Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kockica_kockica

#626 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by kockica_kockica »

Ja se samo pitam gdje su Stupska djeca do sada isla u skolu? Prvenstveno mislim na sve one kuce koje su oko zgrada...
Infrastruktura se uglavnom gradi prema potrebama stanovnistva.

Tibra pravi zgrade, da ih proda, ne znam samo kako neko od njih moze ocekivati da prave skolu :roll: Sta ce s njom? Izdavati je? naplacivati?

Svako ko kupuje stan zna gdje je kupio i sta je kupio... Mislim da je bezveze sto se sad kao nesto zale na sve i svasta a sve im odgovaralo kad su vidjeli cijenu stana...

I na koncu sve se svodi na mahalsku obavjestajnu sluzbu... Niko nema prave informacije sve neka nagadjanja...
iceman2010

#627 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

kockica_kockica wrote:Ja se samo pitam gdje su Stupska djeca do sada isla u skolu? Prvenstveno mislim na sve one kuce koje su oko zgrada...

Tibra pravi zgrade, da ih proda, ne znam samo kako neko od njih moze ocekivati da prave skolu :roll: Sta ce s njom? Izdavati je? naplacivati?

Svako ko kupuje stan zna gdje je kupio i sta je kupio... Mislim da je bezveze sto se sad kao nesto zale na sve i svasta a sve im odgovaralo kad su vidjeli cijenu stana...

I na koncu sve se svodi na mahalsku obavjestajnu sluzbu... Niko nema prave informacije sve neka nagadjanja...
Pa ne ocekuje niko od Tibre da iz humanitarnih razloga napravi skolu. Niko to nigdje nije ni napisao. Postoje informacije da je to Tibri dato kao obaveza. S druge strane skola se i pravi tamo gdje postoji potreba i naravno da je za to zaduzeno nadlezno ministarstvo i opstina. Djeca iz Kasindolske su isla ili na Dobrinju ili na Ilidzu u skolu. Ne treba napominjati da je poslati dijete samo preko one ceste (stupska petlja - Aerodrom) :shock: Sa onoliko novih stanova (nije samo Tibra u ptanju) plus privatne kuce skola je stvarna potreba na onoj lokaciji.

I na kraju, ne pravi se skola na ledini gdje nema nista, pa se onda oko nje formira naselje. Skola se pravi tamo gdje ima potrebe.
kockica_kockica

#628 Re: Novogradnja u Sarajevu?

iceman2010 wrote:
kockica_kockica wrote:Ja se samo pitam gdje su Stupska djeca do sada isla u skolu? Prvenstveno mislim na sve one kuce koje su oko zgrada...

Pa ne ocekuje niko od Tibre da iz humanitarnih razloga napravi skolu. Niko to nigdje nije ni napisao. Postoje informacije da je to Tibri dato kao obaveza. S druge strane skola se i pravi tamo gdje postoji potreba i naravno da je za to zaduzeno nadlezno ministarstvo i opstina. Djeca iz Kasindolske su isla ili na Dobrinju ili na Ilidzu u skolu. Ne treba napominjati da je poslati dijete samo preko one ceste (stupska petlja - Aerodrom) :shock: Sa onoliko novih stanova (nije samo Tibra u ptanju) plus privatne kuce skola je stvarna potreba na onoj lokaciji.

I na kraju, ne pravi se skola na ledini gdje nema nista, pa se onda oko nje formira naselje. Skola se pravi tamo gdje ima potrebe.

Ovo prvi put cujem da se investitor stambenih zgrada uslovljava gradnjom skole...

I nisam rekla da nema potrebe za skolom, ali kako rekoh infrastruktura se radi po potrebi, ako ima potrebe za skolom onda ce se naci nacin da se skola izgradi... mada to treba nadlezno ministarstvo i opcina odraditi...

Ja sam cula iz mahalske da ce raditi tramvajsku stanicu izmedju energoinvesta i stupa ...
majapjava

#629 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by majapjava »

djeca sa stupa su isla i idu ili Ilidza ili Dobrinja ili Nedzarici mada po meni apsurd pored skole koja vec postoji na Stupu i koja se ne razlikuje mnogo od drugih skola u gradu osim mozda po kvalitetu koji pruzaju
kockica_kockica

#630 Re: Novogradnja u Sarajevu?

majapjava wrote:djeca sa stupa su isla i idu ili Ilidza ili Dobrinja ili Nedzarici mada po meni apsurd pored skole koja vec postoji na Stupu i koja se ne razlikuje mnogo od drugih skola u gradu osim mozda po kvalitetu koji pruzaju
na zalost ne razmisljaju svi kao ti... sto zbog predrasuda sto zbog drugih stvari...

