Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post Reply

Tko bi trebao biti predjedavajući Vijeća ministara BiH

Slavo Kukić
116
64%
Mladen Ivanković Lijanović
8
4%
Borjana Krišto
22
12%
Nitko od navedenih
36
20%

Total votes: 182

Laus

#626 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Laus »

Laus wrote:
zavrzlama wrote:
podrzavanjem Kukica iz rs-a,dodik moze dobiti povlastice od EU,a podrzavanjem nekog pro-hadezeovskog kandidata nista....
Apsolutno.
ALI
Pitanje je da li EU ima namjeru da gura SDPovog kandidata i pitanje je da li EU gura Dodika da gura kandidata hrvatskih predstavnika. Dodik nista ne radi za nista. :-D I ne prelazi bez potrebe preko stvari poput flase u glavu u Sirokom Brijegu. Da se to desilo u SA bilo bi atentat. Pozadina sigurno postoji.

Vidice se ubrzo koliko jaku pozadinu ima SDP.
Kao sto rekoh
Inzko: MZ se neće miješati u formiranje vlasti u BiH
Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko tvrdi da se međunarodna zajednica neće miješati u formiranje vlasti u BiH, a informacije o njegovoj navodnoj spremnosti da poništi entitetsko glasanje naziva spekulacijama.

Govoreći o provođenju političke platforme koju su potpisale četiri stranke, a kojom se ignoriše jedan tradicionalni model, odnosno "dejtonski šablon" uspostavljanja vlasti u BiH, Inzko kaže da platforma ima šansu ali je jako delikatno pitanje oko Hrvata.

"Dejtonski šablon kaže da u vlasti moraju biti zastupljena sva tri konstitutivna naroda. Platforma ima šansu, ali jako je delikatno pitanje oko Hrvata. Nova federalna vlada uskoro će obilježiti 100 dana svoga rada, pa neka javnost ocijeni da li je uspješna ili ne", rekao je Inzko za "Politiku".

Inzko je najavio da će se pitanjem položaja Hrvata "ozbiljnije" pozabaviti odmah nakon što BiH dobije izvršnu vlast. "U svakom slučaju neke stvari se moraju mijenjati i zato ću ja, odmah poslije konstituisanja vlasti, razmisliti kako se to može popraviti. Hrvat mora biti na čelu Savjeta ministara BiH i ja to podržavam, a HDZ treba da predloži jednog jakog kandidata", dodao je Inzko.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#627 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by plain vanilla »

Je li rekao da ministar VP mora biti Srbin?
Irvinovo stado

#628 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Irvinovo stado »

convict wrote:
Ovako bih ja da sam selektor:
Vanjski poslovi - Z. Lagumdžija
Sigurnost - D. Vikić
Odbrana - J. Divjak
Finansije - S. Cenić
Pravda - K. Trnka
Vanjska trgovina i ekonomski odnosi - D. Stojanov
Komunikacije i promet - M. Kušljugić
Ljudska prava i izbjeglice - F. Banjanović
Civilni poslovi - F. Topić
:bih:
Ajme... Zlatko i Fadil Banjanovic :-) :-) Ostalo i nije tako lose...
Laus

#629 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Laus »

plain vanilla wrote:Je li rekao da ministar VP mora biti Srbin?
Nije, to je rekao Dodik.
mO k3

#630 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by mO k3 »

HDZ treba da predloži jednog jakog kandidata", dodao je Inzko.
znaci kristo otpada.... cvoka otpada, ljubica cvokina ljubavnica otpada iz ove politicke HDZ/HDZ1990 elite koga imaju jos??
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#631 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by prljavi Hare »

Laus wrote:
Nije, to je rekao Dodik.
Image
prljavi Hare

#632 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by prljavi Hare »

Corto Maltese wrote:
headbanger wrote:ma nije dzaba covic oslobodjen u slucaju eronet, a fol podize se druga optuznica koja sluzi kao opomena ako ne bude slusao, tako da ce hdz podrzati Kukica
Ne'š mi kas'ti da to platformaši preko sudova reketiraju neposlušne stranke!? Jupi, reketiranje neistomišljenika i zavisno sudstvo, to je ono što ovom narodu i ovoj zemlji fali!

Sve će se to popraviti kada NS dođe na vlast,a to će se otprililke dogoditi kada se Transformersi pojave
na zemlji! :D
Irvinovo stado

#633 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Irvinovo stado »

prljavi Hare wrote:
Corto Maltese wrote:
headbanger wrote:ma nije dzaba covic oslobodjen u slucaju eronet, a fol podize se druga optuznica koja sluzi kao opomena ako ne bude slusao, tako da ce hdz podrzati Kukica
Ne'š mi kas'ti da to platformaši preko sudova reketiraju neposlušne stranke!? Jupi, reketiranje neistomišljenika i zavisno sudstvo, to je ono što ovom narodu i ovoj zemlji fali!

