BOG vs NAUKA

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
cartman

#626 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

fatamorgana wrote:
cartman wrote:naprotiv prijatelju, ovim si produzio diskusiju, a posto vjerujem da si novi, imali smo slicnih rasprava na tu temu.
procitao sam tekst i shvatam kako te mogao odusevit. al sta da ti kazem da sve to sto stoji u tekstu, sva ta naucna "otkrica" koja su u kuranu, mozes naci u zapisima drevnih civlizacija? pocevsi od matematike do astronomije, kalendara itd?
@cartman, meni se dopao video koji si postavio o analogijama između budističkog učenja i moderne fizike pa
evo ja ću postaviti 2 dio tog videa:

naravno prijatelju, svaka cast! :thumbup:
arzuhal

#627 Re: BOG vs NAUKA

Post by arzuhal »

uiop wrote:Sam naziv teme nema nikakvog smisla. Bog protiv nauke, vjera protiv nauke i obratno. I vjera i nauka su dva razlicita pristupa i shvatanja zivota. Vjera je zastarjeli nacin, nauka je novi. Sami pojam sukoba medju ova dva pristupa je dosao iz vjerskih redova jos od davnina pa i sama vjerska nacela pisana u svetim knjigama su sastavljena od nametanja, prosudjivanja, prijetnji kaznama i opisima uzasnih zlocina, naredbi, i sa tim mjesanja u sve pore zivota itd., dok sa druge strane nauka ima potpuno drugi pristup, humaniji, jasno definisan na cistim dokazima dokle moze dosegnuti, a ono sto ne moze spada u redove istrazivanja i teorija sto je ponovo realnije, logicnije nego li je to u vjeri gdje se vec "kao sve zna zdravo za gotovo" i jos uz to ljudima se bukvalno na silu zastrasivanjem zeli dokazati nesto sto nema nikakvog smisla niti dokaza. Ima jos mnogo primjera koliko nauka predstavlja ogroman skok u racionalosti i realnosti poimanja svega sto daje stabilnost i harmoniju u odnosu na vjeru koja je zastarjeli nacin, potpuno kaotican i kritican sto smo i sami osjetili i sto jos uvijek traje nazalost u velikoj mjeri u svijetu. Zbog toga postoji taj podmetnuti sukob iz vjerskih redova, jer je novo shvatanje i pristup zivotu koje pruza nauka u potpunosti prihvatljivije od onih zastarjelih koji su puni gresaka i nebuloza. Rat, mrznja kao i ovaj sukob mogu doci samo iz vjerskih redova jer su i sama njezina nacela pisana u takvom kontekstu, a kao glavni dokaz toga je postojanje pojma vjerskih ratova koji su brojem zrtava ispisali efikasnost vjere i njenog pristupa, nacela i shvatanja zivota.
just_think wrote: Ako ja sad izmislim pojam koji cu nazvati na primjer "Uiop", znaci potpuno izmisljena rijec (cetiri slova na tastaturi ako pogledate), i kazem da ce to predstavljavljati sve, tvoj zivot, prirodu i njene sile, kamen, planete, univerzum i apsolutno sve sto padne na pamet i da je to razlog svega sto se pokrece i ne pokrece itd. itd., to ce zvucati zastrasujuce, narocito ljudima u tom vremenu koji nisu ni znali osnove nauke koja danas sve to objasnjava pa im je i svaki zemljotres, obicna kisa, grmljavina, krvolocnost i snaga zivotinja svime su bili ocarani i tih prirodnih sila su se bojali, pa bi najlakse bilo izmisliti da neko time upravlja i takvu pricu plasirati masi koja se svega bojala jer nije nista znala. I kada bi taj izmisljeni pojam "Uiop" predstavio masi ljudi oni bi povjerovali jer bi im imalo smisla u ono sto su sumnjali, da neko tim strasnim pojavama, snagom kontrolise i taj pojam bi im ulio sigurnosti jer bi barem imao smisla sto znaci nesto su malo saznali i strah im je malo i nestao. Znaci potvrdjujemo onu stavku da je ljude strah ako nesto ne znaju i ako ne poznaju, makar to bio i izmisljen pojam ako ce uliti sigurnost i nadu dobrodosao je bez obzira da li je ispravan ili ne itd. I tako su i nastale malo po malo price zasnovane na stvarnosti i koristeni termini o tom pojmu koja je personifikacija iz treceg lica (On je stvorio nebo, grmljavinu, on sve pokrece itd.) koji je ulio nadu i predstavljao je te nepoznate i snazna desavanja oko ljudi. Tako su i nastale vjere na osnovu straha ljudi od nepoznatog,
true

