Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- KID
- KID
#627 Re: Uvoz auta
U vecini slucajeva pdv se placa na licu mjesta kod speditera odmah nakon zavrsenog carinjenja.Maystor wrote:Pitanje za @KID-a (ili nekog drugog ko zna): rekao si da je rok za carinjenje 15 dana od dana uvoza vozila. Koliki je rok nakon carinjenja da se uplati pdv i izvrši registracija vozila?
A sto se tice registracije, mozes ga registrovat kad god pozelis ili ga cak mozes prodat.
Sent from my LG-P700 using Tapatalk 2
- MOSALJOZE
#628 Re: Uvoz auta
E ovako.Otac mi zeli uvesti Golf 4 iz njemačke.Ne očekujem da mi pišete proceduru(jer zna šta treba)nego me zanima koliko koštaju ti troškovi dakle sve ono što ide uz auto
-
Selmir_Tz
#629 Re: Uvoz auta
Jel zna neko gdje se pravi Hyundai Santa Fe (neko 2002-2003 godište)? Brine me zbog carine, ako se ne pravi u EU pri uvozu bi morala da se plaća puna carina.
- KID
#630 Re: Uvoz auta
Imas carinsku deklaraciju na granici cca 70km, nakon toga homologaciju cca 260km, i jos ti ostaju papiri prilikom carinjenja cca 70km + carina i pdv...MOSALJOZE wrote:E ovako.Otac mi zeli uvesti Golf 4 iz njemačke.Ne očekujem da mi pišete proceduru(jer zna šta treba)nego me zanima koliko koštaju ti troškovi dakle sve ono što ide uz auto
- KID
#631 Re: Uvoz auta
Potrazi malo na internetu gdje imaju svoje fabrike... mislim da je Koreja.Selmir_Tz wrote:Jel zna neko gdje se pravi Hyundai Santa Fe (neko 2002-2003 godište)? Brine me zbog carine, ako se ne pravi u EU pri uvozu bi morala da se plaća puna carina.
- armin071
#632 Re: Uvoz auta
Mislim da se sada prave u Ceskoj a da li je i taj model nisam siguran. Mozda najbolje da nazoves u Hyundai direktno.Selmir_Tz wrote:Jel zna neko gdje se pravi Hyundai Santa Fe (neko 2002-2003 godište)? Brine me zbog carine, ako se ne pravi u EU pri uvozu bi morala da se plaća puna carina.
-
maximus68
#633 Re: Uvoz auta
Santa Fe se prvi u Koreji.
U EU se proizvodi samo i30 i ix35. U Turskoj i20.
Ako uzmeš auto negdje u EU a proizveden npr. u Češkoj, opet ne znači da će moći dobiti EUR1 da bi išlo bez carine kod nas.
U EU se proizvodi samo i30 i ix35. U Turskoj i20.
Ako uzmeš auto negdje u EU a proizveden npr. u Češkoj, opet ne znači da će moći dobiti EUR1 da bi išlo bez carine kod nas.
-
mart
#635 Re: Uvoz auta
Molim vas, ako neko zna proceduru. Strani drzavljanin uvozi svoj vlastiti auto koji je koristio vani, jer ga zeli koristiti u BiH. (ima dvojno drzavljanstvo, ovdje ga planira registrirati, jer ce promijeniti mjesto boravka, tj dolazi u BiH). Sta je EUR 1 certifikat i gdje se on nabavi.
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
- Erzsebet
#636 Re: Uvoz auta
To sve zavisi od države iz koje dolazi. U Njemačkoj će mu biti vrlo teško ako ne kupuje auto, dok u Holandiji može bez problema to izvaditi.mart wrote:Molim vas, ako neko zna proceduru. Strani drzavljanin uvozi svoj vlastiti auto koji je koristio vani, jer ga zeli koristiti u BiH. (ima dvojno drzavljanstvo, ovdje ga planira registrirati, jer ce promijeniti mjesto boravka, tj dolazi u BiH). Sta je EUR 1 certifikat i gdje se on nabavi.
