Dogadaji u Crnoj Gori

Post Reply
Samir_01

#626 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Samir_01 »

radostan dan wrote:imaš mahanje muamere, od vlade c gore...
Nisam znao da si za uspostavljanje Sandzaka kao prekogranicne regije radosni... i ja mislio ti neki patrijota...
Last edited by Samir_01 on 25/01/2013 23:21, edited 1 time in total.
radostan dan

#627 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

gledam trenutno na atlas tv, prati ako imaš...
Kolonizacija

#628 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Kolonizacija »

Tzv. Crnu Goru treba podijeliti između Albanije i Bosne, ta kvazidržava nema nikakvog osnova niti razloga za postojanje.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#629 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by PipiDugaDevetka »

Kolonizacija wrote:Tzv. Crnu Goru treba podijeliti između Albanije i Bosne, ta kvazidržava nema nikakvog osnova niti razloga za postojanje.
E, tu se već postavlja pitanje dokle unazad ići u (h)istoriju/povijest? Po meni je dovoljno za sve naše balkanske narode do 1943. godine. Do ZAVNOBIH-a, do ZAVNOS-a sandžačkog. Dalje ne bih da ulazim u bilo kakvu prepirku sa tobom.
Kolonizacija

#630 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Kolonizacija »

PipiDugaDevetka wrote:
Kolonizacija wrote:Tzv. Crnu Goru treba podijeliti između Albanije i Bosne, ta kvazidržava nema nikakvog osnova niti razloga za postojanje.
E, tu se već postavlja pitanje dokle unazad ići u (h)istoriju/povijest? Po meni je dovoljno za sve naše balkanske narode do 1943. godine. Do ZAVNOBIH-a, do ZAVNOS-a sandžačkog. Dalje ne bih da ulazim u bilo kakvu prepirku sa tobom.
Obično svako ide do tamo gdje mu odgovara. Mislim da bi i mi trebali tako. Nema govora o prepirci, naravno.
ElRe

#631 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by ElRe »

"kad legne mjesto u Vladu"

http://www.cdm.me/politika/husovic-dema ... -podgorici

Dugorocno najbolje rjesenje bi bilo samostalno Kosovo, RS pripojiti Srbiji, Sandzak Bosni i svi problemi bi vjerovatno bili rijeseni.
Da se ne lazemo, od multietnost odavno ne stanjuje na Balkanu, a nikada vise i nece.
Kolonizacija

#632 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Kolonizacija »

Netačno. Zbog čega nenaseljeni istok šumske dati be-ge pašaluku kad tamo nema bitnog ekonomskog centra i ljudi se masovno iseljavaju. U nekom budućem, povoljnijem odnosu snaga to će se kontrolisati iz Sarajeva, Tuzle i Mostara. To ti je isto kao kad bi se Australija orekla 90% svoje teritorije koja je nenaseljena. I taj istok šumske će za 20 godina biti gola pustoš.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#633 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

ElRe wrote:"kad legne mjesto u Vladu"

http://www.cdm.me/politika/husovic-dema ... -podgorici

Dugorocno najbolje rjesenje bi bilo samostalno Kosovo, RS pripojiti Srbiji, Sandzak Bosni i svi problemi bi vjerovatno bili rijeseni.
Da se ne lazemo, od multietnost odavno ne stanjuje na Balkanu, a nikada vise i nece.
Bosna i Hercegovina nije multikulturna, nego ima svoju jedinstvenu jednu i jedinu kulturu koja je kao kada se zbrajajau vektori u matematici, ona rezultanta. Trenutno je kriza žestoka, pa nema komunikacije među ljudima, ne poznaju se, ne opšte,....otdjuju se. Ne vidi se ta jedna kultura kao vektorski zbroj kultura u BiH, ali postoji.

Lonodon jeste multi-kulturan veliki grad.

Kako ćemo se tako po etnijama odvajati i čistiti etničke prostore, pa onda ponovo ujedinjavati u EU i NATO?
Nema smisla.

Vratimo se tradiciji bh. komšiluka! Živimo zajedno sa pravoslavcima (Crnogorcima, Srbima, Hrvatima, Jevrejima,...).
-Korijeni tog bh. komšiluka je u islamu, vjeri većine Bošnjaka.
radostan dan

#634 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

CRNOGORSKI PREMIJER ZA RADIO CRNA GORA Đukanović:Muftija Zukorlić je politički neobrazovan

Crnogorski premijer Milo Đukanović izjavio je danas da tvrdnje sandžačkog muftije Muamera Zukorlića o Sporazumu koji je on, kao lider DPS-a potpisao o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, predstavljaju vrhunac političke neobrazovanosti i muftijine zle namjere.

