Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Atena

#626 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

_aja_ wrote:Imas brate na 111 poluproizvodi na skladistu.... skines sa 101 zalihe materijala i zaduzis na 111, kad pravis gotov proizvod ides na 120. A tamo preko 59 provozas :grin:
e jesi "objasnio" proizvodnju u pola rečenice, svaka ti čast.
Ricken

#627 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Atena wrote:
vahdeta wrote::run: Pozdrav za sve :run:
Prije dva mjeseca sam preuzela vođenje knjiga za jedno manje poduzeće. Inače sam novija u ovom poslu i trebalo je sve biti OK dok nisam vidjela da je gazda podigao 6.000,00KM dobiti više nego što je uistinu ima :-(. Nešto sam rasknjižila na putne troškove,ali s obzirom na veličinu poduzeća sve je to sitno. Naime bivši knjigovođa je jednostavno šuti i pustio da se to dogodi. Gazda je korektan čovjek i uistinu bih voljela izvući ga iz ovog problema.Razmišljala sam i o isplati regresa ali i to je na dva radnika kap u moru. Pomozite iskusnije kolege :izet: :kiss:
Napominjem da gazda novce nemože vratiti.

Moolim vasss pomagajte :kiss:
uradite ugovor o KRATKOROČNOJ bezkamatnoj pozajmici i knjižite prekoračeni iznos na pozajmice fizičkim licima. od dobiti iz naredne godine odma iskompenzirajte potraživanje za pozajmice i obaveze iz dobiti.

ja sam imala inspekciju koja nije stavila nikakav prigovor za kratkoročne "pozamice" vlasniku društva. napominjem da mora biti do godinu dana starosti pozajmica.
Kamata i porez na dohodak?
Atena

#628 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

pa trebalo bi obračunati 10,33% na godišnjem nivou i na to platiti 10% poreza, što i nije neki iznos (60 KM ako je "držao" pozajmicu godinu dana). ja nisam obračunala i niko me nije teretio. uzmeš i to iz dobiti i to je to, kamatu ne naplaćuje jer je po ugovoru bezkamatna, samo služi za obračun poreza.
Ricken

#629 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Poreze i doprinose plaćaš jer je to korist. Međutim, u upitu se kaže da vlasnik nemože vratiti novac, što znači da bi obračun koristi bio bezgraničan. Ja znam mnoge koje jesu teretirili, za korist, kao i za transfernu cijenu ako kamata nije ušla u prihode kao povećanje osnovice. Ima puno elegantniji način, dok nije izmjenjen zakon o porezu na dobit.
Atena

#630 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

možel konkretnije o elegantnom načinu? :D
Ricken

#631 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Sve se može kad se hoće :D
Atena

#632 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Atena »

ideja u inbox? :-)
Ricken

#633 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by Ricken »

Gdje želiš, cijena prava sitnica. :mrgreen:
anala

#634 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by anala »

Da li neko moze objasniti knjizenje otplate kredita tj anutita? i sta od navedenog ide na trosak?
bude

#635 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

glavnicu na obaveze a kamatu na trosak
bullmastiff

#636 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

Moze li mi neko reci kad je radnik prijavljen na 4 sata ( ne na minimalac) da li mu regularno ide staž i zdravstveno ?
Je li se staž računa na 4 radna sata a zdravstveno regularno?
hvala
bude

#637 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bude »

sam si sebi prakticno odgovorio, doprinosi se placaju kao da radi puno radno vrijeme odnosno ne mogu biti manji od minimalca, znaci minimalna satnica x broj radnih sati za taj mjesec, a staz ide napola tako da se vise i ne isplate te ranije mucke koje su poslodavci izvodili sa prijavama na 2 ili 4 sata
edoze1

#638 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by edoze1 »

Radi se o uslužnom preduzeću (doo)pa me interesuje sljedeće:
1.preduzeće ima samo jednog uposlenika,tj. direktora.Da li je to u skladu sa propisima,jer znam da je prije doo morao imati min. 1 uposlenika pored direktora (preduzeće tako radi već para godina)
2.kako napraviti pravilnu proknjižiti sljedeću promjenu:
Uslužno preduzeće je kupilo 117,00 KM sa pdvom materijala (ne zadužuje se skladišete),materijal direktno ide klijentu .Materijal je ugrađen kod klijenta i za tu uslugu ispostavljen je račun 234,00 KM sa pdv.
bullmastiff

