Kvalifikacije za SP 2014

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked
vulkan777

#626 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by vulkan777 »

Može li meni neko reći je li obavezno da evropske/svjetske reprezentacije igraju kvalifikacije za prvenstva? Ja stvarno pratim fudbal i razumijem se, ali odavno se pitam zašto reprezentacije kao San Marino(koji u kvalifikacijama za Euro 2012 nije zabio nijedan gol, a primio je 49),Farski Otoci,Andora,Malta itd. igraju kvalifikacije. Meni bi bilo mučenje igrati za repku i po utakmici primati 5+ golova, a ništa zabijati. I svake kvalifikacije ista priča. Kakav njima onda značaj ima uopšte igrati kvalifikacije kad znaju da će biti zadnji i primit bruku golova?!
perfect_guy

#627 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by perfect_guy »

vulkan777 wrote:Može li meni neko reći je li obavezno da evropske/svjetske reprezentacije igraju kvalifikacije za prvenstva? Ja stvarno pratim fudbal i razumijem se, ali odavno se pitam zašto reprezentacije kao San Marino(koji u kvalifikacijama za Euro 2012 nije zabio nijedan gol, a primio je 49),Farski Otoci,Andora,Malta itd. igraju kvalifikacije. Meni bi bilo mučenje igrati za repku i po utakmici primati 5+ golova, a ništa zabijati. I svake kvalifikacije ista priča. Kakav njima onda značaj ima uopšte igrati kvalifikacije kad znaju da će biti zadnji i primit bruku golova?!
papua nova gvineja u zadnje 4 godine nije odigrala nijednu zvaničnu tekmu i zato ih uopšte nema na rang listi. Dakle ako si član fife, bar s te strane ti je neka vrsta obaveze da igraš. A svaka zona (osim možda južne amerike) ima takvih reprezentacija
vulkan777

#628 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by vulkan777 »

perfect_guy wrote:
vulkan777 wrote:Može li meni neko reći je li obavezno da evropske/svjetske reprezentacije igraju kvalifikacije za prvenstva? Ja stvarno pratim fudbal i razumijem se, ali odavno se pitam zašto reprezentacije kao San Marino(koji u kvalifikacijama za Euro 2012 nije zabio nijedan gol, a primio je 49),Farski Otoci,Andora,Malta itd. igraju kvalifikacije. Meni bi bilo mučenje igrati za repku i po utakmici primati 5+ golova, a ništa zabijati. I svake kvalifikacije ista priča. Kakav njima onda značaj ima uopšte igrati kvalifikacije kad znaju da će biti zadnji i primit bruku golova?!
papua nova gvineja u zadnje 4 godine nije odigrala nijednu zvaničnu tekmu i zato ih uopšte nema na rang listi. Dakle ako si član fife, bar s te strane ti je neka vrsta obaveze da igraš. A svaka zona (osim možda južne amerike) ima takvih reprezentacija
Znam da ima svugdje takvih reprezentacija, ali kakve njima fajde da budu član FIFA-e kad oni svojim učešćem na kvalifikacijama samo pomažu drugim reprezentacija da prođu, a sebe brukaju. Ja da sam na njihovom mjestu prestao bih biti član FIFA-e i ostavio se čorava posla!
Jack Be Nimble

#629 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Jack Be Nimble »

Sto se tice San Marina, Andore, itd oni trebaju imati kvalifikacije da bi usli u kvalifikacije. Tako bi se i smanjio broj medjunarodnih utakmica.
cyprus

#630 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Jack Be Nimble wrote:Sto se tice San Marina, Andore, itd oni trebaju imati kvalifikacije da bi usli u kvalifikacije. Tako bi se i smanjio broj medjunarodnih utakmica.
Pa baš zbog toga je to loša ideja :roll:

Možda nama to zvuči bezveze, ali više od polovine svjetskih reprezentacija se vodi geslom ''važno je učestvovati'' i za te zemlje i njihove fudbalere ti nastupi stvarno znače nešto. A na isti način kad provlačiš logiku ''zašto San Marino igra kvalifikacije'', onda se možeš zapitati i zašto bi mi igrali EP i SP, sve i kad bi se plasirali, kad nemamo nikakve šanse da budemo prvaci i kad bi nas tamo vjerovatno kantali :-) . Još bolji primjer smo mi na Olimpijadi. Sad se kao trebamo povuć zato što realno ne možemo meda? :-)
Jack Be Nimble

#631 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Jack Be Nimble »

cyprus wrote:
Jack Be Nimble wrote:Sto se tice San Marina, Andore, itd oni trebaju imati kvalifikacije da bi usli u kvalifikacije. Tako bi se i smanjio broj medjunarodnih utakmica.

Možda nama to zvuči bezveze, ali više od polovine svjetskih reprezentacija se vodi geslom ''važno je učestvovati'' i za te zemlje i njihove fudbalere ti nastupi stvarno znače nešto. A na isti način kad provlačiš logiku ''zašto San Marino igra kvalifikacije'', onda se možeš zapitati i zašto bi mi igrali EP i SP, sve i kad bi se plasirali, kad nemamo nikakve šanse da budemo prvaci i kad bi nas tamo vjerovatno kantali :-) . Još bolji primjer smo mi na Olimpijadi. Sad se kao trebamo povuć zato što realno ne možemo meda? :-)

Sto se mene tice ja bi smanjio SP na nekih 24 tima :-).

EP prvenstvo ima 15 ili 14 timova pa ako smo medju tih 15 ili 14, super! Takvo je prvenstvo da ce se uvijek naci jedna ekipa da im se busi mreza i neka se nadju. Tako bi se i u kvalifikacijama trebao naci jedan San Marino. Bice lose kada se EP prebaci na 24 ukupna tima pa ce biti dvije, mozda tri repke koje su tu samo za kantanje :roll:.
cyprus

#632 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

CONCACAF - Drugo kolo drugog kruga kvalifikacija

Sa manjim zakašnjenjem, evo izbacujem rezultate i analizu proteklog kola u CONCACAF zoni. Nažalost, već je vidljivo da nastavak ove faze u većini grupa neće donijeti neku veliku rezultatsku neizvjesnost. Naime, u 4 od 6 grupa se već sa velikom sigurnošću može govoriti o prvoplasiranim. Naravno, tek je drugo kolo odigrano i teoretski se svašta moguće, ali po dosada prikazanom, velikih dilema neće biti.
Vodeći u grupi A je El Salvador, koji iako evidentno ne igra punom parom, mislim da neće imati problema da prođe u narednu fazu. U ovom kolu je ostvario gostujuću pobjedu na Kajmanskim Ostrvima od 4:1, međutim svi golovi su postignuti u drugom poluvremenu. A jedini remi u ovom kolu je odigran u drugoj utakmici ove grupe između Dominikanske Republike i Surinama (1:1).
Grupa B je jedna od rijetkih u kojoj se ne može sa velikom sigurnošću govoriti o prvom mjestu. O njemu će u direktnim duelima odlučiti Gvajana i Trinidad, koji dosad imaju po 6 bodova. U ovom kolu Trinidad je trijumfovao na Barbadosu, a Gvajana kući protiv Bermude.
U grupi C je evidentan prolazak Paname. To su pokazali već u svom prvom nastupu kada su u gostima savladali Nikaragvu sa 2:1 u utakmici koja im je važila za najtežu u ovoj fazi.
U grupi D Kanada suvereno krči put ka prvom mjestu, koje mislim nakon ovog kola više ne dolazi u pitanje. Gostujuća pobjeda protiv Portorika od 3:0, zasigurno je pokazala superiornost Kanađana u grupi. Istina, još uvijek imaju pratioca u vidu Sent Kitsa i Nevisa, koji je također u gostima savladao Sent Luciju, ali zbog velike razlike u kvaliteti i širini igračkog kadra, mislim da sjevernjaci neće imati većih problema.
U grupi E je u utorak odigrana samo jedna utakmica, međutim i ona je dovoljna da se konstatuje vrlo izvjesno prvo mjesto Gvatemale, koja je porazila susjedni Beliz u gostima sa 2:1. Rezulat zaostale utakmice između Sent Vinsenta i Grenade ne bi trebao značajnije uticat na razvoj borbe za prvo mjesto.
Grupa F je daleko najefikasnija. Iako se pred početak kvalifikacija Haiti ovdje nametao kao apsolutni favorit, još uvijek ne smijemo otpisati ni Antigvu i Barbudu, koja se pokazala kao napadački vrlo solidna ekipa. Antigva je u ovom kolu demolirala Američka Djevičanska Ostrva sa 8:1, a Haiti dosta teže nego što rezultat govori (2:4) u gostima savladao Kurasao, tako da su ove dvije selekcije bodovno poravnate na vrhu.