Sve će se to popraviti kada NS dođe na vlast,a to će se otprililke dogoditi kada se Transformersi pojave
na zemlji! :D
Nisi u toku... Pojavili su se :D

Image
plain vanilla

#634 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by plain vanilla »

Laus wrote:
Nije, to je rekao Dodik.
e ako je preCjednik rekao, onda ne moze biti drugacije :D
sarajevsko pivo II

#635 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by sarajevsko pivo II »

Nije rekao jer se to podrazumijeva a ako bude potrebnoi reći će.Logično je da ministar vanjskih poslova treba biti Srbin.
Laus

#636 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Laus »

plain vanilla wrote:
Laus wrote:
Nije, to je rekao Dodik.
e ako je preCjednik rekao, onda ne moze biti drugacije :D
Vjerovatno.
plain vanilla

#637 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by plain vanilla »

sarajevsko pivo II wrote:
Nije rekao jer se to podrazumijeva a ako bude potrebnoi reći će.Logično je da ministar vanjskih poslova treba biti Srbin.
koja je to logika?
andromeda101

#638 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by andromeda101 »

Ima li negdje u Daytonu da te Srbe, Hrvate mogu samo birati/predlagati iskljucivo Srbi i Hrvati. Postujuci "slovo" Daytona kao sto nam je Dodik i Covic rekao, a ne "duh"?

Posto su ovo drzavne funkcije, ima li isto nesto u zakonu gdje te izabrane osobe moraju djelovati u skladu i interesu drzave BiH, a ne naroda koji oni predstavljaju?

T.j. ako su izabrani na drzavnu funkciju treba da predstavljaju sve narode (ne samo svoj) i narodnosti (ne samo ova 3) ove drzave.
prljavi Hare

#639 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by prljavi Hare »

Ma ne mora Mile to ni reći,dovoljno je da pomisli.....i to je tako!'Ta će ko,ako on tako kaže!A čudi me
ako nije rekao,svašta on kaže! :lol:
and

#640 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by and »

kao što je logično da ministar finansija mora biti hdz-ovac . :mrgreen:i mora imati podršku najmanje 3 od 4 kladionice iz hercegovine
prljavi Hare

#641 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by prljavi Hare »

ХДЗ 1990: МАЛИ ИЗГЛЕДИ ЗА МЕЂУСТРАНАЧКЕ РАЗГОВОРЕ

У ХДЗ-у 1990 сматрају да су мало вјероватни међустраначки разговори и договори о формирању парламентарне већине прије одржавања сједнице Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ на којој ће бити гласано о подршци кандидату Предсједништва БиХ за предсједавајућег Савјета министара БиХ Слави Кукићу.
Инфо | 19:05 04/07/2011 | Извор: СРНА

Портпарол ХДЗ-а 1990 Весо Вегар оцијенио је у изјави Срни да странке потписнице Платформе настоје да максимално "отегну" одржавање сједнице Колегијума Представничког дома, као и сједнице тог дома, наводећи да крше прописану процедуру само да би тренутак када ће Кукићу бити ускраћена подршка био пролонгиран.

Вегар истиче да ова странка очекује да сједница Дома буде што прије одржана, те да након тога Предсједништво БиХ одговорно предложи кандидата из блока ХДЗ БиХ-ХДЗ 1990.

Потпредсједник ХДЗ-а БиХ Маринко Чавара изјавио је Срни да је ова странка спремна и на разговор и на договор о формирању државне власти, али да нису спремни да прихвате "уцјене и ултиматуме" странака Платформе које су до сада онемогућавале договор.

"Захтјев СДА да интервенише ОХР показује зашто они опструишу избор мандатара. Наметање нелегитимног хрватског представника Славе Кукића јасно показује да они провоцирају интервенцију високог преставника да би, отежавањем избора и стварањем веће кризе у БиХ, било нормално доношење одлука ОХР-а", сматра Чавара.

Он је апеловао да "здраве снаге" странака Платформе граде БиХ на основу компромиса и договора, без уцјена и ултиматума који је, како је оцијенио, постао нормалан начин разговора ових странака.

Потврђивање Кукићевог именовања на сједници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ 29. јуна није добило потребан број гласова посланика из Републике Српске, а након што ни Колегијум Представничког дома није постигао сагласност у вези са овим питањем, коначну одлуку о Кукићевој кандидатури даће посланици у новом кругу гласања.

Предсједништво БиХ предложило је Славу Кукића за предсједавајућег Савјета министара прегласавањем српског члана Небојше Радмановића.

Ако у наредних седам дана не буде постигнут компромис парламентарних странака у вези са предсједавајућим Савјета министара, СДА, СДП, Народна странка "Радом за бољитак" и ХСП обратиће се писаним путем високом представнику у БиХ Валентину Инцку да би се ОХР укључио у рјешавање овог питања, рекао је замјеник предсједника СДА Асим Сарајлић.