#639 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

firma iz RS-a podruznica u FBIH, da li se za podruznicu mogu sastavljati fin. izvjestaji po zakonima Rep srpske?
bullmastiff

#640 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

edoze1 wrote:Radi se o uslužnom preduzeću (doo)pa me interesuje sljedeće:
1.preduzeće ima samo jednog uposlenika,tj. direktora.Da li je to u skladu sa propisima,jer znam da je prije doo morao imati min. 1 uposlenika pored direktora (preduzeće tako radi već para godina)
2.kako napraviti pravilnu proknjižiti sljedeću promjenu:
Uslužno preduzeće je kupilo 117,00 KM sa pdvom materijala (ne zadužuje se skladišete),materijal direktno ide klijentu .Materijal je ugrađen kod klijenta i za tu uslugu ispostavljen je račun 234,00 KM sa pdv.
2.

511/ 100
270/ 17
/432 117
za nabavku

211/ 234
/470 34
/611 200
za prihode od usluga
bullmastiff

#641 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by bullmastiff »

moze li neko ukratko napisati postupak uništenja oštećene robe, sa aspekta UIO?
Je li potrebno poslati obavijest, po kojoj vrijednosti tretiram manjak s obzirom da se kalo računa na MP vrijednost u istoj godini?

znači ako je promet bio 1.000.000KM *0,5%=5.000 je dozvoljeni kalo
a nabavna vrijednost robe je 4000KM...je li u tom slučaju sve u visini dozvoljenog?
i je li uzimamo u obzir nabavnu ili maloprodajnu koju opet možemo nivelirati na nabavnu?

hvala
valter.ba

#642 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by valter.ba »

@Ricken imas pp :D
valter.ba

#643 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by valter.ba »

:-) Maltretiram ljude sa foruma privatnim porukama a sada mi treba odgovor na jos jedno pitanje pa mi nezgodno dodatno peglati :lol: . Koliko procenata za poreze i doprinose se odbija od bruto iznosa da bi se dobio neto iznos kod ugovora o djelu??? Nekada sam to znao ali zaboravilo se a mozda se nesto I promjenilo u par godina :lol: . Hvala :thumbup:
Last edited by valter.ba on 30/12/2014 21:01, edited 1 time in total.
hazbi

#644 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by hazbi »

hahahhahahahah

hahahhha

koliko shvatih ovaj levat s vrha nas pita javno i bRez srama kako da sjebe drzavu...

a moRem mislit kakav je onda ostatak Firme i Direktora

jhahahahahhaah
valter.ba

#645 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by valter.ba »

Stipu ganje :lol: znas li ti odgovor na pitanje koje sam postavio :D
redhat

#646 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

valter.ba wrote::-) Maltretiram ljude sa foruma privatnim porukama a sada mi treba odgovor na jos jedno pitanje pa mi nezgodno dodatno peglati :lol: . Koliko procenata za poreze i doprinose se odbija od bruto iznosa da bi se dobio neto iznos kod ugovora o djelu??? Nekada sam to znao ali zaboravilo se a mozda se nesto I promjenilo u par godina :lol: . Hvala :thumbup:
Na neto KM 1000, je bruto KM 1.122, porez (10%) je KM 86, doprinos za PIO (6%) je KM 54, zdravstavo (4%) je KM 36. Parafiskalni nameti ukupno 1% su 10 KM. Na primitak od 1000 KM će se platiti 186 KM ukupno državi. To je nekih 18,6%.
redhat

