Internacionalni Univerzitet Travnik
-
BASS
#626 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
A Univerzitet Sarajevo prestizni neki?
Pa covjece, ja cijelo vrijeme govorim da je on u silaznoj putanji jer ga unistavaju iznutra, dok su ostali u uzlaznoj (uzmi u obzir da su nastali iz nicega, a UNSA je naslijedio zavidnu infrastrukturu i kadar). Za 10 godina ce se sresti Travnik i Unsa, mark my words.
Pa covjece, ja cijelo vrijeme govorim da je on u silaznoj putanji jer ga unistavaju iznutra, dok su ostali u uzlaznoj (uzmi u obzir da su nastali iz nicega, a UNSA je naslijedio zavidnu infrastrukturu i kadar). Za 10 godina ce se sresti Travnik i Unsa, mark my words.
- Dr. Kuca
#627 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Gdje bolan za 10? za 2-3 godine u vrh glave. Veca je korumpiranost na drzavnim.
- fidoremilienko
#628 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Kakva logika, UNSA u silaznoj a sveučilište u Travniku u uzlaznoj putanji
A tamo sve kadrovi sa UNSA. Nema logike, ne kontam
-
BASS
#629 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Pa sam si sebi odgovoriofidoremilienko wrote:Kakva logika, UNSA u silaznoj a sveučilište u Travniku u uzlaznoj putanji![]()
- fidoremilienko
#630 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Univerzitet čine kadrovi, kao i naučni radovi....tako da je što se toga tiče, UNSA, bar dvije decenije ispred Travničkog UNija. 
-
BASS
#631 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Pa da, zato sam i rekao decenija. Uni ima dvije funkcije - obrazovanje i istrazivanje. I unsa i privatni su slabi u prvom segmentu na svoj nacin, u drugom - u oba slučaja jednostavno su - neocjenjeni! Ali uzmi sta je sve unsa naslijedio, trebao je da bude 5 decenija ispred Travnika i ostalih privatnih, a nije, nego stagnira, a znamo da u konkurenciji stagnacija = nazadak. Jednostavno ko ce da vrsi istrazivanje - stranacki poslusnik kojem je vrh da se "ubaci na budzet" to nije akademski radnik, tu nema razlike izmedju akademca i nekog ko hoce da se "ubaci na budzet" u grasu. Jednostavno ne vidim da je nesto bolji UNSA od Uni Skoplje, Podgorica i ostale banana zemlje. BG i ZG (čak i neki drugi uniji po Hr) su otisli dalje od unsa, sa izuzetkom od etf-a mozda.fidoremilienko wrote:Univerzitet čine kadrovi, kao i naučni radovi....tako da je što se toga tiče, UNSA, bar dvije decenije ispred Travničkog UNija.
- fidoremilienko
#632 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Načelno, potpisao bih sve što si rekao. Mada je tema široka i sad ako počnem da pišem, izaći ćemo iz okvira ove teme. Što se UNSA tiče, tu su tehnički fakulteti beton, za ove ostale ne mogu da tvrdim, ali za građevinski, mašinski, etf, sigurno znam da su odlični i da kadar koji tamo predaje je baš kvalitet.
Sad, što se školstvo srozalo, e to je druga stvar.
Sad, što se školstvo srozalo, e to je druga stvar.
-
BASS
#633 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Mozda jeste tu negdje.
Odgovorno tvrdim
da je uzrok postojanja Travnika, Kiseljaka i ostalih niko drugi nego UNSA i greske njegovih kadrova. Evo npr. u Austriji i Njemackoj takodjer postoje privatni, ali skoro niko na njih ne ide. A sto bi? Kada ima relativno jeftin sistem koji funkcionise savrseno, gdje da trebas da naucis, ali ces biti i pravedno ocijenjen.
Zasto ja npr. ako sam odgovorio 90% tacno na testu (zavrsio sam pravni fax Sa) ne dobijem 9 ili bar 8, nego 6 i to sam sretan ako dobijem 6. Zasto je to nenormalno za traziti? U Travnku bi dobio, ne samo u Tr nego i u Austriji. Tu npr. lezi jedan od problema.
Odgovorno tvrdim
Zasto ja npr. ako sam odgovorio 90% tacno na testu (zavrsio sam pravni fax Sa) ne dobijem 9 ili bar 8, nego 6 i to sam sretan ako dobijem 6. Zasto je to nenormalno za traziti? U Travnku bi dobio, ne samo u Tr nego i u Austriji. Tu npr. lezi jedan od problema.
- fidoremilienko
#634 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
A šta vrijedi ocjena? Nikad nije bila mjerilo znanja...ali razumijem te, s druge strane.
-
generacija77
#635 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Da je taj IUT toliko dobar, ne bi niko upisivao drzavne fakultete. Mah, svaka komparacija je svakako i suvisna.
