Trudnjače i porodilje online

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
LaCici

#626 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Da, kod njega se vodim, i on je stvarno super doktor, ali u bolnicama je ko na traci, tako da stvarno ne stignem da ga pitam sve sto me interesuje. :sad: Sve je nekako na brzinu, a ja sa milion pitanja. :-D Zato sam kontala da mi je sigurnije taj nuhalni raditi negdje privatno.
LaCici

#627 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

wewa wrote:
LaCici wrote:@turquoise Mozda ti je onda dr to i uradio na zadnjem pregledu ali ti nije rekao, ako je to uobicajeni pregled.
Meni je najgore sto nase doktore ne mozes nista ni pitati, odmah misle da se pravis pametna i samo ti presuti na pitanje. Nesto nikako nemam srece sa pronalaskom doktora koji ce mi odgovoriti normalno na moja pitanja. Bila sam kod Divanovica prosle sedmice i sve je super, cini mi se da je bas strucnjak, ali brate dragi drzak do bola. Ja ipak od dr trazim i malo vise postovanja. Tako da mi se po tom pitanju nikako nije svidio, i cisto sumnjam da cu mu ikad vise otici.
ja sam njegova pacijentica vec deceniju i meni pase. mada sam cula jos drugacijih iskustava. u svakom slucaju, strucan je za ultrazvuk kao malo ko u gradu - i sa klinike mu salju sumnjive slucajeve.
Ja sam stekla dojam da je ok sa pacijenticama kojima on vodi cijeku trudnocu, ali je prema meni bio grozan u smislu kao sta si dosla kod mene kad vec imas doktora. A ja sam otisla samo da cujem i drugo misljenje i da vidim je li sve ok posto sam imala krvarenje, a u bolnici se jako dugo ceka na pregled. I ima odlicne aparate, Medjutim na kraju mi je doslovno rekao da se javim svom ljekaru i da njemu ne dolazim. :-?
niko_niko_kao_ja

#628 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

LaCici wrote:Da, kod njega se vodim, i on je stvarno super doktor, ali u bolnicama je ko na traci, tako da stvarno ne stignem da ga pitam sve sto me interesuje. :sad: Sve je nekako na brzinu, a ja sa milion pitanja. :-D Zato sam kontala da mi je sigurnije taj nuhalni raditi negdje privatno.
ima on kazu sad i privatnu ordinaciju, ona nova u Vogosci, nedavno je bilo na e-kuponu. ako zelis mogu ti poslati broj na pp.
wewa

#629 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

LaCici wrote:
wewa wrote:
LaCici wrote:@turquoise Mozda ti je onda dr to i uradio na zadnjem pregledu ali ti nije rekao, ako je to uobicajeni pregled.
Meni je najgore sto nase doktore ne mozes nista ni pitati, odmah misle da se pravis pametna i samo ti presuti na pitanje. Nesto nikako nemam srece sa pronalaskom doktora koji ce mi odgovoriti normalno na moja pitanja. Bila sam kod Divanovica prosle sedmice i sve je super, cini mi se da je bas strucnjak, ali brate dragi drzak do bola. Ja ipak od dr trazim i malo vise postovanja. Tako da mi se po tom pitanju nikako nije svidio, i cisto sumnjam da cu mu ikad vise otici.
ja sam njegova pacijentica vec deceniju i meni pase. mada sam cula jos drugacijih iskustava. u svakom slucaju, strucan je za ultrazvuk kao malo ko u gradu - i sa klinike mu salju sumnjive slucajeve.
Ja sam stekla dojam da je ok sa pacijenticama kojima on vodi cijeku trudnocu, ali je prema meni bio grozan u smislu kao sta si dosla kod mene kad vec imas doktora. A ja sam otisla samo da cujem i drugo misljenje i da vidim je li sve ok posto sam imala krvarenje, a u bolnici se jako dugo ceka na pregled. I ima odlicne aparate, Medjutim na kraju mi je doslovno rekao da se javim svom ljekaru i da njemu ne dolazim. :-?
cula sam da tako reaguje... ja kuzim i njega i pacijentice - ti bi, razumljivo, da te neko umiri, drugo misljenje, a on ne bi odgovornosti ako vec imas svog ljekara. hvale i dr Nidzaru s Jezera, ima ordinaciju kod hotela Evropa, pa probaj otici kod nje ;-)
LaCici