#628 Re: BOG vs NAUKA

Post by true »

jedno ne iskljucuje drugo
agnostici ftw!!
ipak cu stati na strani ateista jer sa njima moze pricati.
i vise je ljudi poginulo u ime vjere nego svi ostali razlozi zajedno
BHF_Manijak

#629 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

arzuhal wrote:
uiop wrote:Sam naziv teme nema nikakvog smisla. Bog protiv nauke, vjera protiv nauke i obratno. I vjera i nauka su dva razlicita pristupa i shvatanja zivota. Vjera je zastarjeli nacin, nauka je novi. Sami pojam sukoba medju ova dva pristupa je dosao iz vjerskih redova jos od davnina pa i sama vjerska nacela pisana u svetim knjigama su sastavljena od nametanja, prosudjivanja, prijetnji kaznama i opisima uzasnih zlocina, naredbi, i sa tim mjesanja u sve pore zivota itd., dok sa druge strane nauka ima potpuno drugi pristup, humaniji, jasno definisan na cistim dokazima dokle moze dosegnuti, a ono sto ne moze spada u redove istrazivanja i teorija sto je ponovo realnije, logicnije nego li je to u vjeri gdje se vec "kao sve zna zdravo za gotovo" i jos uz to ljudima se bukvalno na silu zastrasivanjem zeli dokazati nesto sto nema nikakvog smisla niti dokaza. Ima jos mnogo primjera koliko nauka predstavlja ogroman skok u racionalosti i realnosti poimanja svega sto daje stabilnost i harmoniju u odnosu na vjeru koja je zastarjeli nacin, potpuno kaotican i kritican sto smo i sami osjetili i sto jos uvijek traje nazalost u velikoj mjeri u svijetu. Zbog toga postoji taj podmetnuti sukob iz vjerskih redova, jer je novo shvatanje i pristup zivotu koje pruza nauka u potpunosti prihvatljivije od onih zastarjelih koji su puni gresaka i nebuloza. Rat, mrznja kao i ovaj sukob mogu doci samo iz vjerskih redova jer su i sama njezina nacela pisana u takvom kontekstu, a kao glavni dokaz toga je postojanje pojma vjerskih ratova koji su brojem zrtava ispisali efikasnost vjere i njenog pristupa, nacela i shvatanja zivota.
just_think wrote: Ako ja sad izmislim pojam koji cu nazvati na primjer "Uiop", znaci potpuno izmisljena rijec (cetiri slova na tastaturi ako pogledate), i kazem da ce to predstavljavljati sve, tvoj zivot, prirodu i njene sile, kamen, planete, univerzum i apsolutno sve sto padne na pamet i da je to razlog svega sto se pokrece i ne pokrece itd. itd., to ce zvucati zastrasujuce, narocito ljudima u tom vremenu koji nisu ni znali osnove nauke koja danas sve to objasnjava pa im je i svaki zemljotres, obicna kisa, grmljavina, krvolocnost i snaga zivotinja svime su bili ocarani i tih prirodnih sila su se bojali, pa bi najlakse bilo izmisliti da neko time upravlja i takvu pricu plasirati masi koja se svega bojala jer nije nista znala. I kada bi taj izmisljeni pojam "Uiop" predstavio masi ljudi oni bi povjerovali jer bi im imalo smisla u ono sto su sumnjali, da neko tim strasnim pojavama, snagom kontrolise i taj pojam bi im ulio sigurnosti jer bi barem imao smisla sto znaci nesto su malo saznali i strah im je malo i nestao. Znaci potvrdjujemo onu stavku da je ljude strah ako nesto ne znaju i ako ne poznaju, makar to bio i izmisljen pojam ako ce uliti sigurnost i nadu dobrodosao je bez obzira da li je ispravan ili ne itd. I tako su i nastale malo po malo price zasnovane na stvarnosti i koristeni termini o tom pojmu koja je personifikacija iz treceg lica (On je stvorio nebo, grmljavinu, on sve pokrece itd.) koji je ulio nadu i predstavljao je te nepoznate i snazna desavanja oko ljudi. Tako su i nastale vjere na osnovu straha ljudi od nepoznatog,
:lol: :lol: :lol: Sto mu ga suknu! :mrgreen:
mister_1