Grupa A

Dominikanska Republika - Surinam 1:1
Ozuna 68', Mando 25'

Kajmanska Ostrva - El Salvador 1:4
Ebanks 73' / Bautista 49', Anaya 62', Anaya 80', Garcia 90+3'

Image

Grupa B

Barbados - Trinidad i Tobago 0:2
Daniel 20', Roberts 69'

Gvajana - Bermuda 2:1
Mills 50', Mills 60' / Smith 90'

Image

Grupa C

Nikaragva - Panama 1:2
Torres ag18' / Tejada 7', Perez 50'

Image

Grupa D

Sent Lucija - Sent Kits i Nevis 2:4
Pierre 65', Valcin 84' / Lake 7', Francis 12', Mitchum 15', Elliott 44'

Portoriko - Kanada 0:3
Hume 41', Jackson 84', Ricketts 89'

Image

Grupa E

Beliz - Gvatemala 1:2
McCaulay 76' / Cabrera 4', Lopez 75'

Grenada - Sent Vinsent i Grenadini (16. septembar)

Image

Grupa F

Američka Djevičanska Ostrva - Antigva i Barbuda 1:8
Brown 48' / Christian 18', Byers 38', Cochrane 47', Byers 49', Dublin 54', Byers 57', Burton 68', Burton 82'

Kurasao - Haiti 2:4
Colina 28', Zimmerman 43' / Lafrance 37', Marcelin 58', Gurrier 60', Zimmerman ag80'

Image

Sljedeća dva kola u ovoj zoni se igraju 7. i 11. oktobra.
El_comadante

#633 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by El_comadante »

cyprus wrote:

a vidiš sa druge strane na svima kontinetima osim Europe mali timovi igraju predkvalifikacija pa zašto nebi i kod nas u Europi. mislim da bi bilo interesantnije jer nebi bilo "sigurnih" utakmica a i zaštiti li bi se klubovi koji ipak plačaju te igrače jer bi ovi imali manji borj utakmica za reprezentaciju.
El_comadante

#634 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by El_comadante »

PS:

ja bih uveo slično kao u Aziji ili recimo SJ. Amreici da se igraju prekvalifikacija i da krenu igrati ovi najslabiji i onda bi i njima bilo interesantno igrati jer bi i oni tada dali gol pa i pobjedili nekoga i meni kao gleado cu bi bilo interesantniji jer u Europi kvalifikacije traju godinu i po pa zaboravim skim smo u grupi a ne šta dalje.
Obuca9

#635 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Obuca9 »

A jebiga, ti eto ne bi volio da sa svog posla, gdje inače radiš, par puta godišnje uzmeš slobodno i odeš igrati za reprezentaciju. Pa u svakom ciklusu odeš bar jednoj velikoj sili na noge? Ti eto ne bi volio istrčati na Wembley i igrati protiv Wayne Rooneya, samo zato što znaš da će ti on sam zabiti 5 komada?
Baudelaire