#630 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Jesi li sigurna da je dr Masic, jer bih znala sigurno tu informaciju? :-?
Hajde daj broj pa cemo vidjeti je li on. :)
kunja

#631 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by kunja »

niko_niko_kao_ja wrote:drage mame gdje ste vi kupile, ili planirate kupiti kolica za vase bebice. mi smo do sada samo razgledali, ali mislim da je vrijeme da se ozbiljnije pozabavimo s time, pa je svaki savjet i uputa dobro dosla. :D
Mi smo svoja Peg Perego Pliko P3 kupili u Mališi na Otoci. Jesu skupa, ali su odlična, mogu poslužiti i za prevoz namirnica po potrebi, a bebu u ruke :). Nosili smo ih i na more i super su nas služila. Beba je komotno spavala u njima i nimalo se nisam pokajala što nisam kupila posebno ljetna za more.
niko_niko_kao_ja

#632 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by niko_niko_kao_ja »

LaCici wrote:Jesi li sigurna da je dr Masic, jer bih znala sigurno tu informaciju? :-?
Hajde daj broj pa cemo vidjeti je li on. :)
poslala sam ti pp.
Alhemicarkaa

#633 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Koliko znam poslije pregleda nuhalnog nabora, ako nije uredu, prvo se radi triple test, pa tek kasnije ako treba amniocenteza. Međutim, šta je rješenje ako ovi nalazi nisu uredu? Meni je to užasna moralna dvojba :sad:
Elem, moj doktor pregled nuhalnog nabora radi svim trudnicama, i to na pregledu između 11 i 14 sedmice.
LaCici

#634 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Kod kojeg si dr?
wewa

#635 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Alhemicarkaa wrote:Koliko znam poslije pregleda nuhalnog nabora, ako nije uredu, prvo se radi triple test, pa tek kasnije ako treba amniocenteza. Međutim, šta je rješenje ako ovi nalazi nisu uredu? Meni je to užasna moralna dvojba :sad:
Elem, moj doktor pregled nuhalnog nabora radi svim trudnicama, i to na pregledu između 11 i 14 sedmice.
upravo zbog te dvojbe mnoge zene odbijaju sve vrste pretraga kojim se utvrdjuju moguci rizici. da ne velim koliko je upitna tacnost rezultata...
baby24

#636 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

evo da vam se i ja malo javim, posto sam prosla sve ovo o cemu pricate osim amniocinteze.... istina je da testovi kao sto su nuhalni nabor, duble i tripl test nisu pouzdani, oni jedino sluze da daju neki signal dr da se ide na detaljnije pretrage ako neki od njih pokazu da postoji rizik, znaci ne da postoji anomalija, nego samo da je povecan rizik od anomalije
meni su na jezeru uradili taj nuhalni rutinski, samo napisali na nalazu koliki je nabor i iako je bio vise nego u redu, uradila sam i tripl test, besplatno na dipu, ali to valjda zbog godina (imam 32) i posto je i on bio ok (iako samja dok dr nije pogledao svasta nasla na netu i vec se uvelike isprepadala), amniocintezu niko nije niti spomenuo da trebam raditi.... ipak imena kao Masic i Divanovic ne prepustaju slucaju takve stvari da "zaborave" uraditi neki pregled, ne branim ih, cak ne vodim trudnocu kod njih, ali nikad nisam cula tako nesto da oni pogrijese na krucijanim stvarima... btw, cula sam i da su samo dva dr u gradu ovlastena da citaju taj nuhalni nabor, pa sad kome vise vjerovati...
sto se tice Masica, on radi privatno u Vogosci, ali ne svaki dan, ja isla jednom samo, super lik, nema dalje... ako nekom treba broj poslacu na pp...