#630 Re: BOG vs NAUKA

Post by mister_1 »

cartman wrote:naprotiv prijatelju, ovim si produzio diskusiju, a posto vjerujem da si novi, imali smo slicnih rasprava na tu temu.
procitao sam tekst i shvatam kako te mogao odusevit. al sta da ti kazem da sve to sto stoji u tekstu, sva ta naucna "otkrica" koja su u kuranu, mozes naci u zapisima drevnih civlizacija? pocevsi od matematike do astronomije, kalendara itd?

Mene islam uvjek odusevljava Hvala Allahu, a ti se koristis nekim pretpostavkama raznih civilizacija. Pa zar mislis da ne postoje naucnici koji se i dan i noc vec decenijam i stoljecima bore da nadju islamu neke greske nesto sto bi mogli da ih diskredituju, ali bezuspjesno, narod MASOVNO prihvata Islam Ehamdulillah, od naucnika, doktora...Ja razumijem da ima dosta ljudi koji nece da shvate-tvrdoglavi, ne odgovara im istina, jer im je tesko da prihvate,. Tacno je da su bile i prije civilizacije -islam, pocevsi od Adem, Šit ,Idris, Nuh, Hud, Salih, Ibrahim, Lut, Zulkarnejn, Ismail, Isak, Jakub, Jusuf, Ejub, Zulkifl, Junus, Šuajb, Musa, Harun, Hidr, Jošua, Ilijas, Hezekijel, Eljese, Samuel, Davud, Sulejman, Lukman, Ša`ja, Eremija, Danijal, Uzejr, Zekerijah, Jahja, Isa i Muhammed sallallahu alejhi we selem. E to sto ti pominjes to je ta civilizacija to su ti odabrani Poslanici koje je Allah slao ljudima, s tim da je uvjek bilo onih koji su odbijali Poslanike pa su ih napadali, ubijali i Allah ih je unistavao sto se moze vidjeti diljem svijeta, unisteni gradovi i civilizacije, ostavstine starih naroda, niko ne zna ni ko su ni sta su. I zadnji Poslanik je Muhammed sallallahi alejhi we selam, kome je objavljen Kur'an da bude milost svim ljudima i koji nije izmijenjen ni jedan harf-slovo od prije 1400 godina i koji je uputa i objasnjenje i milost za ljude.
Jos jednom ti kazem nemoj da pricas o necemu sto ne znas, bolje se potrudi da saznas da budes NEUTRALAN, a ne pises samo inat i tvrdoglavost. Pun je forum ateista- komunista, promasenih i zaljubljenih u OPURTUNIZAM, a to je vec bolest.
Pametno pogledaj i prihvati islam i sacuvaj se svakog zla, uzivaj u namazu, ucenju Kur'ana i vidjeces kako teskoca svakog tipa nestaje, kako ljepota se vidi na licu, jer to su ti dokazi koji ti ne mozes sad da osjetis i naravno, naravno OSJETICES DA JE ISLAM ISTINA sto je najbitnije.
Nemoj samo sad reci pa znas, ovo ili ono ima ovako ili onako.. Svaka situacija ima svoje tumace, bitno je da sto govoris bude tacno, da djela buda jaca od rijeci, da budes iskren, jer sta god covjek radi sebi radi.

