Licenciranje softvera, inspekcija...

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
dragan.s

#626 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by dragan.s »

Ovaj Ajdinović je pun bisera:
"Štoviše, mi smo im osigurali i informatičare koji će pomoći kako Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, tako i u županijskim upravama. Neće naš inspektor doći tamo u neku tvrtku u kojoj će ga netko zavlačiti. Uz inspektora će, ako bude potrebe, ići “triput” pametniji informatičar od nekog koji eventualno održava računala i računalne mreže u nekoj tvrtki", ističe Ajdinović.
Po mom iskustvu informatičari koji rade u državnim firmama nisu baš "triput pametniji" od nas iz privatnih. Možda samo obrnuto. :-)
Naravno čast izuzetcima, ali takvih sam sreo možda samo par u 10 godina bavljenja IT-om. A i oni su zbrisali u privatluk.
xamp

#627 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by xamp »

Ok, necemo mijesati ovdje inzinjere i IT klince sa srednjom skolom.... A svakako je da najlosiji studenti, i ljudi kojima je mrsko raditi su se zaposlili u drzavnim firmama, jer kako kazu "ovdje sam miran do penzije"...
*mima*

#628 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

Dodje inspekcija......napravili zapisnik.....i odose.......nisu strasni
PapakizSarajeva

#629 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by PapakizSarajeva »

*mima* wrote:Dodje inspekcija......napravili zapisnik.....i odose.......nisu strasni
Hvala mima, napokon da neko i ovako nesto napise ... Ovakvu informaciju iscekujem jos od kako pokrenusmo ovu temu ...
*mima*

#630 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

Moram priznat da su fer......oni u stvari i ne znaju mnogo....imali se neke obuke......npr traze ugovor o licenciranju....a na racunima im sve pise......naljepnice na racunarima......pa dok su skontali......Kaspersky ih ne interesuje.....cak ih ne interesuje ni moj knjigovodstveni program....
Qler

#631 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Qler »

Pa jesi li imala sve licencirano? Windows i Office? Koliko racunara imas?
*mima*

#632 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

Windows licenciran.......8 racunara....Office nemamo licencu...ali je jutros prije njih stigao predracun za Office i to su uzeli u obzir jer su vidjeli da mi imamo svoje licencirane programe za posao koji njih u stvari ne interesuju.....ali ne koristimo Office u komercijalne svrhe....
DJUltra
Location: Ni na nebu ni na zemlji, u prokletoj zemlji koju ipak volim :)

#633 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by DJUltra »

*mima* wrote:Windows licenciran.......8 racunara....Office nemamo licencu...ali je jutros prije njih stigao predracun za Office i to su uzeli u obzir jer su vidjeli da mi imamo svoje licencirane programe za posao koji njih u stvari ne interesuju.....ali ne koristimo Office u komercijalne svrhe....
Molim te da mi objasnis kako na poslu ne koristis Office u komercijalne svrhe?
*mima*

#634 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

.
Last edited by *mima* on 19/03/2012 14:12, edited 1 time in total.
*mima*

#635 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

*mima* wrote:ja imam svoj knjigovodstveni program.....a ostali imaju svoje licencirane programe koje koriste za svoj dio posla.

da dodam....oni su trazili nas izlazni racun i mislili su da za taj racun koristimo office.........i htjeli su to da napisu u zapisniku.......onda smo im objasnili i pokazali sta koristimo.
shin

#636 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by shin »

Microsoft je lobirao za ovu akciju, i treba je zvati ''inspekcija za Microsoft proizvode'', a ne ''lov na ilegalni softver''.
*mima*

#637 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

shin wrote:Microsoft je lobirao za ovu akciju, i treba je zvati ''inspekcija za Microsoft proizvode'', a ne ''lov na ilegalni softver''.

upravo to......jasno je bilo kad su pokazali na papiru sta njih interesuje.
Qler

#638 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Qler »

Ja koristim libre office, a cekam Windows 7, narucio sam 3 licence...
udrch

#639 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by udrch »

Ovaj Microsoft je još i jeftin..
Gledam maloprije na Nova TV..15 kuna košta da ti pošalju muziku iz serije Larin izbor..ono nešto dalmatinsko..
ChataDodajStaHoces

#640 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by ChataDodajStaHoces »

Mimo jesi li u sarajevu? Jel to aktivno pocelo u sarajevskom kantonu?
*mima*

#641 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by *mima* »

Jesam........ma krenuli oni ko veliki..... :-D
papirolog

#642 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by papirolog »

notsure wrote:...
Ima li inspektor pravo dirati moj računar? Šta ima prvenstvo: privatnost i zaštita ličnih podataka ili zaštita autorskih prava (kako sam ja razumio, ona se kontrolišu samo na zahtjev autora
...
pitanje je dobro. naime, provjera se vrši umetanjem USB sticka sa kojeg se startuje EXE program. to je već zadiranje u privatnu sferu, ako smatramo da taj EXE program pregleda ili kopira registry , a pogotovo ako je teoretski moguće na isti USB stick kopirati i druge podatke sa računara.