Hvala unaprijed
Svi papiri trebaju biti na njega, dakle i izvozni, i uvozni, s tim da izvoznik treba biti on kao strani državljanin, a uvoznik on kao naš državljanin.
Ja sam uradio istu stvar prošlo ljeto, i bilo je dosta konfuzije, pogotovo jer neke ljude nisam mogao ubijediti da sam sebi prodajem auto
- dedovic.almir
#637 Re: Uvoz auta
Konto sam ocu dovest iz Njemacke golf 5 - znal ko kako ide procedura ?
-
neves
#638 Re: Uvoz auta
Raja interesuje me,ako auto u Švici platim 10 hiljada km,kolko ce me doci da ga dovezem u Sarajevo,sa svim putarinama i osalim stvarima,i naravno da ga stavim na nase table?Hvala
- Erzsebet
#639 Re: Uvoz auta
E jebiga, pročitajte temu obojica, nećemo sad svima ponaosob odgovarati iste stvari.
-
tomekson
#640 Re: Uvoz auta
molim vas bili mi neko mogao pojasniti koliko bi trebalo platiti dazbina ako bi uvezao auto iz njemacke konkretno skoda octavia od 2007g novije do 7500 eura
-
benjamin1992
#641 Re: Uvoz auta
Pozdrav, neko je spomenuo da se Mazde ne proizvode u EU, imaju predstavsnista u Europi ali ne i fabrike. Barem tako pise na Wikipediji. Konkretno radi se o Mazdi 3, godista 2004-2008. Trazeci po mobile.de, naiđem na ovo: http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ma ... rigin=PARK
U opisu vozila stoji "Deutsches Fahrzeug". Ne kontam sad, da li se pod tim "Deutsches Fahrzeug" misli da je pravljenja za njemacko trziste, il' je pak kojim slucajem napravljena u Njemačkoj, mada, kao sto rekoh nisam nigdje procitao da imaju svoje fabrike u EU, barem ne za model 3.
U opisu vozila stoji "Deutsches Fahrzeug". Ne kontam sad, da li se pod tim "Deutsches Fahrzeug" misli da je pravljenja za njemacko trziste, il' je pak kojim slucajem napravljena u Njemačkoj, mada, kao sto rekoh nisam nigdje procitao da imaju svoje fabrike u EU, barem ne za model 3.
- TDK-90
#642 Re: Uvoz auta
Misli se da auto ima Njemacke tablice tj. da je registrovan u Njemackoj, posto ima i dosta "Belgijskih" "Italijanskih" i "ostalih" autabenjamin1992 wrote:Pozdrav, neko je spomenuo da se Mazde ne proizvode u EU, imaju predstavsnista u Europi ali ne i fabrike. Barem tako pise na Wikipediji. Konkretno radi se o Mazdi 3, godista 2004-2008. Trazeci po mobile.de, naiđem na ovo: http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ma ... rigin=PARK
- KID
#643 Re: Uvoz auta
Boze dragi glupih pitanja... Kakve bolan tablice imaju veze za porijeklom vozila...TDK-90 wrote:Misli se da auto ima Njemacke tablice tj. da je registrovan u Njemackoj, posto ima i dosta "Belgijskih" "Italijanskih" i "ostalih" autabenjamin1992 wrote:Pozdrav, neko je spomenuo da se Mazde ne proizvode u EU, imaju predstavsnista u Europi ali ne i fabrike. Barem tako pise na Wikipediji. Konkretno radi se o Mazdi 3, godista 2004-2008. Trazeci po mobile.de, naiđem na ovo: http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ma ... rigin=PARK
Vozilo mora biti Europskog porijekla, tj. mora biti proizvedeno negdje u EU, i pored toga sto je vozilo proizvedeno u EU, onaj koji uvozi auto mora imati uz nega propisan dokaz o EU porijeklu (Eur.1 certifikat ili propisanu izjavu o porijeklu koja mora biti ukucana na fakturi)..
Tablice sa ovim namaju veze.. Imas Ssang Yong, Toyotu, Mazdu sa BIH tablicama, i po tvojoj logici su ta vozila BiH porijekla..
¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
- TDK-90
#644 Re: Uvoz auta
NE VRIJEDJAJ NEKULTURNI STVOREKID wrote:Boze dragi glupih pitanja... Kakve bolan tablice imaju veze za porijeklom vozila...TDK-90 wrote:Misli se da auto ima Njemacke tablice tj. da je registrovan u Njemackoj, posto ima i dosta "Belgijskih" "Italijanskih" i "ostalih" autabenjamin1992 wrote:Pozdrav, neko je spomenuo da se Mazde ne proizvode u EU, imaju predstavsnista u Europi ali ne i fabrike. Barem tako pise na Wikipediji. Konkretno radi se o Mazdi 3, godista 2004-2008. Trazeci po mobile.de, naiđem na ovo: http://suchen.mobile.de/auto-inserat/ma ... rigin=PARK
Vozilo mora biti Europskog porijekla, tj. mora biti proizvedeno negdje u EU, i pored toga sto je vozilo proizvedeno u EU, onaj koji uvozi auto mora imati uz nega propisan dokaz o EU porijeklu (Eur.1 certifikat ili propisanu izjavu o porijeklu koja mora biti ukucana na fakturi)..
Tablice sa ovim namaju veze.. Imas Ssang Yong, Toyotu, Mazdu sa BIH tablicama, i po tvojoj logici su ta vozila BiH porijekla..
¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
Ja sam dao odgovor sta u oglasu znaci deutsches fahrzeug" znaci auto koje je prijavljeno u Njemackoj To se navodi iz razloga sto se u Njemackoj takodjer prodaju vozila iz Belgije Italije Velike Britanije Holandije itd.... A gdje je koje vozilo proizvedeno to se moze tek na licu mjesta provjeriti.
Deutsches fahrzeug je vozilo registrovano u Njemackoj a proizvodjac moze biti bilo koja zemlja na mobile.de nema podataka o zemlji porijekla
-
benjamin1992
#645 Re: Uvoz auta
Hvala @TDK-90.
Izgleda da KID nije shvatio ni pitanje, a ni odgovor.
Izgleda da KID nije shvatio ni pitanje, a ni odgovor.
-
Selmir_Tz
#646 Re: Uvoz auta
Koliko bi me izašle dažbine na Nissan Xtrail 2.2dci, 2003-2004. godište? Nije mi jasno kako sad ide obračunavanje, on valjda nije porijeklom iz EU (ovdje na temi piše da se ne prave u EU), koja je tu carina i porez? Auto bi npr. bilo kupljeno od auto-kuće, dakle imao bi račun, povrat PDV-a (njemačkog MwSt), cijena bi bila nekih 4500-5500 eura?
Jel uvozio neko nešto slično da podijeli iskustva?
Jel uvozio neko nešto slično da podijeli iskustva?
-
kvazidrugar
#647 Re: Uvoz auta
Mozda vec ima pisano na temi, ali me mrzi i nemam kad traziti, jesul isti uslovi za uvoz auta iz USA kao sto je i iz EU ?
- drndalo
#648 Re: Uvoz auta
Nisu, auta iz USA ne bi trebala proci homologaciju bez prilagodjavanja... Ili barem vecina njih...
-
Zanex
#649 Re: Uvoz auta
Koja procedura i glupost za uvoz auta iz EU pa onda taj PDV pa takse pa ovo pa ono pa ebote skuplje ulje nego pita na kraju izadje.....komplikovanije drzave i strukture u vezi papirologije nema na svijetu.Daleko je evropa od Bosne u svemu sve se to moze evropski modernizovati a da ne kosta ni pola koliko sad i u vremenu i parama....Boze sacuvaj kad citam komentare o homologaciji sto ovdje pisu pa o speditoru pa ovom pa EUR1 pa bla bla....Gluho bilo fildzan drzava pa dzaba....
- drndalo
#650 Re: Uvoz auta
Probaj izvesti auto iz BiH, i uvesti ga npr. u Holandiju... Iznenadices se la(h)kocom...