eh sto se Kiseljaka tice, meni se smucilo tamo, isla prosli vikend, imaju dvije te velike radnje, meni je ono smece ili sam ja ters, ali ja nisam ni carapice kupila tamo.... doduse, gledala sam samo krupne stvari tipa krevetic, madrac, kolica i sl... elem, totalna fula... ali nije daleko pa pogledajte, nemoj da vas ja odgovorim:-)
na piku imaju markirana kolica povoljnija nego u prodavnicama, a nova, pa eto pogledajte i tu varijantu...
ono sto meni svi, ali bas svi kazu za kolica je da je tezina jako bitna, naravno osim ko zivi u ravnom, tj. kuci, nema stepenica i sl... znaci ako ih treba imalo nositi, to je uzas, sve preko 9kg je smrt, a oko 7kg je pozeljno...
evo vam stranica sa svim specifikacijama kolica pa se malo informisite prije kupovine http://www.justclick.rs/catalog/index.p ... =17&page=2

ono sto sam ja dosad vidjela chicco je dosta lagan, 7-7,5kg, kao i graco, per perego mi je tezak ali ima super kolica.... kazu da je ono 3 u 1 bacanje para jer se ona korpa iskoristi bukvalno 2-3 puta i beba je preraste...

eto drage moje, dajte i vi neku info, kao sto rece niko kao ja, svaka je dobro dosla.... ja bi dosad da nisam pametnije slusala bar 1000km bacila :-)
wewa

#637 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

za kolica je osnovno da se mogu poloziti u potpuno ravan polozaj - beba mora biti na ravnom zbog kicme i nedovoljno slabih ledjnih misica. vidim da cesto djecu voze u onim 3u1 kolicima i na njih montiraju auto-sjedalicu. beba ne bi smjela provesti u takvoj sjedalici vise od sat, sat i po.
Alhemicarkaa

#638 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LaCici wrote:Kod kojeg si dr?
Kod dr. Mehmedbašića. I ja sam čula da samo oni sa certifikatom i obukom mogu čitati uz na nuhalni nabor.

Hajde da se i zvanično tuspasim na ovu temu, mada sve nešto strepim da prođe određeno vrijeme. Elem trudni smo punih 11 sedmica :-D , sutra ulazimo u 12. :-D Imala sam i ja krvarenja na početku trudnoce, i to baš u vrijeme kad sam trebala dobiti, ali to je bilo vrlo oskudno i roskasto i koristila sam utrogestan 3x2 vaginalno i postepeno sam smanjivala i evo od ove sedmice više ne uzimam i sve je mašala ok. Ubiše me mucnine, ništa ne mogu da jedem, ali to sve ulazi u trudnicki staz :-D Tako se tješim. I spavanjem se tješim, samo tad mi nije muka i ne osjecam gađenje.
U utorak idem na taj famozni nuhalni nabor i svaki pregled čekam ko ozeblo sunce, a kad se približi takva me prpa uhvati, to vam ne mogu opisati, vec sam sad dekoncentrisana i dezorijentisana - valjda što sam ovu trudnocu cekala jako dugo i dobro smo se namucili.
LaCici

#639 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

@baby24 kakvi su aparati kod Masica privatno? Ja sam presretna sto sam kod njega, dr je super, meni je samo zbog aparata koji nisu bog zna sta u Opcoj bolnici, zato sam malo skepticna. Hvala ti na informacijama. :wink:

Znaci dr Mehmedbasic je obucen za nuhalni? Alhemicarko hajde pliz kad uradis javi i koliko je kostalo.
baby24