http://www.youtube.com/watch?v=e2YbiCWbEm0 pogledaj sta naucnici kazu...koliko sma ti dosad pokazao tih naucnika ...neki samo traze jedan dokaz a ovdje koliko hoces i to sve iz Kur'ana. ALLAHU EKBER

Nije mi cilj ovdje da sa ikim se prepirem jer istina je jasna, zato necemo vise priati o necemu sto samo Apsolvirali, naucnici su rekli svoje, e sad mi mozemo lupati i govoriti svoje misljnje 100 godina, ali nista bez dokaze ne vrijedi. Znaci samo UZIVAJ...
cartman

#631 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

misteru, meni je stvarno zao sto se ti toliko nerviras. ja sam iznjeo svoje misljenje, ti svoje i to je to. a sto se tice naucnika i islama, imas isto toliko naucnika ako ne i vise , koji kazu da je zemlja stara nekih 4 500 hiljade godina. svako ima svoje naucnike =)
Bloo
Globalna šefica

#632 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

cartman wrote:misteru, meni je stvarno zao sto se ti toliko nerviras. ja sam iznjeo svoje misljenje, ti svoje i to je to. a sto se tice naucnika i islama, imas isto toliko naucnika ako ne i vise , koji kazu da je zemlja stara nekih 4 500 hiljade godina. svako ima svoje naucnike =)

4 500 :shock:

odoh plakat

odma'
mister_1

#633 Re: BOG vs NAUKA

Post by mister_1 »

Nema tu nerviranja, to su cinjenice koje iznosim, samo pricas kao da imas 15 god., znaci nisi kompetentan za ovu vrstu dijaloga, ne mogu ja tebe ipravljati svaki put, pogledaj sta ti iznosis a sta ja, znaci nema tu ko vodi a ko gubi.ISLAM vodi u tome je stvar. Pametno je dovoljno ovo sto sam postirao, znaci ako neko ima nesto da dokazuje protiv islama, naucnici oportunisti ga jedva cekaju, jer godinama nista ne mogu dokazati, ISLAM UVJEK POBJEDJUJE.

Naucnici krscani dokazuju da je islam istina, a ja da raspravljam sa vama, ma daaaj..prazne price me ne zanimaju.

TEMA APSOLVIRANA naucnima dokazima. http://www.youtube.com/watch?v=e2YbiCWbEm0
Bloo
Globalna šefica

#634 Re: BOG vs NAUKA

Post by Bloo »

mister_1 wrote:Nema tu nerviranja, to su cinjenice koje iznosim, samo pricas kao da imas 15 god., znaci nisi kompetentan za ovu vrstu dijaloga, ne mogu ja tebe ipravljati svaki put, pogledaj sta ti iznosis a sta ja, znaci nema tu ko vodi a ko gubi.ISLAM vodi u tome je stvar. Pametno je dovoljno ovo sto sam postirao, znaci ako neko ima nesto da dokazuje protiv islama, naucnici oportunisti ga jedva cekaju, jer godinama nista ne mogu dokazati, ISLAM UVJEK POBJEDJUJE.