Znam barem 20 ljudi koji su zavrsili npr. Univerzitet u Sarajevu, bilo da se radi o prirodnim, tehnickim ili drustvenim naukama, a koji su bez problema upisali u inostranstvu postdiplomski na renomiranim univerzitetima ili doktorate.
Isto tako, znam barem 5 ljudi koji su zavrsili studij u Sarajevu u periodu od 2000-2005., a koji sada rade u svjetskim
firmama, organizacijama i medijskim kucama, poput Siemens-a, UN-a, OSCE-a,CNN-a...
Sto se tice Univerziteta u Sarajevu, garantovano tvrdim da, sa tom diplomom mozes upisati postdiplomski BILO GDJE u svijetu, naravno ako govoris jezik te zemlje ili engleski.
Znam barem 20 ljudi koji su zavrsili npr. Univerzitet u Sarajevu, bilo da se radi o prirodnim, tehnickim ili drustvenim naukama, a koji su bez problema upisali u inostranstvu postdiplomski na renomiranim univerzitetima ili doktorate.
Isto tako, znam barem 5 ljudi koji su zavrsili studij u Sarajevu u periodu od 2000-2005., a koji sada rade u svjetskim
firmama, organizacijama i medijskim kucama, poput Siemens-a, UN-a, OSCE-a,CNN-a...
Sto se tice Univerziteta u Sarajevu, garantovano tvrdim da, sa tom diplomom mozes upisati postdiplomski BILO GDJE u svijetu, naravno ako govoris jezik te zemlje ili engleski.
- Dr. Kuca
#636 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Od 20 svjetskih najboljih univerziteta 18 je privatnih, tako procita neki dan. Ko je ovdje lud?BASS wrote:Mozda jeste tu negdje.
Odgovorno tvrdimda je uzrok postojanja Travnika, Kiseljaka i ostalih niko drugi nego UNSA i greske njegovih kadrova. Evo npr. u Austriji i Njemackoj takodjer postoje privatni, ali skoro niko na njih ne ide. A sto bi? Kada ima relativno jeftin sistem koji funkcionise savrseno, gdje da trebas da naucis, ali ces biti i pravedno ocijenjen.
-
BASS
#637 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Pa evo sta vrijedi. Hajde sada ti objasni nekom Nijemcu da je npr. tvoja 7 kao njegova 8. Dolazimo u slicnu situaciju kada djeca koja upisuju fakultete, iz nekih lijevih srednih skola dodju sa peticama, a iz jacih gimnazija sa trojkama koje su kao njihove petice i naravno ovi prvi dobiju vise bodova.fidoremilienko wrote:A šta vrijedi ocjena? Nikad nije bila mjerilo znanja...ali razumijem te, s druge strane.
To je neki prakticni razlog. Ali glavno je pitanje: zasto je toliko nenormalno traziti pravicnu ocjenu - i to ukazuje da sistem vrijednosti - poremecen.
No da ne idemo u off topic - unsa mora da poradi na sebi inace ce ga prestici cak i Travnici.
Dr. Kuca, da ali mahom iz USA-tamo je drugaciji sistem i ne vrijedi poredba.
-
celeron
#638 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ja uopste ne pricam o ovom INternacionalnom Univerzitetu Travnik, vec o Univerzitetu "VITEZ" Travnik. Na linku ispod ces dobiti odg na tvoju konstataciju o kadru ovog univerziteta. Dovoljno je pogledati imena kao i CV svakog profesora da bi se ustanovilo ustvari o kome i o kakvim profesorima se radi. Ovdje se non stop dize bauk oko privatnih, kao da privatni ne moze biti bolji od drzavnog. Ne moze al samo u nasoj BiH izgledafidoremilienko wrote:Univerzitet čine kadrovi, kao i naučni radovi....tako da je što se toga tiče, UNSA, bar dvije decenije ispred Travničkog UNija.
http://unvi.edu.ba/o-nama-28/o-univerzi ... mitstart=0
- glas_jace
#639 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
nije mi jasno kako netko moze usporedjivati uopce UNSA i taj travnicki univerzitet, 
- dustaban
#640 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ma to bih i ja rekao... do neki dan, kad sam slucajno sreo prof. Fikreta Veljovica (predaje nesta na masinskom).glas_jace wrote:nije mi jasno kako netko moze usporedjivati uopce UNSA i taj travnicki univerzitet,
Pa taj ne zna dvije recenice sastavit!
Majko moja, kad se samo sjetim ko je nekad predavao na tom faksu, a vidi danas...
Moguce je, zaista je moguce da su divlji osvojili drzavne fakultete i otjerali pitome na privatne.
A najvjerovatnije je sve podivljalo i na ovim i na onim univerzitetima. Divljina je svo visoko obrazovanje.