#640 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

da, da, ravni polozaj je obavezan za novorodjencad, a one AS najmanje su predvidjene za njih, tj. max 2h pa pauza, mada setnja tako male makanje nece duze ni trajati, a cim malo frkne, sve je lakse:-)
aparati su mu super koliko sam skontala, to je ordinacija neke dr, a on dolazi ponekad, ja nisam htjela 4d, jer to radim na jezeru, pa sam kod njega samo obicni uz i ginekoloski pregled i bio je onako temeljit, mislim detaljan, nije pregled trajao 2 min, ali iskrena da budem nista ni nije rekao vise nego dr na jezeru, cak su gore slike na uz bolje, ali je to zbog 4d, a kod nejga je uz obicni 40km, a 4d 100km, sto mi je nekako bas puno.... on je i ona ovom obicnom, odmah vidio spol:-)) ma legenda.... nemoj ga mijenjati lacici:-)
baby24

#641 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

alhemicarko, neka je sretno i da ti ovih 9 mjeseci bude skolska trudnoca:-))) a te muke koje ce brzo proci, neka budu najgore sto ce ti se desiti u zivotu:-)))
LaCici

#642 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

Ma nisam ni kontala mijenjati, nisam luda, zene ga hvale da je odlican na porodu. :-D Ja sam samo htjela neke slozenije preglede raditi privatno, ali iskljucivo zbog aparata.
Alhemicarkaa

#643 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LaCici wrote:@baby24 kakvi su aparati kod Masica privatno? Ja sam presretna sto sam kod njega, dr je super, meni je samo zbog aparata koji nisu bog zna sta u Opcoj bolnici, zato sam malo skepticna. Hvala ti na informacijama. :wink:

Znaci dr Mehmedbasic je obucen za nuhalni? Alhemicarko hajde pliz kad uradis javi i koliko je kostalo.
Da obucen je, i koliko znam ne naplacuje ga više, odnosno mislim da je kod njega svaki ultrazvuk 50 KM, ali to ću definitivno znati u utorak. Kad mi je zakazivao slijedeći pregled rekao je, ah, on pada u 12. sedmici, znači tad ćemo uraditi i nuhalni nabor, iz čega sam shvatila da svima radi. Nije sugerirao, ni pitao da li želim taj pregled.
Javim sve, i kako izgleda i koliko traje ;-)
Alhemicarkaa

#644 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

baby24 wrote:alhemicarko, neka je sretno i da ti ovih 9 mjeseci bude skolska trudnoca:-))) a te muke koje ce brzo proci, neka budu najgore sto ce ti se desiti u zivotu:-)))
Hvala puno, evo podivljali mi hormoni pa placem ko prava trudnica u punoj kancelariji, a ni ne znaju da sam trudna (bar se nadam :lol: )
wewa

#645 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

Najpoznatija i najstarija metoda koja se koristi u okviru prenatalne dijagnostike je ultrazvučni probir. Ultrazvučnim pregledom uobičajeno se mjeri fetalna duljina, promjeri glavice, trbuha, bedrene kosti i na taj način prati rast i razvitak fetusa. U okviru antenatalne skrbi - praćenja rasta i razvitka još nerođenog djeteta u većini europskih zemalja standardno se preporučuje načiniti tri ultrazvučna pregleda: između 9. - 12. tjedna, potom 19. - 22. tjedna kao i 29. - 32. tjedna. Kod bilo kakvih nepravilnosti ili kod pojave komplikacija u trudnoći dodatni ultrazvučni pregled pruža dodatnu sigurnost kako trudnici, tako i ginekologu koji prati trudnoću.

U traganju za specifičnim ranim ultrazvučnim znacima (biljezima ili markerima) koji bi mogli ukazivati na povišeni rizik od nasljednih ili stečenih poremećaja - kromosomopatija fetusa, znanstvena istraživanja potvrđuju izuzetnu vrijednost ultrazvučnog nalaza nuhalnog nabora (nuchal translucency). Nuhalni nabor označuje ultrazvučni nalaz nakupine tekućine (limfe) između kože i potkožne fascije u predjelu vrata ili vrata i leđa embrija, koji se otkriva ultrazvučnim pregledom između 11. - 14. tjedna trudnoće, odnosno kada je udaljenost tjeme trtica (CRL) između 45 - 84 mm. Uobičajeno se tolerira debljina nabora manja od 99. centile za CRL.