Naucnici krscani dokazuju da je islam istina, a ja da raspravljam sa vama, ma daaaj..prazne price me ne zanimaju.

ne, nego Optimus Prime....
cartman

#635 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

mister_1 wrote:Nema tu nerviranja, to su cinjenice koje iznosim, samo pricas kao da imas 15 god., znaci nisi kompetentan za ovu vrstu dijaloga, ne mogu ja tebe ipravljati svaki put, pogledaj sta ti iznosis a sta ja, znaci nema tu ko vodi a ko gubi.ISLAM vodi u tome je stvar. Pametno je dovoljno ovo sto sam postirao, znaci ako neko ima nesto da dokazuje protiv islama, naucnici oportunisti ga jedva cekaju, jer godinama nista ne mogu dokazati, ISLAM UVJEK POBJEDJUJE.

nadasve zanimljiv lik :D

pa ako si apsolutno uvjeren u superiornost islama, zasto se uopce raspravljas s nama? :D
ma, ustvari, ako islam uvijek pobjedjuje ( :D :D :D ) i ako je islam superiorniji od svega, i ako je naucno dokazan, zasto svi nismo muslimani?

kako da te shvatim ozbiljno kad sve sto znas si pokupio sa... youtube linkova?
BHF_Manijak

#636 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

uiop wrote: Drago mi je da se jos uvijek sjecas tog odlomka koji te je ostavio (a i ostale) bez adekvatne/ikakve replike. :)

@BHF_Manijak
Kao sto sam prije rekao, Manijacima, huliganima i tim mangupskim izrazavanjima je mjesto na tribinama, a ne ovdje. Nema potrebe da ista raspravljam sa tobom. :)
Kako god, jos malo pa ces za banovice, zabranjeno kloniranje banovanih nickova, tako vele pravila sa-xa tako da Allahimanet i dovidjenja i prijatno! :mrgreen: :run: 8-)
Optimus Prime

#637 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

Jarane moj!
Nauka ne funkcionise na nacin da se tvrdnje nekih nazovi autoriteta uzimaju kao istinite.
Te tvrdnje se moraju prvo DOKAZATI

Dakle, to sto se ove karikature nazivaju naucnicima i iznose neke subjektivne tvrdnje ne znaci ama bas nista!
Ja koliko znam niko od ovih placenika nije napisao naucni rad na temu " Naucni dokazi za istinitost kurana" i predali ga na PEER REVIEW . Zapitaj se zasto?
Naravno, iz razloga zato sto i sami znaju da bi bili do bola ismijani od strane svojih kolega, i vjerovatno izgubili i zadnje zrno kredibiliteta. Ali dobro ne zamjeram im! I ja bi za petrodolare rado pricao nebuloze o biologiji, hemiji i fizici u kuranu, na koje dosta Arapa svrsava.
Mozda to i uradim, mislim i ja sam ti ko neki naucnik, imam barem doktorat. To sto je iz informatike svakako ne igra nikakvu ulogu za islamske apologete. Bitno je samo imati autoritet naucnika i onda sve sto kazes mora da je istinito! :D (logika Haruna Yahye)
mister_1

#638 Re: BOG vs NAUKA

Post by mister_1 »

Pa nije valjda da ste svi ateisti-nevjernici-cafiri, mnogo vas pogadjaju ovi naucni elaborati, pa idete onom logikom napad je najbolja odbrana. To ne prolazi ni ko dobicnog puka, a kamoli kod intelektulanih velicina, kojih vjerujem da ima na ovom forumu. A ne rasravljam se ja sa vama, to sebi ne dozvoljavam, vec odgovaram na temu - APSOLVIRAM, sto sam efektno i uradio. Onaj ko hoce da vidi -vidi, a onaj ko nece ne mora, meni je cilj samo reci istinu, a ne da pametujem, jer stvari su jasne kao dan. Zato prihvatite Istinu , razmislite, i znajte Da NEMA DRUGOG BOGA SEM ALLAHA i MUHAMMED JE NJEGOV POSLANIK.

Kao sto kaze Isa a.s. Allahovom voljom sam mogao lijeciti bolesne, gubave, slijepe, ozivjeti mrtvace ali TVRDOGLAVOM covjeku nisam mogao nista.
BHF_Manijak

#639 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

Optimus Prime wrote:
Jarane moj!
Nauka ne funkcionise na nacin da se tvrdnje nekih nazovi autoriteta uzimaju kao istinite.