В.Ч.

Počele se i ove minorne opozicione stranke petljati u formiranje VM! :D Još poziva ovaj Čavara
"zdrave snage" platforme na kompromis i tako to.
Pošto nije bilo objavljivano ovih dana u medijima ko se to sve iz stranaka platforme razbolio,ja im kao
sugrađanin želim brzo ozdravljenje i povratak na svoja radna mjesta,a ovim "zdravim" da nastave savjesno
raditi svoj posao! :lol: :lol: :lol: :lol:
Skijaš

#642 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Skijaš »

prljavi Hare wrote:Он је апеловао да "здраве снаге" странака Платформе граде БиХ на основу компромиса и договора, без уцјена и ултиматума који је, како је оцијенио, постао нормалан начин разговора ових странака
Zdrave snage u HDZ1990 treba da okrenu leđa Dodikovom savezniku Čoviću i zajedno sa Sarajevom rade za bolje sutra svih naših naroda i građana.
prljavi Hare

#643 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by prljavi Hare »

Skijaš wrote:
prljavi Hare wrote:Он је апеловао да "здраве снаге" странака Платформе граде БиХ на основу компромиса и договора, без уцјена и ултиматума који је, како је оцијенио, постао нормалан начин разговора ових странака
Zdrave snage u HDZ1990 treba da okrenu leđa Dodikovom savezniku Čoviću i zajedno sa Sarajevom rade za bolje sutra svih naših naroda i građana.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: Ma naravno Skijaš,već znaš da ja volim ubaciti malo ironije,tu i tamo!
Iron Man! :lol: :lol: :lol: :bih:
Skijaš

#644 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Skijaš »

prljavi Hare wrote:
Skijaš wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: Ma naravno Skijaš,već znaš da ja volim ubaciti malo ironije,tu i tamo!
Iron Man! :lol: :lol: :lol: :bih:
:thumbup:
Laus

#645 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Laus »

Skijaš wrote:Vrijeme je da se međunarodna zajednica uključi i svojim konstruktivnim doprinosom pomogne pri dijalogu. Sve naravno treba da bude rezultat dogovora i međunarodna će zajednica biti maksimalno angažovana kako bi se što prije došlo do svima prihvatljivog kompromisa :-D
npr.
A šta je s činjenicom da stranke platforme insistiraju na kandidatu za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavi Kukiću iako je bilo očito da on nema podršku entitetske većine u Parlamentu BiH?

- Nemam ništa protiv Kukića, mislim da je jako sposoban pojedinac. Ali, predložiti ime nominiranog kandidata, bez poduzimanja koraka da bi tu osobu prihvatio širi i veći broj stranaka - to nije ozbiljan pristup formiranju vlasti.

Jeste li to rekli Tihiću i Lagumdžiji tokom posljednjih sastanaka?

- Moji razgovori s obojicom su privatni i svakom sam političkom lideru s kojim sam se sastao ovih dana izrazio isto razočarenje o kojem Vama sada govorim.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/interv ... -radi.html
Skijaš

#646 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Skijaš »

Laus wrote: npr.
Ne nego :

"Ako se pojavi neka mogućnost, ako stranke pokažu dovoljno ozbiljnosti jedna prema drugoj da angažman visokog predstavnika može pomoći, mi ćemo to potaknuti i ohrabriti. Ali, mi nismo u situaciji da stranke ozbiljno pregovaraju."

:-D
Laus

#647 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Laus »

A sta tu pise drugacije nego ono sto sam ja stavio ?
Dakle kad se pojavi ozbiljan hrvatski kandidat OHR moze pomoci. I uz to ocigledno ne misle da je Slavo neozbiljan, jer ga hvale, vec da su neozbiljni ovi sto su ga predlozili i sa kojima je razocaran.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#648 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Chmoljo »

što će reći da su Borjana ili Niko Svitava Lozančić ozbiljni? :mrgreen:
mO k3

#649 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by mO k3 »

Laus wrote:A sta tu pise drugacije nego ono sto sam ja stavio ?
Dakle kad se pojavi ozbiljan hrvatski kandidat OHR moze pomoci. I uz to ocigledno ne misle da je Slavo neozbiljan, jer ga hvale, vec da su neozbiljni ovi sto su ga predlozili i sa kojima je razocaran.
evo vlajki je ozbiljan hrvatski kandidat :) vlajki for the presidente
Laus

#650 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Laus »

Chmoljo wrote:što će reći da su Borjana ili Niko Svitava Lozančić ozbiljni? :mrgreen:
Nisam upoznat sa radom doticnih ali po nekoj logici ako je red za Hrvata na celu VM onda treba pregovarati sa legitimnim hrvatskim predstavnicima oko kandidata koji moze dobiti vecinu.
Post Reply