dakle postoji razlika od obične vizuelne inspekcijske provjere.
tuzlak58

#643 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by tuzlak58 »

dinoxy wrote:@tuzlak58
interesuje me jesi siguran da ako ja recimo sada inistaliram tj. legalizujem sve i inspekcija mi dođe za par dana da plaćam kaznuu...jer u trenutku dolaska ja sam imam sve licencirano...ovo je pitanje za tebe ne repliciram ti ili tome slico
Bio sam odsutan pa nisam mogao odgovoriti, misli da za pocetak nece biti kazni, i da ce drugi put ispravno zateceno stanje biti OK. mozda je neko vec dao odgovor. Ispricavam se!
tuzlak58

#644 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by tuzlak58 »

PapakizSarajeva wrote:Ako koga interesuje kvalitetna zamjena za AutoCad neka pogleda progeCAD. Full ( 3d ) varijanta kosta 240 eura + nekakvih 10 % poreza drzavi (pojedinacna licenca). Meni je sasvim OK, pogotovo sto je okruzenje 95 % Acad-ovo, podrzava sve Acad-ove formate ...

Preporucujem da se proba njihova trial verzija ...

Ako je neko zainteresovan, saljem link na PP ...
Ovaj Cad je zaista odlican, posebno za mladje projektante. Malo ima problem sa kompatibilnošću sa Autodeskovim kedovima u pogledu fontova, srafura, razmjera u Layout-ima u crtežima napravljenim u Autocadu. Mislim da je ovo ponajbolja alternativa za ACad s obzirom na cijenu. Ne zanam imaju li zastupnika u BiH?
Bušman

#645 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Bušman »

tuzlak58 wrote:
PapakizSarajeva wrote:Ako koga interesuje kvalitetna zamjena za AutoCad neka pogleda progeCAD. Full ( 3d ) varijanta kosta 240 eura + nekakvih 10 % poreza drzavi (pojedinacna licenca). Meni je sasvim OK, pogotovo sto je okruzenje 95 % Acad-ovo, podrzava sve Acad-ove formate ...

Preporucujem da se proba njihova trial verzija ...

Ako je neko zainteresovan, saljem link na PP ...
Ovaj Cad je zaista odlican, posebno za mladje projektante. Malo ima problem sa kompatibilnošću sa Autodeskovim kedovima u pogledu fontova, srafura, razmjera u Layout-ima u crtežima napravljenim u Autocadu. Mislim da je ovo ponajbolja alternativa za ACad s obzirom na cijenu. Ne zanam imaju li zastupnika u BiH?
Ja preporucujem i Draftsight. Koliko sam skontao bez problema otvara autocad formate :)
DJUltra

#646 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by DJUltra »

E jadi nasi bosanskohercegovacki... Kucamo na vrata EU ( barem se furamo da kucamo ), a cika Micro$oft nama vec kuca po firmama... Prvo i osnovno, u nevakat pokrenuse ovo slaavno "licenciranje", ubice i ovo saku jada "privrede" sto jos uvijek zivotari... Kome li to treba para za kredit od kojeg je kupio auto, stan, vikendicu na planini i vikendicu na moru...
Salu na stranu. Nisam nigdje vidio da se nude licence za Win XP, svi se furaju na 7-cu, ebla ih ona ( licno misljenje, bez detaljisanja: Win 7 = graficki usminkani Win XP; Win XP = graficki usminkani Win 98 SE; long live Win 98 SE! ).
E sad, Micro$oft na svojoj stranici navodi da prestaje podrska za Win XP za cca 749 dana ( ako se dobro sjecam, znam da je nesto preko 700 dana, tj. cca 2 godine ). Sta raditi? Firma ima recimo 50 racunara, na 60%-70% bih mozdaaaaaa mogao nabaciti Win 7, u smislu da masina moze povuci Win 7. Tu nastaju muke: stari knjigovodstveni software kojem ne smijem prismrditi jer Boga pitaj sta sve vuce i ne vuce i odakle vuce, zaboravi obaranje sistema. Ostaviti na njemu XP? Moze, samo gdje naci licencu i kako gazdi objasniti "Znate gazda, ovo cudo ima podrsku 2 godine, poslije toga smo prepusteni sami sebi" - "Pa stavi taj Vindovz 7." - "Znate gazda, na ovaj racunar... ( tehnicko objasnjenje liku koji haman ne zna pokrenuti Solitare bez pomoci)"?
Kupiti nove racunare? Najjednostavnije, ali i najskuplje, a gazda k'o gazda, dovoljno je reci privatnik.