Dakle, to sto se ove karikature nazivaju naucnicima i iznose neke subjektivne tvrdnje ne znaci ama bas nista!
Ja koliko znam niko od ovih placenika nije napisao naucni rad na temu " Naucni dokazi za istinitost kurana" i predali ga na PEER REVIEW . Zapitaj se zasto?
Naravno, iz razloga zato sto i sami znaju da bi bili do bola ismijani od strane svojih kolega, i vjerovatno izgubili i zadnje zrno kredibiliteta. Ali dobro ne zamjeram im! I ja bi za petrodolare rado pricao nebuloze o biologiji, hemiji i fizici u kuranu, na koje dosta Arapa svrsava.
Mozda to i uradim, mislim i ja sam ti ko neki naucnik, imam barem doktorat. To sto je iz informatike svakako ne igra nikakvu ulogu za islamske apologete. Bitno je samo imati autoritet naucnika i onda sve sto kazes mora da je istinito! :D (logika Haruna Yahye)
Jok, samo sto jel Dawkins, Hawking i slicni u halu odu vi se odmah za to hvatate "Aaaa, jes vidio sta uradi..." :shock: Jel sta protiv religije napisu, naravno u vecini slucaja njihov subjektivni osvt, odmah se to uzima zdravo za gotovo i "tura" se vjernicima pod nos "Haa, jes vidio sta rece čovo...."
Optimus Prime

#640 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

mister_1 wrote:Pa nije valjda da ste svi ateisti-nevjernici-cafiri, mnogo vas pogadjaju ovi naucni elaborati, pa idete onom logikom napad je najbolja odbrana. To ne prolazi ni ko dobicnog puka, a kamoli kod intelektulanih velicina, kojih vjerujem da ima na ovom forumu. A ne rasravljam se ja sa vama, to sebi ne dozvoljavam, vec odgovaram na temu - APSOLVIRAM, sto sam efektno i uradio. Onaj ko hoce da vidi -vidi, a onaj ko nece ne mora, meni je cilj samo reci istinu, a ne da pametujem, jer stvari su jasne kao dan. Zato prihvatite Istinu , razmislite, i znajte Da NEMA DRUGOG BOGA SEM ALLAHA i MUHAMMED JE NJEGOV POSLANIK.

Kao sto kaze Isa a.s. Allahovom voljom sam mogao lijeciti bolesne, gubave, slijepe, ozivjeti mrtvace ali TVRDOGLAVOM covjeku nisam mogao nista.
Ne, nas ne pogadjaju ovi elaborati, nego mi se smijemo ovim elaboratima.

A istina se ne prihvaca na lijepe oci. Dakle, u neke proizvoljne tvrdnje arapskih pastira o nekom nadnaravnom bicu koje je stvorilo svijet se ne vjeruje bas tako. Barem ja ne!

To sto je neko nekada ispricao neku pricu i kleo se u njenu istinitost i ona se prenosila stoljecima sa koljena na koljeno me nimalo ne impresionira.
Last edited by Optimus Prime on 03/03/2011 20:44, edited 2 times in total.
Optimus Prime

#641 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:
Optimus Prime wrote:
Jarane moj!

Jok, samo sto jel Dawkins, Hawking i slicni u halu odu vi se odmah za to hvatate "Aaaa, jes vidio sta uradi..." :shock: Jel sta protiv religije napisu, naravno u vecini slucaja njihov subjektivni osvt, odmah se to uzima zdravo za gotovo i "tura" se vjernicima pod nos "Haa, jes vidio sta rece čovo...."
Ne, ja nikad nisam tvrdio daje ono sto Dawkins pise dokaz o nepostojanju boga. Bilo bi smijesno da sam tako nesto tvrdio. Nepostojanje se ne dokazuje.