- zli_hordas
#641 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Kakva ba privatni literatura mu za ispit 5 stranica i jos dobiju odgovore ja ne znam da tamo bilo ko pada na ispitima ono je meni vise ko vecernja skola.Ja bi ono samo upisao kad bi mi trebalo diplomu negdje da priturim radi kakvog radnog mjesta a sto se tice znanja cista nistica.
-
Muuky
#642 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Boze sacuvaj kakvih ljudi ima.. Citam ovde prepucavanja pa vi niste normalni kao prvo Svi koji misle da se za ispit dobiju i pitanja i odgovori gresii
Drugo pametnjakovicii@ ovde se istoo pada kao i na ostalim fakultetima
Trece opet vi pametnjakovici diskutujete i pametujete kako su profesori ovakvi nakvi,pustaju na ispitu opet vam kazem Nije tacno
Aa profesori su sa svih fakulteta u Sarajevu
I ubuduce nmj da pametujete kad ne znate !
I kazete privatni pa idiote malo se raspitajte sta znaci ta rec privatni i time cetr shvatit da nije to to da se plati i ti poloziiiio cc
Isto kao samofinansirajuci sto se placa po faxu et pametnii
Trece opet vi pametnjakovici diskutujete i pametujete kako su profesori ovakvi nakvi,pustaju na ispitu opet vam kazem Nije tacno
Aa profesori su sa svih fakulteta u Sarajevu
I kazete privatni pa idiote malo se raspitajte sta znaci ta rec privatni i time cetr shvatit da nije to to da se plati i ti poloziiiio cc
-
ozdrlje_donje
#643 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Po tvom pravopisu i tekstu uopste se vidi kojeg su kapaciteta studenti na takvim fakultetima.Muuky wrote:Boze sacuvaj kakvih ljudi ima.. Citam ovde prepucavanja pa vi niste normalni kao prvo Svi koji misle da se za ispit dobiju i pitanja i odgovori gresii
Aa profesori su sa svih fakulteta u Sarajevu![]()
-
Muuky
#644 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Jel te neko nesto pitao @! Pametnjakovicozdrlje_donje wrote:Po tvom pravopisu i tekstu uopste se vidi kojeg su kapaciteta studenti na takvim fakultetima.Muuky wrote:Boze sacuvaj kakvih ljudi ima.. Citam ovde prepucavanja pa vi niste normalni kao prvo Svi koji misle da se za ispit dobiju i pitanja i odgovori gresii
Aa profesori su sa svih fakulteta u Sarajevu![]()
-
ozdrlje_donje
#645 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Ako se tema nalazi na internet forumu onda je namjenjena sirem pucanstvu za citanje i komentarisanje, pametnjakovicu.
-
Muuky
#646 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Komentarisi ali mene ne citiraj@ i ocigledno da se odma nasao pametnjakovic da komentarise a ustvari pojma nema;)ozdrlje_donje wrote:Ako se tema nalazi na internet forumu onda je namjenjena sirem pucanstvu za citanje i komentarisanje, pametnjakovicu.
Mahanje i ne citiraj,necu se prepucavat sa tobom,imam vaznija posla
- Desnik
#647 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Razgovaraju dva travnička studenta.
Jedan pita drugog , a koliko ti imaš do kraja?
Ovaj odgovori, ma šuti, još šest rata.

Jedan pita drugog , a koliko ti imaš do kraja?
Ovaj odgovori, ma šuti, još šest rata.
- dustaban
#648 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Al fakat... trebao bi malo poraditi na svojoj pismenosti.Muuky wrote:Komentarisi ali mene ne citiraj@ i ocigledno da se odma nasao pametnjakovic da komentarise a ustvari pojma nema;)ozdrlje_donje wrote:Ako se tema nalazi na internet forumu onda je namjenjena sirem pucanstvu za citanje i komentarisanje, pametnjakovicu.
Mahanje i ne citiraj,necu se prepucavat sa tobom,imam vaznija posla
-
pakica_
#649 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
ima nas i pismenih na privatnim fakultetimaozdrlje_donje wrote:
Po tvom pravopisu i tekstu uopste se vidi kojeg su kapaciteta studenti na takvim fakultetima.
-
ljuspica
#650 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik
Da li je iko upisao master na drzavnom faxu nakon zavrsetka ovog privatnog?
Da li je istina da neke firme /javne ustanove ne prihvataju diplome privatnih faxova? Konkretno znam za bhtelecom da ne prihvata a za ostale ne znam, pa ako neko zna nek napise, cisto da se ljudi ne zalijecu, jer ti privatni faxovi ipak nisu jeftini...
Da li je istina da neke firme /javne ustanove ne prihvataju diplome privatnih faxova? Konkretno znam za bhtelecom da ne prihvata a za ostale ne znam, pa ako neko zna nek napise, cisto da se ljudi ne zalijecu, jer ti privatni faxovi ipak nisu jeftini...