Na ovo sam kontao:lavic wrote: Kako nisu ako su poginuli 3 Maja, sto je skoro pa mjesec dana kasnije?
- "JNA nije agresor u BiH" (I.A.,5. April 1992 )
Na ovo sam kontao:lavic wrote: Kako nisu ako su poginuli 3 Maja, sto je skoro pa mjesec dana kasnije?
Bio. Danas to ne postoji.osrbih_do_groba wrote:Bemli ga kolega, ti mi na nekoj drugoj temi ( mescini o Fatmiru ) rece da si borac ARBiH?! Koji ti se onda desio sa memorijom?sandokann wrote:
kako ce biti agresorski ako je rat zvanicno zapoceo 6. aprila ´92?
Ne vjerujes Kukanjcu? Pa kome ces onda vjerovati? Možda ćurguz da ti da provjerenu informaciju? I ide ...mart, april, maj, juni... Ili je u PC drugacije?sandokann wrote:U cemu je problem da se to utvrdi sudskom presudom i izbaci prostor za bilo kakvo manipulisanje u buducnosti?veljaca wrote:Tacan broj poginulih 3.maja 1992 u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu je 6 ......
sandokann wrote:Bio. Danas to ne postoji.osrbih_do_groba wrote:Bemli ga kolega, ti mi na nekoj drugoj temi ( mescini o Fatmiru ) rece da si borac ARBiH?! Koji ti se onda desio sa memorijom?sandokann wrote:
kako ce biti agresorski ako je rat zvanicno zapoceo 6. aprila ´92?
BiH je stekla nezavisnost 1Marta, tako da formalno pravno se JNA moze smatrati agresorskom vojskom.sandokann wrote:Na ovo sam kontao:lavic wrote: Kako nisu ako su poginuli 3 Maja, sto je skoro pa mjesec dana kasnije?
De ba šta vam je, jel to zbog promjene u klix ili šta. Gdje ste bili 4 godine i više.lavic wrote:BiH je stekla nezavisnost 1Marta, tako da formalno pravno se JNA moze smatrati agresorskom vojskom.sandokann wrote:Na ovo sam kontao:lavic wrote: Kako nisu ako su poginuli 3 Maja, sto je skoro pa mjesec dana kasnije?
lavic wrote:BiH je stekla nezavisnost 1Marta, tako da formalno pravno se JNA moze smatrati agresorskom vojskom.sandokann wrote:Na ovo sam kontao:lavic wrote: Kako nisu ako su poginuli 3 Maja, sto je skoro pa mjesec dana kasnije?
Zivog, da... ali kako je pizda ridala kad je pala...lavic wrote:
Tako sam napisao da bi bio korektan, a sto se mene tice trebalo je svo ono oderat, pa nek onda kukaju.
Kad se sjetim da smo onoga sa transportera sa Otoke razmjenili zivog, fol on ce srusit zgradu zoljom i srezat nekoga "sijacem", ebo pleme seljacko.
I sam znas da je rijec AGRESIJA zvanicno odbacena od MS.Chisum wrote:
Sta, jesi to naprasno poceo da dozivljavas "prosvjetljenje", pa ti nije jasno zasto i kako AGRESIJA, i koja je uloga JNA u svemu tome??
Svaka ovakva revizija, u kojoj se iskustvo, sopstveno saznanje, na kraju krajeva, placeno krvlju i sopstvenom kozom, iskljucuje ne bi li se stvari relativizirale, naravno - pod uslovom da osoba zaista govori istinu, i da je zaista provela rat na ovoj strani - podsjeti me na ono shupka "exliberala" koji je svojevremeno pisao na ovom forumu, pokusavajuci, kroz svaki svoj post da "okadi grijehe" ostajanja na nasoj strani i relativizira svaki moguci zlocin i nedjelo cetnika.
sandokann wrote:I sam znas da je rijec AGRESIJA zvanicno odbacena od MS.Chisum wrote:
Sta, jesi to naprasno poceo da dozivljavas "prosvjetljenje", pa ti nije jasno zasto i kako AGRESIJA, i koja je uloga JNA u svemu tome??