Ali Dawkinsove knjige navode na razmisljanje zasto vjerovati u nesto u sto nemamo nikakvih dokaza.
BHF_Manijak

#642 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

Optimus Prime wrote: Ne, nas ne pogadjaju ovi elaborati, nego mi se smijemo ovim elaboratima.

A istina se ne prihvaca na lijepe oci. Dakle, u neke proizvoljne tvrdnje arapskih pastira o nekom nadnaravnom bicu koje je stvorilo svijet se ne vjeruje bas tako. Barem ja ne!

To sto je neko nekada ispricao neku pricu i kleo se u njenu istinitost i ona se prenosila stoljecima sa koljena na koljeno me nimalo ne impresionira.
Pa isto tako njega(nas) ne impresionira to sto ti ovdje pricas i svi ostali, i opet se u krug vrtimo...Evo nek mi se slobodno na temu javi lik koji je nakon dumanja i citanja sarajevo x foruma odrekao sa vjere i da ga je to "navelo na razmisljanje" kako ti volis reci, jednostavno ga nema jer ljudi sa vec unaprijed odredjenim stavom ovdje dodju i sa cvrstim uvjerenjem da su oni upravu i takve nema sanse da okrenes u svoju korist, tako da bezze svaki put presipate iz supljeg u prazno! A ako ti zaista mislis da ce neko nakon tvojih(mojih) postova postati (ne) vjernik, onda bas nisi dobar :mrgreen:
Optimus Prime

#643 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

BHF_Manijak wrote:
Optimus Prime wrote: Ne, nas ne pogadjaju ovi elaborati, nego mi se smijemo ovim elaboratima.

Pa isto tako njega(nas) ne impresionira to sto ti ovdje pricas i svi ostali, i opet se u krug vrtimo...Evo nek mi se slobodno na temu javi lik koji je nakon dumanja i citanja sarajevo x foruma odrekao sa vjere i da ga je to "navelo na razmisljanje" kako ti volis reci, jednostavno ga nema jer ljudi sa vec unaprijed odredjenim stavom ovdje dodju i sa cvrstim uvjerenjem da su oni upravu i takve nema sanse da okrenes u svoju korist, tako da bezze svaki put presipate iz supljeg u prazno! A ako ti zaista mislis da ce neko nakon tvojih(mojih) postova postati (ne) vjernik, onda bas nisi dobar :mrgreen:
Pa nemoj sve shvatati previse ozbiljno!

Pa svako je na neki nacin postao ili ateista ili vjernik i to uglavnom stoji u korelaciji sa odredjenim informacijama koje su jedni ili drugi na neki nacin dobili. Bilo da su citali neke knjige. razgovarali sa ljudima ili upravo citali ono sto ja, ti ili neko drugi pise.
Neka informacija, da ljudi mogu neke stvari lakse rastabirit!
Last edited by Optimus Prime on 03/03/2011 20:54, edited 1 time in total.
cartman

#644 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

sama tema nije problem, problem lezi u nama. ljudi vecinom dolaze na forum zato jer osjecaju da trebaju branit svoju ideologiju,pogled na zivot. zamislite kako bi svijet bio ljepsi kad bi dolazili ovdje,diskutovali,zezali se,palamudili i prosirivali vidike... al jok, treba uvjeravat kjafire, treba uvjeravat grijesnike i heretike, treba uvjeravat vjernike.
Optimus Prime

#645 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

cartman wrote:sama tema nije problem, problem lezi u nama. ljudi vecinom dolaze na forum zato jer osjecaju da trebaju branit svoju ideologiju,pogled na zivot. zamislite kako bi svijet bio ljepsi kad bi dolazili ovdje,diskutovali,zezali se,palamudili i prosirivali vidike... al jok, treba uvjeravat kjafire, treba uvjeravat grijesnike i heretike, treba uvjeravat vjernike.
Bas bi bilo dosadno da smo svi istog misljenja!
Meni je ovako pravo zabavno. Ma neka meni vjernika! :D
cartman