#647 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

edoze1 wrote:Preuzeo sam vođenje poslovnih knjiga za udruženje građana,tj sindikat registrovan kao poreski obveznik.Uvidom u poslovne knjige primjetio sam da isplaćuju naknade članovima odbora koji su radnom odnosu u drugom preduzeću iz blagajne bez plaćanja poreza i doprinosa.Po mom mišljenju te isplate trebaju biti pokrivene ugovorom o djelu i naravno oporezive.Obrazloženje upravnog odbora je sljedeće:Sindikalna organizacija zaposlenih se u cjelosti finansira iz sindikalne članarine. Ova članarina se izdvaja u iznosu od 1% od netto plaće svakog člana sindikata. Dakle, radi se o udruživanju sredstava zasposlenih. Aktima sindikalne organizacije je utvrđeno da sve aktivnosti u cilju zaštite prava i interesa članova sindikata vodi sindikalni odbor izabran od strane te sindikalne organizacije. Ovim aktima je članovima odbora utvrđeno i pravo na naknadu o određenom novčanom iznosu mjesečno, za troškove rada koje redovno imaju (telefon, prevoz, kopiranje raznih materijala i sl). Ova naknada se isplaćuje “na ruke”. Na naknadu se ne plaćaju porezi i doprinosi ako se ima u vidu da se isplaćuje iz članarine prikupljene iz netto plaća zaposlenih, na koje već plaćen porez na dohodak. Vaše mišljenje?
Netreba ti mišljenje foruma. Imaš mišljenje PUFBiH. Oporezivo taman kako si i napisao. Nemožeš logiku zakona o porezu na dobit primjeniti na zakon o porezu na dohodak kad su suštinski principi različiti osim u djelu samostalne djelatnosti obrtnika.
redhat

#648 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

Atena wrote:ideja u inbox? :-)
.
Last edited by redhat on 31/12/2014 01:39, edited 1 time in total.
redhat

#649 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

redhat wrote:
Atena wrote:ideja u inbox? :-)
Vjerovatno akontacija dividende budućih perioda. Postoji prijedlog zakona o porezu na dobit kojim bi se ovo oporezivalo, ali taj zakon nikad nije usvojen. Odredba nije imala logiku jer je plaćanje obaveze poreza na dobit također akontativno.
redhat

#650 Re: Pitanje za RAČUNOVOĐE!!!!????

Post by redhat »

lejla19740 wrote:Preduzeće registrovano u Zenici.Imamo zaposlena dva radnika iz Kantona Sarajevo (opštine Novi Grad i Novo Sarajevo).doprinose za zdravstvo 89,80% uplaćujemo na račun Kantonalnog zavada Sarajevo,pišemo i dva virmana za ove radnike sa pripadajućim iznosom doprinosa ,sa pripadajućim šiframa općina u kojima radnici žive.
U Poreznom savjetniku Revicon 03/2013 ima pitanje na tu temu:

Šifra općine i način usmjeravanja doprinosa
za zdravstveno osiguranje

pitanje: Da li je ispravno da se pri uplati doprinosa za
zdravstveno osiguranje koji pripada kantonalnom zavodu
zdravstvenog osiguranja (91%) u nalogu za uplatu unese oznaka općine sjedišta firme,a da se uplata sredstava vrši prema prebivalištu zaposlenika?
odgovor: Prema poglavlju VII tačka 14. pod b) Pravilnika o načinu uplate javnih prihoda budžeta i vanbudžetskih
fondova u Federaciji BiH (“Sl. novine
FBiH”, br. 3/11 do 101/12), kod uplate doprinosa
(svih vrsta) koju vrši pravno lice, u polje 14 uplatnog
naloga unosi se šifra općine sjedišta pravnog lica.
Prema istom Pravilniku (poglavlje Doprinosi, tačka
21.2.), 91% doprinosa za zdravstveno osiguranje iz plaća
i na plaće uplaćuje se jednim nalogom prema mjestu
prebivališta zaposlenika na račune kantonalnih zavoda
zdravstvenog osiguranja (preciznije, na račun zavoda
onog kantona u kome zaposlenik ima prebivalište).
To znači da se uplata tog dijela doprinosa vrši jednim
nalogom za sve zaposlenika čije je prebivalište u
određenom kantonu, bez “cijepanja” naloga prema općinama
prebivališta
unutar tog kantona.

Da li to znači da smo uplatu doprinosa za zdravstvo za dva radnika sa područja Kantona Sarajevo (različite opštine) trebali uplaćivati u jednom iznosu na račun kantonalnog zavoda Sarajevo,šifra općine 103 (Zenica)???
Da. Postojala je i tema na ovom forumu koja je to razjasnila, a pogotovo izmjene ovog člana iz 2011. god.
Post Reply