Svaka ovakva revizija, u kojoj se iskustvo, sopstveno saznanje, na kraju krajeva, placeno krvlju i sopstvenom kozom, iskljucuje ne bi li se stvari relativizirale, naravno - pod uslovom da osoba zaista govori istinu, i da je zaista provela rat na ovoj strani - podsjeti me na ono shupka "exliberala" koji je svojevremeno pisao na ovom forumu, pokusavajuci, kroz svaki svoj post da "okadi grijehe" ostajanja na nasoj strani i relativizira svaki moguci zlocin i nedjelo cetnika.
Sto se tice Sarajeva, o cemu i mogu govoriti, DA bila je opsta agresija na grad od strane JNA. Ali neshvatljivo je da je ona najbolja komandno - vojna organizacija jednostavno zamjenjena sa pripadnicima koji su sprovodili agresiju. Kako rece General Sefer: " Zarobljeni oficir agresorske vojske postao je vrhovni komadant vojsci koja ga je zarobila".
Kasnije, kada sam bio u mogucnosti citati, cuti... razne dogovore, shvatio sam da se najmanje radilo o Armiji koja se borila za BiH, pod plastom te borbe rukovodstvo je stvaralo jednonacionalnu teritoriju.
Da citiramo Aliju: " BiH je nase sredstvo, a nikako cilj".
Da je Armija tada imala cilj ubijati agresorske vojnike u gradu, sve ih je mogla poubijati u kasarnama. U tadasnjoj Armiji je postojalo nacelo pravednog rata i noc ranije niko ni metka nije smio ispaliti na opkoljene u Marsalci. O tome se radi. Zasto bi neko iz Armije pucao na kolonu koja se povlaci, u takvoj Armiji sa takvim nacelima? Medjutim, tada je vlast usko saradjivala sa svakavim paravojnim formacijama u gradu, sto se poslije pokazalo, i vjerovatno imala svoje ljude za sto vecu destabilizaciju.Chisum wrote:
To sto je JNA, kao garant i stub agresije zapocete od strane velikosrpskih umobolnika, te kasnije i njihovi protezei, komandni kadar karadzicevih cetnika, i sa nase strane imao svesrdnu pomoc u vidu prodanih dusa i sitno-piljara koji su sanjali samo o fildzanu i 5 bogatih "begova", a ne o Bosni, tzv. Srpska Dalekometna Artiljerija, to ti NE DAJE PRAVO da relativizujes jednu i jedinu istinu, i, na kraju, JEDINU SUSTINU ove citave price, koja glasi:
Na Sarajevo, na Bosnu, medjunarodno priznatu drzavu, izvrsena je AGRESIJA u kojoj je stub svega bila JNA, po direktnom nalogu Beograda, naravno, cijim su venama tada uveliko tekle Garasinove ideje, bolesni vlazni snovi ViVovitica-KaVVovac-KaVVobag, a to ko je odbacio rijec AGRESIJA, zasto i kada, to me, da budem iskren - zaboli kurac.
Mnogo vise vjerujem svojim ocima i svom nahodjenju, jer sam i svjedok i ucesnik ovog vremena, a i smatram se dovoljno zrelim i informisanim da sve sto mi podastru, dobro izvagam, A ONDA SMJESTIM U JEDAN KONTEKST - koji ti zaobilazis, pokusavajuci stvari pojednostaviti - pa time i ovo "odbacivanje rijeci agresija", a i ove Alijine fortune cookie budalastine, po kojima ce ostati poznat, ni najmanje ne mijenjaju ono sto tvrdim i u sta vjerujem.
Relativizacija, nego sta!sandokann wrote:Da je Armija tada imala cilj ubijati agresorske vojnike u gradu, sve ih je mogla poubijati u kasarnama. U tadasnjoj Armiji je postojalo nacelo pravednog rata i noc ranije niko ni metka nije smio ispaliti na opkoljene u Marsalci. O tome se radi. Zasto bi neko iz Armije pucao na kolonu koja se povlaci, u takvoj Armiji sa takvim nacelima? Medjutim, tada je vlast usko saradjivala sa svakavim paravojnim formacijama u gradu, sto se poslije pokazalo, i vjerovatno imala svoje ljude za sto vecu destabilizaciju.Chisum wrote:
To sto je JNA, kao garant i stub agresije zapocete od strane velikosrpskih umobolnika, te kasnije i njihovi protezei, komandni kadar karadzicevih cetnika, i sa nase strane imao svesrdnu pomoc u vidu prodanih dusa i sitno-piljara koji su sanjali samo o fildzanu i 5 bogatih "begova", a ne o Bosni, tzv. Srpska Dalekometna Artiljerija, to ti NE DAJE PRAVO da relativizujes jednu i jedinu istinu, i, na kraju, JEDINU SUSTINU ove citave price, koja glasi:
Na Sarajevo, na Bosnu, medjunarodno priznatu drzavu, izvrsena je AGRESIJA u kojoj je stub svega bila JNA, po direktnom nalogu Beograda, naravno, cijim su venama tada uveliko tekle Garasinove ideje, bolesni vlazni snovi ViVovitica-KaVVovac-KaVVobag, a to ko je odbacio rijec AGRESIJA, zasto i kada, to me, da budem iskren - zaboli kurac.