Đukanović je rekao da su tvrdnje Zukorlića, koji je optužio crnogorsku vlast za nepoštovanje tog sporazuma - neutemeljene.

"Neistinite su tvrdnje o raslojavanju Bošnjaka u Crnoj Gori, a posebno je neprihvatljiva njegova tvrdnja da crnogorska vlast vode politiku poništavanja Bošnjaka. Takvu politiku samo vidi on iz Novog Pazara, a ne vide je Bošnjaci koji su dio državnih institucija u Crnoj Gori" , kazao je Đukanović u intervju Radio Crna Gora.

Prema njegovim riječima, Sporazum je sklopljen u Podgorici, a ne, kako je rekao Zukorlić, van teritorije države.

"On tvrdi da taj Sporazum ima međunarodno značenje. To je vrhunac političke neobrazovanosti i zle namjere. Sandžak nije zvanična administartivna jedinica već istorijska pokrajina", naveo je Đukanović.

Dokument je, ukazao je on, dominantno posvećen unapređenju građanskih i manjinskih prava Bošnjaka u Crnoj Gori.

"Ubjeđen sam da manjinskim narodima u Crnoj Gori nisu potrebne ovakve pažnje. Ubjeđen sam da su manjine ovdje dovoljno samosvjesne i da se dobro osjećaju u kući kakva je Crna Gora”, rekao je Đukanović.

.............................................

tako je milo, nek se zna.
u cg je samo onako kako ti rečeš.
:mrgreen:
res publica

#635 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by res publica »

radostan dan wrote:Zukorlić: Bošnjaci su suvlasnici Crne Gore

AGENCIJE - 25.01.2013 20:29
PODGORICA - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić kazao je danas da nije zadovoljan odnosom zvanične Podgorice prema Bošnjacima koji žive u Crnoj Gori, optužujući vlast u toj državi da je na popisu podsticala cepkanje bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Image

"Nedopustivo je da, kada su u pitanju Bošnjaci u Crnoj Gori, u nacionalnom smislu imamo kolone. Bošnjaci u Crnoj Gori nisu azilanti, niti su manjina
koja je došla. Bošnjaci u Crnoj Gori su suvlasnici Crne Gore" , kazao je on.
Zukorlić je optužio crnogorsku vlast da nije ispunila ni slovo sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, dodajući da su taj dokument prije referendum 2006. godine potpisali predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i lider Bošnjačke stranke Rafet Husović.
On je podgoričkoj Televiziji Atlas kazao da je taj sporazum potpisan van Crne Gore, što znači da ima međunarodni status i mora se poštovati.
Zukorlić je, nakon ocijene da su bošnjački lideri u Crnoj Gori pod uticajem vlasti, istu zamjerku iznio i na račun vjerskih vođa, odnosno reisa Rifata Fejzića.
"Mislim da on isuviše vodi računa o tome šta misle crnogorski političari", kazao je Zukorlić.
On je dodao da nije neprijatelj Crne Gore, već se samo zalaže za unapređenje prava Bošnjaka.
"Da sam neprijatelj Crnoj Gori onda bi ona to odavno osjetila mnogo jače, ali nisam, jer u toj državi žive Bošnjaci, a ja ne želim da Bošnjaci ruše Crnu Gori ili neku drugu državu" , naveo je Zukorlić.

...............................
imaš mahanje muamere, od vlade c gore.
pozdrav za čitaoca i elrea, pričali smo o ovome...
Muftija ovakvim egzibicijama gura Crnogorce u nacionalizam. Srpski, jer crnogorski nacionalizam skoro da i ne postoji osim kod pristalica LS i SDP-a. Crnogorstvo u CG je manje-više građansko, jer u sebi okuplja propadnike SPC, govornike srpkog jezika, dio crnogorskih muslimana i sl. Naravno, okuplja i pripadnike CPC i govornike crnogorskog jezika, ali riječ o jednoj mješovitoj grupi koji nacionalni identitet shvataju u kategorijama kao što su državljanstvo i građanstvo.
Drugo, regija Sandžak na prostoru Crne Gore okupila bi opštine Pljevlja, Berane, Bijelo Polje i Plav, od kojih su prve tri većinski srpske, tako da bi se tom regionalizacijom stvorila autonomija za Srbe u CG. Zato se insan može pitati, za koga ovaj muftija radi uopšte? :D
radostan dan

#636 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by radostan dan »

za sanu, bezbeli... :mrgreen:
Maverick78

#637 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Maverick78 »

res publica wrote:
radostan dan wrote:Zukorlić: Bošnjaci su suvlasnici Crne Gore

AGENCIJE - 25.01.2013 20:29
PODGORICA - Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer Zukorlić kazao je danas da nije zadovoljan odnosom zvanične Podgorice prema Bošnjacima koji žive u Crnoj Gori, optužujući vlast u toj državi da je na popisu podsticala cepkanje bošnjačkog nacionalnog korpusa.