u svakom slucaju nekad ce neko napraviti studiju o tome da li je skola tamo zaista potreba ili ne...
dustaban

#631 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dustaban »

kockica_kockica wrote:
majapjava wrote:djeca sa stupa su isla i idu ili Ilidza ili Dobrinja ili Nedzarici mada po meni apsurd pored skole koja vec postoji na Stupu i koja se ne razlikuje mnogo od drugih skola u gradu osim mozda po kvalitetu koji pruzaju
na zalost ne razmisljaju svi kao ti... sto zbog predrasuda sto zbog drugih stvari...
u svakom slucaju nekad ce neko napraviti studiju o tome da li je skola tamo zaista potreba ili ne...
... kao sto je IVZ pravila studiju o potrebi dzamije na stupskoj petlji !
:mrgreen:
majapjava

#632 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by majapjava »

dustaban wrote:
kockica_kockica wrote:
... kao sto je IVZ pravila studiju o potrebi dzamije na stupskoj petlji !
:mrgreen:
inace gdje god u ovom gradu prave vjerske objekte prije toga je obavezna studija hehehe
a samo primjer djete mi je drugi razred gimnazije KŠC i zavrsilo je osnovnu skolu KŠC ponosim se njenim znanjem i postignutim ne kazem da druge skole ne valjaju ali stvarno imaju kvalitetno skolovanje i mislim da nema potrebe raspravljati o tome kako se zove skola nego sta je najbolje za nasu djecu nisu u KŠC casne sestre koje to vode nego skolovan kadar nastavnicki i dobri pedagozi
mumy

#633 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by mumy »

potpis za KŠC...znam dosta ljudi koji su zavrsili katolicku gimnaziju,kad bi birala sutra bi svoje djete upisala tu.
rozalija80

#634 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by rozalija80 »

Opet kazem, KSC je ok kao opcija za dio Stupa da te strane ceste + Doglodi i okolina.
Medjutim, kada se na jednom mjestu izgradi 2600 stanova, neka svaki 3 stan ima samo jedno dijete skolske dobi, dodje se do 800-900 djece, sto je realna potreba, jer bi taj broj znacajno opteretio ostale skole, a da ne govorimo o tome da djeca sada idu u skolu 2 + kilometara i to u glavnom gradu, u 21. stoljecu.

Ne znam od kada datira ta prica o Tibri i skoli, ali medjutim, cim se to spominje, a privatnici inace ne vole ni banderu podici za dzaba, znaci da ima neka vrsta obaveze (da li je to regulacioni plan ili nesto drugo).

U sustini, najveci "problem" je sto privatni investitori moraju postivani odredjene norme infrastrukture, od ceste, struje, kanalizacije i sl. koju nemaju placevi koji su do jucer bili livade...
StupskaBitanga

#635 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by StupskaBitanga »

svašta bi se trebalo poštovati ali se ne poštuje
Qler

#636 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Qler »

Kako ono kazu, po zakonu 1 stan 1.5 parking mjesto. Kao sto vidimo, Tibra postuje zakon :) parkinga oko tibrinih zgrada ko' u prici...
iceman2010

#637 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

Qler wrote:Kako ono kazu, po zakonu 1 stan 1.5 parking mjesto. Kao sto vidimo, Tibra postuje zakon :) parkinga oko tibrinih zgrada ko' u prici...
Napravili su oni super parking mjesto.
.
.
.
.
.
Samo treba ga dobro platiti :D
majapjava

#638 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by majapjava »

StupskaBitanga wrote:svašta bi se trebalo poštovati ali se ne poštuje

:thumbup:
bilic

#639 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

Evo da i ja upadnem... :igrac: :igrac: :igrac: :igrac:

MAHALSKA... Kako sam ja cuo Tibra je u dogovoru sa Opstinom Ilidza treba da VECINOM ucestvuje u izradnji O. ŠKOLE...
Medzutim zaustavljeni su od strane GRADSKOG OBRAZOVANJA ( neke ustanove ) koja se trebala pitati za gradnju skole :!: :arrow: :arrow:
TAKO DA JE SAD SVE NA CEKANJU...

I za stanicu sam tramvajsku icto cuo ,,, ali licno mislim da je to šuplja...
ufo

#640 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by ufo »

rozalija80 wrote:...jeste, pala je zajednicka potrosnja struje, mislim na 1,77 KM, sada se unormalila.
ufo wrote:Ima li iko informacije za objekat C1 - kad ce tacno biti zavrseni stanovi, odnosno kad ce biti zavrsen prijem zgrade (zk izvadak, ostali papiri...)?
Hvala unaprijed!
Mislim da je zgrada C-1 skoro gotova sa fasadom i zavrsnim radovima, uglavnom, vrlo brzo ce slijediti i etaziranje, odlasci kod notara i useljenje, kod nas je to bilo otprilike 2-3 mjeseca prije nego sto ti pise u ugovoru...vjerovatno ovo ljeto i jesen ce onaj kome se zuri biti useljen...