#636 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

hz__semir wrote:
A jebiga, ti eto ne bi volio da sa svog posla, gdje inače radiš, par puta godišnje uzmeš slobodno i odeš igrati za reprezentaciju. Pa u svakom ciklusu odeš bar jednoj velikoj sili na noge? Ti eto ne bi volio istrčati na Wembley i igrati protiv Wayne Rooneya, samo zato što znaš da će ti on sam zabiti 5 komada?
:thumbup: Ne volim moderni fudbal, previše ljudi hoće da im se ugodi, koji veze sa tim sportom nemaju. Hej, nama u Bosni smeta San Marino, nikakve veze od 2005 sa njima nemamo što se fudbala tiče.
cyprus

#637 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

A tema današnje emisije je kvalifikaciona utakmica između Dominikanske Republike i Surinama. Razlog za odabir baš ovog duela leži u činjenici da je ovo jedan od rijetkih parova u proteklom kolu CONCACAF kvalifikacija, koji je donio kakvu takvu neizvjesnost. Iako ove slekcije nisu favoriti za prvo mjesto u grupi, pored vrlo jakog El Salvadora, igrama ovih dvaju selekcija u ovim kvalifikacijama, njihovi navijači mogu biti relativno zadovoljni. U prvom kolu Surinam je savladao Kajmanska Ostrva na svom terenu, dok je Dominikanska Republika pružila neočekivano jak otpor favoriziranim Salvadorcima na gostujućem terenu, zabilježivši minimalan poraz od 3:2. To je učinilo ovaj duel u domikanskom gradu San Cristobalu, koji se nalazi nešto zapadnije od glavnog grada Santo Dominga, prilično zanimljivim sa aspekta rezultatske neizvjesnosti, ali i zadržavanja kakvih takvih šansi za osvajanje prvog mjesta u kvalifikacionoj grupi A za obje reprezentacije. Zanimljivo je i to, da je ovo bio i prvi meč u historiji između ove dvije državne selekcije.

Sama utakmica je donijela dva dosta različita poluvremena. U prvom nije bilo većih prilika, osim naravno vodećeg pogotka gostiju. Nakon što je surinamski napadač Stefano Rijssel srušen u šesnaestercu od strane Cesara Garcie, Friso Mando, inače odbrambeni igrač, pogađa sa bijele tačke. Tako je postigao svoj drugi gol u ovim kvalifikacijama, što ga čini najboljim (i jedinim) strijelcem svoje reprezentacije. Drugo poluvrijeme je donijelo totalnu ofanzivu domaćih, koji su propustili nekoliko odličnih prilika. Važan trenutak se desio u 56. minuti kada je izašao Rodriguez, inače fudbaler FK Modriče, a umjesto njega ušao Erick Ozuna. Desetak minuta kasnije, Ozuna je postigao izjednačujući pogodak i time, ispostavilo se, postavio konačni rezultat 1:1. Dominikanska Republika je odigrala ovu utakmicu bolje, posebno u drugom poluvremenu, pa samim tim je i nezadovoljnija ovim bodom.

Surinam nakon dva kola ima 4 boda u grupi A, koja ga drže na drugoj poziciji. Međutim, ti bodovi su dobijeni zahvaljujući golovima iz penala. To, između ostalog, govori da ova reprezentacija objektivno nema kvalitetu da se može nositi sa jakim El Salvadorom. Njihovi dueli u posljednja dva kola će vjerovatno biti odlučujući za prvu poziciju i plasman u treću fazu kvalifikacija, tako da možda ne treba prejudicirati njihov ishod, iako razlika u kvaliteti je očigledna. Dominikanska Republika, s druge strane, i pored solidnih igara u prva dva kola, za prvim na tabeli već zaostaje 5 bodova, što će biti gotovo pa nemoguće nadoknaditi. Ipak, kako fudbal ne spada među najpopularnije sportove u ovoj državi, to im nije ni cilj od velike važnosti. U sljedećem kolu dočekuju El Salvador na svom terenu, a ako eventualno ostvare podvig i pobjede, mogli bi se uključiti u borbu za prvo mjesto, međutim to je ipak malo vjerovatno. S druge strane, Surinam gostuje na Kajmanskim Ostrvima i ako gaji ambicije o stizanju Salvadora, u toj utakmici mora odnijeti pobjedu.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA Image - SURINAM Image 1:1