#646 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

Optimus Prime wrote:
cartman wrote:sama tema nije problem, problem lezi u nama. ljudi vecinom dolaze na forum zato jer osjecaju da trebaju branit svoju ideologiju,pogled na zivot. zamislite kako bi svijet bio ljepsi kad bi dolazili ovdje,diskutovali,zezali se,palamudili i prosirivali vidike... al jok, treba uvjeravat kjafire, treba uvjeravat grijesnike i heretike, treba uvjeravat vjernike.
ne da smo istog misljenja, vec da imamo drugaciji pristup :D glupo mi bude kad vidim da se neko nervira, jal vjernik, jal ateista, jal agnostik :D
Optimus Prime

#647 Re: BOG vs NAUKA

Post by Optimus Prime »

cartman wrote:
Optimus Prime wrote:
ne da smo istog misljenja, vec da imamo drugaciji pristup :D glupo mi bude kad vidim da se neko nervira, jal vjernik, jal ateista, jal agnostik :D
Pa ne znam, ja mislim da mi je pristup sasvim ok.

Ali kad vidim pokusaje misioniranja uz pomoc truhlih lazi, ne mogu drugacije da reagujem.
Ima i djece koja ovo citaju, koja vrlo lako nasjedaju na ovakvu propagandu tipa "krscanski naucnici potvrdili istinitost kurana" i slicne nebuloze.
cartman

#648 Re: BOG vs NAUKA

Post by cartman »

Optimus Prime wrote:
Pa ne znam, ja mislim da mi je pristup sasvim ok.

Ali kad vidim pokusaje misioniranja uz pomoc truhlih lazi, ne mogu drugacije da reagujem.
Ima i djece koja ovo citaju, koja vrlo lako nasjedaju na ovakvu propagandu tipa "krscanski naucnici potvrdili istinitost kurana" i slicne nebuloze.
post se nije odnosio na tebe vec sveznale :D
BHF_Manijak

#649 Re: BOG vs NAUKA

Post by BHF_Manijak »

Pa upravo sto ti u ovom slnom postu napisao to vi radite, vi ste ti koji ovdje sa predrasudama dolazite i napadate ljude da su zatcuani i nepismeni a da niste slova procitali o tome sto napadate! Nauce neke osnovne, ma na kraju nisu ni osnovne, nego neke usputne stvari o vjeri i misle da su svu pamet svijeta pokupili i onda ti ovdje dodju da pricaju protiv toga, a da ne kazem da su koju knjgu procitali...Al' najbolji su mi takvi koji lafo dodju da razuman ost napisu ali na jedan suptilan nacin ti kazu kaki si ustvari debil, daj ba kome se prodajete?! :oops: I da, dobro si napisao, TVOJ razum ne moze da pojmi nesto i da preje preko toga, radi velicine ega i sto ne moze preko svog ja da predje a ne radi razuma, kojeg ti upravo sputavas!

I jos nesto, jest, bravo vi, hajmo vjeru istrijebiti i u svijetu nece vise biti ratova, ubijstava, klanja i ubijanja, jupiiiii... :oops: :roll: :zzzz: Kako naivno razmisljanje, a busa se u prsa kako no razumom razmislja, plitko...Jako plitko! :wink:
Great Cornholio

#650 Re: BOG vs NAUKA

Post by Great Cornholio »

BHF_Manijak wrote: I jos nesto, jest, bravo vi, hajmo vjeru istrijebiti i u svijetu nece vise biti ratova, ubijstava, klanja i ubijanja, jupiiiii... :oops: :roll: :zzzz: Kako naivno razmisljanje, a busa se u prsa kako no razumom razmislja, plitko...Jako plitko! :wink:
Vjera nije uzrok ratova, ona je povod ratova. Uzrok je ljudska pohlepa.
Locked