da to neko sebi strpa u džep... ni govora. Išćite ba račune jbt...

:bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih: :bih:
JOINT_1921

#646 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by JOINT_1921 »

vaučer wrote:
JOINT_1921 wrote:I na kraju ce opet hobotnica otpustiti ove koje sam naveo da pokriju razliku u budzetu kad mmf ne bude htio vise pokrivati...
Pa šta?
Da je hranimo i tepamo joj dok lagano sita tone u san?
Da se međusobno glođemo i grizemo za njenu zabavu?
Kad država bude na putu da bude utegnuti, pravedni i efikasni stroj koji barem nominalno radi za mene - njenog financijera, rado ću stati na njenu stranu. Dok se pak radi o debelom, korumpiranom gutaču tuđe muke - ne zanima me, nek ne očekuje moju pomoć u hranjenju jer joj ionako dajem previše.
Ne hranis NJU, hranis i sebe, hranis policajca koji te brani, ljekara koji te lijeci, cistaca koji ti pere ulice, i da ne nabrajam sta sve imas direktno bolje... Ja svaki put trazim racun, ne da bih nahranio ogromnu administraciju, vec apsolutno nema potrebe nekom gazdi koji vec ima neki biznis, obrce hiljade svaki mjesec, isplati mu se biznis, zivi od njega, jos da ga i ja guram sa 17% koje pripadaju budzetu BiH... Drzava ne moze doci na dobar put sve dok se mentalitet naroda ne promijeni, tj. sta ja imam koji k. davati ovoj drzavi kad ona nije meni nista u zivotu dala, tj. kad gledaju povrsno...
Država

#647 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by Država »

'Ma šta će nastavnicima, ljekarima, policajcima... plate. Bolje je da gazde vozaju auta od 100.000 evrića... :D
vaučer

#648 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by vaučer »

Nah, ne berem, stvarno.
Te 'gazde' i postoje jer im labava i korumpirana vlast dozvoljava fušeraj i lopovluk (uz podmazivanje gdje treba).
Ispada da je problem u krajnjem korisniku, da je on taj koji treba nekako sprovoditi zakon a to je perverzna pomisao.
Ja sam platio porezom puno više nego ću ikad koristiti i policajce, vatrogasce ili zdravstvo - a u kakvom su stanju sve ove ustanove molim se da mi nikad ni jedna ne treba. Ja sam svoj dio obavio i platio - nek država bar približno obavi svoj i ovu diskusiju nećemo voditi jer nećemo imati o čemu.
It_is_a_Leclerc

#649 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by It_is_a_Leclerc »

mekaba wrote:
Zbog ovakvog razmisljanja je upravo ovako kako jeste. :-)
Nije ovo tačno.

Ovako nam je zbog naroda koji kao magarci hajaju okolo i glasaju za svakog ko im ponudi kilu kafe i šećera. A biraju političare koji su nepismeni, neodgovorni, ne znaju, neće, i ne mogu upravljati onim čemu samo još egzibicionisti tepaju nazivajući ga ekonomskim sistemom.

Ovoj državi svakodnevno dajem pare, a ova država mi ne vrati ništa. Ne da mi poštenu bolnicu, poštenu školu, ne da mi penzionera koji ne živi od ušljivih 300 KM. Dajem pare, a nemamo ni poštenog zatvora, poštenog obdaništa, poštenog igrališta, poštenog stadiona...

Ali zato vlada Federacije prije neki dan obnovi vozni park, i Ljubić se, hvala Bogu, renovirao sa novim Audijem. Šefik Džaferović često zaboravi koliko viletina i kućetina ima.

E, pa, ja im to ne planiram financirati. Zato platim bio račun ili ne bio, sretan što doprinosim što bržem bankrotu ovog nakaradnog uličarskog ekonomskog blata.
klixo

#650 Re: Niste dobili račun - navedi prodavnicu

Post by klixo »

_Reds_ wrote:
uzgajivac wrote:
JOINT_1921 wrote:Porezni inspektori zapečatili eko selo „Raj u raju“ u Čelebićima

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH izvršili su kontrolu poreznog obveznika eko selo „Raj u raju“ u Čelebićima u općini Konjic i zbog utvrđenih nepravilnosti izdali rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti i izvršili pečaćenje objekta.

U toku kontrole, kod poreznog obveznika utvrđeno je da je isti registrovan kao udruženje građana, ali da pored registrovane djelatnosti u objektima obavlja djelatnost ugostiteljstva, za koju nema odobrenje za rad nadležnog organa, da nije izvršio proces inicijalne fiskalizacije, da nema fiskalnu kasu i da ne evidentira promet.

Kontrola navedenog poreznog obveznika izvršena je na osnovu prijave građana koji su u svojoj prijavi naveli da prilikom posjete eko selu „Raj u raju“ porezni obveznik ne izdaje fiskalne račune.

Ovo je samo jedna od niza prijava građana koje Porezna uprava Federacije BiH svakodnevno dobija i na osnovu kojih, kao jednog od parametara, planira i provodi inspekcijski nadzor.

U povećanju porezne discipline značajan doprinos mogu dati i građani, zbog toga Porezna uprava Federacije BiH poziva građane da za svaku kupljenu robu ili izvršenu uslugu traže fiskalni račun, navedeno je u saopćenju iz Službe za odnose s javnošću Porezne uprave FBiH.
tako politicari unistavaju turizam da popune rupe u budzetu. vratice se kao bumerang, ustvari vec se vraca ... svjetskim bankama.
Koji turizam bolan. Halo, kad ces ti da shvatis, da onaj ko ne izda fiskalni račun je lopov, i samo se tako moze nazvati, on krade ono što ja plaćam državi.
A drzava to ko eto nije lopov :mrgreen: Ovo kako hoda inspekcija naglasim ne treba mi racun... Zlaja povecava 5% penzije od sitnih riba kako bi se malo popravio na izborima...
Post Reply