Image

"Nedopustivo je da, kada su u pitanju Bošnjaci u Crnoj Gori, u nacionalnom smislu imamo kolone. Bošnjaci u Crnoj Gori nisu azilanti, niti su manjina
koja je došla. Bošnjaci u Crnoj Gori su suvlasnici Crne Gore" , kazao je on.
Zukorlić je optužio crnogorsku vlast da nije ispunila ni slovo sporazuma o Sandžaku kao prekograničnoj regiji, dodajući da su taj dokument prije referendum 2006. godine potpisali predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović i lider Bošnjačke stranke Rafet Husović.
On je podgoričkoj Televiziji Atlas kazao da je taj sporazum potpisan van Crne Gore, što znači da ima međunarodni status i mora se poštovati.
Zukorlić je, nakon ocijene da su bošnjački lideri u Crnoj Gori pod uticajem vlasti, istu zamjerku iznio i na račun vjerskih vođa, odnosno reisa Rifata Fejzića.
"Mislim da on isuviše vodi računa o tome šta misle crnogorski političari", kazao je Zukorlić.
On je dodao da nije neprijatelj Crne Gore, već se samo zalaže za unapređenje prava Bošnjaka.
"Da sam neprijatelj Crnoj Gori onda bi ona to odavno osjetila mnogo jače, ali nisam, jer u toj državi žive Bošnjaci, a ja ne želim da Bošnjaci ruše Crnu Gori ili neku drugu državu" , naveo je Zukorlić.

...............................
imaš mahanje muamere, od vlade c gore.
pozdrav za čitaoca i elrea, pričali smo o ovome...
Muftija ovakvim egzibicijama gura Crnogorce u nacionalizam. Srpski, jer crnogorski nacionalizam skoro da i ne postoji osim kod pristalica LS i SDP-a. Crnogorstvo u CG je manje-više građansko, jer u sebi okuplja propadnike SPC, govornike srpkog jezika, dio crnogorskih muslimana i sl. Naravno, okuplja i pripadnike CPC i govornike crnogorskog jezika, ali riječ o jednoj mješovitoj grupi koji nacionalni identitet shvataju u kategorijama kao što su državljanstvo i građanstvo.
Drugo, regija Sandžak na prostoru Crne Gore okupila bi opštine Pljevlja, Berane, Bijelo Polje i Plav, od kojih su prve tri većinski srpske, tako da bi se tom regionalizacijom stvorila autonomija za Srbe u CG. Zato se insan može pitati, za koga ovaj muftija radi uopšte? :D
A gdje su Rozaje, Gusinje i Petnjica? :) Kako to da slucajno zaboravis opcine gdje su apsolutna vecina Bosnjaci? :) U Bijelom Polju je izmjesano, 36% su Srbi, oko 40% Bosnjaci i Muslimani (iako su se razlicito pisali, sigurno nijedni nece pristati na cijepanje Crne Gore zarad srpskih interesa) i oko 19% Crnogorci, ostalih ima oko 5% ili tako. Helem, onih koji su glasali za nezavisnot CG dodje znaci oko 69%... kako je onda BP vecinski srpska opcina? :) Pljevlja i Berane imaju vecinu Srba.

A i Zuki fino kaze "Da sam neprijatelj Crnoj Gori onda bi ona to odavno osjetila mnogo jače, ali nisam, jer u toj državi žive Bošnjaci, a ja ne želim da Bošnjaci ruše Crnu Goru ili neku drugu državu" :oops:
vivaldi

#638 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by vivaldi »

Pa vrlo vjerovatno da muftija govori istinu jer je referendum bio savrsena prilika da se napravi odlican deal posto je bilo po svim anketama jasno da je mrtva trka oko rezultata.