Cista matematika za 50 racunara sa Windowsima, od kojih cca 30 treba Office, samo software:

50 x Windows = 50 x cca 400 KM = 20.000 KM
30 x Office = 30 x cca 700 KM = 21.000 KM
TOTAL 41.000 KM :x

Odkud bilo kome pravo da sjeda za moj racunar i nesto cacka, gleda, pregledava i slicno?! :? Po Zakonu? *abijem i njih i Zakon! :x Na racunaru drzim sve i svasta, pocevsi od IP adresa, mail adresa i passworda, ponuda i kalkulacija, kontakt telefona i osoba, finansijski podaci firme ( gdje sad tu Zakon, onaj o poslovnoj tajni ili kako li se vec zove), i sad trebam nekom papku pustiti da sjedne i kofrci se sa svojim USB stickom, lafo on pametan. Sta ja znam sta on ima na tom sticku, jos kakav varjus fasovat!
E neces majcin sine, pa makar... :x
Klinac, mogu se kofrciti, ali ce papak opet sjesti i cackati. Ebem ti vaki sistem...
Ova drzava nije spremna za postojanje kompjuterskih sistema kako valja, a kamoli da bude legalizovano koristenje software-a.
Napisah svega i svaceg, vecina nabacano onako "na prvu", nemojte zamjeriti, cijeli dan dumam sta i kako uraditi, glava puca, a kofadon ne pomaze :)
Last edited by DJUltra on 19/03/2012 22:46, edited 1 time in total.
samoTEgledam

#647 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by samoTEgledam »

DJUltra wrote: ...
Cista matematika za 50 racunara sa Windowsima, od kojih cca 30 treba Office, samo software:

...
Napisah svega i svaceg, vecina nabacano onako "na prvu", nemojte zamjeriti, cijeli dan dumam sta i kako uraditi, glava puca, a kofadon ne pomaze :)
50x340 =17k KM a možda bi se dalo malo šta i stesati
30 Office jednako 30x http://www.openoffice.org =0 KM
Eto ga sa 41 000 KM smo spustili na 17k KM. Nadam se da sam pomogao :D
DJUltra

#648 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by DJUltra »

samoTEgledam wrote:
DJUltra wrote: ...

...
50x340 =17k KM a možda bi se dalo malo šta i stesati
30 Office jednako 30x http://www.openoffice.org =0 KM
Eto ga sa 41 000 KM smo spustili na 17k KM. Nadam se da sam pomogao :D
Tnx, sad se makar nasmijah, ali ne u zloj namjeri, vec onako od muke :D
Ovu cifru od 400 KM mi danas rekose, kao sto kazes, moglo bi se sta i stesati, ali opet cifra, sve preko 0,00 KM + PDV je puno :lol:
OpenOffice mi je pao na pamet, vec sam probao neke stvari i meni je OK, ali kad radis u firmi gdje je prosjek godina cca 50+ i gdje ljudi jedva rade u "standardnom" Office-u, jos da im nakacim OpenOffice, aaaaaa, to bi bilo drama, ionako me zovu haman svakih 10 minuta "kako ovo, kako ono" :lol:
Nisam napisao da knjigovodstveni software koji se sada koristi radi preko Access-a, moram provjeriti sa programerima tog knjigovodstvenog klinca mere li to fercerati sa OpenOffice-om ( a ne vidim razlog zasto ne bi ).
Hocu da pogledam i ovo chudo, iskren da budem, danas sam prvi put cuo za ovo:
http://www.libreoffice.org/
Ima li ko iskustva sa ovim?
Qler

#649 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by Qler »

Libre Office je "nasljednik" Open Office-a. Koliko sam upratio, Oracle kao vlasnik Open Office-a je pravio neke probleme, pa su ljudi otisli i napravili libre office. U glavnom imam ga na poslu, super podrska za Office 2007 formate, i ima bosanski jezik, jednostavna. U principu kao office 2003 interfejs, nista novo i nista komplikovano. Odlicna zamjena za MS office...
DJUltra

#650 Re: Licenciranje softvera,inspekcija...

Post by DJUltra »

Qler wrote:Libre Office je "nasljednik" Open Office-a. Koliko sam upratio, Oracle kao vlasnik Open Office-a je pravio neke probleme, pa su ljudi otisli i napravili libre office. U glavnom imam ga na poslu, super podrska za Office 2007 formate, i ima bosanski jezik, jednostavna. U principu kao office 2003 interfejs, nista novo i nista komplikovano. Odlicna zamjena za MS office...
Tnx za info. Downloaded, installing, testing...
Vidio sam da se na OpenOffice spominje Oracle, nisam obracao previse paznje, klasika, download-> install-> test. I Oracle se poceo kofrciti :lol:
Post Reply