E jadi nasi bosanskohercegovacki... Kucamo na vrata EU ( barem se furamo da kucamo ), a cika Micro$oft nama vec kuca po firmama... Prvo i osnovno, u nevakat pokrenuse ovo slaavno "licenciranje", ubice i ovo saku jada "privrede" sto jos uvijek zivotari... Kome li to treba para za kredit od kojeg je kupio auto, stan, vikendicu na planini i vikendicu na moru...
Salu na stranu. Nisam nigdje vidio da se nude licence za Win XP, svi se furaju na 7-cu, ebla ih ona ( licno misljenje, bez detaljisanja: Win 7 = graficki usminkani Win XP; Win XP = graficki usminkani Win 98 SE; long live Win 98 SE! ).
E sad, Micro$oft na svojoj stranici navodi da prestaje podrska za Win XP za cca 749 dana ( ako se dobro sjecam, znam da je nesto preko 700 dana, tj. cca 2 godine ). Sta raditi? Firma ima recimo 50 racunara, na 60%-70% bih mozdaaaaaa mogao nabaciti Win 7, u smislu da masina moze povuci Win 7. Tu nastaju muke: stari knjigovodstveni software kojem ne smijem prismrditi jer Boga pitaj sta sve vuce i ne vuce i odakle vuce, zaboravi obaranje sistema. Ostaviti na njemu XP? Moze, samo gdje naci licencu i kako gazdi objasniti "Znate gazda, ovo cudo ima podrsku 2 godine, poslije toga smo prepusteni sami sebi" - "Pa stavi taj Vindovz 7." - "Znate gazda, na ovaj racunar... ( tehnicko objasnjenje liku koji haman ne zna pokrenuti Solitare bez pomoci)"?
Kupiti nove racunare? Najjednostavnije, ali i najskuplje, a gazda k'o gazda, dovoljno je reci privatnik.
Cista matematika za 50 racunara sa Windowsima, od kojih cca 30 treba Office, samo software:
50 x Windows = 50 x cca 400 KM = 20.000 KM
30 x Office = 30 x cca 700 KM = 21.000 KM
TOTAL 41.000 KM
Odkud bilo kome pravo da sjeda za moj racunar i nesto cacka, gleda, pregledava i slicno?!

Po Zakonu? *abijem i njih i Zakon!

Na racunaru drzim sve i svasta, pocevsi od IP adresa, mail adresa i passworda, ponuda i kalkulacija, kontakt telefona i osoba, finansijski podaci firme ( gdje sad tu Zakon, onaj o poslovnoj tajni ili kako li se vec zove), i sad trebam nekom papku pustiti da sjedne i kofrci se sa svojim USB stickom, lafo on pametan. Sta ja znam sta on ima na tom sticku, jos kakav varjus fasovat!
E neces majcin sine, pa makar...
Klinac, mogu se kofrciti, ali ce papak opet sjesti i cackati. Ebem ti vaki sistem...
Ova drzava nije spremna za postojanje kompjuterskih sistema kako valja, a kamoli da bude legalizovano koristenje software-a.
Napisah svega i svaceg, vecina nabacano onako "na prvu", nemojte zamjeriti, cijeli dan dumam sta i kako uraditi, glava puca, a kofadon ne pomaze