Fol je samo sto je deal pravljen sa milom, master prevarantom koji je svojim umjecem prevazisao ne lokalne vec regionalne kapacitete, bas kao i zemo saric, merchandiser latinske robe
PipiDugaDevetka

#639 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Samo da priložim Mufty-jevu govoranciju i na ovu temu. Kao obično tek pred kraj dolaze one najvažnije stvari:

PipiDugaDevetka

#640 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Image
ABg-da, doći će i ova evropska kulturna prekogranična autonomija u Sandžak južni i Sandžak sjeverni.
res publica

#641 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by res publica »

Maverick78 wrote:
res publica wrote: Muftija ovakvim egzibicijama gura Crnogorce u nacionalizam. Srpski, jer crnogorski nacionalizam skoro da i ne postoji osim kod pristalica LS i SDP-a. Crnogorstvo u CG je manje-više građansko, jer u sebi okuplja propadnike SPC, govornike srpkog jezika, dio crnogorskih muslimana i sl. Naravno, okuplja i pripadnike CPC i govornike crnogorskog jezika, ali riječ o jednoj mješovitoj grupi koji nacionalni identitet shvataju u kategorijama kao što su državljanstvo i građanstvo.
A gdje su Rozaje, Gusinje i Petnjica? :) Kako to da slucajno zaboravis opcine gdje su apsolutna vecina Bosnjaci? :) U Bijelom Polju je izmjesano, 36% su Srbi, oko 40% Bosnjaci i Muslimani (iako su se razlicito pisali, sigurno nijedni nece pristati na cijepanje Crne Gore zarad srpskih interesa) i oko 19% Crnogorci, ostalih ima oko 5% ili tako. Helem, onih koji su glasali za nezavisnot CG dodje znaci oko 69%... kako je onda BP vecinski srpska opcina? :) Pljevlja i Berane imaju vecinu Srba.

A i Zuki fino kaze "Da sam neprijatelj Crnoj Gori onda bi ona to odavno osjetila mnogo jače, ali nisam, jer u toj državi žive Bošnjaci, a ja ne želim da Bošnjaci ruše Crnu Goru ili neku drugu državu" :oops:
Zapravo, ja sam pogriješio. Rožaje spada u crnogorski Sandžak, a ne Plav. Gusinje i Petnjica koliko vidim i nisu opštine. Tako da crnogorski dio Sandžaka čine Pljevlja, Bijelo Polje, Berane i Rožaje, a prema popisu 2011, u prve tri su Srbi većina, a u četvrtoj Bošnjaci, kako se vidi na ovoj mapi:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... 2011_1.gif
I po naseljima, gdje je moguće razlikovati gdje su tačno Srbi, gdje Crnogorci, Bošnjaci, Albanci i ostali.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/c ... ic2011.PNG
Maverick78

#642 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Maverick78 »

Te mape danas moze da crta ko hoce, kako hoce... je li to zvanicna mapa ili? Vidim autori izvjesni Lazar Ilic i Ivan Vukicevic. Doduse na Wikipediju moze da kaci ko kako sta stigne. Nebitno, ovako izgleda u procentima i brojevima (dole na kraju), zvanicno. U Beranama i Pljevljima Srbi jesu vecina, dok u Bijelom Polju Srba ima 36%, Bosnjaka/Muslimana 40% (27% se pisalo kao Bosnjaci i 13% kao Muslimani) i Crnogoraca 19%.
Gradjani Petnjice i Gusinja su relativno skoro imali referendum o svojim opcinama i apslolutnom vecinom glasali za nove opcine Gusinje i Petnjica. A Plav je itekako sandzacka opcina. Reci plavljanima da nisu sandzaklije pa ces da vidis :lol: . Meni smjesno sto si se kao ispravio za Rozaje, a onda oduzeo Plav :). Ja povremeno idem u te krajeve, pa mi smjesno da Plav nije Sandzak :lol: . To kao kad bi rekao da Kragujevac nije u Srbiji :). Bilo koji sandzacki sajt ce ti to potvrditi, evo recimo najposjeceniji sandzacki portal, skrolaj malo nize desno, pise vijesti iz Sandzaka i vidjeces i Plav na listi. Mislim smjesno mi je da uopste moram nekom da dokazujem da su plavljani sandzaklije :-)

http://sandzakpress.net/

Jos malo podataka, mada toga se moze naci na sve strane lagano:
U zajednickim granicama Bosna i Sandzak postoje od Karalovackog mira 1699. To stanje se mijenja 1878. na Berlinskom kongresu, kada Sandzak ostaje u sastavu Turske Carevine, a Bosna potpada pod Austriju.