Tabela (grupa A):
Image

Datum: 06. 09. 2011.
Vrijeme: 15:00 (UTC-4)
Stadion: Estadio Panamericano (San Cristobal - Dominikanska Republika)
Gledalaca: 2200
Sudija: Raul Castro (HON)

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: M. Lloyd, R. RamirezImage, R. Cruz, C. Garcia, D. Peralta, C. Ledesma (90' H. Martinez), L. Espinal, K. Severino, J. FañaImage, K. Rodriguez (56' E. Ozuna), F. CasanovaImage (64' I. Navarro). Selektor: Clemente Hernandez

SURINAM: O. Huiswoud, F. Mando, V. Felter, G. Alleyne (66' A. Kock), N. KwasieImage (78' J. Baja), F. van Dijk, G. Waal , G. PokieImage, S. RijsselImage, E. Esperance (79' G. Drenthe), M. Pinas (69' O. Anautan). Selektor: Kenneth Jaliens

0:1 Friso Mando (25')
1:1 Erick Ozuna (68')

respo

#638 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by respo »

joj vam suplje price oko san marina
zadnje kolo ovo je dokaz sto igraju i te male
sta uradi luxemburg albaniji?
jel moze i san marino isto uraditi moze
kad ne zna se al moze
lihtenstajn pobjedi latvijce cini mi se ili tako nesto
zbog toga se i igra fudbal

ako vam smeta to onda ajmo odabrati da spanije francuska engleska njemacka italija holandija i sta ti ja znam ko ne igra nikako nek uvijek idu direktno na euro ili svjetsko

ne zaboravimo euro 92-e
danci sa plaze do kraja odose a nisu se ni kvalifikovali
mikogoago

#639 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by mikogoago »

respo wrote:
ako vam smeta to onda ajmo odabrati da spanije francuska engleska njemacka italija holandija i sta ti ja znam ko ne igra nikako nek uvijek idu direktno na euro ili svjetsko
E jebiga onda bi to bio EUROSONG :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
respo

#640 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by respo »

pa tako ispade kod ovih sto se pitaju za san marino
kontaju mala repka pa ajde kroz neke predkvalifikacije
trebala je onda i crna gora a oni u drugj trecoj godini postojanja remizira sa englezima sto nije uspjelo mnogo vecim reprezentacijama
Frooteky

#641 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Frooteky »

Čuj za ovog iz Modriče :lol: :lol: :lol: otkud pare do Kariba frajeru :oops:
Baudelaire

#642 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

Frooteky wrote:Čuj za ovog iz Modriče :lol: :lol: :lol: otkud pare do Kariba frajeru :oops:
Ja sam tako umro od smijeha kad se igrao Azijski kup nacija, i čini mi se reprezentacija Uzbekistana da je bila, kad ulazi sa klupe nekakav igrač bihaćkog Jedinstva. Ja kad se nisam sa stolice prevrnuo :D
Frooteky

#643 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Frooteky »

Baudelaire wrote:
Frooteky wrote:Čuj za ovog iz Modriče :lol: :lol: :lol: otkud pare do Kariba frajeru :oops:
Ja sam tako umro od smijeha kad se igrao Azijski kup nacija, i čini mi se reprezentacija Uzbekistana da je bila, kad ulazi sa klupe nekakav igrač bihaćkog Jedinstva. Ja kad se nisam sa stolice prevrnuo :D
jes jes i u jedinstvu je bio al nije Uzbekistanac nego arap neki Bahrein, Jordan tako nesto :mrgreen: a Zemun (ispravite me ako grijesim) ima jednog Sjevrno Korejca ili je imao, igro čojk na svjetskom :lol:
Baudelaire