Mnogobrojne studije pokazuju povezanost nalaza ovog ultrazvučnog biljega (nuhalni nabor > 3 mm) s točno određenim kromosomskim aberacijama, a prije svega s aneuploidijom i Downovim sindromom. Povezanost ovog nalaza s Downovim sindromom je u toj mjeri značajna da većina autora koji proučavaju ovaj fenomen svrstavaju ultrazvučni nalaz vratnog nabora u screening postupke za Downov sindrom. U najvećoj od ovih studija (King's group) u preko 96.000 trudnoća (22 perinatalna centra, 306 ginekologa) je ovaj ultrazvučni nalaz otkriven kod 82% fetusa s Downovim sindromom (učestalost lažno pozitivnih rezultata: 8.3%). Osim povezanosti s kromosomskim aberacijama, nalaz vratnog nabora je također biljeg za druge genetske sindrome, pri čemu se najčešće radi o srčanim anomalijama. Ukoliko se uz mjerenje nuhalnog nabora istodobno radi i double test, u ovom ranom stadiju trudnoće moguće je otkriti gotovo 90% svih nasljednih bolesti.

Od 1997. godine tehnika mjerenja nuhalnog nabora u 12. tjednu trudnoće primjenjuje se kod svih trudnica u Velikoj Britaniji, a od 1998. godine pretraga je obavezna u Austriji i Sloveniji. Od 1. siječnja 2007. godine ultrazvučni probir kromosomopatija uz istodobni biokemijski probir - kombinirani probir kromosomopatija je obavezan u svim zemljama Europske unije. Zaključak posljednjeg Hrvatskog perinatalnog kongresa je da se ova tehnika ranog otkrivanja kromosomopatija treba obvezno primjenjivati i u Hrvatskoj.

Ultrazvučni pregled u razdoblju između 11. - 14. tjedna trudnoće, poglavito kod trudnica koje su prema rezultatima kombiniranog probira svrstane u tzv. skupinu umjerenog rizika za Downov sindrom uključuje i tzv. "dodatne" ultrazvučne biljege: mjerenje prisustva i duljine nosne kosti, fronto-maksilarnog ličnog kuta, mjerenje protoka tijekom atrijske kontrakcije u ductusu venosusu (obojeni Doppler) i nalaz trikuspidalne regurgitacije. U ovo vrijeme nosna kost se ne može prikazati kod 60 - 70% fetusa s trisomijom 21, kao i kod 2% kromosomski normalnih fetusa. Slična je i s maksilarnom jezgrom, čija se hipoplazija ("short maxilla") nalazi kod 25% fetusa s trisomijom 21.

Pri pregledu obojenim Dopplerom između 11. - 14. tjedna trudnoće se u oko 80% fetusa s trisomijom 21 otkriva "zero flow" ili "reverse flow" tijekom atrijske kontrakcije u ductusu venosusu. Ductus venosus je krvna žila koja povezuje pupčanu venu i desnu pretklijetku fetalnog srca, a u slučaju trisomije, najvjerojatnije zbog pratećih srčanih grešaka se tijekom kontrakcije pretklijetke protok kroz ovu krvnu žilu ne registrira ili je negativan. Otuda je pregled protoka kroz ductus venosus tehnikom obojenog Dopplera, uz opisane "soft markere" sastavni dio svakog ozbiljnijeg traganja za ultrazvučnim biljezima kromosomopatija.

U otkrivanju fetalnih strukturnih malformacija pažljivo se ispituje i prati morfologija - izgled fetusa i pojedinih fetalnih organa, pri čemu je najidealnije vrijeme za morfološko ispitivanje fetusa oko 22. tjedna trudnoće (20. - 24. tjedan). U ovo vrijeme vidljivi su svi vitalni organi, a njihova veličina dopušta preciznu procjenu izgleda i otkiće eventualnih odstupanja.