POVRSINA: 8,687 kvadratnih kilometara.
STANOVNIKA: 530,000.
GLAVNI GRAD: Novi Pazar.
GRANICI SE SA: Srbija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Albanija i Kosovo.
OPSTINE: Novi Pazar, Tutin, Sjenica, Prijepolje, Priboj, Nova Varos, Bijelo Polje, Rozaje, Plav, Pljevlja i Berane.

http://www.camo.ch/sandzak.htm

Helem, moja poenta je vise bila u tome da su u ovom djelu Sandzaka najbrojniji oni koju podrzavaju nezavisnost Crne Gore (Bosnjaci/Muslimani i Crnogorci), tako da otpada neka teza da bi sa statusom Sandzaka moglo da dodje do nekog referenduma o cemu mastaju velikosrbi :oops:

Ovako to sve dodje u brojevima, da ne bude zabune, znaci tacan broj sa popisa iz 2011. ovog crnogorskoga dijela Sandzaka. Tu su Pljevlja, Berane, Bijelo Polje, Rozaje i Plav (opcine Gusinje i Petnjica nisu na listi, jer je tek odrzan referendum za ove nove opcine u CG):
Crnogorci: 26363
Bosnjaci/Muslimani: 58265
Albanci: 3777
Srbi: 51670

http://www.monstat.org/userfiles/file/p ... 281%29.pdf
Podaci su na strani 6 i samo jednostavna matematika jelte. To mu ga dodje onih sto podrzavaju nezavisnost CG cirka 88405, Srba ima 51670. Nista od separacije za velikosrbe :( :D
Last edited by Maverick78 on 30/01/2013 19:45, edited 1 time in total.
strndzov

#643 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by strndzov »

koliko ima ovih sto se iznjasavaju kao muslimani?
Maverick78

#644 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Maverick78 »

Ne znam tacno, ima gore podaci detaljno, ali Muslimani su tek za nezavinsu Crnu Goru (pisali su se kao crnogorski Muslimani), jace nego Bosnjaci.
strndzov

#645 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by strndzov »

pa sto ih stavljas sa bosnjacima, logicno bi bilo da si ih stavio sa crnogorcima ako se tako iznjasavaju kao sto tvrdis
Maverick78

#646 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Maverick78 »

Izjasnili su se kao Muslimani, ja sam napisao crnogorski Muslimani, ali vidim sada u popisu tamo pise samo Muslimani. Moja greska. Helem, stavi ih gdje hoces, nista od cjepanja Crne Gore za velikosrpsko smece koje to sigurno sanja, sorry :( :mrgreen:
strndzov

#647 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by strndzov »

Maverick78 wrote:Izjasnili su se kao Muslimani, ja sam napisao crnogorski Muslimani, ali vidim sada u popisu tamo tamo pise samo Muslimani. Moja greska. Helem, stavi ih gdje hoces, nista od cjepanja Crne Gore za velikosrpsko smece koje to sigurno sanja, sorry :( :mrgreen:
A ko pominje cepanje bilo cega i sta to traze ti velikosrbi.ja vidim da samo muftija nesto trazi
Maverick78

#648 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Maverick78 »

Pa vidim gore neki pominju neke teze, ako se stvori Sandzak u CG, onda bi to velikosrbi mogi da iskoriste i za neko separatisanje, sta li. Kao navodno su vecina tu i u toj nekoj novoj regiji bi to imalo potencijal za neki referendum o otcjepljenju. Citaj malo prethpodne postove, a ne samo upadnes ko s kruske. Helem, eno po popisu stanovnistva Srbi nisu tu vecina, tako da vlazni snovi mogu samo to i ostati :oops:

A Zukorlic je valjda rekao, da citiram samo: "Da sam neprijatelj Crnoj Gori onda bi ona to odavno osjetila mnogo jače, ali nisam, jer u toj državi žive Bošnjaci, a ja ne želim da Bošnjaci ruše Crnu Goru ili neku drugu državu"

Znaci Bosnjaci + Muslimani + Crnogorci + Albanci = nista od tog nekog potencijalnog separatizma za velikosrbe :D . Sandzak u slucaju da nastane kao neka prekogranicna regija bi ostao u sastavu CG :oops: :D
strndzov

#649 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by strndzov »

covek je pomenuo autonomiju za srbe a ti to shvatio kao otcepljenje i neke referendume
Maverick78

#650 Re: Dogadaji u Crnoj Gori

Post by Maverick78 »

Hebiga, iskustvo iz proslosti nam govori tako :oops: Tu odmah proradi srbovanje i ocas posla neke tamo SAO uz zelju za "pripajanjem Velikoj Srbiji" :D . Uostalom, vrlo dobro znamo ko je glasao protiv nezavisnosti Crne Gore, tako da razlog za sumnju u velikosrpski fasizam i separatizam mora da postoji :oops: . Da ne pricam kako te raznorazne SAO iz proslosti ostadose etnicki ciste od drugih i drugacijih.

Helem, sve i da to zele, u nekoj buducoj sandzackoj autonomiji to ne moze proci, jer bi vecina bila samo za prekogranicnu regiju u okviru CG, nikakav separatizam. Mogu da zive tu normalno kao i svi drugi i to je to.
Post Reply