Hvala puno za info. Ne bih da dosadjujem, al' samo jos jedno pitanje: Da li je istina da se moze birati samo HS kao kablovski operater?
kockica_kockica

#641 Re: Novogradnja u Sarajevu?

ufo wrote:
rozalija80 wrote:...jeste, pala je zajednicka potrosnja struje, mislim na 1,77 KM, sada se unormalila.
ufo wrote:Ima li iko informacije za objekat C1 - kad ce tacno biti zavrseni stanovi, odnosno kad ce biti zavrsen prijem zgrade (zk izvadak, ostali papiri...)?
Hvala unaprijed!
Mislim da je zgrada C-1 skoro gotova sa fasadom i zavrsnim radovima, uglavnom, vrlo brzo ce slijediti i etaziranje, odlasci kod notara i useljenje, kod nas je to bilo otprilike 2-3 mjeseca prije nego sto ti pise u ugovoru...vjerovatno ovo ljeto i jesen ce onaj kome se zuri biti useljen...

Hvala puno za info. Ne bih da dosadjujem, al' samo jos jedno pitanje: Da li je istina da se moze birati samo HS kao kablovski operater?
Nije istina...
Imas i telemach ...
Mislim da sam imala nekad u sanducetu i logosoft prospekt
iceman2010

#642 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by iceman2010 »

kockica_kockica wrote:

Nije istina...
Imas i telemach ...
Mislim da sam imala nekad u sanducetu i logosoft prospekt[/quote]

Ima i BH Telecom. Na pocetku je bio sam HS, ali su stanari ganjali i na kraju izganjali da imaju i druge ISP-jeve.
Comrad

#643 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Comrad »

Svi gradjani su se trebali pobuniti i ne kupovati one stanove, te iste objekte porusiti.

Fuj sta uradise.

Jeste jeftino, razumijem da raja nema para, ali naplatit ce se to sve kasnije, jer zivjeti u onim katakombama, pored pumpe i jedne od najprometnijih petlji i najzagadjeniji u drzavi se ipak skupo placa. Da ne govorim o tome da ondje nema NITI ce biti parkova za djecu, igralista i sl. Jer tibra je debelo platio to zemljiste i mislite da ce odvojiti i m2 da bi eto tek tako napravio besplatno nekome igraliste, park komad zelenila.

Evo stavite se vi u poziciju investitora, imate opciju da pravite park i ne zaradite nista, te imate opciju da napravite jos jednu zgradurinu i uzmete milion. Sta cete uraditi? Pa fino otici do opstine, malo podmazati i mijenjaju se i urbanisticki planovi i sve. Pa samo kad vidite da odjednom ondje nece trebati ni skola, ni stanica, ni park, ni parking...samo ce trebati zgradurine.

Ali ja ne krivim tibru, krivi su oni koji dozvoljavaju ono ruglo.
majapjava

#644 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by majapjava »

iceman2010 wrote:
kockica_kockica wrote:

Nije istina...
Imas i telemach ...
Ima i BH Telecom. Na pocetku je bio sam HS, ali su stanari ganjali i na kraju izganjali da imaju i druge ISP-jeve.[/quote]

telemach hs totalno losa slika katastrofa logosoft nije prosao jos uvijek a za bh telecom neznam
kockica_kockica

#645 Re: Novogradnja u Sarajevu?

majapjava wrote:
iceman2010 wrote:
kockica_kockica wrote:

Nije istina...
Imas i telemach ...
Ima i BH Telecom. Na pocetku je bio sam HS, ali su stanari ganjali i na kraju izganjali da imaju i druge ISP-jeve.
telemach hs totalno losa slika katastrofa logosoft nije prosao jos uvijek a za bh telecom neznam[/quote]

meni je na pocetku slika bila bas bas losa...
onda sam ih zvala, zalila se..
sad je dobra....
alchak.ba

#646 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alchak.ba »

a o kojim stanovima pricate?
Tibra?
kockica_kockica

#647 Re: Novogradnja u Sarajevu?

alchak.ba wrote:a o kojim stanovima pricate?
Tibra?
yes :saveta:
Neradnik

#648 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Neradnik »

alchak.ba wrote:a o kojim stanovima pricate?
Tibra?
Jok o onim u nju jorku :lol:
alchak.ba

#649 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by alchak.ba »

meni su one zgrade bezveze, a i stanovi u njima...
al dobro
Neradnik

#650 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Neradnik »

izvini a jel te neko pito za misljenje? :lol: :lol:
Post Reply