Neki znanstvenici preporučuju rutinski pregled obojenim Dopplerom između 30. - 34. tjedna trudnoće kod svih trudnica. Zbog specifičnosti u razvitku feto-maternalnih krvnih žila obojeni Doppler se preporučuje načiniti tek nakon 20. tjedna trudnoće. Izuzetak je jedino sumnja na anomalije fetalnog srca ili krvnih žila.

Dr. Vesna Harni
baby24

#646 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by baby24 »

lacici, moj ti savjet nemoj da mjenjas doktore zbog aparata, ok je traziti drugo misljenje kad je neki rizik, strah od neceg ili sl, ali ja mislim da npr Masic i na 2d vidi sto neki drugi ne vide ni da dole udju da prostis, idi kod njega privatno da te malo pripazi, jer ipak to i on naplacuje, a u vojnoj radi redovno, pa ako vec zelis idi kod njega izmedju dva redovna pregleda... jer cas tamo cas 'vamo, ja licno to ne bih uradila, a ti eto odluci:-)
LaCici

#647 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by LaCici »

OK, hvala na savjetu. :wink: Prva mi je trudnoca pa me strah od milion stvari, jos se na forumima svasta procita i samo se uspanicim. :-D Ostajem ja definitivno kod njega, samo cu vidjeti da odem i privatno, jer mi tad ipak moze vise vremena posvetiti i da mi fino objasni sve sto me brine.
Alhemicarkaa

#648 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

Ni ja ne bih mjenjala doktora, naročito ako si zadovoljna. Uvijek jedan bolje radi ovo, drugi ono, ovaj ima bolju opremu, elem, sve je to u pet deka i ako si sa jednim doktorom izgradila povjerenje i dobar odnos, zašto ga mijenjati? I mislim da je to vrlo individualno, nisam cula ni za jednog doktora da ga svi hvale, uvijek su mišljenja podjeljena, što je normalno, i mi i doktori smo samo ljudi, jedan pacijent očekuje jedno, drugi drugo, a i doktori isto tako.
wewa

#649 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by wewa »

ja bih vam usput skrenula paznju i da pokusate izbjeci preceste uzv preglede - nisu dokazano bezbjedni, posebno kad su zastarjeli aparati u pitanju. kad vam u inostranstvu rade uzv u trudnoci uvijek navedu godinu proizvodnje aparata i sifru atesta. zato je super imati iskusnog ljekara koji ce bez previse tehnologije i uz puno razumijevanja pratiti razvoj vase trudnoce. a nista ne moze zamijeniti pozitivan stav i uzivanje u svakom danu, jer trudnoca tako brzo prodje ;-)
Alhemicarkaa

#650 Re: Trudnjače i porodilje online

Post by Alhemicarkaa »

LaCici wrote:OK, hvala na savjetu. :wink: Prva mi je trudnoca pa me strah od milion stvari, jos se na forumima svasta procita i samo se uspanicim. :-D Ostajem ja definitivno kod njega, samo cu vidjeti da odem i privatno, jer mi tad ipak moze vise vremena posvetiti i da mi fino objasni sve sto me brine.
I to prestani raditi, vjeruj mi. I meni je prva trudnoca, i dugo smo pokusavali doci do nje i hiljadu nekih faktora, ali sam sebi rekla, neću ništa čitati, naročito ne mahalanja i najcrnje stvari. Iako mi je na pocetku trudnoce receno da bi se mogao razviti hematom, da postoji prijetnja od spontanog ja ni jednom u google nisam ukucala ništa od toga i mnogo sam sretnija! I elem, sve naznake za hematom su se povukle. Ja samo citam kako se hrane trudnice, mada i to sad izbjegavam jer mi se gadi :sad: i nađem tekstove tipa wewinog, šta je nuhalni nabor, mada se trudim pitati svog doktora i što manje biti bombardovana informacijama rekla-kazala.
Post Reply