Mnogo vise vjerujem svojim ocima i svom nahodjenju, jer sam i svjedok i ucesnik ovog vremena, a i smatram se dovoljno zrelim i informisanim da sve sto mi podastru, dobro izvagam, A ONDA SMJESTIM U JEDAN KONTEKST - koji ti zaobilazis, pokusavajuci stvari pojednostaviti - pa time i ovo "odbacivanje rijeci agresija", a i ove Alijine fortune cookie budalastine, po kojima ce ostati poznat, ni najmanje ne mijenjaju ono sto tvrdim i u sta vjerujem.
I ne znam sto bi takvo razmisljanje bilo relativizacija rata?
Plan Velike Srbije, u BiH, je u potpunosti sproveden - izuzev najstarije dzamije u Ustikolini. To nije tema ovdje, jer je pokretac vec upozorio, mene, da se drzim zadate teme, ali jeste pitanje koje sam formulisao. Ako Armija BiH, u danima prije slucaja Dobrovoljacka, nije vrsila likvidacijeChisum wrote:
Relativizacija, nego sta!
Iz jedostavnog razloga sto vec u pogledu na samo otvaranje te krvave partije saha stavljas teziste na pogresnu stranu... nasa Armija je mogla, a i nije morala da postoji, incident bi i mogao, a i nije morao da se desi, odbrana Sarajeva je mogla, a i nije morala da pocne - JNA bi, te ono u sta se pretvarala, u oba slucaja nastavila provoditi u Beogradu zadatu joj zadacu, nastavila jedan davno skovan i razradjen plan, o kojem sam gore vec pisao, koji je vise i pticama na grani jasan - Velika Srbija.
Sve o cemu govoris su tek varnice u jednom mnogo sirem, mnogo dubljem ponoru, koji, niti je poceo pomenutim incidentom, niti je njim mogao zavrsiti, niti mu je isti na bilo koji nacin promijenio tok, osim sto smo na ovaj nacin sami sebi spasavali zivote, spasavali grad i njegove gradjane.
I mada ja nemam ni najmanju potrebu i namjeru da se pravdam ni za jednu jedinu agresosrku zrtvu, niti prema istima, zivim ili mrtvim, osjecam bilo sta osim gadjenja i mrznje, morao sam se javiti na ovu temu jer - jedno je pricati o izolovanom incidentu, te nagadjati sta bi bilo i sta se moglo, a sta nije trebalo uraditi, a drugo je kroz taj izolovani incident pokusavati opisati i determinisati nesto mnogo sire, mnogo mracnije i komplikovanije i, iz takve prespektive i sa takvom pocetnom, pogresnom premisom, potpuno nesagledivo.
vojnika u opkoljenim kasarnama, zasto bi to uradila naspram kolone koja se povlaci iz grada? Znaci odlazi! Ako nije to uradila Armija BiH, a misljenja sam da nije, postavlja se pitanje ko je, i kome je stalo da cijelim slucajem manipulise? Meni je, otprilike, jasno da je u slucaju ukljucen onaj faktor koji je koristila vlast i za likvidaciju nemuslimana u gradu.agresorskih
Ovdje se ne radi o pukoj likvidaciji ili egzekuciji tih smradova. Podsjecanja radi, oni su u svom zarobljenistvusandokann wrote: Ako Armija BiH, u danima prije slucaja Dobrovoljacka, nije vrsila likvidacije
agresorskih
vojnika u opkoljenim kasarnama, zasto bi to uradila naspram kolone koja se povlaci iz grada

Kal El wrote:I ko da gledam,sutra će doći ona crna žena koja oplakuje a ne zna nikoga..ko da su joj muža i sve sinove ubili koliko ta žena zna plakati :S