#644 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Baudelaire »

Arap neki, upravu si, samo se ne mogu sjetiti reprezentacije. Može biti Jordan :D
Erzsebet

#645 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Erzsebet »

San Marino ima jedan bod iz kvalifikacija, koji je osvojio u Estoniji još prije desetak godina, ne znam tačno koliko, dok recimo Luksemburg redovno otkida bodove favoritima. Prošli put su pobijedili Švicarsku u gostima, ovaj put Albaniju. Možda u nekim narednim godinama zabilježe i još koju pobjedu.
El_comadante

#646 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by El_comadante »

Erzsebet wrote:
San Marino ima jedan bod iz kvalifikacija, koji je osvojio u Estoniji još prije desetak godina, ne znam tačno koliko, dok recimo Luksemburg redovno otkida bodove favoritima. Prošli put su pobijedili Švicarsku u gostima, ovaj put Albaniju. Možda u nekim narednim godinama zabilježe i još koju pobjedu.
a zar nebi bilo bolje navijacu san marina i luksamburga igra pretkvalifikacija i nekoga i pobjedio svake druge godine neko ovako svakih 10 godina uyeti bod ili tri
cyprus

#647 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by cyprus »

Baudelaire wrote:Arap neki, upravu si, samo se ne mogu sjetiti reprezentacije. Može biti Jordan :D
Kuvajt ;-) http://www.uskportal.ba/index.php?strea ... t&vid=3907
Frooteky wrote:a Zemun (ispravite me ako grijesim) ima jednog Sjevrno Korejca ili je imao, igro čojk na svjetskom :lol:
Nije Zemun, čini mi se da je Bežanija, al za to nisam siguran :mrgreen:
Erzsebet wrote:San Marino ima jedan bod iz kvalifikacija, koji je osvojio u Estoniji još prije desetak godina, ne znam tačno koliko, dok recimo Luksemburg redovno otkida bodove favoritima. Prošli put su pobijedili Švicarsku u gostima, ovaj put Albaniju. Možda u nekim narednim godinama zabilježe i još koju pobjedu.
Latviji ;-) Al i prije 20-tak godina čini mi se, izvukli su bod i Turcima :D
Frooteky

#648 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Frooteky »

Jeste Bežanija Hong Yong Jo
respo

#649 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by respo »

mene je uvijek interesovalo zasto recimo neki klub ovdje ne bi uzimao te tamo neke reprezentativce iz uzbekistana jordana zimbabvea i tako te egzoticne zemlje sirom svijeta

po meni prvo sto bi se culo za taj klub u tim zemljama znaci znacajna promocija a mozda se i ubode kakav kvalitet
da imam klub bio bi mali un :)
i mislim da bi drzao rekord koliko je nacija igralo za njega
izmedju ostalog postoji li kakav podatak o ovome za koji je klub igralo najvise razlicitih nacija
Frooteky

#650 Re: Kvalifikacije za SP 2014

Post by Frooteky »

respo wrote:mene je uvijek interesovalo zasto recimo neki klub ovdje ne bi uzimao te tamo neke reprezentativce iz uzbekistana jordana zimbabvea i tako te egzoticne zemlje sirom svijeta

po meni prvo sto bi se culo za taj klub u tim zemljama znaci znacajna promocija a mozda se i ubode kakav kvalitet
da imam klub bio bi mali un :)
i mislim da bi drzao rekord koliko je nacija igralo za njega
izmedju ostalog postoji li kakav podatak o ovome za koji je klub igralo najvise razlicitih nacija
Ja znam da je za Arsenal izlazilo po 11 ne engleza :lol:
Locked